Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντείνονται οι έρευνες για τα κρησφύγετα
  • [02] Διαθρωτικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος το 2010
  • [03] Νέα λίστα ΒΑΕ έως το Φθινόπωρο
  • [04] Οι συναντήσεις Νίμιτς στα Σκόπια
  • [05] Νέα αρχή στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας
  • [06] Συμφωνία Βουλής-ΕΡΤ
  • [07] Νέο πρόστιμο για την Ολυμπιακή
  • [08] Αλλαγές στο φεστιβάλ Πέτρας
  • [09] Όλη του την περιουσία σε φιλανθρωπικά ιδρύματα
  • [10] Αντίο στον βασιλιά της ποπ
  • [11] Επεισόδια στο Γραμματικό για τον ΧΥΤΑ
  • [12] Χατζηγάκης: Καμία περικοπή στις αγροτικές ενισχύσεις
  • [13] Παρεμβάσεις Χατζηδάκη για ενέργεια και καύσιμα
  • [14] Βελτιώνονται οι προϋποθέσεις για επενδύσεις φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων
  • [15] Στο 0,5% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο
  • [16] Νέα υπόθεση με εικονικά τιμολόγια

    [01] Εντείνονται οι έρευνες για τα κρησφύγετα

    Αίσθηση έχει προκαλέσει η πολυσχιδής δράση του εγκληματικού συνδικάτου, που σχεδίαζε και εκτελούσε απαγωγές, εκβιασμούς και συμβόλαια θανάτου Οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία που ενοχοποιούν χωρίς καμία αμφιβολία τουλάχιστον τέσσερα από τα μέλη της σπείρας των απαγωγέων του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να εντοπιστούν το κρησφύγετο και τα λύτρα. Μεγάλη σημασία αποδίδουν οι διωκτικές αρχές στη μαρτυρία μιας γυναίκας που είχε στενή σχέση με έναν από τους εμπλεκόμενους αλλά και στην αποκωδικοποίηση των εντολών που έδιναν με καρτοκινητά μέσα από τη φυλακή ο εγκέφαλος της συμμορίας και τα πρωτοπαλίκαρά του.

    Στοιχεία και από την εργαστηριακή έρευνα για μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που κατηγορείται για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, δολοφονίες, συμβόλαια θανάτου και άλλες εγκληματικές πράξεις, προέκυψαν τη Δευτέρα σύμφωνα με την αστυνομία.

    Ειδικότερα, ταυτοποιήθηκε γενετικό υλικό (DNA) του Απόστολου Πετράκη και του Χαράλαμπου Μουστάκα σε αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν από την απαγωγή μέχρι την απελευθέρωση του εφοπλιστή.

    Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι Πετράκης και Μουστάκας είναι δυο από τους τέσσερις που είχαν φυσική παρουσία στην απαγωγή. Στο σπίτι του Μουστάκα είχαν νωρίτερα βρεθεί δύο καλάσνικοφ, δύο διόπτρες και φυσίγγια.

    Πηγή: NET Σχετικό άρθρο: Ταυτοποίησαν DNA δύο απαγωγέων

    Είδηση: 24530

    [02] Διαθρωτικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος το 2010

    Ειδήσεις

    Ικανοποιητικά έκρινε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος τον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο υπουργός Οικονομίας σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ecofin, εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι στον προϋπολογισμό του 2010 θα συμπεριληφθούν εκείνα τα διαρθρωτικά μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να οδηγήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3%. Αναγνώρισε ωστόσο ότι πρόκειται για ένα δύσκολο στόχο και υπογράμμισε πως θα αποτελούσε λάθος μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό της χώρας αλλά και προς την ΕΕ να πάρει η Ελλάδα προκαταβολικά μια παράταση σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση του στόχου.

    Τα προβλήματα δεν λύνονται διά της αναβολής αλλά με σωστές επιλογές και υπεύθυνη και σοβαρή στάση, ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε παράλληλα ότι εφόσον στο τέλος της διαδικασίας διαπιστωθεί κάποια μικρή απόκλιση από τους στόχους τότε η ΕΕ θα επιδείξει κατανόηση.

    Τα μέτρα που αναμένονται το Φθινόπωρο κινούνται σε δύο άξονες :

    *μείωση των κρατικών δαπανών * πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται :

    * αύξηση ή κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης * νέα τεκμήρια διαβίωσης, * «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων, * συγχώνευση ή κατάργηση φορέων του Δημοσίου, * νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων * αύξηση σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα

    Τέλος ο Υπουργός Οικονομίας ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση σε ό,τι αφορά στα τέλη ταξινόμησης στην αγορά αυτοκινήτου.

    "Τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό ακόμα περισσότερο. Οι πόροι της οικονομίας δεν αξιοποιούνται σωστά. Το μόνο που ακούσαμε χθες από τον κ. Παπαθανασίου είναι η προειδοποίηση για νέα και πιο άγρια φοροεπιδρομή το φθινόπωρο. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να γίνουν δύο πράγματα. Δύο πράγματα που δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει και που είναι βέβαια το στοίχημα για την επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ", τόνισε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη.

    Είδηση: 24538

    [03] Νέα λίστα ΒΑΕ έως το Φθινόπωρο

    Ειδήσεις

    Αρχές φθινοπώρου θα είναι έτοιμη η νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, Θα αφορά όσους ενταχθούν στο μέλλον στην αγορά εργασίας και οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν έως και 5 χρόνια αργότερα σε σχέση με τα ισχύοντα. Στη συμφωνία αυτή κατέληξαν ΓΣΕΕ και υπουργείο Απασχόλησης, μετά την υποχώρηση της κ. Πετραλιά στο θέμα του επικεφαλής της επιτροπής, καθώς η εργατική πλευρά διετύπωνε ενστάσεις για την τοποθέτηση του καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη καθώς και για το σύντομο χρόνο ολοκλήρωσης του έργου.

    Το δύσκολο έργο της επιστημονικής τεκμηρίωσης για τα νέα επαγγέλματα που θα περιληφθούν στην αναθεωρημένη λίστα των ΒΑΕ ανέλαβε η νέα επιτροπή η οποία εντός 2 μηνών θα καταθέσει το πόρισμά της

    Σύμφωνα με πληροφορίες 30 επαγγέλματα και ειδικότητες θα χαρακτηρίσουν ως ΒΑΕ, θα έχουν σχέση με τις νέες τεχνολογίες και όπως όλα δείχνουν θα αφορούν εργαζόμενους στις τηλεπικοινωνίες την υγεία όπως ακτινολόγοι και την ενεργεία

    Η ΓΣΕΕ θα συμμετέχει στην επιτροπή και έχει προτείνει την ένταξη 100 ειδικοτήτων.

    Από τις 124 επαγγελματικές ομάδες και υποομάδες το πόρισμα της επιτροπής Μπεχράκη είχε αποχαρακτηρίσει 61 σχεδόν το 50% των ειδικοτήτων.

    Εκτός λίστας βρέθηκαν, αρτεργάτες, καμαριέρες, κομμωτές, μάγειρες, σερβιτόροι εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία υποδηματεργάτες και μουσικοί.

    Όπως δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης δεν θα υιοθετηθεί η πρόταση για καθιέρωση κατηγοριών ανάλογα με την επικινδυνότητα του επαγγέλματος.

    Η κ. Πετραλιά ζήτησε τις προτάσεις της ΓΣΕΕ για την στήριξη της απασχόλησης και ανέλυσε τα προγράμματα που μπαίνουν σε εφαρμογή όπως κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων ανέργων αλλά και την κατάρτιση εργαζομένων που θα καλύπτουν τις απώλειες του εισοδήματος από τις μειωμένες ώρες εργασίας.

    Η Υπουργός επανέλαβε τη θέση για τήρηση του θεσμικού πλαισίου.

    Η ΓΣΕΕ για τα μέτρα της εκ περιτροπής εργασία και τη στήριξη της απασχόλησης τονίζει ότι "ευνοούνται οι εργοδότες με την καταχρηστική εφαρμογή των ελαστικών μορφών εργασίας".

    Η ολομέλεια της ΓΣΕΕ που θα συνεδριάσει τη Παρασκευή θα καθορίσει τη στάση της για τις εργασιακές σχέσεις.

    Είδηση: 24540

    [04] Οι συναντήσεις Νίμιτς στα Σκόπια

    Παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, που προβλέπει μεταξύ άλλων την ονομασία "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" για την ΠΓΔΜ για διεθνή χρήση και κατατέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Όπως δήλωσε ο κ. Νίμιτς, στις συναντήσεις με την ηγεσία των Σκοπίων, συζητήθηκαν οι βασικές πτυχές της πρότασης αυτής και εισηγήθηκε κάποιες τροποποιήσεις. Απόψε Τρίτη ο κ. Νίμιτς θα βρίσκεται στην Αθήνα.

    O ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για την ονομασία των Σκοπίων ανέφερε, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, στα Σκόπια, ότι σ' αυτές εξετάσθηκαν οι βασικές πτυχές της τελευταίας του πρότασης από τον Οκτώβριο του 2008 και κάποιες τροποποιήσεις επί της πρότασης αυτής.

    Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε το πρωί, στα Σκόπια, με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και ακολούθως με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι. "Εισηγήθηκα στον Πρωθυπουργό κάποιες συγκεκριμένες τροποποιήσεις επί της πρότασης του Οκτωβρίου και ζήτησα από την κυβέρνηση να εξετάσει το πακέτο στο σύνολό του μαζί με αυτές τις αλλαγές ", ανέφερε ο κ. Νίμιτς και συμπλήρωσε ότι για το θέμα αυτό θα συζητήσει και με την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, στη συνάντηση που θα έχει, στην Αθήνα.

    Στην πρόταση του περασμένου Οκτωβρίου, ο κ. Νίμιτς προτείνει -μεταξύ άλλων- την ονομασία "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" για διεθνή χρήση.

    Ο κ. Νίμιτς δεν θέλησε να γνωστοποιήσει ποιες αλλαγές προτείνει. "Πρέπει να σημειώσω ότι το όλο ζήτημα είναι περίπλοκο. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις γι' αυτό. Άλλες που αφορούν το θέμα της ονομασίας και κάποιες άλλες που συνδέονται με το όνομα. Κάποια θέματα είναι πιο σημαντικά από τα άλλα και απομένει στα δύο μέρη να πάρουν θέση επ' αυτών", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε με την ηγεσία της ΠΓΔΜ και επανέλαβε την άποψη ότι είναι εφικτό να βρεθεί λύση μέχρι τα τέλη του έτους, σημειώνοντας, όμως, ότι δεν υπάρχουν και δεν τίθενται χρονοδιαγράμματα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, "αν η ελληνική πλευρά μπορεί να αποδεχτεί μακεδονική γλώσσα και μακεδονικό έθνος " ο κ. Νίμιτς είπε: "Εξετάζουμε και μιλάμε για το όνομα της χώρας. Αυτό είναι το πρωταρχικό. Ποτέ δεν άκουσα από κάποιο επίσημο πρόσωπο κάποιας κυβέρνησης και στην Ελλάδα ότι αμφισβητείται η ύπαρξη ξεχωριστής ταυτότητας και γλώσσας. Όσον αφορά εμένα, έρχομαι στη χώρα από το 1994. Δεκαπέντε χρόνια ασχολούμαι με το ζήτημα και γνωρίζω ότι η χώρα έχει τη δική της ταυτότητα και γλώσσα. Νομίζω ότι κανένας στον κόσμο δε μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό".

    Το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Νίμιτς θα βρίσκεται στην Αθήνα, όπου την Τετάρτη και την Πέμπτη θα έχει συναντήσεις με την ελληνική Κυβέρνηση.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24541

    [05] Νέα αρχή στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

    Ειδήσεις

    Σε θετικό κλίμα έγινε η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με το Ρώσο πρωθυπουργό Βλάντιμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε "άνθρωπο του σήμερα". Για μια νέα αρχή στις σχέσεις ΗΠΑ β Ρωσίας "με κοινούς στόχους και συμφέροντα για τις δύο χώρες, όπου οι αυτοκρατορίες δεν θα χρησιμοποιούν τις άλλες χώρες σαν πιόνια στο σκάκι" έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να έχουν οι δύο χώρες στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς.

    Ιδιαίτερη σημαντική ήταν η αναφορά του κ. Ομπάμα στην αντιπυραυλική ασπίδα, θέμα που έχει δημιουργήσει τριβές ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο κ. Ομπάμα μίλησε σε τελειόφοιτους του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Μόσχας. "Απευθύνω έκκληση για την επαναφορά των σχέσεων από το μηδέν ανάμεσα στην Ρωσία και τις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί μόνο μεταξύ των προέδρων, θα πρέπει να προχωρήσει περισσότερο, αυτό πρέπει να γίνει μεταξύ των δύο λαών, πρέπει να είναι πέρα από την ασφάλεια ή την διάλυση των οπλοστασίων", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα.

    "Αν οι εταίροι μας αποφασίσουν να υλοποιήσουν στο σύνολο του το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, αυτό θα θέσει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τη μεταγενέστερη μείωση των στρατηγικών εξοπλισμών", δήλωσε σε συνέντευξη του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Vesti ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    Είχε προηγηθεί η χθεσινή συνάντηση του κ. Ομπάμα με το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όπου συμφώνησαν να μειώσουν κατά το ένα τρίτο τα πυρηνικά τους οπλοστάσια. Η αμερικανική πλευρά δεν θέλησε να συνδέσει το αντιπυραυλικό σχέδιο στην Ευρώπη με τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση των στρατηγικών οπλοστασίων, άφησε ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο για μια ξεχωριστή συμφωνία. Ο κ. Μεντβέντεφ υπογράμμισε από την πλευρά του ότι, στην κοινή τους ανακοίνωση, περιέλαβαν ρήτρα για τη "σχέση ανάμεσα σε επιθετικούς και αμυντικούς εξοπλισμούς".

    Δεν έλειψαν και οι συναντήσεις των δύο πλευρών με επιχειρηματίες με στόχο την επίτευξη εμπορικών συνεργασιών πολλών εκατομμυρίων. "Θέλουμε η Ρωσία να μας πουλήσει εμπορεύματα και θέλουμε να πουλήσουμε εμπορεύματα στην Ρωσία", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, για να συμπληρώσει ότι το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες έχει φτάσει στα 36 δισεκατομμύρια δολάρια και ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει μόνο το 1% του αμερικανικού εμπορίου, ένα ποσοστό που έχει παραμείνει το ίδιο από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία κυριαρχεί στη ρωσική πλευρά, που μάλλον περιμένει συγκεκριμένα έργα και έδειξε να ενοχλείται από τις συναντήσεις του κ. Ομπάμα με στελέχη της αντιπολίτευσης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 24549

    [06] Συμφωνία Βουλής-ΕΡΤ

    Συμφωνία ευρύτερης συνεργασίας της ΕΡΤ με το κανάλι της Βουλής υπεγράφη μεταξύ του προέδρου του κοινοβουλίου Δημήτρη Σιούφα και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Χρήστου Παναγόπουλου, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του υφυπουργού Κώστα Γκιουλέκα. Σύμφωνα με τον κ.Σιούφα, η συνεργασία θα αφορά στην ανταλλαγή προγραμμάτων, σε συμπαραγωγές για την Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο σε κοινοβουλευτικά και πολιτιστικά θέματα και σε άλλου είδους συνεργασίες στον τομέα της ψηφιοποίησης.

    Είδηση: 24547

    [07] Νέο πρόστιμο για την Ολυμπιακή

    Ειδήσεις

    Πρόστιμο δύο εκατομμυρίων ευρώ και ημερήσια χρηματική ποινή 16.000 ευρώ επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη χώρα μας, επειδή δεν επεστράφησαν από την Ολυμπιακή οι κρατικές ενισχύσεις, που έλαβε ο αερομεταφορέας και οι οποίες είχαν κριθεί παράνομες το 2005. Πρόκειται για την τέταρτη καταδικαστική απόφαση εις βάρος της Ελλάδας για την Ολυμπιακή.

    Στην απόφαση του το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι η κύρωση αυτή δικαιολογείται εφόσον συνεχίζεται η παράβαση που συνίσταται στη μη εκτέλεση προηγούμενης απόφασης, μετά τη λήξη της προθεσμίας που τάχθηκε με την αιτιολογημένη γνώμη και μέχρι τον χρόνο εξέτασης των πραγματικών περιστατικών από το Δικαστήριο.

    Το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η παράβαση της Ελλάδας εξακολουθεί για τέσσερα και πλέον έτη και αφορά την κοινή αγορά, η εγκαθίδρυση της οποίας αποτελεί ουσιώδη αποστολή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

    "Η σημερινή επιβολή προστίμου από το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφορά τη διοίκηση της ΟΑ επί διακυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καλό και χρήσιμο όμως είναι να υπενθυμίζει, ότι χάρη στη δική της προσπάθεια και με την συμβολή της ΕΕ, η ΟΑ -όπως άλλωστε και η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών, βρίσκεται πλέον σε ιδιωτικά χέρια έχοντας εξασφαλίσει στο έπακρο καταρχήν τους εργαζόμενους, τη συνέχεια της εταιρείας με βάση τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και την εξυπηρέτηση των επιβατών αλλά και της τουριστικής κίνησης με νέα δεδομένα", δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    "Καταγγείλαμε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση των Ολυμπιακών Αερογραμμών ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν υπερασπίστηκε όταν έπρεπε και ως όφειλε τις αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων που δικαίωναν τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, ενώ η ίδια συνέχισε μετά το 2004 τις κρατικές ενισχύσεις σε συνδυασμό με χείριστη διαχείριση που διπλασίασε τα χρέη και τα ελλείμματα", απάντησε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Νίκος Σηφουνάκης.

    "Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την "Ο.Α" και η αποδοχή του επιχειρήματος ότι το ελληνικό κράτος χρωστά στον εθνικό μας αερομεταφορέα, αποτελεί πλήρη επιβεβαίωση όλων αυτών που επί χρόνια υποστήριζε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Καρατζαφέρης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", σχολίασε ο ΛΑΟΣ. Πάντως όπως ανακοίνωσε η Marfin Investment Group (MIG) οι προετοιμασίες για την έναρξη του πτητικού έργου από την Olympic Air, προχωρούν εντατικά.

    Είδηση: 24545

    [08] Αλλαγές στο φεστιβάλ Πέτρας

    Ειδήσεις

    Το φεστιβάλ Πέτρας, το οποίο περιλαμβάνει συναυλίες από πολλούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, θεατρικές παραστάσεις, σύγχρονες και κλασσικές, αλλά και παραστάσεις χορού, αναδιαμορφώνει το πρόγραμμα του, καθώς πρόεκυψαν κάποιες ακυρώσεις, αναβολές και προσθήκες νέων παραστάσεων.

    Συγκεκριμένα η συναυλία της Παρασκευής 3 Ιουλίου, με τους Pistola Propria ακυρώνεται λόγω ατυχήματος του τραγουδιστή, ενώ η παράσταση της Δευτέρας 20 Ιουλίου, για το έργο "Μόνος", από το Χοροθέατρο Migma, ακυρώνεται με ευθύνη της ομάδας.

    Οι αλλαγές που έχουν γίνει στις ημερομηνίες αφορούν μόνο στη θεατρική παράσταση "Τρωάδες" από το Κ.Θ.Β.Ε που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, με νέα ημερομηνία την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου.

    Και οι τελευταίες προσθήκες που έγιναν στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

    Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Έλλη Πασπαλά, με την Ορχήστρα του Δρόμου

    Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου: Γιώργος Νταλάρας, Παντελής Θαλασσινός, Μπάμπης Στόκας, για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

    Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου: "Μια πόλη στα σύννεφα", παιδική παράσταση από το θεατρικό εργαστήρι του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Πετρούπολης

    Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου: "Οιδίπους Τύραννος" του Σοφοκλή από τον Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου Αιχμή

    Χώρος: Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη, Αθήνα

    Πληροφορίες: Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη, Αθήνα, Επικοινωνία: 210-5012402 (Θέατρο Πέτρας)

    Προπώληση εισιτηρίων: Βιβλιοπωλείο Πολιτεία - Ασκληπιού 3, Λέσχη Δίσκου - Ακαδημίας 57

    Είδηση: 24542

    [09] Όλη του την περιουσία σε φιλανθρωπικά ιδρύματα

    Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ Μπακ εκπληρώνοντας μια προεκλογική του υπόσχεση χθες παραχώρησε το σύνολο της προσωπικής του περιουσίας σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Η δωρεά που ανέρχεται σε 27 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθεί σε ένα ίδρυμα που θα φέρει την επωνυμία του προέδρου και της συζύγου του, δήλωσε ο Σονγκ Τζεονγκ Χο πρώην υπουργός δικαιοσύνης και προαλειφόμενος για πρόεδρος του νέου ιδρύματος.Το ίδρυμα θα προορίζεται για ενδεείς μαθητές και άλλα παρεμφερή φιλανθρωπικά προγράμματα.

    Ο 67χρονος Λι είχε υποσχεθεί λίγο πριν εκλεγεί πρόεδρος το Δεκέμβριο του 2007 ότι θα χάριζε την προσωπική του περιουσία και θα κρατούσε για τον εαυτό του και τη σύζυγό του μόνο ένα σπίτι.

    Ο πρόεδρος Λι απέκτησε τα περισσότερα χρήματα όσο εργαζόταν στην βιομηχανία κατασκευών.

    Είδηση: 24548

    [10] Αντίο στον βασιλιά της ποπ

    Αμερική-ΗΠΑ

    Στην τελευταία του κατοικία σε κοιμητήριο του Λος Αντζελες και σε στενό οικογενειακό κύκλο κηδεύθηκε ο Μάικλ Τζάκσον.

    Τον θρύλο της ΠΟΠ, αποχαιρέτησε η οικογένειά του σε ιδιωτική τελετή, στο κοιμητήριο Φόρεστ Λον, στο Χόλιγουντ.

    Αρχικά η οικογένεια του Μάικλ Τζάκσον μελετούσε το ενδεχόμενο να ταφεί ο "βασιλιάς" στη Νέβερλαντ, το ράντσο του στην Καλιφόρνια.

    Κατά τις 8, ειδική τελετή που θα γίνει στο κλειστό γήπεδο Στέιπλς Σέντερ του Λος Άντζελες, με την συμμετοχή πολλών αστέρων της μουσικής και του κινηματογράφου, θα μεταδοθεί απ' ευθείας δια μέσου εκατοντάδων τηλεοπτικών δίκτυα ανά τον κόσμο.

    Μία «πομπή μαύρων λιμουζινών», που θα συνοδεύεται από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, μεταφέρει τη σορό του Μάικλ Τζάκσον στο Στέιπλς Σέντερ.

    Η οικογένεια του Τζάκσον ήδη έχει αναχωρήσει από την κατοικία της στο Ενσίνο προάστιο του Λος Άντζελες για το Κοιμητήριο του Φόρεστ Λόουν, προκειμένου να παραβρεθεί στη δέηση, πριν τη δημόσια τελετή.

    Το «τελευταίο αντίο» στον Μάικλ Τζάκσον, μαζί με διασήμους καλλιτέχνες στην εκδήλωση, αναμένεται να πουν και χιλιάδες θαυμαστές του.

    Όσον αφορά τη δημόσια τελετή, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επισήμως. Πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο ανέφεραν ότι μπορεί να συμμετάσχουν η Αρίθα Φράνκλιν, ο Στίβι Γουόντερ, η Αλίσια Κις, η Μαράια Κάρεϊ, ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, ο Λάιονελ Ρίτσι και η Νταϊάνα Ρος.

    Η δημόσια τελετή του "βασιλιά της πόπ" στο Λος Άντζελες θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην μνήμη των ανθρώπων ως ένα εξαιρετικό γεγονός, δήλωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειας του Μάικλ Τζάκσον, Κεν Σανσάιν.

    "Θα είναι ένα εξαιρετικό γεγονός. Του είδους που οι άνθρωποι θυμούνται για όλη τους την ζωή", πρόσθεσε ο Σανσάιν.

    "Η συνεργασία με τον δήμο του Λος Άντζελες, την αστυνομία της πόλης και την [εταιρεία προώθησης συναυλιών] AEG επέτρεψαν να στηθεί κάτι που πιστεύω ότι είναι ένα θαύμα, από άποψης παραγωγής. Λένε ότι θα είναι το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία των ΜΜΕ", κατέληξε.

    Δηλώσεις Ομπάμα για τον Μάικλ Τζάκσον

    Ο Μάικλ Τζάκσον ήταν "ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της γενιάς μας", δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε από τη Μόσχα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της γενιάς μας, ίσως οποιασδήποτε γενιάς", τόνισε και προσέθεσε: "Όπως ο Έλβις [Πρίσλεϊ], ο [Φρανκ] Σινάτρα και οι Μπίτλς, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας μας".

    "Το εξαιρετικό του ταλέντο και η μουσική του ήταν αναμεμειγμένα με μία μεγάλη δόση τραγωδίας", όπως και "δυσκολίες στην ιδιωτική του ζωή", σχολίασε επίσης ο Ομπάμα.

    "Αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε, όμως είναι σημαντικό για μας να θυμόμαστε το καλύτερο κομμάτι του".

    Κατηγορήθηκε εν ζωή, αποθεώθηκε μετά θάνατον

    Άλλαξε το ύφος της μουσικής ποπ και έφτασε να συμβολίζει τις υπερβολές ενός ναρκισσιστικού τρόπου ζωής της σόου μπίζνες.

    Κατά τις ημέρες που ακολούθησαν τον θάνατο του Μάικλ Τζάκσον από ανακοπή καρδιάς σε νοικιασμένη έπαυλη του Χόλιγουντ, οι αδυναμίες του, τα ελαττώματα και οι κατηγορίες για κακοποίηση ανηλίκων ξεχάστηκαν. Όμως ως έναν βαθμό.

    Καθώς το Λος Άντζελες και ο υπόλοιπος κόσμος προετοιμάζονται για την επιμνημόσυνη τελετή με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία, μία νέα εικόνα του Τζάκσον αρχίζει να προβάλλεται: ήταν μία μουσική ιδιοφυία και μία τραγικά παρεξηγημένη διασημότητα, ένας άνθρωπος που ακόμη κι ως "παιδί-θαύμα" διέθετε μία ψυχή που κατανοούσε τα αισθήματα αγάπης και τις επιθυμίες των ενηλίκων, ένας στοργικός και δοτικός πατέρας, του οποίου τα αισθήματα που έτρεφε για τα παιδιά του και η συμπόνια που επεδείκνυε για τους άλλους τον έκαναν σύμβολο μίας παγκόσμιας καλοσύνης.

    Ο "Wacko Jacko," ["Ο Τρελό Τζέικο"], όπως συνήθιζε να τον αποκαλεί ο σκανδαλοθηρικός βρετανικός Τύπος, είχε γίνει ο Άγιος Μάικλ, αλλά, η αγιογραφία του Τζάκσον έχει και τους επικριτές της.

    Το μέλος του Κογκρέσου από τη Νέα Υόρκη, Πίτερ Κινγκ, χαρακτήρισε την Κυριακή τον Τζάκσον παιδεραστή και διεστραμμένο και κατηγόρησε τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για πολύ ευνοϊκή κάλυψη του θέματος. "Παρενοχλούσε σεξουαλικώς παιδιά. Ήταν παιδεραστής και το να του δίνουμε τόσο μεγάλη κάλυψη ημέρα με την ημέρα, τί λέει αυτό για εμάς ως χώρα;", αναρωτιέται ο Κινγκ. "Έίμαστε πολύ πολιτικά ορθοί. Κανένας δεν θέλει να σηκωθεί όρθιος και να πει: "Δεν χρειαζόμαστε τον Μάικλ Τζάκσον". Τα σχόλιά του για τον Βασιλιά της Ποπ προκάλεσαν θύελλα διαμαρτυρίας στο Διαδίκτυο.

    Από την ώρα που εμφανίστηκε στο προσκήνιο σε ηλικία 11 ετών, ξεχώρισε για το ταλέντο του, ενώ συμμετείχε στο συγκρότημα με τα υπόλοιπα αδέλφια του, τους Jackson Five. Συγκρότημα που το 1968 σκαρφάλωσε στην κορυφή των charts με επιτυχίες όπως οι ABC, I want You Back και I'll Be There. Σταδιακά εκπλήρωσε το όνειρό του να κάνει σόλο καριέρα. Το 1979 ήρθε το άλμπουμ Off the Wall in 1979 που συνδύασε αρμονικά ήχους φανκ, ντίσκο και ποπ. Τρία χρόνια αργότερα ήρθε το Thriller με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, το οποίο "εγκαινίασε" την εποχή του βίντεο κλιπ και έκανε τον Τζάκσον έναν αστέρα μεγάλου βεληνεκούς.

    Όμως, όσο περνούσαν τα χρόνια, ο Τζάκσον έκανε λιγότερες επιτυχίες στο πεντάγραμμο και περισσότερους τίτλους στα σκανδαλοθηρικά έντυπα, κι αυτό κυρίως εξ αιτίας των πολλών πλαστικών επεμβάσεων και της αλλόκοτης συμπεριφοράς του. Φαινόταν άρρωστος όλο και συχνότερα στις δημόσιες εμφανίσεις του, αλλά, στο επίκεντρο της γεμάτης σκάνδαλα ζωής του υπήρχαν οι ύποπτες σχέσεις του με τα αγόρια. Δύο φορές κατηγορήθηκε για κακοποίηση παιδιών στο ράντσο του, την Neverland, το 1993 και το 2003. Στην πρώτη περίπτωση κατέληξε σε συμβιβασμό δηλώνοντας αθώος και στην δεύτερη περίπτωση απηλλάγη των κατηγοριών. Όμως, οι δοκιμασίες αυτές έπληξαν τον ήδη εύθραυστο ψυχισμό του και τον μετέτρεψαν σε αγαπημένο στόχο των ΜΜΕ.

    Τα αίτια ΤΟΥ θανάτου του παραμένουν αδιευκρίνιστα, αλλά, όπως προκύπτει, πρέπει να έκανε χρόνια κατάχρηση φαρμάκων. Οι θαυμαστές του αποδίδουν τα προβλήματά του αυτά στην τραυματική παιδική του ηλικία και στην αμηχανία που του προκαλούσε η διαρκής ενασχόληση του Τύπου μαζί του. Οι αδυναμίες και οι ιδιοτροπίες του -λένε- δεν αποτελούν λόγο για να παραβλέψει κάποιος το ταλέντο και τις επιτυχίες του.

    "Το μεγαλύτερο μέρος της Αμερικής και του κόσμου τιμούν τον Τζάκσον ως έναν "τρωτό ήρωα"", λέει η Κλάρενς Τζόουνς, ακαδημαϊκός και μέλος του ινστιτούτου Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τζούνιορ στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ. "Ακόμη και οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση αγοριών και οι διευθετήσεις ύψους εκατομμυρίων δολαρίων [για να κλείσουν οι υποθέσεις] δεν στάθηκαν αρκετές για να χαθεί η αγάπη του κόσμου για τον Μάικλ. Στο τέλος, φαίνεται ότι εκπροσωπούσε την ελπίδα, την έμπνευση και την αποθέωση της ζωής, όσο ανορθόδοξη κι αν ήταν η δική του ζωή".

    Είδηση: 24546

    [11] Επεισόδια στο Γραμματικό για τον ΧΥΤΑ

    Συντάχθηκε απο τον/την Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν από το πρωί έως το μεσημέρι, στο Γραμματικό Αττικής, μεταξύ κατοίκων της περιοχής, που αντιδρούν στην κατασκευή του ΧΥΤΑ στην περιοχή Μαύρο Βουνό, και αστυνομικών. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί και συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, εκ των οποίων ένας έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε αστυνομικό, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει.

    Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, όλα ξεκίνησαν όταν οι κάτοικοι προσπάθησαν να εμποδίσουν οχήματα και μηχανήματα έργων, που κατευθύνονταν στο χώρο κατασκευής του ΧΥΤΑ.

    Τα μηχανήματα πέρασαν τελικά με την βοήθεια της Αστυνομίας, αλλά σημειώθηκαν επεισόδια, κατά τα οποία κάτοικοι τοποθέτησαν οδοφράγματα σε διάφορα σημεία της διαδρομής, επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις και προέβησαν σε εμπρηστικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή.

    Για τους εμπρησμούς αυτούς συνελήφθησαν επίσης, άλλα τρία άτομα, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες πυροσβεστών και αστυνομικών.

    Προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας ΒΑ Αττικής και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις πυρκαγιές, που προκλήθηκαν στην περιοχή προς το Σέσι, οι οποίες σβήστηκαν από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή τριών αεροπλάνων και τριών ελικοπτέρων.

    Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του επιτίθεται στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι στη προσπάθεια να κρύψει την αποτυχία της επιχειρεί να επιβάλλει με τη βια αποσπασματικές λύσεις ενω ο Συνασπισμός τονίζει ότι η λύση μπορεί να δοθεί μετά από διάλογο με τους φορείς και τους πολίτες.

    Είδηση: 24543

    [12] Χατζηγάκης: Καμία περικοπή στις αγροτικές ενισχύσεις

    Πολιτική

    Δεν θα υπάρξει καμία περικοπή στις αγροτικές ενισχύσεις, τόνισε κατηγορηματικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρης Χατζηγάκης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγάκη το αγροτικό εισόδημα αλλά και οι ενισχύσεις θα διασφαλιστούν την δημιουργία ενός γεωργικού κτηματολογίου, το οποίο ετοιμάζει το Υπουργείο. «Ετοιμάζεται ένα μεγάλο γεωργικό κτηματολόγιο, το οποίο θα προβλέπει και θα διασφαλίζει απόλυτα το αγροτικό εισόδημα και τις ενισχύσεις. Αυτό θα το επιτύχει με την αναβάθμιση δύο μεγάλων Οργανισμών, οι οποίοι ήδη λειτουργούν του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΑΓΡΟΓΗ». Τόνισε παράλληλα ότι θα υπάρξουν εγγειοβελτιωτικά έργα, ώστε οι Έλληνες γεωργοί να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες απαιτήσεις όπως αυτές διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και για τα αρδευτικά έργα που γίνονται σε ολόκληρη τη χώρα και στόχο έχουν την αναβάθμιση της υπαίθρου.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι νομοθετικές ρυθμίσεις, που αφορούν το επιστημονικό τμήμα του Υπουργείου, το ΕΦΥΑΓΕ, καθώς και σειρά ρυθμίσεων για την προστασία των ζώων, αλλά και τον ΕΦΕΤ.

    «Εκείνο το οποίο συζητήσαμε, είναι το γενικότερο νοικοκύρεμα, ώστε το Υπουργείο να είναι μια μονάδα παραγωγική, αναπτυξιακή και ανταγωνιστική, η οποία θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις», κατέληξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Απαντώντας σε ερώτηση, σύμφωνα με την οποία ο Υπουργός Δικαιοσύνης άφησε αιχμές για τους προκατόχους του σχετικά με τη διαφθορά στις φυλακές, ο κ. Χατζηγάκης σημείωσε ότι «ο κ. Δένδιας είναι ένας πολύ καλός υπουργός», και παρέπεμψε στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις.

    Επίσης, μίλησε για πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας σημειώνοντας, «πρέπει να σταματήσουμε κάποια στιγμή την αδικία, που γίνεται σε βάρος της Αστυνομίας».

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Χατζηγάκη ο Βασίλης Έξαρχος πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική πολιτική επισημαίνει: «Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, λόγω της αντι-αγροτικής πολιτικής της Κυβέρνησης, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Για την στήριξη των αγροτών και της ανάπτυξη της υπαίθρου, η χώρα χρειάζεται αλλαγή Κυβέρνησης.

    Είδηση: 24539

    [13] Παρεμβάσεις Χατζηδάκη για ενέργεια και καύσιμα

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια χωρίς συμμετοχή ή με περιορισμένη δαπάνη των ιδιοκτητών, προβλέπει το νομοσχέδιο που έδωσε στην δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Ειδικές εταιρείες θα αναλαμβάνουν την χρηματοδότηση με σταδιακή εξόφληση της δαπάνης. Το κόστος του ενεργειακού πιστοποιητικού που είναι απαραίτητο για κάθε αγοραπωλησία ακινήτου ή και ενοικίαση του, δεν θα ξεπερνά το 1 ευρώ το τετραγωνικό για τις κατοικίες. Όσον αφορά στην αγορά των καυσίμων, ο υπουργός εμφανίσθηκε αποφασισμένος να προωθήσει την εφαρμογή μέτρων, όπως είναι η τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα πρατήρια, όπου τις τελευταίες ημέρες η τιμή της βενζίνης συνεχώς ανεβαίνει.

    Οι Κυκλάδες και η Κρήτη διεκδικούν τα πρωτεία στα ακριβότερα καύσιμα, αφού η αμόλυβδη πωλείται κατά μέσο όρο κοντά στο 1,20 το λίτρο και πιο συγκεκριμένα, στο Ρέθυμνο κινείται στο 1,199 και στην Σύρο, στο 1,196.

    Μονό στο Κιλκίς και στην Πέλλα υπάρχει αμόλυβδη κάτω από 1 β¬

    Το μακρύ ταξίδι της τιμής της βενζίνης, αρχίζει με την τιμή διυλιστηρίου προς τις εταιρίες εμπορίας να ανέρχεται στο 0,933 [με Φόρους β δασμούς & ΦΠΑ], την τιμή των εταιριών εμπορίας προς τους πρατηριούχους στο 1,009 [με το κέρδος της εταιρείας να ανέρχεται στα 7,6 λεπτά / λίτρο] και την μέση λιανική τιμή στα πρατήρια να φτάνει στο 1,077 [με το κέρδος του πρατηριούχου να ανέρχεται στα 6,8 λεπτά / λίτρο].

    Σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 4 εβδομάδων, η τιμή διυλιστηρίου της αμόλυβδης, με φόρους και δασμούς, αυξήθηκε κατά 4,19%.

    Χονδρική και λιανική κατά 3,44% και 4,79% αντιστοίχως. Όταν αντιθέτως η διεθνής τιμή PLATT'S της αμόλυβδης μειώθηκε κατά 7,14%.]

    Στην πρόσφατη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, απέδωσε την ακρίβεια στα καύσιμα ο Υπουργός Ανάπτυξης, η οποία αύξηση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα, αναμένεται να επηρεάσει ανοδικά τον πληθωρισμό στο 0,6% τον Ιούλιο από 0,5% τον Ιούνιο.

    Με τροπολογία που καταθέτει στη Βουλή καθίστα υποχρεωτική την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα βενζινάδικα, μαζί με σύστημα μέτρησης εισροών-εκροών.

    Δράσης εξοικονόμησης ενεργείας

    Νομοσχέδιο για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, με το οποίο προβλέπεται η εγκατάσταση ειδικών ηλεκτρονικών μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρισμού, παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

    Σε πρώτη φάση, θα αντικατασταθούν σταδιακά οι ήδη εγκατεστημένοι μετρητές, ενώ σε όλες τις νέες οικοδομές θα εγκαθίστανται οι σύγχρονοι μετρητές.

    Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει δημιουργία σώματος ενεργειακών επιθεωρητών, καθώς και πράσινο ταμείο που θα χρηματοδοτεί σχετικά επενδυτικά σχέδια.

    Επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια χωρίς συμμετοχή ή με περιορισμένη δαπάνη των ιδιοκτητών προβλέπει το νομοσχέδιο που έδωσε στηΝ δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, με το οποίο θεσπίζεται η Χρηματοδότηση Ενεργειακών Έργων από τρίτους.

    Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, μια εταιρία ενεργειακών υπηρεσιών θα αναλαμβάνει το κόστος για την υλοποίηση των εργασιών που θα επιφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας [π.χ. μονώσεις, διπλά τζάμια, κουφώματα, αντικατάσταση καυστήρα κ.λπ.] και θα πληρώνεται σταδιακά από το όφελος που προκύπτει για τους ιδιοκτήτες των κτιρίων από τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού, φυσικού αερίου ή πετρελαίου θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, εξοικονομούμε ενέργεια και ενισχύουμε μια καινοτόμο επιχειρηματική δράση χωρίς οι καταναλωτές να επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ.

    Με το ίδιο νομοσχέδιο δημιουργείται «Πράσινο ταμείο» που θα επιδοτεί ή θα εξασφαλίζει χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και θα χρηματοδοτείται από Κοινοτικά προγράμματα, καθώς κι από μέρους του κύκλου εργασιών των ενεργειακών επιθεωρήσεων.

    Οι ενεργειακές επιθεωρήσεις θεσπίστηκαν με νόμο που ψηφίστηκε επέρυσι και είναι υποχρεωτικές για όλα τα κτίρια που πωλούνται ή ενοικιάζονται. Οι σχετικές ρυθμίσεις δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη, καθώς εκκρεμεί η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τη θέσπιση του Σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών και τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων [ΚΕΝΑΚ].

    Πάντως, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε με δήλωσή του ότι το κόστος έκδοσης των ενεργειακών πιστοποιητικών, όπως έχει συμφωνηθεί με την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, δεν θα ξεπερνά για τα σπίτια το 1 ευρώ ανά τετραγωνικό.

    Με τον ίδιο νομοσχέδιο, που προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι προβλέπονται ακόμη τα εξής:

    -Στις νέες οικοδομές και σε όσα κτίρια ανακαινίζονται ριζικά θα εγκαθίστανται νέοι ηλεκτρονικοί μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με δυνατότητα τηλεμέτρησης. Ήδη έχουν εγκατασταθεί τέτοιοι μετρητές σε 8.500 καταναλωτές μέσης τάσης και 100 χαμηλής, ενώ η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει πιλοτικά άλλους 60.000 σε μεγάλους καταναλωτές χαμηλής τάσης [επιχειρήσεις και νοικοκυριά]. Οι μετρητές αυτοί παρέχουν τη δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών χρεώσεων στη διάρκεια του 24ώρου. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

    -Οι εταιρίες παροχής ενέργειας θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και δαπανών και θα τους παρέχουν συγκριτικά στοιχεία με τις καταναλώσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ή με έναν τυπικό καταναλωτή της ίδιας κατηγορίας.

    -Εξαιρούνται από την υποχρέωση εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου οι νέες οικοδομές που κάνουν αποδεδειγμένα χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    -Μεταφέρεται στη νομοθεσία ο εθνικός στόχος για εξοικονόμηση ενέργειας 9 % ως το 2016 που έχει τεθεί από την Ε.Ε..

    -Τίθενται ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τις προμήθειες του Δημοσίου και προβλέπεται η αντικατάσταση ή αναβάθμιση μη ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Προμήθειες εξοπλισμού που δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές δεν θα θεωρούνται δημόσια δαπάνη, δεν θα εκκαθαρίζονται και δεν θα πληρώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου.

    -Δημιουργείται Διυπουργική Επιτροπή για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, Εξωτερικών και Ανάπτυξης. Ήδη έχει καταρτισθεί νομοσχέδιο που αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για τις έρευνες.

    -Αποκτά αυτοτελή νομική προσωπικότητα το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που θα χρηματοδοτείται με ετήσια εισφορά από τις ενεργειακές εταιρίες.

    Είδηση: 24544

    [14] Βελτιώνονται οι προϋποθέσεις για επενδύσεις φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων

    Κοινωνία

    Χιλιάδες μικρά οικόπεδα σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές, τα οποία δεν κτίζονται, μπορούν πλέον να αξιοποιηθούν για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.Σύμφωνα με απόφαση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., για ένα σύστημα ισχύος ως 20 KW, δεν χρειάζεται το εν λόγω οικόπεδα να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.Χωρίς οικοδομική άδεια θα τοποθετούνται και τα φωτοβολταϊκά στις ταράτσες και τις στέγες των κτηρίων.Τα πρώτα φωτοβολταϊκά έχουν ήδη εγκατασταθεί σε στέγες εξοχικών. Το ΥΠΕΧΩΔΕ άναψε το πράσινο φως για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος ως 10 KW και σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ σε όλα τα κτήρια.

    Ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεται οικοδομική άδεια, αλλά, έγκριση για εργασίες μικρής κλίμακας, τα φωτοβολταϊκά να μη βρίσκονται στις απολήξεις του κλιμακοστασίου ή του ασανσέρ και να εφάπτονται στη στέγη.

    Τα μόνα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι ένα τοπογραφικό και μία κάτοψη του κτηρίου. Η ΔΕΗ θα αγοράζει το ρεύμα που θα παράγεται με 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

    Ανοιχτός είναι πλέον ο δρόμος για φωτοβολταϊκά και σε μικρά οικόπεδα εκτός σχεδίου τα οποία δεν οικοδομούνται.

    Για εγκαταστάσεις ισχύος ως 20 KW δεν απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, ούτε άδεια από την Πολεοδομία.

    Άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα απαιτούνται για εγκαταστάσεις ισχύος από 20 ως 150 KW.

    Για εγκαταστάσεις που θα παράγουν ρεύμα άνω των 150 KW απαιτείται, εκτός της αρτιότητας των οικοπέδων, η έγκριση εργασιών από την Πολεοδομία και αρχιτεκτονική μελέτη.

    Από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, έχουν αποκλειστεί οι δασικές εκτάσεις και οι προστατευόμενες περιοχές.

    Είδηση: 24537

    [15] Στο 0,5% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

    Ειδήσεις

    Aύξηση 0,5% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) το μήνα Ιούνιο 2009 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2008, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), ενώ σε σύγκριση με το Μάιο 2009, παρουσίασε μείωση 0,1%. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ΓΔΤΚ, ο ΓΓ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος Μανώλης Κοντοπυράκης είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα, ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο αναμένεται να είναι ελαφρά αυξητικός, γύρω στο 0,6%, εξαιτίας της αύξησης του φόρου στη βενζίνη.

    Σε ό,τι αφορά τον Δομικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πυρήνας του πληθωρισμού) τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 1,4% και το πρώτο εξάμηνο του 2009 σε μέσα επίπεδα βρίσκεται στο 2,30% έναντι του 3,60% της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του 2008, σημείωσε ο κ. Κοντοπυράκης.

    Τέλος, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (δείκτης που χρησιμοποιείται για τις διεθνείς συγκρίσεις) το μήνα Ιούλιο 2009 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2008 παρουσίασε αύξηση 0,7%.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24532

    [16] Νέα υπόθεση με εικονικά τιμολόγια

    Ειδήσεις

    Υπόθεση έκδοσης και διακίνησης εικονικών τιμολογίων στην Καβάλα αποκάλυψε η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Τα πρόστιμα εκτιμάται ότι θα φθάσουν το ποσό των 8.200.000 ευρώ.

    Η υπόθεση αφορά ατομική επιχείρηση που είχε συσταθεί γι' αυτό το σκοπό, με ανύπαρκτη έδρα, αυτοκίνητα και προσωπικό και εξέδωσε 1.544 εικονικά τιμολόγια, τα οποία αντιστοιχούν σε υπέρογκες πωλήσεις και ανύπαρκτες αγορές.

    Οι πληρωμές στις συναλλαγές γίνονταν με μετρητά και πάντα κάτω από το τραπεζικό όριο καταθέσεων.

    Λήπτες των τιμολογίων ήταν κυρίως τεχνικές και οικοδομικές εταιρείες ή συναφείς εταιρείες με οικοδομικά υλικά και χωματουργικές εργασίες.

    Είδηση: 24531


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 7 July 2009 - 16:59:56 UTC