Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοψήφισμα σταθμός στη Βενεζουέλα
  • [02] Την Δευτέρα το επίδομα θέρμανσης
  • [03] Επεισόδια στη Δρέσδη
  • [04] Συνάντηση Ομπάμα-Μεντβιέντεφ στις 2 Απρίλη

    [01] Δημοψήφισμα σταθμός στη Βενεζουέλα

    Κόσμος -

    Αμερική-ΗΠΑ

    Στη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες διεκδικεί την στήριξη των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος το οποίο, μεταξύ άλλων, θα κρίνει εάν θα μείνει στην εξουσία όσο συνεχίσει να κερδίζει εκλογές. Ο Τσάβες, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία πριν 10 χρόνια κι έχει δηλώσει πως θα ήθελε να παραμείνει άλλα 10 για να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του, διατηρεί βραχύ προβάδισμα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αλλά μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων εξακολουθούν να δηλώνουν αναποφάσιστοι.

    Το 2007 είχε προωθήσει ανάλογο δημοψήφισμα, το οποίο κατέληξε σε "ψυχρολουσία" για τον ίδιο .

    Εάν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις εγκριθούν αυτή τη φορά, θα καταργήσουν τον περιορισμό της προεδρικής θητείας και θα εξασφαλίσουν στον Τσάβες παραμονή στην εξουσία για όσο καιρό θα κερδίζει τις εκλογές.

    Στην περίπτωση που επικρατήσει το "όχι", ο Τσάβες έχει αφήσει να γίνει σαφές ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία το 2013.

    Ο Τσάβες πάντως δήλωσε πως "πιστεύει στη νίκη", η οποία θα ενισχύσει την εντολή του να συνεχίσει αυτήν που αποκαλεί "μπολιβαριανή επανάσταση", για την οικοδόμηση ενός σοσιαλιστικού κράτους στη Βενεζουέλα και την αμφισβήτηση της επιρροής των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική. Η νίκη του "ναι", είπε ο 54χρονος Τσάβες, "θα ενισχύσει την πίστη μου σε αυτό που κάνουμε".

    Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Τσάβες ότι θέλει να μετατρέψει την Βενεζουέλα σε "κομμουνιστική δικτατορία", ότι χρησιμοποιεί τα κρατικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του και ότι έχει άνιση προβολή από τα τηλεοπτικά δίκτυα--αν και τα περισσότερα βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επιχειρηματιών που τάσσονται υπέρ της.

    Η εκστρατεία όμως πριν από το δημοψήφισμα σημαδεύτηκε και από την απέλαση Ισπανού Ευρωβουλευτή, που βρισκόταν στη χώρα ως παρατηρητής.

    Ο Λουίς Χερέρο του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος επιτέθηκε στον Τσάβες, καλώντας τους πολίτες της Βενεζουέλας "να ψηφίσουν ελεύθερα και χαρακτηρίζοντας τον Ουγκο Τσάβεζ, δικτάτορα.

    Στο τιμόνι της Βενεζουέλας εδώ και μια δεκαετία, ο Ούγκο Τσάβες παραμένει δημοφιλής ιδιαίτερα στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Είναι ο πρόεδρος που διέθεσε τα κέρδη από το εθνικοποιημένο πετρέλαιο για χτίσει νοσοκομεία και σχολεία.

    Ωστόσο, πολλοί πολίτες τον κατηγορούν ότι επιχειρεί να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Ανεξάρτητα, πάντως, από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το 2009 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον Τσάβες:

    Είδηση: 18959

    [02] Την Δευτέρα το επίδομα θέρμανσης

    Ειδήσεις

    Ξεκινά την Δευτέρα η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους ανέργους, με απαραίτητη προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ στις 22 Ιανουαρίου του 2009. Το επίδομα θα κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και η πίστωσή του θα γίνεται σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, οι οποίοι θα πρέπει να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν λαμβάνουν το επίδομα από άλλο φορέα. Στους δικαιούχους του ΙΚΑ το επίδομα θα καταβάλλεται από τις 20 του μηνός και στους δικαιούχους του ΟΓΑ μαζί με τη σύνταξη του Μαρτίου.

    Στο ΟΓΑ, το επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν 810.000 άτομα, ύψους 134,8 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ περισσότεροι από 222.000 δικαιούχοι, συνολικού ύψους 36,3 εκατ. ευρώ.

    Μέσω του ΟΑΕΔ το επίδομα θα εισπράξουν 430.000 δικαιούχοι και η δαπάνη ανέρχεται στα 77 εκατ. ευρώ.

    Το επίδομα κυμαίνεται σε 100, 150 και 200 ευρώ ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας του κάθε δικαιούχου.

    *200 ΕΥΡΩ : (Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης, Χαλκιδικής)

    * 150 ΕΥΡΩ: (Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας, Φωκίδας)

    Είδηση: 18958

    [03] Επεισόδια στη Δρέσδη

    Κόσμος -

    Ευρώπη

    Επεισόδια ανάμεσα σε ακροδεξιούς διαδηλωτές και μέλη αριστερών οργανώσεων είχαμε στην Γερμανία και στην ιστορική πόλη της Δρέσδης. Έξι χιλιάδες ακροδεξιοί είχαν δώσει ραντεβού με αφορμή τη συμπλήρωση 64 χρόνων από τον βομβαρδισμό της Δρέσδης από τους συμμάχους., κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Περίπου 12.000 Γερμανοί, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, εκκλησιών ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης αντιδρώντας στην πορεία των νεοναζί.

    Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ της αστυνομίας και των αντι-διαδηλωτών.

    Η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές δεκάδες συλλήψεις, ενώ αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πέτρες και μπουκάλια που έριχναν τα μέλη αριστερών κομμάτων, οι οποίοι και ανέτρεψαν δύο λεωφορεία της αστυνομίας.

    Ωστόσο μια τρίτη ομάδα πραγματοποίησε ειρηνική πορεία στη μνήμη των 25.000 αθώων θυμάτων.

    Η ετήσια διαδήλωση της 14ης Φεβρουαρίου στη Δρέσδη είναι μια από τις κινητοποιήσεις στις οποίες συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός Γερμανών νεοναζί για την παραδοσιακή πορεία που πραγματοποιείται στη μνήμη των 25.000 αμάχων που σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό της πόλης από τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στις 13 και 14 Φεβρουαρίου του 1945.

    Στη Σαξονία, το περιφερειακό κρατίδιο της Δρέσδης, το κόμμα των νεοναζί NPD συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δύναμη στη Γερμανία με οκτώ βουλευτές στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

    Είδηση: 18957

    [04] Συνάντηση Ομπάμα-Μεντβιέντεφ στις 2 Απρίλη

    Κόσμος -

    Αμερική-ΗΠΑ

    Μεσούσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης και λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου της G20, Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβιέντεφ θα συναντηθούν για πρώτη φορά. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο τηλεοπτικό δίκτυο "ΤΒ-Τσεντρ", οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας θα συναντηθούν πιθανότητα στο Λονδίνο στις 2 Απριλίου, κατά τη Σύνοδο της Λέσχης για την παγκόσμια οικονομική κρίση.

    "Μεντβιέντεφ και Ομπάμα έχουν ήδη συνομιλήσει δύο φορές τηλεφωνικώς και μάλιστα δεν επρόκειτο απλώς για ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, αλλά συζήτηση επί της ουσίας των σχέσεών μας", τόνισε ο κ. Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι και οι δύο πλευρές τάχθηκαν υπέρ της ομαλοποίησης των σχέσεων Μόσχας και Ουάσιγκτον.

    Οι σχέσεις των δυο χωρών είχαν επιδεινωθεί μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μπους να αναπτύξει αμυντικούς πυραύλους σε χώρες της Ευρώπης, με στόχο την άμυνα των ΗΠΑ στο ενδεχόμενο πυραυλικών επιθέσεων σε βάρος τους, από κράτη με τα οποία βρίσκονται σε αντιπαράθεση, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

    Το σχέδιο αυτό αντικρούει η Ρωσία, θεωρώντας ότι αυτή είναι ο κύριος στόχος των στρατιωτικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, σε χώρες (Πολωνία, Τσεχία) που βρίσκονται κοντά της. Το Παρασκευή ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμοδίος για τις πολιτικές υποθέσεις Ουίλιαμ Μπέρνς μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, έκανε διπλωματικό άνοιγμα στη Ρωσία τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να επανεξετάσουν το σχέδιο τους της αντιπυραυλικής άμυνας αν η Ρωσία βοηθήσει να εξαλειφθούν οι απειλές που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, αντιπρότεινε εκ νέου στις ΗΠΑ μια τριμερή αντιπυραυλική ασπίδα και με τη συμμετοχή της Ευρώπης, σε αντικατάσταση του σημερινού αμερικανικού σχεδίου

    "Προτείναμε ήδη ένα τριμερές σχέδιο Ρωσίας-Ευρώπης-ΗΠΑ πριν από ενάμισι χρόνο, με σταθμούς ραντάρ στο ρωσικό έδαφος και στο Αζερμπαϊτζάν, μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα δίκτυο ραντάρ που θα μας επιτρέπει να εντοπίζουμε όλες τις απειλές σε σχέση με πυραύλους προερχόμενους από το νότο", δηλώνει ο Λαβρόφ στη συνέντευξη που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα.

    "Είναι η εναλλακτική πρόταση στα σχέδια που καταρτίστηκαν μονομερώς από τις ΗΠΑ. Ακόμη δεν είναι πολύ αργά. Μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αρχίσουμε να εξετάζουμε την κατάσταση", προσθέτει.

    Σε συνέντευξη του Ντμίτρι Μεντβιέντεφ στην εκπομπή "Βέστι Νιντέλι", ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για ενθαρρυντικά μηνύματα, από το νέο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τόνισε ότι τα ζητήματα, που εκκρεμούν στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ "είναι ουκ ολίγα".

    Ο ίδιος όπως είπε επιδιώκει να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του για έναν διάλογο "ανοιχτό, έντιμο και ελπίζω παραγωγικό". Σχολιάζοντας το ρωσο-αμερικανικό διάλογο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι είχε επίσης τηλεφωνικές συνομιλίες με την ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον, με την οποία συμφωνήθηκαν οι ημερομηνίες της πρώτης προσωπικής τους συνάντησης, κατά την οποία θα ανταλλάξουν απόψεις "όχι μόνο για το πού βρισκόμαστε, αλλά και πώς θα εκπληρώσουμε την επιθυμία των δύο προέδρων να κινηθούμε εμπρός, να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας σε εποικοδομητική, ισότιμη, πραγματιστική βάση".

    Είδηση: 18956


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 15 February 2009 - 9:53:04 UTC