Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωεκλογές: πυρετός στα πολιτικά επιτελεία
  • [02] ΕΔΟΕΑΠ: στα ίχνη των ληστών
  • [03] Σταρ στο σινεμά, επαίτης στη ζωή
  • [04] ΕΚΠΟΙΖΩ: κριτική στις τράπεζες, αλλά και προτάσεις
  • [05] Το φαγητό των Γάλλων στο Διαδίκτυο
  • [06] Μια ολόκληρη πόλη σε δίαιτα
  • [07] Διαβολική δημοπρασία για καλούς σκοπούς
  • [08] Δυσοίωνες εκτιμήσεις για εκτίναξη της ανεργίας
  • [09] Ερντογάν: Μην αλλάζετε τους κανόνες

    [01] Ευρωεκλογές: πυρετός στα πολιτικά επιτελεία

    Την προσεχή Κυριακή τελικά θα ανακοινώσουν τα ευρωψηφοδέλτια τους και τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ, τηρούν απόλυτη μυστικότητα όσον αφορά το πρόσωπο που έχει επιλεγεί από τους αρχηγούς των δύο κομμάτων ,για να τεθεί επικεφαλής της λίστας.

    Η Μαριέτα Γιαννάκου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξακολουθούν να θεωρούνται οι πιθανότεροι για να ηγηθούν αντιστοίχως των ψηφοδελτίων, ενώ νυν ευρωβουλευτές και κεντρικά πολιτικά πρόσωπα από τα δύο κόμματα αναμένεται να τοποθετηθούν σε εκλόγιμες θέσεις. Ρηγίλλης και Ιπποκράτους διαμηνύουν ότι θα ρίξουν το βάρος στην οικονομία με τις προεκλογικές εκστρατείες τους που ξεκινούν τυπικά το βράδυ της Κυριακής με τις ομιλίες του Κώστα Καραμανλή στο κλειστό γυμναστήριο της Άρτας και του Γιώργου Παπανδρέου σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Πάτρα.

    Σχολιάζοντας σε δημοσιογράφους τα δημοσιεύματα και τη φημολογία για τις υποψηφιότητες των ευρωβουλευτών, ο υπουργός Άμυνας Ευ. Μεϊμαράκης, δήλωσε ότι δεν του έχει γίνει πρόταση όπως και σε κανένα άλλο στέλεχος για τη θέση του επικεφαλής, ενώ τόνισε επιπλέον ότι έχει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στο υπουργείο Άμυνας και ανέφερε ότι την Κυριακή αναχωρεί για τριήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες όπου θα γίνουν συνεδριάσεις των υπουργών Αμύνης και εξωτερικών της ΕΕ.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος δήλωσε πως στην επικαιρότητα κυριαρχεί η συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Παρέπεμψε στο κόμμα της ΝΔ για το λόγο που δεν συνεδρίασε το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος, αλλά η Κεντρική Επιτροπή ευρωεκλογών.

    Η Νέα Δημοκρατία ξεκινά τον προεκλογικό αγώνα με αισιοδοξία, σιγουριά και αυτοπεποίθηση, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, βγαίνοντας από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ευρωεκλογών.

    "Η Νέα Δημοκρατία θα ενημερώσει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, ανέφερε η κ. Μπακογιάννη".

    Στη σημασία των ευρωεκλογών αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ευρωεκλογών της ΝΔ. "Οι Ευρωεκλογές έχουν μια ιδιαίτερη ευρωπαϊκή διάσταση αλλά και ιδιαίτερη σημασία για την εθνική πολιτική", ανέφερε ο κ. Σουφλιάς, που επισήμανε ακόμα ότι οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, καθώς επίσης και ότι "η αντιπαράθεση θα πρέπει να γίνει με πολιτικούς όρους, με πολιτικό λόγο, με επιχειρήματα και προτάσεις και όχι με ξύλινο λόγο και καταγγελίες".

    Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Λευτέρης Ζαγορίτης είπε ότι κλιμακώνεται η προεκλογική εκστρατεία με αισιοδοξία και πρόσθεσε ότι η έξοδος από την κρίση απαιτεί Ευρώπη με αλληλεγγύη και σεβασμό στον πολίτη. "Όπως γνωρίζετε, στις Ευρωεκλογές ούτε "πέφτουν" κυβερνήσεις ούτε "ανεβαίνουν" κυβερνήσεις. Εκτιμάται πάντοτε ένα εκλογικό αποτέλεσμα, όπως έγινε σε όλες τις προηγούμενες Ευρωεκλογές. Και νομίζω ότι εσείς το γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαγορίτης.

    Το ΠΑΣΟΚ

    Ο κ. Παπανδρέου από την Κίνα όπου βρίσκεται, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, είπε με χιούμορ ότι θα δώσει την απάντηση, ύστερα από διαβούλευσή του με τον Κομφούκιο.

    Την επιβεβαίωση ότι το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ θα ανακοινωθεί την Κυριακή από τον Γιώργο Παπανδρέου, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Γ. Παπακωνσταντίνου, τον οποίο η φημολογία θέλει και υποψήφιο, ο οποίος ερωτηθείς για το αν θα έχει θέση σε αυτό είπε ότι: "Εξ' όσων γνωρίζω θα βρίσκομαι στο βήμα αυτό και τη Δευτέρα", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    "Όλοι οι υποψήφιοί μας και τα στελέχη μας στο Ευρωκοινοβούλιο κάνουν τη δουλειά για την οποία στέλνονται εκεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προωθώντας τις θέσεις μας, τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και, βεβαίως, τις θέσεις της χώρας μας", δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στο αν δεσμεύεται το ΠΑΣΟΚ ότι ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου δεν θα επανέλθει στην Ελλάδα ενόψει εθνικών εκλογών.

    Η Αλέκα Παπαρήγα, κατά την επίσκεψή της στο εργοστάσιο ΚΑΤΣΕΛΗΣ, δήλωσε πως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν τη συνθήκη του Μάαστριχτ γέμισαν με ψέματα τους εργαζόμενους και τη νεολαία για τον παράδεισο που έρχεται μέσα στην ΕΕ.

    Για τεχνητή πόλωση κατηγόρησε τα δυο μεγάλα κόμματα ο Αλέξης Τσίπρας.

    Το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος ΔΡΑΣΗ παρουσίασε, ο επικεφαλής του συνδυασμού Στέφανος Μάνος, ενώ στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του "Πανελληνίου Μακεδονικού Μετώπου", με επικεφαλής τον Στέλιο Παπαθεμελή.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις

    Χαμηλή θα είναι η προσέλευση ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί το ποσοστό μικρών και περιθωριακών κομμάτων, εκτιμά σε ανάλυσή της η εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς". Στην ίδια ανάλυση σαν λόγοι που οδηγούν στη χαμηλή συμμετοχή αναφέρονται η άγνοια των πολιτών για τις αρμοδιότητες του Ευρωκοινοβουλίου, απουσία ταύτισης με συγκεκριμένα πρόσωπα, η άσκηση εξουσίας από ομάδες με αόριστες ιδεολογικές ταυτότητες, καθώς και η δυσαρέσκεια για τον υποτονικό τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν χειριστεί την παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 22340

    [02] ΕΔΟΕΑΠ: στα ίχνη των ληστών

    Κοινωνία

    Στα ίχνη των δύο κακοποιών που λήστεψαν τον περασμένο μήνα το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων βρίσκεται η ασφάλεια Αττικής. Το αποτέλεσμα της βαλλιστικής εξέτασης, του όπλου που χρησιμοποίησε ο ληστής, έδειξε ότι είναι το ίδιο που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν σε ένοπλες ληστείες στα βόρεια προάστια.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ, πρόκειται για δύο αλλοδαπούς δράστες και στήνονται μπλόκα σε περιοχές που θεωρούνται ύποπτες ότι συχνάζουν και δραστηριοποιούνται. Παράλληλα, ταιριάζει το οπτικό υλικό που κατέγραψε η κάμερα του ΕΔΟΕΑΠ, με το οπτικό υλικό από τις ληστείες που είχαν κάνει σε καταστήματα, αφού τα χαρακτηριστικά τους ταιριάζουν απόλυτα σε όλες τις επιθέσεις.

    Είδηση: 22347

    [03] Σταρ στο σινεμά, επαίτης στη ζωή

    Ειδήσεις

    Πολύ γρήγορα έσβησε το όνειρο μιας καλύτερης ζωής για τον πρωταγωνιστή της ταινίας Slumdog Millionaire των 8 Όσκαρ. Ο νεαρός Ινδός μάταια περίμενε το σπίτι που του υποσχέθηκαν οι αρχές της Βομβάης, αλλά και την αμοιβή για την εκπληκτική ερμηνεία του στην ταινία που έκανε διεθνώς πάταγο. Και όχι μόνο αυτό, η αστυνομία πέταξε κυριολεκτικά έξω αυτόν και την οικογένεια του από την παράγκα στην οποία ζούσαν, αναγκάζοντάς τον να ξαναπαίξει το ρόλο της ταινίας, αυτή τη φορά στα αλήθεια.

    To σύγχρονο παραμύθι του Slumdog Millionaire δεν είχε "χάπι εντ" και αντίθετα με την ταινία, στην πραγματική ζωή δεν έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Οι υποσχέσεις των τοπικών αρχών να χαρίσουν στον μικρό Σαλίμ της ταινίας ένα σπίτι έπεσαν στο κενό. Και δεν έφτανε μόνο αυτό. Η οικογένεια του πρωταγωνιστή Αζαρουντίν εκδιώχθηκε με κλωτσιές από την αυτοσχέδια παράγκα που έμενε στη γειτονιά Μπάντρα Ιστ της Βομβάης. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, η αστυνομία χτύπησε το αγόρι με καλάμι.

    Η ταινία που βραβεύτηκε με 8 Όσκαρ έχει αποφέρει κέρδη που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Όταν οι μικροί πρωταγωνιστές γύρισαν πίσω στην πατρίδα τους από το Χολιγουντ τους περίμενε ηρωική υποδοχή. Όταν όμως τα φώτα έσβησαν, η κυβέρνηση αποφάσισε να κατεδαφίσει το αυθαίρετο του μικρού "σταρ". Τώρα η οικογένεια βρίσκεται στο δρόμο και από κινηματογραφικοί εκατομμυριούχοι γίνονται επαίτες της αληθινής ζωής.

    Είδηση: 22345

    [04] ΕΚΠΟΙΖΩ: κριτική στις τράπεζες, αλλά και προτάσεις

    Ειδήσεις

    Σκληρή κριτική στις πρακτικές των τραπεζών στην Ελλάδα, ασκεί με ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ. Ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται στη χρονική περίοδο που διανύουμε, λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Συγκεκριμένα οι τράπεζες κατηγορούνται από την ΕΚΠΟΙΖΩ για:

    "Περιπτώσεις που οι δανειολήπτες, πριν ακόμα καταστούν ληξιπρόθεσμες οι δόσεις τους, διαβλέποντας ότι αργά ή γρήγορα δε θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, προσφεύγουν στις τράπεζες για επαναδιαπραγμάτευση, οι τελευταίες τις περισσότερες φορές αρνούνται. Στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, καταγγέλλουν τις συμβάσεις καθιστώντας απαιτητό ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο και είτε προχωρούν σε δικαστική διεκδίκηση των οφειλών (με τις γνωστές συχνά συνέπειες των πλειστηριασμών ακινήτων για οφειλές π.χ. 1.500 ευρώ), είτε προτείνουν στους δανειολήπτες ιδιαίτερα επαχθείς, και στην πράξη ανεφάρμοστους, διακανονισμούς, που ως προφανή συνέπεια έχουν την ασφυξία του πιστούχου".

    Επίσης στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι: "ελάχιστους μήνες μετά την έκρηξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι ελληνικές τράπεζες συμπεριφέρονται ως εάν να μην έχουν αντιληφθεί τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης ενώ η χιονοστιβάδα της υπερχρέωσης συνεχώς διογκώνεται, καθώς η ακαριαία μεταστροφή από τον υπερδανεισμό, χωρίς να πληρούνται στοιχειώδεις πιστοληπτικές προϋποθέσεις, στο κλείσιμο της πιστοδοτικής στρόφιγγας, έθεσε απότομο τέρμα στο μέχρι τώρα δοκιμασμένο αλλά σαθρό σύστημα της ανακύκλωσης των χρεών. Παράλληλα, οι χιλιάδες απολύσεις και η αύξηση της ανεργίας, οι αυξήσεις στα προϊόντα και το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά μια από τις ακριβότερες να ζήσεις χώρες της Ευρώπης, συμβάλλουν στη διατήρηση αυτού του φαύλου κύκλου. Καθώς τα χρέη των Ελλήνων καταναλωτών δε βρίσκουν πλέον διέξοδο σε νέες χρηματοδοτήσεις και επομένως συσσωρεύονται, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της στάσης των τραπεζών''.

    Προτάσεις της ΕΚΠΟΙΖΩ

    Τέλος η ΕΚΠΟΙΖΩ απευθύνει έκκληση στις τράπεζες «να αναθεωρήσουν την ανάλγητη στάση τους εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές της κοινωνικής ευθύνης» και ζητάει τη λήψη μέτρων από την πολιτεία, όπως:

    Είδηση: 22341

    [05] Το φαγητό των Γάλλων στο Διαδίκτυο

    Τυρί ή γλυκό, ελαιόλαδο ή κρέμα γάλακτος; Οι διατροφικές συνήθειες περίπου 500.000 Γάλλων στο μικροσκόπιο των ειδικών, στο πλαίσιο πενταετούς έρευνας που θα πραγματοποιηθεί μέσω Ιντερνετ, της σημαντικότερης αυτής της μορφής που έχει γίνει ποτέ σε όλον τον κόσμο.

    "Η έλλειψη ισορροπίας στη διατροφή είναι μακροπρόθεσμα ένας από τους βασικούς παράγοντες πολλών προβλημάτων υγείας", τόνισε η υπουργός Υγείας της χώρας Ροζελίν Μπασελό.

    Το πρόγραμμα "NutriNet Sant" θα επιτρέψει να συγκεντρωθούν όλες εκείνες οι πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη βελτίωση του τρόπο διατροφής των Γάλλων.

    Στην έρευνα μπορούν να συμμετέχουν χρήστες του Διαδικτύου άνω των 18 ετών. Θα πρέπει να συμπληρώσουν στην διεύθυνση www.etude-nutrinet-sante.fr, ένα ερωτηματολόγιο για τη διατροφή τους, τον τρόπο ζωής τους, την κατάσταση της υγείας τους. Επίσης θα πρέπει να δηλώσουν αν αθλούνται, το βάρος και το ύψος τους. Το ερωτηματολόγιο αυτό θα πρέπει να συμπληρώνεται μια φορά το μήνα και τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σε ένα εξάμηνο.

    ΠΗΓΕΣ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 22346

    [06] Μια ολόκληρη πόλη σε δίαιτα

    Αφού έβαλε σε τάξη τις καντίνες στα σχολεία της πατρίδας του, ο βρετανός σεφ Τζέιμι Ολιβερ αναχωρεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να προσφέρει και εκεί τις γαστριμαργικές τους γνώσεις, στο πλαίσιο όμως της υγιεινής διατροφής.

    Ο Ολιβερ σε συνεργασία με τον Ράιαν Σίκρεστ, παραγωγό δημοφιλούς ραδιοφωνικής εκπομπής στο σταθμό KISS-FM του Λος Άντζελες θα γυρίσουν για λογαριασμό του ABC μια σειρά εκπομπών για το πως πρέπει να τρώνε οι πολίτες: νόστιμα, αλλά υγιεινά.

    Ο διάσημος σεφ θα ταξιδεύει στις πλέον "ανθυγιεινές περιοχές της Αμερικής" και χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά θα προσπαθεί να βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών. Δεν θα απευθύνεται μόνο σε σχολεία, αλλά και σε εργασιακούς χώρους. Μέχρι τώρα δεν έχει επιλεγεί η πόλη στην οποία θα αναλάβει δράση ο Ολιβερ, αλλά σίγουρα θα είναι μια από τον κατάλογο με τις πιο "χοντρές πόλεις" των ΗΠΑ.

    Είδηση: 22343

    [07] Διαβολική δημοπρασία για καλούς σκοπούς

    Περισσότερα από 250 όργανα βασανιστηρίων του 17ου αιώνα να δημοπρατηθούν από τον οίκο Γκέρνσεϊ στη Νέα Υόρκη και ένα μέρος των εσόδων θα δοθούν σε οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, για τον αγώνα κατά των βασανιστηρίων.

    "Είναι εργαλεία που φτιάχτηκαν για να κάνουν τους ανθρώπους να υποφέρουν...πρόκειται για διαβολικά όργανα", δήλωσε ο πρόεδρος του οίκου δημοπρασιών Αρλαν Ετινγκερ. Ανάμεσα στα 252 αντικείμενα ξεχωρίζουν μια καρέκλα με καρφιά και μια τανάλια για τη γλώσσα. Τα αντικείμενα αυτά υπολογίζεται να πουληθούν ως και τέσσερα εκατομμύρια δολάρια.

    Σύμφωνα με τον Ετινγκερ τα περισσότερα από τα αντικείμενα αυτά συνοδεύονται από σπάνια έγγραφα και γκραβούρες με εικόνες βασανιστηρίων. Η συλλογή αυτή ήταν διάσημη σε Ευρώπη και ΗΠΑ τον 19ο αιώνα. Αργότερα εξαφανίστηκε και βρέθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ένας Νορβηγός τη μετέφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η οικογένειά του αποφάσισε να δωρίσει τη συλλογή σήμερα "που γίνεται τόσος λόγος για τα βασανιστήρια", τόνισε ο Ετινγκερ.

    Είδηση: 22344

    [08] Δυσοίωνες εκτιμήσεις για εκτίναξη της ανεργίας

    Ειδήσεις

    Η επίδραση από τις μειώσεις του βασικού επιτοκίου της ευρωζώνης δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα στην πραγματική οικονομία, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εν τω μεταξύ, η αγορά ομολόγων από την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης εξακολουθεί να διχάζει τα μέλη της, ενώ στις ΗΠΑ η ανεργία κατέγραψε νέο ρεκόρ για 15η συνεχή εβδομάδα. Επίσημες εκθέσεις δείχνουν εκτίναξη του αριθμού των ανέργων σε πολλές χώρες εντός και εκτός Ευρωζώνης. Οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνουν λόγο για απώλεια 8,5 εκατομμυρίων θέσεων απασχόλησης το 2009 και το 2010 σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ προβλέπεται αύξηση της ανεργίας στο 9,9% για φέτος στις χώρες της ζώνης του ευρώ.

    Στους δρόμους οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι

    Η πρόβλεψη για 8,5 εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας την επόμενη διετίες ίσως αποδειχθεί αισιόδοξη καθώς μεγάλες εταιρίες από όλους του κλάδους της παραγωγής συνεχίζουν να ανακοινώνουν μαζικές απολύσεις ,αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τον κίνδυνο κοινωνικών εξεγέρσεων εξαιτίας της ανεργίας.

    Στην Ευρώπη, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, βγήκαν στους δρόμους μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών ζητώντας μέτρα προστασίας τους απο την κρίση. Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν έως το Σάββατο 16 Μαΐου, στο πλαίσιο τριών "ευρωπαϊκών ημερών δράσης" που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων.

    Στη Ρουμανία, περίπου 10.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν την Πέμπτη στη διαδήλωση που διοργανώνεται από Εθνική Ομοσπονδία Συνδικάτων (BNS), με βασικό αίτημα προς την κυβέρνηση να επενδύσει τα κεφάλαια από τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) στην προστασία των υπαρχουσών και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όπως δήλωσε ο Ντουμίτρου Κοστίν, επικεφαλής της BNS, οι συνδικαλιστές είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν στην κυβέρνηση σχέδιο που διευκολύνει τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

    "Υπάρχουν τομείς της οικονομίας, οι οποίοι παραμένουν ανεκμετάλλευτοι, από τους οποίους μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας", τόνισε ο κ. Κοστίν.

    Εκφράζονται φόβοι ότι, το ποσοστό ανεργίας στη Ρουμανία θα φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα έως το τέλος του έτους και ότι περίπου 800.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους, προέβλεψε ο υπουργός Εργασίας Μάριαν Σάρμπου.

    ΗΠΑ

    Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία "Κράϊσλερ", που υπό δικαστική αιγίδα αναδιοργανώνεται με τρόπο ριζικό, πρόκειται να καταργήσει 789 αντιπροσωπείες της μέσα στις ΗΠΑ -περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου. "Το εθνικό δίκτυο των αντιπροσώπων πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί και να αναπλαστεί ώστε να μεγιστοποιηθεί η κερδοφορία των υπολοίπων και να εξυπηρετούνται κατάλληλα αυτήν την δύσκολη περίοδο οι πελάτες μας", τονίστηκε στην ανακοίνωση του κατασκευαστή για το θέμα αυτό.

    Προστίθεται στην ανακοίνωση ότι η σημερινή απόδοση των αντιπροσώπων "θα ληφθεί υπόψη" στην κίνηση της μείωσης του αριθμού τους. Εν προκειμένω, πρέπει να σημειωθεί ότι το ένα τέταρτο των αντιπροσώπων--σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν--κάνει περίπου το μισό των συνολικών πωλήσεων, ενώ οι μισοί αντιπρόσωποι κάνουν το 90% των πωλήσεων του αμερικανού κατασκευαστή στον οποίον όμως η "Φίατ" έχει, πλέον, μερίδιο.

    ΓΑΛΛΙΑ

    Η γαλλική κυβέρνηση θα παγώσει τις δαπάνες το 2010 στο πλαίσιο των προσπαθειών για έλεγχο του ελλείμματος του προϋπολογισμού, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος απέκλεισε πάντως αύξηση της φορολογίας. Ο Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro ότι αναμένει "αργή ανάκαμψη" στην Ευρώπη τον επόμενο χρόνο, αλλά προειδοποίησε ότι η γαλλική οικονομία δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο: Ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός και η κατανάλωση έχει παγώσει. Η διεθνής οικονομική κρίση αναμένεται ότι θα οδηγήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στη Γαλλία πάνω από το 6% αυτή τη χρονιά.

    ΙΑΠΩΝΙΑ

    Η χειρότερη ύφεση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στην Ιαπωνία προκάλεσε αύξηση των αυτοκτονιών το 2008: συνολικά 32.250 ανακοίνωσε την Πέμπτη η αστυνομία - αριθμός που σημειωτέον ξεπέρασε τις 30.000 για 11η συνεχή χρονιά. Σε οικονομικά προβλήματα αποδόθηκαν οι 7.400 αυτοκτονίας. Αιτίες, ότι έχασαν τις δουλειές τους ή ότι απέτυχαν να βρουν καινούργια δουλειά.

    Είδηση: 22342

    [09] Ερντογάν: Μην αλλάζετε τους κανόνες

    Ειδήσεις

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε ευθέως σήμερα, (Πέμπτη) και τη Γερμανία και τη Γαλλία "να μην αλλάζουν τους κανόνες για ένταξη στο μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), όπως ακριβώς δεν αλλάζουν οι κανόνες στη μέση του παιχνιδιού". "Όταν ξεκινήσει ένα αθλητικό παιχνίδι, στη διάρκειά του οι κανόνες δεν αλλάζουν. Είναι γελοίο", δήλωσε χαρακτηριστικά στην πολωνική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

    Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε "πολύ λυπηρές" τις τελευταίες δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με σαφή εναντίωση αμφοτέρων έναντι της προοπτικής, η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ μελλοντικά. Απέδωσε δε αυτές τις "πολύ λυπηρές" δηλώσεις αμφοτέρων των Ευρωπαίων ηγετών στην εκλογική συγκυρία ενόψει των Ευρωεκλογών της αρχής του Ιουνίου (4-7).

    Είδηση: 22338


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 May 2009 - 20:56:25 UTC