Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέμβαση Καραμανλή στη συνάντηση της Πράγας
  • [02] Αρκούδα νεκρή από τροχαίο στην Καστοριάς
  • [03] Γεωργία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς
  • [04] Μέτρα τόνωσης της οικοδομής
  • [05] Η Σανέλ έγινε στα 21 της, γηραιότερος σκύλος στον κόσμο
  • [06] Για πρώτη φορά στη Ντόχα ο Ενρίκε Ιγκλέσιας
  • [07] Τιμητική εκδήλωση για τα 80 χρόνια του ΣτΕ
  • [08] Ενωμένοι στη μάχη κατά των Ταλιμπάν
  • [09] Ληστεία σε σουπερμάρκετ στη Μεταμόρφωση
  • [10] Προϋπολογισμό λιτότητας εξήγγειλε ο Ομπάμα

    [01] Παρέμβαση Καραμανλή στη συνάντηση της Πράγας

    Την ιδιαίτερη σημασία που έχει η διατήρηση καλών σχέσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και τους ανατολικούς εταίρους της υπογράμμισε σε δήλωσή του προς τους εκπροσώπους του Τύπου από την Πράγα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του, αφού υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθε αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή κρίση εφοδιασμού και διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην ιστορία της, τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση κορυφής της ΕΕ με τους ανατολικούς εταίρους της έρχεται στην πιο κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή συνεργασία και να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί μια από τις κυριότερες προκλήσεις της εποχής μας και ότι ανεξάρτητα από τη διαφορετική σημασία, που το θέμα αυτό λαμβάνει από χώρα σε χώρα, υπάρχει μεταξύ των Ευρωπαίων κοινή αντίληψη και συναίνεση.

    Τα επόμενα χρόνια, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, η ζήτηση του φυσικού αερίου δεν αναμένεται να μειωθεί και γι αυτό τάχθηκε σαφώς υπέρ της προώθησης των επενδύσεων σε υποδομές με σκοπό την καλύτερη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, είπε , πρέπει να υποστηριχθεί ο εκσυγχρονισμός των υφισταμένων υποδομών συμπεριλαμβανομένου του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

    Ο κ. Καραμανλής, επισήμανε ακόμη τη σημασία της ανάπτυξης περιφερειακών αγορών ηλεκτρισμού με ενισχυμένη ενεργειακή απόδοση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας της ΕΕ με τους ανατολικούς εταίρους της είναι θεμελιώδους σημασίας. "Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα υποστηρίζει την κατάρτιση ενός περιφερειακά στοχευμένου Σχεδίου Δράσης για τις Ενεργειακές Υποδομές", τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε και την ανάγκη διεύρυνσης των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ.

    Ειδικότερα, ανέφερε πως η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι οι δυνατότητες αεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να αυξηθούν ιδίως σε περιοχές, όπως η ΝΑ Ευρώπη και η Βαλτική. "Υπό αυτό το πρίσμα", ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, "η Ελλάδα μελετά την κατασκευή ενός δεύτερου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ακτές του Αιγαίου" επισημαίνοντας ότι «ανάλογοι τερματικοί σταθμοί θα πρέπει να αναπτυχθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές περιοχές".

    Καταλήγοντας ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η σημασία της στρατηγικής της ΕΕ για την Ανατολική Εταιρική Σχέση έγκειται στις δυνατότητες, που η στρατηγική αυτή προσφέρει για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας των σχέσεων καλής γειτονίας, της οικονομικής προόδου της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

    Σχετικά με τα δέκα μέτρα που αποφάσισε σήμερα στην Πράγα η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για την απασχόληση, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του, δήλωσε τα εξής: "Η Ευρωπαϊκή Σύνοδος, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπισης της ανεργίας και για τη στήριξη των ανέργων, πήρε τελικά μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρηματικών κερδών προσφέροντας στις επιχειρήσεις ως δώρα ακόμα πιο ελαστικές εργασιακές σχέσεις και ακόμα περισσότερη απλήρωτη εργασία των νέων. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι της Ευρώπης θα φροντίσουν να μην διαψεύσουν τους φόβους του Γιούνγκερ και του Σπίντλα για μεγάλη συσσωρευμένη κοινωνική δυσαρέσκειά τους που θα οδηγήσει σε κοινωνικές εξεγέρσεις".

    Σε γραπτή του δήλωση το ΚΚΕ, αναφέρει για τη Σύνοδο της Πράγας πως: "Η νέα επίθεση, που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη σταθερή εργασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων, πρέπει να συναντήσει την καθολική αντίστασή τους. Να καταδικαστεί μαζικά ή ίδια και η πολιτική της και στις προσεχείς ευρωεκλογές, με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 22014

    [02] Αρκούδα νεκρή από τροχαίο στην Καστοριάς

    Κοινωνία

    Θύμα τροχαίου στην περιοχή της Καστοριάς έπεσε μία ακόμη αρκούδα η οποία σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά χτυπήθηκε από αυτοκίνητο ενώ προσπαθούσε να διασχίσει κάθετα την Εγνατία Οδό, στον άξονα Σιάτιστα -Κρυσταλλοπηγή, κοντά στο ρέμα Γκιώνη Πρόκειται για μια αρσενική αρκούδα βάρους 175 κιλών και ηλικίας 15 ετών που έπεσε σοβαρά τραυματισμένη στο οδόστρωμα, ενώ ο οδηγός δεν σταμάτησε στο σημείο του ατυχήματος.

    Τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «Αρκτούρο» και «Καλλιστώ» ειδοποίησε η αστυνομία Καστοριάς και όταν εκπρόσωποί τους έφτασαν στην περιοχή, το ζώο ήταν ακόμα ζωντανό. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ομάδας για ανάνηψη, το ζώο κατέληξε όπως έδειξε η νεκροψία, από ρήξη πνευμόνων και εσωτερική αιμορραγία.

    Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, πρόκειται για το τρίτο περιστατικό που σημειώνεται στην ίδια περιοχή σε διάστημα 10 ημερών, γεγονός «εξαιρετικά ανησυχητικό για την επιβίωση του είδους στην περιοχή του νομού Καστοριάς, όπου υπάρχει μόνιμος πληθυσμός αρκούδας».

    Είδηση: 22025

    [03] Γεωργία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς

    Ειδήσεις

    Εμπλοκή σημειώθηκε στις συνομιλίες Ρωσίας, Γεωργίας και Νότιας Οσετίας για την ασφάλεια στον Καύκασο. Οι τρείς πλευρές δεν συμφώνησαν για τον τόπο συνάντησης των εκπροσώπων τους. Στην Γεωργία η αντιπολίτευση εντείνει τις κινητοποιήσεις της ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Σαακασβίλι. Σε συμπλοκές διαδηλωτών με αστυνομικές δυνάμεις στην Τιφλίδα τουλάχιστον 28 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

    Διαδηλωτές της αντιπολίτευσης σκαρφαλώνουν στο φράχτη προσπαθώντας να εισβάλουν στο αστυνομικό τμήμα. Οι αστυνομικοί τους χτυπούν με κλομπ και πλαστικές σφαίρες. Ματωμένα πρόσωπα και οργή που ξεχειλίζει. Το μήνυμα προς το Μιχαήλ Σαακασβίλι είναι σαφές ακόμη μία φορά.

    Τα επεισόδια των αρχών Απριλίου επαναλαμβάνονται. Οι διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση τριών ακτιβιστών που είχαν συλληφθεί μετά από επίθεση σε δημοσιογράφο της γεωργιανής κρατικής τηλεόρασης. Με την παρέμβαση της Ορθόδοξης εκκλησίας οι κρατούμενοι απελευθερώνονται. Με το πρώτο φως, οι διαδηλώσεις μεταφέρονται έξω από το κοινοβούλιο. "Πρέπει και οι δύο πλευρές να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα", δήλωσε ο Τσέχος πρέσβης στη Γεωργία Ιβάν Τζεστραμπ..

    Την ίδια στιγμή, η πηγή του κακού, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι συναντήθηκε στην Πράγα με τον Τσέχο ομόλογό του σε μια προσπάθεια προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, Γεωργίας, Νότιας Οσετίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση ασφαλείας στη Νότια Οσετία. Αιτία της αναβολής, η διαφωνία για τον τόπο της συνάντησης. Νωρίτερα, μέσα στην εβδομάδα είχε αποτραπεί πραξικόπημα στη Γεωργία, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας οι οποίες έριξαν την ευθύνη στη Ρωσία που διαφωνούσε με τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

    Οι επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσαν την Πέμπτη από την Ουάσινγκτον ότι οι διαφορές τους με τη Γεωργία δεν θα έχουν αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις τους για την αντικατάσταση της Συνθήκης για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (START).

    Από την πλευρά της η κ. Κλίντον ανέφερε στον Τύπο ότι με τον ρώσο ομόλογό της συζητούν τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ.

    "Επιθυμούμε την εξομάλυνση των σχέσεών μας και την τοποθέτησή τους σε ένα νέο επίπεδο", ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Κλίντον στον Τύπο μετά το τέλος της συνάντησής της με τον κ. Λαβρόφ.

    Το ΚΚΕ αναφερόμενο στις εξελίξεις στον Καύκασο το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, σημειώνει πως αποτελούν επικίνδυνη έκφραση των ενδο-ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, άρα δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τους λαούς των περιοχών. Το κόμμα τονίζει πως η συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στις πολεμικές ασκήσεις που διεξάγει το ΝΑΤΟ στη Γεωργία, δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

    Είδηση: 22017

    [04] Μέτρα τόνωσης της οικοδομής

    Ειδήσεις

    Περισσότερα μέτρα για την ενίσχυση του κλάδου της οικοδομής ζητά από την κυβέρνηση η αντιπολίτευση. Σύμφωνα με στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν υποχωρήσει αισθητά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των υψηλών επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια . Η κυβέρνηση πάντως εκτιμά ότι οι ρυθμίσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα θα βοηθήσουν στην αναθέρμανση της αγοράς. Με το "πάρτι" στον τομέα της στεγαστικής πίστης να έχει τελειώσει εξαιτίας της κρίσης, η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων καλά κρατεί με αφορμή και τα μέτρα ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας που έχουν ανακοινωθεί.

    *Το δημόσιο εγγυάται το 25% των δανείων για την απόκτηση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης για δάνεια του 2009 και του 2010

    *Μειώνεται η συμβολαιογραφική αμοιβή στο 1% από 1,2% της αξίας του ακινήτου *Διπλασιάζεται, από 20% σε 40%, το ποσοστό των τόκων για τα στεγαστικά δάνεια κατοικιών μέχρι 200 τμ και αξίας εως 350.000 ευρώ

    *Μέσω του ΕΣΠΑ θα προκηρυχτεί πρόγραμμα που θα αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων που χτίστηκαν πριν από το 1980. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά ακινήτων είναι, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι το 2002 πουλήθηκαν πανελλαδικά 158.599 ακίνητα (λίγο κάτω από 50.000 στην Αττική). Το 2006 το ρεκόρ πωλήσεων ήταν 215.148 ακίνητα (περίπου 60.000 στην Αττική), ενώ πέρυσι οι αγοραπωλησίες μειώθηκαν κατά 39% στις 131.270 (κάτω από 50.000 στην Αττική).

    Μπέζας, προς τον κλάδο της οικοδομής: "Συμπιέστε τις τιμές"

    Μήνυμα προς τους επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής να συμπιέσουν τις τιμές, απηύθυνε από την Βουλή ο υφυπουργός Οικονομίας, Αντώνης Μπέζας, υπογραμμίζοντας πως αυτή η προσπάθεια έχει μεγάλη σημασία, καθώς "θα είναι προς όφελος του κλάδου, θα είναι προς όφελος της οικονομίας, θα είναι ένα εξαιρετικά θετικό μήνυμα από τους ανθρώπους του κλάδου αυτή τη δύσκολη περίοδο". Το μήνυμα του υφυπουργού, προς όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο της οικοδομής, δόθηκε με αφορμή τη συζήτηση της τροπολογίας, με την οποία διευκολύνεται η αγορά κατοικίας και η λήψη στεγαστικών δανείων.

    Ο κ. Μπέζας επισήμανε ότι, για όσους λαμβάνουν στεγαστικά δάνεια έως τις 31-12-2010, το ελληνικό δημόσιο θα εγγυάται επιπλέον το 25% του δανείου, που ως σήμερα δεν το χορηγούν οι τράπεζες. Επιπλέον, σημείωσε πως, ενώ η έκπτωση των τόκων αφορούσε ως σήμερα, στα στεγαστικά δάνεια, την απόκτηση μόνο πρώτης κατοικίας και μέχρι 120 τ.μ. και τους τόκους, που αντιστοιχούν σε τμήμα δανείου έως 200.000 ευρώ, με την τροπολογία της κυβέρνησης η έκπτωση θα αφορά την απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας, κύριας ή εξοχικής, μέχρι 200 τ.μ. και τους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 350.000. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει και για δάνεια, που θα χορηγηθούν και μέσα στο 2010.

    Ο υφυπουργός ανέφερε ότι στόχος των νομοθετικών ρυθμίσεων, που προωθούνται είναι «να κινηθεί η αγορά» και επικαλέστηκε παραδείγματα, σύμφωνα με τα οποία, σε στεγαστικό δάνειο 25ετούς διάρκειας, ύψους 150.000 ευρώ για πρώτη κατοικία, η έκπτωση φόρου θα φτάσει τα 1.000 ευρώ, ενώ σε δάνειο 30ετούς διάρκειας, ύψους 350.000 ευρώ για πρώτη κατοικία, το ετήσιο όφελος για το δανειολήπτη μπορεί να φτάσει τα 5.000 ευρώ.

    Έτσι, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, εκτός από τα μέτρα, που ανακοινώνει η Κυβέρνηση για να διευκολύνει την αγορά κατοικίας, πρέπει και όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στον κλάδο της οικοδομής "σε αυτή την περίοδο της παγκόσμιας κρίσης οι ίδιοι να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στη συμπίεση των τιμών".

    Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης πως προωθούνται φοροαπαλλαγές προς τους κατασκευαστές, ο κ. Μπέζας υπογράμμισε ότι "είναι φοροαπαλλαγές προς τους πολίτες, κίνητρα προς τους πολίτες, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση και να αναθερμανθεί ο κατασκευαστικός τομέας".

    Με την τροπολογία, που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή, παρέχεται η δυνατότητα σύνταξης, με αυτοσύμβαση, οριστικών συμβολαίων, μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία σε εκτέλεση προσυμφώνων, τα οποία έχουν συνταχθεί ως και τις 31-12-2000, χωρίς να απαιτείται η αναγραφή του ΑΦΜ του πωλητή και η προσκόμιση συγκεκριμένων στοιχείων. Παρέχεται η δυνατότητα οριστικής περαίωσης των εκκρεμών υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων.

    "Ακολουθούμε μια συγκεκριμένη πολιτική σε σχέση με τη φορολογία των ακινήτων, με στόχο να ορθολογικοποιήσουμε το σύστημα και επειδή έως πρότινος η φορολόγηση των ακινήτων αφορούσε, στη χώρα μας, πρωτίστως τη μεταβίβαση και δευτερευόντως την ιδιοκτησία αυτή καθαυτή", είπε ο κ. Μπέζας. "Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να διευκολύνουμε τις μεταβιβάσεις από τον έμμεσο τρόπο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, που υπήρχε έως πρότινος στη χώρα μας, περνάμε πλέον στην άμεση φορολόγησή της", τόνισε ο υφυπουργός, προσθέτοντας πως αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι προωθεί τη φορολογική δικαιοσύνη.

    Είδηση: 22018

    [05] Η Σανέλ έγινε στα 21 της, γηραιότερος σκύλος στον κόσμο

    Η Σανέλ, ο γηραιότερος σκύλος στον κόσμο, γιόρτασε την Τετάρτη τα 21α γενέθλιά της αποκτώντας ένα πιστοποιητικό από το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες με μία επίσκεψη σε ξενοδοχείο σκύλων και spa. Η Σανέλ, ράτσας dachshund, σκύλος διασώστης από το Πορτ Τζέφερσον της Νέας Υόρκης, εμφανίστηκε στα γενέθλιά της σαν το αφεντικό της, την Ντενίς Σόνεσι: με πορτοκαλί πουλόβερ και κόκκινα γυαλιά, και παρέλαβε το πιστοποιητικό που αποδεικνύει την - ηλικιακή- πρωτιά της.

    Η ιδιοκτήτριά της εξηγεί ότι η Σανέλ κουράζεται εύκολα, φοράει κόκκινα γυαλιά όταν κάθεται στον ήλιο επειδή έχει καταρράκτη και μπότες για να μην πονάει ένα από τα πόδια της, στο οποίο έχει καλοήθη όγκο. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Γκίνες, Τζέιμι Πανάς, οι αρχές του Γκίνες εξέτασαν πιστοποιητικό κτηνιάτρου, δηλώσεις από τέσσερις μάρτυρες και φωτογραφίες που να αποδεικνύουν την ηλικία της Σανέλ. Η Σανέλ απέκτησε τον τίτλο του γηραιότερου σκύλου στον κόσμο μετά τον θάνατο του προηγούμενου κατόχου του τίτλου, του "Μπουτς", σε ηλικία 28 ετών, το 2003. Η ιδιοκτήτριά της την πήρε από ένα καταφύγιο όταν ήταν έξι εβδομάδων.

    Είδηση: 22027

    [06] Για πρώτη φορά στη Ντόχα ο Ενρίκε Ιγκλέσιας

    Τουλάχιστον 5.000 θαυμαστές του απόλαυσαν τον ισπανό τραγουδιστή Ενρίκε Ιγκλέσιας το βράδυ της Τετάρτης στην πρώτη συναυλία του στη Ντόχα. Ο Ιγκλέσιας, ο οποίος αύριο Παρασκευή θα κλείσει τα 34 χρόνια του, ερμήνευσε ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του και είπε από τη σκηνή ότι νιώθει πολύ ευτυχής που βρίσκεται για πρώτη φορά στο Κατάρ. Η συναυλία διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Εκπαίδευσης του Κατάρ για τον εορτασμό της αποφοίτησης της τάξης του 2009 των έξι αμερικανικών πανεπιστημίων που διαθέτουν παραρτήματα στο Κατάρ. Ο Ιγκλέσιας, γιός του Χούλιο Ιγκλέσιας, έχει πουλήσει πάνω από 60 εκατομμύρια άλμπουμ σε όλο τον κόσμο.

    Είδηση: 22026

    [07] Τιμητική εκδήλωση για τα 80 χρόνια του ΣτΕ

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας που έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος ήταν και ο ιδρυτής του, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στον αίθριο χώρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου η τιμητική εκδήλωση για τα 80 χρόνια του Συμβουλίου της Επικρατείας Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γ. Παναγιωτόπουλος και ο γενικός διευθυντής του Εθνικού ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» Ν. Παπαδάκης.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος και Οικονομικών Ι. Παπαθανασίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Μαρκογιαννάκης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Χ. Ζώης και οι βουλευτές Άννα Ψαρούδα Μπενάκη και Ντ. Ρόβλιας. Παραβρέθηκαν επίσης ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χ.Σαρτζετάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Μητσοτάκης και Ι. Γρίβας, ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Αργ. Καρράς, καθηγητές Πανεπιστημίων, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί και δικηγόροι.

    Ο Σιούφας τόνισε ότι το ΣτΕ έχει συμβάλει με επιτυχία στο κράτος Δικαίου, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε μεταξύ των άλλων τα εξής: «Το Συμβούλιο της Επικρατείας κατόρθωσε μέσα από την 80ετή σύγχρονη ιστορία του, να καταξιωθεί στην συνείδηση του νομικού κόσμου της χώρας, με το σπουδαίο έργο που επιτέλεσε και συνέβαλλε σημαντικά στην ορθή λειτουργία του Κράτους Δικαίου».

    Είδηση: 22021

    [08] Ενωμένοι στη μάχη κατά των Ταλιμπάν

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Λίγες ώρες μετά τις αιματηρές αμερικανικές επιδρομές κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άμαχοι, οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών, του Πακιστάν και του Αφγανιστάν συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον, στέλνοντας μήνυμα συνεργασίας. Η κατάσταση είναι δραματική στην κοιλάδα Σουάτ, όπου συνεχίζονται οι σκληρές συγκρούσεις πακιστανικού στρατού και Ταλιμπάν και χιλιάδες κάτοικοι παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς.Το συνεχιζόμενο μακελειό στα σύνορα με το Αφγανιστάν επεκτείνεται στο εσωτερικό του Πακιστάν. Η εικόνα ενότητας των προέδρων Ομπάμα, Καρζάι και Ζαρντάρι στην Ουάσιγκτον δεν μπορεί να κρύψει την εφιαλτική κατάσταση που βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή.

    Οι μαχητές των ταλιμπάν προώθησαν τις θέσεις τους με την επίθεση τους στην περιοχή Μπάνερ, προκαλώντας μια οξεία απάντηση από τον πακιστανικό στρατό, δήλωσε την Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς. Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου κατά την επίσκεψη του στην αφγανική πρωτεύουσα ο Γκέιτς δήλωσε ότι είναι "προσωπικά πολύ ικανοποιημένος " με την πακιστανική κυβέρνηση και την στρατιωτική απάντηση στην προέλαση των Ταλιμπάν, και ότι υπάρχει "πολύ μικρή πιθανότητα" οι Ταλιμπάν να εξασφαλίσουν τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων του Πακιστάν.

    Αναφερόμενος σε πληροφορίες, ότι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν το θάνατο πολλών ανθρώπων την εβδομάδα αυτή στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν, ο Γκέιτς δήλωσε ότι η έρευνα για τα επεισόδιο αυτό συνεχίζεται. Σημείωσε όμως ότι άκουσε και πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα θύματα πιθανώς να σκοτώθηκαν από μαχητές ταλιμπάν με χειροβομβίδες. "Οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν τους πολίτες ως ασπίδες. Αναμιγνύονται με τους πολίτες", δήλωσε προσθέτοντας ότι όταν οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν πολίτες ήταν ατύχημα, ενώ οι μαχητές Ταλιμπάν συχνά θέτουν σκόπιμα τους πολίτες στο στόχαστρο τους.

    Μπαράκ Ομπάμα :"Συναντιόμαστε σήμερα ως τρία κυρίαρχα έθνη, που μας ενώνει ένας κοινός στόχος: να διαλύσουμε, να διασπάσουμε και να νικήσουμε την Αλ Κάιντα και τους εξτρεμιστές συμμάχους της στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ώστε να μην μπορεί να διεξάγει επιχειρήσεις σε αυτές τις χώρες στο μέλλον."

    Μουσλίμ Χαν, ηγέτης Ταλιμπάν :"Οι δυνάμεις ασφαλείας, οι αμερικανοί και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, έχουν τα πάντα. Γιατί λοιπόν δεν μπορούν να μας νικήσουν; Γιατί τα δικά μας αιτήματα και τα πιστεύω μας, το Κοράνι, είναι ισχυρότερα από τα όπλα."

    Σύμφωνα με τις αρχές, τα τελευταία 24ωρα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 100 άνθρωποι μαχητές και άμαχοι. Οι πρόσφυγες είναι δεκάδες χιλιάδες.

    Μετά τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν θα διεξαχθεί η τριμερής σύνοδος ΗΠΑ-Πακιστάν-Αφγανιστάν.

    Η τριμερής σύνοδος κορυφής μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν θα διεξαχθεί μετά τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν, τον Αύγουστο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον για την περιοχή αυτή, αναφέροντας ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα της συνεργασίας των συμμάχων των ΗΠΑ.

    "Ελπίζω ότι οι Αμερικανοί βλέπουν πως κάνουμε πρόοδο στο ζήτημα της πραγματικής συνεργασίας μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν επειδή χωρίς αυτή τη συνεργασία δεν είναι δυνατή η επιτυχία", είπε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, και του Πακιστάν, Ασίφ Αλ Ζαρντάρι, με Αμερικανούς βουλευτές στο Κογκρέσο.

    Ο Πακιστανός πρόεδρος, από την πλευρά του, είπε ότι ο πακιστανικός στρατός θα συνεχίσει τη δράση του εναντίον των εξτρεμιστών μέχρι η κατάσταση στην κοιλάδα του Σουάτ να ξαναγίνει "φυσιολογική".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS

    Είδηση: 22016

    [09] Ληστεία σε σουπερμάρκετ στη Μεταμόρφωση

    Στόχος ενός άγνωστου νεαρού κακοποιού που ήταν οπλισμένος με πιστόλι έγινε στις 19:35 το απόγευμα το σουπερμάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» που βρίσκεται στην οδό Γ. Παπανδρέου 21 στην περιοχή της Μεταμόρφωσης. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά ο δράστης αφού πρώτα ακινητοποίησε τους υπαλλήλους και τους πελάτες με την απειλή του όπλου του αφαίρεσε από τα ταμεία όσα χρήματα βρήκε και τράπηκε σε φυγή χωρίς κανείς να προσπαθήσει να τον αποτρέψει.

    Είδηση: 22015

    [10] Προϋπολογισμό λιτότητας εξήγγειλε ο Ομπάμα

    Αμερική-ΗΠΑ

    Την υπόσχεση ότι θέσει από το νέο κιόλας οικονομικό έτος, σε εφαρμογή προϋπολογισμό λιτότητας με περικοπές των δαπανών, που προκαλούν το κοινό αίσθημα, έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος αναγγέλλοντας σήμερα διάφορα στοιχεία για τον κρατικό προϋπολογισμό του έτους 2010. Συγκεκριμένα, ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε, , στους φορολογούμενους πολίτες στις ΗΠΑ ότι, "θα καταργηθούν" οι "εξοργιστικές δαπάνες" οι οποίες "βάρυναν" τον κρατικό προϋπολογισμό τονίζοντας μεταξύ άλλων.

    "Με τρόπο άχρηστο δαπανάμε πάρα πολλά χρήματα, εξίσου αναποτελεσματικά επισημαίνω, σε ορισμένες δε περιπτώσεις τούτο γίνεται με έναν τρόπο αληθινά εξοργιστικό", για τον φορολογούμενο, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος εξειδικεύοντας στον αγώνα για περιστολή των δημοσίων δαπανών, που θα γίνει ήδη από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του ερχόμενου οικονομικού έτους

    Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ η βαριά φορολογία έχει προκαλέσει ήδη τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών που μόλις πριν λίγες εβδομάδες έκαναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική.

    "Θέλω να εξοικονομήσουμε από το ερχόμενο οικονομικό έτος περίπου 17 δισ. δολάρια", υπογράμμισε ο πρόεδρος Ομπάμα.

    "Δεν μπορεί να συνεχίσουμε να ξοδεύουμε, όπως θα συνέβαινε εάν τα ελλείμματα μας ήταν θέμα αδιάφορο, ή εάν μπορούσαμε έτσι, να σπαταλάμε διαρκώς το χρήμα", ανέφερε ο πρόεδρος Ομπάμα.

    Είδηση: 22013


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 7 May 2009 - 20:53:20 UTC