Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πιθανό το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα
  • [02] Προτεραιότητα η αγορά και η ενέργεια
  • [03] Πυρά Παπανδρέου κατά κυβέρνησης
  • [04] Σε ρυθμό ευρωεκλογών
  • [05] Παραπέμπεται σε δίκη για κομματική χρηματοδότηση ο Α. Γκιούλ
  • [06] Αρνητικές προβλέψεις Προβόπουλου
  • [07] Ακράτεια: Υπάρχει λύση
  • [08] ΗΠΑ: Ο Ράμσφελντ διάνθιζε απόρρητα υπηρεσιακά έγγραφα με βιβλικά αποσπάσματα
  • [09] Η νέα σούπερ-μηχανή αναζήτησης Wolfram Alpha ξεκίνησε
  • [10] Κινητοποιήσεις του ΕΣΔΚΝΑ με κλείσιμο της χωματερής
  • [11] Δεν υποχωρεί η νέα γρίπη
  • [12] Δωρεά σπιτιού από τον ΟΕΚ στην οικογένεια Κούνεβα
  • [13] Ποινικές διώξεις για το Βατοπαίδι
  • [14] Φωτιά στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • [15] Aνάκληση Suzuki Grand Vitara Turbodiesel
  • [16] Συνομιλίες Ρωσίας-Τουρκίας για το φυσικό αέριο
  • [17] Επίθεση Παπαρήγα για τα οικονομικά του κόμματος
  • [18] Αισιόδοξος ο Πακιστανός πρωθυπουργός
  • [19] Λύσεις για τη λαθρομετανάστευση στο φόρουμ του ΟΑΣΕ
  • [20] Επίθεση σε περιπολικό
  • [21] Θεαματική άνοδος στο Χρηματιστήριο της Ινδίας

    [01] Πιθανό το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

    Τον εντοπισμό ύποπτου κρούσματος του ιού της νέας γρίπης στη χώρα μας ανακοίνωσε από τη Γενεύη ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Αβραμόπουλος. Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο που επέστρεψε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ και όπως διευκρίνησε ο υπουργός, αναμένεται από το Ινστιτούτο Παστέρ να επαληθευτεί ο εντοπισμός του κρούσματος με τον δέυτερο έλεγχο. Ο νεαρός εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα και μετέβη στο Σισμανόγλειο για τις πρώτες εξετάσεις, οι οποίες ήταν θετικές. Σε αναμονή της επαλήθευσης, ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα, σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς, υπογραμμίζοντας ότι το ύποπτο περιστατικό βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και προστασία και ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για τη δημόσια υγεία.

    Από τη Γενεύη, όπου διεξάγεται η 62η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

    «Ευρισκόμενος στη Γενεύη, στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενημερώθηκα πριν από λίγα λεπτά από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ότι στο Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ εξετάζεται αυτή τη στιγμή και αναμένεται να επαληθευτεί με το δεύτερο έλεγχο, ο εντοπισμός στη χώρα μας του πρώτου κρούσματος του νέου ιού της γρίπης Η1Ν1. Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο που επέστρεψε στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

    Ο υπουργός προσθέτει πως εφόσον υπάρξει και η τυπική επιβεβαίωση, σύμφωνα πάντα με τους διεθνείς κανονισμούς, θα εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ και καταλήγει:

    «Έτυχε αυτή πληροφορία, να μας δοθεί τη στιγμή που η Παγκόσμια Κοινότητα με όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ εξετάζει το παγκόσμιας σημασίας αυτό ζήτημα.

    Είδηση: 22476

    [02] Προτεραιότητα η αγορά και η ενέργεια

    Πολιτική

    Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, με νέες δράσεις για την προστασία των καταναλωτών, την ενίσχυση των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, αλλά και συνέχιση της ενεργειακής πολιτικής που έχει χαράξει η Κυβέρνηση, ζήτησε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο. Ο κ Καραμανλής αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία των καταναλωτών.

    Ο Πρωθυπουργός, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή στο Σότσι της συμφωνίας για τον South Stream, επισκέφτηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα, είναι η άσκηση πολιτικής σύμφωνη με τα συμφέροντα της πατρίδας μας.

    ''Εφαρμόζουμε με συνέπεια υπεύθυνη πολιτική πολλαπλών οδεύσεων και εναλλακτικών λύσεων που ενισχύει την Ελλάδα και συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή εξασφάλιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης'', τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    "Η εντολή που έδωσα στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, κατέληξε ο πρωθυπουργός, είναι να συνεχίσει με την ίδια μεθοδικότητα, την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Να συνεχίσουν με την ίδια εξωστρέφεια, την ίδια αποτελεσματικότητα την εφαρμογή της ενεργειακής μας πολιτικής. Να συνεχίσουν δηλαδή να προωθούν με υπευθυνότητα τα συμφέροντα της χώρας".

    Επίσης αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και τις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί βάζει τη χώρα στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης.

    Για τα θέματα της αγοράς και των τιμών ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι μειώσεις τιμών και οι ανακλήσεις αυξήσεων είναι περισσότερες από τις ανατιμήσεις ενώ καταγράφεται σημαντική μείωση τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης.

    Στάθηκε ιδιαίτερα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τη νέα Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς (ΥΠΕΑ), καθώς και στα μέτρα που ελήφθησαν για τις αγορές πετρελαιοειδών και γάλακτος. Όπως είπε η προστασία του καταναλωτή και η καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού αποτελούν προτεραιότητα.

    Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε τις πολιτικές στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και ιδίως των μικρομεσαίων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ), τονίζοντας ότι συνολικά στη δεύτερη φάση του προγράμματος θα δανειοδοτηθούν άλλες 50.000 επιχειρήσεις ανεβάζοντας το ύψος των δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου στα 9,5 δις ευρώ και τον αριθμό των ωφελούμενων επιχειρήσεων σε 77.000.

    Αναφέρθηκε επίσης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα του Δ' ΚΠΣ για το οποίο ο στόχος που έχει τεθεί ως τον Οκτώβριο είναι να έχει ενεργοποιηθεί το 40 % των πόρων.

    Ο Πρωθυπουργός ζήτησε τέλος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αναλαμβάνει κάθε εβδομάδα "μια καινούργια δράση που θα κάνει τη ζωή των συμπολιτών μας πιο άνετη, τους έλληνες επιχειρηματίες και τους καταναλωτές να νιώθουν πιο ασφαλείς".

    Αντιδράσεις

    "Μετά τον κ. Γ. Παπανδρέου, ανακάλυψε και ο κ. Κ. Καραμανλής την «πράσινη οικονομία» κι έγινε ένθερμος οπαδός της «πράσινης ανάπτυξης». Το «πράσινο» στις πολιτικές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τίποτε άλλο από το εύπεπτο φραστικό άλλοθι για την πλήρη και απόλυτη παράδοση του ενεργειακού τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των ενεργειακών αγωγών, στα μεγάλα εγχώρια και πολυεθνικά συμφέροντα, για ένα ακόμα πιο κερδοσκοπικό ενεργειακό μοντέλο, για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των ηλεκτρικών τιμολογίων, με την ενίσχυση των ήδη πανίσχυρων καρτέλ που κυριαρχούν στον ενεργειακό χώρο" επισήμανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

    "Ο κ. Πρωθυπουργός θυμήθηκε σήμερα - μετά από 5 χρόνια - την "πάταξη των καρτέλ" όταν όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε με τους κουμπάρους. Μίλησε για "μείωση των τιμών" όταν εκείνες καθημερινά ανεβαίνουν, καθώς και για "ενίσχυση των μικρομεσαίων" όταν οι τράπεζες αφήνονται ελεύθερες να στραγγαλίζουν την οικονομία. Προφανώς πρόκειται για κυβέρνηση "θερινών διακοπών", σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 22450

    [03] Πυρά Παπανδρέου κατά κυβέρνησης

    Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για «την πλήρη και συνολική αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και της αντιμετώπισης των προσφύγων» άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στο Κεντρικό Λιμεναρχείο της Πάτρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού ενημερώθηκε από τον λιμενάρχη για τα προβλήματα που έχει το Λιμενικό Σώμα και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, μίλησε για πλήρη υποβάθμιση του Σώματος και τόνισε ότι χρειάζεται μια σοβαρή κυβέρνηση για τη χώρα προκειμένου να φυλάξει τα σύνορά μας με επιτυχία και να και μην προχωρεί σε «μέτρα-μπαλώματα».

    Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής είναι «να ταλαιπωρούνται και να υποφέρουν οι τοπικές κοινωνίες, να ευτελίζονται οι ζωές μεταναστών και προσφύγων, αλλά και να ταλαιπωρούνται οι υπάλληλοι που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα».

    Τόνισε ότι «μια σοβαρή κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει έξι πράγματα που σήμερα δεν γίνονται» και εξειδίκευσε.

    «Σήμερα -όπως είπε- δεν υπάρχει σοβαρή φύλαξη των συνόρων μας, διότι έχουμε την πλήρη υποβάθμιση του Λιμενικού Σώματος από πλευράς μέσων και ανθρώπινου δυναμικού. Υπάρχει έλλειψη ξεκάθαρης πολιτικής για το πώς και ποιος χαρακτηρίζεται πολιτικός πρόσφυγας και ποιος επαναπροωθείται. Υπάρχει παντελής έλλειψη ξεκάθαρης πολιτικής για το πώς εντάσσουμε τους νόμιμους μετανάστες και πρόσφυγες στην ελληνική κοινωνία και οικονομία».

    Επίσης, όπως είπε, «υπάρχει έλλειψη ξεκάθαρης πολιτικής ενίσχυσης και φύλαξης των λιμανιών, ώστε να περάσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όλα τα κυκλώματα της λαθρομετανάστευσης, ότι δεν επιτρέπουμε η Ελλάδα να είναι πύλη διαφυγής των λαθρομεταναστών προς την υπόλοιπη Ευρώπη».

    Ακόμη ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε ενεργοποιήσει τις διμερείς μας συμφωνίες με τη γείτονα Τουρκία, που προβλέπουν την επαναπροώθηση όσων λαθρομεταναστών έρχονται στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας», κάτι που όπως σημείωσε, «μπορούσαμε και είχαμε εφαρμόσει, όταν εμείς ήμασταν κυβέρνηση».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στη δημιουργία και λειτουργία καταυλισμών, τόνισε ότι η κυβέρνηση «ψάχνει για μπαλώματα, όπως με τη λογική των καταυλισμών, που όμως επιδεινώνουν την κατάσταση και δεν λύνουν το πρόβλημα».

    Και κατέληξε: «Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από μια σοβαρή κυβέρνηση, μέσα από τη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Απάντηση Παυλόπουλου

    «Μιλώντας σήμερα στην Πάτρα για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και για το μεγάλο ζήτημα του καταυλισμού, ο κ. Παπανδρέου, δυστυχώς, έδωσε για μια ακόμη φορά δείγματα της πολιτικής του ανευθυνότητας και της πλήρους έλλειψης μεταναστευτικής πολιτικής», υπογραμμίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, από την Πάτρα, και προσθέτει:

    «Ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να σκέφτεται κάθε φορά που αναφέρεται ιδίως στα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Διότι ήταν ο κορυφαίος Υπουργός των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - και μάλιστα υπουργός Εξωτερικών - όταν η Ελλάδα ήταν απούσα από τα διεθνή φόρα και δεν είχε καμία μεταναστευτική πολιτική. Και μιλάει σήμερα, όταν είναι γνωστό ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα διεθνή φόρα, και ιδίως στην Ευρώπη, και ξεχνάει ότι το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, που υπογράφηκε στο Παρίσι από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει πολλά στις ελληνικές πρωτοβουλίες. Όπως επίσης, ξεχνάει την πρωτοβουλία Καραμανλή προς Μπαρόζο, ιδίως για τα θέματα της φύλαξης των συνόρων, μέσω FRONTEX. Και ξεχνάει το κυριότερο ο κ. Παπανδρέου: Ότι το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο περιέχει για πρώτη φορά - και με ελληνική πρωτοβουλία μάλιστα - ταύτιση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα σύνορα των κρατών μελών, άρα και με τα σύνορα της Ελλάδας. Αυτή η κατοχύρωση των συνόρων μας έγινε επί των ημερών της Κυβέρνησης Καραμανλή. Δεν έγινε, βέβαια, επί των ημερών του κ. Παπανδρέου».

    Υπάρχει όμως ένα δεύτερο ζήτημα σχετικά με τον κ. Παπανδρέου: Τα όσα αναφέρει για τη Συμφωνία Επανεισδοχής που υπεγράφη μεταξύ αυτού και του κ. Τζεμ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία. Θα πρέπει να θυμάται ο κ. Παπανδρέου τι συνέβη με τον κ. Ισμαήλ Τζεμ. Και δε νομίζω ότι τον βολεύει να παραπέμπει στις μνήμες εκείνης της εποχής. Ένα όμως πρέπει να τονίσει κανείς: Τούτη την ώρα θα έπρεπε κι εκείνος να πιέζει την Τουρκία να εφαρμόσει μια συμφωνία, την οποία η Τουρκία δεν εφαρμόζει. Αντιθέτως, αυτή η Κυβέρνηση, πέραν των πιέσεων προς την Τουρκία, πήρε πρωτοβουλία με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πιέσει η Ε.Ε. γενικά για να υπάρξουν οι συμφωνίες επανεισδοχής που τόσα χρόνια επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν γίνει.

    Και, τέλος, το μεγάλο ζήτημα του καταυλισμού: Είναι λυπηρό, πραγματικά, ότι ο κ. Παπανδρέου πήγε τώρα - προεκλογικά - εκεί, όταν έχει δρομολογηθεί η λύση του μεγάλου αυτού προβλήματος. Πέραν του ότι και ο ίδιος και τα στελέχη του όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν πρότειναν καμία λύση, πέραν του ότι αντιδρούσαν στις λύσεις που η Κυβέρνηση είχε προτείνει, εμφανίζεται ο κ. Παπανδρέου αυτή τη στιγμή, όταν έχει δρομολογηθεί η λύση: Η προσωρινή λύση στο στρατόπεδο της «ΜΟΜΑ» και η οριστική λύση η οποία αφορά το Κέντρο Φιλοξενίας στο Δρέπανο. Δηλαδή ο κ. Παπανδρέου προτείνει λύσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί, χωρίς να μας λέει τι θα έκανε εκείνος σε αντίστοιχη περίπτωση».

    Είδηση: 22461

    [04] Σε ρυθμό ευρωεκλογών

    Συντάχθηκε απο τον/την Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με την ανακοίνωση των συνδυασμών και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, άρχισε και τυπικά η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Στην ΝΔ θέτουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας πολύ ψηλά στην ατζέντα, ενώ στο ΠΑΣΟΚ βάζουν ως στόχο την επικράτηση ως πρώτο βήμα για γενικότερες εξελίξεις. Την ίδια ώρα και όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, θα ανεβαίνουν και οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας ότι ο κύριος Παπανδρέου λέει όχι σε όλα γιατί φοβάται την ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης. και Τα πυρά τους σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στρέφουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Έντονη κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, άσκησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Αντώναρος αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την Πάτρα, δήλωσε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένος σε ιδεοληψίες και θέματα που απασχολούν μόνο τον ίδιο και την ηγετική του ομάδα.

    Πρόσθεσε πως ο κ. Παπανδρέου αποφεύγει το συστηματικά συνολικό, συγκροτημένο και ρεαλιστικό σχέδιο να παρουσιάσει και με τις τοποθετήσεις που κάνει επιβεβαιώνει ξανά και ξανά ότι λέει όχι σε όλα γιατί τον φοβίζει η ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης.

    "Ότι σκανδαλολογεί συστηματικά ευτελίζοντας την πολιτική ζωή του τόπου και τη Δικαιοσύνη, ότι εκλογολογεί διαρκώς γιατί το μόνο που τον νοιάζει - όπως παραδέχονται στελέχη του - είναι πως θα καταλάβει την εξουσία την οποία προφανώς τη βλέπει ως λάφυρο", συνέχισε και σημείωσε πως "αυτές οι προσωπικές του αγωνίες αφήνουν παγερά αδιάφορους τους έλληνες πολίτες".

    Σε ό,τι αφορά το διακύβευμα στις ευρωεκλογές, ο κ. Αντώναρος τόνισε πως είναι γνωστό ποιο είναι το αντικείμενό τους και παράλληλα σημείωσε ότι, όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, και σε αυτή οι πολίτες μπορούν εκφραστούν και οι Έλληνες, είπε, θα το κάνουν υπεύθυνα.

    Στις ευρωεκλογές αναφέρθηκε και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    "Πιστεύω ότι τα Κόμματα ανακοίνωσαν ψηφοδέλτια τα οποία έχουν ανθρώπους ποιότητας, ανθρώπους οι οποίοι θα δώσουν τη μάχη τους στην Ευρωβουλή" και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ, στο ψηφοδέλτιό της συνδυάζει την ανανέωση, την εμπειρία και την εξαιρετικά δυνατή ευρωπαϊκή ταυτότητα.

    Ο Γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 πως οι υποψήφιοι της ΝΔ έχουν βαθειά γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων και εκφράζουν όλες τις πλευρές της ελληνικής κοινωνίας. Πρόσθεσε πως δεν είναι ένα ευρωψηφοδέλτιο εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών ισορροπιών.

    Στο ΠΑΣΟΚ τώρα εκτιμούν τις αντιδράσεις της επόμενης μέρας από την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος, ενώ όπως τονίζουν οι εκλογές έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος.

    Οι εκλογές αποτελούν δημοψήφισμα. Στο ΠΑΣΟΚ θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προτρέψουμε τους πολίτες να συμμετάσχουν για να αλλάξει η πορεία της Ευρώπης και η κατάσταση στη χώρα μας. Αρκεί να πειστούν οι πολίτες ότι διακυβεύονται σημαντικά θέματα σ' αυτές τις εκλογές", τόνισε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    "Μια νίκη του ΠΑΣΟΚ αποτελεί από μόνη της μια μείζονα πολιτική ανατροπής στη χωρά αφού ως γνωστόν το ΠΑΣΟΚ έχει να κερδίσει ευρωεκλογές από το 1994 και το 2004 έχασε με 9 μονάδες διαφορά", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε το σεβασμό του για την κ Γιαννάκου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα υπάρξει μια εξαιρετικά πολιτισμένη αντιπαράθεση.

    Την ίδια ώρα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στρέφουν τα πυρά τους, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

    Σχολιάζοντας τις ομιλίες των κ. Καραμανλή και γ. Παπανδρέου, σε Άρτα και Πάτρα αντίστοιχα, το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του άσκησε έντονη κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

    "Ο λαός άκουσε τις ομιλίες των κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, αλλά δεν άκουσε να λένε το παραμικρό για τα μεροκάματα, τους μισθούς, τη σταθερή εργασία, το ασφαλιστικό. Και τι να πούνε, αφού και οι δύο για παράδειγμα, συμφώνησαν με την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που επεκτείνει τα 4ωρα και δίνει νέα μέσα στους επιχειρηματίες να αυξάνουν τα κέρδη τους;", τονίζεται χαρακτηριστικά.

    Την καταδίκη του δικομματισμού και την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στις επτά Ιουνίου για να ανατραπεί όπως είπε, το γερασμένο πολιτικό σκηνικό ζήτησε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Σπάρτη ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας.

    Είδηση: 22465

    [05] Παραπέμπεται σε δίκη για κομματική χρηματοδότηση ο Α. Γκιούλ

    Ειδήσεις

    Τουρκικό δικαστήριο απεφάνθη σήμερα ότι ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη σε σχέση με μία υπόθεση κομματικής χρηματοδότησης που ανάγεται στα τέλη του 1990.

    Ο Γκιούλ, ιδρυτικό στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εξελέγη πρόεδρος το 2007. Η υπόθεση ανάγεται στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν το τότε Κόμμα της Ευημερίας, που προηγήθηκε του AKP, κατηγορήθηκε ότι καταχράστηκε κεφάλαια του υπουργείου Οικονομικών. Ως πρόεδρος ο Αμπντουλάχ Γκιούλ χαίρει ασυλίας.

    "Αποτελεί κανόνα στο σύνταγμα και τη νομοθεσία της Τουρκικής Δημοκρατίας ότι όλοι είναι υπόλογοι στο νόμο", αναφέρει η δικαστική απόφαση.

    Το γραφείο του προέδρου δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στην εξέλιξη, η οποία εκφράζονται φόβοι ότι θα πυροδοτήσει νέα πολιτική αστάθεια στη χώρα.

    Ο πρώην πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν, ο οποίος αποπέμφθηκε από τους στρατιωτικούς το 1997 κατηγορούμενος ότι ακολουθούσε πολιτική στρεφόμενη κατά του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, είχε κριθεί ένοχος πριν από πέντε χρόνια για την ίδια υπόθεση.

    Ο Γκιούλ, ο οποίος χρημάτισε υπουργός του Κόμματος Ευημερίας στην κυβέρνηση Ερμπακάν, απένειμε πέρυσι χάρη στον πρώην πρωθυπουργό.

    Είδηση: 22474

    [06] Αρνητικές προβλέψεις Προβόπουλου

    Ειδήσεις

    Αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που δε θα μπορούν, λόγω της οικονομικής κρίσης, να αποπληρώσουν τα δάνειά τους προέβλεψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση του ΟΑΣΕ. Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ακόμη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί φέτος σε μηδενικά επίπεδα χωρίς μάλιστα να αποκλείει το ενδεχόμενο για κάποιους μήνες να περάσει και σε αρνητικό έδαφος.

    Ωστόσο επεσήμανε ότι στην οικονομία της ευρωζώνης αρχίζουν να διαφαίνονται ήδη τα πρώτα θετικά σημάδια ανάκαμψης.

    Προσέθεσε όμως ότι θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η διαφαινόμενη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας γίνεται σ΄ένα πολύ χαμηλό επίπεδο. Κατά συνέπεια θα απαιτηθεί ακόμη χρόνος μέχρι οι οικονομίες των χωρών μελών ανακάμψουν πλήρως και εισέλθουν σε μία φάση δυναμικής ανάπτυξης,.

    Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, η κρίση που βιώνουμε είναι διπλή, χρηματοπιστωτική και οικονομική. Για το λόγο αυτό επανέλαβε ότι η δέουσα απάντηση σ΄αυτήν θα πρέπει και αυτή να είναι διπλή φύσεως.

    Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει γίνει ό,τι είναι εφικτό προκειμένου να υποστηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη.

    Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο θα πρέπει να εφαρμοστεί μία αξιόπιστη στρατηγική εξόδου από τις πολιτικές παρεμβάσεις που έλαβαν χώρα μετά την κορύφωση της κρίσης τον περασμένο Αύγουστο.

    Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την εποπτεία του χρηματοοικονομικού κλάδου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Είδηση: 22472

    [07] Ακράτεια: Υπάρχει λύση

    Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των ευρωπαίων (ανδρών και γυναικών) που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακράτειας ούρων, ενώ μόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται πως περίπου 1.000.000 άνθρωποι, από τους οποίους οι 600.000 είναι γυναίκες, αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακράτειας. Τα περιστατικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο σημειώνουν αύξηση 20-30% και ο αριθμός των πασχόντων αγγίζει τα 50 εκατομμύρια, γεγονός που ανησυχεί τους γιατρούς. Το θέμα απασχόλησε και τις Αθηναϊκές Ουρολογικές Ημέρες που έλαβαν μέρος από 8 έως 10 Μάιου.

    "Η ακράτεια των ούρων είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και μπορεί να καταστήσει έναν άνθρωπο ανήμπορο να λειτουργήσει τόσο κοινωνικά όσο και επαγγελματικά" τόνισε με αφορμή τις ο λέκτορας Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Γιάννης Αδαμάκης.

    Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία η αύξηση των τελευταίων χρόνων αφ ενός οφείλεται στην αύξηση της αναζήτησης ιατρικής βοήθειας, άρα και στην αύξηση της διάγνωσης, αφετέρου στην αύξηση των παραγόντων που οδηγούν σε ακράτεια, όπως π.χ. η άνοδος του μέσου όρου ηλικίας.

    Αιτίες που προκαλούν ακράτεια

    Στους άνδρες, οι αιτίες που προκαλούν ακράτεια εντάσσονται στις εξής κατηγορίες:

    - Σε διαταραχή της λειτουργίας του εξωστήρα (ασταθής υπεραντανακλαστική κύστη) - Σε σφιγκτηριακή ανεπάρκεια. (κυρίως μετά επεμβάσεις στον προστάτη). - Μεικτού τύπου ακράτεια (συνύπαρξη ασταθούς κύστης και σφιγκτηριακής ανεπάρκειας).

    Στις γυναίκες, οι αιτίες εντάσσονται στις εξής κατηγορίες:

    - Επιτακτικού τύπου νευρογενής (διάφορες παθήσεις του νευρικού συστήματος) ή ιδιοπαθής (αγνώστου αιτιολογίας). - Ακράτεια από προσπάθεια Οταν η ενδοκυστική πίεση ξεπερνά την ουρηθρική αντίσταση (π.χ. βήχας ). - Μεικτή ακράτεια, όπου συνυπάρχουν τόσο το επιτακτικό στοιχείο, όσο και εκείνο της απώλειας ούρων κατά την προσπάθεια.

    Συχνές αιτίες της ακράτειας είναι οι αλλαγές στην ανατομία του ουροποιητικού, στους μύες ή τα νεύρα που ελέγχουν τους μύες αυτούς.

    Στις αλλαγές αυτές μπορούν να συμβάλλουν συγκεκριμένες, κοινές και για τα δύο φύλα καταστάσεις, όπως νευρολογικές παθήσεις ή κάποια τραύματα (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό, κάκωση νωτιαίου μυελού, εργώδης τοκετός κλπ.).

    Ενώ στις γυναίκες το πρόβλημα αφορά κυρίως τη μετεμμηνοπαυσιακή ηλικία , στους άνδρες το πρόβλημα ξεκινά μερικά χρόνια αργότερα, δηλ. περίπου μετά τα 65 χρόνια .

    Είναι χαρακτηριστική η αύξηση του προβλήματος και στις μικρότερες ηλικίες, απότοκη κυρίως της αύξησης των επίκτητων νευρολογικών παθήσεων και κυρίως των κακώσεων της εξαιτίας τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων.

    Η ακράτεια αποτελεί σημαντική αιτία εισόδου στα γηροκομεία (η 2η σε πολλές χώρες), ενώ είναι και βασική αιτία (ίσως και 1η), απώλειας εργατοωρών.

    Λύσεις κατα της ακράτειας

    Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ακράτειας που πλήττει και νέους άνδρες μετά από επέμβαση προστατεκτομής.

    Μια νέα και μοναδική θεραπευτική επιλογή είναι η χειρουργική τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα. Αυτό είναι ένα εμφύτευμα, που δεν είναι ορατό εξωτερικά και εξασφαλίζει πλήρη εγκράτεια.

    Το εμφύτευμα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και η χρήση νεώτερων υλικών, που επικαλύπτονται από αντιβιοτικό στρώμα, η λήψη των κατάλληλων μέτρων αντισηψίας στο χειρουργείο και η περινεϊκή τοποθέτηση της ταινίας μειώνουν στο ελάχιστο τη πιθανότητα λοίμωξης και διάβρωσης της ουρήθρας.

    Στο Αμερικάνικο Ουρολογικό Συνέδριο του 2009, ανακοινώθηκαν πρόσφατα πως ο τεχνητός σφιγκτήρας μετά από προστατεκτομή παρέχει ποσοστά εγκράτειας μέχρι και 90%.

    Είδηση: 22453

    [08] ΗΠΑ: Ο Ράμσφελντ διάνθιζε απόρρητα υπηρεσιακά έγγραφα με βιβλικά αποσπάσματα

    Ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, διάνθιζε τακτικά τα υπηρεσιακά σημειώματα που προορίζονταν για τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους με αποσπάσματα από τη Βίβλο, όπως αποκαλύπτει το περιοδικό GQ.

    Ο Ράμσφελντ χρησιμοποιούσε φωτογραφίες Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ μαζί με τα βιβλικά αποσπάσματα για να τραβήξει την προσοχή του τότε προέδρου, υποστηρίζει ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Ντρέιπερ, συγγραφέας ενός βιβλίου για την προεδρία του Μπους που τιτλοφορείται "Βέβαιος θάνατος" (Dead certain).

    Σύμφωνα με τον Ντρέιπερ, αποσπάσματα από την Αγία Γραφή υπήρχαν στην πρώτη σελίδα των περιλήψεων που ετοίμαζαν οι υπηρεσίες πληροφοριών του Πενταγώνου για τον Μπους.

    Το περιοδικό στην ιστοσελίδα του παρουσιάζει ένα από αυτά τα έγγραφα, με ημερομηνία 31 Μαρτίου 2003, που εικονίζει ένα άρμα μάχης στην έρημο, περίπου δέκα ημέρες μετά την εισβολή στο Ιράκ. Από επάνω υπάρχει ένα στίχος από την Προς Εφέστιους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου: "Διά τούτο αναλάβετε την πανοπλίαν του Θεού........."

    Τα εν λόγω έγγραφα ήταν τόσο σημαντικά που συχνά παραδίδονταν στον Μπους από τον ίδιο τον Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος ήταν υπουργός Άμυνας από το 2001 έως το 2006.

    Είδηση: 22478

    [09] Η νέα σούπερ-μηχανή αναζήτησης Wolfram Alpha ξεκίνησε

    Η πολυαναμενόμενη νέα ισχυρή μηχανή αναζήτησης Wolfram Alpha, που έχει χαρακτηρισθεί εν δυνάμει ανταγωνιστής του Google, άρχισε από σήμερα να λειτουργεί στο Διαδίκτυο και να δέχεται αιτήματα αναζήτησης στη διεύθυνση www.wolframalpha.com, σύμφωνα με το BBC.

    Η νέα μηχανή φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο αναζήτησης δεδομένων, αποσκοπώντας να δίνει άμεσες απαντήσεις στα ερωτήματα, παρά να παραπέμπει τους ερωτώντες χρήστες σε άλλες ιστοσελίδες, όπου μπορεί να βρουν αυτό που ψάχνουν.

    Το νέο διαδικτυακό "εργαλείο" αποτελεί δημιούργημα του Βρετανού φυσικού Στέφεν Βόλφραμ, δημιουργού του λογισμικού μαθηματικών υπολογισμών Mathematica. Η μηχανή χρησιμοποιεί έναν διαφορετικό τρόπο παρουσίασης των αποτελεσμάτων της αναζήτησης, κάνοντας χρήση πινάκων και γραφικών.

    Η Wolfram Alpha μπορεί να ερωτηθεί για γνωστά πράγματα (π.,χ. το ύψος ενός βουνού) ή για νέες πληροφορίες (π.χ. για τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με το ΑΕΠ μιας χώρας). Μπορεί ακόμα να χειριστεί πολύπλοκα μαθηματικά ερωτήματα και να δημιουργήσει στατιστικούς πίνακες. Η μηχανή δίνει έμφαση στα επιστημονικά ζητήματα και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα από επιστήμονες και ερευνητές - αλλά όχι μόνο.

    "Ο στόχος μας είναι να κάνουμε προσβάσιμη την εξειδικευμένη γνώση στον οποιοδήποτε, οποτεδήποτε, οπουδήποτε", δήλωσε χαρακτηριστικά ο δημιουργός της Στέφεν Βόλφραμ, ο οποίος αρνήθηκε ότι η μηχανή του σκοπεύει να καταστήσει περιττή το Google.

    H Wolfram Alpha φιλοδοξεί όμως να απαντά στα ερωτήματα που η Google δεν μπορεί. Αυτο-παρουσιάζεται όχι ως μια ακόμη μηχανή αναζήτησης, αλλά ως ένας "ηλεκτρονικός εγκέφαλος", που θα κάνει πιο "έξυπνο" το ψάξιμο στο Ίντερνετ. Που θα μπορεί να "σκαρώνει" τις δικές της απαντήσεις, αντί απλώς να τις ψάχνει σε μια τεράστια βάση δεδομένων και μετά να παραπέμπει σε αυτήν τους χρήστες, όπως κάνει η Google. Που θα επιτρέπει νέα είδη ερωτήσεων, τις οποίες οι σημερινές μηχανές αναζήτησης -όλες ανεξαιρέτως- δεν μπορούν να χειριστούν.

    Ουσιαστικά, η Wolfram Alpha φιλοδοξεί να υλοποιήσει ένα παλαιό όνειρο των ανθρώπων της πληροφορικής, που στην πράξη μέχρι σήμερα αποδείχτηκε πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί: ένα κομπιούτερ που να μπορεί να δέχεται ερωτήσεις σε απλή ανθρώπινη γλώσσα και να απαντά ανάλογα, έχοντας καταλάβει το ακριβές νόημα αυτού που ρωτήθηκε. Γι' αυτό το λόγο, μπορεί να δεχτεί μέχρι και επιστημονικές ερωτήσεις και να απαντήσει σε αυτές, ενώ μπορεί να λύσει ακόμα και αριθμητικά προβλήματα!

    Είναι τόσο λεπτομερείς οι απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις, που ο μέσος χρήστης μπορεί να νιώσει "πνιγμένος" στις πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται ότι η νέα μηχανή αναζήτησης θα αποβεί πολύτιμο βοήθημα για ακαδημαϊκούς ερευνητές, φοιτητές, δημόσιες υπηρεσίες και εταιρίες, επαγγελματίες κάθε είδους κ.α.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Wolfram Alpha τελικά μάλλον θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς την Google, ενώ πιο ανταγωνιστική φαίνεται να είναι με υπηρεσίες που παρέχουν πλούτο περιεχομένου, όπως η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia. Στην πράξη, δεν αναμένεται ο μέσος χρήστης να χρησιμοποιήσει τη νέα μηχανή αναζήτησης για να αγοράσει ένα καινούριο αυτοκίνητο, να βρει ένα blog που του ταιριάζει ή να διαλέξει πού θα πάει διακοπές.

    Λόγω της ικανότητάς της να καταλαβαίνει τη φυσική ανθρώπινη γλώσσα (και όχι απλώς λέξεις-κλειδιά όπως η Google και οι άλλες μηχανές αναζήτησης), η Wolfram Alpha πιθανότατα θα ενσωματωθεί στο λεγόμενο "Σημασιολογικό Διαδίκτυο" (Semantic Web), τη μελλοντολογική εκδοχή του Διαδικτύου, όπου οι υπολογιστές θα καταλαβαίνουν τη σημασία και τις έννοιες που οι άνθρωποι δίνουν στις λέξεις και τις πληροφορίες. Προς το παρόν πάντως, η Wolfram Alpha δουλεύει ανεξάρτητα από το "Σημασιολογικό Διαδίκτυο".

    Είδηση: 22475

    [10] Κινητοποιήσεις του ΕΣΔΚΝΑ με κλείσιμο της χωματερής

    Κοινωνία

    Κλειστή θα κρατήσουν την Τετάρτη την χωματερή των Άνω Λιοσίων οι εκπρόσωποι του Ενιαίου συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής που χρονολογείται από το 2003. Σύμφωνα με την απόφαση τους τα μέλη του ΕΣΔΚΝΑ, αυτή θα είναι η πρώτη από μία σειρά κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για την μη υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, που αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα των ΟΤΑ στο Λεκανοπέδιο.

    Επιπλέον, ο ΕΣΔΚΝΑ θα στείλει επιστολή προς τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και προς την Περιφέρεια Αττικής, με την οποία καταδικάζει την καθυστέρηση των έργων, επισημαίνοντας παράλληλα την «αδιαλλαξία, που επιδεικνύουν φορείς της Ανατολικής Αττικής απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, εις βάρος των υπολοίπων κατοίκων του λεκανοπεδίου».

    Τέλος ο Σύνδεσμος, στ5ην περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος στην πορεία της υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού, προσανατολίζεται στον εκ νέου αποκλεισμό του ΧΥΤΑ της Φυλής, μέσα στο καλοκαίρι και για περισσότερες από 24 ώρες.

    Είδηση: 22473

    [11] Δεν υποχωρεί η νέα γρίπη

    Ειδήσεις

    Τον φόβο ότι παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί η νέα γρίπη ενδεχομένως να συνεχίσει να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο, διατύπωσε σήμερα ο επικεφαλής των Αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, κατά την ομιλία του στους συμμετέχοντες στην ετήσια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που διεξάγεται στη Γενεύη. Ο Ρίτσαρντ Μπέσερ σημείωσε ότι υπάρχει "εκτεταμένη μετάδοση" της νέας γρίπης στις ΗΠΑ μολονότι ο ιός δεν είναι πολύ επιθετικός προς το παρόν και σχολίασε ότι "η επιδημία δεν έχει τελειώσει". Βάσει των καλύτερων αναλύσεών μας, ο νέος ιός H1N1 είναι πιθανόν να μεταδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως γίνεται με τους ιούς της εποχικής γρίπης".

    Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του οργανισμού Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε πως η επιδημία της νέας γρίπης που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα μιας πανδημίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσει.

    Η Τσαν δήλωσε επίσης σε ειδική σύνοδο για τη νέα γρίπη που διεξάγεται κατά τη γενική συνέλευση του ΠΟΥ ότι θα εξετάσει την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ο οργανισμός κηρύττει το πέρασμα στο επόμενο στάδιο του συναγερμού του για την πρόκληση πανδημίας από τη νέα γρίπη.

    "Μου ζητάτε προτού προχωρήσουμε στο έκτο στάδιο να ορίσουμε κι άλλους παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν. Θα μεταφέρω στο συμβούλιο το αίτημά σας", δήλωσε η Τσαν στην ειδική σύνοδο για τον νέο ιό Α στη Γενεύη.

    Τα 8.829 έφθασαν τα κρούσματα

    Παράλληλα ο υπ' αριθμόν δύο του ΠΟΥ Κέιτζι Φουκούντα ανακοίνωσε σήμερα επίσης από τη Γενεύη ότι ο νέος ιός έχει προσβάλει 8.829 ανθρώπους σε 40 χώρες και έχει προκαλέσει το θάνατο 74.

    "Σχεδόν το 95% των κρουσμάτων έχουν καταγραφεί στη Βόρεια Αμερική, στις ΗΠΑ, στο Μεξικό και στον Καναδά", διευκρίνσε ο Φουκούντα.

    Οι υπόλοιπες χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη νέα γρίπη είναι η Ιαπωνία, όπου έχουν καταγραφεί 125 κρούσματα, η Ισπανία (103) και η Βρετανία (101).

    Ωστόσο στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τα κύρια μέσα ενημέρωσης, έχουν επιβεβαιωθεί 135 κρούσματα της νέας γρίπης και έχουν κλείσει περισσότερα από 2.000 σχολεία στις ζώνες που έχουν πληγεί από τον ιό.

    Στο επίπεδο 5 ο συναγερμός για τη νέα γρίπη από τον ΠΟΥ

    Για το λόγο αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να διατηρήσει στο επίπεδο 5 το συναγερμό για τη νέα γρίπη, ενώ προειδοποίησε πως ο ιός Η1Ν1 της νέας γρίπης πιθανότατα θα συνεχίσει να διαδίδεται με γρήγορους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, καθώς και ότι μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνος εάν υπάρξει αλληλεπίδραση με τον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών ο οποίος είναι θανατηφόρος αλλά δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Επιπτώσεις στην οικονομία ενδέχεται να έχει η γρίπη

    Το ενδεχόμενο, η γρίπη να έχει «αξιοσημείωτες επιπτώσεις» στην παγκόσμια οικονομία, τονίζει σήμερα ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ, σύμφωνα με τα Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

    Πάντως, όπως δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής Τζον Λίπσκι, μιλώντας στο Τόκιο, οι κίνδυνοι που μπορεί να εγκυμονεί ο ιός Α-Η1Ν1 για την παγκόσμια ανάπτυξη «είναι δύσκολο να προβλεφθούν».

    Την ίδια ώρα, στελέχη κυβερνήσεων και της Παγκόσμιας Τράπεζας ήδη έχουν εκδηλώσει την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στο παγκόσμιο εμπόριο η επιδημία της γρίππης Α.

    Καθηγητής το πρώτο θύμα της γρίπης στη Ν. Υόρκη

    Αναπληρωτής καθηγητής, που δίδασκε σε σχολείο στο προάστιο Κουΐνς της Νέας Υόρκης, και σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας είναι το πρώτο θύμα της νέας γρίπης στη Νέα Υόρκη

    Ο καθηγητής Μίτσελ Γουΐνερ έφυγε από τη ζωή προσβεβλημένος από τον ιό Α -Η1Ν1 της γρίππης, έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία του σε κρίσιμη κατάσταση

    Η γρίπη έχει μεταδοθεί στα σχολεία της πόλης που παρέμειναν κλειστά και επαναλειτούργησαν την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο ακόμη πολλά θα παραμείνουν σήμερα κλειστά λόγω του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού ασθενούντων μαθητών.

    Ο αριθμός των κρουσμάτων της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) στις ΗΠΑ ξεπέρασε πάντως τις 5000, αφού οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκαν περισσότερα από 400 νέα κρούσματα.

    Ισπανία

    Τέλος, από την Ισπανία, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος έκρινε απαράδεκτη τη σύσταση της Ρωσίας προς τους πολίτες της να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στην Ισπανία λόγω της νέας γρίπης.

    Είναι "εντελώς απαράδεκτο" και η Ισπανία "απορρίπτει απόλυτα" τη ρωσική αυτή απόφαση, δήλωσε ο Μορατίνος στο περιθώριο συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και εξέφρασε την ελπίδα για μια "άμεση επίλυση" του προβλήματος.

    Είδηση: 22470

    [12] Δωρεά σπιτιού από τον ΟΕΚ στην οικογένεια Κούνεβα

    Κοινωνία

    Η Υπουργός Απασχόλησης. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά κάλεσε σήμερα στο Υπουργείο την μητέρα της κυρίας Κωνσταντίνα Κούνεβα και της ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε από τον ΟΕΚ η χορήγηση κατοικίας για τις ανάγκες της οικογένειας. Η Υπουργός την ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί, προκειμένου να τους δοθεί κατοικία από τον ΟΕΚ κατ΄ εξαίρεση των διαδικασιών.

    Η οικία που θα αγοραστεί είναι επιλογή της οικογένειας της κας. Κούνεβα και βρίσκεται στα Άνω Πετράλωνα κατόπιν παράκλησης της ίδιας της προκείμενου το παιδί της να μη αλλάξει την μέχρι σήμερα περιοχή διαμονής του.

    Είδηση: 22468

    [13] Ποινικές διώξεις για το Βατοπαίδι

    Κοινωνία

    Δίωξη κατά παντός υπευθύνου για έξι κακουργήματα και δύο πλημμελήματα για την πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου άσκησε το πρωί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος. Βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζουν 30 άτομα, ενώ με διάταξη του κ. Καρούτσου απαλλάσσονται 33 άτομα, μεταξύ των οποίων τα μέλη του Ηγουμενοσυμβουλίου, ο Πρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες δεν απαλλάσσονται ο Ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι που είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση, καθώς και ορκωτοί εκτιμητές, μέλη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    Είδηση: 22466

    [14] Φωτιά στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Πανικός προκλήθηκε σήμερα το πρωί, όταν φωτιά από άγνωστη αιτία ξέσπασε στο πολυώροφο κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, τα οποία εκκενώθηκαν άμεσα από τους εργαζομένους που βγήκαν έντρομοι στον δρόμο. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Γιοχάνες Λαϊτενμπέργκερ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα εντολή να εκκενωθούν τα κεντρικά της γραφεία στις Βρυξέλλες, στα οποία εργάζονται περί τα 2.700 άτομα, ύστερα από συναγερμό εξαιτίας πυρκαγιάς.

    Αμέσως στο σημείο έσπευσαν οκτώ πυροσβεστικά οχήματα, ενώ πυκνός καπνός ανέβαινε από την στέγη του μεγάρου Μπερλεμόντ, που στεγάζει την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας. Η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κτίριο διακόπηκε από την αστυνομία.

    Η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, η Ινγκριντ Κολμάν, δήλωσε ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην οροφή του κτιρίου και για περισσότερο από δύο ώρες οι πυροσβέστες έδιναν μάχη για να τη θέσουν υπό έλεγχο.

    Αξιωματούχος της πυροσβεστικής των Βρυξελλών ανέφερε ότι η φωτιά άρχισε σε δωμάτιο στην οροφή του κτιρίου μέσα στο οποίο υπήρχαν ηλεκτρικά καλώδια και άλλος τεχνολογικός εξοπλισμός.

    Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής Λεονορ Ριμπέϊρο ντα Σίλβα δήλωσε ότι "φαίνεται να πρόκειται για πυρκαγιά, αλλά δεν γνωρίζουμε προς το παρόν πως άρχισε".

    Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, μεταξύ των εργαζομένων που πετάχτηκαν στο δρόμο με συνοδεία ανδρών της ασφαλείας, είδαν τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Επίτροπο για τις Νομισματικές Υποθέσεις Γιοακίμ Αλμπούνια, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για "σκηνές χάους" στο εσωτερικό του κτιρίου.

    Πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής και τους αξιωματικούς των πυροσβεστικών δυνάμεων που ανέλαβαν το έργο της κατάσβεσης, από την φωτιά και τον πανικό που προκλήθηκε δεν υπήρξαν τραυματίες.

    Η διοίκηση ειδοποίησε τους εργαζομένους να μεταβούν στα σπίτια τους και να τηλεφωνήσουν αύριο για να μάθουν εάν το κτίριο θα ανοίξει.

    Η αστυνομία και η πυροσβεστική κάνουν έρευνες για να διαπιστώσουν τα αίτια της πυρκαγιάς από την οποία σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Γιοχάνες Λάιτενμπεργκερ, ενώ ακόμη παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός των ατόμων που βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά.

    Είδηση: 22469

    [15] Aνάκληση Suzuki Grand Vitara Turbodiesel

    Κοινωνία

    Πρόγραμμα ανάκλησης αυτοκινήτων Suzuki μοντέλο Grand Vitara Turbodiesel 3θυρα και 5θυρα, εκτελούν η εταιρία Σφακιανάκης AΕΒE σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου. Η ανάκληση αφορά 291 οχήματα, με ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας από Μάρτιο 2006 έως Νοέμβριο 2008 και εύρος πλαισίων από JSAJTD44V00106868 έως JSAJTD44V00223811 (5θυρα) και από JSAJTA44V00107438 έως JSAJTA44V00208921 (3θυρα). Στα προαναφερόμενα οχήματα λόγω ελλιπούς μόνωσης της ηλεκτρικής πλεξούδας κινητήρα μπορεί να προκληθεί φθορά της εξαιτίας της επαφής της με την βίδα συγκράτησης του καλύμματος του ιμάντα εκκεντροφόρου ή με το ίδιο το κάλυμμα.

    Μετά από παρατεταμένη και μακροχρόνια χρήση στις παραπάνω συνθήκες ενδέχεται να προκληθεί βραχυκύκλωμα της πλεξούδας και δυσλειτουργία του κινητήρα. Σε εξαιρετικά ακραίες περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρξει κίνδυνος ανάφλεξης της πλεξούδας.

    Είδηση: 22463

    [16] Συνομιλίες Ρωσίας-Τουρκίας για το φυσικό αέριο

    Ειδήσεις

    Τα ενεργειακά της "πλοκάμια", μέσω των εμπορικών της σχέσεων για την παροχή φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Ασία, απλώνει η Ρωσία που ξεκινά διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την επέκταση της τρέχουσας συμφωνίας τροφοδοσίας της γείτονος με ρωσικό φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, μία ημέρα μετά την υπογραφή στο Σότσι συμφωνιών με τους εταίρους της Ρωσίας στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream ο Ρώσος πρωθυπουργός δέχθηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    "Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε ταχύτατα διαπραγματεύσεις για την επέκταση ενός από τα συμβόλαια προμήθειας της Τουρκίας με φυσικό αέριο το οποίο λήγει το 2011 και αφορά 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου", είπε μετά τη συνάντηση ο Ρώσος πρωθυπουργός που πρόσθεσε: "Θα εξετάσουμε με προσοχή την πιθανότητα κατασκευής δεύτερης διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου Blue Stream".

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός από την πλευρά του ευχαρίστησε τη Ρωσία για παράδοση επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου τον χειμώνα, όταν οι άλλοι προμηθευτές μείωσαν τις δικές τους παραδόσεις.

    "Η Ρωσία ποτέ δεν εγκατέλειψε την Τουρκία όσον αφορά την τροφοδοσία με φυσικό αέριο. Όταν έχουμε δυσκολίες, η Ρωσία πάντα προστρέχει σε βοήθειά μας και αυξάνει τις αναγκαίες ποσότητες", είπε ο κ. Ερντογάν.

    Όπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με 23,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2008, εκ των οποίων τα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα απεστάλησαν μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Blue Stream. Φέτος, η συνολική τροφοδοσία της γείτονος με ρωσικό φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί στα 25,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν την πιθανότητα πληρωμών στις διμερείς εμπορικές σχέσεις στα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών, αφού η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και η γείτονα ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας.

    "Πιστεύω ότι μια τέτοια κίνηση είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και θα μας επιτρέψει να εξαλείψουμε τους κινδύνους στις συναλλαγματικές ισοτιμίες", υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν.

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη σαφή στήριξη στο πρόγραμμα κατασκευής του Nabucco που παρείχε στις 8 Μαΐου στην Πράγα ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Η Τουρκία θα ανακοινώσει "εντός ολίγων ημερών" τα αποτελέσματα διαγωνισμού για την κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας, στον οποίο ο μοναδικός υποψήφιος είναι η ρωσική εταιρία Atomstroiexport, είπε ο κ. Ερντογάν, ενώ ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι ρωσικές εταιρίες θα συμμετάσχουν στην κατασκευή τεσσάρων σταθμών πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία.

    Είδηση: 22464

    [17] Επίθεση Παπαρήγα για τα οικονομικά του κόμματος

    Συνέχεια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του κόμματός της και των στελεχών τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΛΑΟΣ, σχετικά με τα οικονομικά του ΚΚΕ, έδωσε η Αλέκα Παπαρήγα η οποία κάλεσε όσους έχουν αναφερθείς την ανάγκη έλεγχου των οικονομικών του κόμματός να προσκομίσουν οποιοδήποτε στοιχείο διαθέτουν, τονίζοντας ότι ο κατηγορών είναι αυτός που οφείλει να προσκομίσει στοιχεία.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι αν το ΚΚΕ συκοφαντούσε τον κ. Καραμανλή ή τον κ. Παπανδρέου, ήταν υποχρεωμένο να εμφανίσει και τα σχετικά στοιχεία και πρόσθεσε, ότι το κόμμα της έχει κυρίως εκδοτικές επιχειρήσεις που δεν είναι κερδοσκοπικές, ενώ ανακοίνωσε ότι πρόσφατα το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε ελέγχους.

    Αναφερόμενη στις δραστηριότητες ΚΚΕ είπε ότι ως κόμμα δεν είναι εκδοτική επιχείρηση. Μάλιστα, άφησε αιχμές για την διαφάνεια των οικονομικών των υπολοίπων κομμάτων, διατυπώνοντας την ερώτηση αν έχει πάει ποτέ η εφορία ή ο εισαγγελέας στα κόμματά τους ενώ πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν φτιάχνει εταιρίες ''μαϊμού'' για να χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μιλώντας για την πιστωτική κάρτα που σκέφτεται να εκδώσει το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι η κάρτα αυτή θα έχει προμήθεια. Και αφού είπε ότι η ενέργεια αυτή είναι νομότυπη διερωτήθηκε τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που το ΚΚΕ έκανε το ίδιο πράγμα.

    Σχετικά με την πολιτική των δυο μεγάλων κομμάτων σε θέματα διαφάνειας, η κ. Παπαρήγα εξαπέλυσε επίθεση τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και να ισχύσει το όριο παραγραφής που ισχύει και για τους πολίτες να υπάρξουν ρυθμίσεις τέτοιες ώστε να μειωθούν τα εμπόδια για την παραπομπή ενός πολιτικού προσώπου, καθώς συνήθως η κυβερνητική πλειοψηφία παίζει καθοριστικό ρόλο, κατηγόρησε τα δυο μεγάλα κόμματα για υποκρισία στα θέματα διαφάνειας, ενώ ζήτησε ριζική αλλαγή στο πόθεν έσχες των βουλευτών.

    Συνεχίζοντας την επίθεσή της στο ΠΑΣΟΚ που κατηγόρησε για προσπάθειες ελέγχου των πολιτών μέσω ρουσφετιών, είπε ακόμη, ότι το ΚΚΕ διαθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία κατά την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση ολόκληρες οικογένειες πήγαν να ψηφίσουν παρά το γεγονός ότι δεν ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ μόνο και μόνο για να υπάρχει το όνομά τους.

    Για θέματα υγείας

    Πέρα, όμως, από την πολιτική αντιπαράθεση, επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση που επικρατεί στους τομείς της υγείαας και της ασφάλισης και τόνισε ότι το κόμμα της υποστηρίζει ανυποχώρητα τη δωρεάν και ισότιμη προστασία της υγείας και πρόνοιας για όλους είτε εργάζονται είτε όχι, είτε είναι Έλληνες είτε μετανάστες.

    Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στους τομείς αυτούς τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από το 1992 μέχρι σήμερα για να τονίσει ότι και τα δυο μεγάλα κόμματα με την πολιτική τους έδωσαν πράσινο φως για μια άνευ προηγουμένου διείσδυση των ιδιωτών στον τομέα της υγείας.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ που υπογράμμισε ότι το πρόβλημα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος δεν είναι πρωτίστως οικονομικό, αλλά πολιτικό και ταξικό τόνισε πως το ΚΚΕ διεκδικεί την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης όλων των εργαζομένων, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των εισφορών και τη διοχέτευσή τους στο ύψος της σύνταξης.

    Είδηση: 22462

    [18] Αισιόδοξος ο Πακιστανός πρωθυπουργός

    Ειδήσεις

    Τη βεβαιότητας ότι ο Πακιστανικός στρατός θα ολοκληρώσει με επιτυχία τις επιχειρήσεις κατά των αυτονομιστών ταλιμπάν, με τους οποίους συγκρούεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα σύνορα με το Αφγανιστάν και θα εξασφαλίσει την ειρήνη, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι.

    Ο πακιστανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του τόνισε ότι η επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του μήνα, σημειώνει πρόοδο και πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να βοηθηθούν οι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των σφοδρότατων μαχών που ήδη έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και άμαχοι.

    "Η επιχείρηση κατά των τρομοκρατών εξελίσσεται με επιτυχία και αυτοί που κατέστρεψαν την ειρήνη του έθνους τρέπονται σε φυγή. Τα στρατεύματα θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρις ότου διασφαλιστεί η ειρήνη και οι εκτοπισθέντες επιστρέψουν στις εστίες τους", τόνισε ο πακιστανός πρωθυπουργός στην ομιλία του σε διακομματική διάσκεψη με θέμα τις συγκρούσεις.

    Σύμφωνα με το στρατό, περισσότεροι από 1.000 ταλιμπάν και 50 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις στην κοιλάδα Σουάν, ο οποία βρίσκεται 130χλμ βορειοδυτικά του Ισλαμαμπάντ.

    Είδηση: 22459

    [19] Λύσεις για τη λαθρομετανάστευση στο φόρουμ του ΟΑΣΕ

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Στο συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης σε παγκόσμιο επίπεδο και της ανάγκης αντιμετώπισής της βάση μίας μακροπρόθεσμης, κοινά αποδεκτής πολιτικής, εστίασε η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην εναρκτήρια ομιλίας από το βήμα του Οικονομικού και Περιβαλλοντικού Φόρουμ του ΟΑΣΕ, στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 150 προσωπικότητες από το εξωτερικό, διεθνείς οργανισμούς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και θεσμικά όργανα.

    Στο φόρουμ που πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία της Ελληνικής προεδρίας και έχει τίτλο ''Διαχείριση της μετανάστευσης και η διασύνδεσή της με τις οικονομικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές πολιτικές προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή του ΟΑΣΕ'', η κ. Μπακογιάννη είπε:

    ''Αντί της εσωστρέφειας και της φοβικής αντίδρασης, είναι απαραίτητο περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να συνεχίσουμε τις πολιτικές που κατατείνουν στην αντιμετώπιση των ολοένα διογκούμενων προβλημάτων του περιβάλλοντος ή της μετανάστευσης'', τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας ικανοποίηση για την ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων που προηγήθηκε στο πρώτο μέρος του Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, αλλά την προσδοκία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για μια σειρά απτών συστάσεων που θα επιτρέψουν να προλειανθεί το έδαφος για τη συνέχιση των πρωτοβουλιών στον τομέα της μετανάστευσης.

    ''Πρόθεσή μας'' εξήγησε είναι ''να ενθαρρύνουμε μια προσεκτικότερη εξέταση των νέων τάσεων κι εξελίξεων στον τομέα της μετανάστευσης από το 2005, παραμένοντας επικεντρωμένη στην πτυχή της ασφάλειας'. Οι μετανάστες είναι άνθρωποι και ότι η κοινωνία φέρει την ηθική ευθύνη να αναπτύξει τα απαραίτητα δίχτυα ασφάλειας προκειμένου να προστατευθούν και να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ακεραιότητα των ατόμων''.

    Η υπουργός επισήμανε το ειδικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα θέματα αυτά τονίζοντας ότι η χώρα έχει μακρά παράδοση μεταναστευτικών ροών εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, γι αυτό και συμμετέχει ενεργά στον συνεχιζόμενο διάλογο κι επιθυμεί να συνεισφέρει στις πολυμερείς προσπάθειες και την ανάπτυξη μιας πιο ολοκληρωμένης προσέγγισης εξερευνώντας τρόπους να συμπεριληφθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς σε έναν ουσιαστικό διάλογο.

    Για τη σχέση της λαθρομετανάστευσης με τις κλιματικές αλλαγές'', η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο περιθώριο του Οικονομικό και Περιβαλλοντικού Φόρουμ του ΟΑΣΕ στο Λαγονήσι δήλωσε: ''Υπολογίζουμε ότι 150 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να μεταναστεύσουν μέχρι το 2050, μόνον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Για την Ελλάδα η προσπάθεια συνεχίζεται στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών και μέσω πολυμερών δράσεων''.

    Παρεμβάσεις

    Στην ανάγκη να περιφρουρηθούν τα δικαιώματα των μεταναστών, παρά την οικονομική κρίση, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό λέγοντας : ''Σε περιόδους κρίσης, έχει ζωτική σημασία να αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά των μεταναστών στις κοινωνίες μας και να απορρίπτουμε τις ξενοφοβικές τάσεις'', τόνισε.

    Από την πλευρά του ο Συντονιστής των Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Δράσεων του ΟΑΣΕ Γκόραν Σβιλάνοβιτς, επισήμανε ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται τα κέρδη από τη μετανάστευση, ''κέρδη και για τη χώρα προέλευσης και για τη χώρα υποδοχής του μετανάστη. Ορισμένες από τις πιο ``υγιείς`` χώρες στον κόσμο έχουν υψηλά ποσοστά ξένων εργαζομένων, που στην πραγματικότητα δεν συνιστούν εθνικό εργατικό δυναμικό, όμως το συμπληρώνουν''.

    Είδηση: 22458

    [20] Επίθεση σε περιπολικό

    Επίθεση από ομάδα αλλοδαπών δέχτηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας το πλήρωμα ενός περιπολικού της Άμεσης Δράσης, στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ο αστυνομικός που οδηγούσε. Το περιπολικό επέστρεφε από κλήση για ληστεία κατά 20χρονου, όταν δέχθηκε την επίθεση από περίπου 30 άτομα, που βγήκαν από το κτήριο του παλιού Εφετείου, στη γωνία Μενάνδρου και Αγ. Κωνσταντίνου, το οποίο τελεί υπό κατάληψη.

    Είδηση: 22452

    [21] Θεαματική άνοδος στο Χρηματιστήριο της Ινδίας

    Ειδήσεις

    Με εντυπωσιακή άνοδο, μεγαλύτερη του 17%, έκλεισε εσπευσμένα τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο της Μουμπάι, μετά τη μεγάλη νίκη που πέτυχε η συμμαχία της οποίας ηγείται το Κόμμα του Κογκρέσου στις βουλευτικές εκλογές της Ινδίας, συγκεντρώνοντας 261 έδρες -σε σύνολο 543 εδρών της Εθνοσυνέλευσης- έναντι 159 της Εθνικής και Δημοκρατικής Συμμαχίας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Sensex-30 κέρδισε 17% (1.306 μονάδες) φτάνοντας τις 14.272, την ώρα που οι χρηματιστές ελπίζουν σε μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Το Κόμμα του Κογκρέσου έχει αρχίσει ήδη διαβουλεύσεις, μετά τον εκλογικό θρίαμβό του, για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Προς κυβέρνηση συνασπισμού οδεύει η Ινδία; BBC: Indian stocks surge on election

    Είδηση: 22448


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 18 May 2009 - 16:55:50 UTC