Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης
  • [02] Άνοιξε ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης
  • [03] Αντιδράσεις στην ομιλία Νετανιάχου
  • [04] Ενδείξεις για πρώτο εξωπλανήτη έξω από το γαλαξία μας
  • [05] Απολογείται ο 35χρονος για την παιδική πορνογραφία
  • [06] Κίνα: Φονική κακοκαιρία
  • [07] Νέα γρίπη: Πρώτος θάνατος στην Ευρώπη
  • [08] Κλιμακώνεται η ένταση
  • [09] Σε εξέλιξη φωτιά στη Σητεία Κρήτης

    [01] Συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης

    Κοινωνία

    Συνεδριάζει σήμερα στις 11:30, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, με αντικείμενο τον καλύτερο συντονισμό των μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Μετά το πέρας της συνεδρίασης θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Στο μεταξύ, τα κρούσματα της νέας γρίπης στην Ελλάδα έχουν ανέλθει σε 20, ενώ διαπιστώθηκε και η πρώτη δευτερογενής μετάδοση του ιού σε βρέφος 11 μηνών. Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι προετοιμασμένη ενόψει του καλοκαιριού.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα ενόψει της άφιξης στην Ελλάδα εκατομμυρίων τουριστών και πολλών Ελλήνων από το εξωτερικό.

    Όλα τα κρούσματα στη χώρα μας είναι ήπιας μορφής, ενώ οκτώ από αυτά έχουν ιαθεί πλήρως.

    Σε δηλώσεις του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Υπογράμμισε ότι έχουν αποφασιστεί μέτρα και για το μήνα Σεπτέμβριο, που ξεκινά η φθινοπωρινή περίοδος, οπότε παρατηρείται έξαρση των ιώσεων.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Νέα γρίπη: Πρώτη δευτερογενής μετάδοση σε βρέφος

    Είδηση: 23599

    [02] Άνοιξε ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης

    Κοινωνία

    Έληξε στις 7 το πρωί της Δευτέρας η κατάληψη στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Μαυροράχης των κατοίκων και της δημοτικής αρχής Ασσήρου Θεσσαλονίκης. Ο ΧΥΤΑ άνοιξε μετά από έξι ημέρες κινητοποιήσεων, με τον δήμαρχο Ασσήρου, Δημήτρη Ράβναλη, να σημειώνει ότι «πρόκειται για κίνηση καλής θέλησης ενόψει και της μεσημεριανής συνεδρίασης του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης». Με τη λήξη της κατάληψης του ΧΥΤΑ Μαυροράχης τα απορριμματοφόρα βγήκαν στους δρόμους και ξεκίνησαν την αποκομιδή των σκουπιδιών που έχουν σχηματίσει λόφους στο νομό Θεσσαλονίκης.

    «Πρέπει να βρεθεί λύση για να εκτονωθεί η κατάσταση, ειδάλλως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν» πρόσθεσε ο κ. Ράβναλης.

    Υπενθυμίζεται πως οι κάτοικοι της Ασσήρου ζητούν να μην εγκατασταθεί το εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στην περιοχή τους.

    Μόνο μέσα στην πόλη, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστας Καζαντζίδης, υπάρχουν 2.500 τόνοι σκουπιδιών, ενώ άλλοι 800 τόνοι βρίσκονται στα απορριμματοφόρα και τα κοντέινερς. «Κάποιοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της υγείας των πολιτών. Ο ΧΥΤΑ πρέπει να παραμείνει ανοιχτός, διότι υπάρχουν κίνδυνοι με τις υψηλές θερμοκρασίες» δήλωσε ο κ. Καζαντζίδης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23605

    [03] Αντιδράσεις στην ομιλία Νετανιάχου

    Έντονα αντέδρασε η Παλαιστινιακή Αρχή στην ομιλία Νετανιάχου κατηγορώντας τον ότι "τορπιλίζει" όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες. "Η ομιλία αυτή τορπιλίζει όλες τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στην περιοχή", δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. «Εμποδίζει τις προσπάθειες για τη διάσωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, αψηφώντας την αμερικανική κυβέρνηση", πρόσθεσε.

    "Μίλησε για παλαιστινιακό κράτος αφαιρώντας του την υπόστασή του, αποκλείοντας το πάγωμα του εβραϊκού εποικισμού. Ζητώντας την αναγνώριση του εβραϊκού χαρακτήρα του Ισραήλ, θέλει οι Παλαιστίνιοι να αποτελέσουν μέρος του παγκόσμιου σιωνιστικού κινήματος", δήλωσε ο Ράμπο.

    "Θέλει να επιβάλλει μια λύση μη λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα των προσφύγων και θέτοντας ως όρο ότι η Ιερουσαλήμ δεν θα είναι η μελλοντική πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους και το κράτος αυτό δεν θα έχει καμιά μορφή κυριαρχίας", τόνισε.

    "Χρησιμοποίησε τις λέξεις «παλαιστινιακό κράτος» αλλά στην ουσία θέλει ένα ισραηλινό προτεκτοράτο", επισήμανε.

    "Χαστούκι στο πρόσωπο των Παλαιστινίων", χαρακτήρισε την ομιλία Νετανιάχου το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας καταγγέλλοντας τη "ρατσιστική και εξτρεμιστική ιδεολογία" του Πρωθυπουργού του Ισραήλ. "Η ομιλία αυτή είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο των Παλαιστινίων που επιθυμούν τις διαπραγματεύσεις. Αντανακλά μια ιδεολογία ρατσιστική και εξτρεμιστική του Νετανιάχου και περιφρονεί όλα τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ.

    Εξάλλου και οι εκπρόσωποι των Εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη απέρριψαν την ομιλία του Νετανιάχου. "Λυπούμεθα γιατί ο Πρωθυπουργός συμφώνησε για την ίδρυση αποστρατικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Νετανιάχου έχει εξηγήσει εδώ και χρόνια πόσο μεγάλη απειλή συνιστά για το Ισραήλ ένα τέτοιο κράτος ακόμα και εάν είναι αποστρατικοποιημένο", αναφέρεται σε ανακοίνωση του συμβουλίου των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

    Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση χαιρετίζεται η άρνηση του κ. Νετανιάχου να παγώσουν οι εποικισμοί, όπως απαιτεί η διεθνής κοινότητα που εκτιμά ότι οι εποικισμοί υπονομεύουν την προοπτική ίδρυσης του παλαιστινιακού κράτους.

    Σημειώνεται ότι περίπου 300 χιλιάδες Εβραίοι έποικοι ζουν στη Δυτική Όχθη, ενώ πάνω από 200 χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν εγκατασταθεί στην κατεχόμενη από τον Ιούνιο του 1967 ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Ως "ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός" χαιρέτισε τη θέση του Νετανιάχου για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. "Ο Πρόεδρος χαιρέτισε το σημαντικό βήμα προς τα εμπρός που διαφαίνεται στην ομιλία του πρωθυπουργού Νετανιάχου", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς.

    "Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει δεσμευτεί υπέρ της λύσης για δύο κράτη, ένα εβραϊκό κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στην ιστορική γη και για τους δύο λαούς", πρόσθεσε ο κ. Γκιμπς.

    "Πιστεύει (ο Αμερικανός Πρόεδρος) ότι αυτή η λύση μπορεί και πρέπει να εγγυηθεί τόσο την ισραηλινή ασφάλεια όσο και την εκπλήρωση των νόμιμων επιθυμιών των Παλαιστίνιων για ένα δικός τους βιώσιμο κράτος και καλωσορίζει την ενθάρρυνση προς την κατεύθυνση αυτή που περιείχε η ομιλία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου", κατέληξε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο 59χρονος Ισραηλινός Πρωθυπουργός πιεζόμενος από τη διεθνή κοινότητα, αποδέχτηκε στην ομιλία του την αρχή για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, θέτοντας ωστόσο κάποιες προϋποθέσεις που απορρίφθηκαν αμέσως από την παλαιστινιακή πλευρά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23604

    [04] Ενδείξεις για πρώτο εξωπλανήτη έξω από το γαλαξία μας

    Μέχρι τώρα περίπου 350 πλανήτες έχουν ανακαλυφθεί έξω από το ηλιακό μας σύστημα (γι' αυτό λέγονται εξωπλανήτες), όμως όλοι βρίσκονται μέσα στα όρια του γαλαξία μας. Τώρα, για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι εντόπισαν τον πρώτο πλανήτη σε κάποιον άλλο γαλαξία, συγκεκριμένα της Ανδρομέδας. Ο μακρινός εξωπλανήτης φαίνεται να είναι περίπου εξαπλάσιος σε σχέση με τον αέριο γίγαντα του δικού μας ηλιακού συστήματος, το Δία. Η ανακάλυψη έγινε από επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας, υπό τον Φρανσέσκο ντε Πάολις, σε συνεργασία με ερευνητές από την Ελβετία, την Ισπανία και τη Ρωσία, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Monthly Notices" της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας, σύμφωνα με το BBC.

    Το ουράνιο σώμα ανιχνεύτηκε με βάση τη μέθοδο του βαρυτικού μικροφακού, κατά την οποία, όταν δύο ουράνια σώματα και ο παρατηρητής στη Γη βρίσκονται στην ίδια ευθεία, το κοντινότερο και μικρότερο αντικείμενο στο διάστημα μπορεί να προκαλέσει την αύξηση της παρατηρούμενης έντασης των ακτινών του φωτός που προέρχονται από το ευθυγραμμισμένο ζευγάρι, καθώς το ενδιάμεσο σώμα (εξωπλανήτης) εστιάζει το φως του πιο μακρινού σώματος (άστρου).

    Επειδή το φαινόμενο αυτό εξαρτάται από μικρότερα ενδιάμεσα αντικείμενα (εξωπλανήτες) που κινούνται γρήγορα σε σχέση με ένα άλλο πιο μακρινό και μεγάλο (άστρο), τα φαινόμενα βαρυτικού μικροφακού είναι πολύ σύντομα, και κρατάνε λίγες ώρες ή και λίγα μόνο λεπτά. Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, το οποίο υπολογίζει την "καμπύλη του φωτός", δηλαδή τη διακύμανση στην ένταση του φωτός που ένα φαινόμενο μικροφακού δημιουργεί, όταν ένα άστρο διαθέτει σε τροχιά γύρω από αυτό κάποιον εξωπλανήτη ή ένα άλλο άστρο.

    Με τον τρόπο αυτό οι ευρωπαίοι αστρονόμοι ισχυρίζονται ότι εντόπισαν στην Ανδρομέδα ίχνη ενός εξωπλανήτη ή ενός μικρού συνοδευτικού άστρου ("καφέ νάνου") που περιφέρεται γύρω από ένα μεγάλο άστρο. Δυστυχώς, επειδή τα φαινόμενα μικροφακού από ένα δεδομένο ζεύγος ουρανίων σωμάτων συμβαίνουν μόνο μια φορά, οι αστρονόμοι δεν μπορούν να επαληθεύσουν τη θεωρία τους, κάνοντας και άλλες παρατηρήσεις.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο δρ ντε Πάολις δήλωσε ενθαρρυμένος από το γεγονός ότι πλέον υπάρχει μια νέα τεχνολογία που δείχνει ικανή να ανιχνεύσει εξωπλανήτες σε τόσο μεγάλες αποστάσεις. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι, με τη βοήθεια ενός μεγαλύτερου τηλεσκοπίου, θα μπορέσουν να παρατηρήσουν και άλλους υποψήφιους εξωγαλαξιακούς εξωπλανήτες.Το πρόβλημα για τους αστρονόμους είναι ότι δυστυχώς δεν μπορούν να προβλέψουν πότε θα συμβεί ένα φαινόμενο βαρυτικού μικροφακού, συνεπώς χρειάζονται μεγάλες δόσεις τύχης!

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23606

    [05] Απολογείται ο 35χρονος για την παιδική πορνογραφία

    Κοινωνία

    Απολογείται σήμερα Δευτέρα στον ανακριτή ο 35χρονος που συνελήφθη πριν από δύο ημέρες στην Κέρκυρα με την κατηγορία της κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξετάζει το ενδεχόμενο να βρίσκεται στα ίχνη κυκλώματος διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού μέσω διαδικτύου και διεξάγει έρευνα σε 20 πόλεις της χώρας.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 23607

    [06] Κίνα: Φονική κακοκαιρία

    Ειδήσεις

    Δεκατέσσερις νεκροί και περισσότεροι από 180 τραυματίες είναι ο απολογισμός σφοδρής χαλαζόπτωσης στην επαρχία Ανχούι της ανατολικής Κίνας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και περίπου 9.700 σπίτια καταστράφηκαν από τις καταιγίδες που προκάλεσαν ζημιές 450 εκατομμυρίων γουάν (47 εκατομμύρια ευρώ), επισήμαναν οι αρμόδιες αρχές.

    Η χαλαζόπτωση και οι καταιγίδες, με ανέμους που ξεπερνούσαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, διήρκεσαν σχεδόν δύο ώρες, διευκρίνισε το πρακτορείο Νέα Κίνα. Άλλη χαλαζόπτωση στις αρχές Ιουνίου είχε προκαλέσει το θάνατο 23 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον διακοσίων.

    Είδηση: 23602

    [07] Νέα γρίπη: Πρώτος θάνατος στην Ευρώπη

    Ειδήσεις

    Ο πρώτος θάνατος ασθενούς από επιπλοκές της νέας γρίπης Α στην Ευρώπη καταγράφηκε στη Βρετανία, συγκεκριμένα σε νοσοκομείο της Σκωτίας. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της Γλασκόβης, ο ασθενής έπασχε και από άλλα προβλήματα υγείας. Στις 11 Ιουνίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε στις 11 Ιουνίου την πρώτη πανδημία γρίπης εδώ και 40 χρόνια και προειδοποίησε πως η ευρύτερη μετάδοση του ιού είναι αναπόφευκτη. Περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 σε 74 χώρες και 145 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ την Παρασκευή.

    Ένας ακόμα θάνατος -ο16ος- ασθενούς από τον ιό της νέας γρίπης σημειώθηκε στον Καναδά. Πρόκειται για μια γυναίκα που ζούσε στην περιοχή του Μόντρεαλ και έπασχε και από σοβαρή χρόνια ασθένεια που κατέβαλε τον οργανισμό της. Είναι η δεύτερη περίπτωση θανάτου από τη νέα γρίπη στο Κεμπέκ, ενώ υπάρχουν δύο ακόμα ασθενείς σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Οι αρχές του Καναδά έχουν ανακοινώσει ότι επισήμως τα κρούσματα της γρίπης στη χώρα έφτασαν τα 3.515.

    Επτά νέες περιπτώσεις του ιού της νέας γρίπης καταγράφηκαν και στο νότιο τμήμα της Γαλλίας, στην περιοχή της Τουλούζης, σε πολίτες που δεν είχαν ταξιδέψει σε χώρες που υπάρχει έξαρση της γρίπης. Από το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι έχουν καταγραφεί από τον Απρίλιο έως σήμερα 80 περιπτώσεις ασθενών με τη νέα γρίπη σε όλη τη χώρα .

    Επίσης, επτά νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Μπαχρέιν σε μαθητές λυκείου που επέστρεψαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ήδη τέθηκαν σε καραντίνα. Οι επτά μαθητές, μαζί με άλλους έξι, επέστρεψαν στο Μπαχρέιν το Σάββατο από την Ουάσινγκτον μέσω Κουβέιτ.

    Την Κυριακή, τρία νέα κρούσματα της νόσου εντοπίστηκαν στη Σαουδική Αραβία, που ανέρχονται πλέον σε 11.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23601

    [08] Κλιμακώνεται η ένταση

    Κλιμακώνεται η πολιτική ένταση στο Ιράν έπειτα από την επανεκλογή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, με τους υποστηρικτές του αντιπάλου του στις εκλογές Μιρ Χοσέιν Μουσαβί να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Το ανώτατο νομοθετικό όργανο του Ιράν, το Συμβούλιο των Φρουρών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αποφανθεί εντός δέκα ημερών σχετικά με τις δυο επίσημες προσφυγές ηττηθέντων υποψηφίων των προεδρικών εκλογών. Ο Μουσαβί κάλεσε σήμερα Δευτέρα τους οπαδούς του σε ειρηνική διαδήλωση, η οποία θα ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και θα καταλήξει στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου σχεδιάζει να εκφωνήσει ομιλία. Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν απέρριψε το αίτημά του για πορεία διαμαρτυρίας.

    "Δεν έχει δοθεί καμιά άδεια για πορεία ή συγκέντρωση. Κάθε είδους πορεία ή συγκέντρωση απαγορεύεται", ανακοίνωσε η υπηρεσία δημοσίων σχέσεων του υπουργείου. Εκπρόσωπος του υπουργείου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του διευκρίνισε πως αυτή η απαγόρευση αφορά το αίτημα που διατύπωσε την Κυριακή ο Μουσαβί για την πραγματοποίηση ειρηνικής πορείας από την πλατεία Ενκελάμπ στην πλατεία Αζαντί. Σύμφωνα με οπαδούς του Μουσαβί, η απόφαση του υπουργείου δεν αποκλείει τις συγκεντρώσεις διαδηλωτών σε άλλα σημεία της Τεχεράνης.

    Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις στην ιρανική πρωτεύουσα ανάμεσα σε αστυνομικούς και οπαδούς του Μουσαβί που αντιτίθενται στην επανεκλογή του Αχμαντινετζάντ. Ο Μουσαβί κατηγορεί τις ιρανικές αρχές για νοθεία με στόχο την επανεκλογή του Αχμαντινετζάντ με μεγάλη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο και ζήτησε την ακύρωση του αποτελέσματος.

    Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε πως μάλλον θα καλέσει τον Ιρανό πρεσβευτή στο υπουργείο για να συζητήσουν την υπερβολική δραστηριότητα των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών και των ξένων μέσων ενημέρωσης. Οι επικεφαλής ειδήσεων των δύο γερμανικών κρατικών τηλεοπτικών δικτύων ARD και ZDF διαμαρτυρήθηκαν στην πρεσβεία για τους περιορισμούς στη μετάδοση ειδήσεων για τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν.

    Στο μεταξύ, ο Μιρ Χοσέιν Μουσαβί, κατέθεσε στο Συμβούλιο των φρουρών του Συντάγματος αίτημα για την ακύρωση των προεδρικών εκλογών λόγω ανωμαλιών που σημειώθηκαν κατά την ψηφοφορία, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα.

    Το Συμβούλιο των φρουρών του Συντάγματος είναι η ανώτατη αρχή του κράτους που είναι υπεύθυνη για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας της οποιασδήποτε ψηφοφορίας στη χώρα. "Υπέβαλα σήμερα το αίτημά μου στο Συμβούλιο των φρουρών για να ακυρωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μουσαβί στην ιστοσελίδα της προεκλογικής του εκστρατείας.

    Τα μέλη του Συμβουλίου διορίζονται άμεσα και έμμεσα από τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλι Χαμενέι, που εξέφρασε την Κυριακή την ικανοποίησή του για την επανεκλογή του Αχμαντινετζάντ.

    Ο γαλλικός Τύπος δεν αμφιβάλλει για τις παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία στο Ιράν

    Ο γαλλικός Τύπος αμφιβάλλει στο ελάχιστο για τις παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές στο Ιράν και αναφερόμενοι σε μία πιθανή "μαζική νοθεία" οι αρθρογράφοι του κρίνουν το αποτέλεσμα ως "κακό μαντάτο" όχι μόνον για το Ιράν, αλλά και για όλη τη Δύση.

    Η αριστερή εφημερίδα "Λιμπερασιόν" συμμερίζεται την άποψη πολλών όσων πιστεύουν ότι "η απίθανη διαφορά ανάμεσα στις ψήφους του νυν προέδρου και του μεταρρυθμιστή διεκδικητή Μουσαβί εγείρει αδιαμφισβήτητα το ερώτημα μίας μαζικής νοθείας".

    Η εφημερίδα εκφράζει τον φόβο πως "το Ιράν αυξάνει την καταπίεση για να καταπνίξει τις επιδιώξεις μίας νεολαίας που επιδεικνύει όλο και περισσότερο την βούλησή της για ανοίγματα". "Δεν θα λέγαμε ότι βρισκόμαστε μακριά από έναν εμφύλιο πόλεμο", τονίζει.

    Για την καθολική "Λα Κρουά" η προαναγγελθείσα επανεκλογή του Αχμαντινετζάντ αποτελεί «κακό μαντάτο για το Ιράν", αλλά επίσης και "για τον κόσμο, ιδίως για εκείνους που, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, ήλπιζαν πως μία αλλαγή προσώπου στην ηγεσία του Ιράν θα έφερνε μία αποφόρτιση σε θέματα τόσο ευαίσθητα όπως τα πυρηνικά και οι σχέσεις με το Ισραήλ".

    "Για τη δυτική διπλωματία, το ιρακινό ζήτημα άρχισε να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο", τονίζει από την πλευρά της η δεξιά "Φιγκαρό" , η οποία εκτιμά ότι πλέον ο Μπαράκ Ομπάμα είναι δύσκολο να τείνει χείρα φιλίας σε έναν Αχμαντινετζάντ με απαράδεκτες θέσεις και με μία αμφισβητήσιμη νομιμότητα".

    Η ιρανική κυβέρνηση ζήτησε από μια ομάδα δημοσιογράφων της δημόσιας τηλεόρασης της Ισπανίας (TVE) να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κάλυψη εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την επανεκλογή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε την Δευτέρα η Γιολάντα Αλβάρεθ, μια εκ των δημοσιογράφων. Η Αλβάρεθ, δήλωσε τηλεφωνικώς στο ισπανικό ραδιόφωνο ότι "οι αρχές μάς ζήτησαν να εγκαταλείψουμε τη χώρα σήμερα". "Είμαστε ενοχλητικοί μάρτυρες. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι χθες από ειδικές δυνάμεις για την καταστολή των ταραχών". Βεβαίως το γεγονός ότι δεν υπήρξαν μέχρι σήμερα μέτρα καταστολής, είναι γιατί γνώριζαν ότι είμαστε εκεί", τόνισε η Αλβάρεθ.

    Πολλά ξένα ΜΜΕ κατηγόρησαν την Κυριακή τις ιρανικές αρχές ότι εμπόδισαν τους δημοσιογράφους τους να καλύψουν τις διαδηλώσεις κατά της επανεκλογής του Αχμαντινετζάντ.

    Έκκληση της ΕΕ στην Τεχεράνη

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα το Ιράν να μην κάνει χρήση βίας εναντίον όσων διαδηλώνουν κατά της επανεκλογής του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ζήτησε από τις αρχές να ερευνήσουν καταγγελίες για παρατυπίες. "Σέβομαι όλους του ιρανούς πολίτες, οι οποίοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους και έχουν διαδηλώσει ειρηνικά. Ελπίζω ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα απόσχουν από τη χρήση βίας", τόνισε η Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ. "Ελπίζω ότι θα ερευνήσουν όλες τις καταγγελίες για παρατυπίες", πρόσθεσε η ευρωπαία Επίτροπος κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο

    Το ανώτατο νομοθετικό όργανο του Ιράν, το Συμβούλιο των Φρουρών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αποφανθεί εντός δέκα ημερών σχετικά με τις δυο επίσημες προσφυγές ηττηθέντων υποψηφίων των προεδρικών εκλογών. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου των Φρουρών, το οποίο επικυρώνει επισήμως το αποτέλεσμα κάθε εκλογικής διαδικασίας στη χώρα, δήλωσε ότι στο συμβούλιο έχουν προσφύγει ο μετριοπαθής πρώην πρωθυπουργός Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και ο πρώην επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Μοχσέν Ρεζάι.

    Ο Μουσαβί δήλωσε την Κυριακή ότι ζήτησε από το συμβούλιο να ακυρώσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Παρασκευής. "Οι δυο προσφυγές θα εξεταστούν και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στους υποψηφίους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου των Φρουρών Αμπασαλί Καντχοντάι σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA. Ο ίδιος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο των Φρουρών έχει επτά με δέκα ημέρες για να αποφανθεί για την εγκυρότητα των εκλογών.

    Σχετικά άρθρα: Ιράν: Συλλήψεις και ταραχές μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 23600

    [09] Σε εξέλιξη φωτιά στη Σητεία Κρήτης

    Κοινωνία

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στη Σητεία της Κρήτης, όπου έχουν καεί ήδη 1.500 στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ υπό έλεγχο έχουν τεθεί ιο φωτιές στα Λεγρενά Λαυριου και στη Ριτσώνα της Εύβοιας, καθώς και στο Νεκροταφείο Αρτέμιδας. Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται, επίσης, η φωτιά σε αποθήκη με βερνίκια στην Παιανία.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8 Σχετικά άρθρα: Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Λαύριο και Ριτσώνα

    Είδηση: 23597


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 June 2009 - 8:55:10 UTC