Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προφυλακίστηκαν οι τρεις πρώτοι
  • [02] Σφοδρή αντιπαράθεση για την οικονομία
  • [03] Άρχισε η διάσκεψη των «8 Ισχυρών του Πλανήτη»
  • [04] IKA: νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του
  • [05] Αυξάνονται τα κρούσματα της νέας γρίπης
  • [06] Η Google πολεμα τα Windows
  • [07] Δημοπρασίες κατασχεμένων Ι.Χ. και για ιδιώτες
  • [08] Εξαρθρώθηκε τεράστιο κύκλωμα μαστροπείας
  • [09] Συνάντηση Μπακογιάννη-Νίμιτς για το Σκοπιανό
  • [10] Μπακαλορεά: Βγάζει αποτελέσματα στα αθώα σχολεία
  • [11] Κατάληψη τουρκικού πλοίου από Σομαλούς πειρατές

    [01] Προφυλακίστηκαν οι τρεις πρώτοι

    Κοινωνία

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια, οι τρεις από τους 10 συλληφθέντες για συμμετοχή τους στη συμμορία που οργάνωσε την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου. Πρόκειται για τους Απόστολο Πετράκη, Γιώργο Κατσαγάνη, και Μανώλη Σκαρλάτο οι οποίοι αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις της ανακρίτριας, ζητώντας να λάβουν γνώση του cd με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, που υπέκλεψαν οι διωκτικές αρχές, καθώς και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία της αστυνομίας. Στο μεταξύ, σε διαθεσιμότητα τέθηκε με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο διευθυντής των αγροτικών φυλακών Αγιάς Χανίων και προϊστάμενος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Μιχάλης Κυριακάκης, ύστερα από την αιφνιδιαστική υποβολή παραίτησής του. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας εξέφρασε την αποφασιστικότητα του, να γίνεται αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας ακόμα και η υποψία διαφθοράς. Σε δήλωσή του, αφού επαναλαμβάνει ότι το σωφρονιστικό σύστημα είναι διεφθαρμένο επί πολλές δεκαετίες, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "δεν θα συμβιβαστούμε" αλλά "αντιθέτως θα προσπαθήσουμε με τα μέσα που διαθέτουμε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά στις φυλακές.

    Σε ανακοίνωση του Υπουργείου διευκρινίζεται ότι ο κ. Δένδιας προχώρησε στην ενέργεια αυτή, καθώς ο παραιτηθείς διευθυντής είχε επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεταγωγή του φερόμενου ως εγκέφαλου της συμμορίας, Παναγιώτη Βλαστού, από τις φυλακές Τρικάλων στις φυλακές Αλικαρνασσού. Παράλληλα ο Υπουργός διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ και προκαταρκτικής εξέτασης με την εντολή να ολοκληρωθεί μέσα σε τέσσερις ημέρες.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ασκηθούν διώξεις και κατά άλλων περιφερειακών προσώπων. Κλειστό εξακολουθούν να κρατούν το στόμα τους για το κρησφύγετο και τα λύτρα ο εγκέφαλος και τα μέλη της συμμορίας, με την πλούσια εγκληματική δράση. Συνεχίζεται παράλληλα η έρευνα των διωκτικών αρχών, για την δράση του "συνδικάτου εγκλήματος", που οργάνωσε την απαγωγή του εφοπλιστή, και εκτελούσε συμβόλαια θανάτου.

    Η αστυνομία, επικεντρώνει τις έρευνές της, στις συνθηματικές συνομιλίες μεταξύ των μελών της σπείρας, επιχειρώντας να εντοπίσει και άλλους υπόπτους. Ζητούμενο για τις αρχές παραμένει, ο εντοπισμός των λύτρων που δόθηκαν για την απελευθέρωση του εφοπλιστή, και το κρησφύγετο της σπείρας. Οι καταθέσεις, οι τηλεφωνικές συνομιλίες και οι ομολογίες κάποιων εκ των κατηγορουμένων, συμπληρώνουν όλα τα κομμάτια του παζλ.

    Η απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου ήταν όπως φαίνεται το μοιραίο λάθος της εγκληματικής σπείρας. Η αστυνομία άρχισε να παρακολουθεί τηλέφωνα και οι συνομιλίες έδωσαν πολλά στοιχεία όχι μόνο για την απαγωγή αλλά και άλλες εγκληματικές ενέργειες. Η κατάθεση μιας γυναίκας- συντρόφου εμπλεκόμενου στην υπόθεση- ήρθε να επιβεβαιώσει και να δέσει τα στοιχεία.

    Κατάθεση μάρτυρα βκλειδί

    Στις αρχές του έτους 2009 , τον Ιανουάριο, παρατήρησα μια αλλαγή στην συμπεριφορά του Γ. Ήταν πολύ αγχωμένος και ανήσυχος. Τον πίεσα να μου πει τι είχε συμβεί και μου είπε ότι κάποια άτομα τα οποία είχαν κάνει την απαγωγή Παναγόπουλου τον πίεζαν και τον εκβίαζαν γα να τους βοηθήσει όσον αφορά στα χρήματα που είχαν πάρει ως λύτρα. Το ξέπλυμα των λύτρων ήταν απ' ότι φαίνεται αυτό που απασχολούσε περισσότερο τη σπείρα, με τον φερόμενο ως εγκέφαλο της απαγωγής, Παν. Βλαστό να αναζητά με τον εργολάβο Γιώργο Τρομπούκη τρόπο να τα νομιμοποιήσει.

    Βλαστός: Καλημέρα γιγαντάκια μου. Που είσαι;

    Τρομπούκης: Αθήνα και πάω Βρυξέλλες

    Βλαστός: Βρυξέλλες; Τι πας να κάνεις εκεί γιγαντάκια;

    Τρομπούκης: Πάω να βρω ένα φίλο, ο οποίος μου βρίσκει αυτοκίνητα και μου τα στέλνει.

    Βλαστός: Για κοίτα και το θέμα μας εκεί. Κατάλαβες τι λέω.

    Τρομπούκης: Ναι γι' αυτό πάω πιο πολύ. Αυτόν τον εμπιστεύομαι. Και μου λέει ότι θες. Έλα πάνω να σου δώσω γιατί στις τράπεζες δεν μπορούμε να τα βάλουμε εκεί. Θα πάρω το αεροπλανάκι το βράδυ και θα πάω.

    Βλαστός: Ελβετία έχει πρόσβαση;

    Τρομπούκης: Όχι, όχι, αλλού έχει αυτός κονέ.

    Η απαγωγή Παναγόπουλου

    Τα μέλη της σπείρας πίστευαν ότι η απαγωγή Παναγόπουλου ήταν το τέλειο έγκλημα. Ότι είχαν πάρει όλες τις προφυλάξεις και σύντομα θα απολάμβαναν τη μεγάλη ζωή.

    Όμως λάθη έκαναν. Ο εφοπλιστής μετά τη σύλληψη των δραστών αναγνωρίζει από το σωματότυπο και τη φωνή έναν από τους δεσμοφύλακές του τον Χαράλαμπο Μουστάκα. Δίνει επίσης στοιχεία για το που περίπου ήταν το κρησφύγετο που τον κρατούσαν αφού περιγράφει σημεία της διαδρομής από την στιγμή της αρπαγής του.

    Βλαστός: Το καλοκαιράκι θα φάμε κανέναν αστακό, εντάξει;

    Κατσαγάνης: Μακάρι, γιατί εγώ θέλω θα ξεκινήσω να κάνω δουλειά, κατάλαβες, κατευθείαν.

    Βλαστός: Γι' αυτό σου λέω, θα φάμε αστακό το καλοκαιράκι. Εντάξει αγόρι μου;

    Κατσαγάνης: Μου είπε ο ψηλός, Ιούλιο;

    Βλαστός: Σεπτέμβριο, φίλε.

    Κατσαγάνης: Πω, πω και το καλοκαίρι τι θα κάνουμε, θα ψοφήσουμε της πείνας;

    Βλαστός: Ε, κάτι μπορεί να γίνει το καλοκαιράκι. Το σίγουρο είναι εκεί κάτω. Εντάξει φιλαράκι;

    Στη διαδρομή αυτή είναι πιθανόν να πέρασα από τις σήραγγες της Κακιάς Σκάλας γιατί μπορούσα και έβλεπα εναλλασσόμενες ανταύγειες κίτρινου φωτισμού. Έχω περάσει αρκετές φορές και τις γνωρίζω καλά. Ακόμη είναι πιθανόν να πέρασα από τα διόδια του Ζευγολατιού γιατί το αυτοκίνητο ανέκοψε πορεία, λόγω του ότι μπροστά ήταν κάποιο φορτηγό, από ότι μπόρεσα να καταλάβω από τον ήχο των φρένων του και στη συνέχεια σταματήσαμε για ένα λεπτό περίπου. Μετά τη μικρή αυτή στάση στον τελικό μας προορισμό, φθάσαμε μετά από 15 λεπτά περίπου. Ο κ. Παναγόπουλος περιγράφει τις συνθήκες κράτησής του κράτησή του αλλά και αυτούς που τον φύλαγαν.

    Είχαν τρυπήσει τον τοίχο που βρισκόταν προς το μέρος του μαξιλαριού του κρεβατιού μου και είχαν περάσει μια χοντρή αλυσίδα, την οποία υποθέτω είχαν ασφαλίσει από την άλλη πλευρά του τοίχου και από ένα τμήμα της, μήκους 90 εκ. περίπου, είχαν δέσει μία χειροπέδα και την άλλη χειροπέδα στο αριστερό μου χέρι. Ένα από τα στοιχεία που πρόδωσαν τους απαγωγείς ήταν η χαρακτηριστική ομιλία του Κρητικού της παρέας ο οποίος όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια ήταν ο Απόστολος Πετράκης.

    Τα άτομα που με φύλαγαν ήταν τρία, αλλά τον περισσότερο χρόνο με επέβλεπε ο νεότερος από αυτούς ηλικίας 25-28 ετών περίπου. Ο δεύτερος ήταν ηλικίας 45 ετών περίπου εύσωμος και είχε χαρακτηριστική ομιλία , όπως οι Κρητικοί και εκτιμώ ότι πιθανόν να είναι κρητικός γιατί μια μέρα τον άκουσα να λέει τη λέξη "ίντα". Ο τρίτος ήταν ηλικίας 35-40 ετών, έξυπνος και φαίνεται να είχε αρχηγικό ρόλο από τους τρείς, αλλά μια ημέρα ο ίδιος μου είπε "Δεν είμαι εγώ ο αρχηγός, τα αφεντικά είναι άλλα." Ο νεαρός νομίζω είναι αλβανός ή ομογενής από την Αλβανία γιατί μια ημέρα μου είπε ότι έχει πάει τρεις μήνες στρατό."

    Την ημέρα που τον απελευθέρωσαν λίγο πριν φύγουν από το κρησφύγετο, το οποίο σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Παναγόπουλου ήταν ένα ημιτελές κτίριο στην Κορινθία, φρόντισαν να το καθαρίσουν από τα ίχνη.

    Άρχισαν γύρω στις 11 και ενώ έξω φυσικά ήταν σκοτάδι, να ξεκολλάνε τα νοβοπάν από τις μπαλκονόπορτες και να μαζεύουν όλα τα πράγματα του σπιτιού. Μέσα στο δωμάτιο δεν άφησαν απολύτως τίποτα." Το κρησφύγετο μπορεί να μην έχει βρεθεί ακόμα όπως και τα λύτρα. Τα στοιχεία όμως είναι πολλά και αποκαλυπτικά του τρόπου που έδρασαν τα μέλη της σπείρας. Οι καταθέσεις, οι τηλεφωνικές συνομιλίες και οι ομολογίες κάποιων εκ των κατηγορουμένων, συμπληρώνουν όλα τα κομμάτια του παζλ.

    Είδηση: 24580

    [02] Σφοδρή αντιπαράθεση για την οικονομία

    Ειδήσεις

    Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για την ασκούμενη οικονομική πολιτική. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε τον έλεγχο του ελλείμματος ασκώντας παράλληλα κριτική προσωπικά στον πρωθυπουργό. Ο Γιάννης Παπαθανασίου επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για αναξιοπιστία στα θέματα διαφάνειας.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ασκεί συγκυριακή, μικροκομματική φύσης πολιτική, τονίζοντας ότι μέσα σε ένα χρόνο, έχουμε τρία κύματα φοροεπιδρομών στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο του ελλείμματος, με τις συνειδητές της πολιτικές.

    Είδηση: 24574

    [03] Άρχισε η διάσκεψη των «8 Ισχυρών του Πλανήτη»

    Σε φρούριο έχουν μετατρέψει τη Λ' Άκουϊλα οι ιταλικές δυνάμεις ασφαλείας λόγω της διάσκεψης του G-8 των «8 Ισχυρών του Πλανήτη» [Γερμανία, Καναδά, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ρωσία], που άρχισε το μεσημέρι με γεύμα εργασίας και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή στην πληγείσα -τον περασμένο Απρίλιο- από τον Εγκέλαδο ιταλική πόλη. Τριάντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Μπαράκ Ομπάμα, θα κάνουν μία ανασκόπηση των μεγάλων προβλημάτων του πλανήτη και θα επιχειρήσουν να βρουν κοινούς τόπους όσον αφορά την αντιμετώπισή τους.

    Η αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής, ο αγώνας κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων και η φτώχεια, είναι τα κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα της 35ης συνόδου κορυφής. Εν' όψει της συνόδου, έγιναν δεκάδες συλλήψεις στη Ρώμη, ενώ για λόγους ασφαλείας αναπτύχθηκε στρατιωτική δύναμη 15.000 ανδρών.

    Τουλάχιστον 75.000 παιδιά θα πεθάνουν στη διάρκεια της συνόδου, ανακοίνωσε η οργάνωση «Save the Children», απευθύνοντας έκκληση για διπλασιασμό της διεθνούς βοήθειας. Στην Ιταλία έφθασε για τη σύνοδο ο Μπαράκ Ομπάμα, αφού ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Μόσχα όπου μετά τον ομόλογό του Νιμίτρι Μεντβέντεφ συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν. Αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για «εξαιρετικά επιτυχημένη» συνάντηση, που έθεσε τις βάσεις για μία «καλή διμερή σχέση».

    Σύνοδος των "8" αναλυτικότερα

    Με αισιοδοξία όσον αφορά την εξέλιξη της οικονομίας, αλλά, κακούς οιωνούς όσον αφορά τον αγώνα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, άρχισε σήμερα γύρω στις 14:45 ώρα Ελλάδος στην Λ' Άκουϊλα, στην Ιταλία, η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών της G-8, με γεύμα εργασίας που στρέφεται γύρω από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

    "Η κατάσταση παραμένει αβέβαιη και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα. Διαπιστώνουμε ενδείξεις σταθεροποίησης των οικονομιών μας και πιστεύουμε ότι η αντιστροφή της τάσης θα ενισχυθεί όταν τα μέτρα μας θα έχουν φτάσει στην πλήρη απόδοσή τους", κρίνουν οι ηγέτες των οκτώ πιο βιομηχανικών χωρών του κόσμου στο σχέδιο της τελικής τους διακήρυξης, το οποίο αναμένεται να υιοθετήσουν επισήμως στη σύνοδο αυτή κορυφής.

    "Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα μεμονωμένα και συλλογικά για να οδηγήσουμε την παγκόσμια οικονομία στο δρόμο μιας ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης", προσθέτουν στο κείμενο αυτό, αποσπάσματα του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα διπλωματική πηγή.

    Ωστόσο, όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές, ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, που ευθύνονται για το 80% των εκπομπών αερίων τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εγκατέλειψαν το στόχο τους για μείωση κατά το ήμισυ των εκπομπών αυτών ως το 2050.

    Εκτός από τη χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση που μαστίζει τον κόσμο και τις κλιματικές αλλαγές, οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας θα συζητήσουν επίσης κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της G-8 στην Λ' Άκουϊλα για την καταπολέμηση της φτώχειας, για το Ιράν και τις πυρηνικές του δραστηριότητες, οι οποίες προκαλούν ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

    Οι οκτώ ισχυροί ηγέτες του πλανήτη, πλην του Κινέζου προέδρου, Χου Ζιντάο, που αναγκάσθηκε να επιστρέψει στη χώρα του, λόγω της εκεί έκρυθμης καταστάσεως, θα συζητήσουν τα πιο «καυτά» προβλήματα της διεθνούς επικαιρότητας, από την κατάσταση στο Ιράκ έως το Μεσανατολικό γενικότερα, από την πείνα στον κόσμο ως τη χρηματοοικονομική κρίση και τη δυνατότητα διεύρυνσης νέων διαύλων του διεθνούς εμπορίου.

    Ο κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο, που βρισκόταν ήδη στην Ιταλία για τη σύνοδο, αποφάσισε να επιστρέψει στη χώρα του λόγω των συνεχιζόμενων αιματηρών ταραχών στην επαρχία Ξινγιάνγκ μεταξύ των μουσουλμάνων Ουϊγούρων και μελών της εθνότητας Χαν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Εξάλλου, οι συνομιλίες των ηγετών της G-8 θα διευρυνθούν τις επόμενες δύο ημέρες με την συμμετοχή ηγετών μεγάλων αναδυομένων οικονομιών, χωρών της Αφρικής και υπευθύνων διεθνών οργανώσεων και πιο συγκριμένα, με την συμμετοχή των ηγετών της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας, της Ινδίας, του Μεξικού, της Αυστραλίας, της Ινδονησίας και της Νότιας Κορέας. Στην σύνοδο έχουν προσκληθεί και οι ηγέτες της Αιγύπτου, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Αλγερίας, της Αγκόλας, της Αιθιοπίας, της Λιβύης, της Νιγηρίας και της Σενεγάλης.

    Δηλώσεις Μπερλουσκόνι

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δηλώνει αισιόδοξος σχετικά με τα αποτελέσματα της διοργάνωσης. «Βρισκόμαστε σε φάση, στην οποία Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία έχουν έρθει πιο κοντά, ο Πάπας μου παρέδωσε επιστολή, που θα αναγνώσω στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη και η προσωπική μου δημοτικότητα αγγίζει το 64,1%», τόνισε ο «Καβαλιέρε», σε συνέντευξη Τύπου, λίγο πριν την έναρξη της διάσκεψης.

    Επιπλέον, ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο, ενώ υπερασπίσθηκε τη φόρμουλα του «"G14", με τη συμμετοχή στις συζητήσεις, από αύριο, νέων χωρών, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα».

    Δηλώσεις Μπαρόζο

    Την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη διεθνής απάντηση σε θέματα, όπως η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, η ανεργία, το παγκόσμιο εμπόριο και η κλιματική αλλαγή, θα ζητήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από τη Σύνοδο Κορυφής της Λ' Άκουϊλα.

    Σε συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες ο Μ. Μπαρόζο είπε ότι στη Σύνοδο θα πρέπει να αναληφθούν δεσμεύσεις για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να διευκρινιστούν τα μέτρα ενίσχυσης προς τους φτωχότερους πληθυσμούς του πλανήτη.

    Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, ο Μ. Μπαρόζο είπε ότι θα τονίσει την ανάγκη διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από το όριο των 2 βαθμών Κελσίου, και θα καλέσει όλες τις χώρες να επιβεβαιώσουν το στόχο για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, κατά 50%, ως το 2050.

    Επιπλέον, όλες οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες να μειώσουν τις εν λόγω εκπομπές στο ίδιο χρονικό διάστημα κατά 80% τουλάχιστον και να καλύψουν σημαντικό μέρος της απόστασης με την επίτευξη σοβαρών μεσοπρόθεσμων μειώσεων, ενώ ανάλογες προσπάθειες πρέπει να καταβάλουν όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες.

    «Στόχος είναι, να δοθεί ώθηση στις αναδυόμενες οικονομίες, ώστε να είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα για να μειώσουν από κοινού τις εκπομπές αερίων κάτω από το επίπεδο της συνήθους επιχειρηματικής δραστηριότητας», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος, κατά τη διάσκεψη θα τονίσει, επίσης, τις οικονομικές προοπτικές, που υπάρχουν για μετάβαση σε μία οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

    Για την παγκόσμια οικονομία, ο πρόεδρος της Επιτροπής θα καλέσει την Ομάδα των Οκτώ να στείλει ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη αντίστασης στις πιέσεις εφαρμογής πολιτικής προστατευτισμού στις συναλλαγές και τις επενδύσεις σε μία εποχή οικονομικής κρίσης.

    Λόγω των σοβαρών κοινωνικών επιπτώσεων, που έχει η παρούσα κρίση, ο Μ. Μπαρόζο είπε πως θα απευθύνει έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στον πολίτη και να χαραχθούν κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές απασχόλησης για την προστασία των πολιτών και των θέσεων εργασίας με προοπτική την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης.

    Σύμφωνα με τον Μ. Μπαρόζο, «οι κοινωνικές επιπτώσεις από την οικονομική κρίση αναμένεται να διαρκέσουν και για το λόγο αυτό απαιτούνται μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία σημειώνει αύξηση».

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εκπονηθούν στρατηγικές εξόδου από την κρίση με στόχο την οικονομική ανάκαμψη, αλλά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών των χωρών μελών που, λόγω της κρίσης, παρουσιάζουν επιδείνωση.

    Ενδείξεις σταθεροποίησης, αλλά και σημαντικοί κίνδυνοι για την οικονομία

    Υπάρχουν "ορισμένες ενδείξεις σταθεροποίησης" της οικονομίας, αλλά, εξακολουθούν να υπάρχουν "σημαντικοί κίνδυνοι" και η κρίση στον τομέα της εργασίας μπορεί να "ξαναθέσει σε κίνδυνο την κοινωνική σταθερότητα", υπογραμμίζουν οι ηγέτες της G-8 στην κοινή τους διακήρυξη για την οικονομία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

    "Αν και υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης και κυρίως μία ανάκαμψη των χρηματαγορών, η κατάσταση παραμένει αβέβαιη και εξακολουθούν να εγκυμονούντα σημαντικοί κίνδυνοι για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα", σημειώνουν στην κοινή τους διακήρυξη για την οικονομία, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το γαλλικό πρακτορείο.

    Οι ηγέτες της G-8 προειδοποιούν επίσης ότι "οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις αγορές εργασίας μπορούν να ξαναθέσουν σε κίνδυνο την κοινωνική σταθερότητα".

    Εξάλλου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας ζητούν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για ανάκαμψη της οικονομίας και σημειώνουν ότι είναι "απαραίτητο" να προετοιμαστούν "στρατηγικές εξόδου" από τα σχέδια υποστήριξης.

    Επίσης, καθώς τα σχέδια αυτά οδήγησαν σε έκρηξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, οι ηγέτες της G-8 δεσμεύονται στο κείμενό τους να εγγυηθούν "τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα".

    Όσον αφορά το θέμα του πετρελαίου, οι ίδιοι καλούν τις χώρες παραγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου να "βελτιώσουν τη διαφάνεια και να ενισχύσουν το διάλογό τους προκειμένου να μειωθεί η υπερβολική αστάθεια της αγοράς" σημειώνουν στην κοινή τους διακήρυξη και προσθέτουν ότι δεν μπορούν "να συνεχίσουν να ανέχονται τη φοροδιαφυγή".

    "Θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί μία σειρά αποτελεσματικών αντίμετρων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις χώρες που δεν σέβονται τους διεθνείς κανονισμούς περί δημοσιονομικής διαφάνειας", καταλήγουν οι ηγέτες της G-8 στην κοινή τους διακήρυξη η οποία υιοθετήθηκε στο γεύμα εργασίας που είχαν κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής τους.

    "Αστακός" η Λ' Άκουϊλα

    Χιλιάδες άνδρες των ιταλικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν δραστηριοποιηθεί για να εγγυηθούν την ύψιστη δυνατή ασφάλεια, εν όψει της διάσκεψης της «Ομάδας των Οκτώ».

    Η σεισμόπληκτη πόλη που θα φιλοξενήσει την διεθνή συνάντηση, έχει ήδη μετατραπεί σε «αστακό», στην περιοχή του Κοππίτο, γύρω από το στρατώνα της οικονομικής αστυνομίας, όπου και θα συνεδριάσουν «οι ισχυροί του πλανήτη» η διέλευση απαγορεύεται. Επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία μικρών πούλμαν, που έχουν νοικιασθεί από την ίδια την οργάνωση της G8.

    Μεταφέρουν αποκλειστικά τα μέλη των αντιπροσωπειών και τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Το ιστορικό κέντρο της πόλης παραμένει κλειστό, ενώ πολύ αυστηρά είναι τα μέτρα και για τους σεισμοπαθείς που συνεχίζουν να ζουν στους καταυλισμούς. Για να εξέλθουν και να εισέλθουν στο χώρο όπου έχουν στηθεί οι σκηνές, πρέπει να φέρουν διαρκώς μαζί τους την ειδική ταυτότητα που τους έχει χορηγηθεί.

    Σε ό,τι αφορά τη Ρώμη, ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες των καραμπινιέρων και της αστυνομίας ελέγχουν τα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης, τις ξένες πρεσβείες, τις γέφυρες του Τίβερη, τα γνωστότερα μνημεία.

    Ένας Έλληνας και τέσσερις Γάλλοι συνελήφθησαν στην Ρώμη

    «Ένας Έλληνας και τέσσερις Γάλλοι οδηγήθηκαν σε τμήμα των καραμπινιέρων της ιταλικής πρωτεύουσας, μετά από θεαματική διαμαρτυρία κατά της διάσκεψης του G-8», δημοσιεύει στον διαδικτυακό της τόπο η ιταλική εφημερίδα "Corriere della Sera".

    Οι πέντε διαδηλωτές εξηγεί η ιταλική εφημερίδα, κρέμασαν πανό στα σκαλιά της Πιάτσα ντι Σπάνια, με σύνθημα «σταματήστε το ψυχρό κλίμα. Ο Μπερλουσκόνι μπορεί να το πετύχει βγάζοντας τα ρούχα του». Αμέσως μετά, προχώρησαν σε μερικό στριπτίζ, μένοντας μόνο με μαγιό. Οι πρωτότυποι αυτοί αμφισβητίες της παγκοσμιοποίησης, οι οποίοι οργάνωσαν το «χάπενινγκ» την ίδια ώρα που άρχιζαν οι εργασίες του «G 8» της Λ' Άκουϊλα, οδηγήθηκαν στο τμήμα των καραμπινιέρων της περιοχής σαν Λορέντζο Ιν Λουτσίνα, στο κέντρο της «Αιώνιας Πόλης».

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αξιωματικός υπηρεσίας, αμέσως μετά την εξακρίβωση των στοιχείων τους, αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Έκκληση για διπλασιασμό της βοήθειας για την καταπολέμηση της πείνας

    Τουλάχιστον 75.000 παιδιά θα πεθάνουν κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνόδου κορυφής των ηγετών της G-8 που διεξάγεται από σήμερα έως την Παρασκευή στην Λ' Άκουϊλα της κεντρικής Ιταλίας, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Save the Children που απευθύνει έκκληση για διπλασιασμό της διεθνούς βοήθειας.

    "Είναι απαράδεκτο 9,2 εκατομμύρια παιδιά να πεθαίνουν κάθε χρόνο, ακόμη. Τουλάχιστον 75.000 θα πεθάνουν κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνόδου της G-8 [Γερμανία, Καναδά, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ρωσία], κατήγγειλε ο Αντριάν Λόβετ, εκπρόσωπος για τις εκστρατείες της μη κυβερνητικής οργάνωσης [Μ.Κ.Ο.].

    "Οι πρώην ηγέτες της G-8 είχαν δώσει υποσχέσεις, οι οποίες πάμπολλες φορές δεν τηρήθηκαν. Φέτος οφείλουν να δείξουν ότι έχουν δεσμευτεί να σώσουν τις ζωές των παιδιών διπλασιάζοντας τη βοήθεια" έως το 2012, τόνισε.

    "Η G-8 κι οι άλλες πλούσιες χώρες δίνουν μόνο 3,5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να αποτρέπουν θανάτους παιδιών, κάτι που αντιπροσωπεύει «μόνο το 3% της βοήθειας που οι πλούσιες χώρες δίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες»", προσθέτει η οργάνωση.

    "Αυτό είναι το ήμισυ αυτών που πρέπει να γίνουν προκειμένου να μειωθεί σημαντικά η παιδική θνησιμότητα", καταγγέλλει η ανθρωπιστική οργάνωση.

    Με τις σημερινές συνδρομές, οι «Στόχοι της Χιλιετίας» που ορίστηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη για τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά δύο τρίτα στον κόσμο έως το 2015, δεν θα επιτευχθούν πριν από το 2045, επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση.

    Η Σύνοδος G-8 και η -κατά 50%- μείωση των εκπομπών των αερίων ρύπων

    Οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη που ευθύνονται για το 80% των εκπομπών αερίων τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εγκατέλειψαν το στόχο τους για μείωση κατά το ήμισυ των εκπομπών αυτών ως το 2050, δήλωσε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G-8 στη Λ' Άκουϊλα της κεντρικής Ιταλίας.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη, κατά την διάρκεια της συνόδου στην Ρώμη αντιπροσώπων των ηγετών του Φόρουμ των Μεγάλων Οικονομιών [MEF].

    "Υπάρχει η δέσμευση από την πλευρά τους να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αυτές παγκοσμίως, αλλά, όχι κατά το ήμισυ", τόνισε η ίδια πηγή.

    Αντιθέτως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, παραμένει ο στόχος για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους δυο βαθμούς Κελσίου.

    Στο MEF συμμετέχουν εκτός από την G-8 και οι αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Βραζιλία.

    Σύμφωνα και με το Reuters, στο σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου της G-8, αλλά και του MEF, δεν υπάρχει συμφωνία για την υλοποίηση του στόχου για μείωση κατά 50% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, ούτε κι άμεση αναφορά στο θέμα της κυριαρχίας του δολαρίου και της πρότασης της Κίνας για ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα που θα αντικαταστήσει το δολάριο.

    Κρίσεις και σχόλια του διεθνούς Τύπου

    Ο ιταλικός Τύπος υπενθυμίζει ότι οι δεσμεύσεις των οκτώ πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, δεν έχουν τηρηθεί. Το 2001, στη Γένοβα, οι ισχυροί ηγέτες είχαν υποσχεθεί ότι θα ήταν σε θέση να αυξήσουν σημαντικά τις βοήθειες προς τις χώρες υπό ανάπτυξη. «Όμως, όταν «έπεσε η αυλαία» της διάσκεψης, οι καλές προθέσεις -σε μεγάλο βαθμό- δεν υλοποιήθηκαν», αναφέρεται στα εν λόγω δημοσιεύματα.

    Εξάλλου, θόρυβο έχει προκαλέσει το σημερινό άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times», που αμφισβητεί, ουσιαστικά, τις συντονιστικές ικανότητες του Μπερλουσκόνι, ως οικοδεσπότη του «G-8».

    «Η ασυγχώρητη έλλειψη προγραμματισμού εκ μέρους της χώρας που φιλοξενεί την διάσκεψη και η πολιτική αδυναμία πολλών εκ των ηγετών, που βρίσκονται στη Λ' Άκουϊλα, αφήνουν λίγα περιθώρια αισιοδοξίας. Για να μην καταλήξει η διάσκεψη σε σπατάλη χρόνου και ενέργειας, ο Πρόεδρος Ομπάμα πρέπει να πάρει τα ηνία στα χέρια του», αναφέρεται στο άρθρο.

    Είναι η δεύτερη κριτική δυσπιστίας, που εκφράζεται σαφώς μέσω του διεθνούς Τύπου. Την πρώτη είχε διατυπώσει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», σύμφωνα με την οποία προβλεπόταν «πιθανή αντικατάσταση της Ιταλίας από την Ισπανία, στο κλάμπ των ισχυρών του πλανήτη, λόγω και της κακής προετοιμασίας της διάσκεψης των Οκτώ.

    Ο Σ. Μπερλουσκόνι, χαρακτήρισε το ενδεχόμενο «εξωπραγματικό», υπογραμμίζοντας ότι το άρθρο της εφημερίδας, «ακολουθεί εντελώς λάθος δρόμο».

    Η παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στην Ιταλία για τη σύνοδο της G-8

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφθασε στην Ιταλία όταν το αεροσκάφος του Αμερικανού Προέδρου προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Πράτικα ντι Μάρε, περίπου 20 χλμ. νοτίως της Ρώμης.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε στην Ρώμη με τον Ιταλό Πρόεδρο Τζώρτζιο Ναπολιτάνο, πριν αναχωρήσει για την Λ' Άκουϊλα την πόλη των 70.000 κατοίκων.

    Ο Ομπάμα θα συναντηθεί και με τον Πάπα Βενέδικτο, την Παρασκευή πριν αναχωρήσει για τη Γκάνα, τον επόμενο σταθμού ταξιδίου του.

    Είδηση: 24579

    [04] IKA: νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του

    Ειδήσεις

    Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ, είχε την Τετάρτη η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά, με θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στα θερινά τμήματα της Βουλής, ώστε να εκσυγχρονισθεί το ΙΚΑ. Απαντώντας στα όσα έχουν ακουστεί για το διαχωρισμό των τομέων του ΙΚΑ, η κ. Πετραλιά δήλωσε: "ο εκσυγχρονισμός του ΙΚΑ θα προχωρήσει σε πείσμα πολλών και διαφόρων".

    Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο η κ. Πετραλιά τόνισε: "ο στόχος του νομοσχεδίου αυτού είναι ο εκσυγχρονισμός του ΙΚΑ, ο λειτουργικός διαχωρισμός του τομέα της Ασφάλισης από τον τομέα της Υγείας. Η κεντρική μας πολιτική, η κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και του υπουργείου Απασχόλησης είναι η στήριξη και η ενίσχυση των δύο βασικών πυλώνων του ΙΚΑ, της ασφάλισης και της υγείας, μέσα σε ένα πλαίσιο ενιαίο, μέσα στο πλαίσιο του ενιαίου ΙΚΑ, του ΙΚΑ με ενιαία διοίκηση. Θεωρούμε, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό βήμα, γιατί ο στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός του ΙΚΑ και η ιδιαίτερη στήριξη στον τομέα υγείας και το γεγονός ότι επιθυμούμε ο ένας τομέας, να μην αλληλεπικαλύπτει τον άλλο. Το ΙΚΑ δεν διασπάται. Το ΙΚΑ διατηρεί την ενιαία του μορφή και το ΙΚΑ διατηρεί την ενιαία του διοίκηση και τη λειτουργία του. Με τον διαχωρισμό αυτό των δύο βασικών πυλώνων ως προς τις υπηρεσίες της υγείας στοχεύουμε σε νέες υπηρεσίες υγείας του ΙΚΑ, ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας του ΙΚΑ από τις ήδη υπάρχουσες".

    Συνεχίζοντας η υπουργός Απασχόλησης ανέφερε ότι: "δημιουργείται μια νέα γενική διεύθυνση, η οποία θα είναι διεύθυνση διαχείρισης, αξιολόγησης και ελέγχου των δαπανών υγείας όλων των υποκαταστημάτων. Το ΙΚΑ της ήσσονος προσπάθειας αποτελεί παρελθόν. Ο στόχος μας είναι να είμαστε δίπλα στον πολίτη, καθημερινά πλάι στον πολίτη, με όλο και κάθε μέρα ποιοτικότερες υπηρεσίες, σύγχρονες υπηρεσίες. Το ΙΚΑ αποτελεί τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας. Τη ναυαρχίδα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Και μια μεγάλη ομπρέλα προστασίας, για την Ασφάλιση και για την Υγεία, για πολύ μεγάλες ομάδες του πληθυσμού. Το ΙΚΑ είναι το ασφαλιστικό σπίτι του μεγαλύτερου αριθμού των Ελλήνων ασφαλισμένων και συνταξιούχων".

    Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Διοικητής του ΙΚΑ Θεόδωρος Αμπατζόγλου, που ανέφερε ότι "οι οδηγίες που πήραμε για πορεία -από εδώ και πέρα- αφορούν, όπως είπε η ίδια, ένα ενιαίο ΙΚΑ, όπου έχουμε ένα διαχωρισμό των δύο βασικών πυλώνων, της Ασφάλισης και της Υγείας, λειτουργικό, οργανωτικό, πληροφορικό, από πλευράς στελέχωσης. Πιστεύουμε ότι με τη νέα του αυτή δομή, το ΙΚΑ θα ανταποκριθεί ακόμη καλύτερα στις απαιτήσεις των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του, με στόχο καλύτερες υπηρεσίες και εξορθολογισμό των δαπανών".

    Αντιδράσεις

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με τη συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης με τη διοίκηση του ΙΚΑ, δήλωσε μεταξύ άλλων: "Η υπουργός Απασχόλησης ανακοίνωσε σήμερα εκ νέου την κατάθεση νομοσχεδίου για το ΙΚΑ. Αναμένουμε να κατατεθεί το νομοσχέδιο, επί του οποίου θα τοποθετηθούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

    Εν τω μεταξύ όμως εκστομίζονται πανηγυρικοί του τύπου «ο στόχος μας είναι να είμαστε δίπλα στον πολίτη? με όλα και κάθε μέρα ποιοτικότερες υπηρεσίες, σύγχρονες υπηρεσίες», που προβάλλουν την κοινή νοημοσύνη του πολίτη. Καλούμε την υπουργό να επισκεφθεί οποιοδήποτε υποκατάστημα ΙΚΑ, εντός ή εκτός Αττικής, και να ρωτήσει εκεί τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους αν επί πενταετία βελτιώθηκε κάτι στην εξυπηρέτησή τους! Η υποστελέχωση των διοικητικών και υγειονομικών υπηρεσιών κοντεύει να οδηγήσει τα υποκαταστήματα σε κλείσιμο, και τους εργαζομένους και τους ασφαλισμένους στην απελπισία.

    Διατρανώθηκε επίσης από την κυρία Πετραλιά ότι «το ΙΚΑ αποτελεί τη ναυαρχίδα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» της κυβέρνησης Εμείς αρκούμεθα σε δύο επισημάνσεις. Οι πρόχειρες ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων επιβάρυναν το ΙΚΑ με επιπλέον έλλειμμα ύψους 1,2 δις ευρώ, ευνοώντας τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις και ωθώντας το γρηγορότερα στην κατάρρευση. Μετά από αλλεπάλληλες ρυθμίσεις χρεών της κυβέρνησης, η εισφοροδιαφυγή ξεπερνά τα 3,8 δις ευρώ ετησίως και μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί κατά 30%!".

    Σχετικά με την επίσκεψη της Υπουργού Απασχόλησης στο ΙΚΑ, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, τόνισε μεταξύ άλλων: "Τα προβλήματα του ΙΚΑ δεν θα λυθούν με τον λειτουργικό διαχωρισμό του κλάδου ασφάλισης από τον κλάδο υγείας. Θα μπορούσαν να λυθούν εφόσον αντιμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες τους, που έχουν να κάνουν με την ασυνέπεια των κυβερνήσεων να χρηματοδοτούν το ΙΚΑ (ιδίως τον κλάδο υγείας) σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τους νόμους, με την αδιαφορία τους να πολεμήσουν την εισφοροδιαφυγή, με τη διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών του, με τη δραματική έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού (3.700 κενές οργανικές θέσεις) και με την μεταφορά ελλειμμάτων άλλων ταμείων στο ΙΚΑ με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο. Είναι ντροπή για τη χώρα μας το 70% των συνταξιούχων του ΙΚΑ να παίρνουν σήμερα συντάξεις κάτω από 600 ευρώ το μήνα".

    ΒΑΕ

    Με την παρουσία της Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κας Φάνης Πάλη-Πετραλιά πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Βαρέων ή Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

    Ελεύθερος Τύπος

    Επίσης το μεσημέρι της Τετάρτης, η κ. Πετραλιά συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στον Ελεύθερο Τύπο και συζήτησαν για τις εξελίξεις που διαμορφώνονται για τους εργαζόμενους.

    Είδηση: 24582

    [05] Αυξάνονται τα κρούσματα της νέας γρίπης

    Εννέα νέα κρούσματα της νέας γρίπης σημειώθηκαν στην Ελλάδα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 196, από τα οποία 86 έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

    Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση για την κλιμάκωση του εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης., ενώ στις ΗΠΑ, οι αρχές της Καλιφόρνιας εντόπισαν περιστατικό που παρουσιάζει ανθεκτικότητα στο φάρμακο ταμιφλού και στον Καναδά δύο αγρότες βρέθηκαν να νοσούν από ένα νέο είδος ιού που αποτελεί συνδυασμό της εποχικής γρίπης και της γρίπης των χοίρων.

    Στη χώρα μας το υπουργείο Υγείας τονίζει με ανακοίνωσή του, πως αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα και επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.

    Τα νέα κρούσματα στη χώρα μας:

    · Αγόρι, 14 ετών, Αμερικανικής καταγωγής, που ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες

    · Άνδρας, 47 ετών, Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από τη Γαλλία

    · Άνδρας 39 ετών, Αργεντινής καταγωγής, που ήρθε από την Αργεντινή

    · Κορίτσι, 1 έτους, Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

    · Άνδρας, 22 ετών, Αγγλικής καταγωγής, που ήρθε από την Αγγλία

    · Γυναίκα, 20 ετών, Αγγλικής καταγωγής, που ήρθε από την Αγγλία

    · Γυναίκα, 55 ετών, Ελληνικής καταγωγής. Διερευνώνται οι επαφές της.

    · Άνδρας, 17 ετών, Αγγλικής καταγωγής, που ήρθε από την Αγγλία

    · Άνδρας, 53 ετών, Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

    Είδηση: 24583

    [06] Η Google πολεμα τα Windows

    Την εφαρμογή ενός νέου λειτουργικού συστήματος για υπολογιστές σχεδιάζει η Google μετά από σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Τη δημιουργία ενός λογισμικού συστήματος για ηλεκτρονικούς υπολογιστές σχεδιάζει η Google κάτοχος της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στο Διαδίκτυο, με στόχο να ανταγωνιστεί τα Windows της Microsoft. Το νέο αυτό λογισμικό θα βασίζεται στο Chrome Web browser και θα σχεδιαστεί, αρχικά, για φορητούς υπολογιστές χαμηλού κόστους βτα λεγόμενα netbooks, η ζήτηση των οποίων αυξάνεται συνεχώς σε αντίθεση με την δραματική μείωση που έχει σημειωθεί στους υπολογιστές γενικά.

    Μια τέτοια κίνηση αναμένεται να εντείνει φυσικά τον ήδη έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα στην Google και την Microsoft, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λογισμικού στον κόσμο.

    Το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα θα είναι αρκετά γρήγορο, απλό στη χρήση και θα παρέχει ασφάλεια στον υπολογιστή ενώ θα αναπτυχθεί με βάση το πρόγραμμα περιήγησης της εταιρείας, Google Chrome. "H ταχύτητα, η απλότητα και η ασφάλεια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου λογισμικού" δήλωσε η εταιρία σε ένα μπλογκ.

    Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στις λειτουργίες και εφαρμογές του ίντερνετ ώστε να μπορούν οι χρήστες να έχουν ακόμα πιο γρήγορη πρόσβαση στα δεδομένα και στα e-mail τους, εν αντιθέσει με τα αντίστοιχα προγράμματα της Microsoft. Η διαδικασία της εγκατάστασης θα διαφέρει με τα σημερινά δεδομένα καθώς θα γίνεται απευθείας μέσω του διαδικτύου.

    "Ακούμε πολλά από τους χρήστες μας και το μήνυμά τους είναι ξεκάθαρο. Τα κομπιούτερ πρέπει να γίνουν καλύτερα", τονίζει η Google σε ανακοίνωσή της, συμπληρώνοντας: "Τα λειτουργικά συστήματα που τρέχουν οι browsers, σχεδιάστηκαν σε μία εποχή που δεν υπήρχε Web".

    To Google Chrome Operating System, όπως ονομάζεται το νέο λογισμικό, θα είναι ανοιχτή-πηγή, κάτι που σημαίνει ότι ο κωδικός του προγράμματος θα είναι ανοιχτός για τους developers, σύμφωνα με την Google. Το λογισμικό θα λειτουργεί στην κορυφή των Linux, την ανοιχτή-πηγή λειτουργικού συστήματος, κατά την Google.

    H εταιρεία διευκρίνισε ότι το Chrome OS είναι άλλο από το λογισμικό Android, το οποίο σχεδιάστηκε αρχικά για κινητά τηλέφωνα. Το νέο λειτουργικό σύστημα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι χρήστες να μην έρχονται σε επαφή με ιούς και με ανανέωση προγραμμάτων ασφαλείας.

    Είδηση: 24571

    [07] Δημοπρασίες κατασχεμένων Ι.Χ. και για ιδιώτες

    Ειδήσεις

    Mε άκρως δελεαστικές τιμές, οι τράπεζες άνοιξαν και πάλι τις δημοπρασίες αυτοκινήτων στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν μόνο ιδιοκτήτες καταστημάτων εμπορίας οχημάτων. Ωστόσο η μικρή προσέλευση των εμπόρων ΙΧ στις εκποιήσεις αλλά και ο υπερβολικός αριθμός των κατασχεμένων οχημάτων οδηγεί τις τράπεζες να ανοίξουν τις δημοπρασίες το φθινόπωρο και σε ιδιώτες καταναλωτές.

    Η ανακοίνωση του προσωρινού μέτρου μείωσης του Τέλους Ταξινόμησης κατά 50% φρέναρε τα σχέδια των τραπεζών για άνοιγμα των δημοπρασιών κατασχεμένων ΙΧ και σε ιδιώτες καθώς απαξιώθηκαν πάρα πολύ τα αυτοκίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

    Ωστόσο μετά από δύο μήνες ανάπαυλας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας ξεκίνησαν από τις αρχές Ιουλίου και πάλι τις εκποιήσεις κατασχεμένων ΙΧ μόνο για εμπόρους.

    Έκρηξη των κατασχέσεων προβλέπουν στελέχη της αγορά αυτοκινήτου καθώς περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις του κλάδου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις μηνιαίες οικονομικές υποχρεώσεις τους.

    Η πρώτη δημοπρασία πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου στην οποία δημοπρατήθηκαν περισσότερα από 100 αυτοκίνητα μεταξύ των οποίων και σε άλλη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου εκποιήθηκαν περισσότερα από 200 αυτοκίνητα

    Οι τράπεζες, εξαιτίας της μικρής προσέλευσης των εμπόρων στις δημοπρασίες και της συνεχιζόμενης αύξησης των οχημάτων που κατάσχονται καθημερινά τις οδηγεί στο άνοιγμα των δημοπρασιών και σε ιδιώτες. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στους επαγγελματίες της αγοράς ΙΧ.

    Τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών πάντως έχουν ήδη στελεχωθεί και αναμένουν την εγκύκλιο που θα ανοίξει τις πύλες των δημοπρασιών και σε ιδιώτες καταναλωτές.

    Είδηση: 24577

    [08] Εξαρθρώθηκε τεράστιο κύκλωμα μαστροπείας

    Κοινωνία

    Μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις εμπορίας ανθρώπων, εξαρθρώθηκε από τη δίωξη οργανωμένου εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής έπειτα από πολύμηνες έρευνες και γιγαντιαία επιχείρηση που έγινε την Τρίτη από 150 αστυνομικούς. Συνελήφθησαν 25 από τα 62 μέλη της οργάνωσης μεταξύ των οποίων τέσσερις εν ενεργεία αστυνομικοί και τρεις απόστρατοι, καθώς και ένας απότακτος από το σώμα της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί πληρώνονταν από το κύκλωμα για να ειδοποιούν σε περίπτωση ελέγχων της αστυνομίας.

    Οι συληφθέντες αστυνομικοί είναι υπαρχιφύλακας που υπηρετεί στην Καλλιθέα, αστυφύλακας της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και δυο αδέλφια, που υπηρετούν στη Νίκαια. Σημειώνεται ότι, ο υπαρχιφύλακας της Καλλιθέας και ένα από τα αδέλφια στη Νίκαια έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

    Ο δεύτερος μάλιστα, είχε προφυλακιστεί, αλλά αθωώθηκε και επανήλθε στο Σώμα.

    Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, προσήχθησαν περισσότερα από 200 άτομα, ενώ έγιναν έρευνες σε οκτώ νυχτερινά κέντρα, τέσσερις οίκους ανοχής, δυο σκάφη αναψυχής και δέκα σπίτια.

    Όπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής Ταξίαρχος Γιάννης Δικόπουλος, η οργάνωση είχε συσταθεί εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες και είχε διεθνείς διασυνδέσεις και δομή οργανωμένης εταιρίας με πέντε διαφορετικούς τομείς.

    Σκοπός ήταν να "στρατολογούν" αλλοδαπές, τις οποίες τοποθετούσαν σε κέντρα διασκέδασης στριπτίζ και παράνομους οίκους ανοχής ή τις προωθούσαν μέσω γραφείων σε ερωτικά ραντεβού. Τα παράνομα έσοδα επένδυαν σε νόμιμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

    Ως αρχηγός της σπείρας φέρεται επιχειρηματίας της νύχτας και δύο υπαρχηγοί, άτομα που κινούνται στον ίδιο χώρο. Οι τομείς της οργάνωσης είχαν ως εξής: στον πρώτο, περιλαμβάνονταν οκτώ κέντρα στριπτίζ στην Ελλάδα και ένα στη Γερμανία, ενώ ετοιμάζονταν άλλα δυο παρόμοια κέντρα στο Περιστέρι και στη Ρόδο.

    Τα νυχτερινά κέντρα φαίνονταν να ανήκουν σε διάφορες εταιρίες, χωρίς να εμφανίζεται πουθενά ο αρχηγός του κυκλώματος, ενώ τη διαχείρισή τους είχε αναθέσει στους δυο υπαρχηγούς της οργάνωσης.

    Στο δεύτερο τομέα, περιλαμβάνονταν δώδεκα παράνομοι οίκοι ανοχής στο κέντρο της Αθήνας, ως ιδιοκτήτες των οποίων φαίνονταν διάφοροι «αχυράνθρωποι».

    Ο τρίτος τομέας είχε ως αντικείμενο τον εντοπισμό γυναικών, μέσω συνεργασίας με ρωσικές, τσεχικές, πολωνικές και ρουμανικές εγκληματικές οργανώσεις και γραφεία ευρέσεως εργασίας, τις οποίες έφερναν στην Ελλάδα συνήθως μέσω Γερμανίας ή Τσεχίας για να μην εντοπίζονται στον έλεγχο εισόδου, τις νομιμοποιούσαν με πλαστά έγγραφα και διαβατήρια, αιτήσεις πολιτικού ασύλου και εικονικούς γάμους και τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται ή να παρέχουν άλλες ερωτικές υπηρεσίες.

    Ο τέταρτος τομέας αφορούσε αποκλειστικά τη δουλειά των αστυνομικών, οι οποίοι προστάτευαν το κύκλωμα από ελέγχους επί πληρωμή, ειδοποιώντας νωρίτερα, για να λαμβάνονται μέτρα.

    Τέλος, ο πέμπτος τομέας αφορούσε το ξέπλυμα χρήματος, που συγκέντρωναν οι «ταμίες» της οργάνωσης και παρέδιδαν κάθε μέρα, ή κάθε βδομάδα, στον αρχηγό και στους δυο υπαρχηγούς του.

    Είδηση: 24576

    [09] Συνάντηση Μπακογιάννη-Νίμιτς για το Σκοπιανό

    Πολιτική

    Περισσότερο αισιόδοξος, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά αρνούμενος κάθε χρονοδιάγραμμα, εμφανίστηκε ο Μάθιου Νίμιτς, ύστερα από συνάντηση μιάμισης ώρας, σήμερα Τετάρτη, με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, εξερχόμενος από το γραφείο της κ. Μπακογιάννη, είπε ότι προσκόμισε ιδέες, που συνιστούν «μικρές» αλλαγές στην πρόταση του Οκτωβρίου, η οποία περιελάμβανε και το όνομα της «Δημοκρατίας Βόρειας Μακεδονίας» και σημείωσε ότι κοινός παρονομαστής εξακολουθεί να είναι η επιθυμία των δύο χωρών για αμοιβαία αποδεκτή λύση. βΒρισκόμαστε στη μέση μιας διαδικασίας η οποία συνεχίζεταιβ, σχολίασαν κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.

    «Είχα μια εξαιρετική συζήτηση με την Υπουργό Εξωτερικών, της μετέφερα τις συζητήσεις που είχα στα Σκόπια (σ.σ. χτες Τρίτη με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό), την ενημέρωσα και εγώ ενημερώθηκα για τις απόψεις και των δύο πλευρών», είπε ο κ. Νίμιτς, προσθέτοντας ότι υπάρχει ενθάρρυνση, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και πως «πιστεύω, ότι θα συνεχίσω την εργασία μου ακόμη καλύτερα».

    Στην ερώτηση, κατά πόσον είναι αισιόδοξος και αν θα υπάρξει πρόοδος ως το τέλος του χρόνου, απάντησε: «Δεν πιστεύω σε προθεσμίες», τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει ισχυρή βούληση και από τις δύο πλευρές για εξεύρεση λύσης, πιστεύω στις συνομιλίες για μια λύση προς αμοιβαίο όφελος, πιστεύω ότι είμαστε πολύ πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης, γι αυτό και είμαι πιο αισιόδοξος από πριν».

    Κληθείς να διευκρινίσει χτεσινές δηλώσεις του περί εθνικής ταυτότητας και γλώσσας της γειτονικής χώρας, είπε ότι «αυτό που συζητούμε για πολλά χρόνια είναι το θέμα της ονομασίας» και πρόσθεσε ότι "κάποια πράγματα θεωρούνται αδιαφιλονίκητα, όπως ότι υπάρχει ένα κράτος που αναγνωρίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ με το όνομα FYROM και, βεβαίως, χρόνια επιθυμούμε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία για το κράτος αυτό. Υπάρχει μια γλώσσα, που ομιλεί ο συγκεκριμένος λαός, αλλά εμείς εστιάζουμε στο θέμα της ονομασίας».

    Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο κ Νίμιτς είπε πως «η Αθήνα και τα Σκόπια θα μελετήσουν τις ιδέες μου και εγώ θα είμαι σε επαφή με όλες τις πλευρές. Υπάρχει ενθάρρυνση, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία, αυτό μπορεί να σημαίνει χωριστές συναντήσεις ή μια κοινή συνάντηση όλων».

    Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι κοινός παρονομαστής είναι «η αμοιβαία επιθυμία προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και οι σχέσεις των χωρών της ΝΑ Ευρώπης».

    «Γνωρίζω, είπε χαρακτηριστικά, ότι η Κυβέρνηση στα Σκόπια επιθυμεί την επίλυση του θέματος, επιθυμεί να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα. Γνωρίζω και δια στόματος της Υπουργού Εξωτερικών, στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει καλύτερες σχέσεις με τη βόρεια γείτονά της με τρόπο που να εξασφαλίζει αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Υπάρχει ισχυρή βούληση για επίλυση του θέματος της ονομασίας και από τις δύο πλευρές και προς αυτή την κατεύθυνση προσκόμισα ιδέες και προτάσεις, τις οποίες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη και οι δύο πλευρές».

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24575

    [10] Μπακαλορεά: Βγάζει αποτελέσματα στα αθώα σχολεία

    Τελείωσε η αγωνιώδης αναμονή για τους μαθητές των ελληνικών ιδιωτικών σχολείων που συμμετείχαν στις εξετάσεις του διεθνούς απολυτηρίου Μπακαλορεά και δεν γνώριζαν πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, μετά από την αποκάλυψη ότι καθηγητής διέρρευσε τα θέματα, έναντι αμοιβής. Ο διεθνής οργανισμός απέστειλε σήμερα τις βαθμολογίες σε όλα τα εκπαιδευτήρια, εκτός από εκείνο στο οποίο εντοπίστηκε το σκάνδαλο. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν, ενώ τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

    Είδηση: 24572

    [11] Κατάληψη τουρκικού πλοίου από Σομαλούς πειρατές

    Ειδήσεις

    Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν σήμερα, Τετάρτη ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο με 23μελές πλήρωμα στ΄ ανοικτά της Σομαλίας, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το πλοίο Horizon-1, το οποίο μεταφέρει 33.000 τόννους θειούχου υδρογόνου, είχε αποπλεύσει από τη Σαουδική Αραβία με προορισμό την Ιορδανία. Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι Τούρκοι. Το Ανατολή μετέδωσε ότι οι τουρκικές ναυτιλιακές αρχές στην Κωνσταντινούπολη δεν κατάφεραν να έχουν επικοινωνία με το πλοίο και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπωθεί κάποιο αίτημα για λύτρα. Στην περιοχή, όπου από το 2008 έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα πειρατείας σε ξένα πλοία, πλέει μια τουρκική φρεγάτα που έχει ενταχθεί εδώ και ένα χρόνο στη διεθνή δύναμη για την καταπολέμηση των Σομαλών πειρατών και των εμπόρων όπλων.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 24570


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 8 July 2009 - 16:55:37 UTC