Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μακελειό στη Σρι Λάνκα
  • [02] ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ν. Χουντής επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου
  • [03] Ιαπωνία: Αγνοούμενοι από σύγκρουση φορτηγών πλοίων
  • [04] Στο μικροσκόπιο του EcoFin το πρόγραμμα σταθερότητας
  • [05] Την Πέμπτη η συνάντηση Παπανδρέου - Σημίτη
  • [06] Δεμένα πλοία λόγω καιρού
  • [07] Υπέρ της εργασιακής ασφάλειας η Φ. Πετραλιά
  • [08] Κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο «πίσω» από την11η Σεπτεμβρίου
  • [09] Φωτιά στην Aspis Bank στο Π. Φάληρο
  • [10] Κινητοποίηση για τα διόδια Λεπτοκαρυάς Πιερίας

    [01] Μακελειό στη Σρι Λάνκα

    Ειδήσεις

    Δεκαπέντε νεκροί και είκοσι τραυματίες είναι ο τελευταίος απολογισμός, επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε έξω από τέμενος στην πόλη Ακουρέσα, 50 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Κολόμπο. Στόχος της επίθεσης, ήταν προφανώς, πολιτικοί παράγοντες, οι οποίοι την ώρα της έκρηξης ήταν μέσα στο τέμενος και παρίσταντο σε τελετή. Μεταξύ των τραυματιών είναι και δυο υπουργοί ο Μαχίντα Βιζεσεκέρα υπουργός Τηλεπικοινωνιών και ο υπουργός Πολιτισμού Γιάπα Αμπεϊουαρντένα, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά. Επικαλούμενο αστυνομικές πηγές το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών είναι σοβαρά τραυματισμένος. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Αμυνας της χώρας, απέδωσε το τρομοκρατικό χτύπημα στην οργάνωση Τίγρεις Ταμίλ.

    Είδηση: 19890

    [02] ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ν. Χουντής επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου

    Σημαντικό προβάδισμα με 49,06% έχει ο Γραμματέας του ΣΥΝ Νίκος Χουντής έναντι του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος με ποσοστό 42,89% έρχεται δεύτερος με καταμετρημένο το 86,54% των ψήφων στο εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις υποψηφιότητες του κόμματος για τις ευρωεκλογές. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Πάνος Τριγάζης. Το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί από την εφορευτική επιτροπή μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής πιθανών ενστάσεων.

    Σε δήλωσή του, ο κ. Παπαδημούλης συγχαίρει τον Ν. Χουντή και τονίζει ότι τα μέλη του ΣΥΝ μίλησαν και κατέγραψαν δύο ισοδύναμες υποψηφιότητες: "Στέλνουν ένα σαφές και ελπιδοφόρο μήνυμα. Η ηγεσία του κόμματος καλείται, ενόψει και των ευρωεκλογών να αντιστοιχηθεί με το μήνυμα των μελών μας, με θετικές πρωτοβουλίες και αλλαγές".

    Ο κ. Παπαδημούλης εύχεται καλή δύναμη στον κ. Χουντή και επισημαίνει ότι αναλαμβάνει πλέον ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, πολύ μεγάλο βάρος στη συλλογική προσπάθεια για την επίτευξη του κομματικού μας στόχου, την εκλογή τεσσάρων ευρωβουλευτών.

    Προσωπικά, καταλήγει ο κ. Παπαδημούλης, "είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσω, όπως πάντα, να συμβάλλω στον κοινό μας αγώνα, στο μέτρο φυσικά που μου αναλογεί. Έκαστος εφ' ώ ετάχθη".

    Όπως έγινε γνωστό, στις εσωκομματικές εκλογές ψήφισαν 11.538 μέλη του κόμματος που σημαίνει αύξηση κατά 33% σε σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές του 2004.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Εσωκομματικές στο ΣΥΝ για τις ευρωεκλογές

    Είδηση: 19898

    [03] Ιαπωνία: Αγνοούμενοι από σύγκρουση φορτηγών πλοίων

    Ειδήσεις

    Δεκαέξι ναύτες από τη Νότιο Κορέα και την Ινδονησία αγνοούνται μετά από σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων στις ακτές της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, το πλοίο Orchid Pia με νοτιοκορεάτικη σημαία προσέκρουσε στο πλοίο Cygnus Ace από τον Παναμά, στα ανοιχτά του νησιού Ίζου Οσίμα, το οποίο βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο.

    Μετά από την πρόσκρουση το φορτηγό πλοίο Cygnus Ace ειδοποίησε την ακτοφυλακή, η οποία δεν κατάφερε να εντοπίσει το πλοίο που έφερε την σημαία της Νοτίου Κορέας και στο οποίο επέβαιναν 16 ναύτες.

    "Είναι πιθανό το πλοίο να έχει βυθιστεί. Στην περιοχή βρήκαμε σωσίβιες λέμβους αλλά θα συνεχίσουμε την έρευνα" δήλωσε Ιάπωνας αξιωματούχος.

    Το πλοίο από τον Παναμά έχει υποστεί ζημιές αλλά μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του.

    Είδηση: 19895

    [04] Στο μικροσκόπιο του EcoFin το πρόγραμμα σταθερότητας

    Ειδήσεις

    Στις Βρυξέλλες και στην κρίσιμη συνεδρίαση του EcoFin είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα, καθώς επί τάπητος τίθενται σήμερα το πρόγραμμα σταθερότητας και τα περιθώρια χειρισμών στο μέτωπο της μείωσης των ελλειμμάτων, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Από τη βελγική πρωτεύουσα, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου τόνισε ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο -εάν χρειαστεί- να αυξηθούν ο ΦΠΑ και ο φόρος στα καύσιμα, ενώ απέφυγε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για την εισοδηματική πολιτική.

    Στόχος η απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος

    Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης στην παρούσα φάση είναι να διασφαλισθεί η απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής σταθεροποίησης και όχι η υιοθέτηση νέων μέτρων.

    Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τους οικονομικούς δείκτες και αν στο μέλλον κριθεί αναγκαία κάποια παρέμβαση, θα υπάρξει, ανέφερε ακόμη ο Γιάννης Παπαθανασίου.

    Επίσης, τόνισε ότι η συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% το 2010 (και όχι το 2011 όπως προέβλεπε το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας) δεν συνιστά για την κυβέρνηση μείζον πρόβλημα, αφού επί της ουσίας πρόκειται για οριακής σημασίας διαφορά.

    Η Κομισιόν πιέζει για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα πέραν των 500 εκ ευρώ, που η Αθήνα έχει υπολογίσει από την περικοπή των δαπανών του δημοσίου.

    Ό,τι γράφεται για φόρους δεν προέρχεται από την κυβέρνηση, ειδικότερα για αύξηση Φ.Π.Α. και φορολόγηση στα καύσιμα. Δεν είναι στις προθέσεις μας, αν χρειαστεί θα το μελετήσουμε, είπε ο Γιάννης Παπαθανασίου λίγο πριν το Eurogroup.

    Πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο τα μέτρα που θα ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία, χωρίς ωστόσο να θιγούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες:

    νομιμοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων (εξοικονόμηση από 800 εκατ. ευρώ έως 2 δισ. ευρώ

    επιβολή εφ άπαξ φόρου στα υψηλά εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ (200 εκατ. ευρώ)

    επαναφορά του φόρου κληρονομιάς

    Ο υπουργός Οικονομίας θα αναφερθεί στην ένταση της προσπάθειας για ενίσχυση του ανταγωνισμού, μεσούσης της οικονομικής κρίσης παρουσιάζοντας:

    την επιτυχή κατάληξη που είχε το θέμα της Ολυμπιακής,

    την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου

    την εξυγίανση του ΟΣΕ.

    Την ανάγκη να συσταθεί σύμφωνο απασχόλησης επεσήμανε η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά κατά τη συνεδρίαση της συνόδου των υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Βαθειά ύφεση προβλέπει ο Γιούνκερ

    Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και βαθειά ύφεση στην Ευρώπη, προέβλεψε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ, τα όποια ελπιδοφόρα μηνύματα για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα πρέπει να αναμένονται από το 2010 και όχι από το δεύτερο εξάμηνο του 2009, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί, δήλωσε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

    Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μετά τη σύνοδο των τραπεζιτών στη Βασιλεία, εκτίμησε πως η παγκόσμια οικονομία προσεγγίζει τη στιγμή της ανάκαμψης.

    Εξάλλου, ο Γιούνκερ τόνισε πως "αποκλείεται" να εφαρμοσθεί κάποια επιτάχυνση των διαδικασιών για την ένταξη στο ευρώ, όπως αξιώνουν πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ανήσυχες για τη διευρυνόμενη διάσταση της οικονομικής κρίσης που τις σαρώνει.

    Την ίδια ώρα, οι χώρες της Ευρωζώνης απέρριψαν την αμερικανική έκκληση για νέο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, ενώ αποκλείουν και τη χαλάρωση των κριτηρίων ένταξης στο ευρώ.

    Δεν βρισκόμαστε σε διένεξη με την Ευρώπη, δηλώνει από την πλευρά της η Ουάσιγκτον.

    Στο μεταξύ, τη σύσταση ταμείου βοήθειας των φτωχών και πολύ φτωχών κρατών του κόσμου από την "Ομάδα των 8" και την Παγκόσμια Τράπεζα, ζήτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Κρίσιμο τεστ για την οικονομία στις Βρυξέλλες

    Είδηση: 19891

    [05] Την Πέμπτη η συνάντηση Παπανδρέου - Σημίτη

    Συνεδριάζει το μεσημέρι ο κύκλος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ο κύκλος Οικονομίας του κόμματος. Την Πέμπτη ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Κώστα Σημίτη μετά την πρόταση του Θεόδωρου Πάγκαλου να τοποθετηθεί ο πρώην πρωθυπουργός επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ. Ουδέν σχόλιον ήταν η αντίδραση επί της πρότασης του Κώστα Σημίτη. "Δεν έχουμε να κάνουμε κανένα σχόλιο" δήλωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναφερόμενος στις ευρωεκλογές τόνισε ότι εφόσον δεν προηγηθούν εθνικές εκλογές, θα αποτελέσουν δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 19897

    [06] Δεμένα πλοία λόγω καιρού

    Δεμένο στο ακρωτήριο Κολούμπο της Σαντορίνης παραμένει το πλοίο "Αδαμάντιος Κοράης", καθώς στο λιμάνι του Αθηνιού επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες και δεν μπορεί να προσεγγίσει. Επίσης, δεν εκτελούνται λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών τα δρομολόγια με πλοίο ανοιχτού τύπου στην πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας-Κέρκυρας.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 19896

    [07] Υπέρ της εργασιακής ασφάλειας η Φ. Πετραλιά

    Πολιτική

    Υπέρ της ασφάλειας και όχι της ευελιξίας τάχθηκε η Υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, όπου τόνισε την ανάγκη θέσπισης ενός Συμφώνου Απασχόλησης με στόχο τη διεύρυνση του δικτύου κοινωνικής προστασίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα κατά την τοποθέτησή της στο Συμβούλιο η κυρία Πετραλιά τόνισε ότι η διεθνής οικονομική κρίση επιβάλλει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, την ανάγκη ενίσχυσης, εμβάθυνσης και διεύρυνσης ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας, προς εκείνες τις κοινωνικές κατηγορίες που θα βιώσουν με πιο έντονο τρόπο τις συνέπειες της ύφεσης.

    Σύμφωνα με την κ. Πετραλιά, η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί αποτελεσματική δράση, ευρωπαϊκό συντονισμό και αλληλεγγύη με απόλυτο στις εθνικές ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των κρατών-μελών.

    Ειδικότερα για την Ελλάδα, όπως είπε «Η κρίση δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για παράνομες απολύσεις και για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων».

    «Από το Φθινόπωρο του 2008 εγκαινιάσαμε και προχωράμε έναν ευρύ διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς. Στόχος μας είναι η επίτευξη της απαιτούμενης συναίνεσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις παρενέργειες της κρίσης. Να σχεδιάσουμε όλες εκείνες τις πολιτικές και να αναλάβουμε δράσεις που θα συμβάλλουν στην ομαλή προσαρμογή της αγοράς, στην ελαχιστοποίηση και εξουδετέρωση των επιπτώσεών της στις επιχειρήσεις, στους εργαζομένους και στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

    Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία των κοινωνικών εταίρων με θέμα «μπλόκο κατά της ανεργίας» που έχει στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης υποστήριξε πως «Πρέπει όλοι μας να λάβουμε υπόψη ότι το τίμημα της κρίσης δεν μπορούν να το επωμισθούν μόνο οι εργαζόμενοι. Είναι στρατηγικό λάθος να πιστεύουμε ότι μετακυλίοντας την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων μπορούμε να προσδοκούμε ανάκαμψη», σημείωσε.

    Είδηση: 19894

    [08] Κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο «πίσω» από την11η Σεπτεμβρίου

    Κόσμος -

    Αμερική-ΗΠΑ

    Ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της τρομοκρατίας και ειδικότερα της επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, αποτελεί το κείμενο που έστειλαν πέντε κρατούμενοι στο στρατόπεδο του Γκουαντάναμο, με το οποίο αναλαμβάνουν την ευθύνη για το χτύπημα, λέγοντας πως ήταν... «προσφορά στο Θεό» Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, πέντε από τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου όπου έχασαν τη ζωή τους περίπου 3000 άνθρωποι, εκφράζοντας παράλληλα υπερηφάνεια για την πράξη τους.

    Στο κείμενο που συνέταξαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, οι οι πέντε κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο που κατηγορούνται για τις επιθέσεις χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους ως το "Συμβούλιο Διαβουλεύσεων της 9/11" και αναφέρουν ότι οι πράξεις τους ήταν προσφορά προς τον Θεό.

    "Για εμάς δεν είναι κατηγορίες. Για εμάς είναι παράσημο τιμής, το οποίο κουβαλάμε με τιμή" αναφέρει το κείμενο των πέντε κρατουμένων, που έχει τίτλο "Η Ισλαμική Απάντηση στις Εννιά Κατηγορίες της Κυβέρνησης", σύμφωνα με την αμερικάνικη εφημερίδα.

    Είδηση: 19892

    [09] Φωτιά στην Aspis Bank στο Π. Φάληρο

    Στόχος των γνωστών- άγνωστων, που συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο έγινε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες το υποκατάστημα της Aspis Bank στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου. Συγκεκριμένα, δέκα λεπτά μετά τις 01:30 τη νύχτα. Άγνωστοι πυρπόλησαν με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό την είσοδο του τραπεζικού υποκαταστήματος που βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Αφροδίτης και Αγίου Αλεξάνδρου. Από την φωτιά προκλήθηκαν μικρής έκτασης υλικές ζημιές στον προθάλαμο και το αυτόματο ταμειακό μηχάνημα της τράπεζας. Στο σημείο έφθασαν άμεσα και έσβησαν τις φλόγες πριν λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις έξι άνδρες με δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Το έργο της προανάκρισης και των ερευνών έχει αναλάβει το Ανακριτικό τμήμα της Π.Υ σε συνεργασία με την Ασφάλεια.

    Είδηση: 19889

    [10] Κινητοποίηση για τα διόδια Λεπτοκαρυάς Πιερίας

    Πορεία με τα οχήματά τους προς τα διόδια της Λεπτοκαρυάς Πιερίας, πραγματοποίησαν πολίτες - μέλη κινήσεων του νομού, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ύπαρξη των συγκεκριμένων διοδίων.

    Όσοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, συγκεντρώθηκαν με τα οχήματά τους στο Κάστρο του Πλαταμώνα και εν συνεχεία, σχηματίζοντας αυτοκινητοπομπή, κατευθύνθηκαν προς τα διόδια της Λεπτοκαρυάς.

    Οι διαδηλωτές, όταν έφτασαν στα διόδια, πέρασαν χωρίς να πληρώσουν το χρηματικό αντίτιμο για τη διέλευση των οχημάτων, καθώς, ισχυρίστηκαν ότι είναι παράνομα τα διόδια στο συγκεκριμένο σημείο.

    Είδηση: 19888


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 10 March 2009 - 10:01:33 UTC