Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κορυφώνεται η προεκλογική δραστηριότητα
  • [02] Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
  • [03] Δεν δέχεται κρατουμένους του Γουαντάναμο ο Καναδάς
  • [04] Έκκληση Παυλόπουλου για οικολογική ευαισθησία
  • [05] 27 νεκροί από φωτιά σε λεωφορείο στην Κίνα
  • [06] Έκρηξη στη ΔΟΥ Ψυχικού
  • [07] Δεν ανήκουν στο Airbus τα συντρίμμια που βρέθηκαν στον Ατλαντικό

    [01] Κορυφώνεται η προεκλογική δραστηριότητα

    Πέφτει το βράδυ, η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων, για τις Ευρωεκλογές, της 7ης Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός μιλά απόψε στην κεντρική συγκέντρωση της ΝΔ στο Πεδίον του Άρεως, ο Γ. Παπανδρέου στο Ηράκλειο και ο Αλέκος Αλαβάνος στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

    Στην Ψυττάλεια ο Κ. Καραμανλής στην Πάρνηθα ο Γ. Παπανδρέου

    Τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων στην Ψυττάλεια, επισκέπτεται το πρωί ο Κώστας Καραμανλής, ενώ με αφορμή την Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος, ο Γ. Παπανδρέου, θα βρεθεί στην Πάρνηθα, όπου πριν από δυο χρόνια συντελέστηκε τεράστια οικολογική καταστροφή από πυρκαγιά.

    Η Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα περιοδεύει από το πρωί, σε υποβαθμισμένες περιοχές κοντά στο κέντρο της Αθήνας ενώ στη μία το μεσημέρι θα επισκεφθεί το ξενοδοχείο Hilton όπου θα μιλήσει με τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από την υποψήφια του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Σπανούδη, θα βρεθεί σήμερα, στις 11:30, στον Ασωπό και στη Θήβα, περιοχές που -όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος- επί δεκαετίες υποδέχονται τις "βρώμικες" δραστηριότητες της Αττικής.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 23183

    [02] Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    Κοινωνία

    Για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, όπως έχει οριστεί η 5η Ιουνίου, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, διοργανώνει το περιβαλλοντικό διήμερο με σύνθημα "Ο πλανήτης σου σε χρειάζεται-Ενωμένοι στον Αγώνα για την κλιματική αλλαγή", με την υποστήριξη της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και με τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

    Η 5η Ιουνίου ορίστηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πριν από 37 χρόνια για να θυμίζει τη σημασία της Διάσκεψης της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, στις 5 Ιουνίου του 1972. Είναι ένα από τα βασικά μέσα που χρησιμοποιεί ο διεθνής οργανισμός για να δίνει κάθε χρόνο μια νέα ώθηση στον προβληματισμό, την ενεργοποίηση και τη δράση κυβερνήσεων και πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Στην χώρα μας σήμερα κι αύριο πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα στο Πάρκο Γουδή (Μεσογείων 96), παρουσιάζονται πρακτικές, δράσεις και πρωτοβουλίες όλων των φορέων που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν σήμερα το βράδυ, όπου θα ακολουθήσει μουσική συναυλία με τους καλλιτέχνες Ελεονώρα Ζουγανέλη και Γιώργο Καραδήμο.

    Παράλληλα, οι εργαζόμενοι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και εθελοντές άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ελευθέριος Βενιζέλος θα καθαρίσουν την περιοχή του υγροτόπου στη Βραυρώνα, ενώ η οργάνωση ΑΝΙΜΑ θα απελευθερώσει πουλιά και θηλαστικά που έχουν αναρρώσει από τραυματισμούς.

    Επίσης, στο προεκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Πανεπιστημίου, από τις 11.00 έως τις 14.00, είκοσι νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν από ένα έργο για το περιβάλλον, ενώ ο δήμος Θεσσαλονίκης θα μοιράσει 5.000 λουλούδια από τα φυτώρια του: στην Πλατεία Γαλοπούλου στις 11.00, στις Τσιμισκή και Ικτίνου στις 11.30, στις Βασ. Όλγας και 25ης Μαρτίου στις 12.00 και στο πάρκο Αγίου Θεράποντος στις 12.30.

    Για τη σημερινή ημέρα έχουν προγραμματιστεί και εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα παγκοσμίως, με σημαντικότερη την προβολή του ντοκιμαντέρ "Home", που γίνεται με τη στήριξη του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP), το οποίο κάνει πρεμιέρα στο Διαδίκτυο (http://www.ηome-2009.com/) και σε κινηματογράφους 110 πόλεων. Δημιουργός του ντοκιμαντέρ είναι ο Γιαν Αρτίς Μπερτράν, εξαιρετικός φωτογράφος, δημοσιογράφος και ενθουσιώδης υπερασπιστής της αειφορίας στον πλανήτη, γνωστός από τις αεροφωτογραφίες του με θέμα "Η Γη από ψηλά" και ιδρυτής της οργάνωσης GoodPlanet.org.

    Είδηση: 23184

    [03] Δεν δέχεται κρατουμένους του Γουαντάναμο ο Καναδάς

    Ειδήσεις

    Αρνητική, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα, ήταν η απάντηση του Καναδά να δεχθεί κρατούμενους για υποθέσεις τρομοκρατίας από τις φυλακές του Γκουαντανάμο. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Καναδά αποφάσισε να μην δεχτεί τον αριθμό των μουσουλμάνων Κινέζων κρατουμένων, οι οποίοι κρατούνται στη φυλακή του Γουαντάναμο Μπέι και θεωρούνται από την Ουάσιγκτον πως ανήκουν σε ομάδα τρομοκρατών.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ παραδέχθηκε πως η Οτάβα πιέσθηκε από την διοίκηση Ομπάμα να δεχθεί κάποιους κρατούμενους των φυλακών του τρόμου και συμπλήρωσε πως η καναδική κυβέρνηση είχε δεχθεί παρόμοια αίτηση και από την διοίκηση Μπούς, αλλά είχε αρνηθεί τότε και τώρα.

    "Στην περίπτωση άλλων κρατουμένων που δεν είναι καναδικής καταγωγής και δεν έχουν καμία σχέση με τον Καναδά, δεν υπάρχει δικαιολογία για τον Καναδά να στεγάσει τέτοιους κρατούμενους", τόνισε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

    Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τον Καναδά να δεχθεί 17 "Ουιγούρους" , που κρατούνται ακόμη στο Γουαντάναμο. Είναι μουσουλμάνοι από τη δυτική Κίνα. Οι ΗΠΑ διατείνονται πως δεν μπορούν να τους επαναπατρίσουν γιατί οι συλληφθέντες θα αντιμετωπίσουν σκληρή τιμωρία στην Κίνα.

    Αν και οι εν λόγω κρατούμενοι έχουν κριθεί από τα δικαστήρια των ΗΠΑ και του Πενταγώνου αθώοι και η κράτησή τους έχει επιδικασθεί ως παράνομη, η διοίκηση Ομπάμα έχει εμποδίσει τις προσπάθειες να απελευθερωθούν οι "Ουιγούροι" άμεσα και έχει επιμείνει πως όταν εγκατασταθούν κάπου στο εξωτερικό, θα απαγορευτεί δια παντός η είσοδός τους στις ΗΠΑ.

    Οι ΗΠΑ, παρά τις δικαστικές αποφάσεις, ποτέ δεν απέσυραν την κατηγορία πως οι εν λόγω κρατούμενοι κάποτε ανήκαν σε μουσουλμανικό κίνημα του Τουρκεστάν που θεωρείται επίσημα από την Ουάσιγκτον ομάδα τρομοκρατών.

    Είδηση: 23181

    [04] Έκκληση Παυλόπουλου για οικολογική ευαισθησία

    Κοινωνία

    "Το περιβάλλον είναι όχι μόνον εθνική αλλά και ευρωπαϊκή και διεθνής υπόθεση. Και δεν συνιστά πεδίο προνομιακής πολιτικής ή μονοπώλιο για κανέναν. Είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση της ύπαρξής μας στον Πλανήτη" τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ο κ. Π, Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης για την διαμόρφωση των νέων δεδομένων που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής και έκανε έκκληση στους πολίτες να δείξουν οικολογική συνείδηση.

    Μεταξύ άλλων ο Υπουργός τόνισε πως "η αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος συνιστά όχι μόνον πυρήνα της ισόρροπης βιώσιμης ανάπτυξης αλλά, πρωτίστως, ζήτημα επιβίωσης του Ανθρώπου στον Πλανήτη. Καλούμαστε όλοι να προωθήσουμε, να ενισχύσουμε και ν' αξιολογήσουμε τις προσπάθειες και τις πολιτικές και τα νέα δεδομένα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, την παγκόσμια οικονομική κρίση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων. Καλούμαστε να ευαισθητοποιηθούμε, μετατρέποντας τις οικολογικές ευαισθησίες και τον σεβασμό του περιβάλλοντος σε καθημερινή πρακτική και συνείδηση".

    Αναφερόμενος στις δράσεις του Υπουργείου είπε: "εφαρμόζουμε οργανωμένες πολιτικές για το περιβάλλον και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με συνέπεια προς τις κεντρικές κυβερνητικές προτεραιότητες και στοχεύσεις. Έχοντας συστήσει Διυπουργική Επιτροπή για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς στις σύγχρονες λύσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί στις τοπικές κοινωνίες". Επίσης για τις παράνομες χωματερές ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι "από τις 3.036 παράνομες χωματερές τις οποίες βρήκαμε, καταφέραμε να κλείσουμε, ξεπερνώντας τον στόχο που είχαμε θέσει στην Ε.Ε., το 87,9%".

    "Μέσα από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ" στηρίζουμε την εκτέλεση έργων για την αναβάθμιση των υποδομών περιβάλλοντος και ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 16.500 έργα, προϋπολογισμού πάνω από 2,55 δις ευρώ, όπως η συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών για την καταγραφή και πιστοποίηση των υδάτινων πόρων των Δήμων και των Κοινοτήτων της Χώρας και τη δημιουργία "Μητρώου Υδροδότησης" ύψους 1,2 εκ. ευρώ. Με 105,4 εκ. ευρώ έχουν χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα για τη λειτουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής και Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και με πάνω από 36 εκ. ευρώ σειρά έργων αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων.

    Συμβάλλουμε στην προώθηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, την ανακύκλωση και την υποκατάσταση των συμβατικών καυσίμων με φυσικό αέριο σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια.

    Είδηση: 23180

    [05] 27 νεκροί από φωτιά σε λεωφορείο στην Κίνα

    Ειδήσεις

    Άγνωστα παραμένουν ακόμη τα ακριβή αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας στην Κίνα, όπου 27 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν τυλίχθηκε στις φλόγες στην περιοχή Σετσουάν στα νοτιοδυτικά της χώρας. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το λεωφορείο που εκτελούσε τοπικό δρομολόγιο και βρισκόταν έξω από τον ζωολογικό κήπο της πόλης Τσενγκτού έπιασε φωτιά, η οποία σε ελάχιστο χρόνο επεκτάθηκε σε όλο το όχημα εγκλωβίζοντας τους περισσότερους από τους επιβάτες που δεν πρόλαβαν να ξεφύγουν.

    Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας κάνουν λόγο για τουλάχιστον 27 νεκρούς, καθώς και για περισσότερους από 76 τραυματίες οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν και κείτονταν αιμόφυρτοι στην άκρη του δρόμου περιμένοντας τη βοήθεια των σωστικών συνεργείων.

    Είδηση: 23177

    [06] Έκρηξη στη ΔΟΥ Ψυχικού

    Κοινωνία

    Η Ένοπλη Επαναστατική Δράση (ΕΝΕΔΡΑ) βρίσκεται πίσω από την βομβιστική επίθεση στη ΔΟΥ Ψυχικού, σύμφωνα με όλα τα ευρήματα καθώς και τη δήλωση αγνώστου που έκανε προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Η έκρηξη ήταν μικρής ισχύος, σημειώθηκε στην είσοδο της εφορίας επί της Λεωφόρου Κηφισίας 256 και προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές, εξωτερικά της ΔΟΥ.

    "Αυτοψία Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας"

    Λόγω του λίγου χρόνου, η αστυνομία δεν πρόλαβε να πάρει μέτρα, διέκοψε όμως την κυκλοφορία στη Λεωφόρο Κηφισίας.

    Όπως διαπιστώθηκε από την αυτοψία που έκαναν στο σημείο κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Εγκληματολογικής, η βόμβα που ήταν τοποθετημένη μέσα σε μία κατσαρόλα, αποτελούνταν από περίπου μισό κιλό εκρηκτικής ύλης. Εξερράγησαν όμως, μόνον 100-150 γραμμάρια.

    Η συνδεσμολογία παραπέμπει σε βόμβα που είχε τοποθετήσει η ίδια οργάνωση στις 23 Ιανουαρίου 2007 στη ΔΟΥ Αργυρούπολης που ήταν και η πρώτη ενέργεια της.

    Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι η ΕΝΕΔΡΑ είναι συνέχεια της Λαϊκής Επαναστατικής Δράσης (ΛΕΔ) που ξεκίνησε τη δράση της στη μετά 17Ν εποχή και σταμάτησε στα τέλη του 2006.

    Είδηση: 23175

    [07] Δεν ανήκουν στο Airbus τα συντρίμμια που βρέθηκαν στον Ατλαντικό

    Ειδήσεις

    Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, γύρω από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα με το αεροσκάφος της Air-france αλλάζει η ανακοίνωση του πολεμικού ναυτικού της Βραζιλίας, σύμφωνα με την οποία τα συντρίμμια που βρέθηκαν στον Ατλαντικό, δεν ανήκουν στο αεροπλάνο με τους 228 επιβάτες. Όπως ανακοινώθηκε, για την "ταυτότητα" των συντριμμιών ανέσυρε την Πέμπτη το πολεμικό ναυτικό της Βραζιλίας, φαίνεται ότι δεν ανήκουν στο Airbus της Air France.

    "Μέχρι τώρα κανένα τμήμα του αεροσκάφους δεν έχει ανασυρθεί", δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος ελέγχου του εναέριου χώρου της Βραζιλίας, Ραμόν Καρντόσο.

    Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης ο στρατηγός Καρντόσο είχε ανακοινώσει ότι το ναυτικό ανέσυρε ένα κομμάτι του χώρου αποσκευών του Airbus το οποίο συνετρίβη στον Ατλαντικό τη νύχτα της περασμένης Κυριακής προς την Δευτέρα ενώ κατευθυνόταν από το Ρίο ντε Ζανέιρο στο Παρίσι.

    Το γεγονός αυτό αλλάζει τα δεδομένα, αφού ακόμη οι ειδικοί δεν έχουν στη διάθεσή τους κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να τους βοηθήσει στο έργο των ερευνών όσον αφορά στον εντοπισμό των αιτιών της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους, που εκτιμάται ότι βρίσκεται σε μεγάλο βάθος στον Ατλαντικό.

    "Άσχημα νέα", χαρακτήρισε την αποκάλυψη ότι τα συντρίμμια που ανέσυρε από τον Ατλαντικό το Πολεμικό Ναυτικό της Βραζιλίας δεν ανήκουν στο Airbus της Air France ο γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Ντομινίκ Μπυσερό.

    "Τα νέα αυτά είναι άσχημα, γιατί αν ήταν από το αεροσκάφος θα είχαμε πληροφορίες", τόνισε ο Μπυσερό σε ραδιοφωνικό σταθμό και πρόσθεσε: "Οι γαλλικές αρχές επισημαίνουν εδώ και ημέρες πως πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τις έρευνες και τα πιθανά ευρήματα".

    Παράλληλα, γάλλος αξιωματούχος τόνισε: "Οι Βραζιλιάνοι μας πρόσφεραν βοήθεια με όλη τους την καρδιά. Δεν επικρίνουμε αυτούς που έχουν τον ίδιο πόνο με μας και μας πρόσφεραν τη βοήθεια τους. Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε τις έρευνες, με βασικό στόχο να βρούμε τα μαύρα κουτιά, δηλαδή τα στοιχεία της πτήσης. Ο χρόνος είναι εναντίον μας...Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βρούμε τα στοιχεία της πτήσης και για το λόγο αυτό θα συνεχίσουμε τις έρευνες σε μια ευρύτερη ζώνη".

    Είδηση: 23176


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 June 2009 - 9:01:49 UTC