Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απόηχος από την επιστολή Ρουσόπουλου
  • [02] Ένταση στις σχέσεις ΝΔ-ΛΑΟΣ
  • [03] Προτεραιότητα η λαθρομετανάστευση
  • [04] Νέα γρίπη: Πρώτη δευτερογενής μετάδοση σε βρέφος
  • [05] Ανοίγει τις πύλες του το site του Μουσείου της Ακρόπολης
  • [06] Μπερλουσκόνι - Φραντσεσκίνι σε υψηλούς τόνους
  • [07] Παπαθανασίου: μάχη με το έλλειμμα χωρίς μαγικές συνταγές
  • [08] Αναβρασμός στο Συνασπισμό
  • [09] Παπανδρέου: Σχέδιο για μηδενική λαθρομετανάστευση
  • [10] Απολογείται ο Δενδρινός για το C4I
  • [11] Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στο Λαύριο, σε ύφεση στη Ριτσώνα
  • [12] Στα ίχνη κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας οι Αρχές
  • [13] Ιράν: Συλλήψεις και ταραχές μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

    [01] Απόηχος από την επιστολή Ρουσόπουλου

    Πολιτική

    Υπέρ του αποκλεισμού από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ όσων προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους τάσσεται το 78,2% των ψηφοφόρων του κόμματος και το 56,2 του συνόλου των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ενώ συζητήσεις εξακολουθεί να προκαλεί η απόφαση του Θόδωρου Ρουσόπουλου να μην θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Ήδη τη στάση του πρώην Υπουργού Επικρατείας σχολιάζουν θετικά κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα προτρέπουν τους συναδέλφους τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, που στο παρελθόν απασχόλησαν αρνητικά την κοινή γνώμη, να μιμηθούν τον κ. Ρουσόπουλο.

    Είδηση: 23582

    [02] Ένταση στις σχέσεις ΝΔ-ΛΑΟΣ

    Υπουργοί αλλά και η πλειονότητα των βουλευτών της ΝΔ απαντούν αρνητικά -μέσω του κυριακάτικου Τύπου- στην πρόταση του Γιώργου Καρατζαφέρη για συνεργασία, ενώ και το 49,2% των ψηφοφόρων του κόμματος και το 55,5% του συνόλου των ερωτηθέντων λέει όχι στη συνεργασία με το ΛΑΟΣ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Στο μεταξύ σκληρή παραμένει η κόντρα του προέδρου του ΛΑΟΣ με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τον χαρακτηρίζει λαϊκιστή και την πολιτική του ακραία καιροσκοπική. Συγκυβέρνηση εδώ και τώρα, ζητάει ο κ. Καρατζαφέρης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, προσθέτοντας ότι «η απληστία της κ.Μπακογιάννη και της οικογένειάς της δεν μας επιτρέπει καμία ανοχή».

    Στην πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ, που καταθέτει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, το ερώτημα σύμφωνα με τον ίδιο είναι «ή Κυβέρνηση Καραμανλή-Καρατζαφέρη ή Κυβέρνηση Παπανδρέου».

    «Λέω λοιπόν στον κ. Καραμανλή, πάμε να κυβερνήσουμε με 160 βουλευτές και ο κ. Καραμανλής απαντά: μόνος μου κι ας πάω στους 85». Αυτό λοιπόν το «γινάτι» του Καραμανλή αφαιρεί αυτόματα το δικαίωμα έκφρασης από πολλούς βουλευτές», τονίζει ο κ. Καρατζαφέρης.

    Απαντώντας εξάλλου στην Υπουργό Εξωτερικών κ. Θ. Μπακογιάννη, που τον χαρακτήρισε ακραίο λαϊκιστή, ο κ. Καρατζαφέρης δηλώνει ότι «είμαι τόσο αυθεντικός λαϊκιστής που εγώ και η οικογένειά μου δεν ορμήσαμε ακάθεκτοι στις αποθήκες της Siemens [..] Η κ. Μπακογιάννη πιστεύει ότι εκβιάζοντας τον Κ. Καραμανλή θα γλιτώσει τον έλεγχο. Όταν μιλήσει η παρέα της -κ.κ. Χριστοφοράκος, Καραβέλας, Δημητριάδης-, δεν θα έχει που να κρυφτεί. Καλύτερα λοιπόν βκαιροσκόπος' παρά κερδοσκόπος».

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Είδηση: 23583

    [03] Προτεραιότητα η λαθρομετανάστευση

    Πολιτική

    Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρούν οι ετοιμασίες των κέντρων υποδοχής των λαθρομεταναστών , τα οποία θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να ζουν οι λαθρομετανάστες κάτω από ανθρώπινες συνθήκες, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρήστος Μαρκογιαννάκης στην εκδήλωση που έγινε προς τιμή των απόστρατων αξιωματικών. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκογιαννάκη, λαθρομετανάστευση αποτελεί τη βασική προτεραιότητα της ΕΛΑΣ αυτήν την περίοδο. Ωστόσο, το ταξίδι αυτών των ανθρώπων στην προοπτική μιας ανθρώπινης ζωής, τις περισσότερες φορές εξελίσσεται σε μια οδύσσεια χωρίς τέλος. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε επίσης ότι η επέμβαση της Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας θα είναι μαζική τουλάχιστον μετά από ένα με ενάμιση μήνα, όταν δηλαδή θα είναι έτοιμα και τα κέντρα να υποδεχτούν τους λαθρομετανάστες και να τους φιλοξενήσουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επαναπροώθησης. Επεσήμανε ακάμα, ότι στην Κυβερνητική Επιτροπή συζητήθηκε το οικονομικό θέμα και ο υπουργός Οικονομικών ανέλαβε την υποχρέωση να εξασφαλίσει τα κονδύλια για την συντήρηση των κέντρων υποδοχής και της σίτισης των λαθρομεταναστών. Διακομματική σύσκεψη με θέμα τη λαθρομετανάστευση πραγματοποιείται την προσεχή Τετάρτη με πρωτοβουλία της Kυβέρνησης.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Παπανδρέου: Σχέδιο για μηδενική λαθρομετανάστευση

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23594

    [04] Νέα γρίπη: Πρώτη δευτερογενής μετάδοση σε βρέφος

    Σε 20 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης Α στη χώρα μας, μετά τον εντοπισμό άλλων έξι περιστατικών χθες Σάββατο, ενώ διαπιστώθηκε και η πρώτη δευτερογενής μετάδοση του ιού, σε πρόσωπο δηλαδή που δεν είχε ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα βρέφος 11 μηνών, το οποίο αρρώστησε όταν ήρθε σ' επαφή με 15χρονη Αμερικανίδα, η οποία είχε έρθει από τη Νέα Υόρκη, και η οποία φιλοξενείται από την οικογένεια του. Εξάλλου το 20ο κρούσμα καταγράφθηκε χθες τη νύχτα και πρόκειται για μια 20χρονη από το Περού, η οποία ήρθε από τη Νέα Υόρκη. Έχει ήπια συμπτώματα και παραμένει στο σπίτι, όπου φιλοξενείται. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη ενόψει του καλοκαιριού. Εξάλλου με πρωτοβουλία του Υπουργού συνέρχεται αύριο Δευτέρα στις 11:30 το πρωί, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, η οποία απαρτίζεται από 26 επιστήμονες. Τη συνεδρίαση θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στις 12:30 μ.μ.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 23584

    [05] Ανοίγει τις πύλες του το site του Μουσείου της Ακρόπολης

    Ειδήσεις

    Από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009, λίγες μέρες πριν το Μουσείο Ακρόπολης υποδεχθεί το κοινό, ανοίγουν οι πύλες της ηλεκτρονικής του διεύθυνσης www.theacropolismuseum.gr. Η ιστοσελίδα συστήνει το Μουσείο στους επισκέπτες, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους, την ιστορία και τον τρόπο λειτουργίας του. Είναι ένας ηλεκτρονικός χάρτης, που διαγράφει ένα ταξίδι στη μοναδική πολιτιστική μας κληρονομιά, ξεδιπλώνοντας τη διαδρομή από την αρχαϊκή εποχή μέχρι σήμερα. Μια διαδρομή που δεν αφορά μόνο στα εκθέματα και την ιστορία μας, αλλά και στη σύγχρονη εικόνα του ελληνικού πολιτισμού, καθώς το Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους του.

    Η περιήγηση γίνεται μέσα από έξι ενότητες, που δίνουν πληροφορίες για:

    1.Τον τρόπο λειτουργίας του μουσείου (ωράριο, προσβασιμότητα, υποδομές, κλπ

    2. Τις συλλογές (εκθέματα, ιστορικά στοιχεία, κλπ)

    3. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα

    4. Το Μουσείο (οργάνωση, ιστορία, κλπ)

    5. Την προβολή του Μουσείου (ενημερωτικό και φωτογραφικό υλικό, γραφείο Τύπου, επικοινωνία)

    6. Τα εισιτήρια

    Μέσα από την ιστοσελίδα αυτή, εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε ελληνικό Μουσείο το σύστημα του e-ticketing. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο επιτρέπει σε όλους, από οπουδήποτε στον κόσμο, να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο Μουσείο, προσδιορίζοντας με ακρίβεια την ημέρα ακόμα και την ώρα της επίσκεψής τους. Η πρωτοποριακή αυτή εφαρμογή θα διευκολύνει το Μουσείο στη διαχείριση του ωραρίου των επισκεπτών και ταυτόχρονα θα αποσυμφορήσει ενδεχόμενες ουρές αναμονής στις εισόδους του.

    Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, στις 11 π.μ., με την έναρξη δηλαδή της λειτουργίας της ιστοσελίδας, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αγοράσουν τα εισιτήριά τους -που κοστίζουν 1 ευρώ- μέσω της υπηρεσίας e-ticketing.

    Για τις τρεις πρώτες ημέρες λειτουργίας του Μουσείου, δηλαδή την Κυριακή 21, τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Ιουνίου 2009, οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά με εισιτήριο αγορασμένο από την υπηρεσία e-ticketing, καθώς για αυτές τις ημέρες μόνο δεν θα πωλούνται εισιτήρια στα ταμεία του Μουσείου.

    Τα εισιτήρια που θα διατεθούν για το συγκεκριμένο τριήμερο αφορούν σε τρεις χρονικές ζώνες (9π.μ., 11π.μ. και 6μ.μ.) ανά ημέρα, με μέγιστο αριθμό 250 επισκεπτών ανά χρονική ζώνη. Οι επισκέπτες των τριών αυτών πρώτων ημερών, θα έχουν την εξαιρετική ευκαιρία να περιηγηθούν το Μουσείο συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρό του, καθηγητή κ. Δ. Παντερμαλή και την ομάδα αρχαιολόγων του Μουσείου.

    Η ιστοσελίδα επιφυλάσσει και μια ακόμα έκπληξη: Το Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009, όλοι οι επισκέπτες της από οπουδήποτε στον κόσμο θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα εγκαίνια του Μουσείου μέσα από την απευθείας μετάδοση στο www.theacropolismuseum.gr.Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23591

    [06] Μπερλουσκόνι - Φραντσεσκίνι σε υψηλούς τόνους

    Ειδήσεις

    Την αντίδραση της αντιπολίτευσης, προκάλεσε η δήλωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια ανατροπής του Πρωθυπουργού που εξέλεξε ο ιταλικός λαός, με κάποιον άλλον, μη εκλεγμένο». Ο «Καβαλιέρε», έδωσε, με τον τρόπο αυτό, την δική του εξήγηση στα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις πολιτικών ιθυνόντων που αναφέρονται, εδώ και έξι εβδομάδες, στην γνωριμία του με την δεκαοκτάχρονη ναπολιτάνα Λετίτσια Νοέμι. O Μπερλουσκόνι πρόσθεσε, ότι «έχουν προβληθεί τέσσερα μεγάλα ψεύδη: σχέσεις με ανήλικες, γνωριμία με την Νοέμι, επαφές με τον βρετανό δικηγόρο Ντέϊβιντ Μίλς και ιδιωτική χρήση κυβερνητικών πτήσεων».

    Είδηση: 23595

    [07] Παπαθανασίου: μάχη με το έλλειμμα χωρίς μαγικές συνταγές

    Ειδήσεις

    Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και μέτρα, για την αύξηση των εσόδων, συνιστούν, τους δυο πυλώνες, του Υπουργείου Οικονομίας, στην επίτευξη του στόχου, για μείωση του ελλείμματος στο 3%, έως το τέλος του 2010. «Μαγικές συνταγές, για να μειώσουμε το έλλειμμα, δεν υπάρχουν", δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, στο Βήμα της Κυριακής αναφερόμενος στην ανάγκη εξοικονόμησης πόρων και συμπληρώνει: «τα ψέματα και οι δικαιολογίες τελείωσαν. Ή θα αποφασίσουμε να μειώσουμε το έλλειμμα και το χρέος ή τότε πράγματι θα βουλιάξουμε όλοι μαζί». Για το ενδεχόμενο επιβολής φόρων ο κ. Παπαθανασίου υπενθύμισε προεκλογική δήλωση του Πρωθυπουργού ότι τον Ιούνιο θα εκτιμήσουμε την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και αν χρειαστεί θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές και αν μέσα σε αυτές χρειαστεί να επιβάλουμε και φόρους, είπε ότι θα το κάνουμε. «Το ίδιο έλεγα προεκλογικά και εγώ. Ποτέ δεν κρύψαμε την αλήθεια, όπως κάνουν όλοι οι άλλοι».

    Μέτρα τόνωσης του τουρισμού, θα περιλαμβάνονται σε ένα, από τα πρώτα νομοσχέδια, που θα κατατεθούν στη Βουλή, η οποία ανοίγει τη Δευτέρα. Εξάλλου τον ερχόμενο μήνα, θα ξεκινήσει το σαφάρι των υπαλλήλων, της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων.

    Εξάλλου την πεποίθησή του ότι το μήνυμα απογοήτευσης που εκφράστηκε στις ευρωεκλογές, «μπορούμε να το μετατρέψουμε σε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, αρκεί να αποφασίσουμε να κυβερνήσουμε με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές που μας εκθέτουν», εξέφρασε ο κ. Παπαθανασίου, ο οποίος πρόσθεσε: «αυτό που αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές δεν είναι το κυβερνητικό σχήμα συνολικά, αλλά η χαμηλή απόδοση σε συγκεκριμένους τομείς. Γι' αυτό και πιστεύω ακράδαντα πως ό,τι ενόχλησε, πίκρανε και εξόργισε τους πολίτες πρέπει να αλλάξει».

    Είδηση: 23588

    [08] Αναβρασμός στο Συνασπισμό

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Χρονικό περιθώριο τριών εβδομάδων, οπότε θα συνέλθει και πάλι η Επιτροπή προκειμένου - μέσω της ανοιχτής συζήτησης - να επιτευχτεί πολιτική συνεννόηση μεταξύ των δυο κυρίαρχων τάσεων στο ΣΥΝ, αποφασίστηκε κατά το κλείσιμο των εργασιών της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Έκδηλος είναι ο προβληματισμός για το εκλογικό αποτέλεσμα με τη μειοψηφία του ΣΥΝ-τα στελέχη δηλαδή, της ανανεωτικής πτέρυγας- να κάνουν λόγο για ήττα και να ζητούν πολιτική στροφή της παράταξης. Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην αριστερή γραμμή πλεύσης του κόμματος και κάλεσε όσους την αμφισβητούν να ζητήσουν συνέδριο. Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι εκτιμήσεις περί διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέφρασε ο Λεωνίδας Κύρκος σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία, κάνοντας λόγο για "κύκνειο άσμα".

    Ο γραμματέας της κεντρικής πολιτικής επιτροπής και ευρωβουλευτής πλέον Νίκος Χουντής έθεσε θέμα πρόταξης προσωπικών φιλοδοξιών από ορισμένους, λέγοντας πως "κάποιοι θεωρούν αδυναμία τη συλλογικότητα". Μίλησε για ευθύνες της ηγεσίας για το εκλογικό αποτέλεσμα, για εγγενείς αδυναμίες του ΣΥΝ, αλλά και για την ανάγκη πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης.

    Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για καθαρή ήττα και για λάθη που στοίχισαν στην αναμέτρηση της ευρω-κάλπης.Χαρακτήρισε το ΣΥΝ κοινό σπίτι όλων και εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς το θέμα αλλαγής ηγεσίας λέγοντας πως κανείς δεν θέτει τέτοιο ζήτημα.

    Για εκλογική ήττα μίλησε το Σάββατο ο Φώτης Κουβέλης, λέγοντας πως «δεν είναι στραβός ο γιαλός, εμείς στραβά αρμενίσαμε», ενώ απέρριψε την πρόταση για συνέδριο, χαρακτηρίζοντας την αλαζονική αφού οι εσωκομματικοί συσχετισμοί είναι διαμορφωμένοι.

    Α. Τσίπρας: "Ας μην πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε"

    Στην δευτερολογία του, ο Α. Τσίπρας δήλωσε έτοιμος να δουλέψει προκειμένου να επιτευχτεί αυτή η συναίνεση, αρκεί, όπως είπε, να τηρηθούν δυο όροι: "Να είμαστε συγκεκριμένοι ως προς το τι ζητάμε και να σταματήσουμε να πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε όλοι".

    Η διαχείριση του αποτελέσματος είπε, είναι σημαντικότερη και από αυτό το ίδιο το αποτέλεσμα, με δεδομένο, όπως είπε, το ότι οι εθνικές εκλογές δεν θα αργήσουν. Ζήτησε να μπει ένα φρένο στην "εικόνα Βαβυλωνίας" που παρουσιάζει η παράταξη ως προς τον δημόσιο λόγο της και δήλωσε ανοιχτός στον διάλογο, αρκεί, όπως είπε, να μην είναι ασαφείς οι όροι.

    Υπεραμύνθηκε του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έτσι και απάντηση στον Λεωνίδα Κύρκο, και μίλησε για σοβαρότατα δομικά προβλήματα του κόμματος, μιλώντας ευθέως για την ανάγκη ενιαίας ηγετικής λειτουργίας μεταξύ ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ.

    "Δεν ελήφθη το μήνυμα" επιμένουν οι ανανεωτικοί

    "Στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ η Ανανεωτική Πτέρυγα πρότεινε η αναζήτηση των αιτίων της εκλογικής ήττας να στραφεί στην πολιτική γραμμή που ακολούθησε ο ΣΥΝ το προηγούμενο διάστημα. Πρότεινε αλλαγές στην πολιτική και τις συνεργασίες του κόμματος, απολύτως εφικτές και πραγματοποιήσιμες στο πλαίσιο της γενικής μας κατεύθυνσης. Δυστυχώς, ο πρόεδρος και η πλειοψηφία της ΚΠΕ δεν αποδέχτηκαν τις προτάσεις αυτές. Φαίνεται ότι το μήνυμα της κάλπης δεν ελήφθη" αναφέρεται σε ανακοίνωση της ανανεωτικής πτέρυγας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνεδρίασης.

    Είδηση: 23593

    [09] Παπανδρέου: Σχέδιο για μηδενική λαθρομετανάστευση

    Πολιτική

    Σχέδιο οκτώ σημείων για μηδενική λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα παρουσιάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, επί πέντε χρόνια, η πολιτική της ΝΔ για τη μετανάστευση είναι ανύπαρκτη: «Η απουσία πολιτικής της Ν.Δ. έχει κάνει την κοινωνία μας ξέφραγο αμπέλι. Και αυτή την ανομία την ζούμε όλοι. Στην Ομόνοια, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην Κυψέλη και την Πάτρα, από το Αγαθονήσι μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα και τόσες άλλες περιοχές της χώρας μας. Και δεν πάει άλλο. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Αντί σοβαρής και υπεύθυνης πολιτικής [..] η Ν.Δ. αποφάσισε να στραφεί σε σπασμωδικές επικοινωνιακές πολιτικές. Πολιτικές με ψηφοθηρικές στοχεύσεις, που βασίζονται στη μισαλλοδοξία και στον ρατσισμό, αντί μιας ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας που εγγυάται το κράτος δικαίου για κάθε άνθρωπο», υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου.

    Βεβαιώνει, δε, ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου της μετανάστευσης, της πολιτικής προσφυγιάς και της λαθρομετανάστευσης. Σχέδιο που εξασφαλίζει ότι ο μετανάστης στη χώρα μας, ο πολιτικός πρόσφυγας, θα συμβάλει δημιουργικά στην ανάπτυξη, την ευημερία, τον πολιτισμό και την παρουσία της χώρας μας στο διεθνές γίγνεσθαι».

    Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ αποτελείται από τα εξής σημεία:

    -Μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση. Στόχος 0% λαθρομετανάστες.

    -Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Σκληρή διεκδίκηση στην Ε.Ε. για περαιτέρω πόρους και στήριξη για την προστασία των κοινών μας συνόρων.

    -Εφαρμογή διεθνών και διμερών συμφωνιών - και ειδικότερα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών που υπογράψαμε και εφαρμόστηκε παλαιότερα με την Τουρκία.

    -Διαμόρφωση μιας κοινής ανθρωπιστικής πολιτικής της Ε.Ε., που εγγυάται την ισότιμη ανάληψη βαρών των πολιτικών προσφύγων από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης και όχι μόνο των χωρών εισόδου των προσφύγων.

    -Αποσαφήνιση της ελληνικής πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες - γρήγορη εκτίμηση από τις ελληνικές αρχές για το ποιοι δικαιούνται πολιτικό άσυλο, αλλά και ποιοι είναι μη νόμιμοι μετανάστες που πρέπει να επαναπροωθηθούν.

    -Ένταξη των νομίμων μεταναστών στην κοινωνία μας. Με σοβαρές πολιτικές στην παιδεία, την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, την απόδοση της ιθαγένειας σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και ιδιαίτερα στους νέους δεύτερης γενιάς.

    -Διαμόρφωση και εφαρμογή μιας σχεδιασμένης πολιτικής προσέλκυσης εργατικού δυναμικού στους τομείς όπου υπάρχουν μεγάλες εποχιακές ή μονιμότερες ανάγκες. Συνολική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα από ένα υπουργείο, με εξειδικευμένες υπηρεσίες.

    -Ειδικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση των πόλεών μας, των γειτονιών, ειδικά για γειτονιές που γκετοποιούνται. Με σοβαρές δημόσιες επενδύσεις, με συστηματική πολιτική στέγασης των μεταναστών, και την εγγύηση της ειρηνικής συμβίωσης και κοινωνικής συνοχής στην κοινωνία μας.

    Το ΠΑΣΟΚ, καταλήγει ο κ. Παπανδρέου, θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του στον τομέα αυτό. Θα συνεχίσει να ξεδιπλώνει τις πολιτικές του για τα θέματα της ελληνικής κοινωνίας, με στόχο μια ευνομούμενη πολιτεία και την ασφάλεια και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών.

    Είδηση: 23592

    [10] Απολογείται ο Δενδρινός για το C4I

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Απολογείται από το μεσημέρι της Κυριακής στον 4ο ειδικό ανακριτή ο Διονύσης Δενδρινός, πρώην τεχνικός διευθυντής της Siemens, για τη σύμβαση του C4I. Εντός των ημερών αναμένεται να αποσταλούν οι υπόλοιπες κλήσεις σε απολογία για την υπόθεση της σύμβασης 8002 του ΟΤΕ σχετικά με την ψηφιοποίηση του δικτύου του, από τον 4ο ειδικό ανακριτή. Τουλάχιστον 18 πρόσωπα αναμένεται να λάβουν κλήσεις για απολογία. Στο μεταξύ, οι ελληνικές αρχές, που βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τη γερμανική Δικαιοσύνη, ευελπιστούν ότι σύντομα οι Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας θα εκδοθούν στην Ελλάδα, ενώ απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα σε ακόμη 21 άτομα.

    Είδηση: 23590

    [11] Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στο Λαύριο, σε ύφεση στη Ριτσώνα

    Κοινωνία

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στα Λεγρενά Λαυρίου, που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής. Επί τόπου ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής με 50 πυροσβέστες, 17 οχήματα, 3 αεροσκάφη και πεζοπόρο τμήμα 20 ατόμων. Κλειστή παραμένει η λεωφόρος Σουνίου και στα 2 ρεύματα στο 60ο χιλιόμετρο. Σε ύφεση είναι αυτή την ώρα η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Σάββατο στη Ριτσώνα της Εύβοιας. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή. Μέχρι στιγμής η φωτιά έχει κάψει δύο χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και χίλια με αγροτικές καλλιέργειες.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, κ. Μαρκογιαννάκης αναφερόμενος στο πρόβλημα των πυρκαγιών και στην αντιμετώπισή τους είπε ότι πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση των μέσων. Αυτό διότι κάθε χρόνο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης πέφτει έξω σχετικά με τον προϋπολογισμό που αφορά την πυρόσβεση με τα ελικόπτερα και μάλιστα υπερβαίνει τον προϋπολογισμό σε σημαντικά ποσά με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη προς τις εταιρείες και να υπάρχει δυσκολία στην εξόφλησή τους. "Γι' αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα βάλω σε διαθεσιμότητα όλα τα ελικόπτερα τα οποία κοστίζουν κάθε μέρα το καθένα κάποιες δεκάδες ευρώ", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκογιαννάκης. Πρόσθεσε ότι λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες και μέχρι σήμερα στη Βόρειο Ελλάδα έβρεχε ενώ και στις άλλες περιοχές δεν υπάρχουν συνθήκες που να επιβάλλουν την ετοιμότητα όλων των ελικοπτέρων.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 23586

    [12] Στα ίχνη κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας οι Αρχές

    Σε εξέλιξη βρίσκεται γιγαντιαία επιχείρηση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, με σκοπό την εξάρθρωση κυκλώματος, που διακινεί και κατέχει, μέσω Διαδικτύου, σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας, ακόμη και με βρέφη. Ήδη σε επιχείρηση που έγινε στην Κέρκυρα, συνελήφθη 36χρονος, γιος γνωστού επιχειρηματία στην περιοχή, ενώ η αστυνομία διεξάγει έρευνες σε άλλες 20 περιοχές της χώρας, ώστε να εντοπιστούν και να συλληφθούν και οι υπόλοιποι παιδόφιλοι.

    Είδηση: 23585

    [13] Ιράν: Συλλήψεις και ταραχές μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν την Κυριακή στην Τεχεράνη, ανάμεσα σε περίπου 200 οπαδούς του Μιρ Χοσέιν Μουσαβί και την αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή. Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Βάλι Ασρ φώναζαν συνθήματα κατά της επανεκλογής του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, όπως "θάνατος στον δικτάτορα", και πέταγαν πέτρες στους αστυνομικούς. Οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν με δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Η αστυνομική παρουσία ήταν πάντως μαζική σήμερα στους δρόμους της Τεχεράνης και γύρω από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η πολιτική κατάσταση εξάλλου παραμένει τεταμένη μετά το κύμα συλλήψεων στελεχών των μεταρρυθμιστικών κινημάτων -γίνεται λόγος για πάνω από 100- έπειτα από τις χθεσινές συγκρούσεις με πρωταγωνιστές τους οπαδούς του Μουσαβί, ο οποίος αμφισβήτησε τη νομιμότητα της επανεκλογής του Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Οι ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων κάνουν λόγο για τις χειρότερες ταραχές των τελευταίων χρόνων στην Τεχεράνη, και εκτιμούν ότι βγήκαν στους δρόμους χιλιάδες πολίτες -στην πλειοψηφία τους νέοι- διαμαρτυρόμενοι για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και για την ψεύτικη, όπως καταγγέλλουν, νίκη του απερχόμενου Προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Μολονότι στη διάρκεια της νύκτας του Σαββάτου επανήλθε η γαλήνη μετά τις χθεσινές συγκρούσεις, η μεταρρυθμιστική πτέρυγα ανακοίνωσε την Κυριακή πως πολλά στελέχη της συνελήφθησαν. Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και ο Μοχάμαντ Ρεζά Χαταμί, αδελφός του πρώην Προέδρου, τόνισε ο πρώην σύμβουλος του Χαταμί Μοχάμαντ Σλί Αμπταχί.

    Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται και οι Μοχσέν Μιρνταμαντί, επικεφαλής του Μετώπου για τη Συμμετοχή, στενού φίλου του πρώην προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί, Μοστάφα Τατζαντέχ (πρώην υφυπουργός Εσωτερικών), Μοχσέν Αμινζαντέχ (πρώην υφυπουργός Εξωτερικών), Αμπντολάχ Ραμεζανζαντέχ (εκπρόσωπος Τύπου του Χαταμί), Σαΐντ Σαριατί, Ζοχρέχ Αγαζαρί και Μπεχζάντ Ναμπαβί.

    Το Σάββατο το πρακτορείο Irna κατήγγειλε τους Τατζαντέχ και Αμινζαντέχ ως πρωταίτιους για τα χθεσινά έκτροπα και ότι διεύθυναν «τις ταραχές από μία κατοικία στα βόρεια της Τεχεράνης».

    Επιπλέον συνελήφθησαν τρεις αποσκιρτήσαντες από το κίνημα των Εθνικο-θρησκευτικών, οι Τάγι Ραχμανί, Χόντα Σαμπέρ και Ρεζά Αλιτζανί, και δύο μεταρρυθμιστές δημοσιογράφοι, οι Αχμάντ Ζεϊνταμπαντί και Καϊβάν Σαμιμί, όπως τόνισε η Ναργκίς Μοχαμαντί, σύζυγος του Ραχμανί.

    Οι τρεις πρώτοι υποστήριξαν τον μεταρρυθμιστή υποψήφιο Μέχντι Καρουμπί, ο οποίος καταποντίσθηκε στις εκλογές (0,8%), και ο οποίος κατήγγειλε ως «απαράδεκτα» τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Ελεύθερη και υγιή αποκάλεσε την εκλογική αναμέτρηση ο Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ σε διάγγελμά του, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για νοθεία. Στο μεταξύ η Ένωση Μαχητών Κληρικών του πρώην μεταρρυθμιστή Προέδρου του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί ζήτησε χθες Σάββατο την ακύρωση των προεδρικών εκλογών που έδωσαν τη νίκη στον Αχμαντινετζάντ και την οργάνωση νέων εκλογών.

    Η Ένωση, της οποίας ο κ. Χαταμί είναι εκ των ιδρυτών, εκφράζει μεγάλη ανησυχία" για την μαζική νοθεία στην ψηφοφορία" συνάδοντας με τις δηλώσεις και του αντιπάλου του απερχόμενου Προέδρου, του Χουσεΐν Μουσαβί. Η Ένωση κρίνει ότι "η ακύρωση των εκλογών και η διενέργεια νέων σε κλίμα ηρεμίας θα συνεισφέρει με πολύ καλό τρόπο ώστε να ξαναεπανέλθει η εμπιστοσύνη του κοινού και η εθνική συμφιλίωση", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Την ίδια ώρα ο Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί κάλεσε τους οπαδούς του να παραμείνουν ήρεμοι και μην καταφεύγουν στη βία, με ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε αργά από την ιστοσελίδα του.

    "Οι παρατυπίες και η νοθεία στις προεδρικές εκλογές είναι πολύ μεγάλες και έχετε δίκιο να είστε εκνευρισμένοι", αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

    "Παράλληλα, σας ζητώ να αποφύγετε επιθετικές ενέργειες είτε ως ομάδες είτε μεμονωμένα, να μη χάσετε την ψυχραιμία σας και να απέχετε από κάθε πράξη βίας" προσθέτει ο κ. Μουσαβί.

    Από τη μεριά της η Τσεχική Προεδρία της Ε.Ε. ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ανησυχεί από τις "παρατυπίες" που σημειώθηκαν στη διάρκεια των ιρανικών προεδρικών εκλογών και για τις βιαιότητες που ακολούθησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

    «Η Προεδρία ανησυχεί για τις φερόμενες ως παρατυπίες στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και για τις μετεκλογικές βιαιότητες που ξέσπασαν αμέσως μετά από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, και συνεχίζει ότι «ελπίζει πως τα αποτελέσματα των εκλογών θα δώσουν την ευκαιρία να αποκατασταθεί ο διάλογος για το ζήτημα των πυρηνικών και να αποσαφηνιστεί η ιρανική θέση στο θέμα αυτό".

    "Η Προεδρία της ΕΕ. αναμένει ότι η νέα ιρανική Κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της έναντι της διεθνούς κοινότητας και θα σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Στο μεταξύ η Γερμανία καταδίκασε σήμερα την αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών στο Ιράν μετά τις προεδρικές εκλογές και την επανεκλογή του Αχμαντινετζάντ.

    "Οι βιαιότητες των δυνάμεων ασφαλείας κατά των διαδηλωτών είναι απαράδεκτες", τονίζει σε ανακοίνωση του ο Υπουργός Εξωτερικών Φράνκ Βάλτερ Στάινμαγιερ. Ο ίδιος καλεί τις αρχές της Τεχεράνης να ρίξουν άπλετο φως στις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες σημειώθηκαν ανωμαλίες κατά την ψηφοφορία.

    «Η νίκη του Προέδρου του Ιράν στις προεδρικές εκλογές δεν δημιουργούν πρόβλημα στην πρόσκληση που έχει γίνει στο Ιράν να μετάσχει στην προσεχή Υπουργική Σύνοδο της G8 στην Τεργέστη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

    "Πιστέυω ότι το Ιράν μπορεί να μετάσχει στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της G8 στην Τεργέστη. Είναι ένας συνομιλητής σημαντικός για το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ενώ, όπως γνωρίζετε, η Ιταλία ακολουθεί τη γραμμή της διεθνούς κοινότητας: όχι στην ιρανική ατομική βόμβα", δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο RAI ο Φράνκο Φρατίνι.

    Ένα μέρος της Συνόδου που θα γίνει στις 25-27 Ιουνίου θα επικεντρωθεί στην παρούσα κατάσταση στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

    Στη Σύνοδο έχουν προσκληθεί περίπου είκοσι χώρες, περιλαμβανόμενων της Κίνας, της Ινδίας, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Ιράν: Νίκη Αχμαντινετζάντ, στους δρόμους οι οπαδοί του Μουσαβί

    Είδηση: 23580


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 14 June 2009 - 16:54:37 UTC