Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράν: Συλλήψεις και ποινές
  • [02] Μάχη για την κουκούλα στη Βουλή
  • [03] Ακυρώθηκε η συνάντηση Νετανιάχου β Μίτσελ στο Παρίσι
  • [04] Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή
  • [05] Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ ο Σωτήρης Χατζάκης
  • [06] Αισιόδοξος ο Νίμιτς για το Σκοπιανό
  • [07] Επαρκώς θωρακισμένες οι Ελληνικές Τράπεζες
  • [08] Μονόδρομος οι απελάσεις λαθρομεταναστών
  • [09] Σύγκρουση συρμών του μετρό στην Ουάσιγκτον
  • [10] Ελεύθεροι οι συλληφθέντες για την τραγωδία στη Λάρισα
  • [11] Συγκέντρωση αστυνομικών στη ΓΑΔΑ
  • [12] Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου ΑμεΑ και ΜΜΕ

    [01] Ιράν: Συλλήψεις και ποινές

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Αυστηρές ποινές εναντίον των συλληφθέντων ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλλουν οι αρχές του Ιράν. Εμμένει στις κινητοποιήσεις η αντιπολίτευση. Αργά το βράδυ της Τρίτης ανακοινώθηκε ότι ο Αγιατολάχ Αλι Χαμενεί, έδωσε στο Συμβούλιο των φρουρών του Συντάγματος πέντε επί πλέον ημέρες για την εξέταση των προσφυγών που αφορούν τις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου. Την ίδια ώρα επιβεβαιώνεται ότι οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν τον Έλληνα δημοσιογράφο Ιάσονα Αθανασιάδη που κάλυπτε τα γεγονότα στην Τεχεράνη για λογαριασμό των "Washington Times". Η σύλληψη φαίνεται ότι έγινε πριν από τρεις ημέρες. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επικοινωνία με τις Ιρανικές αρχές για να πετύχει την απελευθέρωσή του. Ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από το Ιράν να κυβερνά με συναίνεση και όχι με τη βία και κάλεσε να σταματήσουν αμέσως οι συλλήψεις διαδηλωτών.

    Στο Ιράν, η κατάσταση παραμένει ηλεκτρισμένη, κυρίως στην Τεχεράνη οπου συνεχίζονται- αν και μικρότερες σε όγκο - οι διαδηλώσεις των οπαδών της αντιπολίτευσης. Το βράδυ της Τρίτης το Συμβούλιο των Φρουρών, με επιστολή του προς τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλι Χαμενει, ζητά να δοθεί παράταση στην προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων εκ μέρους των υποψηφίων που ηττήθηκαν στις προεδρικές εκλογές. Η στάση των αρχών έχει σκληρύνει τόσο απέναντι στη Δύση, όσο και προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

    Ο ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος, Τζέϊσον Ατανασιάντις-Φόουντεν, ο οποίος εργάζεται για την αμερικανική εφημερίδα "Washington Times" συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στο Ιράν, ανακοινώθηκε την Τρίτη στην Ουάσινγκτον από τους αρμόδιους, με την επισήμανση ότι ασκούνται, τον καιρό αυτόν, "μεγάλες πιέσεις" στους απεσταλμένους-ανταποκριτές ξένων μμε στο Ιράν.

    "Ο γενικός διευθυντής στο ιρανικό υπουργείο του Πολιτισμού, αρμόδιος για τα ξένα ΜΜΕ, επιβεβαίωσε μιλώντας στο πρακτορείο Fars τη σύλληψη του Έλληνα δημοσιογράφου. "Έχει έλθει πολλές φορές εδώ στο Ιράν ο δημοσιογράφος αυτός, για διάφορα μμε, δεν έχω ενημέρωση ποια είναι η κατηγορία, που τον βαρύνει τώρα", ανέφερε ο εν λόγω αξιωματούχος, ονόματι Μοσέν Μογαντασαντέχ. Ο ίδιος, μιλώντας αυτήν την φορά στο πρακτορείο Irna, ανέφερε ότι η σύλληψη του δημοσιογράφου πραγματοποιήθηκε ενώ αναχωρούσε από το διεθνές αεροδρόμιο "Ιμάμης Χομεϊνί". Τέλος ο αξιωματούχος απηύθυνε νουθεσίες στους λειτουργούς ξένων μμε στο Ιράν, για να ασκούν "με υπεύθυνο τρόπο" το επάγγελμα.

    Οι πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι ευθύς ως έκλεισαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές, την 12η τρέχοντος μηνός, οι απεσταλμένοι-ανταποκριτές των ξένων μμε στο Ιράν έχουν αποτελέσει "στόχο". Παραδείγματος χάρη ο μόνιμος ανταποκριτής του BBC στο Ιράν, Τζόν Λέϊν, ειδοποιήθηκε "να εγκαταλείψει -μέσα σε 24 ώρες -το Ιράν".

    O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Έλληνα δημοσιογράφου στο Ιράν την προηγούμενη εβδομάδα από τις Ιρανικές αρχές. Το Υπουργείο από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε επικοινωνία με την οικογένεια, ενώ έχει προχωρήσει σε διαβήματα σε όλα τα επίπεδα και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ιρανικές αρχές προκειμένου να δοθεί αίσιο τέλος στην υπόθεση.

    Απέλαση δύο Ιρανών διπλωματών από την πρεσβεία του Λονδίνου

    Αργά το μεσημέρι της Τρίτης ήταν η σειρά των σκληροπυρηνικών να διαδηλώσουν έξω από την Βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη ζητώντας το κλείσιμό της. Ούτε το διπλωματικό επεισόδιο αποφεύχθηκε ανάμεσα στη Βρετανία και το Ιράν, με τις δύο χώρες να προβαίνουν σε απελάσεις διπλωματών.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε την Τρίτη την απέλαση δύο Ιρανών διπλωματών από το Λονδίνο, σε απάντηση αντίστοιχης απόφασης της Τεχεράνης να απελάσει δύο Βρετανούς διπλωμάτες από τη χώρα. "Οφείλω να ενημερώσω τη Βουλή των Κοινοτήτων πως το Ιράν έλαβε χθες την αδικαιολόγητη απόφαση να απελάσει δύο βρετανούς διπλωμάτες, βασιζόμενο σε τελείως αβάσιμες κατηγορίες", δήλωσε ο Μπράουν ενώπιον των βρετανών βουλευτών. "Εις απάντησιν αυτής της πράξης, ενημερώσαμε τον ιρανό πρεσβευτή νωρίτερα εντός της ημέρας πως πρόκειται να απελάσουμε δύο ιρανούς διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στο Λονδίνο", κατέληξε ο Μπράουν.

    Χαβιέ Σολάνα - Καρλ Μπιλντ καταδίκασαν τις βιαιότητες στο Ιράν

    Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα και ο προεδρεύων ΥΠΕΞ της Σουηδίας Κάρλ Μπιλντ καταδίκασαν σήμερα τις μετεκλογικές βιαιοπραγίες στο Ιράν, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αδυναμία παρέμβασης της ΕΕ. "Γίναμε μάρτυρες της βίας και οφείλουμε να την καταδικάσουμε. Ελπίζαμε πως η εκλογική διαδικασία θα ήταν σαφώς θετική για την διεθνή κοινότητα. Μολαταύτα, εκείνο που σήμερα βλέπουμε είναι κάτι εντελώς διαφορετικό", τόνισε ο Σολάνα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπιλντ στη Στοκχόλμη.

    Εν τούτοις, η ΕΕ "δεν διαθέτει στρατό για να αποστείλει στο Ιράν, και ακόμη και να είχε, δεν είναι βέβαιο ότι θα τον έστελνε", τόνισε από την πλευρά του ο Μπιλντ. Πλείστες χώρες της ΕΕ, μεταξύ τους η Γαλλία, η Σουηδία και η Φιλανδία, κάλεσαν σήμερα τον αντίστοιχο ιρανό πρεσβευτή στο ΥΠΕΞ τους για να του γνωστοποιήσουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη χώρα του.

    Ολλανδία και άλλες χώρες καλούν τους υπηκόους τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τεχεράνη

    Από την πλευρά του το ολλανδικό ΥΠΕΞ με ανακοινωθέν του που μεταδόθηκε στο διαδίκτυο αποτρέπει τους υπηκόους του να πραγματοποιούν "μη άκρως απαραίτητα ταξίδια» προς το Ιράν. «Δεν συμβουλεύουμε να πραγματοποιούνται μη άκρως απαραίτητα ταξίδια", τονίζει το υπουργείο που καλεί επίσης "τους Ολλανδούς που κατοικούν στο Ιράν να αποφεύγουν τις (θρησκευτικές) διαδηλώσεις, τις συναθροίσεις και τις ταραχές" και τους καλεί να "έλθουν σε άμεση επαφή με την πρεσβεία της Ολλανδίας στην Τεχεράνη".

    Και η Ιταλία και η Βρετανία εξέδωσαν τη Δευτέρα ανάλογες ταξιδιωτικές οδηγίες για το Ιράν, ενώ το Βερολίνο καλεί τους Γερμανούς "να εξετάσουν τις δυνατότητες να αναστείλουν τα ταξίδια τους" στη χώρα αυτή.

    Επίθεση με σφοδρότητα κατά του γ.γ. του ΟΗΕ από το Ιρανικό υπ. Εξωτερικών

    To ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών επετέθη με σφοδρότητα σήμερα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, κατηγορώντας τον για "επέμβαση" στις ιρανικές εσωτερικές υποθέσεις, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν. "Αυτές οι απόψεις του έρχονται εμφανώς σε αντίθεση με τα καθήκοντα του γ.γ. του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, και αποτελούν μια προφανή επέμβασή του στις ιρανικές εσωτερικές υποθέσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χασάν Γασγαβί.

    "Ο Μπαν Γκι Μουν καταφέρνει πλήγμα στην αξιοπιστία του στα μάτια των ανεξάρτητων χωρών ακολουθώντας, με τρόπο που φανερώνει άγνοια, ορισμένες κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν παρελθόν στην επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλών χωρών και στην αποικιοκρατία", αναφέρεται στις δηλώσεις του κ. Γασγαβί. Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απαίτησε τη Δευτέρα από τις ιρανικές αρχές να θέσουν τέλος αμέσως στις συλλήψεις, στις απειλές και στη χρήση βίας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 23965

    [02] Μάχη για την κουκούλα στη Βουλή

    Νέα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε η συζήτηση του νομοσχεδίου που προβλέπει την επαύξηση του αξιοποίνου σε κακουργηματικό βαθμό με βαρύτατες ποινές της παραβατικής συμπεριφοράς σε διαδηλώσεις λόγω της χρήσης κουκούλας.

    «Τα μέτρα που παίρνουμε λαμβάνονται μετά από προσεκτική μελέτη και σε καμία περίπτωση χάριν εντυπωσιασμού. Μας αφήνουν παγερά αδιάφορους φωνές που μιλούν για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα της κοινωνίας, προβλήματα των καιρών και ασφάλειας στο κέντρο των πόλεων», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για την αυστηροποίηση των ποινών στους κουκουλοφόρους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το μέτρο κρίνεται μη ευχάριστο, αλλά τελέσφορο και ως εκ τούτου δεν γίνεται αποδεκτή η πρόταση του ΛΑΟΣ να χαρακτηρισθεί η χρήση της κουκούλας ως ιδιώνυμο αδίκημα.

    Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλος έκανε λόγο για μέτρα που «συνιστούν εξαπάτηση μιας φοβισμένης κοινωνίας, όταν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί υποστηρίζουν ότι με δρακόντειες ποινές θα λυθούν τα προβλήματα»: Είμαστε, τόνισε, κατηγορηματικά αντίθετοι στη βία των κουκουλοφόρων, αλλά όχι να συνηγορήσουμε στην παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας στην αντιμετώπιση των ποινικών πράξεων: «Δεν συμπράττουμε στη διατύπωση μιας ψευδαίσθησης προς την κοινωνία. Υπάρχει πράγματι ανάγκη να συνεννοηθούμε, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία πανικόβλητη από τα εκλογικά αποτελέσματα τρέχει πίσω από πολιτικές πρωτοβουλίες του κ.Καρατζαφέρη και υιοθετεί μια ατζέντα που δεν έχει επεξεργαστεί».

    Η κριτική προς το νομοσχέδιο είναι άδικη γιατί δεν κάνει τίποτε λιγότερο ή τίποτε περισσότερο από το να ανταποκρίνεται στις υπαρκτές ανάγκες της κοινωνίας, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλος προσθέτοντας ότι αν κάτι μπορεί να καταλογιστεί στην κυβέρνηση είναι ότι άργησε.

    Η κυβέρνηση πιέζεται από τον ΛΑΟΣ, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ που κάνει λόγο για ανίκανη αστυνομία και προσπαθεί να απαντήσει φέρνοντας διατάξεις για λόγους επικοινωνίας, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ.Α.Σκυλλάκος.

    Μιλώντας επί της αρχής του νομοσχεδίου ο εισηγητής της ΝΔ κ.Α.Γεροντόπουλος υπενθύμισε ότι «άλλο το δικαίωμα στη διαδήλωση και άλλο ο χουλιγκανισμός, εξέφρασε όμως το φόβο ότι η ρύθμιση για τις κουκούλες θα απονευρωθεί από τη δικαστική πρακτική.

    Η κ.Θεοδώρα Τσάγκρη από το ΠΑΣΟΚ έκρινε ότι «η κυβέρνηση κρύβει πίσω από τις διατάξεις για τις κουκούλες τη δική της ανικανότητα να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα του Δεκεμβρίου.

    Η κ.Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ) έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο το οποίο «αποπνέει την αυστηροποίηση ενός κράτους- μπάχαλο στη λογική της ισχυροποίησης των διωκτικών αρχών με την καλλιέργεια φοβίας και εντολή να χτυπηθούν τα κεφάλια που θα σηκωθούν».

    Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κ.Σοφία Ανδριοπούλου χαρακτήρισε τις διατάξεις για τη χρήση κουκούλας ως παράλογη, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα κληθεί ο δικαστής να αποδείξει την ενοχή κάποιου που έχει κουκούλα στην τσέπη, αλλά ο ίδιος ο συλληφθείς να αποδείξει την αθωότητα του.

    Είδηση: 23977

    [03] Ακυρώθηκε η συνάντηση Νετανιάχου β Μίτσελ στο Παρίσι

    Η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Αμερικανού απεσταλμένου για τη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ ακυρώθηκε, ανακοινώθηκε την Τρίτη από τη Ρώμη από ανώτατο Ισραηλινό αξιωματούχο. "Η προγραμματισμένη συνάντηση ακυρώθηκε. Αντ' αυτής θα γίνει στην Ουάσινγκτον την προσεχή Δευτέρα μια συνάντηση μεταξύ του ισραηλινού υπουργού Αμυνας Εχούντ Μπαράκ και του αμερικανού ειδικού απεσταλμένου", ανέφερε μέλος της ισραηλινής αντιπροσωπείας που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιταλία.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νετανιάχου επρόκειτο να συναντηθεί στο Παρίσι με τον κ. Μίτσελ αμέσως μετά τη συνάντηση που θα είχε με τον πρόεδρο Σαρκοζί. Η συνάντηση αυτή θα γινόταν υπό το φως των διαφορών που όλο και περισσότερο διαφαίνονται μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ όσον αφορά τους ισραηλινούς εποικισμούς που το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει ενώ η Ουάσινγκτον ζήτησε το άμεσο πάγωμά τους. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Νετανιάχου--που πραγματοποιεί από σήμερα μια μίνι περιοδεία στην Ιταλία--είχε συναντηθεί με τον κ. Μίτσελ επί τετράωρο στις 9 Ιουνίου την εποχή που προετοίμαζε την ομιλία του, όπου για πρώτη φορά έκανε αναφορά στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 23974

    [04] Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή

    Ειδήσεις

    Δώδεκα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής στο χώρο των σκαφών αναψυχής ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας. Τα μέτρα αφορούν όλα τα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και τα ιστιοφόρα άνω των 12 μέτρων. Όπως δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου, με τα μέτρα μπαίνει πλέον τάξη στο χώρο των σκαφών αναψυχής. Στόχος είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, της νομιμότητας και της ίσης συμμετοχής στα φορολογικά βάρη.

    Ελλείψεις Ε9 και στις εφορίες

    Και στις Εφορίες μπορούν να απευθύνονται οι φορολογούμενοι για να διορθώσουν τυχόν λάθη στο έντυπο Ε9 για τα ακίνητα. Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αποκατάστασης των ελλείψεων στις δηλώσεις για τα ακίνητα και να βελτιωθεί η ποιότητα των διορθώσεων με απόφαση του υφ. Αντώνη Μπέζα, από την Τρίτη επεκτάθηκε η δυνατότητα παροχής υποστήριξης προς τους φορολογούμενους και μέσω των εφοριών. Οι πολίτες μπορούν να διορθώνουν τα λάθη και τις παραλείψεις στο Ε9 και μέσω του τηλεφωνικού κέντρου, που λειτουργεί στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και μέσω του διαδικτύου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23973

    [05] Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ ο Σωτήρης Χατζάκης

    Ειδήσεις

    Στον ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα Σωτήρη Χατζάκη ανατέθηκε την Τρίτη από το υπουργείο Πολιτισμού η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας που έμενε κενή τον τελευταίο μήνα μετά την αποχώρηση του κ. Νικήτα Τσακίρογλου, ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του. Η θητεία του κ. Χατζάκη θα είναι ουσιαστικά μονοετής - "συμπληρωματική" αυτής του κ. Τσακίρογλου που λήγει το Σεπτέμβρίο του 2010.

    Ο Σωτήρης Χατζάκης γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1957 . Συμμετείχε ως ηθοποιός σε δεκάδες παραστάσεις κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου και ως σκηνοθέτης σε κρατικά και ιδιωτικά θέατρα της Ελλάδας ενώ διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο θέατρο της Καισαριανής (1980-1988), το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών (1993-1994), και το θέατρο Πολιτεία (1994- έως σήμερα και αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο τη διετία (2005-2006). Στο ΚΘΒΕ παρουσίασε τα τελευταία χρόνια τα έργα του Θεσσαλονικιού συγγραφέα και δημοσιογράφου Γιώργου Σκαμπαρδώνη "Γερνάω επιτυχώς" (2002) και "Ουζερί Τσιτσάνης" (2005) και τους "Βατράχους" του Αριστοφάνη (καλοκαιρινή παραγωγή του 2003) .

    Η τελευταία του συνεργασία με τη δεύτερη κρατική σκηνή έγινε τον περασμένο Νοέμβριο με τη σκηνοθεσία του έργου του Μπέρτολτ Μπρέχτ "Ο κύκλος με την κιμωλία στον Καύκασο".

    Η τοποθέτηση από το ΥΠΠΟ βρήκε το σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη στην Αθήνα όπου σκηνοθετεί τους "Ορνιθες" του Αριστοφάνη - παράσταση που θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο στις 14 και 15 Αυγούστου.

    Στη Θεσσαλονίκη ο κ. Χατζάκης αναμένεται στα τέλη Αυγούστου οπότε και θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα. Προς το παρόν το ΚΘΒΕ "ακέφαλο" μετά την αποχώρηση του κ.Τσακίρογλου προετοιμάζεται για την πρεμιέρα των "Τρωάδων" του Ευρυπίδη σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη και με την Λήδα Πρωτοψάλτη . Η πρεμιέρα ορίστηκε για τις 2 Ιουλίου στο θέατρο Δάσους ενώ στην Επίδαυρο θα παρουσιαστεί στις 7 και 8 Αυγούστου.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23976

    [06] Αισιόδοξος ο Νίμιτς για το Σκοπιανό

    Να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ζήτησε από την Ελλάδα και τα Σκόπια ο ειδικός ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το όνομα της γειτονικής χώρας Μάθιου Νίμιτς, ενόψει εν όψει του νέου διαπραγματευτικού γύρου που θα γίνει στα Σκόπια και την Αθήνα από τις 6 ως τις 8 Ιουλίου. Ο κ. Νίμιτς, μετά την συνάντηση στη Γενεύη, εξέφρασε μάλιστα και την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, μετά την χθεσινή συνάντηση που είχε στη Γενεύη με τους αντιπροσώπους των δυο χωρών, δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε εν όψει της επικείμενης επίσκεψής του σε Σκόπια και Αθήνα και ότι «συζήτησαν σε βάθος θέματα που μέχρι στιγμής λειτουργούν ως τροχοπέδη στην εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης».

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο κ. Νίμιτς θα συνεχίσει τη συζήτηση σχετικά με το όνομα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνοντας ότι ο κύριος σκοπός της συνάντησης ήταν η προετοιμασία για τις συναντήσεις στα Σκόπια στις 6 και 7 Ιουλίου και στην Αθήνα στις 8 και 9 Ιουλίου και «για να δούμε αν υπάρχουν περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το θέμα αυτό».

    Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι συζητήθηκαν «διάφορες πτυχές του ζητήματος» και «δεν έγιναν νέες προτάσεις». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Νίμιτς δήλωσε: «Πιστεύω ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για την προώθηση αυτού του θέματος το συντομότερο δυνατό και ότι σκοπός μου είναι να μεταβώ στην περιοχή». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν και στις δυο χώρες είναι «προς το συμφέρον των μερών για να προχωρήσουμε», επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν επίσης θέματα της περιοχής που επηρεάζουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή, η διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η σχέση μεταξύ των δύο χωρών».

    Ο κ. Νίμιτς, υποστήριξε ότι «υπάρχουν αξιοπρεπείς λύσεις που ικανοποιούν τις ανάγκες και των δύο πλευρών», προσθέτοντας ότι είχε δώσει κάποιες ιδέες τον περασμένο Οκτώβριο και κάποιες απ' αυτές συνεχίζει να τις προωθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Είδηση: 23971

    [07] Επαρκώς θωρακισμένες οι Ελληνικές Τράπεζες

    Ειδήσεις

    Την εκτίμηση ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα άντεξε και θα αντέξει στην οικονομική κρίση διατυπώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις για έξοδο από την διεθνή αναταραχή είναι αναγκαία η επαγρύπνηση. Όπως τονίζεται στη σχετική έκθεση, οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν εγκαίρως ενισχύσει τα κεφάλαιά τους και δεν τίθεται ζήτημα κάλυψης των υποχρεώσεων τους, παρά το γεγονός ότι καταγράφεται αύξηση των καθυστερούμενων δανείων στο 5% και σημαντική υποχώρηση των κερδών τους.

    Επαρκώς θωρακισμένες, απέναντι στα πιο ακραία σενάρια επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης, είναι οι Ελληνικές Τράπεζες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης, που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), στα 9 μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ το 2008 κατασχέθηκαν 3536 σπίτια και 1795 ακίνητα επιχειρήσεων για δάνεια που είχαν σταματήσει να αποπληρώνονται. Η ΤτΕ εκφράζει επίσης την ικανοποίησή της για την αξιοποίηση του πακέτου των 28 δις από τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία καλεί να συνεχίσουν την προσπάθεια για ομαλοποίηση της χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Παράλληλα, στην έκθεση τονίζεται ότι οι δραστηριότητες των τραπεζικών ομίλων στο εξωτερικό αποδείχθηκαν πολύτιμες καθώς αντιστοιχούν πλέον στο 1/3 των συνολικών κερδών από το 1/5 που ήταν το 2007. Για τον ασφαλιστικό κλάδο τέλος, η ΤτΕ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να καταγράψει φέτος ζημιές για πρώτη φορά μετά το 2004 αλλά επισημαίνει ότι αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του.

    Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ρευστότητα στην αγορά και η προστασία των καταναλωτών δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά το γεύμα εργασίας που του παρέθεσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Ο κ. Χατζηδάκης διαπίστωσε ότι υπάρχει πρόοδος στην λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ το οποίο έχει χορηγήσει περισσότερα από 10.000 δάνεια.

    Σε ότι αφορά τους καταχρηστικούς όρους των συμβάσεων, οι οποίοι είναι γνωστοί ως "ψιλά γράμματα", ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία δικαιώνει τις θέσεις της Κυβέρνησης. Οι τραπεζίτες δεσμεύτηκαν ότι θα εφαρμόζουν το νόμο ενώ ο κ Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι στο βαθμό που δεν εφαρμόζεται ο νόμος η κυβέρνηση δεν θα μείνει απαθής.

    Στο μεταξύ, αβέβαιο παραμένει το μέλλον της Παγκόσμιας οικονομίας ενώ η ανεργία θα εξακολουθήσει να κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς. Οι οικονομολόγοι πάντως προειδοποιούν ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου μπορεί να ανακόψουν την πορεία της οικονομίας προς την ανάκαμψη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 23970

    [08] Μονόδρομος οι απελάσεις λαθρομεταναστών

    Πολιτική

    Αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο των συστηματικών ελέγχων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και των απελάσεων, όσο οδυνηρή κα αν είναι αυτή η τακτική είναι ο Αναπληρωτής Υπ. Εσωτερικών Χ. Μαρκογιαννάκης ο οποίος μιλώντας στη Βουλή, τόνισε: «Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος να ασκεί μια πολιτική που στενοχωρεί ανθρώπους, αλλά καμιά φορά αυτό είναι μονόδρομος. Εάν δεν ενεργοποιηθούμε και δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία ξεκίνησαν προ ημερών, οι προοπτικές του μέλλοντος θα είναι για την χώρα μας απίστευτες».

    Περιγράφοντας το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την αθρόα είσοδο μη νόμιμων μεταναστών είπε πως μόνον χθες παραδόθηκαν 450 άνθρωποι και ζήτησε από όλους να αναρωτηθούν τι θα σημάνει για το μέλλον η διαιώνιση αυτής της κατάστασης.

    Αναφερόμενος στο άσυλο, είπε πως δίδεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εξήγησε πως σήμερα όταν όλοι οι μη νόμιμοι μετανάστες πέφτουν θύματα κυκλωμάτων δικηγόρων, οι οποίοι τους πηγαίνουν αθρόα να υποβάλλουν αιτήματα παροχής ασύλου και ούτε καν τους υποδεικνύουν να επικαλούνται λόγους νομιμοφανείς, παρά αιτούνται άσυλο για οικονομικούς λόγους. Δεν είναι δυνατό να γίνει δεκτό αίτημα ασύλου από την οποιαδήποτε επιτροπή, είπε.

    «Για την χώρα μας, μακάρι να συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις παροχής ασύλου όλων όσων μας έρχονται εδώ. Αν συνέτρεχαν θα ήταν ευχής έργον διότι τότε όλοι αυτοί στη συνέχεια θα έφευγαν και θα πήγαιναν στην υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε ο κ. Μαρκογιαννάκης και πρόσθεσε πως δυστυχώς τα έγγραφα τα οποία επικαλούνται οι μη νόμιμοι μετανάστες είναι ανύπαρκτα, τους τα εξαφανίζουν οι δουλέμποροι.

    Απελάσεις Αφγανών μεταναστών

    Είκοσι πέντε Αφγανοί λαθρομετανάστες απελάθηκαν από την Ελλάδα με ειδική πτήση τσάρτερ από το αεροδρομιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Πρόκειται για τη δεύτερη ομαδική απέλαση λαθρομεταναστών μέσα σε λίγες ημέρες, αφού στις 10 Ιουνίου είχαν απελαθεί 55 Πακιστανοί.

    Οι απελάσεις γίνονται με έξοδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι απελαθέντες συνοδεύονται από ισχυρή δύναμη αστυνομικών. Για όσους απελαύνονται έχουν χορηγηθεί ταξιδιωτικά έγγραφα από τις αρχές των χωρών καταγωγής τους ύστερα από έκκληση των ελληνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23969

    [09] Σύγκρουση συρμών του μετρό στην Ουάσιγκτον

    Κόσμος -

    Αμερική-ΗΠΑ

    Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 76 τραυματίστηκαν σε σύγκρουση συρμών του μετρό στην Ουάσινγκτον. Η κατάσταση αρκετών από τους τραυματίες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Αν και είναι το πρώτο δυστύχημα που συμβαίνει στο δίκτυο του μετρό για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, πληροφορίες αναφέρουν, πως οι υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για τις δημόσιες μεταφορές είχαν προειδοποιηθεί να αναβαθμίσουν τα μέτρα ασφαλείας σε παλαιούς συρμούς.

    Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, από τη σύγκρουση δύο συρμών μετρό πολύ αργά τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον, "οι νεκροί έφθασαν τους επτά", κατά τη δήλωση που έκανε στα τοπικά ΜΜΕ την Τρίτη ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον, κ. Αντριαν Φέντι (αρχικώς αναφέρονταν από τις τοπικές αρχές εννέα νεκροί). Ωστόσο, εξαιτίας της σφοδρότητας με την οποία ο ένας συρμός επέπεσε στον προπορευόμενο, υπάρχουν και 76 τραυματίες.Τα αίτια του δυστυχήματος, που το είδος του είναι σπάνιο στην ιστορία των 33 ετών του μετρό αυτού, διερευνώνται, χωρίς όμως προς το παρόν οι αρχές της αμερικανικής πρωτεύουσας να έχουν σχηματίσει καμία "εικόνα", πού ακριβώς μπορεί να οφείλεται το ατυχές συμβάν. Τέσσερις "άξονες" έχει το μετρό στην Ουάσινγκτον- "ενώνουν" ταχέως την πρωτεύουσα με τα πυκνοκατοικημένα προάστιά της.

    Είδηση: 23967

    [10] Ελεύθεροι οι συλληφθέντες για την τραγωδία στη Λάρισα

    Κοινωνία

    Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και καταβολή χρηματικής εγγύησης, αφέθηκαν, μετά την απολογία τους, ενώπιον του ανακριτή, οι τρεις συλληφθέντες που είχαν συλληφθεί για την τραγική υπόθεση των δύο 9χρονων κοριτσιών, που έχασαν την ζωή τους στην πισίνα κατασκήνωσης στα παράλια της Λάρισας, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Πρόκειται για τους δύο ιδιοκτήτες της κατασκήνωσης και έναν γυμναστή- προπονητή κολύμβησης της επιχείρησης, οι οποίοι οδηγήθηκαν το μεσημέρι στο ανακριτή με τον εισαγγελέα να τους έχει απαγγείλει κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά συρροή.

    Είδηση: 23968

    [11] Συγκέντρωση αστυνομικών στη ΓΑΔΑ

    Κοινωνία

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτήριο της ΓΑΔΑ, σε μία κίνηση αντίδρασης, τόσο για την δολοφονία του συναδέλφου τους στα Άνω Πατήσια από την "Σέχτα Επαναστατών", όσο και για τις τελευταίες αιματηρές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών πραγματοποίησαν το απόγευμα οι αστυνομικοί της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής. Με σύνθημα «όχι στη βία κατά των αστυνομικών», «η βία κατά των αστυνομικών είναι βία κατά όλης της ελληνικής κοινωνίας», οι αστυνομικοί εξέφρασαν για μία ακόμη φορά την απαίτηση για την λήψη μέτρων προστασίας των αστυνομικών.

    Είδηση: 23966

    [12] Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου ΑμεΑ και ΜΜΕ

    Ολοκληρώθηκε το 4ο Διεθνές συνέδριο για "τα άτομα με αναπηρία και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας". Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η σχέση των ατόμων με αναπηρία με τα ηλεκτρονικά μέσα, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τα ΑΜΕΑ και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και η εταιρική ευθύνη με τα άτομα με αναπηρία. Χορηγός επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ, το ΠΡΙΣΜΑ ΠΛΑΣ και το ραδιόφωνο ΝΕΤ 105.8. Στο Συνέδριο, όπου συμμετείχαν ως ομιλητές 30 προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και το παρακολούθησαν τετρακόσια περίπου, τέθηκαν προς συζήτηση θεματικές όπως: Άτομα με αναπηρία και εταιρική κοινωνική ευθύνη, Αναπηρία και διαφήμιση, Από τα παραδοσιακά Μέσα στις δικτυακές κοινότητες, Παιδιά με αναπηρία καινοτομούν και δημιουργούν τα δικά τους Μέσα Επικοινωνίας.

    Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και το ισχύον νομικό πλαίσιο. Επίσης έγινε ειδική παρουσίαση της διοργάνωσης των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα το 2011.

    Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της διημερίδας γνωστοποιήθηκε ευρύτερα το έργο του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης και ανάπτυξης σκύλων οδηγών ΑμεΑ. Τέλος, οργανώθηκε δημοσιογραφικό εργαστήρι με θεματική «Ψηφιακή εποχή και πρόσβαση στα ΜΜΕ από το σύνολο των πολιτών», με 40 συμμετοχές. Στο χώρο υποδοχής του συνεδριακού κέντρου εκτέθηκαν φωτογραφίες από τη συλλογή της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γιατροί χωρίς σύνορα».

    Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας απευθύνοντας χαιρετισμό στους συνέδρους τόνισε πως «μια κοινωνία μπορεί να φτάσει τόσο ψηλά και να ανεβάσει τον πολιτιστικό της δείκτη ψηλά, όσο περισσότερες ευκαιρίες προσφέρει για όλα τα μέλη της. Αυτό είναι ταυτόχρονα και υποχρέωση της Πολιτείας».

    Παράλληλα με το Διεθνές Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από 19-22 Ιουνίου, στο Νέο Μουσείο Μπενάκη, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ «EMOTION PICTURES Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία», το οποίο συνδιοργάνωσαν η ΓΓΕ-ΓΓΕ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

    Στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ προβλήθηκαν 33 ταινίες. Βραβεύθηκαν οκτώ και μια απέσπασε τιμητική διάκριση από την κριτική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας ήταν ο κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος. Κάθε βραβείο συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών, Καθηγητής, κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή λήξης επεσήμανε τη διεθνή εμβέλεια του φεστιβάλ και το μήνυμα ειρήνης που εκπέμπει. Απονέμοντας το πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους στο αντιπολεμικό ντοκιμαντέρ «Σώμα Πολέμου», ο κ. Υπουργός τόνισε πως στην σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη ανθρωπότητα κάθε πόλεμος είναι εμφύλιος.

    Το φεστιβάλ παρακολούθησαν πάνω από 5.000 θεατές, που έγιναν κοινωνοί ενός πολιτιστικού γεγονότος με καλλιτεχνική, πολιτιστική αλλά και ευρύτερη κοινωνική σημασία.

    Σημειώνεται πως στον ειδικό δικτυακό τόπο www.ameamedia.gr παρατίθενται όλες οι πληροφορίες αναφορικά με το Συνέδριο, το Φεστιβάλ και τις βραβευθείσες ταινίες. Επίσης θα αναρτηθούν και τα πρακτικά του Συνεδρίου παράλληλα με την έντυπη έκδοσή τους.

    Είδηση: 23963


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 June 2009 - 20:57:22 UTC