Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Σοσιαλιστική Διεθνής υπό τον Γ.Παπανδρέου
  • [02] Νόμιμο για το ΣτΕ το σχέδιο ΠΔ για τις αιτήσεις ασύλου των προσφύγων

    [01] Συνεδριάζει η Σοσιαλιστική Διεθνής υπό τον Γ.Παπανδρέου

    Πολιτική

    Αρχίζουν το πρωί της Δευτέρας, διεξαχθούν υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου, στην πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου οι εργασίες του συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Το βράδυ είχε προγραμματιστεί συνάντηση σε δείπνο εργασίας το προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς να προετοιμάσει την συνεδρίαση του συμβουλίου που θα γίνει την Δευτέρα και την Τρίτη.

    Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε το Μαυροβούνιο για να γίνει η συνεδρίαση του Συμβουλίου προκειμένου να στείλει μήνυμα στήριξης των Βαλκανίων και ιδιαίτερα των δυτικών Βαλκανίων.

    Άλλωστε όπως δήλωσε μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την πολυτέλεια να κρατά έξω τη Σερβία.

    Στην αποψινή συνάντηση του προεδρείου της Διεθνούς μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της "GREENPEACE" Γκέρτ Λέϊπολντ θα παρουσιάσει στα μέλη του προεδρείου ένα κείμενο με την μορφή "non paper" για τις σχέσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με τα "πράσινα κινήματα".

    Η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Διεθνούς θα αρχίσει αύριο στις 10 το πρωί με ομιλία του κ. Παπανδρέου και ομιλίες του πρωθυπουργού και αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς και του προέδρου του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου και αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ράνκο Κριβόκαπιτς.

    Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν τέσσερα θέματα με βασικότερο όλων την οικονομική κρίση η οποία, όπως είπε στον κ. Παπανδρέου ο κ. Τάντιτς, έχει αρχίσει να κτυπά την πόρτα της χώρας του, ενώ ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας "οδικός χάρτης" των Βαλκανίων για την έξοδο για την κρίση.

    Το δεύτερο θέμα θα αφορά τις κλιματικές αλλαγές ενόψει και της συνεδρίασης του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη όπου θα διατυπωθούν οι τελικές προτάσεις τις οποίες θα υποβάλει η Διεθνής το Δεκέμβριο στην Παγκόσμια Σύνοδο για τις "κλιματικές αλλαγές" που θα γίνει στην Κοπεγχάγη.

    Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά κατά την οποία τα δύο αυτά θέματα "οικονομική κρίση" και "κλιματικές αλλαγές" συζητούνται μαζί, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα ενιαίο κείμενο στο οποίο θα γίνεται συγκερασμός των θεμάτων της οικονομικής κρίσης και των κλιματικών αλλαγών.

    Θα συζητηθούν επίσης οι περιφερειακές συγκρούσεις στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το Ιράν και το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Ο κ. Παπανδρέου θα ενημερώσει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ζήτημα αυτό τόσο στην Ευρώπη αλλά κυρίως στην Ελλάδα που αποτελεί μια σημαντική πύλη εισόδου λαθρομεταναστών.

    Είδηση: 24174

    [02] Νόμιμο για το ΣτΕ το σχέδιο ΠΔ για τις αιτήσεις ασύλου των προσφύγων

    Κοινωνία

    Νόμιμο έκρινε το Ε΄τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με το οποίο τροποποιούνται οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις που αφορούν τις ελάχιστες προδιαγραφές για τις διαδικασίες με τις οποίες τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χορηγούν και ανακαλούν το καθεστώς του πρόσφυγα, ενώ στο εξής οι αλλοδαποί θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στο ΣτΕ αν απορρίπτεται η αίτησή τους.

    Με το υπό επεξεργασία σχέδιο ΠΔ τροποποιούνται οι διατάξεις εκείνες οι οποίες προβλέπουν τα αρμόδια όργανα τα οποία θα αποφαίνονται επί των αιτήσεων ασύλου και παράλληλα θεσπίζονται μεταβατικές ρυθμίσεις επί των εκκρεμών αιτήσεων των προσφύγων.

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τα αιτήματα ασύλου αποφαίνονται σε πρώτο βαθμό ο Διευθυντής της Διευθύνσεως Αλλοδαπών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και σε δεύτερο βαθμό ειδική εξαμελής Επιτροπή Προσφύγων.

    Το σχέδιο ΠΔ αλλάζει το όργανο που θα αποφαίνεται επί των αιτήσεων ασύλου και προβλέπει ότι για τις αιτήσεις ασύλου θα αποφαίνονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης και οι Διευθυντές των λοιπών Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας, μετά από γνωμοδότηση ειδικών επιτροπών.

    Συνταγματική, νόμιμη και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και μέσα στο πνεύμα της ευρωπαϊκής οδηγίας είναι η διάταξη του σχεδίου ΠΔ, που προβλέπει ότι οι αλλοδαποί μπορούν να προσφεύγουν στο ΣτΕ, όταν απορρίπτονται οι αιτήσεις τους, αναφέρεται στην γνωμοδότηση του ΣτΕ.

    Ακόμη, το ΣτΕ αναφέρει ότι στην γνωμοδοτική επιτροπή προσφύγων αντί να μετέχουν, όπως προβλέπει το σχέδιο ΠΔ, δύο αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, που τελούν υπό ιεραρχική σχέση, δηλαδή, ένας ανώτερος αξιωματικός και ένας αξιωματικός ή ανθυπασπιστής, να οριστεί τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από έναν αξιωματικό της ΕΛΑΣ, έναν υπάλληλο της υπηρεσίας αλλοδαπών και μετανάστευσης της οικείας περιφέρειας και έναν εκπρόσωπο της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

    Παράλληλα, αναφέρεται στην γνωμοδότησή του ΣτΕ, ότι όταν απορρίπτονται αιτήσεις αλλοδαπών, πρέπει η γνωμοδοτική επιτροπή προσφύγων να αιτιολογεί την απόρριψή της, και να αναγράφονται στο πρακτικό της επιτροπής, οι ισχυρισμοί των αιτούντων, το περιεχόμενο των ερωτήσεων που υπέβαλαν τα μέλη της επιτροπής στον αλλοδαπό, οι απαντήσεις του, καθώς και αναλυτική εκτίμηση των ισχυρισμών που προβλήθηκαν, όπως επίσης να αναγράφονται και τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίζουν οι αλλοδαποί, εφόσον φυσικά προσκομιστούν.

    Είδηση: 24173


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 28 June 2009 - 20:54:07 UTC