Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστραλία: Νέες πυρκαγιές
  • [02] Χιονίζει σε Πάρνηθα και Πεντέλη
  • [03] Ανθρωποκυνηγητό για τους δραπέτες
  • [04] Αντισυλληπτικό σε σπρέι
  • [05] Πιο φθηνά 450 φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας

    [01] Αυστραλία: Νέες πυρκαγιές

    Ειδήσεις

    Δεκάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν έντρομοι τις εστίες τους απέναντι στις πυρκαγιές που απειλούν ξανά χωριά στη νοτιοανατολική Αυστραλία, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες αρωγής. Οι πυρκαγιές που σάρωσαν την Πολιτεία της Βικτώριας στις αρχές Φεβρουαρίου προκάλεσαν τον θάνατο 209 ανθρώπων, σύμφωνα με τον απολογισμό των αρχών. Οι πυρκαγιές, που ακόμη δεν έχουν κατασβησθεί πλήρως, ενδέχεται ν' αναζωπυρωθούν από τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες, τονίζουν οι υπηρεσίες κατάσβεσης, καθώς πάνω από 3.500 πυροσβέστες πασχίζουν να ελέγξουν τέσσερις εστίες που ακόμη μαίνονται στα νοτιανατολικά τμήματα της χώρας.

    Είδηση: 19265

    [02] Χιονίζει σε Πάρνηθα και Πεντέλη

    Κοινωνία

    Χιονίζει σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ στην Αττική, αναμένεται χιονόπτωση τις επόμενες ώρες στα ορεινά και πιθανόν στα βόρεια προάστια. Με αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση σε πολλά τμήματα του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου. Έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα παρουσιάζονται στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Τεράστιες ουρές αυτοκινήτων έχουν σχηματισθεί στα Καμένα Βούρλα ενώ κλειστά παραμένουν σήμερα τα σχολεία στη Βοιωτία. Αλυσίδες είναι απαραίτητες σε τμήματα του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου σε Εύβοια, Σέρρες, Ημαθία, Χαλκιδική, Ευρυτανία, Καρδίτσα, Φωκίδα, Κόρινθο, Αχαΐα και από Φλώρινα προς Καστοριά μέσω Βιτσίου και Βίγλας. Με αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση στη λεωφόρο Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω, από το 27ο χλμ της λεωφόρου Φυλής - Δερβενοχωρίων και από την διασταύρωση Βιλίων προς Κάζα και Θήβα. Λόγω κακοκαιρίας διακόπηκε η κυκλοφορία στο Διόνυσο από τη θέση Ανατολή και προς το γήπεδο Διονύσου, και στην Πεντέλη από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο προς την Ανατολή.

    Χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές έχουμε σε Θεσσαλία, κεντρική και ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική και νότια Πελοπόννησο και καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες περιοχές. Οι θερμοκρασίες διατηρούνται χαμηλές. Για σήμερα Δευτέρα η ΕΜΥ προβλέπει σε όλη τη χώρα νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά, και σταδιακή βελτίωση από το βράδυ. Από 0 έως 7 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αθήνα, από -2 έως 5 στη Θεσσαλονίκη.

    Επί μιάμιση ώρα κλειστή η εθνική Αθηνών-Θεσσαλονίκης

    Στο μεταξύ για περισσότερο από μιάμιση ώρα, τα ξημερώματα, η Αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στο εθνικό δίκτυο για να μπορέσουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα με απομακρύνουν το χιόνι που είχε καλύψει την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μεταξύ της Στυλίδας και της Σούρπης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων από το 235ο χλμ στις Ράχες Φθιώτιδας μέχρι και το 265ο χιλιόμετρο στη Σούρπη - Αλμυρού. Η Τροχαία ακινητοποίησε τα αυτοκίνητα για να μην εγκλωβιστούν στα δύσκολα σημεία και επέτρεψε την κυκλοφορία μόνο όταν τα μηχανήματα είχαν απομακρύνει το χιόνι και είχαν ρίξει αλάτι. Ακόμη και τα ξημερώματα εντοπίζονταν σημαντικά προβλήματα από το 235ο χλμ έως 245ο χλμ στα διόδια της Πελασγίας.

    Ωστόσο όλη τη νύχτα επικράτησε πανικός κατά μήκος του εθνικού δικτύου. Στην περιοχή του Μαρτίνου από το 117ο χλμ έως το 135ο χλμ, από νωρίς το βράδυ, χιόνιζε συνεχώς ωστόσο δόθηκε μια πραγματική μάχη και κρατήθηκε ο δρόμος ανοιχτός. Σε αρκετά σημεία του εθνικού δικτύου τα πράγματα έφτασαν σε οριακό σημείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που ανάγκασε να μετακινηθούν εκχιονιοστικά μηχανήματα που είχαν διατεθεί σε περιφερειακούς δρόμους για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο.

    Σε ό,τι αφορά το περιφερειακό δίκτυο από Λαμία προς Καρπενήσι και από Λαμία προς Άμφισσα είναι απαραίτητες οι αλυσίδες κυρίως για τα μεγάλα οχήματα. Από Λαμία προς Δομοκό η κυκλοφορία γίνεται κανονικά, αφού τα μηχανήματα έχουν απομακρύνει το χιόνι και έχουν ρίξει αλάτι.

    Σε όλο το δίκτυο του νομού και ιδιαίτερα στη δυτική Φθιώτιδα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

    Παγετός σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

    Εξάλλου παγετός επικρατεί από νωρίς το πρωί σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ οι υπηρεσίες της Τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών. Στη Θεσσαλονίκη, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται ομαλά, ενώ ανοιχτή είναι η επαρχιακή οδός από το Χορτιάτη προς τον Άγιο Βασίλη.

    Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού Κιλκίς, αλλά και στο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής, με συνθήκες παγετού να επικρατούν στα βόρεια ορεινά.

    Ομαλά γίνεται η κίνηση των οχημάτων γύρω από την Έδεσσα, αλλά και προς το χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Βόρας (Καϊμάκτσαλαν). Ανοιχτές είναι και οι δύο οδικές προσβάσεις από τη Βέροια και τη Νάουσα, προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου.

    Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων και στο νομό Πιερίας, όπως επίσης και στο οδικό δίκτυο του νομού Σερρών. Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων από τη Φλώρινα προς την Καστοριά μέσω Βίγλας και Βιτσίου, αλλά και προς το Νυμφαίο.

    Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Κοζάνης και των Γρεβενών, ενώ αλυσίδες εξαιτίας του παγετού, απαιτούνται για την πρόσβαση στο χιονοδρομικό δίκτυο της Βασιλίτσας.

    Είδηση: 19264

    [03] Ανθρωποκυνηγητό για τους δραπέτες

    Κοινωνία

    Ευρεία επιχείρηση έχει εξαπολύσει η Αστυνομία για τον εντοπισμό των κακοποιών Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάϊ, οι οποίοι απέδρασαν την Κυριακή από τις φυλακές Κορυδαλλού, με τον ίδιο ακριβώς κινηματογραφικό τρόπο του 2006: τη συνδρομή ελικοπτέρου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δένδιας ζήτησε και έλαβε τις παραιτήσεις του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου, του Γενικού Επιθεωρητή και του Διευθυντή των φυλακών, ενώ παρήγγειλε άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι όσοι εμπλέκονται στην απόδραση θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Οι τρεις φρουροί και ο πιλότος του ελικοπτέρου παραπέμπονται στο Αυτόφωρο κατηγορούμενοι για απελευθέρωση κρατουμένων, ενώ αναμένεται να διαταχθεί το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, που ανήκουν στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους της Γ' Πτέρυγας Κορυδαλλού και των εξωτερικών φρουρών. Το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού με θέματα Υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση

    Τα γεγονότα προκάλεσαν και πολιτική αναταραχή. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν και κατά πόσο το όλο σχέδιο έγινε με τη βοήθεια κάποιου διεφθαρμένου εσωτερικού μηχανισμού.

    Την παραίτηση της κυβέρνησης και όχι μόνο των εμπλεκόμενων Υπουργών ζήτησε το ΠΑΣΟΚ. "Σε αυτή τη χώρα που δεν δουλεύει τίποτα, δουλεύουν μόνο οι αερομεταφορές από τις φυλακές Κορυδαλλού " είπε ο Ντίνος Ρόβλιας.

    "Χρειάζεται εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας για να μην έχουμε επαναλαμβανόμενα φαινόμενα αυτού του είδους", τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    Δικαστική και πειθαρχική έρευνα

    Οι δυο βαρυποινίτες και οι συνεργοί τους έξω από τις φυλακές εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία που παρουσιάστηκε με την μεταφορά τους από τις φυλακές της Κέρκυρας στην Αθήνα ενόψει των σημερινών απολογιών τους στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του Πειραιά για τη σχεδόν πανομοιότυπη απόδραση τους, πριν από περίπου τρία χρόνια, και πάλι με ελικόπτερο, από τον Κορυδαλλό.

    Για τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού διεξάγεται ήδη πειθαρχική και ποινική έρευνα, με εντολή του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια.

    Ο κ. Δένδιας ζήτησε επίσης από την Αρχή κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες το άνοιγμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών των σωφρονιστικών υπαλλήλων της Γ' Πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού και των εξωτερικών φρουρών.

    Επιπλέον σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή σε απόδραση κρατουμένων από την Αστυνομία σε βάρος των δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων, που έκαναν σκοπιά στα απομονωτήρια των δύο κακοποιών, του εξωτερικού φρουρού, που είχε σκοπιά στο υπερυψωμένο φυλάκιο και του πιλότου του ελικοπτέρου. Οι τέσσερεις άνδρες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά

    Από το πρωί στις φυλακές Κορυδαλλού εκτός από τον Εισαγγελέα -επόπτη βρίσκεται και ο Εισαγγελέας που έχει διοριστεί για την διενέργεια της έρευνας για την απόδραση, ο οποίος έχει αρχίσει ήδη να εξετάζει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους αλλά και κρατούμενους για το περιστατικό της απόδρασης.

    Να σημειωθεί ότι διεξάγεται κανονικά στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά η εκδίκαση της υπόθεσης για την πρώτη απόδραση Παλαιοκώστα - Ριζάι, στην οποία κατηγορούνται άλλα εννέα άτομα για εμπλοκή. Νωρίτερα οι συνήγοροι των δύο δραπετών βαρυποινιτών, ζήτησαν από την έδρα να παραιτηθούν καθώς δεν γνώριζαν αν συνεχίζουν να έχουν την εντολή των πελατών τους για εκπροσώπηση, αλλά το Δικαστήριο τους όρισε αυτεπαγγέλτως.

    Ο Ριζάι πιθανόν ο "εγκέφαλος" και ο Παλαιοκώστας o χρηματοδότης της απόδρασης

    Η εκτέλεση της καλοσχεδιασμένης και άκρως θεαματικής φυγής έγινε στις 15.47 χθες το μεσημέρι.

    Οι δύο βαρυποινίτες, που είχαν βγει κατά την ώρα του προβλεπόμενου προαυλισμού στην ταράτσα του ειδικού χώρου κράτησης των φυλακών Κορυδαλλού, ανέβηκαν με ανεμόσκαλα στο ελικόπτερο.

    Το ιδιωτικό ελικόπτερο είχε ναυλωθεί από ένα ζευγάρι, το οποίο με την απειλή όπλου Καλάζνικοφ και χειροβομβίδας, όπως δήλωσε ο πιλότος, τον υποχρέωσε να το κατεβάσει χαμηλά στον χώρο των φυλακών, για να παραλάβει τους δύο κρατούμενους.

    Οι τρεις από τους φρουρούς περιμετρικά των φυλακών, που βρίσκονταν σε απόσταση 80 έως 100 μέτρων , αντελήφθησαν το γεγονός και πυροβόλησαν, όμως χωρίς επιτυχία εναντίον του ελικοπτέρου. Όχι όμως και ο τέταρτος φύλακας , που βρισκόταν σε απόσταση μόλις 15 μέτρων από το χώρο στον οποίο προσγειώθηκε το ελικόπτερο. Επικαλέστηκε ότι απειλήθηκε με πυροβόλα όπλα από τον άνδρα και τη γυναίκα, οι οποίοι επέβαιναν στο ελικόπτερο.

    Το ελικόπτερο βρέθηκε αργότερα στις 5 το απόγευμα σε χωράφια ανάμεσα στο Πολυδένδρι και στο Καπανδρίτι, με τον πιλότο δεμένο και φιμωμένο.

    Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής που ασχολούνται με την υπόθεση εκτιμούν ότι η απόδραση οργανώθηκε από τον Αλβανό Αλκέτ Ριζάι, αλλά με χρήματα που διέθεσε ο Βασίλης Παλαιοκώστας.

    Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η 30χρονη γυναίκα που μίσθωσε το ελικόπτερο και η οποία εκτιμάται ότι είναι αλλοδαπή όπως αλλοδαπός πιθανόν Αλβανός, φέρεται ότι είναι και ο άνδρας συνεργάτης της.

    Η άγνωστη εμφανίστηκε στην εταιρεία ενοικίασης ως επιχειρηματίας και μίσθωσε δύο φορές ελικόπτερο στις 13 και 15 Φεβρουαρίου με το οποίο πήγε στην Ιτέα.

    Χθες, η ίδια γυναίκα τηλεφώνησε στην εταιρεία δίνοντας τα ίδια πλαστά στοιχεία ζήτησε ελικόπτερο να την παραλάβει με τα παιδιά της από την Ιτέα. Όταν το ελικόπτερο έφθασε στο προκαθορισμένο σημείο εμφανίστηκε η γυναίκα μαζί με τον άνδρα ηλικίας περίπου 35 ετών, με ένα ΙΧ Toyota Corolla.

    Όταν ο πιλότος ρώτησε που είναι τα παιδιά εκείνη απάντησε ότι αντί για τα παιδιά θα επιβιβαστεί ο άνδρας που τη συνόδευε. Όταν τον ρώτησε ο πιλότος το όνομά του, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στην κατάθεσή του, ο άνδρας του απάντησε με μισόλογα και του είπε ένα όνομα που ακούστηκε ως "Τσίγκας".

    Παρόλα αυτά ο πιλότος τον παρέλαβε μαζί με τη γυναίκα και κατευθύνθηκαν προς Αθήνα. Φθάνοντας στα όρια της Αττικής ο άνδρας έβγαλε μία χειροβομβίδα, τον απείλησε και τελικά κατευθύνθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού, με τα γνωστά αποτελέσματα.

    Σημειώνεται ότι το ζευγάρι που κατέλαβε το ελικόπτερο, σύμφωνα με πληροφορίες λάμβανε εντολές από τον Αλκέτ Ριζάι ο οποίος μιλούσε μαζί τους με ένα κινητό τηλέφωνο που είχε σε μορφή ρολογιού χειρός μέσα στις φυλακές. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες το κινητό ρολόι είχε γίνει αντιληπτό από τους υπαλλήλους του Κορυδαλλού, που ζήτησαν από τον Ριζάι να το παραδώσει. Ο Ριζάι όμως κατάφερε να κρατήσει την κάρτα sim.

    Είδηση: 19262

    [04] Αντισυλληπτικό σε σπρέι

    Παρελθόν πρόκειται να αποτελέσει η κλασσική μέθοδος αντισύλληψης με το χάπι, σύμφωνα με αυστραλούς επιστήμονες, καθώς ερευνητές εταιρίας παρασκεύασαν ένα αντισυλληπτικό σπρέι, το οποίο ήδη δοκιμάζουν σε 40 γυναίκες.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρίας, Ρίτσαρντ Τρέγκους, οι γυναίκες μπορούν να βάζουν λίγο σπρέι στον καρπό του χεριού και αυτό περνά στο δέρμα και λειτουργεί ως αντισυλληπτικό.

    "Τα έως τώρα πειράματα δείχνουν ότι το σπρέι είναι αποτελεσματικό και δεν έχει παρενέργειες, όπως συμβαίνει με το χάπι" είπε ο κ. Τρέγκους.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το σπρέι θα αντικαταστήσει το χάπι και άλλες μεθόδους αντισύλληψης γιατί "είναι εύκολο και δεν έχει παρενέργειες".

    Είδηση: 19263

    [05] Πιο φθηνά 450 φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Δευτέρα το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, στο οποίο για πρώτη φορά αντί για αυξήσεις, περιλαμβάνονται μειώσεις σε 450 φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας. Οι υποχωρήσεις των τιμών φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 52%. "Από τις μειώσεις αυτές θα προκύψει συνολικό όφελος, σε ετήσια βάση, για τα Ταμεία και όλους τους ασθενείς πάνω 55 εκατομμύρια ευρώ", είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος.

    Ο νέος τιμολογιακός κατάλογος ο οποίος έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης (http://www.gge.gr/37/index.asp το με αριθμό 1/2009) περιλαμβάνει μειώσεις από 0,03% έως 52,11% σε 450 πρωτότυπα σκευάσματα, οι οποίες προέκυψαν μετά από έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου.

    Στο Δελτίο περιλαμβάνονται φάρμακα αντιυπερτασικά, προϊόντα αίματος, φάρμακα για σακχαρώδη διαβήτη τύπου Β, φάρμακα για οξέα επεισόδια κληρονομικού αγγειοοιδήματος, αντιαναιμικά που σχετίζεται με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αντισυλληπτικά, αλλά και αντιβιοτικά και φάρμακα για τον καρκίνο.

    Είδηση: 19268


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 February 2009 - 10:05:37 UTC