Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για τον Πρόεδρο
  • [02] Στη Βουλή οι εργαζόμενοι του Ελεύθερου Τύπου
  • [03] Oνδούρα: επιστρέφει με συνοδεία ο Σελάγια
  • [04] Αλβανία: τελειώνει η καταμέτρηση

    [01] Αντιπαράθεση για τον Πρόεδρο

    Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, που εξακολουθεί να πυροδοτεί σενάρια πρόωρων εκλογών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ ότι με τη θέση του να προηγηθούν εθνικές εκλογές πριν την επανεκλογή του Κ. Παπούλια ευτελίζει κατά ανεπίτρεπτο τρόπο τους θεσμούς. Ο κ. Αντώναρος άσκησε κριτική τόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση όσο και στο ΚΚΕ, για τη στάση τους στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και το συσχετισμό του με τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών. Η Ιπποκράτους, ωστόσο, επιμένει ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή Κυβέρνησης: βΗ χώρα χρειάζεται άμεσα μια κυβέρνηση που να δίνει απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα, όπως η έξοδος από την οικονομική κρίση, η πράσινη ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και η περαιτέρω ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμώνβ, είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το Μαυροβούνιο, κλείνοντας τις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Συζητήσεις προκάλεσε η πρόταση του Γιώργου Αλογοσκούφη βτο βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή της ΝΕΤ Προσκήνιο- να συνεργαστούν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του νέου Προέδρου. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από την πλευρά του αναφερόμενος στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι το συμφέρον της χώρας επιτάσσει αλλαγή πορείας το συντομότερο δυνατόν με απώτερο όριο το Μάρτιο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι εκλογές μπορεί να γίνουν και πολύ νωρίτερα.

    «Μικροκομματικές σκοπιμότητες πίσω από τα σενάρια πρόωρων εκλογών»

    «Δεν ξέρω -μάλλον ξέρω- ποιος έχει βάλει τη χώρα, ή επιχειρεί να βάλει τη χώρα, σε άτυπη προεκλογική περίοδο, ή μη άτυπη προεκλογική περίοδο, εκείνο το οποίο εμάς ενδιαφέρει, μας απασχολεί και απορροφά όλη μας την ενέργεια και την προσοχή, είναι το κυβερνητικό έργο. Είναι να πάμε τη χώρα μπροστά, με τις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνουμε, με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που χρειάζεται και με τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε προς όφελος των πολιτών και της χώρας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, σε ερώτηση «αν μπαίνουμε σε άτυπη προεκλογική περίοδο, με ορίζοντα το Μάρτιο του 2010».

    Στο ερώτημα αν είναι στις προθέσεις τις κυβέρνησης «να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές για να μην έχουμε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, στην οποία συνήθως παρατηρούνται διαλυτικά φαινόμενα», ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι διαφωνεί με τη διαπίστωση, πρόσθεσε πως «όλα αυτά έχουν απαντηθεί» και υπενθύμισε πως «η σημερινή κυβέρνηση κάθε μέρα παράγει έργο. Αυτό γινόταν μέχρι και την παραμονή των Ευρωεκλογών κι εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να μειώσουμε, ούτε κατ' ελάχιστο, τις προσπάθειες τις οποίες κάνουμε, ώστε η χώρα να πάει μπροστά», ανέφερε.

    «Η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια σημαντική στιγμή στην λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Δεν συμφωνούμε, φυσικά, με τη διαχρονική, γνωστή, στάση του ΚΚΕ να μην ψηφίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ειδικά τώρα, που μιλάμε για το σημερινό πρόεδρο, ο οποίος έχει μεγάλη αποδοχή στους Έλληνες πολίτες και είναι σύμβολο ενότητας. Η εκλογή του γίνεται με διαδικασία, που προβλέπεται από το Σύνταγμα», υπενθύμισε, ερωτηθείς σχετικά, κ. Αντώναρος.

    Σε ερώτηση αν ήρθε η ώρα να αποδεσμευθεί η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να μην προκαλούνται πρόωρες εκλογές, «κάτι που έθεσε χθες και ο Γ. Αλογοσκούφης», απάντησε ότι «θεωρητικές συζητήσεις μπορεί να κάνουν πολλοί για σημαντικά θεσμικά θέματα. Ο τρόπος της εκλογής καθορίζεται από το Σύνταγμα κι εγώ αναφέρομαι στα πλαίσια του συγκεκριμένου Συντάγματος, το οποίο αναθεωρήθηκε σε λίγες διατάξεις του, είχε αναθεωρηθεί επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και η συγκεκριμένη διάταξη έμεινε ως έχει.

    Υπογράμμισε δε, ότι κανείς δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί αυτή τη διαδικασία για δικές του μικροκομματικές σκοπιμότητες «κι αυτό ακριβώς κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι θα καταψηφίσει τον Πρόεδρο για να προκαλέσει εκλογές», ενώ παρέπεμψε και στη σχετική αναφορά του πρωθυπουργού, προσθέτοντας πως «η συμπεριφορά αυτή του ΠΑΣΟΚ, συνιστά ανεπίτρεπτο ευτελισμό των θεσμών».

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς «μήπως προσβληθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με όλη αυτή τη συζήτηση, που γίνεται γύρω από το πρόσωπό του», απάντησε:

    «Εμείς κινούμαστε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και αυτό επιτάσσει αλλαγή πορείας». Πρόσθεσε δε, πρέπει να γίνουν εκλογές «το συντομότερο δυνατό με απώτατο όριο το Μάρτιο».

    Είδηση: 24265

    [02] Στη Βουλή οι εργαζόμενοι του Ελεύθερου Τύπου

    Κοινωνία

    Κινητοποίηση έξω από τη Βουλή, πραγματοποιούν την Τετάρτη 1η Ιουλίου, στις 11 πμ, οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", το ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5, αλλά και το ραδιοφωνικό του Δήμου Άνω Λιοσίων "Ξένιος". Στόχος των εργαζομένων είναι να δώσουν το παρόν στη συζήτηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

    Είδηση: 24267

    [03] Oνδούρα: επιστρέφει με συνοδεία ο Σελάγια

    Αμερική-ΗΠΑ

    Με συνοδεία τους προέδρους της Αργεντινής και τους Ισημερινού και τον επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, επιστρέφει στην Ονδούρα την Πέμπτη, ο έκπτωτος πρόεδρος της χώρας Μανουέλ Σελάγια.

    Όπως τόνισε σε δηλώσεις του από την Κόστα Ρίκα, ο ανατραπείς από το στρατό κ. Σελάγια, σκοπεύει να επιστρέψει στη χώρα του ως πρόεδρος, για να ολοκληρώσει την παρούσα προεδρική του θητεία και δεν πρόκειται να ξαναθέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Ο Σελάγια έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Αμέσως μετά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κάλεσε με ομόφωνη απόφασή της, τα 192 μέλη του Οργανισμού να μην αναγνωρίσουν άλλον πρόεδρο στην Ονδούρα πλην του ανατραπέντος Μανουέλ Σελάγια. Στην Ονδούρα, μετά το πραξικόπημα σε βάρος του κ. Σελάγια, το Κογκρέσο όρισε ως εντολοδόχο πρόεδρο τον Ρομπέρτο Μιτσελέτι.

    Είδηση: 24268

    [04] Αλβανία: τελειώνει η καταμέτρηση

    Ειδήσεις

    Αργά το βράδυ της Τρίτης ή το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία στην Αλβανία, με την καταμέτρηση όλων των ψήφων. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο Σάλι Μπερίσα και το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, προηγείται με 71 έδρες έναντι 66 του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Το ενδιαφέρον στοιχείο, είναι ότι με βάση το νέο περιφερειακό αναλογικό σύστημα, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Αλβανία, το κόμμα του κ. Μπερίσα προηγείται σε αριθμό εδρών, αλλά συγκεντρώνει ελαφρώς μικρότερο ποσοστό -περίπου 1%- από το συνασπισμό των Σοσιαλιστών.

    Είδηση: 24266


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 30 June 2009 - 20:56:32 UTC