Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικό άνοιγμα στη Μόσχα
  • [02] Έντονη αντιπαράθεση

    [01] Διπλωματικό άνοιγμα στη Μόσχα

    Πολιτική

    Το κεντρικό μήνυμα της 45ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, ήταν το διπλωματικό άνοιγμα για περισσότερη συνεργασία με τη Μόσχα, καθώς όπως επισημάνθηκε τόσο από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζό Μπάιντεν , όσο και από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ήταν πως χρειάζεται αλληλεγγύη και συνεργασία για να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα ζητήματα στον τομέα της ασφάλειας. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με την ιδιότητα της προεδρεύουσας στον ΟΑΣΕ συντόνισε θεματική ενότητα για τη νέα αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας σημειώνοντας πως ο ΟΑΣΕ αποτελεί την καλύτερη δομή για ουσιαστικό διάλογο στις προκλήσεις που απασχολούν τον πλανήτη.

    Η κα Μπακογιάννη, η οποία προήδρευσε σε πάνελ με θέμα "ΝΑΤΟ, Ρωσία, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και Μέση Ανατολή, το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας", με τη συμμετοχή του προέδρου της Εσθονίας, Τόμας Ίλβες, της πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, του υπουργού Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και της βουλευτή των ΗΠΑ, Τζέιν Χάρμαν -η οποία αντικατέστησε τον γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν- είχε σύντομες συνομιλίες, μεταξύ άλλων, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζόζεφ Μπάιντεν, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

    Αναφερόμενη στη διοργάνωση, η Υπουργός έκανε λόγο για "εξαιρετικά σημαντική Διάσκεψη", επισήμανε το γεγονός ότι "ήταν όλοι εδώ και το σημαντικό ήταν ότι έγινε σε στιγμή που ο κόσμος ολόκληρος περιμένει να γίνει μια νέα αρχή, περιμένει να υπάρξει πρόοδος το 2009 σε πάρα πολλά θέματα, τα οποία απασχολούν την διεθνή κοινότητα» και πρόσθεσε: "Είχαμε την πρώτη κατάθεση των απόψεων της νέας αμερικανικής διοίκησης, μέσω του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, οι οποίες έγιναν ευμενώς δεκτές από την πλειοψηφία των παρισταμένων, ταυτόχρονα τοποθετήσεις Ευρωπαίων και άλλων για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη στρατηγική, την οποία πρέπει να έχουμε το 2009 σε πάρα πολλά θέματα".

    Σημείωσε δε, ως σημαντικό πλεονέκτημα τέτοιου είδους συναντήσεων, το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα "να μιλήσουν πολύ πιο ανοιχτά από ό,τι στα συνηθισμένα φόρα". Αναφερόμενη στο ρόλο του ΟΑΣΕ, η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι έγινε ιδιαίτερα εκτενής συζήτηση, ιδίως για το "τι πρωτοβουλίες μπορούμε να πάρουμε κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας, έτσι ώστε ο διάλογος τον οποίο ζήτησε ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, για τη Νέα Αρχιτεκτονική Ασφάλειας στην Ευρώπη, να αρχίσει με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς", υπογραμμίζοντας πως "η Ελλάδα θα κάνει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν έχει διαπιστωθεί η αναγκαία συναίνεση για τη διοργάνωση συνομιλιών των κρατών - μελών του ΟΑΣΕ με αυτό το θέμα, η υπουργός δήλωσε: "Υπάρχει ευρύτερη συναίνεση ότι μπορούμε να διοργανώσουμε συνομιλίες. Το θέμα, όμως, είναι να ξεκαθαρίσουμε το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών. Είναι δύσκολο με 56 χώρες να καταφέρεις να βρεις έναν κοινό τόπο και μια αρχή συμφωνίας και συναίνεσης. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που δηλώσαμε σαφώς είναι ότι θα κάνουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση".

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18667

    [02] Έντονη αντιπαράθεση

    Πολιτική

    Στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης επικεντρώνεται η κυβερνητική πολιτική, ενώ η αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραμένει σε υψηλούς τόνους. Σε δηλώσεις του σήμερα Σάββατο από την Ξάνθη, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση κάνει το καθήκον της για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την παγκόσμια οικονομική κρίση και καταλόγισε στείρα άρνηση και ανευθυνότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Εξάλλου θερμό διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό με αφορμή το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για άμεση προσφυγή στις κάλπες, τη συζήτηση για επίσπευση εφαρμογής του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου, αλλά και την εκλογολογία που συντηρείται.

    Η Κυβέρνηση απέναντι στα προαναφερόμενα, προβάλει τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο και στελέχη της αντιπολίτευσης διακρίνουν πολιτικές αγκυλώσεις στη διαδρομή προς τις εκλογές όποτε αυτές κι αν γίνουν, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα.

    Η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί, καθώς την Πέμπτη διεξάγεται η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 18666


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 7 February 2009 - 22:17:13 UTC