Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρχισε η έξοδος, με καλό καιρό για το τριήμερο
  • [02] Πρόστιμα σε τράπεζες
  • [03] Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Οικονομία
  • [04] Μείωση δανείων-Πτώση λιανεμπορίου
  • [05] Τέσσερις νεκροί σε τροχαίο
  • [06] Όλη η Ελλάδα χορεύει σε ρυθμούς καρναβαλιού
  • [07] Προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ
  • [08] Σε 15 ημέρες η εκταμίευση του αγροτικού πακέτου στήριξης
  • [09] Στο μικροσκόπιο η ανάσχεση της ρευστότητας
  • [10] Στη δίνη της ύφεσης και της ανεργίας
  • [11] Η Οικονομία στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

    [01] Άρχισε η έξοδος, με καλό καιρό για το τριήμερο

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Με σύμμαχο τον καλό καιρό που θα επικρατήσει το τριήμερο, άρχισε η έξοδος των εκδρομέων της «Καθαράς Δευτέρας». Η κίνηση στις εθνικές οδούς, ακόμη και στην Αττική οδό είναι αυξημένη. Η τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να διευκολύνει τους ταξιδιώτες. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα κούλουμα θα τα γιορτάσουμε φέτος με λιακάδα. Στη Βαρβάκειο αγορά η κίνηση παραμένει ακόμα σε μέτρια επίπεδα, με τις τιμές να είναι για όλα τα βαλάντια.

    Δεν θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στους εκδρομείς του τριημέρου ο καιρός, καθώς εκτός από το τσουχτερό κρύο που επικρατεί, τα υπόλοιπα φαινόμενα δε προβλέπεται να είναι έντονα. Έτσι, αναμένεται να γιορτάσουμε με ήλιο την Κυριακή της αποκριάς και τα Κούλουμα. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την πρόβλεψη του Αστεροσκοπείου Αθηνών προβλέπεται βελτίωση των καιρικών συνθηκών κατά το τριήμερο, με ασθενείς χιονοπτώσεις και νεφώσεις από το πρωί της Κυριακής. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα [από 1-4 βαθμούς], μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Το μεσημέρι της Κυριακής το θερμόμετρο θα φτάσει στους 7 βαθμούς κελσίου. Την Καθαρή Δευτέρα προβλέπονται νεφώσεις, χωρίς βροχή και χιονοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4-9 βαθμούς Κελσίου.

    Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η απαγόρευση της κίνησης των φορτηγών αυτοκινήτου, ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, στο πλαίσιο των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της Τροχαίας για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Η απαγόρευση θα ισχύσει την Παρασκευή, από τις 16:00 έως τις 21:00 και το Σάββατο, από τις 08:00 έως τις 13:00, για το ρεύμα εξόδου από τα αστικά κέντρα. Τη Δευτέρα, θα απαγορευτεί η κίνηση των φορτηγών στο ρεύμα εισόδου, από τις 15:00 έως τις 21:00. Την Κυριακή, η κυκλοφορία των φορτηγών θα γίνεται κανονικά.

    Από το πρωί η κίνηση στις εθνικές οδούς διεξάγεται ομαλά.

    Το Υπουργείο Μεταφορών μοίρασε, στον σταθμό διοδίων Αφιδνών, ενημερωτικά φυλλάδια που αφορούσαν την ασφαλή οδήγηση, με τον υπουργό Ε. Στυλιανίδη να τα δίνει ο ίδιος στους οδηγούς.

    Ομαλή είναι η κίνηση των εκδρομέων και στα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τους σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων.

    Εν τω μεταξύ, πλήρως έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το επαρχιακό και το δημοτικό δίκτυο του Οροπεδίου Λασιθίου από τα μηχανήματα του Δήμου σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου. Επίσης, μετά από αρκετές ώρες διακοπής, αποκαταστάθηκε και η ρευματοδότηση της περιοχής. Το ύψος του χιονιού φτάνει τα 10 εκ. και το θερμόμετρο του μετεωρολογικού σταθμού του Δήμου στο Τζερμιάδων δείχνει 1,4 βαθμούς κελσίου. Κατά την διάρκεια της νύκτας, είχε εκδηλωθεί ισχυρή χιονοθύελλα στο Οροπέδιο Λασιθίου, με το ύψος του χιονιού να είχε φτάσει τα 20 εκ..

    Είδηση: 19508

    [02] Πρόστιμα σε τράπεζες

    Ειδήσεις

    Πρόστιμα 1,5 εκ ευρώ επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος σε εμπορικές τράπεζες για παραβάσεις που αφορούν στους κανόνες διαφάνειας και την ενημέρωση των συναλλασσομένων. Τα πρόστιμα αυτά αφορούν παραβάσεις σχετικές με την εφαρμογή των κανόνων διαφάνειας για την ενημέρωση των συναλλασσομένων, οι οποίες εντοπίστηκαν σε συναλλαγές που διενεργήθηκαν κατά τα έτη 2006 μέχρι 2008.

    Τα πρόστιμα αφορούν επίσης ελλείψεις στις διαδικασίες για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες οι οποίες διαπιστώθηκαν σε τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα ή και σε θυγατρικές τους στο εξωτερικό (δεδομένου ότι οι σχετικές υποχρεώσεις πρέπει να εφαρμόζονται και σε επίπεδο ομίλου), καθώς και παραβάσεις σχετικές με την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας και του Κανονισμού Αναδοχών (βάσει της αρμοδιότητας που είχε η Τράπεζα της Ελλάδος προτού αυτή μεταφερθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς .

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, για το ύψος των προτεινόμενων κυρώσεων, που έχουν τη μορφή προστίμου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, συνεκτιμήθηκαν ιδίως το είδος, η βαρύτητα της παράβασης, η επίπτωσή της στην εύρυθμη λειτουργία του πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος, η τυχόν καθ' υποτροπή τέλεση των παραβάσεων, η ανάγκη πρόληψης παρομοίων παραβάσεων, καθώς και ο αριθμός αναφορών που έγιναν από τα εποπτευόμενα ιδρύματα στην Επιτροπή του ν. 3691/2008 για το ξέπλυμα χρήματος, σε σχέση με το σύνολο των περιπτώσεων που αντιμετώπισαν, δηλαδή των χαρακτηριζομένων ως «ασυνήθωv» συναλλαγών, βάσει των κριτηρίων του σχετικού πλαισίου τα οποία δεν σχετίζονται κατ' ανάγκη με τη νομιμότητα των συναλλαγών.

    Πιστωτικά Ιδρύματα Κύρωση (σε χιλ. ευρώ)

    1. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 20

    2. AΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ 55

    3. ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 55

    4. ΕΜΠΟΡΙΚΗ CREDICOM ΤΡΑΠΕΖΑ 5

    5. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 20

    6. ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK - ERGASIAS 250

    7. MARFIN EΓΝATIA BANK 10

    8. CITIBANK INTERNATIONAL PLC 20

    9. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ ΣΥΝ Π.Ε 10

    Β. Παραβάσεις σχετικές με αδυναμίες των συστημάτων και διαδικασιών για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ΠΔ/ΤΕ 2577/2006, Παράρτημα 4, όπως ισχύει)

    Πιστωτικά Ιδρύματα Κύρωση (σε χιλ. ευρώ)

    1. AΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ 140

    2. ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 50

    3. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 70

    4. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 160

    5. MARFIN EGNATIA ΒΑΝΚ 150

    6. ΤΡΑΠΕΖΑ MILLENNIUM BANK 140

    7. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 170

    8. ΤΡΑΠΕΖΑ PROBANK 30

    9. ΑΧΑΪΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝ .Π.Ε. 10

    10. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΥΝ. Π.Ε 10

    Γ. Παραβάσεις που συνδέονται με την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών

    Κύρωση στην PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ ποσού ευρώ 90.000 και στην ASPIS BANK ύψους ευρώ 40.000.

    Είδηση: 19507

    [03] Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Οικονομία

    Ειδήσεις

    Αυστηρή θα είναι η εφαρμογή του Ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας για τον περιορισμό των ελλειμμάτων, διαμηνύει η κυβέρνηση, λίγο πριν από την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των "27", στις Βρυξέλλες. Το Ευρωπαικό Συμβούλιο θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, με ποιόν τρόπο θα επιδειχθεί κοινοτική αλληλεγγύη, στις χώρες με υψηλά ελλείμματα. Ο Πρωθυπουργός λίγο πριν από τη Συνοδό Κορυφής θα έχει κατ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και τον επικεφαλής του Γιορογκρουπ Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ , για να τους ενημερώσει για το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου για την μείωση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Το Σάββατο θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών-μελών της ΕΕ.

    Τεστ αξιοπιστίας για την ελληνική οικονομία στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να ξεκινά αγώνα δρόμου προκειμένου να πειστούν οι αξιωματούχοι της Κομισιόν ότι η Αθήνα δεν θα επιτρέψει δημοσιονομική χαλάρωση και θα τηρήσει κατά γράμμα το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Η Κομισιόν τοποθετεί για το 2009 την Ελλάδα στα όρια της ύφεσης προβλέποντας ανάπτυξη 0,2% - η Αθήνα αντιτείνει πως η ανάπτυξη θα είναι οριακά πάνω απο το 1% αν και έχει προβλεφθεί και το δυσμενέστερο σενάριο του 0,5%.

    Για το έλλειμα ΑΘήνα και Κομισιόν συμφωνούν στο 3,7% για το 2009, ωστόσο η διαπραγμάτευση θα γίνει για τον ορίζοντα μείωσής του στο 3% με την κυβέρνηση να επιθυμεί να πετύχει συμφωνία για το 2011.

    Παραπλήσιες είναι οι εκτιμήσεις για την ανεργία. 8% προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, 9% προβλέπει η Κομισιόν.

    Οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες "τρέχουν" παράλληλα με το εσωτερικό μέτωπο αντιπαράθεσης κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ.

    Ο Πρωθυπουργός θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας μας όπως κάνει κάθε φορά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό μετά την επίθεση στον Πρωθυπουργό, ότι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες χωρίς ουσιαστικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.

    "Καλό θα είναι το ΠΑΣΟΚ να προσπαθήσει την ύστατη στιγμή να εγκαταλείψει το δρόμο του λαϊκισμού που προφανώς έχει επιλέξει να ακολουθήσει συστηματικά", τόνισε χαρκτηριστικά.

    Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ, επιμένει ότι ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες χωρίς θέσεις.

    "Το ερώτημα που θέτει ο Έλληνας πολίτης είναι, γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν προσέρχεται σε αυτή τη Σύνοδο με θέσεις. Γιατί δεν κάνει αυτό, που έκαναν πρωθυπουργοί άλλων χωρών, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είναι ένα παράδειγμα, που έστειλε μια επιστολή στους ομολόγους του, θέτοντας συγκεκριμένα θέματα τα οποία αφορούν τη χώρα του", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Παπακωνσταντίνου

    "Ο Πρωθυπουργός πηγαίνει εκεί ως θεατής, χωρίς σχέδιο, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις. Ίσως με την προσφιλή του τακτική να μη θέσει πήχη, ώστε να μην περάσει από κάτω", συμπλήρωσε.

    Είδηση: 19500

    [04] Μείωση δανείων-Πτώση λιανεμπορίου

    Ειδήσεις

    Στοιχεία σοκ για μείωση του δανεισμού των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων το μήνα Ιανουάριο προκύπτουν από τις επίσημες ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2008 τα συνολικά ποσά που χορηγήθηκαν υπό μορφή δανείων σε νοικοκυριά είναι 10 φορές μικρότερα. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) βουτιά στο 7,1% παρουσίασε ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο τον Δεκέμβριο του 2008. Ο Υπουργός Οικονομίας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εισαγωγέων αυτοκινήτων και τη ΓΕΣΕΒΕ, οι οποίοι ουσιαστικά ζήτησαν να ασκήσει πίεση προς τις τράπεζες προκειμένου να αυξηθούν οι ροές δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά για να κινηθεί η αγορά.

    Περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2009 ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η καθαρή μείωση της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2009 σε 262 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 18,2% από 19,8% τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2007: 20,6%).

    Την ίδια ώρα η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά ανήλθε τον Ιανουάριο του 2009 σε 93 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 11,8%, έναντι 12,8% το Δεκέμβριο του 2008 και 22,4% το Δεκέμβριο του 2007.

    Η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 121 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2009 και o δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση (Ιανουάριος 2009: 10,6%, Δεκέμβριος 2008: 11,4%, Δεκέμβριος 2007: 21,9%).

    Τα καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν καθαρή ροή 30 εκατ. ευρώ και ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε σε 14,7%, έναντι 16,0% το Δεκέμβριο του 2008 και 22,4% το Δεκέμβριο του 2007.

    Να ασκήσει πίεση προς τις τράπεζες προκειμένου να αυξήσουν τις ροές δανείων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ζήτησαν από τον Υπουργό Οικονομίας οι εισαγωγείς αυτοκίνητων κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν μαζί του.

    Ο πρόεδρος των εισαγωγέων Ανδρέας Ανδρικόπουλος έκανε λόγο για κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων νέων αυτοκίνητων κατά περίπου 39% το πρώτο δίμηνο του 2009, ενώ σε ερώτηση για το θέμα της απόσυρσης των παλαιών οχημάτων είπε ότι η ιδέα δεν είναι ακόμη ώριμη.

    Ο κ. Παπαθανασίου συναντήθηκε και με την συνομοσπονδία των εμπόρων και βιοτεχνών και δήλωσε ανοικτός στις προτάσεις της ΓΕΣΕΒΕ για χρηματοδότηση του ΟΑΕ με θεσμοθετημένο ποσοστό επί του ΑΕΠ ετησίως, για επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για μείωση των φορολογικών συντελεστών και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για οσες επιχειρήσεις δεσμευτούν ότι δεν θα απολύσουν εργαζόμενους.

    Ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος ζήτησε ακόμα από τον Υπουργό την μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ΤΕΜΠΜΕ καθώς και την ανακατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ώστε να χρηματοδοτηθούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

    Πλήρης διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δυο πλευρές διαπιστώθηκε μόνο στο ζήτημα των μεγάλων εμπορικών κέντρων τα οποία ο κ. Παπαθανασίου χαρακτήρισε, ως φυσική εξέλιξη της αγοράς ενώ ο κ. Ασημακόπουλος υποστήριξε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν περιορισμοί στο μέγεθος και στον αριθμό τους, ώστε να μην πλήττονται οι τοπικές οικονομίες.

    Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) το μήνα Δεκέμβριο 2008 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2007 παρουσίασε μείωση κατά 7,1%, έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2007 προς 2006.

    Η μείωση αυτή προήλθε από τη μείωση του δείκτη της κατηγορίας καταστημάτων ειδών διατροφής κατά 5,9% και από τη μείωση του δείκτη της κατηγορίας καταστημάτων ειδών εκτός διατροφής κατά 7,8%.

    Αποκαρδιωτικά, χαρακτήρισε τα στοιχεία της ΤτΕ το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι για να βγει η Ελλάδα από την κρίση πρέπει να δοθεί ένα αναπτυξιακό στίγμα στην οικονομική πολιτική και να ενισχυθούν τα εισοδήματα και η αγοραστική δύναμη.

    Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει περαιτέρω μέτρα, έτσι ώστε να περάσει η ρευστότητα που παρέχεται στις τράπεζες στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

    "Ο τζίρος των καταστημάτων έπεσε στο -79% και το 62% των καταστημάτων έχουν πρόβλημα ρευστότητας, με αποτέλεσμα τις εφιαλτικές σκέψεις για μειώσεις προσωπικού και αύξησης της ανεργίας.Οι τραπεζίτες ζητούν προκλητικά περαιτέρω εγγυήσεις για τη χορήγηση των δανείων, ενώ η κυβέρνηση τους έδωσε 28 δις χωρίς καμία εγγύηση. Οι μικρομεσαίοι αφέθηκαν στην τύχη τους και στα νύχια των τραπεζιτών", υποστήριξε ο ΛΑΟΣ.

    Την ίδια ώρα πτώση στο 2% από 2,2% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο σε σχέση με το Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Είδηση: 19498

    [05] Τέσσερις νεκροί σε τροχαίο

    Πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα της ίδιας οικογενείας που προέρχονταν από την Κέρκυρα σημειώθηκε το πρωί στο δρόμο μεταξύ Βόνιτσας και Λευκάδας, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες της αστυνομίας. Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε λίγο έξω από την Βόνιτσα όταν το Ι.Χ στο οποίο επέβαιναν τα μέλη της οικογένειας που είχαν ξεκινήσει τα χαράματα από το νησί προκειμένου να μεταβούν στον Πόρο όπου ο γιός και εγγονός της οικογένειας ορκιζόταν στο Πολεμικό Ναυτικό, συγκρούστηκε με όχημα της ΕΛ.ΑΣ που επέβαινε αξιωματικός της Αστυνομίας.

    Από τα συντρίμμια των δύο αυτοκινήτων ανασύρθηκαν νεκρά τα τέσσρα μέλη της οικογένειας, ενώ σοβαρά τραυματισμένος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ο αστυνομικός.

    Είδηση: 19493

    [06] Όλη η Ελλάδα χορεύει σε ρυθμούς καρναβαλιού

    Κοινωνία

    Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν και φέτος σε όλη την Ελλάδα, καθώς πλησιάζει η τελευταία Κυριακή της αποκριάς και η Καθαρά Δευτέρα. Έτσι για ακόμη μια χρονιά θα κινηθούν στους ξέφρενους ρυθμούς του καρναβαλιού οι περισσότερες περιοχές της χώρας και θα γιορτάσουν τις τελευταίες μέρες του Τριωδίου με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Από την Κρήτη ως τη Θράκη, διοργανώνονται εκδηλώσεις εμπνευσμένες από την ιστορία και την παράδοση, με αναβίωση ηθών κι εθίμων, παρελάσεις αρμάτων, μεταμφιέσεις, γλέντι και πολύ ξεφάντωμα, προσελκύοντας πλήθος καρναβαλιστών.

    Αθήνα

    Στην πρωτεύουσα, ο πολιτισμικός οργανισμός του Δήμου Αθηναίων οργανώνει εκδηλώσεις σε κεντρικές πλατείες και γειτονιές της πρωτεύουσας, φέρνοντας τις Αποκριές στην καθημερινότητα των Αθηναίων.

    Πάτρα

    Στην αχαϊκή πρωτεύουσα και κατεξοχήν καρναβαλική πόλη, όπου ο θεσμός του καρναβαλιού, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης εδώ και 150 χρόνια, διοργανώνονται θεάματα δρόμου με καλλιτέχνες, σχήματα διεθνούς κύρους και χορό ενώ οι εκδηλώσεις, θα κορυφωθούν με τη μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών στους κεντρικούς δρόμους και πλατείες και το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.

    Κρήτη

    Οι οργανωτές στην Κρήτη εδώ και καιρό έχουν πιάσει δουλειά και οι ομάδες που συμμετέχουν ετοιμάζονται και δίνουν ραντεβού σε ένα ατελείωτο γλέντι χαράς. Στα Χανιά εκτός από τα δεκάδες πάρτυ μεταμφιεσμένων που γίνονται σε κάθε γωνιά του νομού, την παράσταση αναμένεται να κλέψουν οι παραδοσιακές εκδηλώσεις για το βασιλιά Καρνάβαλο που θα γίνουν στους δήμους Κίσαμο, Παλαιόχωρα, Ακρωτήρι, Σούδα και Βατόλακκο με τη συμμετοχή δεκάδων αρμάτων και ομάδων καρναβαλιστών. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο νομό Χανίων περιλαμβάνουν ακόμα βραβεύσεις, χορούς μεταμφιεσμένων ενώ σε πολλές περιοχές οργανώνεται και το κυνήγι του θησαυρού. Στο Ρέθυμνο, όπου οι εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει από την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς με το παιδικό κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, αναβιώνουν παλιά έθιμα, όπως ο "Κάντης", καντάδες στα στενά της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου και αναβίωση εθίμων σε χωριά του νομού όπως το κλέψιμο της νύφης και το Πιπέρι.

    Σκύρος

    Μοναδικό το καρναβάλι της Σκύρου, χάρη στα ξεχωριστά δρώμενα με τους ντόπιους μεταμφιεσμένους σε "Γέρους", "Κορέλες" και "Φράγκους" που σείουν τα κουδούνια τους μέχρι τελικής πτώσεως.

    Τρίπολη

    Αποκριάτικο δρώμενο ευετηρίας, για την καλή χρονιά, την πλούσια καρποφορία της γης και την αφθονία των κοπαδιών γιορτάζει την Καθαρή Δευτέρα η Νέδουσα, αναβιώνοντας παμπάλαια έθιμα σε μια από τις λίγες αγροτικές γιορτές που διατηρούν μέχρι σήμερα τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους. Το πρωί της Καθαρής Δευτέρας οι καρναβαλιστές, μεταμφιεσμένοι τραγόμορφα και ζωσμένοι βαριά ποιμενικά κουδούνια, επισκέπτονται όλα τα σπίτια (δρώμενο ευετηρίας που αποκαλείται και "'Αγερμός'') και μαζεύουν οτιδήποτε τους προσφέρουν οι χωρικοί: φρούτα, νηστίσιμα φαγητά, ξηρούς καρπούς, κρασί. Το μεσημέρι αρχίζει η γιορτή της αναπαράσταση της ζωής του ανθρώπου: σπορά και όργωμα της γης, θέρισμα, γάμος, θάνατος και ανάσταση, όπου όλοι γιορτή γιορτάζουν όλοι κυκλοφορούν με μουτζουρωμένα πρόσωπα για να ξορκίζουν το κακό.

    Θήβα

    Εκεί ξεχωρίζει το έθιμο του "Βλάχικου Γάμου", που τελείται την Καθαρά Δευτέρα, ενώ το "Αλευρομουντζούρωμα" στο Γαλαξίδι είναι ένα έθιμο με ρίζες χαμένες στο χρόνο.

    Άμφισσα

    Στην Άμφισσα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς αναβιώνει ο «Θρύλος του Στοιχειού». Από τη συνοικία Χάρμαινα, όπου βρίσκονται τα παλιά Ταμπάκικα και τα σκαλιά του Αϊ Νικόλα, κατεβαίνει το "στοιχειό" -που στοιχειώνει την πόλη- και μαζί ακολουθούν εκατοντάδες μεταμφιεσμένοι.Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

    Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

    Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις και σε ολόκληρη την ανατολική Μακεδονία και Θράκη με επίκεντρο το Ξανθιώτικο καρναβάλι. Την παραμονή της καρναβαλικής παρέλασης, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης θα δοθεί συναυλία από το δημοφιλές συγκρότημα "Goin' through and the family". Το βράδυ της ίδιας μέρας τα αποκριάτικα πληρώματα θα παρελάσουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης χορεύοντας σε ξέφρενους καρναβαλικούς ρυθμούς. Η παρέλαση θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία όπου το γλέντι θα συνεχιστεί μ' ένα ξέφρενο πάρτι. Την Κυριακή το μεσημέρι άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της Ξάνθης, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν τον βασιλιά καρνάβαλο ενώ το βράδυ της Κυριακής, θα τελεστεί το φαντασμαγορικό Ξανθιώτικο έθιμο που αναβιώνει το έθιμο του καψίματος "Τζάρου".

    Καβάλα

    Στην έδρα του Δήμου Ελευθερών, τη Νέα Πέραμο, στην δυτική ακτή της Καβάλας, οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή διοργανώνουν μεγάλη καρναβαλική εκδήλωση που θα συνοδευτεί από ένα ξέφρενο πάρτι στην πλατεία με τη συμμετοχή τοπικών μουσικών συγκροτημάτων.

    Θάσος

    Στα Δημοτικά Διαμερίσματα Παναγίας και Ποταμιάς, στο νησί της Θάσου, την Καθαρή Δευτέρα και την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς αναβιώνουν δυο ένα από τα παλιότερα καρναβάλια της περιοχής που βασίζονται σε Διονυσιακές παραδόσεις με πειράγματα, βωμολοχίες και αυτοσχέδια θεατρικά δρώμενα.

    Δράμα

    Στην ευρύτερη περιοχή του νομού Δράμας την κατεξοχήν έκφραση του σύγχρονου αποκριάτικου πανηγυρισμού αντιπροσωπεύει το καρναβάλι της Χωριστής, την Καθαρά Δευτέρα, όπου συνηθίζονταν από παλιά παραδοσιακές μεταμφιέσεις και ποικίλες παραστάσεις και αναπαραστάσεις.

    Την Καθαρά Δευτέρα ο επισκέπτης της Δράμας έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στο Καλαμπάκι και τη Μαυρολεύκη ένα από τα πιο σημαντικά δρώμενα του ελληνικού ιστορικού χώρου, γνωστό με την ονομασία "Καλόγερος". Ο "Καλόγερος", που αντιπροσωπεύει το αγαθό πνεύμα της βλάστησης και της καρποφορίας, είναι μεταμφιεσμένος με παλιόρουχα που μιμούνται προβιές και με κουδούνια, από τα οποία ένα έχει φαλλική σημασία. Μαζί με άλλους μεταμφιεσμένους επισκέπτεται, με ορισμένο εθιμικό τυπικό, τα σπίτια του χωριού, όπου οι γυναίκες τον ραίνουν με πολυσπόρια, σύμβολα πλούσιας παραγωγής. Τις επισκέψεις ακολουθούν μιμητικό όργωμα και εικονική σπορά, καθώς και εικονικός θάνατος και ανάσταση του "Καλόγερου".

    Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνονται και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου πάντα έχει την τιμητική του ο βασιλιάς Καρνάβαλος.

    Στη Λέσβο τελείται το έθιμο των "Κουδουνάτων" οι οποίοι συμβολίζουν τις ψυχές πεθαμένων, που έχουν το χάρισμα να γονιμοποιούν τη γη.

    Στη Νάουσα αναβιώνει και φέτος το έθιμο "Γενίτσαροι και Μπούλες", που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και, πιο συγκεκριμένα, στη λατρεία του θεού Διονύσου.

    Στην Κοζάνη ξεχωρίζουν οι Φανοί -φωτιές που ανάβουν σε γειτονιές της πόλης- και η ενεργή συμμετοχή των κατοίκων που ετοιμάζουν το γλέντι του Φανού, χορεύουν υπό τους ήχους των χάλκινων πνευστών και τραγουδούν τα "Ξιανέντραπα" αλλά και τραγούδια κλέφτικα, της αγάπης και της ξενιτιάς.

    Το "έθιμο της Λάμκας" ξεχωρίζει στην Έδεσσα. Αυτό ανάγεται σε πολύ παλιά χρόνια αλλά επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς όλη η οικογένεια συγκεντρώνονταν στο σπίτι του παππού ή του προπάππου. Τα μέλη της οικογένειας αντάλλασσαν ευχές ενόψει της Σαρακοστής και ζητούσαν συγχώρεση για τα λάθη τους. Στη συνέχεια ο παππούς έδενε σε ένα καλάμι μία κλωστή από την οποία κρεμούσε ένα αβγό και το κουνούσε. Τα παιδιά της οικογένειας προσπαθούσαν να πιάσουν το αβγό με το στόμα και όποιο παιδί τα κατάφερνε έπαιρνε ένα συμβολικό δώρο ως επιβράβευση. Με αυτόν τον τρόπο η οικογένεια ετοιμάζονταν να μπει στη Σαρακοστή καθαρή από αμαρτίες και να προετοιμαστεί για το Πάσχα.

    Στην Κέρκυρα την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς γίνεται το κάψιμο του Σιορ Καρνάβαλου, αφού προηγουμένως έχει διαβαστεί η διαθήκη του ενώ στη Ζάκυνθο τελείται το έθιμο της "Κηδείας της Μάσκας".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19491

    [07] Προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ

    Πολιτική

    Την ειρήνη, το σεβασμό στον άνθρωπο και τις αρχές του διεθνούς δικαίου ανέδειξε ως προτεραιότητες για την Ελληνική Προεδρία του ΟΑΣΕ η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου και της δράσης του ΟΑΣΕ για τη διαχείριση κρίσεων και για την περαιτέρω συνεργασία με διεθνείς φορείς, όπως τον ΟΗΕ. Σε συνέντευξή της εν τω μεταξύ στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CNN η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε τη διαπίστωση πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί πιο στενή συνεργασία με την Ευρώπη, αλλά και την κοινή βούληση για νέο ξεκίνημα στην στρατηγική συνεργασία Ελλάδος -ΗΠΑ.

    Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στα γεγονότα που σημειώθηκαν μέσα στο 2008 στην περιοχή του Καυκάσου, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα του ΟΑΣΕ για την παραμονή της ειρηνευτικής αποστολής στη Γεωργία και για μια πιο "ολοκληρωμένη παρουσία" του ΟΑΣΕ.

    Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ, σημείωσε την πρόοδο που έγινε, αφού την περασμένη εβδομάδα, επιτεύχθηκε συμφωνία στη Γενεύη, σχετικά με τους μηχανισμούς για τη διαχείριση υπογραμμίζοντας ότι "αυτό είναι ένα ζωτικής σημασίας πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και της ενδεχόμενης διευθέτησης της διένεξης".

    Η κ. Μπακογιάννη μίλησε για μορφές ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή και για τη συμβολή του ΟΑΣΕ προς αυτή την κατεύθυνση, ακόμη και για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στην παροχή φυσικού αερίου. Στη συνέχεια τόνισε ότι "η κατάσταση στη Γεωργία, που έχει μεγάλο μέρος της προσοχής μας, δεν είναι η μόνη κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε", κάνοντας αναφορά στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και για την "αναδιάρθρωση" της διεθνούς παρουσίας, που βρίσκεται "επίσης ψηλά στην ατζέντα του ΟΑΣΕ".

    Η Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ της 24ης Νοεμβρίου 2008, στην οποία υπογραμμίζεται ο "σημαντικός ρόλος" του ΟΑΣΕ για την οικοδόμηση και την ενίσχυση των προσπαθειών στο Κοσσυφοπέδιο με σκοπό την ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων. Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε επίσης ότι η Ελληνική Προεδρία επικεντρώνεται στην ανάληψη περαιτέρω δράσης από μέρους του ΟΑΣΕ στον τομέα της ασφάλειας των συνόρων και της αστυνόμευσης, επισημαίνοντας ότι σ' αυτό το πλαίσιο, το Αφγανιστάν θα εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα για το 2009 και τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της "προληπτικής διπλωματίας" για τις κρίσεις που παρουσιάζονται στην Κεντρική Ασία.

    Τέλος,μίλησε για το ρόλο του ΟΑΣΕ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας για την αντιμετώπιση των πολλαπλών πτυχών του μεταναστευτικού φαινομένου, για τις κλιματικές αλλαγές, για την ενίσχυση του αγώνα υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου, για την ισότητα των φύλων, για τη θρησκευτική ελευθερία και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, ενώ σημείωσε τη διεθνή οικονομική κρίση και την ανάγκη για "περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ του ΟΑΣΕ και του ΟΗΕ".

    Είδηση: 19509

    [08] Σε 15 ημέρες η εκταμίευση του αγροτικού πακέτου στήριξης

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Μέσα στο επόμενο 15θήμερο, θα αρχίσει η καταβολή ,μέσω ΕΛΓΑ, των αποζημιώσεων από το πακέτο των 425 εκατομμυρίων ευρώ, προς τους αγρότες. Επίσης ,μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, θα εξοφληθούν οι επιδοτήσεις του 2008 για όλα τα προϊόντα και για όσους παραγωγούς είχαν λάθη και παραλείψεις στις σχετικές δηλώσεις. Το ίδιο διάστημα θα καταβληθούν και τα υπόλοιπα της εξισωτικής αποζημίωσης-επιδότησης για τους κτηνοτρόφους που επίσης ,λόγω εκκρεμοτήτων δεν είχαν λάβει το υπόλοιπο του ποσού.

    Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης κατά τη συνάντησή του με αγρότες του νομού Λάρισας, προσθέτοντας ότι κεντρικός άξονας του υπουργείου σχετικά με τα έργα υποδομής είναι η προστασία των υδάτινων πόρων για τις καλλιέργειες.

    Όσον αφορά τα γενικότερα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, ο κ. Χατζηγάκης τόνισε ότι οι λύσεις θα αναζητηθούν στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου που συνεχίζεται.

    Ικανοποιημένοι δήλωσαν οι αγρότες καθώς, όπως είπαν ,η κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευσή της για απόδοση των αποζημιώσεων εντός δύο μηνών από τη λήξη των κινητοποιήσεων του Ιανουαρίου.

    Είδηση: 19506

    [09] Στο μικροσκόπιο η ανάσχεση της ρευστότητας

    Ειδήσεις

    Οι ενέσεις ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης και τα προγράμματα ενίσχυσης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, δεν μπορούν να περάσουν στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όπως είναι ο στόχος για να μπορέσει σταδιακά να ανακάμψει η ευρωπαϊκή οικονομία. Στη Βρετανία, μετά τη Royal Bank of Scotland, άλλη μια τράπεζα, η HBOS ανακοίνωσε απώλειες 10,8 δις. στερλίνες για το 2008.Την ίδια ώρα, συντονισμένο διετές σχέδιο αρωγής ύψους 24,5 δισ. ευρώ προς τράπεζες και επιχειρήσεις της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που πλήττονται από την κρίση, ανακοίνωσαν σήμερα τρεις παγκόσμιας εμβέλειας επενδυτικές και αναπτυξιακές τράπεζες.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπιστώνει "εμπλοκή"

    Συντονισμένο διετές σχέδιο δράσης για αρωγή ύψους έως και 24,5 δισ. ευρώ σε τράπεζες και επιχειρήσεις της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που πλήττονται από την κρίση, ανακοίνωσαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) και η Παγκόσμια Τράπεζα.

    Το σχέδιο δράσης των τριών παγκόσμιας εμβέλειας επενδυτικών και αναπτυξιακών τραπεζών έρχεται καθώς οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ετοιμάζονται να συζητήσουν σχέδια αρωγής στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή.

    Τα στοιχεία για την εξέλιξη των βασικών νομισματικών μεγεθών, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι ενδεικτικά της δυσκολίας που υπάρχει στην αποκατάσταση των πιστωτικών γραμμών από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το χρήμα που κυκλοφορεί με τη μορφή χαρτονομισμάτων στην Ευρωζώνη αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 13,4% τον Δεκέμβριο του 2008 και ακόμη περισσότερο -κατά 13,7% - τον Ιανουάριο του 2009, όμως ο ρυθμός αύξησης των δανείων από τις τράπεζες στον ιδιωτικό τομέα επιβραδύνθηκε στο 5% τον Ιανουάριο από 7,1% τον Νοέμβριο του 2008.

    Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αντλήσουν ρευστότητα, η οποία στη συνέχεια μένει καθηλωμένη σε μεγάλο βαθμό στις τράπεζες.

    Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, η εξέλιξη αυτή εν μέρει μόνο εξηγείται από τη μείωση της ζήτησης δανείων, ενώ σε σημαντικό βαθμό εξηγείται από την απροθυμία των ίδιων των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια.

    Επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης παρατηρήθηκε και στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, με τον ετήσιο ρυθμό να υποχωρεί στο 15,1% από 18,2%. Σε σύγκριση, όμως, με τον Δεκέμβριο του 2008, το υπόλοιπο των δανείων προς τις επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 262 εκατ. ευρώ, ενώ προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 93 εκατ. ευρώ.

    Είδηση: 19505

    [10] Στη δίνη της ύφεσης και της ανεργίας

    Ειδήσεις

    Στη "μέγγενη" της οικονομική ύφεσης εισήλθαν άλλες δύο ευρωπαϊκές χώρες. Η Δανία και Φινλανδία που ανακοίνωσαν συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 2% και 1,3% αντίστοιχα ενώ σε ακόμα βαθύτερη ύφεση βυθίζεται και η γειτονική Σουηδία, που ανακοίνωσε περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 2,4% το τελευταίο τρίμηνο. Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη τον περασμένο Ιανουάριο ανήλθε στο 8,2%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2006, ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε από 1,6% το Δεκέμβριο σε 1,1% τον Ιανουάριο ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 3,2%. Παρόμοια είτε δυσμενέστερη η οικονομική εικόνα και άλλων χωρών ανά τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,2%,σε ετήσια βάση, έναντι 3,8% που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ο γενικός γραμματέας της Διάσκεψης για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD) προέβη σήμερα στην εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί, φέτος, σε ποσοστό τουλάχιστον 1%.

    Στο κόκκινο η ανεργία στην ευρωζώνη

    Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η Eurostat, αναθεώρησε επίσης προς τα άνω, κατά 0,1%, το ποσοστό ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2008.

    Συνολικά, ο αριθμός των ανέργων στην ευρωζώνη ανήλθε σε 13,036 εκατομμύρια. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2008, ο αριθμός των ανέργων στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 256.000 και κατά 1,641 εκατομμύρια σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2008.

    Στην Ευρώπη των 27, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε τον περασμένο Ιανουάριο στο 7,6%, σε σύγκριση με 7,5% τον Δεκέμβριο του 2008 και με 6,8% τον Ιανουάριο του 2008.

    Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην ΕΕ ανήλθε σε 18,412 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 386.000 σε μηνιαία βάση και κατά 2,194 εκατομμύρια σε ετήσια βάση.

    Μεταξύ των χωρών-μελών της Ενωσης, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ολλανδία (2,8%) και την Αυστρία (4%) και τα υψηλότερα στην Ισπανία (14,8%) και τη Λετονία (12,3%).

    Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός μειώθηκε από 1,6% το Δεκέμβριο σε 1,1% τον Ιανουάριο ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 3,2%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός μειώθηκε από 2,2% σε 1,7% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 3,4%.

    Τον Ιανουάριο τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο (0,%), την Πορτογαλία ( 0,1%), την Ισπανία και την Γαλλία (από 0,8%) και τα υψηλότερα στη Λετονία (9,7%), τη Λιθουανία (9,5%) και τη Ρουμανία (6,8%).

    Σε σχέση με το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Ιανουάριο σε 24 κράτη μέλη της ΕΕ, παρέμεινε αμετάβλητος στην Ολλανδία με 1,7% και αυξήθηκε στη Λιθουανία και τη Ρουμανία.

    ΟΗΕ - UNCTAD: Δυσοίωνες προβλέψεις

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Ρόιτερ, γενικός γραμματέας της Διάσκεψης για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD) Σουπατσάι Πανιτσπάκντι είπε ότι αυτό το ποσοστό αντικατοπτρίζει οικονομική ανάπτυξη 2,5% με 2,6% στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και συρρίκνωση 2% των ανεπτυγμένων οικονομιών.

    Στην αναθεωρημένη έκθεση "Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές", που έδωσε στη δημοσιότητα στα τέλη Ιανουαρίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο διεθνής οικονομικός οργανισμός προέβη στην εκτίμηση για αναπτυξιακό ρυθμό 0,5% της παγκόσμιας οικονομίας το 2009, με το ποσοστό αυτό να αντικατοπτρίζει ανάπτυξη 3,3% των αναπτυσσόμενων χωρών και συρρίκνωση 2% των ανεπτυγμένων οικονομιών.

    Είδηση: 19502

    [11] Η Οικονομία στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

    Ειδήσεις

    Οι εξελίξεις στην οικονομία, υπό το φάσμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, παραμένουν στην κορυφή της επικαιρότητας ένα 24ωρο πριν από την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν τα εθνικά σχέδια για την αντιμετώπισή της. Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής θα βρεθεί και το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας. Αύριο Σάββατο αναμένεται εξάλλου να συνεδριάσουν οι Υπουργοί Οικονομίας των χωρών-μελών της ΕΕ. Η ελληνική Κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα είναι αυστηρή η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας για τον περιορισμό των ελλειμμάτων το οποίο έχει κατατεθεί στην Κομισιόν, όπως επαναβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής. Όπως είπε, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στον περιορισμό των ελλειμμάτων, ενώ οριστικοποιήθηκαν οι δαπάνες που θα περικοπούν, με πρώτες τις αμοιβές διευθυντικών στελεχών στις ΔΕΚΟ.

    Στο μεταξύ σήμερα Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομίας συναντάται με εκπροσώπους των Εισαγωγέων Αυτοκινήτων, καθώς ένας από τους κλάδους που πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση είναι η αυτοκινητοβιομηχανία.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε εφικτό το στόχο περιστολής των δαπανών του Δημοσίου κατά 10% και πρόσθεσε ότι κάθε τρεις μήνες θα υπάρχει ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομίας που συντονίζει την προσπάθεια.

    Ήδη, ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης ανακοίνωσε μείωση των δαπανών του Υπουργείου κατά 10% και μειώσεις στους μισθούς των πρόεδρων και διευθύνονταν συμβούλων των εποπτευόμενων ΔΕΚΟ.

    Ουσιαστικό περιορισμό της σπατάλης και αύξηση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών, προκειμένου να μηδενιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το 2012, ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Αδυναμία να ελέγξει την κρίση καταλογίζει στην Κυβέρνηση η αντιπολίτευση.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 19490


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 27 February 2009 - 18:15:46 UTC