Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφοδρή επίθεση για την οικονομία
  • [02] Τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο για την απόδραση
  • [03] Εννέα νεκροί από συντριβή αεροσκάφους στο Άμστερνταμ
  • [04] Παρέλυσε το δημόσιο από την απεργία της ΑΔΕΔΥ
  • [05] Παπαρήγα για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι
  • [06] Λαθρεμπόριο όπλων στην Κίνα από Ρώσους αξιωματικούς
  • [07] Σταθερά τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου
  • [08] Σεξουαλικά δυσαρεστημένοι οι Ασιάτες
  • [09] Καμία χώρα εκτός ευρωζώνης
  • [10] Άνεργος πρώην κρατούμενος ζητάει να επιστρέψει στη φυλακή
  • [11] Συνάντηση Χριστόφια - Ταλά
  • [12] Θρησκευτικές υστερίες με κρεατοαπαγόρευση
  • [13] Κλέφτεςβ¦ «αφόπλισαν» τους αστυνομικούς
  • [14] Συνάντηση Αλαβάνου βσυμβασιούχων υπουργείου Πολιτισμού
  • [15] Ελεύθερος ο συλληφθείς για την Κούνεβα
  • [16] Ο Τζακ Λανγκ στην Κούβα
  • [17] Δώδεκα μέτρα για μείωση των δαπανών

    [01] Σφοδρή επίθεση για την οικονομία

    Πολιτική

    Είναι προφανές ότι η κρίση πέρασε στην ελληνική οικονομία όπως δείχνουν οι απολύσεις και τα προβλήματα σε διάφορους κλάδους και απέναντι σε αυτό δεν υπάρχει συγκροτημένο κυβερνητικό σχέδιο και πακέτο μέτρων, επεσήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση την Τετάρτη, υπό την προεδρία του, του επιτελικού κύκλου οικονομίας του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ εκτίμησε ότι ο Κώστας Καραμανλής πηγαίνει και πάλι χωρίς ατζέντα, ενώ θα έπρεπε να θέσει μια σειρά από ζητήματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και τη χώρα μας.

    Ο κ. Καραμανλής πηγαίνει στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ χωρίς εθνική ατζέντα, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να θέσει τα εξής ζητήματα: 1. Μετεξέλιξη του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεδομένου ότι το ζητούμενο είναι οι αναπτυξιακοί στόχοι και όχι περισσότερη ευελιξία. 2. Αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. 3. Οροι λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 4. Εκδοση ευρωομολόγου με ευρωπαϊκούς πόρους 5. Πρωτοβουλία ΕΕ για Νοτιοανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια.

    Ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να συμφωνήσει σε διμερείς διακανονισμούς και διμερή επιτήρηση, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η Ευρώπη πρέπει να θυμηθεί πολιτικές συνοχής και ζητήματα όπως αυτά του τουρισμού στην Ελλάδα, αντίστοιχα όπως άλλες χώρες έχουν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων τους την αυτοκινητοβιομηχανία, είπε ο κ. Παπανδρέου επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει άποψη για την ΕΕ, "γιατί μοναδικό της μέλημα είναι η διατήρηση της εξουσίας".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε, ότι η διεθνής κρίση έχει περάσει και στην Ελλάδα και αυτό φαίνεται από τα προβλήματα σε διαφόρους κλάδους και τις απολύσεις και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης, ούτε πακέτα μέτρων, όπως στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

    Είδηση: 19398

    [02] Τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο για την απόδραση

    Κοινωνία

    Κενά και ελλείψεις στις φύλακες Κορυδαλλού εκμεταλλεύτηκαν οι διαβόητοι δραπέτες Παλαιοκωστας και Ριζάι για να αποδράσουν και δεύτερη φορά με ελικόπτερο, υποστηρίζουν στις καταθέσεις τους οι μάρτυρες στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά. Ο διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού, Λεωνίδας Καραμπέκιος, υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι δεν υπήρχε σχέδιο αντιμετώπισης απόδρασης από αέρος παρόλο που είχε ζητηθεί μετά την απόδραση του 2006. Η ΕΡΤ αποκάλυψε νέα στοιχεία, για το κλεμμένο ΙΧ που χρησιμοποιήθηκε στην απόδραση και τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τις έρευνες των αρχών.

    Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά η δίκη των τεσσάρων σωφρονιστικών υπαλλήλων και του πιλότου του ελικοπτέρου, που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόδραση των Παλαιοκώστα και Ριζάϊ.

    Ο διευθυντής των Φυλακών Κορυδαλλού κατά την απόδραση, Λεωνίδας Καραμπέκιος που κατέθεσε σήμερα ότι δεν υπήρχε σχέδιο αντιμετώπισης απόδρασης από αέρος, παρόλο που το είχε ζητήσει μετά την απόδραση του 2006, ενώ επέμεινε πως η Γ΄ πτέρυγα ήταν ο πλέον ασφαλής χώρος κράτησης καθώς είχαν αυξηθεί τα μέτρα προστασίας.

    Παράλληλα, αποποιήθηκε κάθε δικής του ευθύνης, υποστήριξε ότι υπεύθυνος για το πού θα κρατηθεί κάθε κρατούμενος, επικίνδυνος ή μη, δεν είναι ο διευθυντής, ούτε το συμβούλιο των φυλακών, αλλά ο αρχιφύλακας του καταστήματος.

    Ο μάρτυρας υπερασπίστηκε τους κατηγορούμενους συνάδελφους του, λέγοντας ότι είναι άοπλοι, ενώ για τους εξωτερικούς φρουρούς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένας νόμος, που να τους καλύπτει σε περίπτωση που πυροβολήσουν.

    Ανέφερε τέλος, ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ζουν αυτές τις ημέρες υπό καθεστώς φόβου πως σε παρόμοια περίπτωση απόδρασης, θα βρεθούν κατηγορούμενοι.

    Η δίκη χαρακτηρίστηκε χθες από την παραίτηση των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Οι κύριοι Τσοβόλας και Καρατζογιάννης, κατήγγειλαν ότι δεν είναι εφικτή η άσκηση του δικαιώματος της υπεράσπισης, μετά την απόρριψη του αιτήματός τους για τη μη περαιτέρω κράτηση των κατηγορουμένων.

    Παράλληλα όπως έγινε γνωστό από την κατάθεση του αρχιφύλακα υπήρξε προειδοποίηση στις φυλακές Κορυδαλλού για την απόδραση Παλαιοκώστα -Ριτζάι και μάλιστα τέσσερις ημέρες πριν αυτή γίνει. Ωστόσο δεν απετράπει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στην κατάθεσή του ο αρχιφύλακας της Γ΄πτέρυγας όπου κρατούνταν οι δύο κακοποιοί, φέρεται να λέει πως:

    Στις 18-2-2009 ενημερώθηκε από τον σωφρονιστικό υπάλληλο Β.Λ ότι δέχθηκε ανώνυμο τηλεφώνημα -πληροφορία ότι επρόκειτο να αποδράσουν ο Παλαιοκώστας και ο Ριτζάι. Πήγε στον Κορυδαλλό , ήρθε και ο δ/ντής και με το κλείσιμο της φυλακής στις 8 το βράδυ, έγινε έρευνα στο χώρο της Γ΄ πτέρυγας χωρίς να βρεθεί τίποτα επιλήψιμο.

    Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα γιατί δεν ελήφθησαν επιπλέον μέτρα αφού και προειδοποίηση υπήρχε και ανάλογο προηγούμενο με την απόδραση του 2006.

    Ούτε καν , κατόπιν αυτού, χωρισμός των δύο κακοποιών που προαυλίζονταν μαζί.

    Όπως λέει σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχιφύλακας βρίσκονταν μαζί γιατί δεν υπήρχε άλλος χώρος να κρατηθούν , καθώς βρισκόταν πολλοί άλλοι επώνυμοι κρατούμενοι στη φυλακή και οι συγκεκριμένοι θα έπρεπε να είναι ξεχωριστά από τους άλλους.

    Όμως η κράτησή τους στην συγκεκριμένη πτέρυγα φαίνεται να ήταν και το διαβατήριο εξόδου από τις φυλακές.

    Και αυτό γιατί:

    -Επικοινωνούσαν μεταξύ τους λόγω κοινού προαυλισμού

    -Μόνο στην αυλή της απομόνωσης δεν υπήρχαν συρματόσχοινα που να εμποδίζουν προσγείωση ελικοπτέρου

    -Η ταράτσα του διπλανού κτηρίου ήταν χαμηλή για να πεταχτεί ανεμόσκαλα

    Νέα στοιχεία- Αποκάλυψη της ΝΕΤ

    Την ίδια ώρα, την άκρη του νήματος -προκειμένου οι αρχές να φτάσουν στους συνεργούς αλλά και στους δραπέτες- αποτελούν ενδεχομένως τα νέα στοιχεία για το κλεμμένο ΙΧ που αποκάλυψε χθες η ΝΕΤ μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

    Στο κλεμμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι συνεργοί των δραπετών οι αρχές βρήκαν μέσα στο αυτοκίνητο και εξετάζουν δύο αποδείξεις διοδίων ( Αφίδνες 18 & 22/2 ( ημερομηνία της απόδρασης), απόδειξη ταξί με ημερομηνία 10/2 από τις 2 έως τις 5 τα ξημερώματα (ημέρα κλοπής του ιχ), χειρουργικά γάντια και μπουκάλια νερού

    Τα ευρήματα που μπορεί να οδηγήσουν στο DNA των δραστών και στην ταυτοποίηση των στοιχείων τους.

    Παράλληλα από τα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν στο σπίτι του ιδιοκτήτη του οχήματος η αστυνομία γνωρίζει ότι ο δράστης είναι αλλοδαπός και σεσημασμένος.

    Τώρα πρέπει να διαπιστωθεί αν αυτός που έκλεψε το όχημα το πούλησε ή είναι ο συνεργός των δραπετών.

    Οι αρχές εκτιμούν ότι στοιχεία θα προκύψουν και από την άρση των επικοινωνιών στα κινητά τηλέφωνα.

    Το τμήμα δίωξης εγκλημάτων συνεχίζει να παίρνει καταθέσεις και από άλλους μάρτυρες ώστε να σχηματιστεί και δεύτερη δικογραφία που αφορά την υπόθεση της απόδρασης.

    Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή μετά από γνωμοδότηση του υπηρεσιακού συμβουλίου θα τοποθετηθεί με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης ο νέος διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού.

    Παράλληλα, εξετάζονται τα κενά ασφαλείας των φυλακών, καθώς δεν αξιοποιήθηκαν πληροφορίες για επικείμενη απόδραση των δύο κακοποιών.

    Είδηση: 19404

    [03] Εννέα νεκροί από συντριβή αεροσκάφους στο Άμστερνταμ

    Ευρώπη

    Σε εννέα ανέρχονται, σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις των Ολλανδικών Αρχών, οι επιβάτες που έχασαν τη ζωή από τη συντριβή αεροσκάφους των Τουρκικών Αερογραμμών την ώρα που προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ ενώ περισσότεροι από 50 υπολογίζονται οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 25 σοβαρά. "Εκφράζουμε τη λύπη μας για το θάνατο 9 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 50", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος της πόλης Χάρλεμερμιρ, όπου βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο, Μισέλ Μπεζιγκέν, προσθέτοντας ότι τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν αδιευκρίνιστα.

    Όσον αφορά στα αίτια της τραγωδίας, σύμφωνα με τα όσα είπαν σε τούρκικο τηλεοπτικό δίκτυο επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους, λίγο πριν σημειωθεί το δυστύχημα το αεροσκάφος που βρισκόταν κατά τη διαδικασία της προσγείωσης σε χαμηλό ύψος, υπέστη ισχυρές αναταράξεις.

    "Όταν το αεροσκάφος ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει την κανονική προσγείωση, είχαμε την αίσθηση ότι πέσαμε σε κενό αέρος και ότι ο πιλότος έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους", διηγήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ένας εκ των διασωθέντων που διαμένει στην Ολλανδία που πρόσθεσε: "Ξαφνικά το αεροσκάφος βούτηξε και συνετρίβη. Όλα έγιναν σε τρία με πέντε δευτερόλεπτα (...) Μετά επικράτησε πανικός".

    Άλλος επιβάτης του αεροσκάφους δήλωσε ότι το αεροσκάφος "βρισκόταν σε ύψος 600 μέτρων όταν έγινε η ανακοίνωση για την προσγείωση". "Χάσαμε ξαφνικά πολύ ύψος, σαν να πέσαμε σε κενό αέρος και είχαμε αναταράξεις. Μετά "η ουρά του αεροσκάφους προσέκρουσε στο έδαφος και γλιστρήσαμε προς ακαθόριστο έδαφος".

    Σύμφωνα με του επικεφαλής των σωστικών συνεργείων που βρίσκονται στο σημείο της συντριβής τα περισσότερα από τα θύματα κάθονταν στο πίσω μέρος του αεροσκάφους που διαλύθηκε κατά την πρόσκρουση στο έδαφος.

    Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19395

    [04] Παρέλυσε το δημόσιο από την απεργία της ΑΔΕΔΥ

    Προβλήματα στην λειτουργία του δημόσιου τομέα προκάλεσε η σημερινή 24ωρη απεργία που πραγματοποίησε η ΑΔΕΔΥ με αιτήματα την ενίσχυση των ταμείων Υγείας και Πρόνοιας και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις πάνω από τον πληθωρισμό. Από την απεργία που κήρυξε το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων, από τα νοσοκομεία που λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά, ενώ λόγω της στάσης εργασίας που πραγματοποίησαν από τις 10 το πρωί ως τη μία το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στην πολιτική αεροπορία και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας σημειωθήκαν ματαιώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων.

    Παράλληλα, και στα σχολεία χάθηκαν πολλές διδακτικές ώρες, αφού στις κινητοποιήσεις μετείχαν και αρκετοί δάσκαλοι και καθηγητές.

    Η κεντρική συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί, ενώ στη συνέχεια οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο Οικονομίας, υπό την επιτήρηση αστυνομικών δυνάμεων για την αποφυγή εκτρόπων. Οι συγκεντρωμένοι συνδικαλιστές, μετά την λήξη της κινητοποίησής τους, λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι διαλύθηκαν, χωρίς να προκληθεί ένταση.

    Αλλαγές σε πτήσεις

    Από την συμμετοχή των συνδικαλιστών της ΟΣΠΑ στις κινητοποιήσεις, προβλήματα θα αντιμετώπισαν όσοι είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, καθώς πάνω από εβδομήντα πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού ματαιώθηκαν, ενώ σε άλλες άλλαξε η ώρα.

    Ανάλογη ταλαιπωρία υπέστησαν και οι επιβάτες που ήθελαν να ταξιδέψουν με την αεροπορική εταιρεία Aegean η οποία ματαίωσε 17 πτήσεις της από και προς την Αθήνα, ενώ άλλαξαν ώρα άλλες 23 πτήσεις του δικτύου της.

    Είδηση: 19402

    [05] Παπαρήγα για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι

    Πολιτική

    "Εδώ και τώρα ζητούμε από τον υπουργό κ. Π. Παυλόπουλο να δώσει τελική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα λειτουργίας του προγράμματος "βοήθεια για το σπίτι", δήλωσε την Τετάρτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με το Πανελλαδικό Συντονιστικό Σωματείων "Βοήθεια στο σπίτι".

    Η κ. Παπαρήγα κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από 2 έως 7 μήνες, ότι ακόμα δεν έχει κατοχυρωθεί το επάγγελμά τους, που, όπως είπε, πραγματικά έχει πολύ μεγάλη κοινωνική σημασία και γίνεται μια προσπάθεια μέσω των δήμων να μη λυθεί το πρόβλημα. Κατά τη γνώμη μας, πρόσθεσε η κα Παπαρήγα, αυτά που είπε στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ο κ. Παυλόπουλος πρέπει να τα υλοποιήσει και τέλος προσθέτουμε ως ΚΚΕ ότι δεν μπορεί ξανά να συνδεθεί το ζήτημα με καινούριο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

    Είδηση: 19412

    [06] Λαθρεμπόριο όπλων στην Κίνα από Ρώσους αξιωματικούς

    Ειδήσεις

    Λαθρεμπόριο όπλων αξίας 18 εκατομμυρίων δολλαρίων στην Κίνα, κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να κάνουν αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας σε συνεργασία με επιχειρηματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με την Ρωσική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψαν σήμερα ρώσοι αξιωματούχοι τα μέλη του κυκλώματος σκόπευαν να πουλήσουν λαθραία ρωσικούς ανθυποβρυχιακούς πυραύλους και αεροπορικές βόμβες αξίας 18 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα.

    Πρόκειται για 30 λαθραίους ανθυποβρυχιακούς πυραύλους και 200 αεροπορικές βόμβες, τις οποίες, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιτρόπων της Ρωσίας, οι εμπλεκόμενοι μετέφεραν στο Τατζικιστάν για να τις πουλήσουν στη συνέχεια στην Κίνα.

    "Τα πυρομαχικά κατασχέθηκαν στο Τατζικιστάν", δήλωσε σε σύνοδο εισαγγελέων, της οποίας προήδρευσε ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ το υλικό έχει αποσταλεί στις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να αρχίσει η ποινική διαδικασία κατά αξιωματούχων του ναυτικού και των επιχειρηματιών.

    Ο εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας Ιγκόρ Ντίγκαλο επιβεβαίωσε το περιστατικό, λέγοντας ότι αυτή η απόπειρα λαθρεμπορίου όπλων αποκαλύφθηκε έπειτα από κοινή επιχείρηση του στρατού, εισαγγελέων και των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας FSB.

    Είδηση: 19417

    [07] Σταθερά τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου

    Ειδήσεις

    Στην αναθεώρηση της στάσης της, σε σχέση με την προοπτική των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, προχώρησε η Moody's Investrors Service, χαρακτηρίζοντάς τη σταθερή, έναντι θετικής που ήταν ο προηγούμενος χαρακτηρισμός.

    Είδηση: 19418

    [08] Σεξουαλικά δυσαρεστημένοι οι Ασιάτες

    Το 57% των ανδρών και το 64% των γυναικών στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού που συμμετείχαν σε έρευνα απάντησαν ότι είναι δυσαρεστημένοι από την ερωτική τους ζωή, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα.

    Οι κάτοικοι τριών από τις 13 χώρες, όπου πραγματοποίησε έρευνα η φαρμακευτική εταιρία Pfizer, που παρασκευάζει το "θαυματουργό μπλε χάπι" Viagra, ανέφερε ότι το ποσοστό ικανοποίησης των ερωτηθέντων από την ερωτική τους ζωή είναι λίγο πάνω από το 50%.

    Πρώτη στην λίστα των ευχαριστημένων έρχεται η Ινδία με 73%, ακολουθούν οι Φιλιππίνες με 52%, η Ταϊβάν με 51% και η Νέα Ζηλανδία με 40%.

    Τελευταία στη λίστα η Ιαπωνία με 10%.

    Η έρευνα διεξήχθη στην Αυστραλία, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και την Ταϊλάνδη.

    "Διαπιστώσαμε ότι η μεγαλύτερη σεξουαλική ευχαρίστηση συνδέεται άμεσα με την ευχαρίστηση στη ζωή γενικώς", αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Ρόζι Κινγκ.

    Είδηση: 19414

    [09] Καμία χώρα εκτός ευρωζώνης

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Την πεποίθησή του ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποχωρήσει μία χώρα από την Ευρωζώνη, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, σε συνέντευξη που παραχώρησε μαζί με την Επίτροπο, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Νέλη Κρους και τον Επίτροπο για θέματα εσωτερικής αγοράς, Τσάρλι Μακ Κρίβι, με θέμα τα τοξικά στοιχεία των τραπεζών.

    Ο κ. Αλμούνια αν και τόνισε ότι η Συνθήκη της ΕΕ δεν επιτρέπει να αναλάβουν κράτη μέλη της Ευρωζώνης τα χρέη άλλων κρατών μελών, καθώς δεν επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει στην πρωτογενή αγορά, κρατικά ομόλογα, επισήμανε ότι δεν υπάρχει, έστω μια ελάχιστη πιθανότητα να αποχωρήσει μία χώρα από την ευρωζώνη. "Κανείς δεν είναι τρελός να θέλει να βγει από την ευρωζώνη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χοακίν Αλμούνια προσθέτοντας ότι, αντίθετα, ακόμη και σήμερα, αρκετές χώρες έχουν ζητήσει να μπουν στην Ευρωζώνη.

    Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να βοηθηθεί μια χώρα της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζει πρόβλημα, ο Επίτροπος Οικονομίας τόνισε ότι αν υπάρχει η πολιτική θέληση μπορούν να βρεθούν λύσεις, συμβατές με τη Συνθήκη της ΕΕ και κατόπιν συνεννόησης με τα κράτη μέλη και τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

    Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τις γενικές κατευθύνσεις προς τα κράτη μέλη για τη σύνταξη εθνικών προγραμμάτων που θα αφορούν την απομάκρυνση των λεγόμενων «τοξικών στοιχείων» από τα ενεργητικά των τραπεζών.

    Όπως δήλωσε ο Χ. Αλμούνια, η εκτίμηση της αξίας των τοξικών στοιχείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, είναι εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση και υπογράμμισε ότι τα εθνικά προγράμματα για τα τοξικά στοιχεία των τραπεζών δεν έχουν στόχο τη διάσωση των τραπεζών, αλλά την αποκατάσταση των πιστωτικών ροών, που είναι αναγκαία για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

    Παράλληλα, όπως είπε θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το βάρος των τοξικών θα κατανεμηθεί δίκαια και ότι τα χρήματα των φορολογούμενων θα προστατευθούν.

    Προς μεταρρύθμιση του συστήματος εποπτείας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα

    Εν τω μεταξύ, τη σταδιακή μεταρρύθμιση του συστήματος εποπτείας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα με σκοπό να μην επαναληφθούν τα λάθη που οδήγησαν στη σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση προτείνει ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων υπό τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Η Επιτροπή "Ντε Λαροζιέρ" παρουσίασε ένα ευρύ πλαίσιο προτάσεων στη κατεύθυνση της βελτίωσης του εποπτικού πλαισίου στην Ε.Ε. για το χρηματοοικονομικό τομέα, οι οποίες θα εξεταστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα παρουσιαστούν στις 4 Μαρτίου προκειμένου να συζητηθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 και 20 Μαρτίου για τη θέση της ΕΕ ενόψει του G20 τον Απρίλιο.

    Χωρίς να εισηγείται τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής η Επιτροπή "Ντε Λαροζιέρ" στην έκθεσή της 86 σελίδων προτείνει 36 συστάσεις για τη βελτίωση του συντονισμού στην εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση ενός "Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Συστημικούς Κινδύνους" υπό την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και με τη συμμετοχή διοικητών κεντρικών τραπεζών με στόχο τη σταθερότητα των αγορών μέσα από μηχανισμούς έγκαιρης προειδοποίησης.

    Σύμφωνα με την πρόταση, το Συμβούλιο θα μπορεί να παρεμβαίνει σε εθνικό επίπεδο εάν κριθεί ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποδειχθούν ανεπαρκή.

    Παράλληλα, προτείνει τη σύσταση ενός αποκεντρωμένου «Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοοικονομικής Εποπτείας» το οποίο θα λειτουργεί σε συνεργασία και συντονισμό με τις εθνικές εποπτικές αρχές που θα αντικαταστήσει τις αρμόδιες εθνικές επιτροπές που αποτελούνται από εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις χρηματαγορές.

    Σε γενικές γραμμές η Επιτροπή προτείνει την αναθεώρηση του υπάρχοντος κανονιστικού πλαισίου και όχι την προσθήκη νέου και προτείνεται η εναρμόνιση και η εξασφάλιση της συμβατότητας των κανόνων ώστε να εκλείψουν εξαιρέσεις και αλληλοεπικαλύψεις.

    Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης του συστήματος εποπτείας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα η Επιτροπή προτείνει για το 2009 και το 2010 την ενίσχυση των αρχών που ήδη λειτουργούν ενώ οι νέες αρχές προτείνεται να τεθούν σε λειτουργία από το 2011 και να επαναξιολογηθούν μετά από τρία χρόνια.

    Ενάντια στον προστατευτισμό

    Την ίδια ώρα όπως ανακοινώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει χρήση όλων των νομικών μέσων που έχει στη διάθεσή της για να πολεμήσει τις χώρες που προσφέρουν αθέμιτη υποστήριξη στις κρατικές αυτοκινητοβιομηχανίες τους, είτε αυτό συμβαίνει στην ΕΕ είτε στις ΗΠΑ.

    "Δεν έχουμε κανένα συμφέρον από την κατάρρευση της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ, αλλά αυτό που γίνεται εκεί για να τη βοηθήσουν θα πρέπει να ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες. Δεν θα διστάσουμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα αν δεν συμβαίνει αυτό", δήλωσε ο Επίτροπος για τη Βιομηχανία Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι οι κυβερνήσεις των χωρών μένουν προσηλωμένες στους κανόνες για δίκαιο ανταγωνισμό "τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της ενιαίας αγοράς" της ΕΕ, υπογράμμισε.

    Τα σχόλια αυτά έγιναν καθώς οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ και στις χώρες μέλη της ΕΕ ζητούν κυβερνητική υποστήριξη για να ξεπεράσουν τη χειρότερη οικονομική κρίση σε 60 χρόνια.

    Ο Φερχόιγκεν πρόσθεσε ότι η Επιτροπή σκοπεύει να προστατεύσει τις θυγατρικές της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας GM στην Ευρώπη, αλλά σημείωσε ότι "τα προβλήματα δεν απορρέουν απλώς από την κρίση στις πωλήσεις, είναι το αποτέλεσμα ετών διαχειριστικής ανεπάρκειας στα κεντρικά γραφεία (της GM) στο Ντιτρόιτ. Ο ευρωπαίος φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώσει τα σπασμένα γι'αυτό έτσι απλά".

    Είδηση: 19416

    [10] Άνεργος πρώην κρατούμενος ζητάει να επιστρέψει στη φυλακή

    Ειδήσεις

    Ένας άνεργος από την Ταϊβάν, ο οποίος αποφυλακίστηκε πριν από δύο χρόνια, ζήτησε από την αστυνομία να τον στείλει πίσω στη φυλακή ώστε να έχει φαγητό, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

    Η αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη της οικονομικής κρίσης, η οποία έχει πλήξει και το νησί.

    Όταν η αστυνομία βρήκε τον 45χρονο, ο οποίος είχε καταδικαστεί για εμπρησμό, να κοιμάται στο δρόμο σε δημοφιλή εμπορική συνοικία της Ταϊπέι, εκείνος παρακάλεσε τους αστυνομικούς να επιστρέψει πίσω από τα σίδερα, γιατί - όπως είπε- νοσταλγεί τα δέκα χρόνια που έζησε ως κρατούμενος, αναφέρει δημοσίευμα της China Post.

    ΑΠΕ

    Είδηση: 19415

    [11] Συνάντηση Χριστόφια - Ταλά

    Ειδήσεις

    Στα κριτήρια για τη διευθέτηση του περιουσιακού επικεντρώθηκαν για μία ακόμη φορά οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Μετά την συνάντηση ο κ. Χριστόφιας απέφυγε να κάνει δηλώσεις ενώ, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουν Ζεριχούν,σε ερώτηση αν συνεχίζεται η συζήτηση επί των κριτηρίων και όχι επί της ουσίας του περιουσιακού, είπε ότι οι δύο ηγέτες άρχισαν ανταλλαγή απόψεων πάνω στις αρχές που θα διέπουν τη συζήτηση και κατά τις δύο τελευταίες τους συναντήσεις συζητούν για τα κριτήρια, που θα καθορίζουν τις παραμέτρους υπό τις οποίες θα συνεχιστεί η συζήτηση.

    Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η συζήτηση να γίνει μεταξύ των συμβούλων των δύο ηγετών, Γιώργου Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί, ενώ είπε ότι η συζήτηση επί του περιουσιακού θα συνεχιστεί στην επόμενη συνάντηση των ηγετών που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Μαρτίου και θα είναι η τελευταία για το συγκεκριμένο θέμα.

    Μετά από τη συνάντηση της 5ης Μαρτίου, οι κ.κ. Χριστόφιας και Ταλάτ θα αρχίσουν τη συζήτηση θεμάτων, που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Είδηση: 19413

    [12] Θρησκευτικές υστερίες με κρεατοαπαγόρευση

    Ειδήσεις

    Η απόφαση ελήφθη από τη Λάουρα Μαρσίλιο, δημοτική σύμβουλο της Ρώμης, αρμόδια για εκπαιδευτικά θέματα. Όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα", η Μαρσίλιο ζήτησε μέσω φαξ από όλα τα δημοτικά και γυμνάσια της Ρώμης να σταματήσουν να σερβίρουν κρέας στους μαθητές μέχρι το τέλος της καθολικής Σαρακοστής.

    Η απαγόρευση δεν θα αφορά το καθημερινό διαιτολόγιο των μαθητών, αλλά θα εφαρμόζεται μόνο τις Παρασκευές. Όπως ακριβώς επιβάλλει η χριστιανική παράδοση, εν όψει του Πάσχα, που φέτος για τους καθολικούς "πέφτει" στις 12 Απριλίου.

    Πολλοί υπεύθυνοι των δημόσιων σχολείων, που χρηματοδοτούνται και με κονδύλια του δήμου της Αιώνιας Πόλης, δηλώνουν έκπληκτοι: "Σε όλη μου την καριέρα, δεν είχα ποτέ λάβει ανάλογη εντολή. Πρώτη φορά βλέπω να ρυθμίζεται η διατροφή των παιδιών ανάλογα με τις διδαχές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και όχι βάσει των αναγκών τους", δηλώνει ο Μπρούνο Περτσιάνι, διευθυντής του σχολικού συγκροτήματος "Βισκόντι".

    Όπως υπογραμμίζει η "Λα Ρεπούμπλικα", η απόφαση της δημοτικής συμβούλου δεν έλαβε υπόψη τις διευκρινίσεις της συνέλευσης των καθολικών επισκόπων, Cei, που θα μπορούσαν να έχουν λύσει το θέμα πριν αυτό προκύψει: οι καθολικοί επίσκοποι, με εγκύκλιό τους, έχουν αποσαφηνίσει ότι τα παιδιά μέχρι δεκατεσσάρων ετών, οι ηλικιωμένοι και όσοι ασθενούν, εξαιρούνται από την τήρηση του "θρησκευτικού διαιτολογίου", από τη νηστεία. Οι σχολιαστές υπογραμμίζουν τώρα ότι θα πρέπει, πιθανώς, να ληφθούν ανάλογες πρωτοβουλίες και για τους μουσουλμάνους και εβραίους μαθητές, που φοιτούν στα ιταλικά σχολεία.

    Η δημοτική σύμβουλος, όμως, που εμπνεύστηκε τη "διατροφική μεταρρύθμιση", υπερασπίζεται την ιδέα της. "Αλλάξαμε απλώς τη σειρά με την οποία προτείνονται τα εδέσματα. Δείξαμε μια κάποια ευαισθησία, από τη στιγμή που το 90% των οικογενειών ανήκει στον καθολικισμό'', δηλώνει η Λάουρα Μαρσίλιο. ''Τα παιδιά, ούτως ή άλλως, συνεχίζει, δεν έτρωγαν ούτε πριν κρέας σε καθημερινή βάση. Μόνο που τώρα, μέχρι το Πάσχα, τα αυγά και το ψάρι θα σερβίρονται την Παρασκευή".

    Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, μέσω του Πάολο Μαζίνι, μιλά, όμως, για "επικίνδυνη πρωτοβουλία, που κινδυνεύει να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην ένταξη των ξένων και αλλόθρησκων μαθητών, σε μια περίοδο κατά την οποία οι εντάσεις διαρκώς αυξάνονται". Ο δήμαρχος της Ρώμης, πάντως, Τζάνι Αλεμάνο, στις 3 Μαρτίου, ετοιμάζεται να υποδεχθεί στο δημαρχείο "Καπιτώλιο" τον Πάπα Βενέδικτο. Ίσως, καταλήγει η "Λα Ρεπούμπλικα", και η γαστρονομική αυτή επιλογή που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από τη σημαντική αυτή επίσκεψη να μην είναι και εντελώς τυχαία.

    Είδηση: 19411

    [13] Κλέφτεςβ¦ «αφόπλισαν» τους αστυνομικούς

    Σε κακοποιούς του κοινού εγκλήματος αποδίδει η ΕΛ.ΑΣ. τις υποθέσεις κλοπής υπηρεσιακών και ιδιωτικών όπλων από σπίτια και αυτοκίνητα αστυνομικών το τελευταίο διάστημα, απορρίπτοντας τα σενάρια περί στοχευμένης δράσης μελών εξτρεμιστικών ή τρομοκρατικών οργανώσεων που θέλουν να εμπλουτίσουν το οπλοστάσιό τους, θέτοντας ως στόχους τους στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Συγκεκριμένα, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι για την έρευνα των υποθέσεων του τελευταίου μήνα έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική, η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει εμπλοκή της συγκεκριμένης υπηρεσίας και το έργο των ερευνών έχουν αναλάβει τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

    Όπως αναφέρεται, δράστες των κλοπών είναι κοινοί κακοποιοί και συγκεκριμένα διαρρήκτες, δεδομένου ότι εκτός των όπλων οι δράστες είχαν αφαιρέσει από τα σπίτια και τα οχήματα των θυμάτων τους και άλλα αντικείμενα όπως χρήματα, τιμαλφή και είδη αξίας και έγγραφα, ενώ από τα οκτώ όπλα τα πέντε είχαν αφαιρεθεί από τα αυτοκίνητα των αστυνομικών, ενώ τα τρία έχουν ήδη βρεθεί.

    Πάντως αντιμέτωποι με την επιβολή κυρώσεων βρίσκονται και οι αστυνομικοί, σε βάρος των οποίων κινήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τις διατάξεις για πλημμελή φύλαξη οπλισμού.

    Είδηση: 19409

    [14] Συνάντηση Αλαβάνου βσυμβασιούχων υπουργείου Πολιτισμού

    Συνάντηση με το Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων και το Σύλλογο Συντηρητών Αρχαιοτήτων είχε την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και οι Α. Φιλίνη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Δημ. Στρατούλης, μέλος Π.Γ. ΣΥΝ.

    Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στα αιτήματα των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι επί μήνες απλήρωτοι, να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με απολύσεις και προανήγγειλε την κατάθεση σχετικής ερώτησης στη βουλή. Αν η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ερείπιο ως έχει τουλάχιστον σεβασμό στα ερείπια τα οποία έχουν αφεθεί στην τύχη τους και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή.

    Κινητοποιήσεις που συμπεριλαμβάνουν κλείσιμο Μουσείων σε όλη τη χώρα καθώς και συγκεντρώσεις έξω από την Ακρόπολη και το ΥΠΠΟ προανήγγειλε και ο γραμματέας του συλλόγου έκτακτων αρχαιολόγων του υπουργείου Παναγιώτης Κουτής.

    Δηλώσεις Κουτή

    "Σήμερα διάφορα σωματεία εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολόγοι, συντηρητές, κι άλλες ειδικότητες, συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλαβάνο. Θέσαμε τα προβλήματά μας, τα οποία είναι άμεσα γι' αυτούς που δουλεύουν απλήρωτοι, με τα ασφαλιστικά μέτρα, που είναι απελπισμένοι και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην".

    Ένα άλλο πρόβλημα που εκθέσαμε, δήλωσε ο κ. Κουτής, "είναι το πρόβλημα με το 24μηνο. Μας στερεί το επαγγελματικό μας δικαίωμα της εργασίας. Πλέον δεν μπορούμε να εργαστούμε πουθενά αλλού, εκτός από φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού κι αυτός ο περιορισμός μας απαγορεύει το δικαίωμα εργασίας γενικότερα κι έπειτα μιλήσαμε για το πρόβλημα, που υπάρχει με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, που είναι υποστελεχωμένη δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της, να ανασκαφούν τα οικόπεδα, να γίνει συντήρηση των αρχαιοτήτων, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού".

    Ζητούμε να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως ορίζει ο ίδιος ο Οργανισμός του Υπουργείου Πολιτισμού και το ίδιο το Υπουργείο έχει ζητήσει επανειλημμένως από το Υπουργείο Εσωτερικών πρόσληψη εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων, ώστε να μπορούν να ανασκάφτονται τα οικόπεδα και να μην αναγκάζονται οι ιδιώτες να πληρώνουν με δικά τους έξοδα την ανασκαφή και να μπορεί πλέον να λειτουργεί η υπηρεσία σωστά.

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε τη συμπαράστασή του στα αιτήματά μας. Εμείς ως εργαζόμενοι έχουμε διάφορες κινητοποιήσεις. Αύριο Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, 3 μέρες, από τις 8 μέχρι τις 3, έχουμε συγκέντρωση έξω από το βράχο της Ακρόπολης και καλούμε όσους μπορούν να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας. Ήδη γίνονται αποκλεισμοί σε μουσεία σε όλη την Ελλάδα, στην Ηγουμενίτσα, την Πρέβεζα, την Άρτα, από αύριο και η Κέρκυρα, εφορίες τελούν υπό κατάληψη, απελπισμένων συμβασιούχων που πλέον έχουν φτάσει στα όρια και δεν ξέρουν τι να κάνουν".

    Είδηση: 19410

    [15] Ελεύθερος ο συλληφθείς για την Κούνεβα

    Κοινωνία

    Ελεύθερος, χωρίς κανένα περιοριστικό όρο, αφέθηκε μετά την απολογία του στο 13ο τακτικό ανακριτή ο 48χρονος Αλβανός, που κατηγορείται για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Ο κατηγορούμενος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με το τραγικό περιστατικό, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως και το θύμα έχει καταθέσει στον ανακριτή πως ο κατηγορούμενος δεν μοιάζει με τον άνδρα που της έκλεισε το δρόμο όταν δέχτηκε την επίθεση.

    Ελεύθερος χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων, αφέθηκε μετά την απολογία του ενώπιον του 13ου τακτικού ανακριτή ο 48χρονος Αλβανός υπήκοος, που κατηγορείται για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα, στις 23 Δεκεμβρίου.

    Ο αλλοδαπός απολογήθηκε για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, ως ένας εκ των δύο δραστών, που σύμφωνα με την Αστυνομία, επιτέθηκαν στη 42χρονη συνδικαλίστρια κοντά στο σπίτι της, στα Πετράλωνα.

    Σύμφωνα με τη συνήγορό του, κ. Τσαμπάζη, ο κατηγορούμενος αρνείται την κατηγορία, ενώ υποστηρίζει ότι γνώριζε την Κ. Κούνεβα, διότι ήταν συνάδερφοι και είχε ζητήσει τη βοήθεια του Σωματείου Καθαριστών για νομική κάλυψη, προκειμένου να εισπράξει δεδουλευμένα, που του χρωστούσαν οι εργοδότες του. Έτσι είχε τηλεφωνήσει στο σπίτι της, λίγες ώρες μετά την επίθεση, για να μάθει την κατάσταση της υγείας της.

    Είδηση: 19408

    [16] Ο Τζακ Λανγκ στην Κούβα

    Ειδήσεις

    Στην Αβάνα βρίσκεται ο σοσιαλιστής πρώην υπουργός Τζακ Λανγκ, ως ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Σαρκοζί, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Κούβας. Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τη γαλλική προεδρία, ο πρόεδρος Σαρκοζί "ζήτησε από τον Τζακ Λανγκ να είναι ειδικός απεσταλμένος του για την Κούβα προκειμένου να εξετάσει με τις κουβανικές αρχές τους όρους μιας επανάληψης του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Κούβας".

    Κατά την παραμονή του στην Αβάνα, ο Λανγκ θα έχει σειρά επαφών με "Κουβανούς αξιωματούχους", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Ο Τζακ Λανγκ είναι "κομιστής μηνύματος του προέδρου" Σαρκοζί. "Κάθε φορά που ταξιδεύει στο εξωτερικό, εκπροσωπεί επίσης τη Γαλλία", σύμφωνα με τα Ηλύσια Πεδία.

    Ο Λανγκ αναφέρεται συχνά ως ένας από τους πιθανούς "στόχους" της πολιτικής του Νικολά Σαρκοζί για άνοιγμα προς την αριστερά. Στα μέσα Δεκεμβρίου ο βουλευτής της αντιπολίτευσης είχε δηλώσει ότι δεν έχει "κανένα λόγο" να αρνηθεί μια αποστολή στην Κούβα, αν ο Νικολά Σαρκοζί τού το ζητήσει.

    Η επίσκεψη Λανγκ εντάσσεται στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Κούβας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο πλευρές άρχισαν εκ νέου τον Οκτώβριο πολιτική συνεργασίας, η οποία είχε διακοπεί το 2003 από τον Φιντέλ Κάστρο, μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της χώρας του. Η ΕΕ είχε λάβει μέτρα σε βάρος της Αβάνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις πολλών Κουβανών αντιφρονούντων. Μεταξύ των μέτρων αυτών ήταν το "πάγωμα" των επισκέψεων από υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Οι κυρώσεις αναστάλθηκαν το 2005 και η πλήρης κατάργησή τους αποφασίστηκε τον Ιούνιο του 2008, ώστε να ενθαρρυνθεί ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

    Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Μάρτιν μετέβη στην Κούβα την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη ενός επικεφαλής της διπλωματίας ευρωπαϊκής χώρας στην Αβάνα στο πλαίσιο της νέας αυτής συνεργασίας.

    Είδηση: 19403

    [17] Δώδεκα μέτρα για μείωση των δαπανών

    Ειδήσεις

    Περιστολή των δημοσίων δαπανών χωρίς ολιγωρία και παρεκκλίσεις ζήτησε ο Κώστας Καραμανλής από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, δίνοντας σαφείς οδηγίες για το πως και από που θα μειωθούν τα έξοδα. Εξαίρεση θα γίνει μόνο για τους τομείς της υγείας και της παιδείας. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι επιπτώσεις της αναταραχής επηρεάζουν εντονότερα πλέον την Ελλάδα και χαρακτήρισε "εθνικό στόχο" την αντιμετώπιση της κρίσης, μακριά - όπως είπε- από εκλογικές, κομματικές ή προσωπικές επιδιώξεις. Ο Υπουργός Οικονομίας πάντως λίγο αργότερα άφηνε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ,εφόσον υπάρξει απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος σταθερότητας .Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε απουσία κυβερνητικού σχεδίου κατά της κρίσης και μέτρα εις βάρος των εργαζομένων.

    Δώδεκα εντολές για τον περιορισμό της σπατάλης σε υπουργεία, Δημοσίους Οργανισμούς και Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Συγκεκριμένα ζήτησε:

    1. Υποχρεωτική συνεργασία όλων των υπουργείων με τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, ώστε να αρχίσει άμεσα η κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών και επιχειρήσεων του δημοσίου. Ζήτησε μάλιστα αποτελέσματα μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες για τη μείωση των οργανισμών που σήμερα υπερβαίνουν τους χίλιους, όπως είπε.

    2. Όλα τα υπουργεία περιορίζουν τουλάχιστον κατά 10% τις ελαστικές δαπάνες. Απ' αυτό και μόνο εκτιμάται εξοικονόμηση περίπου 500 εκατ. ευρώ.

    3. Όλα τα υπουργεία που εποπτεύουν σε ΔΕΚΟ να εφαρμόσουν στο ακέραιο το σχέδιο για την εξυγίανση του δημόσιου τομέα.

    4. Περιορισμός προσλήψεων με εξαίρεση τους τομείς της υγείας και της παιδείας.

    5. Περιορίζονται κατά 10% οι δαπάνες για συμβάσεις έργου και συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο,που θα υπογραφούν το 2009.

    6. Όλα τα αρμόδια υπουργεία αναλαμβάνουν την ευθύνη να εφαρμόσουν το νόμο για τον έλεγχο στις δαπάνες φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.

    7. Μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή το ολοκληρωμένο σύστημα προμηθειών στο χώρο της υγείας.

    8. Επισπεύδονται από τα συναρμόδια υπουργεία η μηχανογράφηση και οι διαδικασίες που απαιτούνται για τον έλεγχο της συνταγογράφησης.

    9. Στενή συνεργασία όλων των υπουργείων με το υπουργείο Οικονομίας για τη δημιουργία ενιαίας υπηρεσίας για την καταβολή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

    10. Άμεση εφαρμογή του ανώτατου ορίου στις αποδοχές διοικητικών στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.Το όριο αυτό,είπε ο πρωθυπουργός, είναι το ύψος του μισθού του γενικού γραμματέα υπουργείου και "όποιος δεν συμφωνεί πάει σπίτι του".

    11. Μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας κατά 25%.

    12. Ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

    Αναφέρθηκε επίσης στο δημόσιο χρέος που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, το οποίο χαρακτήρισε υπέρογκο και απευθυνόμενος στους υπουργούς και τους υφυπουργούς υπογράμμισε με έμφαση ότι "η δημοσιονομική εξυγίανση απαιτεί απόλυτη ανταπόκριση όλων των υπουργείων. Απαιτεί απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία απ' όλους και είμαι κατηγορηματικός σ' αυτό. Έχουμε ορίσει συγκεκριμένες δράσεις και στις δράσεις αυτές δεν χωρά καμία ολιγωρία, καμία υπέρβαση", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την οικονομία μείζονα εθνική υπόθεση και εθνικό στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών από την οικονομική κρίση, τονίζοντας πως δεν χωρούν ούτε κομματικές ούτε εκλογικές ούτε προσωπικές επιδιώξεις

    "Όποιος δεν συμφωνεί, πάει σπίτι του" είπε χαρακτηριστικά ο κ Καραμανλής και ζήτησε τακτική ενημέρωση για την εφαρμογή των δράσεων και δημοσιονομική πειθαρχία από όλους τους Υπουργούς.

    Ζήτησε επίσης πιο στενή συνεργασία των υπουργών με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, διότι δεν μπορεί τα επουσιώδη να δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις και απογοήτευση στους πολίτες, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο κάθε φαινόμενο εσωστρέφειας.

    Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, πάντως λίγο αργότερα άφηνε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ,εφόσον υπάρξει απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος σταθερότητας

    "Αυτό που θα ήθελα να επαναλάβω είναι ότι εμείς έχουμε στόχο να πετύχουμε αυτά τα οποία προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και μόνον εφόσον υπάρχει απόκλιση από τους στόχους αυτούς, τότε μόνο μπορεί να συζητηθεί οποιαδήποτε προσαρμογή. Και αυτό θα απαιτήσει ικανό χρόνο μέχρι κάποιος να το διαπιστώσει", τόνισε

    Αναθεώρησε, σήμερα σε σταθερή, από θετική προηγουμένως, η Moody's Investrors Service την προοπτική των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, των οποίων η διαβάθμιση είναι A1.

    Ο ανώτατος αντιπρόεδρος του Moody's Sovereign Risk Group Αρνό Μαρέ είπε ότι "η αλλαγή της προοπτικής αντικατοπτρίζει την άποψη της Moody's ότι η πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι επαρκώς δικαιολογημένη στο A1 και δεν είναι πιθανή μία αναβάθμιση της, εντός των ερχόμενων 12 με 18 μηνών, σε διαβάθμιση Aa".

    Η Moody's αναγνωρίζει ότι η συγχρονισμένη παγκόσμια πτωτική στροφή έχει επιβαρύνει την ελληνική οικονομία, όπως και άλλες προηγμένες οικονομίες, με την ανάπτυξη να παγώνει και τα ποσοστά του δημόσιου χρέους να αντιστρέφουν την πτωτική πορεία την οποία ακολουθούσαν τα προηγούμενα έτη.

    "Ωστόσο, συγκριτικά, η Ελλάδα επηρεάζεται σε μικρότερο βαθμό μέχρι σήμερα από ό,τι πολλές χώρες αντίστοιχης αξιολόγησης", υπογραμμίζει ο Αρνό Μαρέ.

    "Αν και το χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι υψηλό, ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα είναι λιγότερο υψηλός σε σχέση με άλλες προηγμένες οικονομίες. Η ανάγκη απομόχλευσης των ισολογισμών ιδιωτικών φορέων - που αποτελεί τη ρίζα της βαθιάς ύφεσης στην οποία έχουν εισέλθει πολλές άλλες οικονομίες - είναι λιγότερο πιεστική για την Ελλάδα", πρόσθεσε. Οξεία ήταν η κριτική των άλλων πολιτικών αρχηγών για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση η κυβέρνηση.

    Αναφερόμενη στη συνεδρίαση του Υπουργικού συμβουλίου και την οικονομική κρίση, η ΓΓ του ΚΚΕ είπε ότι "η κρίση έχει ξεκινήσει, θα είναι οξύτερη μέσα στο 2009 και πιστεύουμε ότι θα κρατήσει και το 2010.Οι συνεδριάσεις που κάνει η κυβέρνηση έχουν ένα στόχο:Να μεθοδεύσουν το ξεγέλασμα των εργαζομένων και να ρίξουν τα βάρη ολοκληρωτικά σε αυτούς".

    Νομίζω ότι η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση", δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος αναφερόμενος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και πρόσθεσε ότι προβλέπεται ουσιαστικά μείωση των δαπανών για τους συμβασιούχους για τα περισσότερα υπουργεία, που έχουν κοινωνική και αναπτυξιακή δραστηριότητα.

    Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έπρεπε πρώτα απ΄ όλα, να προχωρήσει σε μείωση εξοπλιστικών δαπανών, που επιβάλλονται από τους μεγάλους προμηθευτές και δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια της χώρας μας και επίσης "θα έπρεπε να δει και την εξεύρεση πόρων από τις μεγάλες επιχειρήσεις και να ξανασκεφθεί τη φορολογία των κερδών την οποία έχει οδηγήσει σε ευτελή επίπεδα".

    "O καταλληλότερος, μέχρι πριν τρεις μήνες, υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, ισχυρίζεται ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα δώσει λύση ατελή. Αναρωτιόμαστε πώς ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί, ακόμη και σήμερα, μετά το υπουργικό συμβούλιο ζητούν συναίνεση και μιλούν για σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για μείωση των δαπανών και των ελλειμμάτων. Συναίνεση σε ατελείς λύσεις από μία ατελή κυβέρνηση δεν μπορεί να δοθεί. Τελεία", σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.

    Με ενδιαφέρον αναμένονται πάντως οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς μετά την σύνοδο κορυφής των 27.

    Είδηση: 19399


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 25 February 2009 - 18:01:04 UTC