Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νεκρός αστυνομικός από επίθεση
  • [02] Δύο νέα κρούσματα στην Ελλάδα
  • [03] Ιράν: συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
  • [04] Η Σαβίνα Γιαννάτου στις Γιορτές του δρόμου
  • [05] Πρόταση για διεύρυνση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης
  • [06] Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο επιστρέφει στους κινηματογράφους
  • [07] Ινδονησία: πολύνεκρη έκρηξη σε ορυχείο
  • [08] Διάλογος για την παράνομη μετανάστευση
  • [09] H ασθένεια της πεταλούδας

    [01] Νεκρός αστυνομικός από επίθεση

    Δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικού σημειώθηκε στις 6.30 το πρωί στην οδό Δημητρακοπούλου 2 στα Πατήσια. Τρία άτομα, τα δυο επέβαιναν σε μηχανή, πλησίασαν και γάζωσαν με τρία όπλα -το ένα αυτόματο- τον αστυνομικό που βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητό του και ο οποίος δέχθηκε πάνω από 20 σφαίρες, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός. Ο 41χρονος αστυνομικός Νεκτάριος Σάββας παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού, μόλις είχε αναλάβει βάρδια, φρουρούσε το σπίτι της Σοφίας Κυριακίδου, που είναι μάρτυρας στην δίκη του ΕΛΑ και τελεί υπό καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

    Η περιοχή έχει αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στο σημείο βρίσκονται και αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που έχουν αναλάβει τις έρευνες. Όπως έγινε γνωστό, στον τόπο της δολοφονίας βρέθηκαν 23 κάλυκες των 9 χιλιοστών.

    Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται επίθεση εναντίον αστυνομικού τους τελευταίους μήνες. Η πρώτη ειχε σημειωθεί στις 5 Ιανουαρίου όταν τα μέλη του επαναστατικού αγώνα είχαν τραυματίσει τον αστυνομικό των ΜΑΤ Διαμαντή Ματζούνη στην περιοχή των Εξαρχείων.

    Δηλώσεις στη ΝΕΤ 105,8

    Ο Γιάννης Μακρής, πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Αττικής, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 δήλωσε ότι: "Ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία για την προστασία ενός προσώπου- μάρτυρα κατά της τρομοκρατίας. ήταν μια δολοφονική ενέργεια, με ειδεχθή τρόπο. Τις αμέσως επόμενες ώρες πρέπει να απασχολήσει όλο το πολιτικό σύστημα. Μπαίνουμε σε μια μορφή τρομοκρατίας που πιστεύαμε ότι είχαμε ξεφύγει".

    Ο πρόεδρος των αστυνομικών Χ. Φωτόπουλος, μιλώντας επίσης στη ΝΕΤ 105,8 τόνισε πως: "Θέλουμε να τονίσουμε ότι για άλλη μια φορά ένας συνάδελφος έπεσε στο βωμό του καθήκοντος. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να είναι μόνο υπόθεση της αστυνομίας, αλλά σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας. Να γίνει έρευνα και τα στοιχεία να δοθούν στη δημοσιότητα. Εμείς έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας στην πολιτεία, πολλές από αυτές όμως δεν έχουν γίνει αποδέκτες".

    Ο Ιορδάνης Τζαμτζής, βουλευτής της Ν.Δ είπε: "Εκφράζω την θλίψη μου και καταδικάζω την νέα τρομοκρατική επίθεση στον αστυνομικό. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία κάνει την δουλειά της και πρέπει να περιμένουμε τα ευρήματά της. Με εικασίες δεν βοηθάμε τις διαδικασίες της αντιτρομοκρατικής".

    Από την πλευρά του ο Γ. Δημαράς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: "Ήταν ένα δραματικό γεγονός, μια δολοφονία που μας έχει συγκλονίσει. Πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτό το περιστατικό. Η τρομοκρατία λαμβάνει πλέον άλλες διαστάσεις".

    Αργύρης Ντινόπουλος, βουλευτής Ν.Δ: "Πάνω απ όλα υπάρχει η ανθρώπινη διάσταση. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Δεν ήταν συνηθισμένη η συγκεκριμένη τρομοκρατική ενέργεια. Η πρώτη αίσθηση που έχω είναι ότι είναι μια τρομοκρατική ενέργεια που έχει ρίζες και παρακλάδια. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στο πρόγραμμα προστασίας, δεν γνωρίζει κανείς το όνομα του μάρτυρα".

    Άννα Διαμαντοπούλου βουλευτής ΠΑΣΟΚ: "Ήταν μια επίθεση παρανοϊκών σφαγέων. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να είναι πάρα πολύ σκληρό απέναντι τους. Αυτό το φαινόμενο πρέπει να αναλυθεί από την ΕΛΑΣ η οποία όμως έχει διασπείρει τους καλά εκπαιδευμένους ανθρώπους της. Η κυβέρνηση διέλυσε την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Πρόσφατα πήγα στο Αστυνομικό τμήμα Ομονοίας όπου ο διοικητής του ήταν καλά εκπαιδευμένος στα θέματα της τρομοκρατίας. Κανείς όμως δεν ξέρει γιατί πήγε στο συγκεκριμένο Αστυνομικό τμήμα".

    Είδηση: 23692

    [02] Δύο νέα κρούσματα στην Ελλάδα

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Άλλα δύο κρούσματα της νέας γρίπης Α καταγράφηκαν σήμερα στη χώρα μας ανεβάζοντας το συνολικά αριθμός των ατόμων που έχουν νοσήσει από τον επικίνδυνο ιό, στα 25, εκ των οποίων 11 έχουν ιαθεί πλήρως. Τα δύο νέα περιστατικά είναι μία γυναίκα 24 ετών που επέστρεψε από τις Η.Π.Α. και ένα παιδί 9 ετών που επέστρεψε από Αυστραλία. Κανένας λόγος ανησυχίας επισημαίνει το Υπουργείο Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια. Όλος ο Τομέας Υγείας βρίσκεται σε εγρήγορση και αντιμετωπίζει όλες τις περιπτώσεις, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Αύξηση των θανάτων σε διεθνή κλίμακα

    Παγκοσμίως, ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων της νέας γρίπης ανέρχεται μέχρι στιγμής τα 37.214 σε 78 χώρες.

    Στον Καναδά, σημειώθηκαν ακόμα δύο θάνατοι από τη γρίπη Η1Ν1 στην πολιτεία του Κεμπέκ, με συνέπεια να ανέλθουν σε εννέα συνολικά οι θάνατοι από την επιδημία στη χώρα. Στο σύνολο του Καναδά οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν σημειωθεί 4.049 κρούσματα της γρίπης Α.

    Στις ΗΠΑ, ένα 9χρονο παιδί από το Μαϊάμι της Φλόριντα έχασε την ζωή του από τη νέα γρίπη Α, ανεβάζοντας στα 47 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του ιού στη χώρα.

    Στη Σρι Λάνκα επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, στο Κατάρ το τρίτο. Κρούσματα της νέας γρίπης Α έχουν αναφερθεί και σε άλλα τέσσερα κράτη του Κόλπου- τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν.

    Την ίδια ώρα οι φαρμακευτικές εταιρείες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για την όσο δυνατόν ταχύτερη κατασκευή του φαρμάκου, με την αμερικανική Baxter να ανακοινώνει ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο μέσα στον Ιούλιο, έχοντας, όπως υποστηρίζει ήδη περάσει στη φάση της εμπορικής παραγωγής του.

    Είδηση: 23696

    [03] Ιράν: συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

    Ειδήσεις

    Νέα συγκέντρωση για σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Τεχεράνης έχουν προγραμματίσει οι υποστηρικτές του μετριοπαθούς υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές στο Ιράν Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί. Ο χώρος συγκέντρωσης είναι η πλατεία Χαφτ ε Τιρ, μια από τις μεγαλύτερες της ιρανικής πρωτεύουσας, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή ο κ. Μουσαβί δεν έχει ανακοινώσει τίποτε για την συγκέντρωση αυτή.

    Το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο δίκτυο CNBC, τόνισε: "Οι διαφορές ανάμεσα στον Αχμαντινετζάντ και τον Μουσαβί με βάση τους όρους της παρούσας πολιτικής τους δεν είναι τόσο μεγάλες όσο έχουν διαφημιστεί. Με όποιον τρόπο και εάν έχουμε συνδιαλαγεί με το Ιρανικό καθεστώς αυτό είναι εχθρικό προς τις Ηνωμένες Πολιτείες".

    Υπενθυμίζεται ότι οι υποστηρικτές του κ. Μουσαβί, διαμαρτύρονται για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, στις οποίες κέρδισε ο κ. Αχμαντινετζάντ, καταγγέλοντας κρούσματα νοθείας.

    Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι καταγγελίες για συλλήψεις γνωστών οπαδών του Μουσαβί, με την ανακοίνωση από το οικογενειακό τους περιβάλλον, για συλλήψεις του πανεπιστημιακού Χαμίντ Ρεζά Τζαλαϊπούρ και του οικονομολόγου Σαΐντ Λαϊλάζ. Την Τρίτη ο ο υπουργός Πληροφοριών Γκολάμ Χοσεΐν Μοσενί Ετζεϊέ είχε ανακοινώσει ότι συνελήφθησαν 26 "εγκέφαλοι" που θεωρούνται υπεύθυνοι για τις ταραχές στην Τεχεράνη.

    Είδηση: 23698

    [04] Η Σαβίνα Γιαννάτου στις Γιορτές του δρόμου

    Ειδήσεις

    Ένα σπάνιο ρεσιτάλ με εξαιρετικούς συντελεστές και υπέροχα τραγούδια, θα μας χαρίσει στις 22 Ιουνίου στις ''Γιορτές στους Δρόμους'' του 23ου Φεστιβάλ Υμηττού η Σαβίνα Γιαννάτου, ερμηνεύοντας τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, της Λένας Πλάτωνος, του Νίκου Κυπουργού και διεθνών δημιουργών.Η Σαβίνα Γιαννάτου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι εδώ και χρόνια μια από τις πιο σημαντικές και πιο δημιουργικές παρουσίες στον χώρο της ερμηνείας, με σπάνια φωνητική ποιότητα, ρεπερτόριο ιδιαίτερης ευρύτητας και δυναμικής και διεθνή καταξίωση και αναγνώριση.

    Η νέα της συναυλιακή πρόταση, με τίτλο βπάω να πω στο σύννεφοβ,βασίζεται στους οικείους και αγαπημένους ήχους των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι, συνδυάζοντας τα με τραγούδια της Λένας Πλάτωνος και του Νίκου Κυπουργού αλλά και του Leonard Cohen, της Jonny Mitchell, της Joan Baez και άλλων σπουδαίων δημιουργών, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό ηχητικό τοπίο.

    Η αγαπημένη στο ελληνικό κοινό Σαβίνα προσδίδει στα τόσο γνωστά αυτά τραγούδια μία νέα διάσταση ερμηνείας, ανανεώνοντας τη μουσική τους ουσία και αποκαλύπτοντας νέες ερμηνευτικές παραμέτρους.

    Μαζί της η Ευγενία Καρλαύτη-πιάνο, ο Τάσος Μισυρλής-βιολοντσέλο, ο Διονύσης Βερβιτσιώτης-βιολί κι ο Μαρίνος Γαλατσινός-κλαρινέτο.

    Στη συναυλία συμμετέχει ερμηνευτικά ο Τάσος Μισυρλής και η Ευγενία Καρλαύτη.

    Θέατρο Άλσους Πέτρου & Παύλου, πάνω από την πλατεία Υμηττού

    Δευτέρα 22 Ιουνίου

    Ώρα έναρξης 9.00μμ

    Είσοδος ελεύθερη

    Είδηση: 23733

    [05] Πρόταση για διεύρυνση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης

    Πολιτική

    Το ενδεχόμενο της καθιέρωσης ενδεκαετούς υποχρεωτική εκπαίδευση, με την προσθήκη των τάξεων του προνήπιου και νήπιου και τη διεύρυνση ωραρίου μέχρι τις 4 το απόγευμα και στα γυμνάσια, όχι για διδακτικούς, αλλά για κοινωνικούς και παιδευτικούς λόγους συζήτησε το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο Συμβούλιο, καθηγητής Γιάννης Πανάρετος, υποστήριξε ότι πρέπει να προηγηθούν της νομοθέτησης όλες οι απαραίτητες υποδομές προκειμένου η υποχρεωτική εκπαίδευση να παίξει αποφασιστικό ρόλο και να λειτουργήσει ομαλά.

    Προχωρά ο Εθνικός διάλογος

    "Το βάρος πρέπει να πέσει στην υποχρεωτική εκπαίδευση, από νηπιαγωγείο μέχρι γυμνάσιο, και να ενισχυθεί με υπηρεσίες συμβουλευτικού τύπου και υποστήριξης των μαθητών" τόνισε ο κ. Μπαμπινιώτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

    Όσο για τη διεύρυνση του ωραρίου, σημείωσε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης του σχολείου από τα παιδιά που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα.

    Ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ακόμη ότι κατά τη συζήτηση φάνηκε πως για τη δομή του λυκείου υπάρχουν δύο απόψεις:

    Σε όλες τις τάξεις να υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα γενικής παιδείας και μαθήματα επιλογών, ώστε το λύκειο να φύγει από το σημερινό σύστημα των κατευθύνσεων και να δίνει γενική παιδεία, όπου μέσα από επιλογές να διαμορφώνονται οι τάσεις των παιδιών. Αυτό θα διαμορφώσει ένα είδος εθνικού απολυτηρίου, σχολίασε.

    Η άλλη άποψη αφορά στη δημιουργία γενικών κύκλων μέσα στο λύκειο.

    Όμως, η μία άποψη ενισχύει την αυτοτέλεια του λυκείου και η άλλη προωθεί εν μέρει την προπαρασκευή για το πανεπιστήμιο.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προτάθηκε, επίσης, η διεύρυνση του σχολικού χρόνου, δηλαδή ολοήμερο σχολείο μέχρι τη Γ' τάξη γυμνασίου, όχι όμως ως παραμονή στο σχολείο ή προσθήκη γνωστικών αντικειμένων, αλλά να είναι χρόνος αξιοποίησης δεξιοτήτων και ενδιαφερόντων των μαθητών.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Πανάρετος, δήλωσε ότι θεωρεί πως πρέπει πρώτα να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις είτε πρόκειται για το νηπιαγωγείο είτε για το λύκειο. Δεν συμφωνεί να είναι υποχρεωτικό το δεύτερο έτος στα νήπια χωρίς προηγουμένως να έχει δημιουργηθεί η υποδομή.

    Για το λύκειο, πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ από το 1996 υποστηρίζει το εθνικό απολυτήριο.

    Βρήκε, όμως, την ευκαιρία να παρατηρήσει ότι η συζήτηση στον εθνικό διάλογο ενώ ξεκίνησε ως επικοινωνιακού τύπου έγινε ουσιαστικού και κατέληξε: "Λυπάμαι που τρία κόμματα, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, δεν συμμετέχουν ουσιαστικά ή τυπικά. Δεν άκουσα πρόταση της Ν.Δ. Ούτε παραβρίσκεται στις συνεδριάσεις ο εκπρόσωπός της".

    Η εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Α. Σταθάκου, επισήμανε τις χαμηλές δαπάνες για την Παιδεία που δίδει η χώρα μας, ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι το κόμμα της προτείνει τη δημιουργία κλασικού τύπου μέσα στο λύκειο, συμφωνεί όμως με το εθνικό απολυτήριο και τη διεύρυνση της υποχρεωτικής παιδείας με την υποσημείωση ότι αυτό συνεπάγεται χρηματοδότηση της παιδείας για τη δημιουργία υποδομών, να δίδεται φαγητό στα παιδιά κ.λπ.

    Άκαρπη συνάντηση ΠΟΣΔΕΠ με τον Υφ. Παιδείας

    Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση των εκπροσώπων των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), με τον υφυπουργό Παιδειας Σπ. Ταλιαδούρο για σειρά θεμάτων που απασχολούν την Ομοσπονδία. Η ΠΟΣΔΕΠ εξέφρασε δυσαρέσκεια και παρέπεμψε τα θέματα και τις αποφάσεις της στη συνεδρίαση του ΔΣ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Ιουνίου 2009 στο Πανεπιστήμιο Πατρών

    Είδηση: 23744

    [06] Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο επιστρέφει στους κινηματογράφους

    Ειδήσεις

    Μετά από 29 ολόκληρα χρόνια, επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας, μια ιστορική ταινία που αφηγείται τη ζωή και τη δράση του αριστερού αγωνιστή Νίκου Μπελογιάννη. Από αυτή την Πέμπτη, 18 Ιουνίου, η λογοκριμένη ταινία του Νίκου Τζίμα "Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο" (1980), παρουσιάζεται σε επανέκδοση από την εταιρεία διανομής New Star ώστε να τη γνωρίσουν και οι νεότεροι.

    Η ταινία τοποθετείται χρονικά λίγο μετά το τέλος του Εμφύλιου Πολέμου. Ένας από τους πολλούς φυγάδες αγωνιστές της Αριστεράς, ο Νίκος Μπελογιάννης, ο άνθρωπος με το αφοπλιστικό χαμόγελο και το γαρύφαλλο, πρώην λοχαγός του ΕΛΑΣ, επιστρέφει στην ρημαγμένη από τον εμφύλιο πόλεμο Ελλάδα, παρά το υπάρχον εχθρικό κλίμα.

    Με το συνθηματικό όνομα Κώστας κρύβεται κι έρχεται σε επαφή με τον Νίκο Πλουμπίδη, καθώς και με άλλα μέλη του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος. Η κυβέρνηση Πλαστήρα, θέλοντας να εδραιώσει τη γαλήνη και να βοηθήσει την ανασυγκρότηση του τόπου, αντιμετωπίζει τους κομμουνιστές με σχετική επιείκεια.

    Οι στρατιωτικοί και οι μυστικές υπηρεσίες, όμως, με επικεφαλής τον Διευθυντή Ασφαλείας και τον αρχηγό της ΚΥΠ δεν βλέπουν με καλό μάτι τις εξελίξεις και αποφασίζουν να δώσουν ευρεία δημοσιότητα στη σύλληψη και τη δίκη του Ν.Μπελογιάννη.

    "Ο Νίκος Μπελογιάννης είναι σύμβολο ομορφιάς, ανθρωπιάς, ποίησης και αγωνιστικότητας", είπε ο δημιουργός της ταινίας στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επανέκδοσή της από τη New Star.

    Εξηγώντας γιατί θέλησε να κάνει αυτή την ταινία, ο Νίκος Τζίμας είπε ότι παρακινήθηκε από την ακτινοβόλο προσωπικότητα του Ν. Μπελογιάννη, την οποία και θέλησε να μεταφέρει, και, αφετέρου, επειδή, όπως είπε, θέλησε να αποδώσει το πολιτικό κλίμα της εποχής που έζησε ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο.

    Ο κ. Τζίμας είπε πως η ταινία υπήρξε αφορμή για "εθνική συμφιλίωση μεταξύ αριστερών και δεξιών" και αναφέρθηκε σε περιστατικό της δεκαετίας του 1980, όταν ο τότε υφυπουργός προεδρίας κυβερνήσεως, Αθ.Τσαλδάρης είχε "κόψει" την ταινία, και στη συνέχεια ζήτησε από τον σκηνοθέτη μια κόπια, την οποία είδε μόνος του και κατόπιν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την Ελένη Βλάχου.

    Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, ο Αθ. Τσαλδάρης τον κάλεσε και του είπε ότι έκανε "αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων" και όχι "προπαγάνδα υπέρ κάποιου κόμματος".

    Σχετικά με τον κινηματογραφικό Μπελογιάννη που ενσάρκωσε ο καθηγητής ιταλικής φιλολογίας, Φοίβος Γκικόπουλος, ο σκηνοθέτης είπε ότι τον επέλεξε αφού τον γνώρισε τυχαία ως διερμηνέα του Ιταλού ηθοποιού Τζιαν Μαρία Βολοντέ, στον οποίο είχε προτείνει αρχικά το ρόλο.

    Ο ηθοποιός, ωστόσο, ασθένησε κατά τα γυρίσματα και έτσι ο Νίκος Τζίμας επέλεξε τον διερμηνέα του, τον Φοίβο Γκικόπουλο, ο οποίος τελικά πήρε το μοναδικό ρόλο στη ζωή του.

    Επιπλέον, για την ταινία μίλησαν και δύο εκ των πρωταγωνιστών της, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κ. Καζάκος και ο Αντ. Αντωνίου που υποδύθηκε τον συναγωνιστή του Ν. Μπελογιάννη, Νίκο Πλουμπίδη.

    Είδηση: 23697

    [07] Ινδονησία: πολύνεκρη έκρηξη σε ορυχείο

    Ειδήσεις

    Τραγικός είναι ο απολογισμός έκρηξης που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο στην Ινδονησία, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 27, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν και περίπου 10 αγνοούμενοι. Η έκρηξη σημειώθηκε από διαρροή μεθανίου σε ορυχείο στη Δυτική Σουμάτρα την Τρίτη και οι φλόγες έφτασαν σε 50 μέτρα ύψος, ενώ όλη τη νύχτα συνεργεία διάσωσης επιχειρούσαν στο ορυχείο.

    Όπως τόνισε ο Άντε Έντουαρντ, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στην επαρχία, για τους παγιδευμένους που βρίσκονται σε βάθος 100 και πλέον μέτρων: "Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι ήδη νεκροί διότι εκεί υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα". Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στο ορυχείο χρησιμοποιούσαν παραδοσιακές μεθόδους και διέθεταν ελάχιστα σύγχρονα μέσα προφύλαξης. Ήδη εννέα διασωθέντες τραυματίες νοσηλεύονται.

    Η Ινδονησία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα άνθρακα στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού μετά την Αυστραλία, την Ινδία και την Κίνα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Άνθρακα. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός άνθρακα διεθνώς μετά την Αυστραλία.

    Είδηση: 23695

    [08] Διάλογος για την παράνομη μετανάστευση

    Πολιτική

    Σε διάλογο έχει καλέσει για σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, τα κόμματα για τα θέματα ασφάλειας, με αιχμή την παράνομη μετανάστευση. Θετικά απάντησαν στην πρόσκληση το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ, με εκπροσώπους των οποίων θα έχει συνάντηση σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του τόνισε ότι το άγριο κυνήγι των μεταναστών, δεν είναι λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης. Όπως δήλωσε ο κ. Μαρκογιαννάκης, σε λίγους μήνες θα εκτιμηθούν τα πρώτα αποτελέσματα των δράσεων για την περιστολή της λαθρομετανάστευσης - και αν είναι ενθαρρυντικά θα ενταθούν οι προσπάθειες για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. "Η λύση δεν είναι τα "στρατόπεδα συγκεντρώσεως". Οι λαθρομετανάστες θα πρέπει να προωθηθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη και άλλοι πίσω στην Τουρκία" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

    "Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, συνεπεία του πολύ μεγάλου αριθμού μη νόμιμων μεταναστών, είναι ευθύνη της πολιτείας να το λύσει και όχι αυτόκλητων προστατών των μεταναστών, ή της νομιμότητας. Δεν μπορώ να υποσχεθώ πως θα λυθεί άμεσα - μετά από ένα-δυο μήνες ωστόσο, θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα", είπε χθες στη Βουλή ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Μάκη Βορίδη, σχετικά με την κατάσταση στον Άγιο Παντελεήμονα και τη "βία των ακροαριστερών συμμοριών".

    Είδηση: 23694

    [09] H ασθένεια της πεταλούδας

    Πολιτισμός -

    Ειδήσεις

    Ένα νέο μυθιστόρημα παρουσιάστηκε και κυκλοφορεί αυτές τις μέρες, με τον τίτλο "Η ασθένεια της πεταλούδας". Ο συγγραφέας Γιάννης Παπαγιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά κατάγεται από την Ικαρία. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έκανε master στην Πληροφορική. Εργάστηκε σε εταιρείες και σε σχολές πληροφορικής. Διορίστηκε στη Μέση Εκπαίδευση ως Καθηγητής Πληροφορικής. Το 1987 δημοσίευσε το πρώτο μυθιστόρημά του με τίτλο "Πέντε ώρες".

    Είδηση: 23693


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 June 2009 - 8:56:28 UTC