Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λήξη των εργασιών της Βουλής ενόψει Ευρωεκλογών
  • [02] Αλβανός διπλωμάτης συνελήφθη στην Τουρκία για ναρκωτικά
  • [03] Αυστηροί έλεγχοι στην αγορά υγρών καυσίμων στην Κρήτη
  • [04] Απέλαση λαθρομεταναστών β¦εν πλω!
  • [05] Ανοίγει πάλι η είσοδος στην Ελευθερία
  • [06] Στη Μέση Ανατολή ο Πάπας Βενέδικτος

    [01] Λήξη των εργασιών της Βουλής ενόψει Ευρωεκλογών

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Απεστάλει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στη Βουλή, το προεδρικό διάταγμα με το οποίο ανακοινώνεται η λήξη των εργασιών της τρέχουσας Συνόδου της Βουλής ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου.

    Το Κοινοβούλιο θα επαναλάβει τις εργασίες του μετά τις Ευρωεκλογές, με τα θερινά τμήματα.

    Σχετική δήλωσε έκανε απόψε το βράδυ ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας: "Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με ενημέρωσε ότι, σήμερα το απόγευμα, υπεγράφη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια το διάταγμα λήξης των εργασιών της Β' Τακτικής Συνόδου της ΙΒ' Περιόδου της Βουλής, από αύριο 9 Μαΐου, λόγω των Ευρωεκλογών. Άμεσα ενημέρωσα τα Κόμματα περί τούτου."

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έκανε την παρακάτω δήλωση:

    Η απόφαση του κ. Καραμανλή να κηρυχθεί εσπευσμένα η λήξη της τρέχουσας Β΄ Τακτικής Συνόδου της Βουλής συνιστά ουσιαστική θεσμική εκτροπή. Είναι μια κίνηση πρωτοφανής και προκλητική που οδηγεί σε παραγραφή όλων των τυχόν ποινικών ευθυνών των υπουργών για την περίοδο 2004-2007. Είναι μια κυνική ομολογία ότι μπροστά στην αυτοσυντήρηση της κυβέρνησής του ο κ. Καραμανλής δεν έχει τον παραμικρό φραγμό. Αντί για τη διαφάνεια, την απόδοση ευθυνών όπου αυτές υπάρχουν και την απαλλαγή όσων έχουν κατηγορηθεί άδικα, επέλεξαν την αναγκαστική αδράνεια και τη σιωπή της Βουλής, το σκοτάδι της αδιαφάνειας. Για να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και για να μείνει ανοικτό το πεδίο της λασπολογίας, της οργανωμένης κυβερνητικής σκανδαλολογίας και της σπίλωσης.

    Η κυβέρνηση Καραμανλή θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση της συγκάλυψης, της παραγραφής και της παραβίασης της θεσμικής τάξης.

    Την απάντηση θα τη δώσει ο λαός.

    Ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΚΚΕ για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής

    Ανεξάρτητα από το τι λέει το Σύνταγμα, το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής αφορά είτε στην παραγραφή των σκανδάλων είτε κρύβει άλλες σκοπιμότητες, είτε και τα δύο. Ο λαός πρέπει να απαντήσει γυρίζοντας την πλάτη σε ένα σάπιο πολιτικό σύστημα. Να αναπτύξει τη δική του δράση και να υπερψηφίσει το ΚΚΕ.

    Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλη:

    Η λήξη της Συνόδου της Βουλής με την έκδοση του σχετικού διατάγματος είναι πρωτοφανής ενέργεια στην πολιτική ζωή του τόπου. Το αξιόποινο πράξεων υπουργών και υφυπουργών, οι οποίες άλλωστε βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της έρευνας εξαλείφεται. Είναι προφανής η επιλογή συγκάλυψης όλων αυτών των υποθέσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ενέργεια, η οποία συνιστά θεσμική εκτροπή .

    O Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος, αναφερόμενος στο κλείσιμο των εργασιών της Βουλής, δήλωσε:

    «Μετά τον Παυλίδη, τη SIEMENS και τη ΜΑΝ, για την κυβέρνηση ως μάνα εξ ουρανού ήταν η επιλογή να σταματήσουν οι εργασίες της Βουλής και να επιχειρηθεί η παραγραφή των αδικημάτων των τελευταίων πέντε ετών. Δυστυχώς η πρότασή μας να παραμείνει η Βουλή ανοικτή και να έρθουν όλα στο φως δεν ακούστηκε από τον Πρωθυπουργό. Αυτό σημαίνει πολλά, αυτό σημαίνει κουκούλωμα».

    Είδηση: 22076

    [02] Αλβανός διπλωμάτης συνελήφθη στην Τουρκία για ναρκωτικά

    Ειδήσεις

    Αλβανός διπλωμάτης συνελήφθη στην Τουρκία κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αλβανικές αρχές, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι συνελήφθη καθώς μετέφερε 65 κιλά ηρωίνης. Η σύλληψη του Αγκίμ Χατζίου, δεύτερου γραμματέα της αλβανικής πρεσβείας στην ΠΓΔΜ, συνιστά το δεύτερο περιστατικό αυτού του τύπου, μετά τη σύλληψη πέρυσι στην Ιταλία οδηγού της αλβανικής πρεσβείας, ο οποίος μετέφερε ένα κιλό κοκαΐνης.

    "Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης μας ενημέρωσε με φαξ ότι ο πολίτης Αγκίμ Χατζίου συνελήφθη με την κατηγορία του 'λαθρεμπορίου ναρκωτικών ουσιών'", αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας σε ανακοίνωσή του. Ο υπουργός Εξωτερικών Λουλζίμ Μπάσα απομάκρυνε τον Χατζίου από τα καθήκοντά του επειδή δεν είχε παρουσιαστεί στην εργασία του από τη Δευτέρα. Εξάλλου οι αρχές της χώρας ήραν τη διπλωματική του ασυλία. Εφημερίδες έγραψαν ότι η ηρωίνη που μετέφερε ο Χατζίου την ώρα που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές στα σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας, ήταν αξίας 650.000 ευρώ, αλλά η τιμή πώλησής της θα ήταν πολλαπλάσια, γύρω στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

    Είδηση: 22077

    [03] Αυστηροί έλεγχοι στην αγορά υγρών καυσίμων στην Κρήτη

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Η ακριβή βενζίνη στην Κρήτη προβληματίζει τις αρμόδιες αρχές που εντείνουν τους ελέγχους, ενώ έρευνα διενεργεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κι αυτό παρά τις προειδοποιήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών προς τους εμπλεκόμενους στην αγορά καυσίμων, και τη μείωση των λιμενικών τελών για εκφορτώσεις πετρελαιοειδών. Πρατηριούχοι και εκπρόσωποι των εταιριών, που κλήθηκαν σε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, επιρρίπτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον, όμως την κατάσταση που επικρατεί πληρώνει ο καταναλωτής.

    Το πως και το πότε θα ''περάσει'' η μείωση των λιμενικών τελών στις λιανικές τιμές υγρών καυσίμων στην Κρήτη ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Κ. Μουσουρούλης με τους εκπροσώπους της αγοράς υγρών καυσίμων της Κρήτης.

    Ο κ. Μουσουρούλης τόνισε σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ότι: ''η συνάντηση ήταν σε συνέχεια προηγούμενης που είχε γίνει, αλλά και της παρουσίασης από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη των μέτρων για την αγορά πετρελαιοειδών. Μέσα σε αυτά τα μέτρα υπάρχουν ρυθμίσεις για όλη τη χώρα αλλά και ειδικά για την Κρήτη. Θα αναφέρω ορισμένες από αυτές: Μια είναι η ενίσχυση του ρόλου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προκειμένου να γνωμοδοτεί όσον αφορά πρόσβαση τρίτων σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Όσον αφορά στο κόστος, αναφέρω ότι χθες το βράδυ ολοκληρώθηκαν έλεγχοι ποιότητας και ποσότητας σε όλους τους νομούς της Κρήτης από κινητά εργαστήρια του Υπουργείου Ανάπτυξης. Παράλληλα, στο θέμα του ανταγωνισμού η έρευνα που διενεργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της θα παραδοθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ορίζει ο νόμος. Να προσθέσω ότι στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι και η μείωση των λιμενικών τελών στο λιμένα Ηρακλείου από 20 ευρώ το κυβικό μέτρο στα 6 ευρώ το κυβικό μέτρο. Μείωση που αναμένουμε και παρακολουθούμε στενά, σύμφωνα με τα στοιχεία μας να περάσει στον καταναλωτή".

    Στη συνάντηση με το γενικό γραμματέα συμμετείχαν οι: Γ. Γεωργίου - Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, Α. Πετριανίδης - Γενικός Διευθυντής Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, Μ. Κιούσης - Πρόεδρος Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Ι. Θωμέας - Γενικός Γραμματέας Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, Χ. Μαυράκης - Πρόεδρος Συνδέσμου Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου, Ε. Κατρίνης - Πρόεδρος Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Λασιθίου, Η. Ξυδάκης - Πρόεδρος Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Ρεθύμνου και ο κ. Ε. Κώτσος - Πρόεδρος Ένωσης Πρατηριούχων Βενζίνης και Πετρελαιοειδών Νομού Χανίων.

    Είδηση: 22072

    [04] Απέλαση λαθρομεταναστών β¦εν πλω!

    Σημείο καμπής στον αγώνα κατά της λαθρομετανάστευσης χαρακτήρισε η Ρώμη την πρώτη απέλαση λαθρομεταναστών εν πλω. Έντονες αντιδράσεις, έχει προκαλέσει στην Ιταλία, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, που ποινικοποιεί, την παράνομη μετανάστευση και αναγκάζει τους δημόσιους λειτουργούς, να καταγγέλλουν τους λαθρομετανάστες, στις αρχές. Αντιπολίτευση και ανθρωπιστικές οργανώσεις, κάνουν λόγο, για επαναφορά των ρατσιστικών νόμων του Μουσολίνι, όμως η κυβέρνηση, δηλώνει αμετακίνητη στις αποφάσεις της, υιοθετώντας συγχρόνως και την τακτική, του βίαιου επαναπατρισμού τους.

    Το πλοιάριο που μετέφερε τους 227 παράνομους μετανάστες εξέπεμψε σήμα κινδύνου ανοιχτά της Σικελίας. Η ακτοφυλακή αντί να τους μεταφέρει στο ιταλικό έδαφος, τους συνόδευσε πίσω στις ακτές της Λιβύης, από όπου και είχαν ξεκινήσει. Η κυβέρνηση της Ιταλίας χειροκροτεί, όμως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν τον "βίαιο επαναπατρισμό" των μεταναστών.

    Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η άμεση απέλαση σημαίνει ότι οι μετανάστες δεν είχαν την ευκαιρία να κάνουν αίτηση για άσυλο και να εξακριβωθεί αν κινδύνευαν να βασανιστούν ή να φυλακιστούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Τα πυρά όμως δεν σταματούν εδώ.

    Το Ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο που θα ποινικοποιεί την λαθρομετανάστευση ενώ οι δημόσιοι λειτουργοί που θα έχουν οποιαδήποτε σχέση με παράνομους μετανάστες, θα είναι υποχρεωμένοι να τους καταγγέλλουν στις αρχές. Για επαναφορά της ρατσιστικής νομοθεσίας των φασιστών του Μουσολίνι κατηγορεί την κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση.

    Είδηση: 22074

    [05] Ανοίγει πάλι η είσοδος στην Ελευθερία

    Την είσοδο του κοινού στην κορυφή του Αγάλματος της Ελευθερίας θα επιτρέψουν ξανά οι αρχές την 4η Ιουλίου την ημέρα που γιορτάζεται η Ανεξαρτησία των ΗΠΑ, αφού το σύμβολο της Νέας Υόρκης είχε παραμείνει κλειστό μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι, ο υπουργός Εσωτερικών Κεν Σάλαζαρ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί ξανά το στέμμα του Αγάλματος της Ελευθερίας αλλά τόνισε ότι κατά την πρώτη φάση της επαναλειτουργίας μόνο 30 άνθρωποι θα μπορούν να ανεβαίνουν κάθε μία ώρα.

    Η είσοδος των τουριστών στο Άγαλμα της Ελευθερίας το οποίο βρίσκεται στο νησάκι της Ελευθερίας νοτίως του Μανχάταν γίνεται μέσω σκάλας, που αριθμεί 168 σκαλιά.

    Προς το παρόν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται μόνο την βάση του Αγάλματος, όπου φιλοξενείται Μουσείο, το οποίο λειτούργησε ξανά λίγους μήνες μετά από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

    Είδηση: 22071

    [06] Στη Μέση Ανατολή ο Πάπας Βενέδικτος

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Βαθύ σεβασμό για το Ισλάμ εξέφρασε ο Πάπας Βενέδικτος, φθάνοντας στην Ιορδανία από όπου ξεκίνησε την πρώτη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, ένα ταξίδι το οποίο χαρακτηρίζεται ακροβασία σε τεντωμένο σκοινί. Ο Πάπας θα επισκεφθεί το Ισραηλ και τα παλαιστινιακά εδάφη ως "προσκυνητής ειρήνης" σύμφωνα με το Βατικανό , ωστόσο οι εβραϊκοί και οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί θυμούνται ακόμη με οργή την αμφισβήτηση του ολοκαυτώματος από καρδινάλιο εκλεκτό του Ποντίφικα αλλά και τη δήλωση του ίδιου του Πάπα για τον Μωάμεθ και τη βία. Ογδόντα χιλιάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων έχουν επιστρατευτεί για την ασφάλεια του Πάπα στο υψηλών προσδοκιών ταξίδι του.

    Επιδιώκοντας να επουλώσει ρήγματα του παρελθόντος με αμφότερους ισραηλινούς και μουσουλμάνους ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή. Στο αεροδρόμιο του Αμάν της Ιορδανίας ο βασιλιάς Αμπντάλα και η σύζυγός του Ράνια επεφύλαξαν στον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας θερμή υποδοχή. Δεν ισχύει όμως ίδιο και για τους κατοίκους της χώρας.

    Η πρώτη επίσκεψη του Πάπα στη Μέση Ανατολή αποτελεί δοκιμασία των διπλωματικών του ικανοτήτων, αφού θα επιχειρήσει να ενισχύσει του δεσμούς της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας με τους ισραηλινούς και τους μουσουλμάνους. Σε ομιλία του είχε εξοργίσει τους μουσουλμάνους συνδέοντας τον Μωάμεθ με τη βία, ενώ είχε προσβάλει και τους ισραηλινούς ηγέτες με την άρση του αφορισμού επισκόπου που είχε αρνηθεί την ύπαρξη του ολοκαυτώματος. Ο ποντίφικας θέλει να ενθαρρύνει τη χριστιανική κοινότητα της Μέσης Ανατολής που συρρικνώνεται συνεχώς.

    Εκτός από την Ιορδανία ο παπάς Βενέδικτος ο 16ος θα επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ, αλλά και τη Δυτική Όχθη και για την μεταφορά του θα χρησιμοποιηθούν 3 διαφορετικά αυτοκίνητα ενώ για την ασφάλειά του έχουν επιστρατευτεί 80 χιλιάδες φρουροί.

    Είδηση: 22069


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 8 May 2009 - 20:53:13 UTC