Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επεισόδιο κατά Ελλήνων τουριστών στην ΠΓΔΜ
  • [02] Κορυφώνεται η επιστροφή
  • [03] ΙΑΕΑ: Κίνηση προσέγγισης του Ιράν
  • [04] Aναγκαστική προσγείωση στο Ελ. Βενιζέλος
  • [05] Ιράκ: καταδίκη σε θάνατο του Χημικού Αλί
  • [06] Αντιπολιτευτικά πυρά για την ελληνική παρουσία στη Σύνοδο
  • [07] Ντ. Μπακογιάννη: Προτεραιότητά μας η ασφάλεια στη Μ. Ανατολή
  • [08] Νικητές οι συντηρητικοί στις περιφερειακές εκλογές της Ισπανίας
  • [09] Σε επιφυλακή στην Αυστραλία

    [01] Επεισόδιο κατά Ελλήνων τουριστών στην ΠΓΔΜ

    Πολιτική

    Επεισόδιο σε βάρος Ελλήνων πολιτών σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Οχρίδα των Σκοπίων, όταν άγνωστοι επιτέθηκαν σε τρία τουριστικά λεωφορεία, με τα οποία επισκέπτονταν την περιοχή. Την επίθεση καταδίκασε έντονα ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ζητώντας από τις αρχές της γείτονος να προστατεύουν τους Έλληνες πολίτες που την επισκέπτονται.

    "Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το επεισόδιο οργανωμένης επίθεσης από αγνώστους κατά Ελλήνων επισκεπτών και των περιουσιών τους" δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών για το χθεσινό επεισόδιο.

    "Τέτοιες πράξεις, που δυστυχώς πλήττουν την επικοινωνία μεταξύ λαών, είναι το ορατό αποτέλεσμα του εθνικισμού και της στρεφόμενης κατά της Ελλάδας μισαλλοδοξίας, που συνειδητά καλλιεργούνται τον τελευταίο καιρό στα Σκόπια" τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: "Ζητάμε από τις Αρχές της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να προστατεύουν τους Έλληνες πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα τους, καθώς και τη σύλληψη και τιμωρία των ενόχων της χθεσινής απρόκλητης επίθεσης".

    Το βράδυ της Κυριακής, ομάδα περίπου 20 - 30 αγνώστων επιτέθηκαν σε τρία ελληνικά τουριστικά λεωφορεία που βρίσκονταν σταθμευμένα στο κέντρο της Οχρίδας και περίμεναν τους Έλληνες εκδρομείς να επιστρέψουν από την ξενάγηση.

    Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δράστες έγραψαν με σπρέι συνθήματα στα λεωφορεία, όπως "Μακεδονία", "Ενωμένη Μακεδονία" και "Μέγας Αλέξανδρος".

    Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες των Ελλήνων εκδρομέων, εκτός από τα συνθήματα, οι δράστες πέταξαν ξύλα και πέτρες σε ένα από τα λεωφορεία, προκαλώντας επιπλέον φθορές.

    Σύμφωνα με τις αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης, το γεγονός καταδίκασαν αρκετοί κάτοικοι της Οχρίδας, οι οποίοι σημείωσαν ότι τέτοιες ενέργειες "δυσφημούν την τουριστική εικόνα της παραλίμνιας πόλης", η οποία συγκεντρώνει τους περισσότερους τουρίστες στη χώρα.

    Η Αστυνομία διεξάγει έρευνα για το περιστατικό.

    Δήλωση Δημάρχου Οχρίδας

    Τη σαφή καταδίκη του για τα επεισόδια εξέφρασε ο Δήμαρχος της Οχρίδας, Αλεξάνταρ Πέτρεσκι. Όπως δήλωσε ο κ. Πέτρεσκι, στο όνομα των δημοτών της Οχρίδας, απέστειλε επιστολή τόσο στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια όσο και στο Γραφείο Οικονομικών, Εμπορικών και Προξενικών υποθέσεων της Ελλάδας στο Μοναστήρι, με την οποία ζητεί συγνώμη για το περιστατικό.

    "Εμείς στην Οχρίδα, δε κάνουμε κανένα διαχωρισμό μεταξύ των επισκεπτών στην πόλη μας, οι οποίοι είναι όλοι τους καλοδεχούμενοι. Θεωρώ ότι το περιστατικό δεν είναι τυχαίο και ότι δεν έχει σχέση με δημότες της Οχρίδας. Αναμένω από τα αρμόδια όργανα, το συντομότερο δυνατό, να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους ενόχους" , συμπλήρωσε ο δήμαρχος της Οχρίδας.

    Το ΠΑΣΟΚ

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε: "Οι εκδηλώσεις έχθρας των κατοίκων της ΠΓΔΜ προς Έλληνες ταξιδιώτες στη χώρα τους αποτελούν δυσάρεστη και απολύτως ανεπιθύμητη εξέλιξη. Τα όσα συνέβησαν στην ΠΓΔΜ αποτελούν αποκλειστικό αποτέλεσμα της τακτικής που ακολουθεί η εθνικιστική και μισαλλόδοξη σημερινή ηγεσία της χώρας αυτής. Εν τούτοις, πρέπει να σημειώσουμε και την αδυναμία και την αδεξιότητα της κυβέρνησης της Νέα Δημοκρατίας να συνδυάσει την πολιτική επίλυσης του προβλήματος του ονόματος με βάση την εθνική κόκκινη γραμμή, με την πολιτική των πεντακάθαρων μηνυμάτων προς το λαό της χώρας αυτής, ότι δεν μας χωρίζουν άλλα προβλήματα και ότι η ειρηνική συνύπαρξη είναι προς το συμφέρον όλων μας. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία. Κάθε σκέψη για κινήσεις προς την ίδια κατεύθυνση είναι ξένη με τη νοοτροπία και τον πολιτισμό μας".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19571

    [02] Κορυφώνεται η επιστροφή

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Aυξημένη κίνηση παρουσιάζεται στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα ,λόγω της επιστροφής των εκδρομέων του τριημέρου, ενώ οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεχτικοί γιατί σε πολλές περιοχές της χώρας σημειώνονται ασθενείς βροχοπτώσεις. Στην Αθηνών-Κορίνθου το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε στα διόδια Καλαμακίου, ενώ δυσκολίες παρουσιάζει το τμήμα της Αττικής Οδού από Μαγούλα προς Ελευσίνα. Αυξημένη είναι ακόμη η κίνηση στα διόδια του Ρίου, όπου η διέλευση είναι ελεύθερη, ενώ στην Αθηνών-Λαμίας αυξημένη είναι κατά διαστήματα η κίνηση στο πέταλο του Μαλιακού.

    Είδηση: 19575

    [03] ΙΑΕΑ: Κίνηση προσέγγισης του Ιράν

    Ειδήσεις

    Νέα κίνηση προς το Ιράν, έκανε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που κάλεσε το Ιράν να συνεργαστεί με την Υπηρεσία στο θέμα των πυρηνικών για να "ξεπεραστεί αυτή η αδιέξοδη κατάσταση".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατη έκθεση της ΙΑΕΑ διαπίστωνε έλλειψη διάθεσης συνεργασίας του Ιράν με τις δυτικές χώρες και λίγες μέρες αργότερα η ασιατική χώρα δήλωσε ότι ξεπέρασε τις 5.000 συσκευές φυγοκέντρισης. Στην τακτική συνεδρίασε της ΙΑΕΑ συμμετέχουν 35 χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, ο πρεσβευτής των οποίων Γκρέγκορι Σαλτ, δήλωσε ότι: "Πρέπει να ενισχύσουμε την σημαντική αυτή υπηρεσία, αντί να επιτρέπουμε σε εκείνους που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους να την απαξιώνουν. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να ενισχύσουν την ικανότητα της ΙΑΕΑ να εμποδίσει την εξάπλωση της πυρηνικής απειλής καθώς η Ουάσινγκτον εισέρχεται σε μια νέα φάση διπλωματίας για το θέμα ". Στον αντίποδα, η Τεχεράνη θεωρεί ότι οι κατηγορίες των ΗΠΑ σε βάρος της, είναι προπαγάνδα.

    Είδηση: 19574

    [04] Aναγκαστική προσγείωση στο Ελ. Βενιζέλος

    Αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ ξένης αεροπορικής εταιρίας πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Ελευθέριος Βενιζέλος λίγο πριν τις 4μμ. Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε την πτήση Μάντσεστερ-Κάιρο με 192 επιβάτες. Ο λόγος της αναγκαστικής προσγείωσης, οφείλεται στη διαπίστωση από τον κυβερνήτη, αποσυμπίεσης καμπίνας.

    Είδηση: 19573

    [05] Ιράκ: καταδίκη σε θάνατο του Χημικού Αλί

    Άλλη μια καταδίκη, η τρίτη εις θάνατον, προστέθηκε σε βάρος του "Χημικού Αλί", κατά κόσμον Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ, ξαδέλφου του Σαντάμ Χουσείν και πρώην υπουργού Άμυνας του Ιράκ. Η καταδίκη από το ιρακινό δικαστήριο, του καταλογίστηκε για τη συμμετοχή του στον εκτοπισμό και τις δολοφονίες Σιϊτών μουσουλμάνων το 1999.

    Οι προηγούμενες καταδίκες του είχαν επιβληθεί για την οργάνωση και εκτέλεση εκστρατείας γενοκτονίας κατά κούρδων την δεκαετία του ΄80 και την δολοφονία χιλιάδων Σιϊτών που είχαν εξεγερθεί μετά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991. Επίσης ο Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ είχε οργανώσει τη δολοφονία χιλιάδων κούρδων χωρικών με δηλητηριώδη αέρια και καταδικάστηκε σε θάνατο για τον "προμελετημένο φόνο και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας". Άλλοι 14 ήταν οι κατηγορούμενοι στην πρόσφατη Τρίτη δίκη. Από αυτούς δύο καταδικάστηκαν σε θάνατο και τέσσερις σε ισόβιο κάθειρξη, ανάμεσά τους και ο Αμπέντ Χαμίντ Μαχμούντ, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν γραμματέας του Σαντάμ. Από το δικαστήριο απαλλάχθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρέκ Αζίζ, ο οποίος θα προσαχθεί και πάλι σε δικαστήριο για την φερόμενη ανάμειξή του στην εκτέλεση δεκάδων εμπόρων, που κατηγορήθηκαν ότι το 1992 παραβίασαν τους κρατικούς ελέγχους τιμών. Το ιρακινό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου ιδρύθηκε με παρέμβαση των Αμερικανών το 2003 για να δικάσει τα πρώην μέλη της κυβέρνησης του Σαντάμ και από δικιά του απόφαση καταδικάστηκε σε θάνατο ο Σαντάμ Χουσεΐν.

    Είδηση: 19572

    [06] Αντιπολιτευτικά πυρά για την ελληνική παρουσία στη Σύνοδο

    Πολιτική

    "Όσοι απαρτίζουν την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να ομιλούν για αξιοπιστία" απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, στο σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για έλλειψη σχεδίου και αξιοπιστίας, το ΚΚΕ προβλέπει πιο άγρια επίθεση στα εισοδήματα των εργαζομένων, ο ΣΥΝ έκανε λόγο για ελληνικό ναυάγιο στις Βρυξέλλες, ενώ ο ΛΑΟΣ αναφέρει πως η κυβέρνηση εκλιπαρεί την ελεημοσύνη της ΕΕ.

    "Τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας έχουν όσοι θυσιάζουν το εθνικό συμφέρον στο βωμό του μικροκομματικού λαϊκισμού. Τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας έχουν όσοι αρνούνται να δουν την πραγματικότητα κατάματα. Τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας έχουν όσοι δεν ξέρουν ή προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συζητείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση" δήλωσε την Καθαρά Δευτέρα ο Ευάγγελος Αντώναρος και πρόσθεσε: "Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες περιμένουν πράξεις σύνεσης και ευθύνης για την έξοδο από την κρίση. Και σε αυτό ακριβώς το αίτημα ανταποκρίνεται πλήρως και εδώ και σε διεθνές επίπεδο η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή".

    Την Κυριακή, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε: "Ο κ. Καραμανλής πήρε μαζί του στις Βρυξέλλες τα δραματικά στοιχεία της κατάρρευσης του προϋπολογισμού του 2008, στοιχεία που μέχρι πριν από μερικές μέρες έκρυβε από τους Έλληνες πολίτες. Επιστρέφει όπως έφυγε, χωρίς ιδέες, χωρίς σχέδιο για τη χώρα, χωρίς αξιοπιστία γι' αυτά που θα έπρεπε να διεκδικήσει η χώρα μας".

    "Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση μόνο με περιοριστικές πολιτικές. Χρειάζεται αναπτυξιακές πολιτικές, αναπτυξιακό στίγμα, πολιτικές που να ενισχύσουν το εισόδημα του πολίτη και να επενδύουν στο μέλλον. Και πάνω από όλα χρειάζεται αξιοπιστία, την αξιοπιστία που η σημερινή κυβέρνηση απλώς δεν διαθέτει" κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Από την πλευρά της, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: "Η σύνοδος απέδειξε τα πολύ στενά όρια διαχείρισης που διαθέτουν οι φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις με την απόφασή τους να μετακυλήσουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους. Απομυθοποιείται η ΕΕ. Εδώ λοιπόν υπάρχει χώρος παρέμβασης, δράσης των λαών, με όρους απειθαρχίας και μη υποταγής. Όταν αυτοί δυσκολεύονται οι λαοί μπορούν".

    Ο ΣΥΝ έκανε λόγο για ελληνικό ναυάγιο στις Βρυξέλλες, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε: "Ο κ. Καραμανλής επέστρεψε από τις Βρυξέλλες εμφανώς πιο προβληματισμένος απ' ότι όταν πήγαινε. Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη μιας εθνικής συσπείρωσης απέναντι στην οικονομική κρίση, την οποία αδυνατούν απ ότι φαίνεται, να αντιμετωπίσουν επαρκώς και οι ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου".

    Είδηση: 19570

    [07] Ντ. Μπακογιάννη: Προτεραιότητά μας η ασφάλεια στη Μ. Ανατολή

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αιγυπτιακή εφημερίδα "Αλ Αχράμ" η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. "Η Ελλάδα θέλει να παίξει έναν αποτελεσματικό ρόλο στη διαδικασία ειρήνευσης στη Μ. Ανατολή και υποστηρίζει σθεναρά τη λύση των δύο κρατών" πρόσθεσε η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και δήλωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στις προσπάθειές του να επιτύχει την εθνική συμφιλίωση.

    Η Ελλάδα επισημαίνει τη σημασία του ανοίγματος όλων των περασμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, για να ελαττωθούν τα προβλήματα των Παλαιστινίων, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, καταλήγοντας ότι η χώρα μας στηρίζει την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία και θεωρεί ότι οι προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της Γάζας αποτελούν "κλειδί" για να ξαναβρεί τον δρόμο της η ειρηνευτική διαδικασία.

    Η κα Μπακογιάννη, η οποία συμμετέχει στη Διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση της Γάζας, που πραγματοποιείται σήμερα στο Σαρμ Ελ Σέιχ, τόνισε στην εφημερίδα ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εξαντλήσει τις προσπάθειές της για να φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, στην οποία "οι σοκαριστικές εικόνες τρόμου και πολέμου που αποκαλύφθηκαν από τους τηλεοπτικούς δέκτες δεν θα έπρεπε να επαναληφθούν".

    Η υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα υποστήριξε την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου της Γάζας, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει κρίσιμη και απαιτεί προσοχή για να σταθεροποιηθεί η ανακωχή μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

    Τέλος, αναφέρθηκε στους στενούς και ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Αιγύπτου, που διαθέτουν κοινή πολιτιστική κληρονομιά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Σύνοδος για την ανοικοδόμηση της Γάζας

    Είδηση: 19567

    [08] Νικητές οι συντηρητικοί στις περιφερειακές εκλογές της Ισπανίας

    Το κυβερνών Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων (PNV) κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Χώρα των Βάσκων, χωρίς όμως να εξασφαλίσει πλειοψηφία, ούτε να διασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα. Για πρώτη φορά μάλιστα τα μη εθνικιστικά κόμματα όπως οι Σοσιαλιστές, που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση, είναι θεωρητικά σε θέση να σχηματίσουν πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η τοπική κυβέρνηση, το PNV καταλαμβάνει τις 30 από τις 75 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο. Οι εταίροι του στην απερχόμενη κυβέρνηση, τα μικρά κόμματα ΕΑ και ΕΒ κερδίζουν από μία έδρα ενώ το ανεξάρτητο κόμμα Aralar κερδίζει 4 έδρες.

    Από τα μη εθνικιστικά κόμματα, το Σοσιαλιστικό ανέβασε τα ποσοστά του και κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 24 έδρες έναντι 13 για τη δεξιά και μιας έδρας για το μικρό αντι-εθνικιστικό κόμμα UPD.

    Στη Γαλικία, με καταμετρημένο το 98,6% των ψήφων, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) φαίνεται ότι κερδίζει τις εκλογές απέναντι στους Σοσιαλιστές. Τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά μετά από αρκετές ημέρες, αφού καταμετρηθούν οι 335.000 ψήφοι από το εξωτερικό.

    Ωστόσο, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος, Εμίλιο Περέθ Τουρίνιο, παραδέχτηκε την ήττα του απέναντι στο PP το οποίο καταλαμβάνει 39 από τις 75 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου. Οι Σοσιαλιστές κέρδισαν μόνο 24 έδρες και οι σύμμαχοί τους στην κυβέρνηση, το τοπικιστικό κόμμα BNG 12.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία

    Είδηση: 19566

    [09] Σε επιφυλακή στην Αυστραλία

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Σε επιφυλακή έχουν τεθεί πάλι οι Αρχές στην αυστραλιανή πολιτεία της Βικτόρια, καθώς αύριο Τρίτη θα πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες υπάρχει μέγιστος κίνδυνος να ξεσπάσουν νέες πυρκαγιές ή να ξεφύγουν από τον έλεγχο τα πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να μαίνονται. Οι Αρχές προειδοποιούν τους πολίτες με κάθε δυνατό τρόπο, ακόμα και με γραπτά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα, να είναι σε ετοιμότητα, καθώς προβλέπεται οι καιρικές συνθήκες να είναι το ίδιο άσχημες με αυτές της 7ης Φεβρουαρίου, όταν ξέσπασαν πολλές πυρκαγιές που στάθηκαν αφορμή να χάσουν τη ζωή τους 210 άνθρωποι.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι άνεμοι αύριο θα πνέουν με ταχύτητα έως και 150 χιλιόμετρα την ώρα και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 βαθμούς.

    "Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων πέντε χρόνων, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να ξεσπάσει νέος πύρινος όλεθρος αν δεν προσέξουμε" δήλωσε ο πολιτειακός πρωθυπουργός Τζον Μπράμπι.

    Η κυβέρνησή του έδωσε εντολή να κλείσουν πολλά σχολεία και χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, φοβούμενοι ότι μπορεί να εγκλωβιστούν.

    Υπάρχει επίσης φόβος ότι λόγω των ισχυρών ανέμων θα πέσουν πολλά δέντρα που κάηκαν στις προηγούμενες φωτιές και θα κλείσουν δρόμοι, ενώ υπάρχει κίνδυνος να κοπεί και το ηλεκτρικό ρεύμα σε πολλές περιοχές.

    Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να προμηθευτούν φακούς για την περίπτωση συσκότισης.

    Είδηση: 19564


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 2 March 2009 - 17:59:55 UTC