Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρά κατά του νέου προστατευτισμού των ΗΠΑ
  • [02] ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 25 Φεβρουαρίου
  • [03] Τουρκία: Συνταξιοδοτήθηκε ο Α. Ολγκάτς
  • [04] Ενεργή διπλωματική ανάμειξη της Τουρκίας στο Μεσανατολικό
  • [05] Εξετάζεται η ίδρυση Εφετείου στη Μυτιλήνη
  • [06] Αντιπαράθεση για εκλογές βΕκλογικός νόμος
  • [07] Εμπρηστική επίθεση στο γραφείο του Σ. Τσιτουρίδη
  • [08] Ελληνικές ελπίδες ίασης νευρολογικών παθήσεων και καρκίνου

    [01] Πυρά κατά του νέου προστατευτισμού των ΗΠΑ

    Ειδήσεις

    Τεράστιο θα είναι το πλήγμα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες εάν επιμείνει η κυβέρνηση Ομπάμα στον όρο "αγοράζετε αμερικανικά" που υπάρχει στο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 800 δισ. δολαρίων. Στόχος του όρου είναι να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα από το πακέτο θα διατεθούν σε έργα για τα οποία θα χρησιμοποιηθούν μόνον εγχώριες πρώτες ύλες και βιομηχανικά προϊόντα προέλευσης ΗΠΑ. Αντιδράσεις από τη Γερμανία και τη Βρετανία. Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι εάν δεν αποσυρθεί ο όρος, θα κηρύξει εμπορικό πόλεμο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς το άτυπο εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα θα γιγαντώσει τη χιονοστιβάδα των απολύσεων στη Γηραιά Ήπειρο. Και η Ισπανία ήδη υφίσταται το σοκ της ανεργίας. Υπέρ της δημιουργίας κοινής υπηρεσίας έκδοσης κρατικών χρεογράφων στη ζώνη του ευρώ, τάχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ενώ την εκπόνηση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου αποκατάστασης εμπιστοσύνης στις τράπεζες, πρότεινε ο ευρωπαίος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

    Η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, επιτέθηκε την Τρίτη σε επίπεδο φραστικό κατά του προστατευτισμού λίγο αφότου το αμερικανικό Κογκρέσο έχει σκεφθεί να περιλάβει στο πολυνομοσχέδιο για την άμεση αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας τη ρήτρα: "αγοράζετε Αμερικανικό" -χάλυβα και σίδηρο για τα δημόσια έργα του προγράμματος των 819 δισ.δολ. που αφορά το νομοσχέδιο αυτό.

    "Πρέπει ο προστατευτισμός να αποφεύγεται", υπογράμμισε στις χωρίς κανένα υπονοούμενο δηλώσεις η καγκελάριος της Γερμανίας αναφέροντας πρόσθετα ότι για το ζήτημα "προτίθεται να έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα τηλεφωνική επικοινωνία". "Ο προστατευτισμός είναι μία κακή απάντηση", είπε επίσης η κυρία Μέρκελ στις ίδιες δηλώσεις της.

    Το άρθρο που κατ' ουσίαν επιτάσσει να αγοράζεται αμερικανικός σίδηρος και χάλυβας για τα δημόσια έργα που προβλέπονται από το πολυνομοσχέδιο, είναι "καταχωνιασμένο" μέσα σε ένα νομοθετικό κείμενο συνολικώς 650 σελίδων, συνοδεύεται δε από την πρόνοια "εκτός και αν βρεθεί υλικό, που να μην αυξάνει περισσότερο από 25% την τελική αξία του έργου".

    Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι αν και η Γερουσία, μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, εγκρίνει τέτοια διάταξη "δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια".

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πολυκαταστήματα "MACY'S" θα προβούν σε επτά χιλιάδες απολύσεις. Επίσης και τρείς χιλιάδες της αεροπορικής εταιρείας SAS. Σήμα κινδύνου εκπέμπει και η πετρελαϊκή βιομηχανία BP.

    Στην Ισπανία η ανεργία παρουσίασε σημαντική αύξηση τον Ιανουάριο, σημειώνοντας και τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση που έχει ποτέ καταγραφεί, σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές πηγές στη Μαδρίτη. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εργασίας, 3,3 εκατ. πολίτες είχαν δηλωθεί ως άνεργοι, αυξημένοι κατά 200.000 σε σχέση με το Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το υπουργείο πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο ανεργίας στη χώρα από το 1996, όταν και ξεκίνησε το ισχύον σύστημα καταμέτρησης της ανεργίας. Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής ανακοίνωσε πως το ποσοστό ανεργίας ήταν 13,9% τον Ιανουάριο, το υψηλότερο μεταξύ των "27" της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αριθμός των ανέργων ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια, ενώ υπήρξε παρέμβαση του πρωθυπουργού Θαπατέρο, υπέρ της χορήγησης δανείων από τις τράπεζες σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Το κύμα απολύσεων συνεχίζεται, με τελευταία την εταιρεία κατασκευής επαγγελματικών αυτοκινήτων "SCANIA", η οποία ανακοίνωσε δύο χιλιάδες απολύσεις.

    Σε τροχιά βαθιάς ύφεσης και η μεγαλύτερη οικονομία στη ζώνη του ευρώ.

    Στη Γερμανία, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 0,7% κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, ακόμη μια ένδειξη ότι η κατανάλωση, δεν μπορεί να προσφέρει ανάσα ανακούφισης στους καταστηματάρχες. Η απεργία των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα που ζητούν αύξηση των αποδοχών τους, παραλύει την συγκοινωνία και δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Schaeffler ανακοίνωσε την Τρίτη πως θα εξαναγκάσει σε μειωμένη απασχόληση 20.000 εργαζόμενούς της εξαιτίας της δραματικής πτώσης της ζήτησης. Η εταιρεία, η οποία πρόσφατα απέκτησε την κατασκευάστρια ελαστικών Continental AG σε μία αμφιλεγόμενη εξαγορά, τόνισε πως το μέτρο θα επηρεάσει τα δύο τρίτα των 31.000 εργαζομένων στα 25 εργοστάσιά της σε όλη τη Γερμανία, η αυτοκινητοβιομηχανία της οποίας έχει πληγεί ιδιαίτερα από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα αποδεικνύουν πως οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 14% μέσα στον Ιανουάριο, εν σχέσει προς το περασμένο έτος, ενώ δείχνουν μία ακόμη μεγαλύτερη πτώση 39% στις εξαγωγές των γερμανικών αυτοκινήτων, στα 222.700 οχήματα. Ο εκπρόσωπος της Schaeffler Ντέτλεφ Σιβερντίνγκμπεκ δήλωσε πως η μειωμένη απασχόληση θα διαρκέσει περίπου ένα εξάμηνο, με τους εργαζομένους να απασχολούνται κατά μέσο όρο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, αντί για πέντε. Η ανακοίνωση έρχεται μία εβδομάδα μετά την επιβεβαίωση εκ μέρους της κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ πως βρίσκεται σ' επαφές με την Continental και τη Schaeffler για μία πιθανή κρατική βοήθεια, καθώς οι δύο εταιρείες έχουν συγκεντρώσει χρέη 22 δις ευρώ, έπειτα από την εξαγορά, βάσει της οποίας η Schaeffler απέκτησε το 49,9% της μεγαλύτερής της Continental.

    Στη Γαλλία, τη στήριξη της καταναλωτικής αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει στόχο το νέο πακέτο διάσωσης, με 22 δις ευρώ από τα ταμεία του γαλλικού κράτους και άλλα 4 δις από κρατικές εταιρείες.

    Η Αυστραλία επιχειρεί με έργα υποδομής, από σχολεία μέχρι δρόμους, να δώσει το φιλί της ζωής στη δοκιμαζόμενη οικονομία της.

    Είδηση: 18498

    [02] ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 25 Φεβρουαρίου

    Κοινωνία

    Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία στο δημόσιο τομέα στις 25 Φεβρουαρίου. Για "πολιτική καταστολής των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων" έκανε λόγο την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου της ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρός της Σπύρος Παπασπύρος, αναφερόμενος στην πρόσφατη δικαστική προσφυγή κατά απεργίας της ΑΔΕΔΥ αλλά και στις επιθέσεις των ΜΑΤ στην τελευταία διαδήλωση των δημοσίων υπαλλήλων όπως και στους αγρότες. Σχολιάζοντας το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε η χώρα μας στην ΕΕ, ο κ. Παπασπύρος έκανε λόγο για πολιτική που βαθαίνει την ύφεση, χωρίς διάλογο, ενώ προέβλεψε σημαντικά προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία στο επόμενο διάστημα. Σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ γίνεται λόγος για υποβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, υποχρηματοδότηση των κοινωνικών υπηρεσιών και αναξιοκρατία, ενώ τονίζεται ότι η απάντηση στην κυβερνητική πολιτική είναι η αλληλεγγύη των αγώνων. Ανάλογη απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση έχει πάρει και η ΓΣΕΕ, σε ημερομηνία που θα κριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας.

    Ανακοίνωση Τύπου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

    Η πολιτική καταστολής που αναδεικνύεται καθημερινά με τις επιθέσεις των ΜΑΤ στην τελευταία διαδήλωση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., τώρα στους αγρότες και συνδυάζεται με τη βιομηχανία δικαστικών αποφάσεων περί καταχρηστικών και παράνομων απεργιών, πρόσφατα με την κατάργηση του δικαιώματος απεργίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αποτελεί επικίνδυνη διολίσθηση, μεταλλαγή και εξέλιξη της κυβερνητικής πολιτικής. Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απαντά με νέα απεργία (24ωρη) στις 25 Φεβρουαρίου.

    Η πολιτική που με καταστολή διαχειρίζεται τους συλλογικούς αγώνες και τα δίκαια αιτήματά τους, επιχειρεί την επανέκδοση και ενίσχυση της θεωρίας του κοινωνικού αυτοματισμού, της διαίρεσης, με πρώτο στόχο τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

    Η υποβάθμιση της Δ.Δ., η υποχρηματοδότηση των κοινωνικών υπηρεσιών, η αναξιοκρατία, η κομματική χειραγώγηση, το πελατειακό σύστημα που υπηρετείται από τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, τη διαμεσολάβηση καθιστούν προβληματική, δαπανηρή, αναποτελεσματική τη Δ.Δ.

    Η προσπάθεια του λαϊκισμού στο ρόλο του θύτη να τοποθετήσει και να στοχοποιήσει το θύμα, τον εργαζόμενο, δεν πρόκειται να περάσει, απομονώνεται από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που γνωρίζει ότι η διέξοδος είναι στην αλληλεγγύη των αγώνων και όχι τα πλαστά διλλήματα ή τις προπαγανδιστικές πρακτικές των κυβερνήσεων για την αποφυγή ανάληψης των ευθυνών για τα αδιέξοδα.

    ΑΔΕΔΥ. Επιστολή προς πρωθυπουργό και πολιτικούς αρχηγούς για συνάντηση για το ΤΠΔΥ και ΟΠΑΔ Κύριε Πρόεδρε,

    "Η σημερινή κατάσταση και η εκτιμούμενη επιδείνωσή της βαθαίνει τα αρνητικά δεδομένα στην απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση, την αγοραστική δύναμη των μισθών και συντάξεων, την προστασία του βιοτικού επιπέδου.

    Στις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε ο ρόλος της Δημόσιας Διοίκησης, των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών είναι αναγκαίο να ενισχυθεί, να αναβαθμιστεί. Η οργανωτική, λειτουργική, τεχνική υποστήριξή τους προϋποθέτει: τον τερματισμό των πολιτικών εκχώρησης, ιδιωτικοποίησης, εμπορευματοποίησης. Απαιτεί ένα σχέδιο δημοκρατικής αναδιοργάνωσης, αξιοκρατίας, διαφάνεια, κοινωνικής αποτελεσματικότητας με πολλαπλά μέτρα επένδυσης.

    Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο βιώνουν μια πρωτοφανή κρίση στο Ταμείο Πρόνοια, 17 μήνες είναι η σημερινή αναμονή καταβολής του εφάπαξ και από δίμηνο σε δίμηνο υπάρχει διακοπή των ιατροφαρμακευτικών παροχών.

    Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. είναι σε κινητοποιήσεις και πραγματοποιεί νέα απεργία στις 25 Φεβρουαρίου.

    Η πραγματικότητα και οι εξελίξεις επιβάλλουν αλλαγή πολιτικών, άμεση αναθεώρηση και μεταβολή της κυβερνητικής πολιτικής, που η συνέχεια ή οριακή μετακίνησή της δεν λύνει τα προβλήματα, συσσωρεύει νέα αδιέξοδα.

    Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στο πλαίσιο αυτό κρίνει απαραίτητο να συναντηθεί μαζί Σας για την ανάπτυξη των θέσεών της με στόχο την αντιμετώπιση των ρηγμάτων, της υποχώρησης, της πτώσης των συλλογικών και κοινωνικών εγγυήσεων".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18501

    [03] Τουρκία: Συνταξιοδοτήθηκε ο Α. Ολγκάτς

    Ειδήσεις

    Να συνταξιοδοτηθεί ζήτησε από το Κρατικό Θέατρο της Τουρκίας, όπου εργαζόταν από το 1970, ο Τούρκος ηθοποιός Ατίλα Ολγκάτς. Ο Ολγκάτς είχε προκαλέσει αντιδράσεις, όταν, πριν από μέρες, είχε δηλώσει ότι κατά την εισβολή στην Κύπρο το 1974 είχε σκοτώσει δέκα άτομα, με πρώτο έναν αιχμάλωτο στρατιώτη. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ΑΝΚΑ, ο ίδιος ο Ολγκάτς ζήτησε τη συνταξιοδότησή του πριν από μερικές μέρες και ενώ το Κρατικό Θέατρο ετοιμαζόταν να διενεργήσει γι' αυτόν διοικητική εξέταση.

    Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Λεμί Μπιλγκίν, η συνταξιοδότηση "ήταν δική του απόφαση" (του Ολγκάτς).

    Εν τω μεταξύ,συνεχίζεται και η δικαστική έρευνα που διέταξε ο εισαγγελέας Αλί Τσακίρ στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται για τον Ολγκάτς κατηγορία του εγκλήματος πολέμου. Αν στοιχειοθετηθεί κατηγορία, ο ηθοποιός θα παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18503

    [04] Ενεργή διπλωματική ανάμειξη της Τουρκίας στο Μεσανατολικό

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Η διπλωματική διείσδυση και ανάμειξη της Τουρκίας στη θερμή περιοχή της Μέσης Ανατολής ενισχύεται -σύμφωνα με αναλυτές- με την επίσημη επίσκεψη του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ στη Σαουδική Αραβία.Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και η στροφή του Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ μετά το επεισόδιο στο Νταβός με τον Σιμόν Πέρες.Μετά την έκρηξη οργής εναντίον του Ισραηλινού Προέδρου στο Νταβός, ήρθαν οι εξηγήσεις.Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί το θέμα λήξαν και ήσσονος σημασίας για τις σχέσεις με το Ισραήλ, τόνισε όμως, ότι θα μπορούσε να αντιδράσει πολύ χειρότερα εξ αιτίας της συμπεριφοράς του συντονιστή.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε για το συμβάν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος και διεμήνυσε, προς κάθε παραλήπτη, εντός κι εκτός της χώρας του, ότι απορρίπτει κάθε εκδήλωση αντισημιτισμού και θα συνεχίζει να εργάζεται για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.Ο Τούρκος πρωθυπουργός εγγυήθηκε την ασφάλεια της εβραϊκής κοινότητας στην Τουρκία και εξέφρασε την ανησυχία του για αντισημιτικές δηλώσεις στην τουρκική τηλεόραση, ειδικά μετά την ισραηλινή επέμβαση στη Γάζα.

    Το μεσανατολικό παραμένει στην ατζέντα της τουρκικής κυβέρνησης. Ο απεσταλμένος του Μπαράκ Ομπάμα στην περιοχή, Τζορτζ Μίτσελ, ανέβαλε την επίσκεψή του στην Άγκυρα, λόγω "τεχνικών" δυσκολιών, όπως ανακοινώθηκε, ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε το θέμα με τον νέο πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Την υποστήριξη στις διαμεσολαβητικές της προσπάθειες αναζητεί η Τουρκία από το Ριάντ με την τετραήμερη επίσκεψη του Αμπντουλάχ Γκιουλ στη Σαουδική Αραβία.Στους στόχους του Τούρκου Προέδρου είναι και η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των 2 χωρών.

    Είδηση: 18502

    [05] Εξετάζεται η ίδρυση Εφετείου στη Μυτιλήνη

    Πολιτική

    Τέλος στο θέμα με τον βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννη Γιαννέλη, σχετικά με τα όσα ανέφερε στη Βουλή για την ίδρυση Εφετείου στη Μυτιλήνη, μετά την συνάντηση που είχε με τον γραμματέα της κοινοβουλευτική ομάδα, Γιάννη Τραγάκη.Σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής της Ν.Δ δέχθηκε τις συστάσεις από τον Γιάννη Τραγάκη.Σύμφωνα με την επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό δικαιοσύνης ο κ. Γιαννέλης ζητά την ίδρυση του εφετείου στην Μυτιλήνη, διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα ψηφίσει κανένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Δηλώσεις Ν. ΔένδιαΣε ερώτηση των δημοσιογράφων, σχετικά με τα όσα ανέφερε στη Βουλή ο βουλευτής Γιάννης Γιαννέλης για την ίδρυση Εφετείου στη Μυτιλήνη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας, απάντησε: «Δεν είναι του παρόντος, είναι κάτι το οποίο εξετάζεται. Υπήρχε στο υπουργείο ως φάκελος, μαζί και με άλλα ζητήματα τα οποία εξετάζονται».

    Δηλώσεις Ευ. ΑντώναρουΟ κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος ερωτηθείς για το εν λόγω θέμα, απάντησε λέγοντας ότι πρόκειται για αίτημα τοπικού χαρακτήρα που έχει εκθέσει ο βουλευτής και ότι η συγκεκριμένη απόφαση βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης. «Δεν απαντώ σε υποθετικά ερωτήματα», απάντησε ο κ. Αντώναρος σε ερώτηση αν θα σημαίνει ότι ρίχνει την κυβέρνηση ο βουλευτής στην περίπτωση που καταψηφίσει ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης.Σε επόμενη ερώτηση αν η συγκεκριμένη πρακτική του βουλευτή συνιστά απειλή, δήλωσε ότι αυτό αποτελεί θέμα λειτουργίας της Κ.Ο. και επ' αυτού έχει τοποθετηθεί ο γραμματέας της Κ.Ο. Γιάννης Τραγάκης.

    Δηλώσεις Γ. ΠαπακωνσταντίνουΜε αφορμή τη στάση του βουλευτή της ΝΔ κ. Γιανέλλη, έκανε λόγο για δυσχερή θέση της ΝΔ, η οποία έχοντας μία ισχνή πλειοψηφία στη βουλή, δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά.

    Είδηση: 18500

    [06] Αντιπαράθεση για εκλογές βΕκλογικός νόμος

    Πολιτική

    Έντονη πολιτική αντιπαράθεση, τροφοδότησε η πρόταση της κυβέρνησης, να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, ο νέος νόμος, που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα, και διασφαλίζει την αυτοδυναμία. Η κυβέρνηση, αποσυνέδεσε την πρόταση από την εκλογολογία, ενώ κυβερνητικά στελέχη λένε, ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, απέρριψε την πρόταση, ζήτησε εκλογές και κατηγόρησε την Κυβέρνηση, για παιχνίδι με τους θεσμούς.

    Το ένα μετά το άλλο κυβερνητικά στελέχη τοποθετούνται στην πρόταση για εφαρμογή του νόμου Παυλόπουλου στις επόμενες εκλογές, με στόχο την πολιτική σταθερότητα, μεσούσης της διεθνούς κρίσης.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου απέρριψε το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για παιχνίδια με τους θεσμούς.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πρόταση Παυλόπουλου για τον εκλογικό νόμο, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει στρατηγική με βάση εκλογικά σενάρια,πρόσθεσε ότι κάθε μέρα χάνεται η εμπιστοσύνη του κόσμου προς την κυβέρνηση και οτι στις επόμενες εκλογές θα υπάρξει αυτοδυναμία ΠΑΣΟΚ. Χαρακτήρισε εκτρωματικό τον εκλογικό "νόμο Παυλόπουλου" και τόνισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα φέρει προς ψήφιση ένα νέο εκλογικό νόμο, που θα είναι στηριγμένος στο λεγόμενο γερμανικό μοντέλο.Απέρριψε δε ότι το ΠΑΣΟΚ τροφοδοτεί την εκλογολογία, τονιζοντας ότι υπάρχουν τρία κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που έθεσαν το θέμα του εκλογικού νόμου, αναζωπυρώνοντας την εκλογολογία, ενώ, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ απλά ζήτησε εκλογές.

    Υπέρ της πρότασης που έκαναν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Προκόπης Παυλόπουλος, τάσσεται ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος, για επίσπευση εφαρμογής του εκλογικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση.

    Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο υπ. Παιδείας τόνισε ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία δημιουργεί ψυχολογία για κυβερνητική σταθερότητα, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα επίσπευσης εφαρμογής του νόμου Παυλόπουλου από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ αρνείται.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος, σχολιάζοντας την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, να εφαρμοσθεί ο εκλογικός νόμος 3636/2008 αμέσως, δήλωσε: "Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, επί 27 εκλογικών αναμετρήσεων, άλλαξαν τον εκλογικό νόμο 18 φορές! Πριν ένα χρόνο, η Ν.Δ ψήφισε τον 19ο! Τώρα που δεν τους "βγαίνουν τα κουκιά» της αυτοδυναμίας, κάνουν τα αδύνατα δυνατά να κυβερνήσουν με οποιοδήποτε τρόπο, αδιαφορώντας ακόμα και για την ίδια τη Δημοκρατία. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παραμείνουν στη κυβέρνηση και όχι να κυβερνήσουν ορθά υπέρ του Ελληνικού λαού".

    "Νομίζω ότι η κυβέρνηση δεν θέλει τις εκλογές γιατί ξέρει ότι θα είναι το "Βατερλό" της, από την άλλη μεριά, όμως, τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι τόσο οξυμμένα και η ανικανότητα της κυβέρνησης τόσο προωθημένη, ώστε οι εκλογές είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποκλείουμε», απάντησε από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18497

    [07] Εμπρηστική επίθεση στο γραφείο του Σ. Τσιτουρίδη

    Κοινωνία

    Εμπρηστική επίθεση με γκαζάκια από αγνώστους δέχθηκε, λίγο πριν τις εφτά το βράδυ, το γραφείο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Σάββα Τσιτουρίδη, που βρίσκεται στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας, επί της οδού Τσιμισκή 96, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, από την έκρηξη και τη φωτιά που ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΊΑ εκδηλώθηκε, προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην πόρτα και στον εξωτερικό χώρο του γραφείου, που από εκείνη τη στιγμή και ύστερα ήταν κλειστό.Στο σημείο του συμβάντος έσπευσαν άμεσα δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με έξι άνδρες και έσβησαν τη φωτιά.

    Είδηση: 18499

    [08] Ελληνικές ελπίδες ίασης νευρολογικών παθήσεων και καρκίνου

    Αποτελεσματικότερη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων και του καρκίνου με λιγότερες παρενέργειες, υπόσχονται δύο φιλόδοξα ερευνητικά προγράμματα, που αφορούν τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην ιατρική και άρχισαν πρόσφατα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης [ΑΠΘ].«Ψυχή» των προγραμμάτων είναι μία πολλά υποσχόμενη νεαρή επιστήμον, η 25χρονη ερευνήτρια νανομηχανικής και νανοτεχνολογίας Κατερίνα Αϋφάντη, η οποία μόλις στα 21 της είχε ολοκληρώσει το διδακτορικό της και πέρσι πέτυχε στον πρώτο διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, εξασφαλίζοντας επιχορήγηση 1,13 εκατομμυρίων ευρώ για να συνεχίσει την έρευνά της τα προσεχή 5 χρόνια.Τα προγράμματα υλοποιούνται στην Α' Νευρολογική Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και το Εργαστήριο Υλικών και Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Μίτσιγκαν και το Πανεπιστήμιο Χάρβαντ, με επιχορήγηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

    Τα πρώτα πειράματα στον τομέα της εφαρμογής της νανοτεχνολογίας στη θεραπεία των νευρολογικών παθήσεων αρχίζουν αυτή την εβδομάδα, με στόχο την βελτίωση της μεθόδου της "εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου" [Deep Brain Stimulation], με χρήση νανο-ηλεκτροδίων και νανομπαταριών.

    «Η νανοτεχνολογία μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία ασθενειών οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με τη σύγχρονη ιατρική. Τέτοιες ασθένειες είναι για παράδειγμα οι νευρολογικής φύσεως παθήσεις, όπως οι νόσοι του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η παράλυση, καθώς και διάφορες μορφές καρκίνου. Λόγω του μικρού μεγέθους των νανοϋλικών, η νανοτεχνολογία έχει πολλά υποσχόμενες εφαρμογές στην ιατρική. Τα νανοσωματίδια είναι περίπου 1.000 φορές πιο μικρά από τα ερυθρά αιμοσφαίρια, επομένως μπορούν με ευκολία να εισέρχονται και να κυκλοφορούν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό», επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νεαρή επιστήμον.

    Οι νευρολογικές παθήσεις δημιουργούνται όταν τα κύτταρα του εγκεφάλου δεν παράγουν τα κατάλληλα ηλεκτρικά σήματα, εξηγεί η κ. Αϋφαντή και προσθέτει: «Με τη μέθοδο "εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου" [Deep Brain Stimulation], οι νευροχειρουργοί τοποθετούν στον εγκέφαλο ηλεκτρόδια, διαμέτρου ενός χιλιοστού, τα οποία μεταφέρουν ηλεκτρικούς παλμούς χαμηλής συχνότητας σε τμήματα που δεν λειτουργούν σωστά. Τα ηλεκτρόδια τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα από ένα βηματοδότη που λειτουργεί με μπαταρία λιθίου, η οποία έχει μέγεθος περίπου ίδιο με αυτό που έχουν οι μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων. Η μπαταρία αυτή εμφυτεύεται στο θώρακα και τροφοδοτώντας το θάλαμο του εγκεφάλου με ηλεκτρικούς παλμούς, μπορεί να θεραπευτεί το τρέμουλο, το οποίο είναι μία από τις συνέπειες της νόσου του Πάρκινσον. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται εδώ και περίπου μία δεκαετία περίπου».

    Να σημειωθεί ότι η πιο ενθαρρυντική εφαρμογή της μεθόδου "εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου" [Deep Brain Stimulation], είχε ως αποτέλεσμα να ανακτήσει τις αισθήσεις του ένας ασθενής, που από το 1998 και για 5 χρόνια, βρισκόταν σε κώμα λόγω κάκωσης του εγκεφάλου μετά από επίθεση που δέχτηκε από ληστές. Παρέχοντας, με την εφαρμογή της μεθόδου "εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου" [Deep Brain Stimulation], ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλο για 460 μέρες, ο ασθενής μπορούσε να αναγνωρίζει και να συνομιλεί με τους συγγενείς του και να τρώει μόνος του.

    Αν και η μέθοδος αυτή είναι πολλά υποσχόμενη για τις περισσότερες νευρολογικές παθήσεις, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της παρουσιάστηκαν κάποιες επιπλοκές όπως π.χ. εγκεφαλική αιμορραγία κατά την εμφύτευση του βηματοδότη σε ποσοστό 3% και σε ασθενείς που χρησιμοποιήθηκε για θεραπεία κατάθλιψης παρατηρήθηκε ότι ενώ γελούσαν ξαφνικά πάθαιναν κατάθλιψη λόγω της κακής ρύθμισης της συχνότητας του ηλεκτρικού ρεύματος.

    «Η νανοτεχνολογία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά αυτή την εφαρμογή. Η χρήση μικρότερου μεγέθους ηλεκτροδίων θα έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη επιπλοκών κατά τη διαδικασία εισαγωγής τους, καθώς και την παροχή ηλεκτρικών παλμών ακριβώς στο σημείο του εγκεφάλου όπου υπάρχει διαταραχή. Επίσης, η δημιουργία νανομπαταριών μπορεί να επιτρέψει προσεχώς την εμφύτευση τους μεταξύ εγκεφάλου και κρανίου για τη καλύτερη παροχή ηλεκτρικών παλμών. Οι νανομπαταρίες μπορεί να είναι 3-5 φορές πιο αποτελεσματικές από τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σήμερα», προσθέτει η Κατερίνα Αϋφαντή.

    Η συγκεκριμένη έρευνα γίνεται σε συνεργασία με το διευθυντή της Α' Νευρολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ καθηγητή, Σταύρο Μπαλογιάννη και τον καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Υλικών/Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, Μανώλη Στρατάκη, με τη συμμετοχή των επισκεπτών καθηγητών Στίβ Χάκνεϊ Hackney από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, Μπρούνο Σκροσάτι από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης και Θαπάνι Σαρακόνσρι από το Πανεπιστήμιο Τσιανγκμάι της Tαϋλάνδης.

    Επίσης, η νανοτεχνολογία μπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά τη θεραπεία του καρκίνου. Όπως εξηγεί η κ. Αϋφαντή, ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται η χημειοθεραπεία, έχει ως αποτέλεσμα να επιδρά το φάρμακο σε όλα τα κύτταρα που έχουν γενετικό υλικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παρενέργειες, όπως η απώλεια μαλλιών, διαταραχές στο πεπτικό σύστημα κ.λπ..Η νανοτεχνολογία επιτρέπει την παραγωγή νανο-σωματιδίων στα οποία θα εσωκλείεται το φάρμακο. Στο εξωτερικό των νανοσωματιδίων τοποθετούνται πρωτεΐνες οι οποίες κατευθύνονται και προσκολλώνται στα καρκινικά κύτταρα. Έτσι, το φάρμακο κατευθύνεται και απελευθερώνεται μόνο πάνω στα άρρωστα κύτταρα, χωρίς να καταστρέφει τα υγιή. «Ήδη γίνονται πειράματα σε καρκινικά κύτταρα και συγκεκριμένα μελετούμε την περίπτωση του λεμφώματος. Δηλαδή, προσπαθούμε να δούμε τι γίνεται αφού το φάρμακο προσκολληθεί πάνω στα καρκινικά κύτταρα. Στα επόμενα 10-15 χρόνια ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα από την εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στην θεραπεία του καρκίνου», προσθέτει η κ. Αϋφαντή. Αυτή η έρευνα γίνεται σε συνεργασία με την ομάδα του καθηγητή Αλ Κατίμπ του Πανεπιστήμιο Wayne State των ΗΠΑ και τον καθηγητή Αλεξέι Ρομανώφ του Φυσικοτεχνικού Ινστιτούτου Ioffe της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, οι οποίοι επισκέπτονται το Τμήμα Μηχανικής και Υλικών του ΑΠΘ.

    Η Κατερίνα Αϋφαντή γεννήθηκε στη Μινεσότα των ΗΠΑ το 1983. Κατά τα παιδικά της χρόνια επισκεπτόταν την Ελλάδα, όπου φοίτησε κάποιες τάξεις του δημοτικού στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία 16 έγινε δεκτή στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της σε τρία χρόνια, στα 20 της είχε ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και στα 21 τελείωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας. Επηρεαζόμενη από την ενασχόληση του πατέρα της, καθηγητή Ηλία Αϋφάντη, με τη θεωρία της πλαστικής παραμόρφωσης των υλικών, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη νανοτεχνολογία.Τη στιγμή που οι Έλληνες επιστήμονες επιλέγουν το εξωτερικό για να κάνουν καριέρα, η Κατερίνα Αϋφάντη άφησε την Αμερική για να έρθει στη χώρα μας. «Ήρθα στην Ελλάδα γιατί ήθελα να συνεισφέρω στον τομέα της νανοτεχνολογίας εδώ. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας επιχορηγούσε την έρευνα σε ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο», εξηγεί η νεαρή επιστήμων.

    Είδηση: 18505


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 3 February 2009 - 22:41:00 UTC