Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Iνδονησία: τραγικός απολογισμός
  • [02] Συνάντηση σοσιαλιστών ηγετών στη Χιλή
  • [03] Η Μεγάλη Αλλαγή - 2ο επεισόδιο
  • [04] Ομιλία Α. Τσίπρα σε συνδικαλιστές
  • [05] Νύχτα έντασης και επιθέσεων

    [01] Iνδονησία: τραγικός απολογισμός

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Διαστάσεις τραγωδίας έχει πάρει ο απολογισμός των θυμάτων στην Ινδονησία, μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε το ρήγμα και τελικά η κατάρρευση ενός φράγματος. Τους 77 έφτασαν οι νεκροί, ενώ 100 είναι οι αγνοούμενοι. Οι προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης συνεχίζονται και σήμερα Σάββατο. Η κατάρρευση του φράγματος Σίτου Γκιντούνγκ, που χρονολογείται από την εποχή της Ολλανδικής αποικιοκρατικής επικυριαρχίας, σημειώθηκε νωρίς την Παρασκευή.

    Είδηση: 20666

    [02] Συνάντηση σοσιαλιστών ηγετών στη Χιλή

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Στη μεγάλη συνάντηση σοσιαλιστών ηγετών και αρχηγών κρατών από όλο τον κόσμο στη Χιλή, παρουσία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, συμμετέχει ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου. Στο σημερινό επίσημο γεύμα, ο κ. Παπανδρέου θα ενημερώσει τους συνέδρους για τις αποφάσεις που θα λάβει η επιτροπή Στίγκλιτς σχετικά με την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης σε προοδευτική κατεύθυνση. Σε αποφυγή του προστατευτισμού κάλεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέ τους ηγέτες όλου του κόσμου και να ενεργήσουν στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με τρόπο ώστε να ξεπεραστεί η παγκόσμια κρίση.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπράουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: "Ένα από τα μηνύματα που πρέπει να εκπέμψει η σύνοδος κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας είναι πως πρέπει να απορρίψουμε τις προστατευτικές τάσεις. Θα παρακολουθούμε εκείνες τις χώρες και θα κατονομάσουμε και θα ντροπιάσουμε αν χρειαστεί τις χώρες που δεν ακολουθούν πρακτικές ελεύθερου εμπορίου και θα εργαστούμε για να ενισχύσουμε το παγκόσμιο σύστημα εμπορίου με επιπλέον πόρους. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι και να ξαναφτιάξουμε τους θεσμούς μας. Θα πρέπει να αναμορφώσουμε τους κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Χρειαζόμαστε ένα νέο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

    "Εάν τα τρισεκατομμύρια δολάρια που επιστρατεύονται προκειμένου να ξεπεραστεί η παγκόσμια οικονομική κρίση χρησιμοποιηθούν με σοφό και δημιουργικό τρόπο, μπορούμε σήμερα να ανταποκριθούμε διεθνώς προκειμένου να δημιουργήσουμε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για χιλιάδες [ανθρώπους]", δήλωσε η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέ..

    Στη συνάντηση στη Χιλή παίρνουν μέρος μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, καθώς και ο νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες και ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Ταμπάρε Βάσκες.

    Το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για "μια νέα αρχή" στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Λατινική Αμερική και το άνοιγμα διαλόγου, μετέφερε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ χθες Παρασκευή. Για χρόνια οι σχέσεις ΗΠΑ και κρατών της Λατινικής Αμερικής (πολλά από τα οποία έχουν εκλέξει κεντροαριστερούς και αριστερούς ηγέτες) δεν ήταν καλές και η "Σύνοδος της Αμερικής" στα μέσα Απριλίου, φαντάζει σαν μια ευκαιρία για την αρχή της άρσης των προβλημάτων.

    Είδηση: 20670

    [03] Η Μεγάλη Αλλαγή - 2ο επεισόδιο

    Πολιτισμός -

    Ειδήσεις

    Συνεχίζεται τη Δευτέρα 30 Μαρτίου με το δεύτερο επεισόδιο "Νέα δεκαετία-νέες ελπίδες", που αναφέρεται στις αρχές της δεκαετίας του 50, η νέα τηλεοπτική παραγωγή της ΕΡΤ με τίτλο "Η Μεγάλη Αλλαγή", η ιστορική σειρά που αφορά τη χρονική περίοδο μεταξύ της λήξης του "εμφυλίου πολέμου", ως την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα [Ε.Ο.Κ.].

    Η έρευνα, που έγινε από ομάδα ιστορικών και δημοσιογράφων, διήρκεσε 2 χρόνια και θα προβάλλεται σε μία σειρά δεκαπέντε επεισοδίων. Η συγκλονιστική αυτή διαδρομή των Ελλήνων, εξετάζει το τελευταίο μισό του 20ου αιώνα, δηλαδή, από τα ερείπια του Β' παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου, μέχρι την ευρωπαϊκή μας κατάκτηση και δικαίωση, στη μεγάλη ιστορική σειρά της ΕΡΤ. Η σειρά της ΝΕΤ, θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 23:15 και σε επανάληψη, κάθε Κυριακή στις 13:45.

    2ο επεισόδιο: «Νέα δεκαετία - νέες ελπίδες» Μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών με τα στοιχεία που αναδεικνύει η επιστημονική και δημοσιογραφική έρευνα, το επεισόδιο αναπλάθει την εικόνα της Ελλάδας στις αρχές της δεκαετίας του β50 και αποτυπώνει τις αλλαγές που συντελέσθηκαν στην πολιτική ζωή, με την πυξίδα στραμμένη στο παρόν και στο μέλλον του τόπου. Το τέλος του εμφυλίου πολέμου φέρνει την ελπίδα της ανοικοδόμησης και της κοινωνικής αποκατάστασης, σε μία χώρα που άγγιξε τα όρια της απόλυτης κατάρρευσης. Ο διχασμός που προκάλεσε ο εμφύλιος, τροφοδοτείται με διώξεις κατά των ηττημένων κομμουνιστών. Στους κόλπους του στρατού δρουν ανεξέλεγκτα αντικομουνιστικές οργανώσεις αξιωματικών. Η «δίκη των αεροπόρων» αποτελεί καρπό της παρακρατικής τους δράσης. Στην Κύπρο, που στενάζει υπό τη βρετανική κυριαρχία, το αίτημα για Ένωση με την Ελλάδα διατυπώνεται επισήμως μετά το δημοψήφισμα που οργάνωσε η κυπριακή Εκκλησία. Όμως, η Ελλάδα επισήμως κωφεύει, φοβούμενη τις βρετανικές αντιδράσεις, αντίθετα με τους πολίτες που αγκαλιάζουν την Κυπριακή αντιπροσωπεία. Το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις εξελίξεις. Ασταθείς και βραχύβιες κυβερνήσεις εναλλάσσονται, χωρίς τη δυνατότητα να προσφέρουν όσα έχει ανάγκη η χώρα. Στο πολιτικό προσκήνιο εμφανίζεται ο στρατάρχης Παπάγος. Ερχόμενος σε ρήξη με τα Ανάκτορα, δημιουργεί τον «Ελληνικό Συναγερμό». Το ίδιο διάστημα ανακοινώνεται η ίδρυση της ΕΔΑ, η οποία θα στεγάσει την -ευρισκόμενη σε παρανομία- αριστερά. Τα πολιτικά πάθη θα αναζωπυρωθούν μετά τη σύλληψη και την καταδίκη του Νίκου Μπελογιάννη, της συντρόφου του και άλλων κομμουνιστών με την κατηγορία της κατασκοπίας. Παρά την διεθνή και εντυπωσιακή αντίθεση, ο Μπελογιάννης εκτελέστηκε. Ο Πλαστήρας πεθαίνει ενώ οι εκλογές αναδεικνύουν νικητή τον Παπάγο. Στο πολιτικό προσκήνιο δύο πολιτικοί, ο Σπύρος Μαρκεζίνης κι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ξεχωρίζουν για την αποτελεσματικότητα τους.

    «Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ»

    "Η ιστορική σειρά της ΕΡΤ, για τη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία."

    Η «Μεγάλη Αλλαγή» επιδιώκει να ιχνηλατήσει το ιστορικό αποτύπωμα που άφησαν με τα έργα και τις αποφάσεις τους, οι ηγέτες που ένωσαν την προσωπική διαδρομή τους με τη μοίρα του τόπου. Παρουσιάζει τα μεγάλα γεγονότα, τις κρίσιμες καμπές, τους στόχους και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάκτησή τους, ώστε να φτάσει η Ελλάδα στο σήμερα, με χρονολογική εξέλιξη.

    Φωτίζοντας άγνωστες πλευρές, προβάλλοντας τις απόψεις των πρωταγωνιστών και συνεκτιμώντας τα δεδομένα που προσθέτει ο χρόνος, η σειρά καταγράφει την πορεία της Ελλάδας από το μετεμφυλιακό χάος, στην ασφαλή της πλεύση προς την καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης.

    Είδηση: 20655

    [04] Ομιλία Α. Τσίπρα σε συνδικαλιστές

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Στην πανελλαδική εργατική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΣΟΕΕ, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, o πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

    Είδηση: 20671

    [05] Νύχτα έντασης και επιθέσεων

    Επεισόδια σημειώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής, μεταξύ ομάδας περίπου 50 κουκουλοφόρων και αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν φθορές στο κεντρικό κτήριο της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Αιόλου, και να χτυπήσει υπάλληλος της δημοτικής αστυνομίας. Παράλληλα η ομάδα των κουκουλοφόρων έβαλε φωτιά σε αυτοκίνητο του Δήμου Αθηναίων στη γωνία Ευριπίδου και Αγίου Δημητρίου.

    Σε άλλο περιστατικό, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου αλλοδαπός τραυματίστηκε όταν επιχείρησε να αρπάξει τσάντα γυναίκας οδηγού, σταματημένης σε φανάρι, η οποία έβαλε μπροστά με συνέπεια τον τραυματισμό του δράστη.

    Περίπου στη 1.20πμ σημειώθηκε εμπρηστική επίθεση στο Χαλάνδρι, σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

    Είδηση: 20667


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 28 March 2009 - 9:54:12 UTC