Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμο τεστ για την Οικονομία
  • [02] Αεροπορικό δυστύχημα στη Βραζιλία
  • [03] Ιράν: Υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ο Χαταμί

    [01] Κρίσιμο τεστ για την Οικονομία

    Πολιτική

    Τα όπλα του για την αντιμετώπιση της κρίσης παρουσιάζει ο υπουργός Οικονομίας στους ομολόγους του στο Eurogroup και το EcoFin, τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αλλά και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την στήριξη κοινωνικών ομάδων αλλά και κλάδων της Οικονομίας, θα τεθούν στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κύριος στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να επικυρωθούν με τις μικρότερες δυνατόν συνέπειες όσα έχουν ανακοινωθεί για έλλειμμα, χρέος, έσοδα και δαπάνες.

    Στο "μικροσκόπιο" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρεθεί η ελληνική Oικονομία τις επόμενες εβδομάδες. Τη Δευτέρα και Τρίτη, στις συνεδριάσεις των Eurogroup και EcoFin, ο Γιάννης Παπαθανασίου αναμένεται να ενημερώσει τους συναδέλφους του για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, όταν ολοκληρωθούν τα μέτρα, τα πράγματα θα είναι πιο θετικά για τη κυβέρνηση.

    "Έχουμε μια συγκεκριμένη στρατηγική. Με αυτή λοιπόν τη στρατηγική πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει την κρίση και μάλιστα μακροπρόθεσμα θα βγει δυναμωμένη" δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας.

    Εν μέσω παγκόσμιας κρίσης, η Ελλάδα -σύμφωνα με το βασικό σενάριο του τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης- προβλέπει για το 2009:

    να διατηρεί θετικό πρόσημο στον ρυθμό ανάπτυξης 1,1%,

    έλλειμμα 3,7%, όσο το εκτιμά και η Κομισιόν,

    και ανεργία 8%, με την Κομισιόν να προβλέπει 9%.

    "Μάχη" θα δοθεί για:

    την επίτευξη των στόχων για τα έσοδα (το 2009 η υστέρηση υπολογίζεται στα 2,5 δις εκατομμύρια)

    τη δραστική περικοπή των δαπανών του δημοσίου (εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ. )

    Στις 18 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει για την επιτήρηση και τους όρους που θα θέσει στις χώρες που έχουν έλλειμμα μεγαλύτερο του 3%. Η πρόταση αυτή θα επικυρωθεί στο συμβούλιο υπουργών Οικονομίας στις 9 Μαρτίου. Με το που ανάβει το "πράσινο φως", η Κομισιόν θα συνεχίσει τη διαδικασία και θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες συστάσεις, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν στις 23-24 Μαρτίου.

    Στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομίας θα ενημερώσει και για τα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν όπως:

    η επαναφορά του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες (κόστος 400 εκατ. ευρώ)

    η αύξηση του ΕΦΚ σε ποτά και τσιγάρα (επιπλέον έσοδα 300-350 εκατ. ευρώ)

    η καθιέρωση νέου αφορολογήτου ορίου στο ΕΤΑΚ.

    Απάντηση στο ΠΑΣΟΚ στην κριτική που άσκησε για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος: "Είναι καιρός να δούμε ποιος είναι αξιόπιστος και ποιος όχι. Ποιος εγγυάται το μέλλον του τόπου. Να δούμε τί είχε καταφέρει το ΠΑΣΟΚ (την περίοδο) 2000-2004 και τι η κυβέρνηση 2004-2008".

    Οι τράπεζες προχωρούν ταχύτατα στην άντληση ρευστότητας από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, ενώ με γοργούς ρυθμούς προχωρά και η έγκριση των αιτήσεων για χορήγηση κεφαλαίων σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

    "Δυστυχώς το τραπεζικό σύστημα δεν εμπιστεύεται την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις, την αύξηση της απασχόλησης με ρυθμό και αποφασιστικότητα που χρειάζεται στη συγκυρία αυτή" δηλώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Την ερχόμενη εβδομάδα θα πιστωθεί το επίδομα θέρμανσης στα ασφαλιστικά ταμεία και τους φορείς, για να αρχίσει η καταβολή του.

    "Όταν η Ν.Δ. για πέντε χρόνια δεν έχει μία σταθερή αναπτυξιακή πολιτική και όταν η ΕΕ μας οδηγεί σε επιτήρηση, τα καταστροφικά αποτελέσματα βρίσκονται ante protas" σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την εβδομάδα που έρχεται η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική όπου θα περιλαμβάνονται και οι προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 18683

    [02] Αεροπορικό δυστύχημα στη Βραζιλία

    Είκοσι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις επέζησαν όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν έπεσε το Σάββατο σε παραπόταμο του Αμαζονίου στη βόρεια Βραζιλία. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη γνωστοποιήσει τα αίτια του δυστυχήματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων, ο ένας από τους κινητήρες του αεροσκάφους σταμάτησε να λειτουργεί λίγο πριν από τη συντριβή του. Ο κυβερνήτης του προσπάθησε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της πόλης Μανακαπούρο, χωρίς ωστόσο να το επιτύχει, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να πέσει στον ομώνυμο παραπόταμο του Αμαζονίου. Τέσσερις επιβάτες, μεταξύ των οποίων ένα 9χρονο κοριτσάκι, είναι οι επιζώντες του δυστυχήματος, που σημειώθηκε την ώρα που στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18684

    [03] Ιράν: Υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ο Χαταμί

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στο Ιράν στις 12 Ιουνίου ανακοίνωσε την Κυριακή ο μεταρρυθμιστής πρώην πρόεδρος της χώρας Μοχαμάντ Χαταμί. "Ανακοινώνω εδώ με σθένος την υποψηφιότητά μου για τις εκλογές" δήλωσε ο Χαταμί σε σύνοδο φιλομεταρρυθμιστικής πολιτικής ομάδας. Ο Χαταμί, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Ιράν από το 1997 ως το 2005, είναι ο δεύτερος πολιτικός, μετά τον μεταρρυθμιστή και πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί, που ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για τις εκλογές της 12ης Ιουνίου. Ο Καρουμπί είχε χάσει στις προεδρικές εκλογές του 2005 από τον υπερσυντηρητικό Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    BBC: Iran's Khatami to run for office

    Είδηση: 18682


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 8 February 2009 - 21:56:51 UTC