Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιματηρές επιθέσεις στην Καμπούλ
  • [02] Πράσινο φως στο σχέδιο Ομπάμα
  • [03] Αυστραλία: Νέες καταγγελίες για εμπρησμούς
  • [04] Οριακό προβάδισμα για τη Λίβνι
  • [05] Ο Επαγγελματίας του Ντούσαν Κοβάτσεβιτς στο θέατρο Αγγέλων Βήμα

    [01] Αιματηρές επιθέσεις στην Καμπούλ

    Ειδήσεις

    Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκτός από επτά καμικάζι αυτοκτονίας, την Τετάρτη, σε σειρά συντονισμένων επιθέσεων εναντίον κυβερνητικών κτηρίων σε διάφορα σημεία της Καμπούλ, την ευθύνη των οποίων ανέλαβαν αντάρτες Ταλιμπάν. Εκατοντάδες άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν και οι σειρήνες ηχούσαν στην αφγανική πρωτεύουσα, ενώ, ασθενοφόρα απομάκρυναν τραυματίες. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε μια περίοδο επιδείνωσης της κατάστασης της ασφάλειας στη χώρα, μια μέρα πριν από την επίσκεψη του νέου ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Καμπούλ.

    Σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Tolo, επτά αντάρτες Ταλιμπάν προσπάθησαν να επιτεθούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στην κεντρική σωφρονιστική υπηρεσία της Καμπούλ ως αντίποινα για τη μεταχείριση των φυλακισμένων ανταρτών.

    Ένας καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχθηκε μέσα σε κυβερνητικό κτήριο στο κέντρο της Καμπούλ, την ώρα που σφοδρή ανταλλαγή πυρών ήταν σε εξέλιξη κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

    Παράλληλα, κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο δύο επίδοξοι βομβιστές αυτοκτονίας σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι δύο καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχθηκαν, ενώ ένας τρίτος πρέπει να διέφυγε.

    Ένας βομβιστής έπεσε νεκρός έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης κι ένας άλλος έξω από το υπουργείο Παιδείας. Τα δύο υπουργεία βρίσκονται κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου υπάρχουν ξένες διπλωματικές αποστολές και κυβερνητικά κτήρια.

    Αξιωματικός της αστυνομίας είπε ότι έκρηξη σημειώθηκε μέσα στη γενική σωφρονιστική διεύθυνση του Αφγανιστάν στην τοποθεσία Χάιρ Χάνα.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18796

    [02] Πράσινο φως στο σχέδιο Ομπάμα

    Ειδήσεις

    Ενέκρινε την Τρίτη η αμερικανική Γερουσία το σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 838 δισ. δολαρίων, δίνοντας τον τόνο για τη σκληρή διαβούλευση σχετικά με το μέγεθος και τους στόχους των δαπανών και των φοροελαφρύνσεων για την αντιστροφή της μεγάλης ύφεσης στην αμερικανική οικονομία. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που θέλει το τελικό νομοσχέδιο στο γραφείο του προς υπογραφή έως τα τέλη της εβδομάδος, χαρακτήρισε τη σημερινή έγκρισή του από τη Γερουσία ως "καλό νέο", υπογράμμισε ωστόσο πως απομένει ακόμη πολύς δρόμος και δουλειά για την τελική έγκρισή του.

    Με ισχνή υποστήριξη από τη ρεπουμπλικανική πτέρυγα, η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία ενέκρινε με 61 έναντι 37 ψήφους το πακέτο αρωγής, το οποίο διαφέρει σημαντικά από το μέτρο ύψους 819 δισ. δολαρίων, που ενέκρινε προ δύο εβδομάδων η Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα ανακοινώσει προσωπικά ο ίδιος, τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, αυτό το οποίο σκοπεύει να κάνει για να αντιμετωπίσει την κρίση στα στεγαστικά δάνεια, που ευθύνονται για την κατάρρευση του συνόλου της οικονομίας.

    Όπως εξήγησε, η στρατηγική αυτή δεν ανακοινώθηκε σήμερα, παράλληλα με την ανακοίνωση των μέτρων που θα ληφθούν για την αναβίωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις εγγυήσεις για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, επειδή στόχος της κυβέρνησής του είναι να μην "θαφτεί".

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Νέες εκκλήσεις Ομπάμα προς το Κογκρέσο

    Είδηση: 18793

    [03] Αυστραλία: Νέες καταγγελίες για εμπρησμούς

    Ειδήσεις

    Νέες καταγγελίες για εμπρησμούς και λεηλασίες ερευνά σήμερα Πέμπτη η αστυνομία της Αυστραλίας ενώ επιζώντες επιστρέφουν στις πόλεις τους, που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές, και τα πύρινα μέτωπα συνέχιζαν να κατακαίουν μεγάλες εκτάσεις. Ο πρωθυπουργός της Πολιτείας Βικτώρια Τζων Μπράμπυ δήλωσε πως "ελάχιστες αμφιβολίες" υπάρχουν ότι πολλές από τις πυρκαγιές αποτελούν προϊόν εμπρησμών, ενώ ο αριθμός των θυμάτων είχε φθάσει ήδη τα 181 κι αναμενόταν να ξεπεράσει τα 200. "Νομίζω ότι όλοι μας δεν μπορούμε να βρούμε λόγια για να περιγράψουμε εσκεμμένους εμπρησμούς", είπε.

    Η επικεφαλής της Πολιτειακής Αστυνομίας Κριστίν Νίξον δήλωσε ότι αστυνομικοί ερευνούν αναφορές περί νέων εμπρησμών και ότι οι αρχές βρίσκονται κοντά στη σύλληψη ενός εμπρηστή που κατηγορείται για τις φωτιές στην Γκίπσλαντ, στο ανατολικό τμήμα της πολιτείας.

    Η αστυνομία συνεχίζει την μεγαλύτερη έρευνα για την εξεύρεση εμπρηστών στην ιστορία της χώρας, ενώ πυροσβέστες επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος λεηλασιών στις ζώνες της καταστροφής.

    "Λάβαμε ορισμένες αναφορές περί λεηλασιών. Εθελοντές (πυροσβέστες) και πολίτες μας είπαν ότι είδαν περίεργους τύπους στις γειτονιές τους", δήλωσε η Νίξον. "Εν μέρει ο λόγος που αποκλείσαμε την πρόσβαση κι αφήνουμε μόνο κατοίκους να επιστρέψουν είναι για να προστατεύσουμε τις υποδομές".

    Χιλιάδες πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχες με τις φλόγες σε 23 μέτωπα. Στο μεταξύ ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Μόνο στην πόλη Μέρισβιλ, που ισοπεδώθηκε το Σαββατοκύριακο, έως και 100 από τους περίπου 500 κατοίκους πιστεύεται ότι είναι νεκροί, σύμφωνα με την εφημερίδα The Australian -- αριθμός πολύ υψηλότερος από αυτόν που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

    Ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ ανακοίνωσε ότι από τις πυρκαγιές απανθρακώθηκαν πάνω από 1.000 σπίτια και 365.000 εκτάρια δάσους, καλλιεργειών και οικισμών. Πάνω από 5.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

    Η ώρα των ερωτήσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανεστάλη για το υπόλοιπο της εβδομάδας ως ένδειξη πένθους κι αναγνώρισης της καταστροφής. Η μόνη περίσταση που είχε συμβεί κάτι παρόμοιο ήταν στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε ο βουλευτής Τζο Χόκι στο AAP.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18794

    [04] Οριακό προβάδισμα για τη Λίβνι

    Περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας προβλέπουν οι αναλυτές μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τρίτη, ενώ νικητές δηλώνουν αμφότεροι οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Το κεντρώο κόμμα Καντίμα της πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι πέτυχε προβάδισμα με βραχεία κεφαλή εξασφαλίζοντας 28 έδρες, ενώ, ο Βενιαμίν Νετανιάχου του δεξιού κόμματος Λικούντ αποσπά 27 - επί συνόλου 120 της Κνεσέτ. Μάλιστα, η Λίβνι απηύθυνε πρόσκληση στον Βενιαμίν Νετανιάχου για σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας. Κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών είναι η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος του Άβιγκντορ Λίμπερμαν, που εξασφάλισε την τρίτη θέση.

    Περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας

    Σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας οδεύει το Ισραήλ, με την εφημερίδα Yedioth Ahronoth να συνοψίζει το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα τιτλοφορώντας το πρωτοσέλιδό της "Νίκησα", πλάι στις φωτογραφίες της Λίβνι και του Νετανιάχου.

    Σε ρόλο ρυθμιστή πλέον, η Ακροδεξιά αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο μήνες.

    Τηρώντας σε πρώτη φάση της ισορροπίες, ο Λίμπερμαν μετά τα exit poll ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση είτε με το κεντρώο κόμμα της Λίβνι είτε με το δεξιό του Νετανιάχου: "Δεν αποκλείουμε κανέναν", δήλωσε - προσθέτοντας πάντως ότι στο βάθος επιθυμεί μια "εθνικιστική" κυβέρνηση. Ο Λίμπερμαν ήρθε τρίτος, χάρη στην ακραιφνή αντι-αραβική ρητορική του, με συνθήματα υπέρ της εξόντωσης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ, η πρωτοφανής ήταν η πτώση του Εργατικού Κόμματος, που πέρασε στην τέταρτη θέση.

    Η Λίβνι ανακοίνωσε ότι θα είναι η ίδια πρωθυπουργός, καλώντας τον αντίπαλό της να συνεργαστεί μαζί της σε μια "κυβέρνηση ενότητας".

    Απευθυνόμενη στους επευφημούντες οπαδούς του Καντίμα, η 50χρονη Λίβνι δήλωσε ότι "ο Ισραηλινός λαός θα μπορέσει να χαμογελάσει ξανά όταν σχηματίσουμε την κυβέρνηση". Εάν αναδειχθεί στο θώκο της πρωθυπουργού, θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα καταλάβει το αξίωμα μετά την Γκόλντα Μέιρ τη δεκαετία του 1970.

    Αντίθετα, ο Νετανιάχου, θεωρώντας ότι επικράτησε αυτό που αποκαλεί ως το μεγάλο "εθνικιστικό στρατόπεδο" στη βουλή, δήλωσε ότι αυτός θα γίνει πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης της ισραηλινής δεξιάς, που θα διαθέτει 64 έδρες, δηλαδή απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

    Τον τελικό λόγο θα έχει ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες, ο οποίος θα αποφασίσει μετά από διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα εάν θα ζητήσει από τη Λίβνι, μια σχετικά νέα πολιτικό, ή το Νετανιάχου, πρώην πρωθυπουργό, να συγκροτήσουν την επόμενη κυβέρνηση.

    Η συνολική δεξιά στροφή, πάντως, μοιάζει να αποδυναμώνει τις όποιες ελπίδες εξέφραζε η κυβέρνηση Ομπάμα για μια κυβέρνηση συνασπισμού που θα τασσόταν υπέρ της αποκατάστασης μόνιμης ειρήνης με τους Παλαιστίνιους και τις Αραβικές χώρες - μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο μήνα.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Ισραήλ: Αμφίρροπη μάχη και πιθανή "ανατροπή"

    Είδηση: 18791

    [05] Ο Επαγγελματίας του Ντούσαν Κοβάτσεβιτς στο θέατρο Αγγέλων Βήμα

    Ειδήσεις

    Το θέατρο Αγγέλων Βήμα παρουσιάζει από την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου το έργο του Ντούσαν Κοβάτσεβιτς "Ο Επαγγελματίας", το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει παιχτεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Η ομότιτλη ταινία σε σενάριο του ίδιου του Κοβάτσεβιτς έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία και ενθουσιώδεις κριτικές από κοινό και κριτικούς.

    Το έργο πραγματεύεται τα όρια της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής με αφορμή τις παράλληλες ζωές ενός τέως αντικαθεστωτικού και νυν κρατικού στελέχους και ενός Πράκτορα των Μυστικών Υπηρεσιών, που καλείται να τον παρακολουθεί. Ο Λούκα πρώην πράκτορας της Ασφάλειας και νυν ταξιτζής μια μέρα πριν μπει στο νοσοκομείο για άγνωστο χρονικό διάστημα επισκέπτεται τον Τέγια, έναν ώριμο διανοούμενο συγγραφέα, πρόσφατα εκλεγμένο καθηγητή στο πανεπιστήμιο και διευθυντή σοβαρού εκδοτικού οίκου. Του εμφανίζεται για να του παραδώσει μια μαύρη βαλίτσα η οποία κρύβει μέσα στοιχεία για τη ζωή του Τέγια ο οποίος επί είκοσι χρόνια λειτουργούσε σαν αντικαθεστωτικός και ήταν στόχος παρακολούθησης κατ' εντολή του καθεστώτος Τίτο.

    Ο Ντούσαν Κοβάτσεβιτς που ¬μεταξύ άλλων¬ έγραψε το σενάριο στην βραβευμένη ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα "Underground" και "Ο Μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές", θεωρείται ο σημαντικότερος εν ζωή Σέρβος θεατρικός συγγραφέας και είναι ;ήδη γνωστός στη χώρα μας.

    Με αυτή την παράσταση, κάνει την πρώτη θεατρική σκηνοθετική της απόπειρα η Πηγή Δημητρακοπούλου, γνωστή από τις σκηνοθετικές της επιτυχίες στη μικρή οθόνη με πιο πρόσφατη την πολυβραβευμένη σειρά "Το Δέκα". Την μετάφραση επιμελείται ο Γκάκα Ρόσιτς, τα σκηνικά ο Κώστας Παππάς, τα κοστούμια φροντίζει η Μαρία Κοντοδήμα και τους φωτισμούς ο Γιώργος Αργυροηλιόπουλος.

    Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη: 21:15 Παρασκευή: 21:15 Σάββατο: 18:15 λαϊκή απογευματινή και 21:15 Κυριακή: 19:15 Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος : 20 ευρώ. Λαϊκή : 15 ευρώ. Φοιτητικό : 15 ευρώ Διάρκεια: 80 λεπτά χωρίς διάλλειμα

    Είδηση: 18795


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 February 2009 - 17:38:24 UTC