Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόντρα για την εκλογολογία
  • [02] Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες για τον περιφερειακό Τύπο
  • [03] Ρατσιστική επίθεση στην Ελβετία
  • [04] Μειωμένη ζήτηση πετρελαίου για το 2009 εκτιμά ο ΟΠΕΚ
  • [05] Οι θρυλικοί Ολύμπιανς ξανά μαζί
  • [06] Οι χειρονομίες και η γλώσσα πάνε χέρι-χέρι
  • [07] Νέα 47 αντιρρυπαντικά λεωφορεία αποκτά η ΕΘΕΛ
  • [08] Με MIG και SWISSPORT προχωρά η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ
  • [09] Βραβεία ήθους
  • [10] Κανένα πρόβλημα από το συμβάν στο σταθμό της Λάρισας
  • [11] Χειμώνας και πάλι
  • [12] Ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα της Αριστεράς
  • [13] Συρρικνώνονται οι οικονομίες λόγω ύφεσης
  • [14] Συναντήσεις Ρεν με Χριστόφια-Ταλάτ
  • [15] Τελευταίο δρομολόγιο για Αεροδρόμιο
  • [16] Εντός στόχων του Κυότο
  • [17] Στόχος το 2011-2012 για το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • [18] Αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη
  • [19] Συνάντηση Παπούλια με τον πρόεδρο της Βουλής της Χιλής
  • [20] ΠΑΣΟΚ: Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου
  • [21] Αποφασίστηκαν οι ρυθμίσεις για τις Ευρωεκλογές
  • [22] Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων στη Θεσσαλονίκη
  • [23] Νέα κρίση στην Κορεατική χερσόνησο

    [01] Κόντρα για την εκλογολογία

    Πολιτική

    Παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, η εκλογολογία. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το ποιός την συντηρεί. "Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τροφοδοτήσει την εκλογολογία" επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. Η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ότι ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή δεν έπεισε για την εξάντληση της τετραετίας. Το ΠΑΣΟΚ ζητά και πιστεύει ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν πριν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ τα προσεχή 24ωρα ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει τη σύσταση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου.

    Μια ημέρα μετά τη συζήτηση στη Βουλή και την ξεκάθαρη θέση του Πρωθυπουργού ότι δεν σκέφτεται τις εκλογές αλλά το ως θα ξεπεράσει η χώρα την οικονομική κρίση αλώβητη, νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης την Παρασκευή για το ποιος συντηρεί το κλίμα περί πρόωρων εκλογών

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος σε ερώτηση γιατί ο κ. Καραμανλής δεν ξεκαθάρισε ότι δεν θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, απάντησε πως όσα είπε ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρα και δεν έχει να προσθέσει τίποτε άλλο.

    "Εμείς δεν πρόκειται να τροφοδοτήσουμε την εκλογολογία", ενώ ερωτηθείς αν θεωρεί ότι όντως δεν τροφοδοτείται η εκλογολογία όταν ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον κ. Παπανδρέου του είπε να προσέχει τί ζητάει, ο κ. Αντώναρος είπε πως ο πρωθυπουργός εκφράζεται πάντα με ιδιαίτερα εύστοχο τρόπο.

    Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο Κώστας Καραμανλής "θα είναι ο πρώτος αρχηγός - μετά τη μεταπολίτευση που θα είναι για τρίτη συνεχόμενη τετραετία - πρωθυπουργός".

    Την ίδια ώρα στην Χαριλάου Τρικούπη, το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιούσε την τελευταία του συνεδρίαση στο παλαιό κτίριο των γραφείων του κόμματος, καθώς το Κίνημα μεταφέρεται σε καινούργια γραφεία, στην οδό Ιπποκράτους, κάτι που όπως είπε ο κ. Παπανδρέου σηματοδοτεί την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ,

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε η συγκρότηση ενόψει των Ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, τα μέλη της οποίας θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι παρά την ρητή διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι αυτές μπορεί να προκηρυχθούν και αιτιολογώντας επισήμανε:

    "Δεν ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να λέει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και αν είχαμε ακούσει μια τέτοια δέσμευση, τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών και η κωμικοτραγωδία βουλευτών, που παραιτούνται και ανακαλούν, καθιστούν φανερό ότι η χώρα δεν κυβερνιέται. Γι' αυτό περιμένουμε και ζητούμε εκλογές",

    Ταυτόχρονα επανέλαβε τη θέση του κόμματος πως οι εκλογές θα γίνουν και πρέπει να γίνουν πριν την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

    "Θέτουμε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και επαναλαμβάνουμε ότι εκτιμούμε τη δουλειά που έχει κάνει ο Κάρολος Παπούλιας και αν θέλει να είναι υποψήφιος, εμείς θα στηρίξουμε την υποψηφιότητά του", συμπλήρωσε.

    Τέλος κληθείς δε να σχολιάσει τη φράση του Πρωθυπουργού "προσέχετε τι ζητάτε", την οποία απηύθυνε χθες στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με το αίτημα για πρόωρες εκλογές, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως "είναι εντυπωσιακό πως η κυβέρνηση ταυτόχρονα ξορκίζει την εκλογολογία και λέει στο ΠΑΣΟΚ "προσέχετε τι ζητάτε".

    Είδηση: 18918

    [02] Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες για τον περιφερειακό Τύπο

    Πολιτική

    Ψηφίστηκαν από την ολομέλεια της Βουλής οι υπουργικές τροπολογίες για τον περιφερειακό Τύπο. Σε δύο αλλαγές, επί της τροπολογίας για τον περιφερειακό Τύπο, προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, μετά τα σχετικά υπομνήματα, που υποβλήθηκαν από τις δημοσιογραφικές Ενώσεις και την ΕΣΗΕΑ, τα οποία αφορούσαν κυρίως την ασφαλιστική κάλυψη των δημοσιογράφων με σύμβαση έργου, [μπλοκάκι].

    Σύμφωνα με την αναδιατυπώσει του τρίτου εδαφίου της τροπολογίας, σε περίπτωση απόλυσης ή οικειοθελούς αποχώρησης ενός δημοσιογράφου, δεν δημιουργείται κώλυμα, εφ' όσον προσληφθεί εντός χρονικού διαστήματος 20 ημερών από την ημερομηνία παραίτησης ή της επέλευσης της απόλυσης του προηγούμενου, κάτι για το οποίο αρχικώς προβλεπόταν διάστημα 30 ημερών.

    Παράλληλα, αναδιατυπώθηκε το πρώτο εδάφιο της τροπολογίας και πλέον αναφέρει τα εξής: «υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της εφημερίδας, σχετικά με τους δημοσιογράφους που απασχολεί και τα χρονικά διαστήματα απασχόλησής τους, συνοδευόμενη από βεβαίωση ασφάλισης από τα οικεία ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων που νομίμως απασχολεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά ασφαλιστικές διατάξεις».

    Επίσης, διαγράφηκαν το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 της τροπολογίας.

    Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος προχώρησε στην αλλαγή, «προκειμένου να μην μείνει η εντύπωση ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις, ώστε να νομιμοποιηθεί το "μπλοκάκι"».

    Είδηση: 18927

    [03] Ρατσιστική επίθεση στην Ελβετία

    Σοκ στην Ελβετία αλλά και στη διεθνή κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η πρωτοφανούς αγριότητας επίθεση ακροδεξιών εναντίον εγκύου μετανάστριας από τη Βραζιλία, η οποία απέβαλε, ξυπνώντας τον φόβο του ρατσισμού στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα στη Βρετανία, ο ακροδεξιός βουλευτής της Ολλανδίας, Γκερτ Βίλντερς, κρατήθηκε στο αεροδρόμιο του Χίθροου, απ' όπου αποπέμφθηκε, όταν αγνόησε εντολή απαγόρευσης εισόδου του στη χώρα. Ο Βίντερς κατηγορείται για υποκίνηση μίσους εξαιτίας ταινίας του, που εξισώνει το Ισλάμ με τη βία και τον φανατισμό.

    Η ομάδα των τριών σκίνχεντ εισέβαλλαν στο σπίτι όπου διέμενε η 26χρονη δικηγόρος από την Βραζιλία που κυοφορούσε δίδυμα και χωρίς κανένα δισταγμό ξέσπασαν το μένος τους πάνω της τραυματίζοντάς την με μαχαίρι δεκάδες φορές σε όλο της το κορμί, αφήνοντάς την αιμόφυρτη.

    Είδηση: 18924

    [04] Μειωμένη ζήτηση πετρελαίου για το 2009 εκτιμά ο ΟΠΕΚ

    Ειδήσεις

    Μεγαλύτερη της μέχρι σήμερα αναμενόμενης θα είναι εφέτος η μείωση της ζήτησης παγκοσμίως για πετρέλαιο, εκτιμά ο ΟΠΕΚ, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, ο διεθνής οργανισμός απευθύνει έκκληση για ανάληψη δράσης εκ μέρους του καρτέλ, με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου, σύμφωνα με την έκθεση του μηνός Φεβρουαρίου.

    Ενώ στην προηγούμενη μηνιαία έκθεση, ο ΟΠΕΚ είχε προβεί στην εκτίμηση ότι η παγκόσμια ζήτηση θα μειωθεί κατά μόνον 0,22%, το 2009, σε σχέση με πέρυσι, η νέα εκτίμηση κάνει λόγο για μείωση κατά 0,67%, σε ετήσια βάση.

    "Η εκτίμηση για την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο το 2009 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, ποσότητα η οποία σημαίνει μείωση της ζήτησης κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με πέρυσι", διευκρινίζεται στην έκθεση. Σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να ανέλθει φέτος σε 85,13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

    "Αυτή η επί «τα χείρω» αναθεώρηση, αντικατοπτρίζει την επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, η οποία επεκτείνεται και στις αναδυόμενες οικονομίες", επισημαίνεται στην έκθεση.

    Η μεγαλύτερη του φυσιολογικού πτώση της θερμοκρασίας αυτόν τον χειμώνα δεν κατάφερε παρά μόνον μερικώς να αντισταθμίσει τη μείωση -λόγω ύφεσης- της κατανάλωσης πετρελαίου στη βιομηχανία, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ.

    Εκτός από τα επίμονα χαμηλά επίπεδα των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και η πτώση της βιομηχανικής δραστηριότητας στις πλούσιες χώρες οδήγησε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τα διαθέσιμα, εμπορικά αποθέματα πετρελαίου και πετρελαιοειδών, διαπιστώνει ο διεθνής οργανισμός και διαβλέπει νέα απειλή για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου.

    "Η παρούσα κατάσταση της αγοράς, υπό την επίδραση των αβεβαιοτήτων -όσον αφορά τη ζήτηση και την προσφορά- σε συνδυασμό με την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αναδεικνύουν την ανάγκη και τη σημασία της λήψης μέτρων εκ μέρους του ΟΠΕΚ για τη σταθεροποίηση της αγοράς", αναφέρεται στην έκθεση.

    Η επόμενη σύνοδος του ΟΠΕΚ, σε υπουργικό επίπεδο, είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου στην έδρα του οργανισμού στη Βιέννη. Στην προηγούμενη έκτακτη σύνοδο του οργανισμού στο Οράν στην Αλγερία, οι υπουργοί των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ είχαν αποφασίσει να μειώσουν τη συνολική παραγωγή του καρτέλ κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η έκθεση του μηνός Φεβρουαρίου σημειώνει ότι αυτή η μείωση "επέτρεψε, κατά τα φαινόμενα, να αποτρέψουμε την πτώση των τιμών σε νέα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα".

    Είδηση: 18917

    [05] Οι θρυλικοί Ολύμπιανς ξανά μαζί

    Ειδήσεις

    Μετά από μια μακρά περίοδο χειμερίας νάρκης οι "Ολύμπιανς", γνωστοί και ως οι Beatles της Θεσσαλονίκης, ξεμυτίζουν για μια βραδιά από την κρυψώνα τους, για να ζωντανέψουν μια άλλη εποχή από το μακρινό παρελθόν με αφορμή όχι την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου αλλά ...την γενέθλια εκδήλωση ενός φορέα νεότερου από το συγκρότημά τους, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), που φέτος γιορτάζει τα 35 του χρόνια.

    Το ελληνικό θρυλικό συγκρότημα των Αλκη Κακαλιάγκου (πιάνο-hammond organ), Πασχάλη Αρβανιτίδη (τραγούδι-μπάσο), Βαγγέλη «Σπόρο» Κουτσοτόλη (σαξόφωνο), Κούλη Καλογιαννίδη (κιθάρα) και Δημήτρη «Τζακ» Λαζαρίδη (τύμπανα), που για δεκαετίες συντρόφευσε το μουσικόφιλο κοινό της Ελλάδας με θρυλικές επιτυχίες, θα εμφανιστεί το βράδυ της Τσικνοπέμπτης (19/02), στο ξενοδοχείο PORTO PALACE της Θεσσαλονίκης, όπου θα ξανατραγουδήσουν για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια τα αγαπημένα τους τραγούδια. Τραγούδια με τα οποία μεγάλωσε, ερωτεύτηκε, συγκινήθηκε και νοστάλγησε μια ολόκληρη γενιά αλλά και πολλά νεώτερα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, που ακόμη και στις μέρες μας ακούνε αυτά τα τραγούδια και τα σιγοψιθυρίζουν.

    Η εκδήλωση για τα 35 χρόνια του ΣΕΒΕ, έχει ως στόχο να σηματοδοτήσει «στροφή» στην ιστορία του Συνδέσμου, ο οποίος επιθυμεί να ενισχύσει τον περιφερειακό του χαρακτήρα και να μην είναι πια «σύνδεσμος κυρίως, της Θεσσαλονίκης», όπως δήλωσε ο πρόεδρός του, κ.Θωμαΐδης.

    Είδηση: 18915

    [06] Οι χειρονομίες και η γλώσσα πάνε χέρι-χέρι

    Οι χειρονομίες και η γλώσσα πάνε «χέρι-χέρι», βάσει νέας έρευνας, η οποία αποκαλύπτει ότι τα μωρά με περισσότερα ερεθίσματα από το οικογενειακό τους περιβάλλον, αποκτούν πλουσιότερο λεξιλόγιο όταν αργότερα πια αρχίζουν το σχολείο. Η έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγο, υπό την ψυχολόγο Μέρεντιθ Ρόουβ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science και ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, δείχνει ότι τα μωρά που έχουν πλουσιότερους και πιο μορφωμένους γονείς, τείνουν να χειρονομούν περισσότερο και αυτό ίσως εξηγεί γιατί μερικά παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος τα καταφέρνουν λιγότερο καλά στο σχολείο.

    «Όταν τα παιδιά πάνε σχολείο για πρώτη φορά, ήδη υπάρχει ένα μεγάλο κοινωνικοοικονομικό χάσμα στο λεξιλόγιό τους», σύμφωνα με την αμερικανή ερευνήτρια, και το χάσμα αυτό εξηγείται σε ένα βαθμό από τις χειρονομίες. Ο πλούτος του λεξιλογίου θεωρείται παράγων-κλειδί για τη μελλοντική επίδοση στο σχολείο. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι πιο ευκατάστατοι γονείς τείνουν να μιλάνε στα παιδιά τους περισσότερο από ό,τι οι φτωχότεροι, πράγμα που βοηθά στην ανάπτυξή τους.

    Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, η βιντεοσκόπηση μιας ομάδας παιδιών από διάφορα κοινωνικοοικονομικά στρώματα έδειξε ότι τα παιδιά ηλικίας 14 μηνών διέφεραν αισθητά στον αριθμό των χειρονομιών και τα μηνύματα που μετέφεραν μέσα από αυτές, ανάλογα με το οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο των γονέων τους, οι οποίοι επίσης διέφεραν (οι πιο πλούσιοι και πιο μορφωμένοι έκαναν περισσότερες χειρονομίες, κάτι που ακολούθησαν και τα παιδιά τους).

    Έτσι, οι ψυχολόγοι ενθαρρύνουν τους γονείς να κάνουν χειρονομίες οι ίδιοι, μιλώντας ταυτόχρονα, καθώς επίσης να ανταποκρίνονται στις χειρονομίες του μωρού τους.

    Η ειρωνεία είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι παλιότερα οι ανώτερες τάξεις μεγάλωναν τα μωρά τους θεωρώντας ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν καθόλου τα χέρια τους, όταν μιλάνε, γιατί αυτή η συμπεριφορά ταιριάζει μόνο στις «κατώτερες» τάξεις!

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18926

    [07] Νέα 47 αντιρρυπαντικά λεωφορεία αποκτά η ΕΘΕΛ

    Τα κεντρικά γραφεία και την επισκευαστική βάση της ΕΘΕΛ, επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στιλιανίδης, με αφορμή την αρχή της παράδοσης των πρώτων 47 υπερσύγχρονων, οικολογικής τεχνολογίας λεωφορείων της ΕΘΕΛ, προδιαγραφών EURO-V.

    Μετά την επίσκεψη, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα των επιτόπιων επισκέψεων του υπουργού στους χώρους εργασίας για επαφές, τόσο με τις διοικήσεις όσο και με τους εργαζομένους, ο κ. Στιλιανίδης αναφέρθηκε στα νέα λεωφορεία που παραλαμβάνονται, τα οποία -όπως είπε- είναι θεαματικά πιο φιλικά προς το περιβάλλον, σε σχέση με αυτά που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε και με τον τρόπο αυτό, από τη μία πλευρά θα ενισχύσουμε το στόλο στην Αθήνα και από την άλλη, θα βελτιώσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, δείχνοντας εμπράκτως και το σεβασμό μας προς το περιβάλλον.

    Τέτοια λεωφορεία θα παραληφθούν σταδιακά 320, ενώ όπως είπε ο υπουργός, θα υπάρξουν και άλλοι διαγωνισμοί για ακόμη πιο καινούρια και πιο οικολογικής τεχνολογίας λεωφορεία.

    Τα λεωφορεία αυτά έχουν το σύγχρονο αντιρρυπαντικής τεχνολογίας κινητήρα EURO-V, που ελαχιστοποιεί τις εκπομπές των ρύπων στην ατμόσφαιρα και τα καθιστά ακόμη πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό το ότι 20 καινούρια λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ρυπαίνουν όσο ένα(!) από τα λεωφορεία που σταδιακά θα αποσυρθούν.

    Σε διάστημα 9 μηνών θα ολοκληρωθεί η παραλαβή των 320 οικολογικών λεωφορείων εκ των οποίων τα 100 θα είναι μήκους 18 μέτρων και χωρητικότητας 140 επιβατών, ενώ τα υπόλοιπα 220 θα είναι τύπου MIDI χωρητικότητας 40 επιβατών.

    Τα πρώτα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας EURO-V θα δρομολογηθούν αύριο, 14 Φεβρουαρίου, στη γραμμή EXPRESS Εθνική Άμυνα- Δουκίσσης Πλακεντίας με τον αριθμό Χ6.

    Είδηση: 18906

    [08] Με MIG και SWISSPORT προχωρά η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ

    Πολιτική

    Κατατέθηκαν από την εταιρεία MIG οι προσφορές για το πτητικό έργο της Ολυμπιακής και την τεχνική βάση που αντιστοιχούν, ακριβώς στο πόσο της αποτίμησης των δυο εταιριών, ενώ και η εταιρία SWISSPORT κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την επίγεια εξυπηρέτηση ισοδύναμη με το ποσό της αποτίμησης για τη συγκεκριμένη εταιρία.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική ανταπόκριση των δύο εταιριών, διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις με τις συγκεκριμένες εταιρίας θα διαρκέσουν 3 εβδομάδες, χωρίς να προδικάζεται το τελικό τους αποτέλεσμα.

    Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών, δήλωσε: «Οι επενδυτικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης έλαβαν σήμερα δεσμευτική οικονομική προσφορά από την εταιρεία MIG για την αγορά των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με το πτητικό έργο της Ολυμπιακής, ύψους 45,7 εκ. ευρώ και των περιουσιακών στοιχείων της τεχνικής βάσης ύψους 16,7 εκ. ευρώ, καθώς και δεσμευτική οικονομική προσφορά από την εταιρεία SWISSPORT για τα περιουσιακά στοιχεία των κλάδων επίγειας εξυπηρέτησης, ύψους 44,8 εκ. ευρώ. Οι εν λόγω προσφορές, μαζί με την εξαγορά των κεφαλαίων της ΠΑΝΘΕΟΝ, της νέας εταιρείας τεχνικής βάσης και της νέας εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης, αντιστοιχούν με ποσό 177,2 εκ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο από την πώληση των πρόσθετων περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής, [π.χ. αεροπλάνα, εξοπλισμός επίγειας εξυπηρέτησης και τεχνικής βάσης], που αποτιμήθηκαν ξεχωριστά από τους ανεξάρτητους εκτιμητές.

    Η κυβέρνηση, αφού έλαβε υπ' όψιν: - τις δεσμευτικές προσφορές των εταιρειών ΜIG και SWISSPORT για την Ολυμπιακή, - τα σχετικά τιμήματα που τις συνοδεύουν και τα οποία ισοδυναμούν με τις αποτιμήσεις των ανεξάρτητων εκτιμητών, - τα αιτήματα των εταιρειών για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, - την εισήγηση των επενδυτικών και νομικών συμβούλων της Κυβέρνησης & - τη σύμφωνη γνώμη του Επιτρόπου Παρακολούθησης που ορίσθηκε από κοινού από την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Αποφάσισε οι συζητήσεις που έχουν αρχίσει, να συνεχιστούν με αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, διάρκειας έως τριών [3] εβδομάδων, με τις εν λόγω εταιρείες, χωρίς βεβαίως, να προδικάζεται το τελικό τους αποτέλεσμα. Στόχος της κυβέρνησης είναι μία υγιής αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής».

    Όπως διευκρινίζεται στη γραπτή δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη, που είναι αρμόδιος για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, καυτά την περίοδο των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείονται άλλοι ενδιαφερόμενοι από την υποβολή σοβαρών επενδυτικών προτάσεων.

    Είδηση: 18925

    [09] Βραβεία ήθους

    Απονεμήθηκαν για 12η χρονιά τα ετήσια δημοσιογραφικά βραβεία "Κωνσταντίνος Καλλιγάς", από το ελληνικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Οι δημοσιογράφοι που διακρίθηκαν για το ήθος και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους είναι οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Πηνελόπη Γαβρά και Γιώργος Συριόπουλος, καθώς και ο Ηρακλής Γαλανάκης, ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, ο Παύλος Τσίμας και ο Ζαν Κατρεμέρ. Η εκδήλωση έγινε στο αμφιθέατρο του μεγάρου της Εθνικής Τράπεζας "Θεόδωρος Καρατζάς".

    Με κριτήριο τις γνώσεις, την πείρα και κυρίως το ήθος τους, έξι δημοσιογράφοι τιμήθηκαν με το βραβείο "Κωνσταντίνος Καλλιγάς".

    Η δημοσιογράφος της ΝΕΤ Πηνελόπη Γαβρά παρέλαβε το βραβείο από τον πρόεδρο και διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Αράπογλου, ενώ με το βραβείο "Κωνσταντίνος Καλλιγάς" τιμήθηκε και ο διευθυντής του περιοδικού "Ραδιοτηλεόραση" Γιώργος Συριόπουλος.

    Από τον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕGA βραβεύτηκε ο διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης Χρήστος Παναγιωτόπουλος, το βραβείο του οποίου παρέλαβε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος.

    Το ήθος, η σεμνότητα και η ευγένεια τιμήθηκε και στο πρόσωπο του Παύλου Τσίμα, από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

    Επίσης, τιμήθηκε επίσης ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ-Ηρακλείου Ηρακλής Γαλανάκης και ο Ζαν Κουατρεμέρ της "Liberation".

    Τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν επίσης στους νεότερους δημοσιογράφους Μύρνα Νικολαΐδου από την "Εστία" και Γιώργο Σόμπολο από το Star.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 18923

    [10] Κανένα πρόβλημα από το συμβάν στο σταθμό της Λάρισας

    Κοινωνία

    Χωρίς κανέναν τραυματισμό επιβατών και ανθρώπινου δυναμικού του ΟΣΕ, αλλά, μόνο με υλικές ζημιές στο μπροστινό βαγόνι της αμαξοστοιχίας 1597 και στην συσκευή τέλους γραμμής του σταθμού της Λάρισας, έληξε το συμβάν που έλαβε χώρα σήμερα στο προαστιακό δίκτυο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΛΑΡΙΣΑΣ και το οποίο δεν επηρέασε την σιδηροδρομική κυκλοφορία στη γραμμή ΛΑΡΙΣΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, η οποία διεξάγεται κανονικά.

    Στις 11:20 σήμερα το πρωΐ, κι ενώ η αμαξοστοιχία 1597 -που εκτελούσε δρομολόγιο στο προαστιακό δίκτυο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΛΑΡΙΣΑΣ- βρισκόταν σε διαδικασία πέδησης στον σταθμό της Λάρισας, ο συρμός δεν σταμάτησε στο ενδεδειγμένο σημείο, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στην συσκευή τέλους γραμμής του σταθμού της Λάρισας.

    Η αρμόδια Επιτροπή του Οργανισμού διετάχθη άμεσα να προχωρήσει σε διερεύνηση για τα αίτια του συμβάντος και να συντάξει πόρισμα με τα αποτελέσματα των ερευνών της, το οποίο αναμένεται σε περίπου 10 ημέρες.

    ΠΗΓΗ: ΤΡΑΙΝΟΣΕ

    Είδηση: 18916

    [11] Χειμώνας και πάλι

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Αγρίεψε ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με χιόνια, χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές και καταιγίδες αλλά και θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο. Ήδη σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθιτικών αλυσίδων.

    Χιόνια, χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές και καταιγίδες αλλά και θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τα οποία θα επικρατήσουν και τις επόμενες μέρες. Ήδη σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθιτικών αλυσίδων.

    Το πρωί χιόνιζε στο Καρπενήσι ενώ η κυκλοφορία στην πλειονότητα των δρόμων του επαρχιακού οδικού δικτύου στο νομό Ευρυτανίας γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

    Αλυσίδες επίσης πρέπει να τοποθετηθούν στα αυτοκίνητα που θα κινηθούν στην εθνική οδό Λαμίας Καρπενησίου, από το 55ο υβός το 65ο χιλιόμετρο, στη σήραγγα του Τυμφρηστού.

    Αλυσίδες χρειάζονται στο δρόμο Φλώρινας Καστοριάς, μέσω Βιτσίου, στην επαρχιακή οδό Μουζακίου στην Καρδίτσα προς την Ανατολική και Δυτική Αργιθέα, καθώς και στο δρόμο Καρδίτσας Ρεντίνας, μέσω των Λουτρών Σμοκόβου, από το 56ο έως το 62ο χιλιόμετρο.

    Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου στο νομό Φωκίδας όπως στην εθνική οδό Καλαμάτας-Σπάρτης από το 29ο έως το 48ο χιλιόμετρο.

    Βροχή τις επόμενες ώρες προβλέπεται για την Αττική, ενώ ηπιότερος θα είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη.

    Για αύριο Σάββατο η ΕΜΥ, προβλέπει σποραδικές καταιγίδες στις ανατολικές και νότιες θαλασσιές και παραθαλάσσιες περιοχές, σταδιακή επικράτηση βορείων ανέμων στο Αιγαίο και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

    Στην Αττική προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Πιθανότητα πρόσκαιρων χιονοπτώσεων στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς.

    Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν παροδικές νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα για βροχή ή χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

    Είδηση: 18914

    [12] Ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα της Αριστεράς

    Ψήφο εμπιστοσύνης "στο πρόγραμμα της Αριστεράς, σε ένα πρόγραμμα ανατροπής, διεξόδου από την κρίση, για μια λύση της Αριστεράς, που έχει ανάγκη ο τόπος" ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, ανοίγοντας το βράδυ της Παρασκευής τις εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου, θεωρώντας ως δεδομένο ότι τον τελευταίο χρόνο "ανατράπηκε η ηγεμονία του δικομματισμού και γεννήθηκαν νέες ελπίδες στους εργαζόμενους και στη νεολαία, για μια ριζική αλλαγή στα πολιτικά πράγματα και στη ζωή τους". Ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στα δύο μεγάλα κόμματα και κάλεσε το ΚΚΕ "που κάνει ό,τι μπορεί, το τελευταίο διάστημα, για να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση" να απαντήσει "με ποιο σχέδιο θα αλλάξουν τα πράγματα, εκτός και αν επιμένει ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μόνο στο σοσιαλισμό".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι "σήμερα, μπροστά σε μια νέα διεθνή πραγματικότητα κατάρρευσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, που βασίστηκε στην απληστία και στην υπερσυσσώρευση κέρδους, αισθανόμαστε όλοι ότι βιώνουμε ένα τέλος εποχής".

    Αναφερόμενος στη ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι "κρύβεται διαρκώς πίσω από το σύμφωνο σταθερότητας και την απειλή της επιτήρησης για να περισώσει τις κεντρικές της επιλογές και ταυτόχρονα καταρρέει, υπό το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας, των μεγάλων σκανδάλων και της κακοδιαχείρισης. Ο ορίζοντάς της έχει εξαντληθεί, το ίδιο και οι προσδοκίες και η υπομονή του κόσμου".

    Για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι "δεν έχει να αντιτάξει τίποτα διαφορετικό". "Δεν έχει εναλλακτική πρόταση και το μόνο που φροντίζει επιμελώς είναι να μην παίρνει σαφή θέση στις μεγάλες συγκρούσεις, στις μεγάλες αντιθέσεις. Να φαίνεται όσο το δυνατό λιγότερο και να καρπώνεται την λαϊκή δυσαρέσκεια, χωρίς να παίρνει μέρος σε συγκρούσεις και την ίδια στιγμή στο εσωτερικό του διατυπώνονται όλες οι δυνατές αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, χωρίς τελικά να ακούγεται καθαρά τίποτα", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Στα περί συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τις διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων για να επιχειρηματολογήσει, ακολούθως, κατά οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας επισημαίνοντας ότι: "Μας λένε ότι η Αριστερά, τώρα που δυναμώνει, οφείλει να δείξει υπεύθυνη στάση. Να ενδιαφερθεί για τη διακυβέρνηση του τόπου. Και τι εννοούν; Στην ουσία, εννοούν να στηρίξουμε τον δικομματισμό, βοηθώντας το ΠΑΣΟΚ να επανέλθει στην εξουσία. Εννοούν επίσης να στηρίξουμε την πολιτική, που ο δικομματισμός έχει συνομολογήσει, την πολιτική που φορτώνει στην κοινωνία όλο το βάρος της κρίσης. Να παραιτηθούμε από τις πολιτικές μας θέσεις και τις κοινωνικές μας αναφορές για ένα κομμάτι εξουσίας και αυτό να το ονομάσουμε "προγραμματική σύγκλιση". Τώρα που ο δικομματισμός και οι πολιτικές, που ακολούθησε, δεν μπορούν να βρουν ίχνος ανοχής, ίχνος εμπιστοσύνης από την κοινωνία, ζητούν ανοχή και εμπιστοσύνη από την αριστερά. Ε, λοιπόν να το πούμε ξεκάθαρα. Η αριστερά αυτές τις πολιτικές, που έχουν φέρει τη κοινωνία στο απροχώρητο, θα τις αλλάξει".

    Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του στην προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι η σημασία τους είναι πάρα πολύ μεγάλη και αυτό γιατί "οι πολιτικές επιλογές, που διαμορφώνονται σε διεθνές και δη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παίζουν το ρόλο του "πλαισίου", μέσα στο οποίο οι εθνικές πολιτικές πρέπει να κινηθούν". Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «η θέση και το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη, με όρους πραγματικής σύγκλισης και ισοτιμίας και αυτό γιατί ο ΣΥΝ απορρίπτει τις αντιλήψεις εθνικού απομονωτισμού, που είναι εντελώς παρωχημένες στις πραγματικότητες του 21ου αιώνα".

    Είδηση: 18928

    [13] Συρρικνώνονται οι οικονομίες λόγω ύφεσης

    Ειδήσεις

    Στη δίνη της κρίσης παρασύρονται καθημερινά όλο και περισσότερες χώρες που σύμφωνα με τους δείκτες της οικονομικής τους ανάπτυξης, βυθίζονται βαθύτερα στην ύφεση, ενώ ο αντίκτυπος της οδηγεί στην απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας παγκοσμίως. Η πλέον δυσοίωνη μέχρι σήμερα είναι η πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας που εκτιμά ότι περίπου 53 εκατομμύρια κάτοικοι αναπτυσσόμενων χωρών θα πληγούν άμεσα από την κρίση. Όπως αναφέρει, τα 46 εκατομμύρια θα βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχιας με μόλις 1,25 δολάρια την ημέρα και τα υπόλοιπα επτά με κάτι λιγότερο από δύο δολάρια την ημέρα.

    Κρίση στην Ευρώπη

    Η Πορτογαλία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, εισήλθε σε ύφεση στο τέλος του 2008, με συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 2% το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

    Τον Ιανουάριο, κατά την κατάθεση αναθεωρητικού οικονομικού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της, κάνοντας σαφές ότι αναμένει για το 2009 συρρίκνωση 0,8% αφού σύμφωνα με το ΙΝΕ η πορτογαλική οικονομία παρέμεινε στάσιμη, καταγράφοντας τη χειρότερη απόδοση από την ύφεση του 2003 στο -1,1%.

    Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες είχε επίσης ανακοινώσει ότι φέτος το δημόσιο έλλειμμα θα ανέλθει στο 3,9% του ΑΕΠ και η ανεργία στο 8,5%.

    Ανάλογη είναι και η κατάσταση στην ιταλική οικονομία που εισήλθε βαθύτερα στην ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2008, καθώς το ιταλικό ΑΕΠ κατέγραψε συρρίκνωση 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του ινστιτούτου ερευνών Istat, ενώ σε ετήσια βάση, το ιταλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ποσοστό 2,6%.

    Σε ύφεση εισήλθε επίσημα, το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι, και η ολλανδική οικονομία, αφού το ΑΕΠ κατέγραψε συρρίκνωση 0,9% σε σχέση με το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2008, σύμφωνα με ανακοίνωση του οικονομολόγου της ολλανδικής στατιστικής υπηρεσίας.

    Η ολλανδική οικονομία συρρικνώθηκε σε ποσοστό 0,1% στο δεύτερο τρίμηνο πέρυσι και σε ποσοστό 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2008, μετά την ανάπτυξη 0,5% που κατεγράφη το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

    Από τη δίνη δεν ξέφυγε ούτε η Αυστριακή οικονομία. Το αυστριακό ΑΕΠ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του ερευνητικού ινστιτούτου Wifo, συρρικνώθηκε σε ποσοστό 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το προηγούμενο.

    Στο σύνολο του 2008, η αυστριακή οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,8% σε σχέση με το 2007.

    Ακόμη και η σταθερότερη οικονομία της Ευρώπης, αυτή της Γερμανίας βυθίστηκε στην ύφεση κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου 2008, καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά το 2,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο εξαιτίας της κατάρρευσης των εξαγωγών, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή υπηρεσία στατιστικών.

    Η πτώση του ΑΕΠ είναι ισχυρότερη από αυτήν που προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές, οι οποίοι την τοποθετούσαν στο 1,8%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί.

    ΗΠΑ

    Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εφαρμογή μέτρων που θα αποτελέσουν «σωσίβιο» για την οικονομία των ΗΠΑ η αμερικανική Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει σήμερα για την έγκριση του πακέτου στήριξης της οικονομίας, ύψους 789 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει να αρχίσει άμεσα να υλοποιείται.

    Επί του πακέτου στήριξης της οικονομίας ψηφοφορία θα γίνει και στη Βουλή των Αντιπροσώπων και εφόσον εγκριθεί και από τα δύο Σώματα της βουλής θα προωθηθεί για υπογραφή στο γραφείο του προέδρου Ομπάμα.

    Αυστραλία

    Τη ίδια ώρα, πακέτο στήριξης της οικονομίας, ύψους 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είναι το μεγαλύτερο που έχει καταρτισθεί στη χώρα και ανέρχεται περίπου στο 2% του ΑΕΠ του 2009 και στο 1,3% του ΑΕΠ του 2010 ενέκρινε το κοινοβούλιο της Αυστραλίας.

    Το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι με το πακέτο, που εγκρίθηκε μετά από συμφωνία και αφού η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα δαπανήσει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε προγράμματα για τη στήριξη των οικοσυστημάτων στα ποτάμια της χώρας, θα ενισχυθεί ο ρυθμός ανάπτυξης κατά 0,5% φέτος και κατά 0,75% την επόμενη χρονιά.

    "Η Αυστραλία δεν μπορεί να αντισταθεί στις διεθνείς οικονομικές δυνάμεις και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις συνέπειες της ύφεσης στην περιοχή μας", ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κέβιν Ρουντ, μιλώντας στο κοινοβούλιο.

    Ανεργία

    Πέρα, όμως, από τους δείκτες, τα αποτελέσματα της κρίσης πλήττουν τους εργαζομένους, αφού σαρωτικό είναι το κύμα των απολύσεων σε όλο τον κόσμο.

    Ο Διεθνής οργανισμός εργασίας εκτιμά ότι μέσα στο 2009 μπορεί να χαθούν άλλες 50 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως και προσθέτει ότι η συνεχιζόμενη κρίση μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια κοινωνική ύφεση, αν δεν πραγματοποιηθούν κοινωνικές επενδύσεις.

    Στο χορό των περικοπών θέσεων εργασίας, μπήκαν δύο ακόμη ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς. Η ιρλανδική Ράϊνερ, ανακοίνωσε 200 απολύσεις και η Βέρτζιν Ατλάντικ άλλες 600. Ο γαλλο-ολλανδικός όμιλος Ερ Φρανς- Κα ελ εμ, ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 1.000 έως 1.200 θέσεις εργασίας φέτος και ότι δεν πρόκειται να αντικαταστήσει με νέες προσλήψεις τις θέσεις των εργαζομένων που θα συνταξιοδοτηθούν.

    Η Ζίμενς έκανε γνωστό ότι μέχρι τον Απρίλιο οι 7.000 από τους 130.000 εργαζομένους στην εταιρία στη Γερμανία, θα δουλεύουν με ελαστικό ωράριο, ενώ τον δρόμο της εθελουσίας εξόδου σε δύο χιλιάδες εργαζόμενους έδειξε η αμερικανική εταιρία Κατερπίλαρ, στο πλαίσιο των περικοπών θέσεων εργασίας που έχει ανακοινώσει.

    Με το άγχος της επόμενης ημέρας ζουν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, αφού οι πωλήσεις αυτοκινήτων σημείωσαν στην Ευρώπη σημείωσαν πτώση κατα 27% την ώρα που η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε φθάνοντας στα 34,58 δολάρια το βαρέλι.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 18913

    [14] Συναντήσεις Ρεν με Χριστόφια-Ταλάτ

    Ευρώπη

    Τις απόψεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, αλλά και για εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την Κύπρο, μετέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Όλι Ρεν στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Ο κ. Ρεν είχε επίσης στα κατεχόμενα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18912

    [15] Τελευταίο δρομολόγιο για Αεροδρόμιο

    Κλείνει από τα μεσάνυχτα και για ένα εξάμηνο η κυκλοφορία της γραμμής του μετρό από Εθνική Άμυνα έως Δουκίσσης Πλακεντίας και από εκεί ως το αεροδρόμιο - για να διευκολυνθεί η κατασκευή του σταθμού στην Αγία Παρασκευή. Οι επιβάτες με προορισμό το Αεροδρόμιο και το Χαλάνδρι, θα εξυπηρετούνται με νέες γραμμές λεωφορείων και με τον προαστιακό, του οποίου τα δρομολόγια θα αυξηθούν.

    Συγκεκριμένα οι επιβάτες για το αεροδρόμιο θα εξυπηρετούνται από τις λεωφορειακές γραμμές ΕΞΠΡΕΣ 5 και ΕΞΠΡΕΣ 6 του ΟΑΣΑ και θα μπορούν να χρησιμοποιούν και τις κάρτες που μέχρι τώρα προορίζονταν αποκλειστικά, για χρήση του μετρό.

    Επίσης για την εξυπηρέτηση των κατοίκων που μένουν στους δήμους Χολαργού, Χαλανδρίου, και Αγίας Παρασκευής και εξυπηρετούνταν από τα δρομολόγια του Μετρό και τους σταθμούς Χαλανδρίου και Δουκίσης Πλακεντίας, ο ΟΑΣΑ θα αυξήσει τα δρομολόγια της γραμμής Α5 Ακαδημία-Αγία Παρασκευή-Ανθούσα.

    Το τελευταίο δρομολόγιο του Μετρό από Σύνταγμα για αεροδρόμιο θα είναι απόψε στις 11.00.

    Οι επιβάτες, που είχαν αγοράσει ετήσια κάρτα αποκλειστικής χρήσης Μετρό, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να επιστρέψουν την κάρτα στα γραφεία του ΟΑΣΑ και να τους επιστραφούν τα χρήματα του υπόλοιπου χρονικού διαστήματος που απέμενε για να χρησιμοποιηθεί η κάρτα.

    Εν τω μεταξύ, έξι εταιρίες και κοινοπραξίες εταιριών εκδήλωσαν σήμερα ενδιαφέρον για την επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά, στο πλαίσιο του πρώτου σταδίου του σχετικού διαγωνισμού.

    Οι εταιρίες θα αξιολογηθούν και όσες προεπιλεγούν, θα κληθούν στο δεύτερο στάδιο να υποβάλλουν τις οικονομικές προσφορές τους.

    Είδηση: 18909

    [16] Εντός στόχων του Κυότο

    Κοινωνία

    Πλήρως ανταποκρίνεται η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρωτόκολλο του Κυότο και βρίσκεται στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών κρατών για την κλιματική αλλαγή. Τα απαιτούμενα στοιχεία, της εθνικής απογραφής των αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πρωτοκόλλου, υποβλήθηκαν την Παρασκευή από το ΥΠΕΧΩΔΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας περιλαμβάνεται μεταξύ των μόλις τεσσάρων κρατών, που βρίσκονται ήδη μέσα στο στόχο του Κιότο και θα τον πετύχουν τελικά, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό περιβάλλοντος, χωρίς να λάβουν πρόσθετα μέτρα . Οι άλλες χώρες είναι η Σουηδία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυτές είναι μικρότερες από την υποχρέωση της χώρας μας, και μικρότερες από το προηγούμενο έτος.

    Αντιστοιχούν σε αύξηση κατά 22,46% ως προς το έτος βάσης (1990), ενώ ο εθνικός στόχος-υποχρέωση είναι αύξηση 25% για την περίοδο 2008 - 2012 και η προηγούμενη ετήσια αύξηση ήταν 24,6%.

    Είδηση: 18904

    [17] Στόχος το 2011-2012 για το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

    Από το σχολικό έτος 2011-2012 θα ισχύσει πιθανόν ο νέος τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι αλλαγές στο Λύκειο, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος, μετά τη σημερινή συνάντηση με μαθητές του 5ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας που τον επισκέφθηκαν σήμερα στο υπουργείο. Ο υπουργός άκουσε τις αγωνίες και τις προτάσεις των μαθητών και χαρακτήρισε αυτές τις συναντήσεις ως "πηγή έμπνευσης".

    «Αξίζει να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας και τον καλύτερο εαυτό μας για μια ποιοτικότερη Παιδεία στον τόπο μας. Οι δικές σας αγωνίες είναι και δικές μου. Όπως και εσείς, έτσι και εμείς θέλουμε το ελληνικό σχολείο σε κάθε γωνιά της χώρας μας να είναι δημιουργικό. Θέλουμε ένα σχολείο που να διαμορφώνει καλλιεργημένους και συνειδητοποιημένους πολίτες, μεταδίδοντας ουσιαστικές γνώσεις. Θέλουμε ακόμα ένα σχολείο που να είναι και ευχάριστο, γιατί μέσα σε αυτό περνάτε πολλές ώρες της ημέρας και τα ωραιότερα χρόνια της ζωής σας», δήλωσε ο υπουργός που πρόσφερε και στους 110 μαθητές από ένα επιτραπέζιο παιγνίδι «σκράμπλ» με στόχο, όπως είπε, να ερευνήσουν τα παιδιά τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας.

    Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος απάντησε και σε ερωτήσεις των μαθητών αναφορικά με το πότε θα υλοποιηθούν οι αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων επισημαίνοντας ότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος μέχρι την εφαρμογή των όποιων προτάσεων υλοποιηθούν και διαβεβαίωσε μαθητές και γονείς ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούν.

    Είδηση: 18902

    [18] Αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

    Ειδήσεις

    Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία της σημείωσε η οικονομία της Ευρωζώνης στο τέταρτο τρίμηνο του 2008. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η Κομισιόν την Τετάρτη αναμένεται να προτείνει για πολλές χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, να μπουν σε διαδικασία κοινοτικής επιτήρησης. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Eurostat, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης για όλο το 2008 ανήλθε στο 0,7% σε σύγκριση με το 2007. Στην Ελλάδα, ο ρυθμός ανάπτυξης, αν και παρουσίασε μικρή επιβράδυνση το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2008, διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, στο 2,6%. Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα 16 του μηνός αρχίζει από τον ΟΑΕΔ η καταβολή του επιδόματος κοινωνικής συνοχής, δηλαδή του επιδόματος θέρμανσης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι άνεργοι να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ στις 22 Ιανουαρίου του 2009, ενώ, η πίστωση του επιδόματος, που κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας, θα γίνεται σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

    Συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης

    Συρρίκνωση 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατέγραψε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του 2008, την πιο απότομη στην ιστορία της ζώνης του κοινού νομίσματος, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωση 0,2% σε τριμηνιαία βάση του ΑΕΠ, που κατεγράφη τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο τρίμηνο πέρυσι.

    Παράλληλα, η Ευρώπη των 27 εισήλθε, το τέταρτο τρίμηνο του 2008, επισήμως σε ύφεση μετά τη συρρίκνωση 1,5% που κατεγράφη σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2008 είχε καταγραφεί συρρίκνωση 0,2% του ΑΕΠ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.

    Στο σύνολο του 2008, ωστόσο, η οικονομία της ευρωζώνης "έτρεξε" με ρυθμό 0,7%, σε ετήσια βάση, ενώ η οικονομία της Ευρώπης των 27 αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,9%.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2008, έναντι αύξησης 0,5% το γ' τρίμηνο του έτους. Την ίδια περίοδο τόσο στην ευρωζώνη όσο και στους «27» σημειώθηκε μείωση -1,5%.

    Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο (3%), τη Σλοβακία (2,7%), την Τσεχία (1%) και την Αυστρία (0,5%) είναι τα μόνα κράτη-μέλη της ΕΕ με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Σχολιάζοντας τα στοιχεία της Eurostat, η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια είπε ότι αυτές οι εκτιμήσεις δεν αποτελούν έκπληξη, καθώς κινούνται στα ίδια επίπεδα με τις προβλέψεις της Επιτροπής της 19ης Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι τα όποια σημάδια ανάκαμψης θα είναι σταδιακά και θα πρέπει να αναμένονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

    Ανέφερε ακόμη ότι αυτές οι αρνητικές επιδόσεις καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική τη λήψη μέτρων σε κοινοτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί για την οικονομική ανάκαμψη, μέτρα τα οποία μέχρι στιγμής φτάνουν το 3-4% του ΑΕΠ των «27».

    Συγκριτικά, στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ποσοστό 1% σε σχέση με το προηγούμενο, στο οποίο είχε καταγραφεί συρρίκνωση 0,1% σε σχέση με το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου του 2008.

    Στο 2,6% ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας στο δ' τρίμηνο του 2008

    Με ρυθμό 3% κινήθηκε η ελληνική οικονομία το 2008 έναντι 4% το 2007, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με αυτά, ο ρυθμός ανάπτυξης το δ' τρίμηνο του 2008 υποχώρησε στα επίπεδα του 2,6% έναντι 2,9% το γ' τρίμηνο του ίδιου έτους. Σε τριμηνιαία βάση ο ρυθμός ανάπτυξης το δ' τρίμηνο σημείωσε αύξηση 0,3% έναντι αύξησης 0,5% το γ' τρίμηνο του έτους.

    Η κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οφείλεται σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, στη σημαντική πτώση των επενδύσεων, κυρίως λόγω της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Παράλληλα, όπως σχολιάζουν παράγοντες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, εμφανής είναι η επίπτωση στο ρυθμό ανάπτυξης της μείωσης της κατανάλωσης, που οφείλεται κυρίως στον περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το 2009, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθει στο 1,1%, σύμφωνα με το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει υποβάλει στην ΕΕ.

    Αντιδράσεις

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος σημείωσε ότι όποιος δεν μπορεί να καταλάβει ότι η κρίση εξελίσσεται και ότι το ζητούμενο είναι η συνεχής προσαρμογή, αποδεικνύει απλά ότι δεν έχει καταλάβει τι γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Για μια δύσκολη, αν όχι κρίσιμη συγκυρία, σε διεθνές αλλά και εσωτερικό επίπεδο, με αφορμή την οικονομική κρίση έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ το ζητούμενο είναι να μην πληρώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και επισήμανε τον κίνδυνο ακραίων μορφών περιθωριοποίησης

    "Αντί να απολογηθούν οι κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ, με θράσος και με αφορμή την κρίση συνεχίζουν να κλιμακώνουν την επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το σχέδιο της ΕΕ το οποίο υλοποιούν οι κυβερνήσεις της είναι οι συνέπειες της κρίσης -που προέρχεται από την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου- να φορτωθούν πάση θυσία στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του στο ΚΚΕ.

    Επίδομα θέρμανσης από τη Δευτέρα

    Οι δικαιούχοι του επιδόματος θα πρέπει να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση ότι το επίδομα δεν το λαμβάνουν από άλλο φορέα, όπως η Νομαρχία ή ο ΟΓΑ. Στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται υποχρεωτικά και ο αριθμός λογαριασμού του -IBAN- στον οποίο ο δικαιούχος επιθυμεί να πιστωθεί το έκτακτο επίδομα καθώς και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Τη δήλωση αυτή θα την καταθέσουν στα κέντρα προώθησης του ΟΑΕΔ ή στους ανταποκριτές του ΟΑΕΔ ή του ΙΚΑ, όπου δεν υπάρχουν τα κέντρα αυτά.

    Υπενθυμίζεται ότι για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί μαζί με τη σύνταξη του Μαρτίου, όπως και στους συνταξιούχους του ΙΚΑ.

    Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης του ΟΑΕΔ ανέρχονται σε 430.000 και η δαπάνη σε 77 εκατ. ευρώ, του ΟΓΑ οι δικαιούχοι σε 810.000 και η δαπάνη σε 134,8 εκατ. ευρώ και του ΙΚΑ οι δικαιούχοι σε 222.205 και η δαπάνη σε 36,3 εκατ. ευρώ.

    Αναλυτικότερα, επίδομα θέρμανσης

    200 ευρώ δικαιούνται κάτοικοι των νομών Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης, Χαλκιδικής),

    150 ευρώ κάτοικοι των νομών Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας, Φωκίδας.

    100 ευρώ οι κάτοικοι των νομών Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, Χίου.

    Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης είναι οικονομική ενίσχυση αφορολόγητη και δεν υπολογίζεται στο εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ και οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού χαρακτήρα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18901

    [19] Συνάντηση Παπούλια με τον πρόεδρο της Βουλής της Χιλής

    Πολιτική

    Συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας είχε από το πρωί ο Πρόεδρος της βουλής της Χιλής που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, προσκεκλημένος της Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο της σύσφιξης των διμερών σχέσεων.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά την συνάντησή του σήμερα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Χιλής Φρανσίσκο Ενσίνα Μοριαμέζ, υπογράμμισε την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση του που τον υποδέχεται και αναφέρθηκε στους αγώνες του ελληνικού και του Χιλιανού λαού κατά της χούντας του Πινοσέτ στη Χιλή και της χούντας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα.

    "Και οι δύο λαοί μας πολέμησαν δικτατορίες. Εσείς βέβαια πληρώσατε σκληρότερα την επαναφορά της δημοκρατίας με χιλιάδες νεκρούς και εξαφανισμένους. Εμείς με λιγότερες θυσίες, αλλά, πάντως, ήταν ένας αγώνας που διήρκεσε πολλά χρόνια και μας έκανε σοφότερους", επισήμανε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Από την πλευρά του ο κ. Μοριαμέζ επισήμανε τους δεσμούς φιλίας και αγάπης που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Χιλής τονίζοντας: « Έχουμε πολλά σχολεία και πλατείες στη Χιλή με το όνομα'' Ελλάδα'' και είναι προς τιμήν των όσων προσέφερε η πατρίδα σας στον παγκόσμιο πολιτισμό και ακόμα γιατί αγαπάμε πολύ τους Έλληνες που έφτασαν στη Χιλή» ενώ ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη του στις δύσκολες στιγμές της Χιλιανής ιστορίας.

    Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος συνόδευε τον Χιλιανό ομόλογό του μαζί με τον Αλέκο Αλαβάνο, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Χιλής, τόνισε ότι η επίσκεψη του κ. Μοριαμέζ στον πρόεδρο Παπούλια είναι "οφειλόμενη τιμή στον πρόσωπό σας και στο θεσμό".

    Ακολούθως, ο πρόεδροςτης Βουλλής της Χιλής επισκέφθηκε και το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Είδηση: 18900

    [20] ΠΑΣΟΚ: Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου

    Πολιτική

    Υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το οποίο αναμένεται να διαμορφώσει την επιτροπή εκλογικού αγώνα του κόμματος. "Το ιστορικό κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη 50 είναι γεμάτο από μνήμες αγώνων και μεγάλων αλλαγών στην πατρίδα μας", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος φωτογραφήθηκε μαζί με όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, στην αίθουσα Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη.

    Η σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι η τελευταία στο κτίριο αυτό, στο οποίο στεγάζεται το ΠΑΣΟΚ από το 1977, καθώς το Κίνημα μεταφέρεται σε καινούργια γραφεία, στην οδό Ιπποκράτους, κάτι που όπως είπε ο κ. Παπανδρέου σηματοδοτεί την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει πάντα αναφορά και σε αρχές και αξίες τις οποίες το Κίνημα "τιμά και σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως Κυβέρνηση".

    Είδηση: 18899

    [21] Αποφασίστηκαν οι ρυθμίσεις για τις Ευρωεκλογές

    Πολιτική

    Στον καθορισμό όλων των απαραίτητων λεπτομερειών για τις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 7 Ιουνίου, κατέληξε ομόφωνα η αρμόδια Διακομματική Επιτροπή κατά την πρώτη συνεδρίασή της. Στις φετινές Ευρωεκλογές ψηφίζουν όσοι γεννήθηκαν μέχρι και το 1991 και υπάρχει πρόβλεψη για τους ετεροδημότες και τους ψηφοφόρους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με τις αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών καθορίστηκε και η χρηματοδότηση των κομμάτων.

    Ειδικότερα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα λάβει 3.647.193 Ευρώ, το ΠΑΣΟΚ 2.815.253 , το ΚΚΕ 803.892, ο ΣΥΡΙΖΑ 352.558, ο ΛΑΟΣ 349.903 Ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί το 60% του συνολικού ποσού που θα δοθεί στα κόμματα τα οποία θα συμμετέχουν στις εκλογές ενώ το υπόλοιπο 40% θα δοθεί σε άλλα κόμματα τα οποία ενδεχομένως θα εκλεγούν αφού συμπληρώσουν τουλάχιστον το 1,5% των ψήφων. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί είναι 13.398.000 εκατομμύρια ευρώ.

    Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν όσοι εκλογείς γεννήθηκαν έως το έτος 1991. Όσοι έχουν εγγραφεί ως ετεροδημότες ως την 3η Μαρτίου του 2009 ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα του δήμου διαμονής τους.

    Οι Ευρωπαίοι πολίτες στις ευρωεκλογές ψηφίζουν στο κράτος μέλος που έχουν την κατοικία τους. Ευρωπαίοι πολίτες που διαμένουν στη χώρα μας πρέπει να έχουν εγγραφεί σε εκλογικούς καταλόγους του δήμου τους έως την 3η Μαρτίου 2009. Για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να προσέλθουν στο δήμο ή την κοινότητα του τόπου διαμονής τους προσκομίζοντας ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας προκειμένου να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση. Δεν χρειάζονται άλλα δικαιολογητικά . Οι έλληνες κάτοικοι των υπόλοιπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ψηφίζουν στη χώρα διαμονής τους εφόσον υποβάλλουν αίτηση στα ελληνικά προξενεία έως την 31η Μαρτίου του 2009.

    Είδηση: 18897

    [22] Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων στη Θεσσαλονίκη

    Κοινωνία

    Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων σημειώθηκε τις μεταμεσονύκτιες ώρες, στη Θεσσαλονίκη, όπου άγνωστοι έριξαν βόμβες μολότοφ και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, προκαλώντας συναγερμό στις αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με την αστυνομία, άγνωστοι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ, στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου κα Αποστόλου Παύλου, κοντά στο φυλάκιο του τουρκικού προξενείου, και εξαφανίστηκαν χωρίς να προκληθούν ζημίες.

    Λίγη ώρα αργότερα, άγνωστοι εμπρηστές χτύπησαν σε άλλες δύο περιοχές της Θεσσαλονίκης, στην Άνω Πόλη και στην οδό Αγίου Δημητρίου, απέναντι από το κτίριο της Οδοντιατρικής Σχολής, όπου έβαλαν φωτιά σε πέντε κάδους απορριμμάτων.

    Είδηση: 18892

    [23] Νέα κρίση στην Κορεατική χερσόνησο

    Ειδήσεις

    Χωρίς τέλος συνεχίζεται η αντιπαράθεση των δύο κρατών της Κορεατικής χερσονήσου, καθώς η Νότια Κορέα, κατηγόρησε τη Βόρεια, ότι άρχισε να συναρμολογεί έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς Taepodong-2 και ενδέχεται να πραγματοποιήσει νέα πυραυλική δοκιμή στα τέλη του μήνα.

    Προς το παρόν δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση αλλά διαρροή της πληροφορίας από κυβερνητικές πηγές στην εφημερίδα Τσοσούν Ιλμπο και στο νοτιοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.

    Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι ΗΠΑ, που τονίζουν ότι ο πύραυλος αυτός βεληνεκούς 6.700 χλμ., μπορεί να προκαλέσει νέα ένταση στην κορεατική χερσόνησο και να κριθεί ως πρόκληση από την Ουάσινγκτον. Αυτό διότι ο πύραυλος αυτός μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ, καθώς και να φέρει πυρηνική κεφαλή.

    Πιθανή ημερομηνία της δοκιμής του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, είναι η 25η Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανάληψη της προεδρίας της Νότιας Κορέας, από τον Λι Μιούνγκ Μπακ, γεγονός που εάν τελικά πραγματοποιηθεί η δοκιμή, δημιουργεί και τους ανάλογους πολιτικούς συνειρμούς.

    Είδηση: 18893


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 13 February 2009 - 18:10:08 UTC