Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη συνάντηση
  • [02] Στο προσκήνιο ο νέος εκλογικός νόμος
  • [03] Στην κατάψυξη η δυτική Ευρώπη
  • [04] Πρόταση Σαρκοζί για κοινοτική αλληλεγγύη
  • [05] Ένταση έξω από το δημαρχείο
  • [06] Ασπίδα κατά των απολύσεων ζήτησε η ΓΣΕΕ
  • [07] Επαφές και διαβουλεύσεις για την Παιδεία
  • [08] Πέταξαν παπούτσι στον Κινέζο πρωθυπουργό
  • [09] Καφενείο Επιστήμης

    [01] Κρίσιμη συνάντηση

    Κοινωνία

    Συνάντηση με τους υφυπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κυρίους. Μπούρα και Παπαδόπουλο, έχουν αυτή την ώρα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας οι παραγωγοί της Κρήτης, που βρίσκονται, στο λιμάνι του Πειραιά. Το πρωί έγιναν επεισόδια, όταν τους απαγορεύτηκε να πραγματοποιήσουν διαδήλωση με τα τρακτέρ τους, προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι δυνάμεις της αστυνομίας χρησιμοποίησαν χημικές ουσίες, για να τους απωθήσουν. Τραυματίστηκαν ελαφρά πέντε άτομα, ανάμεσά τους, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη. Προβλήματα σημειώνονται με τα δρομολόγια πλοίων, που αποπλέουν από το λιμάνι του Πειραιά.Τα επεισόδια καταδίκασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε πως σημασία έχει να γίνει διάλογος και σημείωσε πως είχε διαμειφθεί στους ενδιαφερομένους πως θα μπορούσαν να συναντηθούν την Κυριακή με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Πρόσθεσε πως όταν οι αγρότες της Κρήτης έφτασαν στον Πειραιά τους διαμηνύθηκε ότι ο υφυπουργός κ. Παπαδόπουλος ήταν έτοιμος στο γραφείο του να τους συναντήσει ή αλλιώς να κατέβει στο Πειραιά.

    Ο υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 εμφανίστηκε πρόθυμος να πάει ο ίδιος στον Πειραιά και να συζητήσει με τους αγρότες. Τόνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει περιθώριο οικονομικής βελτίωσης, αλλά το Υπουργείο επιθυμεί τη συνέχιση του διάλογου που έχει ξεκινήσει.

    "Το ουσιαστικό είναι να γίνει συζήτηση κι όχι να γίνει διαδήλωση με τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ, και να παρακωλυθεί ολόκληρη η λειτουργία της πόλης των Αθηνών", τόνισε επίσης ο κ. Αντώναρος και πρόσθεσε πως όσοι θέλουν διάλογο οι πόρτες του Υπουργείου είναι ανοικτές.

    Ανέφερε παράλληλα πως έχουν προβλεφθεί και για τους αγρότες της Κρήτης, τους ελαιοπαραγωγούς, αποζημιώσεις για τις καλλιέργειές τους αλλά παρόλα αυτά οι αρμόδιοι της κυβέρνησης είναι στη θέση τους για να συζητήσουν.

    Η ελληνική κυβέρνηση, είπε, δείχνει προς τους εκπροσώπους των Ελλήνων αγροτών τη στρατηγική της κατανόησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν και των αιτημάτων που υποβάλλουν.

    Σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, για να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με το αγροτικά

    Το πρωί επεισοδιακή ήταν η άφιξη των αγροτών από την Κρήτη στο Λιμάνι του Πειραιά. Οι περίπου 1200 παραγωγοί της Κρήτης έφτασαν με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και αποβιβάστηκαν από τα πλοία με σκοπό να κατευθυνθούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Παρουσία εισαγγελέα ενημερώθηκαν ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται, επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων.

    Τραυματίστηκαν ελαφρά πέντε άτομα, ανάμεσά τους και μία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη.

    Με την επέμβαση των ψυχραιμότερων απετράπη η κλιμάκωση της έντασης. Οι αγρότες της Κρήτης πεζή βγήκαν από το λιμάνι και έκλεισαν το δρόμο μπροστά στον Αγιά Διονύσιο.

    Κατά τα επεισόδια συνελήφθησαν δυο άτομα τα οποία το μεσημέρι αφέθησαν ελεύθερα.

    Αναφερόμενος στα επεισόδια ο κ. Αντώναρος πως τα δακρυγόνα που έριξαν οι άνδρες των ΜΑΤ δεν ήταν κίνηση βίας αλλά κίνηση απώθησης κάποιων που ήθελαν να παραλύσουν τη λειτουργία ολόκληρης της πόλης.

    "Όσοι προσπάθησαν με υπερβολικές ενέργειες να βγουν από το λιμάνι απλώς απωθήθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης", επισήμανε και συμπλήρωσε πως η πλειοψηφία των πολιτών δεν θα επικροτούσε τέτοια διαμαρτυρία.Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επέκρινε τη λειτουργία της κυβέρνησης και της Αστυνομίας, με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν στο λιμάνι του Πειραιά.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε την κυβέρνηση να επιδείξει ευθύνη και να συζητήσει με τους αγρότες, ενώ επέκρινε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για εσπευσμένη αναχώρηση στις Βρυξέλλες προκειμένου να μη συναντηθεί, όπως είπε, με τους αγρότες.

    Αναφερόμενος στα επεισόδια ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για "υπερβολική και αλόγιστη χρήση δακρυγόνων, πολύ παραπάνω από όποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για να διαφυλαχθεί η κοινωνική ειρήνη σε μια πόλη". "Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πολίτες ως ταραξίες αποδεικνύοντας ότι είναι αδύναμη να διαχειριστεί τα προφανή", συμπλήρωσε.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον των αγροτών της Κρήτης."Το πρόσωπο της καταστολής που πρόβαλε και πάλι, στο λιμάνι του Πειραιά αυτή τη φορά, είναι το πρόσωπο του κράτους των μονοπωλίων, της αντιλαϊκής εξουσίας που διαχειρίζονται όλα τα αστικά κόμματα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος από τον Πειραιά, τις πρωινές ώρες δήλωσε:"Όταν ο Μωάμεθ δεν πάει στο βουνό, το βουνό πάει στον Μωάμεθ. Οι παραγωγοί της Κρήτης ήρθαν στην Αθήνα αγωνιστικά αλλά ειρηνικά και φιλικά. Καλούμε την κυβέρνηση να επιτρέψει την συμβολική πορεία ενός μικρού αριθμού τρακτέρ και αγροτικών αυτοκινήτων. Αν τυχόν ακολουθήσει τη γνωστή στρατηγική της έντασης, θα φέρει ακέραιη την ευθύνη."

    "Η Ν.Δ. έστειλε τα ΜΑΤ να εμποδίσουν τους αγρότες της Κρήτης με την δικαιολογία ότι θα παρακωλύσουν την συγκοινωνία στην Αθήνα ενώ για ένα μήνα επέτρεπε στους κουκουλοφόρους να την καίνε. Δύο μέτρα και δύο σταθμά, από μια κυβέρνηση ο οποία αρνείται τον διάλογο με τους αγρότες. Με δακρυγόνα δεν γίνεται διάλογος", σχολίασε το ΛΑΟΣ.

    "Οι αγώνες των αγροτών δεν τελείωσαν αλλά μόλις ξεκίνησαν", αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για "αυταρχισμό" και "πανικό" στην πρόθεσή της, όπως αναφέρει, να εμποδίσει τους αγρότες από την Κρήτη να διαδηλώσουν με τρακτέρ και άλλα αγροτικά οχήματα έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Στα άλλα αγροτικά μέτωπα κλειστό για 15η ημέρα κρατούν τα τρακτέρ τον μεθοριακό σταθμό στον Προμαχώνα. Οι αγρότες ανοίγουν για λίγο το τελωνείο, για να περνούν φορτηγά με ευπαθή προϊόντα.

    Είδηση: 18436

    [02] Στο προσκήνιο ο νέος εκλογικός νόμος

    Πολιτική

    Συντηρείται στο πολιτικό προσκήνιο η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών -παρά τις επανειλημμένες τοποθετήσεις περί του αντιθέτου από κορυφαίους Υπουργούς- μετά και την πρόσκληση της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ να συναινέσει για την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου, από τις επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές. Η συζήτηση για μία διάταξη του Συντάγματος δεν είναι εκλογολογία, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος διευκρινίζοντας πως η χώρα χρειάζεται όσο το δυνατόν πιο σταθερή κυβέρνηση, και πως η εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου εξασφαλίζει ισχυρότερη πλειοψηφία. Το ΠΑΣΟΚ απέρριψε κάθε συζήτηση για το θέμα, λέγοντας ότι όταν κερδίσει στις ερχόμενες εκλογές τότε θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

    Λόγους κυβερνητικής σταθερότητας επικαλείται η ΝΔ - Απορρίπτει η Αντιπολίτευση

    "Το ΠΑΣΟΚ επιμένει να το απορρίπτει. Είναι δικαίωμά του. Κρίνεται όμως από τον ελληνικό λαό", είπε ο κ. Αντώναρος, ενώ με αφορμή ερώτηση είπε πως η συγκεκριμένη διάταξη δεν ορίζει το χρόνο των εκλογών αλλά ποιος εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές. "Οποιαδήποτε συζήτηση για το χρόνο των εκλογών είναι άκαιρη", δήλωσε.

    Κατηγορηματικά αντίθετη με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δήλωσε για άλλη μια φορά η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με συνέντευξη της στα "Νέα".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου επέκρινε την κυβέρνηση για επιχείρηση -μέσω συντονισμένων προσπαθειών τριών υπουργών- "αλλαγής της ατζέντας" και την κατηγόρησε ότι πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Πρόσθεσε πως ο πολίτης δεν καταλαβαίνει "σε τί φταίει ο εκλογικός νόμος που η χώρα είναι ακυβέρνητη και δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου από την κρίση" και διατύπωσε ακόμα μια φορά το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για "εκλογές τώρα".

    Σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα μπει σε "επικοινωνιακά παιχνίδια" και πρόσθεσε ότι η "κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει νέο εκλογικό νόμο στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου με στόχο την αυτονομία της πολιτικής". Επιπλέον ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ένα τέτοιο μοντέλο έχει δεσμευτεί δημόσια ότι το στηρίζει και η υπουργός Εξωτερικών.

    Το θέμα είναι να αντεπιτεθεί τώρα το λαϊκό κίνημα και στις εκλογές να πατώσει ο δικομματισμός και να ισχυροποιηθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ όποιο εκλογικό σύστημα και αν ισχύει. Όλα τα άλλα που λένε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι αποπροσανατολισμός ή και άσκηση ιδεολογικής τρομοκρατία, σχολίασε ο Μάκης Μαϊλης από το ΚΚΕ.

    Για σχέδιο κύκλων του δικομματικού κατεστημένου για έναν ακόμη πιο καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο, έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. "Όταν η κοινωνία βγαίνει στους δρόμους, η απάντηση είναι μια άλλη πολιτική και όχι τα γνωστά διαχρονικά παιχνίδια του δικομματισμού με τον εκλογικό νόμο" είπε ο Νίκος Χουντής.

    "Τόσο ο κ. Παυλόπουλος όσο και ο κ. Αντώναρος δήλωσαν ότι πάγια θέση της Κυβέρνησης είναι ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή Κυβέρνηση. Ξεχνούν την αρχή της Δημοκρατίας που είναι η αρχή της πλειοψηφίας. Δυστυχώς, μπροστά στην βουλιμία τους για την εξουσία είναι ικανοί να θέλουν να κυβερνήσουν ακόμη και σαν μειοψηφία" είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ κ. Κυριάκος Βελόπουλος.

    Είδηση: 18439

    [03] Στην κατάψυξη η δυτική Ευρώπη

    Με ανάπαυλα μίας εβδομάδας η βαρυχειμωνιά που άφησε ήδη 25 νεκρούς στη Δυτική Ευρώπη, επέστρεψε δριμύτερη.Σε λευκό κλοιό, το Παρίσι, η Μαδρίτη και η Γενεύη, ενώ πρωτοφανή, για τα τελευταία 18 χρόνια, χαρακτηρίζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βύθισαν στο χάος ολόκληρη την Βρετανία.

    Η σφοδρή χιονόπτωση προκάλεσε σήμερα προβλήματα στις συγκοινωνίες στο Λονδίνο, ενώ έκλεισαν οι διάδρομοι προσγείωσης των αεροδρομίων και δεν πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρένων. Κλειστά παρέμειναν και τα σχολεία.

    Οι αρχές του Χίθροου, του αεροδρομίου με τη μεγαλύτερη κίνηση στο Λονδίνο, ανακοίνωσαν ότι το πυκνό χιόνι που έπεσε στη διάρκεια της νύχτας και η χιονόπτωση που αναμένεται στη διάρκεια της ημέρας, σημαίνει ότι "θα σημειωθούν καθυστερήσεις και ματαιώσεις στις σημερινές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο".Το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, το δεύτερο μεγαλύτερο της βρετανικής πρωτεύουσας και εκείνο του Στάνστεντ, στα βορειοανατολικά, αναμένεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα, ενώ το αεροδρόμιο London City στο κέντρο του Λονδίνου, ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει "κλειστό μέχρι νεωτέρας".

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι σε κάποια τμήματα της χώρας, ανάμεσά τους και στο Λονδίνο, το ύψος του χιονιού αναμένεται μέχρι σήμερα το μεσημέρι να φθάσει τα 15 εκατοστά.Η εν λόγω Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για "ακραία καιρικά φαινόμενα" σε πολλά τμήματα της νοτιοανατολικής Αγγλίας και πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας βιώνει μία από τις χειρότερες κακοκαιρίες από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90.Μέχρι στιγμής, ο χειμώνας στη Βρετανία είναι ο ψυχρότερος εδώ και μία δεκαετία και πλέον, και σύμφωνα με τις προβλέψεις οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν για πολλές μέρες ακόμα.

    Κακοκαιρία όμως πλήττει και τη γαλλική πρωτεύουσα.Πυκνό χιόνι έπεσε στη διάρκεια της νύχτας προκαλώντας προβλήματα στις συγκοινωνίες της πόλης του φωτός και καθυστερήσεις στις πτήσεις.

    Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες να ακυρώσουν προληπτικά το 30% των πτήσεων που αναχωρούν από το αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ, λόγω των χιονοπτώσεων που αναμένονται, σύμφωνα με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Γαλλίας.Σφοδρή θύελλα με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων την ώρα είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας δέκα άνθρωποι, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά στην περιοχή της Μάλαγας στη νότια Ισπανία.

    Η Ισπανία πλήττεται από την αρχή του χρόνου από αλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας, ενώ σήμερα το μετεωρολογικό δελτίο προειδοποιεί για νέους θυελλώδεις ανέμους στις νότιες περιοχές και για χιονοπτώσεις σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας.

    Χθες Κυριακή δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων γύρω από τη Μαδρίτη λόγω των χιονοποτώσεων.

    Είδηση: 18429

    [04] Πρόταση Σαρκοζί για κοινοτική αλληλεγγύη

    Ειδήσεις

    Συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών των ευρωπαϊκών χωρών-μελών της G20, με αντικείμενο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο, πρόκειται να φιλοξενήσει η Γερμανία στις 22 Φεβρουαρίου. Δεν κρίθηκε ωστόσο απαραίτητο να διοργανωθεί την ίδια ημέρα, παράλληλη συνάντηση του Eurogroup, όπως πρότεινε ο Γάλλος Πρόεδρος. "Το ευρώ βρίσκεται σε καλή κατάσταση και η παρούσα οικονομική κρίση είναι πολύ χειρότερη στις χώρες εκτός ευρωζώνης", δήλωσε Εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ο Νικολά Σαρκοζί, πάντως, δεν αποσύρει την πρόταση που σκοπέυει να θέσει εκ νέου στη Γερμανίδα Καγκελάριο το ερχόμενο Σάββατο. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι πληροφορίες περί έκδοσης κρατικών ευρωομολόγων ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού για τις πιο αδύνατες χώρες, σενάριο πάντως που απορρίπτει η Άγκελα Μέρκελ.

    Από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Γιοχάνες Λαϊντερμπέγκερ επισήμανε ότι σε αυτή τη φάση δεν διαφαίνεται να υπάρχει ένα κλίμα συναίνεσης στους κόλπους της ΕΕ σχετικά με την "πρόταση Σαρκοζί" για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 22 Φεβρουαρίου.

    Ο Σαρκοζί πρότεινε τη διεξαγωγή μιας νέας τέτοιας Συνόδου (μετά από την πρώτη που διεξήχθη τον προηγούμενο Οκτώβριο εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης) ώστε να επιδειχθεί αλληλεγγύη της νομισματικής ένωσης για να αποτραπούν κινήσεις των αγορών εις βάρος ορισμένων χωρών μελών της ευρωζώνης.

    Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη Σύνοδος του Eurogroup σε επίπεδο Υπουργών Οικονομίας.

    Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, η σημερινή οικονομική κρίση πλήττει όχι μόνο το σύνολο των χωρών μελών του ευρώ αλλά όλη την ΕΕ. Ο Γ. Λαϊντεμπέργκερ είπε τέλος πως αυτό που προέχει τώρα είναι να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί και όχι σε "άσκοπες εικασίες και σχόλια για ενδεχόμενες συναντήσεις".

    Εν τω μεταξύ, στην ευρωζώνη καταγράφηκε τον Ιανουάριο απότομη πτώση της παραγωγής κατεγράφη σε όλες τις οικονομίες που κάλυψε η έρευνα της Markit, ενώ νέα ρεκόρ συρρίκνωσης σημειώθηκαν στη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία και την Ελλάδα.

    Για δέκατο συνεχόμενο μήνα μειώθηκαν οι νέες παραγγελίες και οι παραγγελίες εξωτερικού. Η απασχόληση μειώθηκε για όγδοο συνεχόμενο μήνα, με τις επιχειρήσεις να μειώνουν προσωπικό με ρυθμό-ρεκόρ, και μάλιστα ταχύτερο από αυτόν για τον οποίο έκανε λόγο η προκαταρκτική εκτίμηση.

    Σε διεθνές επίπεδο την εικόνα των εξελίξεων συνθέτουν οι μειώσεις παραγωγής από μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, οι απολύσεις και τα νέα πακέτα ρευστότητας σε τράπεζες.

    Στις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα εξακολουθεί να πιέζει το Κογκρέσο να εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας, αλλά οι Ρεμπουπλικανοί συνεχίζουν να ζητούν πρόσθετες εξηγήσεις για το πού θα πάνε τα λεφτά.

    Πολιτικές ηγεσίες και οικονομολόγοι αναζητούν τη συνταγή εξόδου από την κρίση, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει φανεί στην πράξη ποιά είναι η πιο αποτελεσματική λύση.Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα:

    Σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης υιοθετεί ο Ομπάμα

    Είδηση: 18441

    [05] Ένταση έξω από το δημαρχείο

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Το θέμα της κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Κύπρου συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων. Στη διάρκεια της συνεδρίασης σημειώθηκε ένταση έξω από το δημαρχείο στην πλατεία Κοτζιά, όταν ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με δυνάμεις των ΜΑΤ.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να παραβιάσουν την πίσω πόρτα του δημαρχείου στην οδό Κλεισθένους για να εισβάλουν στο κτίριο και να διαμαρτυρηθούν για την κοπή των δέντρων στο παρκάκι. Οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης, και οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες και μπουκάλια. Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν τρία άτομα.

    Αναφερόμενος στο θέμα ο επικεφαλής της παράταξης "Η Αθήνα Αλλάζει", Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ότι οι όροι της σύμβασης πρέπει να αλλάξουν και να διακοπούν οι εργασίες ώστε να ανοίξει διάλογος με τους κατοίκους έως ότου ξεκαθαριστούν ζητήματα όπως το τι θα γίνει και πώς θα διασφαλιστεί αυτό που θα γίνει.

    Για αυταρχική συμπεριφορά και ασυμβατότητα λογά και πράξεων κατηγόρησε το Δήμαρχο Αθηναίων ο επικεφαλής της παράταξης "Ανοικτή Πόλη" Αλέξης Τσιπρας και τον κάλεσε ή να αλλάξει στρατηγική ή να παραιτηθεί.

    Η δημόσια γη πρέπει να διαχειρίζεται προς όφελος των κατοίκων και όχι των μεγάλων συμφερόντων δήλωσε ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" Στέλιος Λάμπρου.

    Απαντώντας ο Δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης έκανε λόγο για κατ' επάγγελμα δημοκράτες και οικολόγους τονίζοντας ότι δεν υπάρχει απ αποκλειστικότητα στην αγάπη για το περιβάλλον.

    Όσον αφόρα στην επέμβαση των ΜΑΤ την περασμένη εβδομάδα στο χώρο αυτό, σημείωσε ότι έγινε παρουσία εισαγγελέα όταν όχι κάτοικοι της Κυψέλης αλλά μεταφερθέντες από άλλες περιοχές προκάλεσαν ζημιές.

    Είδηση: 18442

    [06] Ασπίδα κατά των απολύσεων ζήτησε η ΓΣΕΕ

    Ειδήσεις

    Την προστασία της εργασίας και των ανέργων, λόγω της οικονομικής κρίσης, ζήτησε το προεδρείο της ΓΣΕΕ, στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κάλεσε την κυβέρνηση να απαγορεύσει τις απολύσεις, στις επιχειρήσεις που πρόκειται να ενισχυθούν από το κράτος, να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας, και χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης, ασπιρίνες. Οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης, που μετείχαν στη συνάντηση, είπαν, ότι σκοπός της κυβέρνησης, είναι η διασφάλιση των εργασιακών θέσεων, και η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων. Το ΠΑΣΟΚ, μετά την πρώτη συνεδρίαση υπό τον Γιώργο Παπανδρέου των στελεχών που μετέχουν στον οικονομικό κύκλο, ζήτησε να συζητηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας στη Βουλή.

    Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι όλοι αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες από την κρίση και πως το 2009 θα είναι μια δύσκολη χρονιά και επισήμανε:

    "Στην Ελλάδα η συλλογική σύμβαση εργασίας που είχε υπογράψει η ΓΣΕΕ με τους κοινωνικούς εταίρους διασφαλίζει θετικό εισόδημα για το 2009 και όλες μας οι προσπάθειες, και οι δικές μας και της ΓΣΕΕ, έχουν σαν στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας", τόνισε και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την κρίση και πως στόχος είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

    Η υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι στόχος είναι η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, σημειώνοντας ότι η κρίση δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για κανέναν. Η κυβέρνηση, είπε, θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις που σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος από την πλευρά του ανέφερε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται αποτελούν "ασπιρίνες και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ασθένεια".

    "Ζητήσαμε να απαγορευθούν οι απολύσεις, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που προσφεύγουν στην κρατική βοήθεια ή στο τραπεζικό πακέτο που προέρχεται από το κράτος για την ενίσχυσή τους. Ζητήσαμε να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας και να επιμηκυνθεί ο χρόνος χορήγησής του, γιατί όλα αυτά είναι χρήματα τα οποία δίδονται από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση μέχρι τώρα για τους ανέργους, δεν είναι ούτε μια δεκάρα από τον προϋπολογισμό", τόνισε και ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός βρήκε κάποιες από τις προτάσεις ενδιαφέρουσες, έδειξε κατανόηση, αλλά αυτό δεν συνιστά λύση των προβλημάτων των ανθρώπων της εργασίας.

    Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός είδε με ενδιαφέρον τις θέσεις της Συνομοσπονδίας και σημείωσε πως θα γίνει σχετική επεξεργασία και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με την κ. Πετραλιά.

    "Ήρθαμε μ΄ ένα πακέτο αιτημάτων για την απασχόληση, την ανεργία, το εισόδημα και την επισφάλεια εργασίας και φεύγουμε με εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και χωρίς να έχουμε τίποτα στα χέρια μας", υπογράμμισε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης και εκτίμησε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κινητοποιήσεις

    Ο Γιώργος Πέρρος τόνισε ότι το ΠΑΜΕ μετέφερε στον Πρωθυπουργό της χώρας τα πραγματικά αιτήματα, τις πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης και των ανέργων και πρότεινε άμεσες κινητοποιήσεις και συνέχιση του αγώνα.

    Σχολιάζοντας την συνάντηση το Γραφείο Τύπου του Συν τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός όχι μόνο δεν αποδέχτηκε κανένα από τα αιτήματα των εργαζομένων για τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των μισθών τους αλλά τους υποσχέθηκε και μεγαλύτερη λιτότητα στους μισθούς και αδυναμία ανακοπής του αναμενόμενου κύματος των απολύσεων, συστήνοντας μάλιστα στα συνδικάτα να αποδεχτούν αυτές τις αντεργατικές πολιτικές με αυτοσυγκράτηση.

    Αιχμηρός για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, εμφανίστηκε από την Καλαμάτα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα, σημειώνοντας, ότι ο προϋπολογισμός που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή, δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

    Είδηση: 18440

    [07] Επαφές και διαβουλεύσεις για την Παιδεία

    Πολιτική

    Με το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) θα συναντηθεί την Τρίτη ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος, επισκεπτόμενος τα γραφεία της Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο των επαφών που έχει αναπτύξει με εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο υπουργός Παιδείας έστειλε σήμερα επιστολές προς την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ και τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, αναφορικά με τις απαντήσεις τους στην πρόσκληση για διάλογο.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος απευθυνόμενος προς την κ. Παπαρήγα συμφωνεί με την επισήμανση της ότι η αρμοδιότητα συζήτησης των επιλογών της Κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας ανήκει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και προσθέτει: "Παρόλα αυτά, θα μου επιτρέψετε να ελπίζω, ότι κατά τη διάρκεια του διαλόγου, θα θελήσετε να αντιδράσετε με τον υπεύθυνο τρόπο που χαρακτηρίζει το κόμμα σας και που αυτό αποτελεί εξ αντικειμένου έναν τρόπο συμμετοχής στον διάλογο.". Η επιστολή του υπουργού προς το κ. Καρατζαφέρη ήταν ευχαριστήρια για τη συμμετοχή στη συγκρότηση της πολιτικής επιτροπής. Το πρωί, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία της ΓΣΕΕ, με αντικείμενο θέματα Παιδείας, στο οποία, όπως ειπώθηκε μετά, διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων.

    Ταύτιση απόψεων ΓΣΕΕ-ΠΑΣΟΚ

    Το προεδρείο της ΓΣΕΕ και η κ. Διαμαντοπούλου εκτίμησαν ότι ο διάλογος πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και ότι δεν θα δώσει λύση στο μείζον πρόβλημα της Παιδείας μία συζήτηση που θα επικεντρωθεί μόνο στο λύκειο και την πρόσβαση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

    "Η παιδεία είναι η πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα, γι' αυτό και έχουμε ξεκινήσει ένα σύνολο συναντήσεων με κόμματα και φορείς, ώστε να υπάρξουν συναινέσεις και να υπάρξει η δυνατότητα εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης η οποία θα υποστηριχθεί από φορείς, κόμματα, από τους πολίτες, τους εκπαιδευτικούς, γιατί η Παιδεία δεν μπορεί να περιμένει. Ελπίζουμε, αυτό να το κατανοήσει η κυβέρνηση, να γεμίσει το "λευκό χαρτί" της και να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το θέμα του διαλόγου, ο οποίος ξεκίνησε δυστυχώς με τις χειρότερες συνθήκες", σημείωσε σε η κ. Διαμαντοπούλου

    "Διαπιστώσαμε, ότι την βασική προσέγγιση που έχουμε κάνει για τις εκπαιδευτικές ανισότητες και τις ζώνες εκπαιδευτικών προτεραιοτήτων, το κόμμα της αντιπολίτευσης την έχει ενσωματώσει στην προβληματική του, αλλά και στις προγραμματικές του δεσμεύσεις. Όμως πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να δούμε την ανάγκη του εθνικού κοινωνικού διαλόγου ευρύτερων συναινέσεων για το μεγάλο θέμα της παιδείας. Ανακοίνωσε η κυβέρνηση ένα διάλογο σε λευκό πίνακα. Λευκοί πίνακες στις μέρες μας δεν υπάρχουν. Μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει διάλογος, και η ΓΣΕΕ θα προσεγγίσει αυτό το ζήτημα με ιδιαίτερη υπευθυνότητα, αρκεί η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο" είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος.Με ανακοίνωση του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης τόνισε ότι στο ζήτημα της Παιδείας είναι αναγκαιότητα ένας ουσιαστικός διάλογος στον οποίο οφείλουν όλοι να συμμετάσχουν, κοινωνικοί εταίροι και κόμματα. Όσοι τον αρνούνται σήμερα, τονίζει ο κ. Πουπακης, εθελοτυφλούν κοιτώντας σταθερά στο παρελθόν.

    Είδηση: 18432

    [08] Πέταξαν παπούτσι στον Κινέζο πρωθυπουργό

    Ειδήσεις

    Νέα μόδα φαίνεται ότι δημιούργησε ο Ιρακινός δημοσιογράφος, που το Δεκέμβρη του 2008 πέταξε ένα από τα παπούτσια του στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ιράκ. Ακολούθησαν αρκετές διαδηλώσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, κυρίως για θέματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όπου η εκσφενδόνιση παπουτσιών αποτέλεσε την "καινοτομία" των διαδηλωτών.

    Στον κατάλογο των πληγέντων από παπούτσι (αν και δεν τον πέτυχε) προστέθηκε ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάοο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ο δράστης εκσφενδόνισε ένα αθλητικό παπούτσι προς τον Κινέζο πρωθυπουργό, φωνάζοντας "είναι σκάνδαλο", ενώ σχεδόν αμέσως οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στην αίθουσα τον συνέλαβαν και τον απομάκρυναν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η τελευταία ημέρα της επίσκεψης του κ. Τζιαμπάοο στη Βρετανία.

    Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 18447

    [09] Καφενείο Επιστήμης

    Ειδήσεις

    Το "Καφενείο της Επιστήμης" είναι ένα μέρος που ο οποιοσδήποτε μπορεί να πιει ένα καφέ ή ένα ποτήρι κρασί, συζητώντας για τα νεότερα επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα σε ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον. Έχει ως σκοπό να ανοίξει ένα διάλογο ανάμεσα στο κοινό και τους επιστήμονες. Ο διάλογος αυτός θα λειτουργεί αμφίδρομα, γεφυρώνοντας το χάσμα επικοινωνίας που υπάρχει ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Το "Καφενείο της Επιστήμης" είναι ένας θεσμός σχετικά νέος στην Ελλάδα. Το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ και οι Εκδόσεις ΑΒΓΟ, εγκαινιάζουν την Πέμπτη 5 Μαρτίου (στις 9 το βράδυ) τις εκδηλώσεις του "Καφενείου της Επιστήμης" στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.

    Η ιδέα του Καφενείου της Επιστήμης (Cafe Scientifique) ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '90 στη Γαλλία και τη Βρετανία και από τότε έχει επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη (βλ. www.cafescientifique.org).Το πνεύμα των Καφενείων της Επιστήμης είναι να κάνει την επιστήμη προσιτή σε όλους, να προσελκύσει ένα καινούργιο κοινό προς τις επιστήμες, να δώσει έμφαση στην αναζήτηση και στην επιστημονική περιέργεια, να λειτουργήσει καταλυτικά ως μια ευκαιρία ανανέωσης του θετικού λόγου περί επιστημών και να θέσει την επιστημονική σκέψη ως εισαγωγή στον κριτικό λόγο. Για το κοινό θα είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους επιστήμονες και να προσεγγίσουν επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα, ενώ οι επιστήμονες θα βρουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν την εργασία τους και να αφουγκραστούν τις ιδέες, τους φόβους, τις απορίες και τις ελπίδες, που έχει το ευρύ κοινό για την επιστήμη.

    Εκδηλώσεις του "Καφενείου της Επιστήμης" στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ

    Την Πέμπτη 5 Μαρτίου στις 21.00, το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ και οι Εκδόσεις ΑΒΓΟ, εγκαινιάζουν τις εκδηλώσεις του "Καφενείου της Επιστήμης" στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24, Αθήνα), με θέμα τη βιολογία, τη συμπεριφορά και το μέλλον του άνδρα, με την αφορμή της κυκλοφορίας του βιβλίου "Η καταγωγή του άνδρα" του Βρετανού γενετιστή Στηβ Τζόουνς, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο University College του Λονδίνου, καθώς και του φετινού Έτους Δαρβίνου. Ο Δρ. Γιώργος Ζαρκαδάκης, μηχανικός αυτομάτων συστημάτων, συγγραφέας και διευθυντής των Εκδόσεων ΑΒΓΟ (www.zarkadakis.com), και ο Δρ. Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, μοριακός βιολόγος-γενετιστής, Πρόεδρος της ΜΚΟ "Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo", θα μιλήσουν και θα συζητήσουν με το κοινό για τη βιολογία, τη συμπεριφορά και το μέλλον του άνδρα. Τα γένια των ανδρών μεγαλώνουν γρηγορότερα όταν προσδοκούν να κάνουν σεξ. Το καλοκαίρι παράγονται λιγότερα σπερματοζωάρια. Τα αγόρια με περιτομή φοβούνται περισσότερο τις ενέσεις από τα αγόρια που δεν έχουν υποστεί την επέμβαση. Το μέσο μήκος του ανδρικού πέους είναι δεκαπέντε εκατοστά, ενώ της αρσενικής γαλάζιας φάλαινας είναι τρία μέτρα. Αυτά είναι μερικά από τα δεδομένα για το αρσενικό φύλο που παρουσιάζει ο Στηβ Τζόουνς στο βιβλίο "Η καταγωγή του άνδρα", όπου εξερευνά την αρρενωπότητα βασισμένος στην εκρηκτική ανάπτυξη της σύγχρονης βιολογίας. Ξεκινώντας από το χρωμόσωμα Υ που καθορίζει το άρρεν, ο Τζόουνς παρουσιάζει όσα οι επιστήμονες γνωρίζουν για τις αρσενικές ορμόνες, την τριχόπτωση και τα "υδραυλικά" του αρσενικού οργάνου, τον φθίνοντα ρόλο των αρσενικών στη σημερινή κοινωνία, το λόγο που οι άντρες πεθαίνουν πιο νωρίς από τις γυναίκες, τα υπέρ και τα κατά του να είναι κανείς άνδρας κ.α.

    Οι Εκδόσεις ΑΒΓΟ, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, θα πραγματοποιήσουν άλλα έξι Καφενεία της Επιστήμης μέσα στο 2009, με αφορμή αντίστοιχες εκδόσεις.

    Είδηση: 18446


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 2 February 2009 - 19:01:55 UTC