Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο
  • [02] Διεθνές συμπόσιο για το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας
  • [03] Ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Α. Τσίπρα στην Κοζάνη
  • [04] HΠΑ: δίκη για τρομοκρατική οργάνωση
  • [05] Εγκαίνια έκθεσης Τρισδιάστατα γλυπτά και Κούροι
  • [06] Αιγυπτιακό όχι στον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών
  • [07] Στην Κίνα την Τετάρτη ο Παπανδρέου
  • [08] Σε διαρκή επιφυλακή για τη νέα γρίπη
  • [09] Διαδήλωση υπέρ των μεταναστών

    [01] Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο

    Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τις ευρωεκλογές και το κλείσιμο της Βουλής. Ο κ. Αντώναρος κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ελεεινολογεί και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις ευρωεκλογές οι πολίτες θα επιλέξουν δυνάμεις που δεν ωραιοποιούν τα πράγματα και δεν χαϊδεύουν τα αυτιά.

    Η πλειοψηφία θα επιλέξει τις δυνάμεις που είναι στη ΝΔ και στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και θα στρέψει την πλάτη σε δυνάμεις που λαϊκίζουν, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι όλες οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται με πολιτικούς ορούς.

    Για το κλείσιμο της Βουλής ο κ. Αντώναρος εξέφρασε την απορία γιατί κάποιοι δεν σέβονται την εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος και επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι κάποιοι θέλουν να σκανδαλολογούν να λασπολογούν και να πολιτικοποιούν την πολιτική ζωή του τόπου για να ξευτελίζουν τους θεσμούς.

    Δεν θα συμπράξουμε σε αυτή την αγωνιώδη προσπάθεια είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έδρασε με απόλυτο σεβασμό στις διατάξεις του συντάγματος. Κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το κλείσιμο της βουλής με σκληρά λόγια ως συνταγματική εκτροπή και μετά κατάπιαν τα λόγια τους, είπε ο κ. Αντώναρος.

    Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατηγορούσε εκ νέου την κυβέρνηση ότι ενόψει των ευρωεκλογών επιλεγεί την πόλωση και την όξυνση και σε καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να την ακολουθήσει σ αυτό τον κατήφορο.

    Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν το διακύβευμα των ευρωεκλογών, σημείωσε, και υποστήριξε, με αφορμή τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι εκτός των άλλων η κυβέρνηση θα κριθεί και από το γεγονός ότι απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για debate Καραμανλή-Παπανδρέου.

    Για θεσμικό ατόπημα της κυβέρνησης έκανε λόγο τονίζοντας ότι η κυβέρνηση περιφρονεί τους θεσμούς με ξεκάθαρο στόχο τη συγκάλυψη και την παραγραφή των σκανδάλων.

    Ο κ Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι πότε άλλοτε δεν έκλεισε τόσο νωρίς μια κοινοβουλευτική Σύνοδος επισημαίνοντας παράλληλα ότι το κλείσιμο της Βουλής Παρασκευή βράδυ και εν κρυπτώ δημιουργεί αρκετές παρενέργειες.

    Ο Ευ. Αντώναρος μιλώντας για τις ευρωεκλογές και το ενδεχόμενο Debate αρχηγών, τόνισε ότι: "Δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην εφαρμοστούν και σ' αυτές τις εκλογές αυτά που είχαν ισχύσει στις προηγούμενες εκλογές", απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για debate των πολιτικών αρχηγών.

    Με αφορμή άλλη ερώτηση είπε ότι ενόψει ευρωεκλογών πρέπει να πρωταγωνιστήσει ο πολιτικός λόγος και όχι η παραπολιτική και η προσπάθεια ορισμένων να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

    Για δε τους υψηλούς τόνους, ανέφερε ότι δεν διαπιστώνει καμία αλλαγή και τόνισε πως η κυβέρνηση θα λέει την αλήθεια στους έλληνες.

    "Δεν περιμένετε να σχολιάσω τοποθέτηση κάποιου φορέα. Δεν το κάνω ποτέ", είπε κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλου, αλλά και ομιλία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

    Για τον πήχη στις ευρωεκλογές, είπε πως στόχος της ΝΔ είναι να αναδείξει την πολιτική και το πρόγραμμά της και δήλωσε βέβαιος πως η πλειοψηφία των πολιτών θα επιλέξει τη δύναμη της πολιτικής ευθύνης και υπευθυνότητας, που είναι η ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής.

    "Θα στρέψουν την πλάτη τους στις δυνάμεις του πολιτικού λαϊκισμού και ανευθυνότητας που εκφράζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης", συμπλήρωσε, ενώ δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ και την τοποθέτηση ως επικεφαλής της κας Νίκης Τζαβέλλα.

    Για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ είπε πως "όταν θα είναι έτοιμο θα το πληροφορηθείτε".

    Δήλωση Σ. Χατζηγάκη για τις ευρωεκλογές

    "Το ποιος θα μπει πρώτος και ποιος δεύτερος στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι μια μένα ήσσονος σημασίας", δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις ευρωεκλογές.

    Για μένα, επισήμανε ο κ. Χατζηγάκης, το πρόβλημα στις ευρωεκλογές δεν είναι η σειρά στη λίστα, αλλά τα πολιτικά ζητήματα. Και ένα καίριο ερώτημα είναι ποιο κόμμα θα πάρει την πλειοψηφία, είπε.

    Πιστεύω -κατέληξε-, ότι η ΝΔ με το πρόγραμμά της και με όσα μέχρι σήμερα ακολούθησε, θα κερδίσει τις ευρωεκλογές.

    Ο Κ. Στεφανόπουλος

    Ηχηρή πολιτική παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, που μίλησε χθες Δευτέρα σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιά, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο κ. Στεφανόπουλος έκανε λόγο για κρίση στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και προσβολή της Δημοκρατίας. «Η Δημοκρατία μας κακοποιείται και δέχεται προσβολές», τόνισε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Είδηση: 22233

    [02] Διεθνές συμπόσιο για το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας

    Πολιτική

    Την αισιοδοξία του για νίκη των σοσιαλιστών στις επικείμενες ευρωεκλογές εξέφρασε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, σε διεθνές συμπόσιο που οργανώνεται στην Αθήνα, με θέμα "Το μέλλον της Σοσιαλ-δημοκρατίας στις νέες προκλήσεις". Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να είναι πρότυπο υπερεθνικής δημοκρατίας, με συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, και να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας παγκόσμιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Στο συμπόσιο μετέχουν διακεκριμένες προσωπικότητες.

    Το κλείσιμο της Βουλής από την κυβέρνηση είχε στόχο την παραγραφή αδικημάτων τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Συμπόσιο των Αθηνών που έχει ως θέμα "Η σοσιαλδημοκρατία και οι προκλήσεις του μέλλοντος. Ποιό θα είναι το προοδευτικό μοντέλο για την Ευρώπη;"

    Ανοίγοντας την ομιλία του, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι στην πολιτική ζωή του τόπου δεν είναι όλα τόσο φωτεινά. Η κυβέρνηση αποφάσισε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο της Βουλής με στόχο την παραγραφή αδικημάτων, με τον τρόπο αυτό φάνηκε πώς οι νεοσυντηρητικοί αντιλαμβάνονται τους δημοκρατικούς θεσμούς.

    Η πρόκληση σήμερα για τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης είναι η ποιότητα της δημοκρατίας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και ανακύπτει εύλογο το ερώτημα ποιός κυβερνά τον τόπο, την Ευρώπη, τον πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια με το νεοσυντηρητισμό και την παγκοσμιοποίηση είχαμε τεράστια συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας στους λίγους. Υπήρξε μια εποχή τεράστιων ανισοτήτων και η διαχείριση τεράστιου πλούτου από χρηματοπιστωτικά συστήματα σε πολλές περιπτώσεις αιχμαλώτισε το πολιτικό σύστημα.

    Ο ευρωπαίος πολίτης αισθάνεται περιθωριοποιημένος και είναι ανάγκη η επαναφορά του πολίτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας και η επαναφορά της αγοράς και του κράτους στην υπηρεσία του πολίτη. Πρέπει να εγγυηθούμε κοινωνικά δικαιώματα πρόσβαση στη γνώση μεγαλύτερη συμμετοχή του πολίτη στην οικονομία, πράσινη ανάπτυξη, νέες μορφές συμμετοχής του πολίτη στη δημοκρατία όπως για παράδειγμα μέσα από το Διαδίκτυο, είπε.

    Το ερώτημα που ανακύπτει είναι δημοκρατία και σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Μιλώντας για τις ευρωεκλογές τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να καταστεί πρότυπο δημοκρατίας, να εμβαθύνει στους δημοκρατικούς θεσμούς και τη συμμετοχική δημοκρατία.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε εκτενή αναφορά στο τι διακυβεύεται στις ευρωεκλογές και ποιοί είναι οι στόχοι των σοσιαλιστών. Επίσης είπε ότι οι νεοσυντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρώπης αντιμετωπίζουν με αμηχανία τις Ηνωμένες Πολιτείες του Ομπάμα. Είναι ευκαιρία να προβληθούν αρχές διεθνούς δικαίου στις ευρωεκλογές, είναι η στιγμή που πολλοί κοιτάζουν προς τη σοσιαλδημοκρατία.

    Μετά τον Παπανδρέου στο βήμα ανέβηκε η κ. Σεγκολέν Ρουαγιάλ η οποία τόνισε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι και οι λαοί δεν εμπιστεύονται την Ευρώπη. Χρειάζεται το εγώ να αντικατασταθεί από την αλληλεγγύη. Ζούμε μια πρόκληση. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη οικονομική, πολιτική και οικολογική τάξη.

    Οι δεξιές κυβερνήσεις αλλάζουν ένδυση και χωρίς ντροπή χρησιμοποιούν τη γλώσσα της αριστεράς. Η κρίση που διερχόμαστε είναι ηθική και πολιτιστική και η κρίση αυτή αποκάλυψε την κοινή μας μοίρα ως Ευρωπαίων. Είναι υποχρέωση της γενιάς μας να οικοδομήσει μια νέα αρμονία χάρη του κοινού μας μέλλοντος. Η κ. Ρουαγιάλ αναφέρθηκε στα κοινωνικά κινήματα και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι σοσιαλιστές θα ξαναβρούν την ενότητά τους και θα δώσουν νέες αξίες.

    Το συμπόσιο των Αθηνών πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής υπό την αιγίδα των εφημερίδων Το Βήμα και El Pais σε συνεργασία με το "Βήμα ιδεών" και την κίνηση desirs d' avenir της Γαλλίας. Συντονιστής του συμποσίου είναι ο Γάλλος δημοσιογράφος Ζαν-Μαρί Κολομπανί. Στο συμπόσιο μετέχουν διακεκριμένες προσωπικότητες, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, της Ιταλίας Μάσιμο ντ' Αλέμα, ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο, οι βουλευτές και πρώην υπουργοί Αννα Διαμαντοπούλου, Ζαν Λουί Μπιανκό από τη Γαλλία, Ντένις Μακ Σέιν από τη Βρετανία, Λάιφ Παγκρότσκι από τη Σουηδία, η βουλευτής Αγγέλικα Σβαλ-Ντίρεν από τη Γερμανία και οι οικονομολόγοι καθηγητές Γκάρι Ντίμσκι, Τάσος Γιαννίτσης, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ που έχει στείλει βιντεοσκοπημένο μήνυμα και ο Φίλιπ Αγκιόν.

    Παρέμβαση έκανε ο γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 22234

    [03] Ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Α. Τσίπρα στην Κοζάνη

    Πολιτική

    Υπερήφανος για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία της Κοζάνης και αναφέρθηκε αναλυτικά στα πρόσωπα που το απαρτίζουν και το τι εκπροσωπούν. Παράλληλα επισήμανε ότι ξέρει πως κάποιοι θα βρουν αφορμή να επιτεθούν στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α γι΄ αυτές τις επιλογές του και παρατήρησε: "Τέτοιες επιθέσεις μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι βαδίζουμε σε σωστό δρόμο. Ότι ενοχλούμε αυτούς που θέλουν να χαϊδεύουν συντηρητικά αυτιά. Ότι δείχνουμε τον δρόμο της αλληλεγγύης, της ενότητας και των κοινωνικών αγώνων, όπως πρέπει να κάνει η ριζοσπαστική αριστερά".

    Ενόψει των ευρωεκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε: "Είμαστε δίπλα σε αυτόν τον κόσμο που μας παρακολουθεί με ενδιαφέρον, ακόμα κι αν ξέρουμε ότι διστάζει να κάνει το βήμα και να μας ψηφίσει. Παρακολουθεί όμως και σε μεγάλο βαθμό υιοθετεί τις προγραμματικές προτάσεις που απευθύνουμε στο ΠΑΣΟΚ, προτάσεις για κοινή δράση απέναντι στα μεγάλα προβλήματα. Και αναρωτιέται γιατί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν είναι σε θέση να απαντήσει. Αναρωτιέται γιατί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αρνείται οποιαδήποτε συγκεκριμένη προγραμματική δέσμευση και εξαντλείται σε γενικόλογες αναφορές. Είμαστε δίπλα σε αυτόν τον κόσμο, τον σεβόμαστε, μα πάνω από όλα θέλουμε να είμαστε μαζί τους ειλικρινείς και έντιμοι. Και γι αυτό τους λέμε ευθέως : Σας λογαριάζουμε και σας υπολογίζουμε. Ξέρουμε ότι χωρίς εσάς δε μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Αλλά τα πράγματα δε θα αλλάξουν αν ο ΣΥΡΙΖΑ από μέρος της λύσης γίνει κομμάτι της κρίσης του πολιτικού σκηνικού. Τα πράγματα θα αλλάξουν και μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα αν κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στις 7 του Ιούνη. Αν αποδείξουμε ότι κανένας δεν είναι στο τσεπάκι κανενός. Αν κάνουμε τη μεγάλη έκπληξη και διαμορφώσουμε τους συσχετισμούς εκείνους που πέρυσι την άνοιξη τρόμαξαν πολλούς καρεκλοκένταυρους της εξουσίας. Οι οποίοι βάλθηκαν με σθένος να πολεμήσουν την Άνοιξη της ελπίδας, την Άνοιξη μιας νέας ενωτικής αριστεράς που θα αλλάξει το τοπίο και θα ανατρέψει τα πράγματα, που θα φέρει μια νέα μεταπολίτευση από τα κάτω. Αυτή την Άνοιξη μπορούμε να τη φέρουμε μαζί και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο μεγάλο βήμα στις ευρωεκλογές του Ιούνη".

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε εξοργισμένος με τις αναφορές του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου για το πολιτικό σύστημα και σημείωσε: "Άκουσα με μεγάλη έκπληξη τον πρόεδρο του ΣΕΒ, τον κ. Δασκαλόπουλο, να επιτίθεται στο πολιτικό σύστημα και να ασκεί κριτική στην μεταπολιτευτική δημοκρατία. Δεν προκαλεί μόνο το ότι ο κ. Δασκαλόπουλος μιλάει εκ μέρους της πλέον κρατικοδίαιτης παρέας της ελληνικής οικονομίας. Που επιδοτείται συστηματικά με φοροαπαλλαγές και προκλητικούς δήθεν αναπτυξιακούς νόμους, και που κοιτάζει πως θα περιορίσει τα εργασιακά δικαιώματα. Και που μόλις τελειώσει το κρατικό χρήμα, απειλεί πως θα μεταφέρει τα μαγαζιά έξω από τη χώρα. Δεν προκαλεί το ότι η ίδια η επιχείρηση του κ. Δασκαλόπουλου πρωτοστατεί στη δημιουργία καρτέλ, κρατώντας από τον λαιμό παραγωγούς και καταναλωτές. Το πιο εξοργιστικό είναι ένας οικονομικός παράγοντας να διακηρύσσει το τέλος της μεταπολίτευσης και να υποδεικνύει το πως πρέπει να αναπροσαρμοστεί η δημοκρατία για να εξασφαλίσει την ευημερία τη δική του και των φίλων του".

    Πρόσθεσε πως είναι ενοχλητικό ότι δεν αντέδρασαν ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, που τον άκουσαν να τα λέει, και απέδωσε τη στάση τους στο ότι "οι κραυγές του κ. Δασκαλόπουλου που ζητάει να μπει η χώρα σε έναν νέο οικονομικό γύψο, όσο προκλητικές και αν είναι, δεν βρίσκουν αντίθετη ούτε την κυβέρνηση, ούτε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ" και υπογράμμισε: "Το αν υπάρχει διαφθορά και κρίση στο πολιτικό σύστημα, θα το κρίνει ο λαός, με την ψήφο του και με την πολιτική του στάση. Η εποχή των εθνοσωτήρων του πολιτεύματος και της οικονομίας έχει περάσει, όσο και αν κάποιοι την νοσταλγούν πλέον τόσο ανοιχτά και προκλητικά".

    Είδηση: 22239

    [04] HΠΑ: δίκη για τρομοκρατική οργάνωση

    Αμερική-ΗΠΑ

    Ποινές κάθειρξης μέχρι και 70 χρόνων, αντιμετωπίζει ο καθένας από τους πέντε κατηγορούμενους (σε σύνολο έξι) για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση στις ΗΠΑ. Οι πέντε κατηγορούνται για σχεδίαση των επιθέσεων κατά του Πύργου Sears του Σικάγου και των κτιρίων του FBI, με τη βοήθεια και μέλους της Αλ Κάιντα.

    Την ενοχή των κατηγορουμένων αποφάσισε το σώμα των ενόρκων, μετά από εξαήμερης διάρκειας διαβουλεύσεις και αφού η δίκη αναβλήθηκε το 2007, αλλά και το 2008 λόγω της ασυμφωνίας των ενόρκων σχετικά με τις ποινές. Η συνεδρίαση των ενόρκων διεξήχθη στο Μαιάμι.

    Είδηση: 22240

    [05] Εγκαίνια έκθεσης Τρισδιάστατα γλυπτά και Κούροι

    Ειδήσεις

    Εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τρίτης η έκθεση της Νίσα Σεβενεμάντ αλλά και του Νίκου Φρατζολά στον Πολυχώρο ''Αθηναϊς'', από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο. ''Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, η σημασία της τέχνης είναι πολύ σημαντική και πρέπει να βλέπουμε κάθε έργο με τα μάτια της ψυχής μας'', δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας το σημαντικό ρόλο της "Αθηναϊδας", να παράγει πολιτισμό και να φιλοξενεί κάθε φορά ξεχωριστούς καλλιτέχνες.

    Ο ανθρωποκεντρικός γλυπτικός κόσμος της Νίσα Σεβενεμάντ είναι ιδιότυπος, καθώς περιλαμβάνει ένα αναρίθμητο πλήθος μικρών μορφών, αλλά άχρονων. Ο θεατής των τρισδιάστατων μπρούντζινων γλυπτών της ("Γένεση", "Το μεγάλο βιβλίο του χρόνου" κ.ά.) δεν αντιλαμβάνεται από που έρχονται και που πάνε. Οι άχρονες μορφές της Νίσα μπορεί και να γεννήθηκαν στην αρχή της δημιουργίας του κόσμου και κουβαλούν τη μοίρα του ανθρώπινου γένους ή την υπαρξιακή αγωνία του σύγχρονου. "Η τέχνη της έχει σαν πρότυπο για άλλη μια φορά τον άνθρωπο, τη ζωή, το έργο, τις πόλεις, τα προβλήματα, τις απολαύσεις, την ανθρωπιά του, που αποτελούν τα καλύτερα εφόδια και το μυστικό της δύναμής του", είχε γράψει ο Δημήτρης Παπαστάμος, τ. διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης, στενός φίλος της Νίσα Σεβενεμάντ, συζύγου του τ. υπουργού Εσωτερικών και Εθνικής Αμύνης της Γαλλίας Ζαν Πιέρ Σεβενεμάντ, επί Φ. Μιτεράν.

    Σαράντα πέντε και πλέον ευφάνταστα γλυπτά της γαλλίδας δημιουργού και 38 μνημειακών διαστάσεων πίνακες του Νίκου Φραντζόλα παρουσιάζονται στον πολυχώρο πολιτισμού του Βοτανικού.

    Ο 47χρονος Νίκος Φραντζολάς ανήκει στους καλλιτέχνες που εμμένουν στα πάθη της ύλης του χρώματος και στις αξίες της παραστατικής ζωγραφικής. Οι 38 μνημειακοί πίνακές του (2000-2009) αποκαλύπτουν τη συνοχή του θεματολογικού τους άξονα: "Τριλογία: Γένεσις, Πτώσις, Έξοδος". Ο ζωγράφος βυθίζει το βλέμμα του στη δημιουργία του κόσμου και στην ατελή πραγματικότητα, στην πορεία του ανθρώπου από τη γέννηση έως το σήμερα. Αρχή και τέλος, ζωή και θάνατος, είναι τα κλειδιά του ζωγραφικού του τοπίου. Οι μορφές του σε πάνε στο παρελθόν, αλλά σου θυμίζουν το τώρα. Τα γυμνά σώματα θυμίζουν αρχαίους κούρους και απευθύνονται μετωπικά στον θεατή.

    Είδηση: 22241

    [06] Αιγυπτιακό όχι στον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Απόλυτα αρνητική ήταν η δήλωση του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, στο ενδεχόμενο επίσκεψης στην αραβική χώρα του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφο, σύμφωνα με το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο Mena:

    "Διαπραγματεύομαι με τον Νετανιάχου, δεν διαπραγματεύομαι με τον Λίμπερμαν. Δεν γνωρίζω εάν προσκλήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών (Αχμεντ Αμπούλ Γέιτ) ή όχι. Όμως ο Λίμπερμαν δεν είναι αποδεκτός από την κοινή γνώμη". Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ εκφράζει πολιτικά το χώρο της ακροδεξιάς.

    Επίσης στην Αίγυπτο, όχι στο πολιτικό επίπεδο, αλλά στο κοινωνικό, δικαστήριο απαγόρευσε την λειτουργία ξένων πορνογραφικών ιστοσελίδων στην χώρα "Η συνέχιση της λειτουργίας αυτών των ιστοσελίδων και η μη απαγόρευση τους δεν αποτελεί μέρος της ελευθερίας της έκφρασης, αφού όσα δημοσιεύονται σε αυτές τις ιστοσελίδες επηρεάζουν την εθνική και κοινωνική ασφάλεια. Οι ελευθερίες και τα δικαιώματα δεν είναι απόλυτα, περιορίζονται από τον σεβασμό στην έννοια της οικογένειας, η οποία αποτελεί την βάση της κοινωνίας μας", δήλωσε ο δικαστής Μοχάμεντ Ατίγια.

    Είδηση: 22238

    [07] Στην Κίνα την Τετάρτη ο Παπανδρέου

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ), Γιώργος Παπανδρέου αναχωρεί την Τετάρτη για το Πεκίνο, για μια συνάντηση κορυφής μεταξύ της ηγεσίας της Διεθνούς και της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην πρωτεύουσα της ΛΔ της Κίνας, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο.

    Ο κ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει επίσης σε συνάντηση της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία, παρουσία των συντονιστών της Επιτροπής, Γιόραν Πέρσον, τέως πρωθυπουργού της Σουηδίας, και Ρικάρντο Λάγκος, τέως Προέδρου της Χιλής.

    Στις συναντήσεις του με τα ηγετικά στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Γιώργος Παπανδρέου, θα συζητήσει θέματα που αφορούν την σχέση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, τις διμερείς σχέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με το ΠΑΣΟΚ, καθώς και θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Κίνας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας δεν είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά έχει μία στενή σχέση συνεργασίας και δραστηριοποιείται στις Επιτροπές που αφορούν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και τα θέματα Διεθνούς Αφοπλισμού.

    Η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει αρχίσει τους τελευταίους μήνες έναν εποικοδομητικό διάλογο με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, για την συμμετοχή της Κίνας στην διαμόρφωση των προτάσεων που προωθούν οι σοσιαλιστές σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κίνα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα επισκεφθεί εγκαταστάσεις με οικολογικό ενδιαφέρον όπως, το Πράσινο Κτίριο Tsing Hua και το εργοστάσιο σκυροδέματος Jinyu, που λειτουργεί με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος. Το Πράσινο Κτίριο Τsing Hua, κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και είναι ένα πρότυπο κτίριο σε διεθνές επίπεδο για την έξυπνη χρήση κατασκευαστικών τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον και ενεργειακά αυτόνομο.

    Είδηση: 22237

    [08] Σε διαρκή επιφυλακή για τη νέα γρίπη

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Σε ολόκληρο τον κόσμο ταξιδεύει πλέον η νέα γρίπη και ο αριθμός των κρουσμάτων της ξεπέρασε το όριο των 5.000 ατόμων με 61 νεκρούς σε 30 χώρες σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στις ΗΠΑ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης Α (Η1Ν1) είναι έως σήμερα 3.009. Στην Ελλάδα, υπάρχουν μέχρι τώρα 2.173 έλληνες και επισκέπτες, που ζήτησαν πληροφορίες για την νόσο, και συνολικά 44 άτομα εισήχθησαν για έλεγχο στο Σισμανόγλειο και το ΑΧΕΠΑ. Όλοι τους αποδείχθηκαν αρνητικοί στον ιό, ωστόσο οι υγειονομικές αρχές δεν εφησυχάζουν και παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα. Τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει, εάν θα ανέβει κλίμακα ή θα πέσει, ο συναγερμός για τη γρίπη τύπου Α.

    Με δύο ακόμα κρούσματα γρίπης Α (Η1N1) στην ισπανική επικράτεια, η μεγάλη χώρα της Ιβηρικής έφθασε συνολικά τα εκατό (100), όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο της Υγείας στη Μαδρίτη. Η Ισπανία καθίσταται η πλέον πληγείσα από την ασθένεια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

    Στην Κολομβία το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν έξι νέα περιστατικά της ίδιας νόσου, από τα οποία τα τρία με βασικό τους χαρακτηριστικό τα οξέα αναπνευστικά προβλήματα των πασχόντων, στο νομό Κασανάρε στα βορειοανατολικά της λατινοαμαερικανικής αυτής χώρας. Συνολικά, 182 άνθρωποι είναι υπό επιτήρηση για τη νόσο στην Κολομβία, όπου η νόσος ενέσκηψε προ εβδομάδας.

    Στην Κίνα καταγράφεται μετά από αυτό στο Τσενγκντού ένα δεύτερο περιστατικό της νόσου του ιού H1N1, πρόκειται για άνδρα που ασθένησε στην επαρχία του Σαντόνγκ στα ανατολικά και ο οποίος είχε ταξιδέψει στον Καναδά. Αλλά στο μεταξύ ο 30χρονος, που μέσω Ιαπωνίας από τις ΗΠΑ έφθασε στο κινεζικό έδαφος και νοσούσε, με την εφαρμοζόμενη εντατική θεραπεία "είναι σε σταθερή ανάρρωση".

    Το Τσενγκντού (επαρχία Σιτσουάν) έχει το "προνόμιο" να είναι η γεωγραφική περιοχή της Κίνας με τα περισσότερα κρούσματα γρίπης Α απ' όλα τα λοιπά διαμερίσματα--περίπου 125. Συνολικά με τα συμπτώματα της νόσου ή παρεμφερή, οπότε ελέγχονται προληπτικώς, νοσηλεύονται σε όλη την Κίνα 349 άνθρωποι--οι 78 αλλοδαποί. Στην Κίνα, το 2003, είχε εκδηλωθεί το "Σύνδρομο της Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας".

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επισήμανε ότι την Τρίτη 12 Μαϊου, στις 12.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας διαβήκαμε το όριο των πέντε χιλιάδων (5.000) κρουσμάτων γρίπης Α σε όλο τον πλανήτη και περιέλαβε τρία ακόμα κράτη --Κούβα, Ταϊλάνδη και Φινλανδία στον κατάλογο των κρατών με ασθενούντες (-ούσες). "Μπορεί να διακρίνουμε μόνον την κορυφή του παγόβουνου", επισημάνθηκε από τον ΠΟΥ. Στους ανθρώπους, που συνήλθαν χάρη στις αυξημένες αντοχές του οργανισμού τους, απευθύνθηκε η προτροπή, "να κάνουν έναν πλήρη εργαστηριακό έλεγχο, σύντομα".

    Δύο νέοι από την Φινλανδία, από την πρωτεύουσα Ελσίνκι, ταξίδεψαν στο Μεξικό κι επέστρεψαν ασθενούντες. Τέλος ο ειδικός επί πανδημιών Ιάπωνας γιατρός Νίκι Σίντο εστίασε τη δική του δήλωση στην παράμετρο ότι "προκύπτει ότι ο ιός H1NI--διαρκώς μεταλλασσόμενος--αρχίζει να παρουσιάζει αυξανόμενη αντοχή στο συστατικό του σκευάσματος Ταμιφλού, το "Οσελταμιβίρ", κάτι που προβληματίζει επειδή το φθινόπωρο στη Δύση είναι ήδη, στο Νότιο ημισφαίριο...χειμώνας.

    Στις ΗΠΑ

    Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, είναι 3009 επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης Α(Η1Ν1)--σε σχέση με 2.618 χθες Δευτέρα --και τρεις θανάτους στο αμερικανικό έδαφος, σύμφωνα με τον καθημερινό απολογισμό των Κέντρων ελέγχου και πρόληψης των ασθενειών (CDC). Σύμφωνα με τα CDC, 45 αμερικανικές πολιτείες (συμπεριλαμβανομένης και της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Ουάσινγκτον) από τις 50 έχουν πληγεί, σε σχέση με τις 44 που ήταν χθες. Το Ιλινόι, είναι η πολιτεία που έχει καταγράψει τα περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης, με 554 επιβεβαιωμένα περιστατικά. Ακολουθεί η πολιτεία του Ουισκόνσιν με 437 περιστατικά και το γειτονικό προς το Μεξικό Τέξας με 206 επιβεβαιωμένα περιστατικά. Τρία άτομα πέθαναν από την γρίπη Α στο αμερικανικό έδαφος. Τα δυο πρώτα έχασαν τη ζωή τους στο Τέξας--ένα μεξικανικής καταγωγής παιδί δυο ετών, και μια τριαντάχρονη γυναίκα που αντιμετώπιζε ήδη προβλήματα υγείας. Ένας τρίτος θάνατος, αυτός ενός τριαντάχρονου άνδρα που υπέφερε από χρόνια καρδιακά προβλήματα, ανακοινώθηκε το Σάββατο το βράδυ στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.

    Στο Μεξικό

    Τα ξενοδοχεία στο διάσημο μεξικανικό τουριστικό θέρετρο του Κανκούν και των περιχώρων του προσφέρουν δωρεάν διακοπές για τρία χρόνια σε όσους παραθεριστές προσβληθούν από τη γρίπη Α-Η1Ν1 κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους τους. Η διαφημιστική εκστρατεία με τίτλο «Εγγυήσεις χωρίς γρίπη», προσφέρει «δωρεάν παραμονή για τρία χρόνια στον κάθε ταξιδιώτη που θα παρουσιάσει συμπτώματα της γρίπης οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή του», τόνισε σήμερα ο Φερνάνδο Γκαρσία, εκπρόσωπος ενός από τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στην εκστρατεία. Όπως τόνισε ο ίδιος, οι ξενοδοχειακές μονάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι δυνατότητας 5.000 δωματίων. Οι ξενοδόχοι του Κανκούν προτίθενται να γράψουν στην αμερικανική κυβέρνηση, ζητώντας της να αποσύρει την οδηγία προς τους υπηκόους της να αποφεύγουν το Μεξικό, και πρόκειται επίσης να ξεκινήσουν μία διαφημιστική εκστρατεία και στον αμερικανικό Τύπο. Η σπάνις των τουριστών στην περιοχή, μετά την εκδήλωση της γρίπης στο Μεξικό, που έχει προκαλέσει τον θάνατο 58 ανθρώπων, οδήγησε στο κλείσιμο 25 ξενοδοχείων στο Κανκούν, και στα γειτονικά θέρετρα της Πλάγια ντελ Κάρμεν και του Κοσουμέλ, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Σήμερα η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως όλα ανεξαιρέτως τα μεγάλα θέρετρα της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Πουέρτο Βαγιάρτα και το Λος Κάβος, είναι «ασφαλή». Τρεις ξένοι, «δύο Αμερικανοί και ένας Σκωτσέζος», περιλαμβάνονται μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται στο Μεξικό, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Δύο από αυτούς προσβλήθηκαν στον Κανκούν, και ο τρίτος στο κέντρο της χώρας, πρόσθεσε.

    Στην Ελλάδα

    Σε επιφυλακή για το νέο ιό της γρίπης παραμένει το υπουργείο Υγείας και επεκτείνει τα μέτρα προφύλαξης, προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα ενόψει του καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου, καθώς οι επιστήμονες αναμένουν νέα έναρξη του φαινομένου διεθνώς από τον Σεπτέμβριο. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοινώσε ότι έχουν γίνει παραγγελίες πρόσθετων ποσοτήτων αντιικών φαρμάκων ώστε τα αποθέματα να καλύπτουν το 20% του πληθυσμού, σε περίπτωση που ο ιός πλήξει και την Ελλάδα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Σχετικά άρθρα: Έτοιμη η Ελλάδα έναντι της γρίπης

    Είδηση: 22236

    [09] Διαδήλωση υπέρ των μεταναστών

    Κινητοποίηση με διαδήλωση από τα Προπύλαια προς το υπουργείο Εσωτερικών, πραγματοποίησαν μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις. Κεντρικό σύνθημα των συγκεντρωμένων ήταν "Ζούμε εδώ, δουλεύουμε σκληρά, θέλουμε χαρτιά, αξιοπρέπεια και ίσα δικαιώματα".

    Επίσης οι συγκεντρωμένοι διεκδικούν τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του νόμου 3386/2005 για παροχή άδειας παραμονής σε όλους όσων η διαμονή στην Ελλάδα πριν από το 2005 αποδεικνύεται με δημόσιο έγγραφο και επίσης η νέα διαδικασία νομιμοποίησης για τους μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 2004 και εξακολουθούν να ζουν στη χώρα μας. Παράλληλα εκπρόσωποι των διοργανωτών, χαρακτήρισαν τον αγώνα τους "συνέχεια της ηρωικής απεργίας πείνας των 15 μεταναστών στα Χανιά της Κρήτης, το Νοέμβριο του 2008, που κατέληξε σε παροχή προσωρινής άδειας παραμονής" .

    Είδηση: 22235


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 12 May 2009 - 20:54:52 UTC