Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απορρίπτει την εκλογολογία η κυβέρνηση
  • [02] Πολύχρονη η κρίση
  • [03] Επιμένουν σε Νίκαια - Προμαχώνα
  • [04] ¶ξιος ο Πατριάρχης Κύριλλος
  • [05] Ομαλή η διεξαγωγή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ
  • [06] Ιράκ: Σημαντική προσέλευση σουνιτών στις εκλογές
  • [07] Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις σε περιοχές της δυτ. Μακεδονίας
  • [08] Επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ

    [01] Απορρίπτει την εκλογολογία η κυβέρνηση

    Πολιτική

    Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ διαπιστώνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Alco που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα". Το ΠΑΣΟΚ, στην πρόθεση ψήφου προηγείται με 4,1% της ΝΔ, συγκεντρώνοντας τις προτιμήσεις του 31,9% έναντι 27,8% της ΝΔ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,5%, ο ΛΑΟΣ με 4%, και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,9%. Τα εκλογικά σενάρια, αλλά και το ενδεχόμενο συνεργασιών συντηρούνται στο πολιτικό σκηνικό, καθώς όλες οι σφυγμομετρήσεις, δεν δείχνουν αυτοδυναμία. Κορυφαίοι υπουργοί πάντως, διαμηνύουν ότι δεν συντρέχει λόγος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

    Η συζήτηση για πρόωρες εκλογές αποπροσανατολίζει από τα προβλήματα που υπάρχουν, σημείωσε ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης.

    Φέτος έχουμε μόνο ευρωεκλογές, τόνισε στη ΝΕΤ η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ αναφερόμενη στο ενδεχόμενο συνεργασίας κομμάτων σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης, υπογράμμισε πως στην πολιτική δεν υπάρχουν ταμπού.

    Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τόνισε και ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι ο ορίζοντας του κυβερνητικού έργου δεν είναι ούτε προεκλογικός, ούτε δημοσκοπικός.

    "Όποιος σκέπτεται εκλογές τώρα, θα τον θεωρούσα λίαν επιεικώς πολιτικά αφελή. ¶λλωστε και οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι ο λαός δεν θέλει εκλογές", ανάφερε ο πρώην υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".Κληθείς να σχολιάσει το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, λέει ότι οι δημοσκοπήσεις "είναι σαν την πυξίδα στο σκάφος, η οποία δείχνει στον καπετάνιο ότι παρεκκλίνει της σωστής πορείας του". "Και τότε -προσθέτει- ο καπετάνιος ή διορθώνει την πορεία του ή πέφτει σε ξέρα".

    Είναι σαφές ότι ζητάμε εκλογές γιατί δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, ανέφερε στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

    Σενάρια συνεργασιών

    Ο Θεόδωρος Πάγκαλος επισήμανε στον Ελεύθερο Τύπο ότι ένας συνασπισμός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μπορεί να προκύψει μόνο ως έσχατη ανάγκη. Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Συνασπισμό, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρει: "Δεν έχουμε πει ότι θα συγκυβερνήσουμε για πάντα. Έχουμε μιλήσει για ένα κοινό πρόγραμμα συγκυβέρνησης δύο ετών".

    "Το ΠΑΣΟΚ επενδύει στην κυβερνητική φθορά. Δεν έχει διατυπώσει σαφείς προγραμματικές θέσεις. Και όταν το κάνει, συνήθως διατυπώνει περισσότερες από όσες χρειάζονται. Μιλήσαμε για όμορο χώρο γιατί πράγματι με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ έχουμε βρεθεί μαζί στις κοινωνικές διεκδικήσεις", τόνισε σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Η κοινωνία θέλει άλλη κατεύθυνση και όχι απλά άλλη κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι "η Αριστερά χωρίς ισχυρή σύνδεση με τα κοινωνικά κινήματα είναι μια Αριστερά απονευρωμένη, ανίσχυρη, που δεν ενοχλεί κανέναν".

    Η προχθεσινή συνάντηση Παπανδρέου-Αλαβάνου δεν σημαίνει τίποτα καλό για τον ελληνικό λαό, σχολίασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρήγα.

    "Συζητώ με τους πάντες τα πάντα. Δεν έχω ταμπού. Εγώ δεν πιστεύω ότι οι μόνοι καλύτεροι είναι μέσα στη ΝΔ, υπάρχουν καλοί και στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν καλοί και στην Αριστερά", ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα". Ο κ. Καρατζαφέρης διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές γιατί θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία.

    Είδηση: 18405

    [02] Πολύχρονη η κρίση

    Ειδήσεις

    Την εκπόνηση νέου σχεδίου για την τόνωση της ρευστότητας της παραπαίουσας αμερικανικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι η κρίση θα είναι πολύχρονη, ανακοίνωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που ολοκληρώνονταν οι συνομιλίες στο Νταβός, με την Κίνα και την Ιαπωνία να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και τον ιδρυτή του θεσμού, Κλάους Σβαμπ, να ανακοινώνει πρωτοβουλία για παγκόσμιο ανασχεδιασμό της οικονομίας και πως η G20 δεν επαρκεί. Έξω από το κτήριο όπου διεξήχθη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, διαδηλωτές -με συνθήματα όπως "Είστε όλοι υπεύθυνοι για την κρίση"- συγκρούστηκαν με την Αστυνομία. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στη Γενεύη, σε διαδήλωση κατά της παγκοσμιοποίησης.

    Πρωταγωνίστριες Κίνα-Ιαπωνία

    Πυρετώδεις ήταν οι συνομιλίες στο Νταβός, παρά την αισθητή απουσία υψηλόβαθμων εκπροσώπων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίθετα, Κίνα και Ιαπωνία αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο, με τον πρωθυπουργό της τελευταίας να τάσσεται κατά του κρατικού προστατευτισμού και υπέρ του ελεύθερου εμπορίου.

    Πρωτοβουλία με στόχο τον επανασχηματισμό του παγκόσμιου δημοσιονομικού συστήματος αναλαμβάνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπως ο ιδρυτής του θεσμού Κλάους Σβαμπ κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της ετήσιας διάσκεψης στο Νταβός.

    "Είναι μια πρωτοβουλία που χαίρει της υποστήριξης σχεδόν όλων των πολιτικών ηγετών που βρίσκονταν εδώ στο Νταβός τις τελευταίες πέντε ημέρες" δήλωσε ο Σβαμπ και κατονόμασε συγκεκριμένα το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και τον πρωθυπουργό της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο.

    Ο Σβαμπ είπε ακόμη ότι οι επόμενες σύνοδοι κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) βιομηχανικά αναπτυγμένων οικονομιών δεν αρκούν για να επιλύσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση.

    "Δεν απευθύνεται στο σύνολο των θεμάτων" τόνισε ο Σβαμπ και πρόσθεσε ότι θα αντιμετωπίσει καλύτερα "τα τεχνικά" ζητήματα.

    Ο ίδιος είπε ακόμα ότι επιβάλλεται ο συστηματικός ανασχεδιασμός του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, των δημοσιονομικών κανονισμών και των εταιρικών διοικήσεων.

    "Το κλειδί είναι η παγκόσμια συνεργασία. Όχι μόνο μεταξύ των κυβερνήσεων αλλά μεταξύ όλων αυτών που έχουν μερίδιο στον έλεγχο των οικονομικών των κοινωνιών μας", κατέληξε ο Σβαμπ.

    Στο μεταξύ, η Βρετανία ήταν ο επόμενος σταθμός της περιοδείας του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο στην Ευρώπη, με στόχο την προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων. Τα κινεζικά νοικοκυριά έχουν ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά αποταμίευσης στον κόσμο, αγγίζοντας το 30%, σε σχέση με 1% στη Βρετανία και 0 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο Γκόρντον Μπράουν προσβλέπει στα μετρητά των Κινέζων για την τόνωση της εγχώριας οικονομίας, την ώρα που η κοινωνική δυσαρέσκεια φουντώνει.

    Χιλιάδες Βρετανοί απεργούν αντιδρώντας στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό κυρίως τομέα, από Ιταλούς και Πορτογάλους εργάτες.

    "Η κρίση θα διαρκέσει χρόνια"

    Με ρεαλισμό ο Μπάρακ Ομπάμα παραδέχτηκε στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό μήνυμα του ότι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης θα είναι καταστροφικές. Έδωσε όμως και όραμα σε χιλιάδες Αμερικανούς πολίτες που στενάζουν υπό τα βάρη των ενυπόθηκων δανείων, ανακοινώνοντας την εκπόνηση ενός νέου σχεδίου, που θα τονώσει τη ρευστότητα.

    Η αποκάλυψη ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,8%, το τελευταίο τετράμηνο σήμανε συναγερμό στις χρηματαγορές. Ο Dow Jones γνώρισε τον χειρότερο Ιανουάριο της ιστορίας του, καταγράφοντας απώλειες κοντά στο 9%. Ο πρώτος μήνας του χρόνου αποτελεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, προάγγελο της χρονιάς που ακολουθεί.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να παρουσιάσει σύντομα νέο σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομία, τονίζοντας ότι η έξοδος από την κρίση θα χρειαστεί χρόνια και όχι μήνες.

    "Σύντομα ο υπουργός Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ θα ανακοινώσει μια νέα στρατηγική για την ανάκαμψη του οικονομικού μας συστήματος που θα επαναφέρει την πιστωτική ροή στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά" δήλωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος στο εβδομαδιαίο του ραδιοφωνικό διάγγελμα.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγησε ότι το σχέδιό του θα διασφαλίζει ότι οι επικεφαλής των εταιριών δεν θα πλουτίζουν εις βάρος του φορολογούμενου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    BBC: Davos finds no answers to crisis

    Είδηση: 18406

    [03] Επιμένουν σε Νίκαια - Προμαχώνα

    Κοινωνία

    Επιμένουν και παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, αλλά και στη Νίκαια της Λάρισας, όπου σε κρίσιμη συνέλευση το απόγευμα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την περαιτέρω στάση τους. Στο Ηράκλειο Κρήτης, οι δρόμοι άνοιξαν και οι αγρότες αναχωρούν το βράδυ για την Αθήνα με τρακτέρ και φορτηγά, προκειμένου να επιδώσουν τη Δευτέρα ψήφισμα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης, από τα Χανιά, τους απηύθυνε έκκληση να μην πάρουν μαζί τους οχήματα, καθώς θα δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο. Από την πλευρά του Ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος θα ενημερώσει την Τρίτη στις Βρυξέλλες, την αρμόδια Επίτροπο της Κομισιόν σχετικά με τις αποζημιώσεις, σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής" τονίζει ότι οι ρυθμίσεις είναι απολύτως συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία και εκφράζει την ικανοποίησή του για την εμπιστοσύνη των αγροτών. Σε δημοσκόπηση της Rass που δημοσιεύεται στο "Παρόν της Κυριακής", το 45,1% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει ικανοποιητικό το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το 36,7% θεωρεί ότι έπρεπε να δοθούν περισσότερα.

    "Ραντεβού" έξω από το Υπουργείο Αγροτικής ΑνάπτυξηςΨήφισμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη, θα επιδώσουν τη Δευτέρα αγρότες της Κρήτης, που αναμένονται στον Πειραιά με τα τρακτέρ τους.

    "Μετά τις εξαγγελίες για τα μέτρα διαπιστώσαμε ότι η Κρήτη είναι ένα κομμάτι στο χάρτη που μάλλον η κυβέρνηση δεν το είδε. Και το λέμε αυτό γιατί στα 500 εκατ. δεν αναφέρεται κανένα από τα προϊόντα της Κρήτης" δήλωσε ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου.

    Στη σύσκεψη που συγκλήθηκε χθες από αγρότες από όλη την Κρήτη παραβρέθηκαν δήμαρχοι, νομάρχες και εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, αλλά κυρίως 10 από τους 16 βουλευτές του νησιού που δήλωσαν ότι είναι στο πλευρό τους.

    Σήμερα, οι αγρότες του Ηρακλείου, άνοιξαν το μπλόκο στα Λινοπεράματα και χάραξαν πορεία για Αθήνα, σημειώνοντας πως εάν δεν ευδοκιμήσουν οι συνομιλίες με τον Υπουργό θα ανασυνταχθούν και θα επιστέψουν εν καιρώ με νέες κινητοποιήσεις. Ανοιχτό πλέον και το μπλόκο στο "Πλατανι".

    Οι αγρότες της Κρήτες αναμένεται να επιβιβαστούν σε δύο καράβια στο Ηράκλειο και στη Σούδα, απόψε στις 21.00. Στο λιμάνι του Ηρακλείου, πάντως, βρίσκεται εισαγγελέας, καθώς ο νόμος απαγορεύει τη μεταφορά τρακτέρ εκτός του νομού όπου εκδόθηκε η άδεια κυκλοφορίας τους.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης, από τα Χανιά, τους απηύθυνε έκκληση να μη μεταβούν στην Αθήνα, καθώς θα δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα.

    "Εγώ δεν έχω το δικαίωμα να πω ότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα να διεκδικεί, αλλά πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτοί που δημιουργούν αυτά τα πράγματα, ότι θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα και θα φέρουν απέναντί τους ολόκληρη την κοινωνία του νομού Αττικής. Γι' αυτό και κάνω έκκληση να πάνε ως άτομα, ως αγρότες να διαδηλώσουν, να διεκδικήσουν, αλλά όχι τρακτέρ, όχι αυτοκίνητα, όχι αγροτικά, γιατί θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα το οποίο επαναλαμβάνω θα φέρει απέναντί τους μια ολόκληρη κοινωνία", είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

    Ο κ. Χατζηδάκης, πάντως, είναι ενήμερος για την άφιξη τους. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής", σημειώνει ότι μοναδικό κριτήριο για τα μέτρα ήταν "οι πραγματικές ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες" και χαρακτηρίζει "επιπόλαιο" τον "ισχυρισμό ότι οι αποζημιώσεις δόθηκαν με γεωγραφικά κριτήρια". Επίσης τονίζει ότι "προσφέρουν κακή υπηρεσία όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τις ελληνικές θέσεις στις Βρυξέλλες".

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαμηνύει ότι δεν μπορεί να δοθούν χρήματα για αποζημιώσεις πέραν του πακέτου των 500 εκατ. ευρώ . Οπως τονίζει ο κ. Χατζηγάκης , που αύριο μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις, στον εξαντλητικό διάλογο έλαβαν μέρος εκπρόσωποι αγροτών, συνδικαλιστές και βουλευτές της Κρήτης.

    Εξάλλου, απηύθυνε έκκληση στους Κρητικούς αγρότες να μη δυσκολέψουν τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, να μη διαχωρίζουν τον αγώνα τους από τη στάση όλων των άλλων αγροτών της Ελλάδος και, να μη δημιουργήσουν κλίμα έντασης και αναταραχής στην Αθήνα, της οποίας οι καταστηματάρχες και οι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Παράλληλα, ο κ. Χατζηγάκης σημείωσε ότι οι πόρτες του υπουργείου και του γραφείου είναι ανοιχτές για όλους.

    Ανυποχώρητοι και οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας.

    Ζητούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα και δηλώνουν πως τα προβλήματα τους δεν έχουν λυθεί. Το απόγευμα στις 18:00 συνεδριάζουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.

    Το πρωί οι αγρότες που κρατούν κλειστό τον Προμαχώνα για 14η ημέρα άνοιξαν το μπλόκο για μία ώρα προκειμένου να περάσουν τα φορτηγά με ευπαθή προϊόντα. Επίσης επιτρέπουν τη διέλευση των επιβατικών λεωφορείων.

    "Μέχρι την Τετάρτη στις 8 το βράδυ που θα γίνει η γενική συνέλευση των αγροτών θα είμαστε εδώ ανυποχώρητοι", είπε ο Παύλος Αραμπατζής μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Σερρών.

    Σε δημοσκόπηση της Rass για το Παρόν, το 55,4% των ερωτηθέντων συμφωνεί με το επιχείρημα των αγροτών ότι ο αποκλεισμός των εθνικών οδών ήταν ο μόνος τρόπος για να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης και να αναγκάσουν την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

    Το 27,2% πιστεύει ότι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους αγρότες ευθύνονται οι διαχρονικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Η σημερινή κυβέρνηση λέει το 22,4%, ενώ το 21,8 % επιρρίπτει την ευθύνη στις προηγούμενες κυβερνήσεις και το 15,4% στους ίδιους τους αγρότες που δεν αξιοποίησαν σωστά τις επιδοτήσεις της ευρωπαϊκής ένωσης τα τελευταία 25 χρόνια.

    Οκτώ στους 10 ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν δίκαια τα αιτήματα των αγροτών ενώ 12,3% τα θεωρεί δίκαια μεν αλλά άκαιρα ή και υπερβολικά.

    Είδηση: 18402

    [04] ¶ξιος ο Πατριάρχης Κύριλλος

    Ειδήσεις

    Ενθρονίστηκε ο νέος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, σε λαμπρή τελετή που έγινε στον καθεδρικό ναό του Ιησού Σωτήρα, στη Μόσχα. "¶ξιος, άξιος, άξιος", φώναξαν στα ελληνικά οι 4.000 προσκεκλημένοι στην τελετή, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι άλλων δογμάτων, πολιτικοί και πιστοί ορθόδοξοι. Από τη στιγμή που ακούστηκε το "άξιος", ο Κύριλλος, που εξελέγη την Τρίτη ως επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, θεωρείται και επισήμως Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών. Στην τελετή ενθρόνισης του πατριάρχη ήταν παρόντες ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός, Βλάντιμιρ Πούτιν. Συγχαρητήρια επιστολή προς τον νεοεκλεγέντα Πατριάρχη απέστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην οποία τονίζει ότι η ανάδειξη του σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή για την Εκκλησία της Ρωσίας και επισημαίνει τους δεσμούς μεταξύ των ομοδόξων λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας.

    Και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον κ. Κύριλλο.

    Στην επιστολή του ο Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι ο νέος Πατριάρχης, όπως ο αείμνηστος προκάτοχός του Πατριάρχης Αλέξιος, θα οδηγήσει την Εκκλησία της Ρωσίας σε μια νέα εποχή.

    Είδηση: 18394

    [05] Ομαλή η διεξαγωγή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ

    Κοινωνία

    Δίχως προβλήματα και με ελαφρά μειωμένο το ποσοστό συμμετοχής, σε σχέση με την πρώτη ημέρα των εξετάσεων χθες Σάββατο, ολοκληρώθηκε σήμερα η δεύτερη μέρα του γραπτού διαγωνισμού των υποψηφίων στη Β' Θεματική ενότητα (Γενική Διδακτική-Παιδαγωγικά και Ειδική Διδακτική), που διεξήχθη στο πλαίσιο για την κατάρτιση πινάκων διοριστέων εκπαιδευτικών λειτουργών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το ΑΣΕΠ. Το συγκεντρωτικό ποσοστό συμμετοχής των υποψηφίων ανήλθε στο 79,1%. Προσήλθαν 26.787 από τους 33.855 υποψηφίους. Χθες, πρώτη μέρα των εξετάσεων, το ποσοστό συμμετοχής των υποψηφίων ανήλθε στο 82%, ενώ συνολικά και τις δύο μέρες προσήλθαν 54.561 υποψήφιοι εκπαιδευτικοί.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: ΑΣΕΠ: Χωρίς προβλήματα η πρώτη ημέρα του διαγωνισμού

    Είδηση: 18408

    [06] Ιράκ: Σημαντική προσέλευση σουνιτών στις εκλογές

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Στο 51% ανήλθε η συνολική συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη των περιφερειακών συμβουλίων στο Ιράκ, ενώ στις αντίστοιχες εκλογές του 2005 η συμμετοχή είχε φθάσει το 55,7%. Η προσέλευση ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη ωστόσο πολλοί εκ των εκλογέων ήταν Σουνίτες που είχαν μποϊκοτάρει την προηγούμενη ψηφοφορία. Περισσότερο από 7 εκατομμύρια Ιρακινοί ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες σε κλίμα ηρεμίας για να αναδείξουν τα μέλη των περιφερειακών συμβουλίων που επελέγησαν από 14.431 υποψηφίους, οι οποίοι θα καταλάβουν 440 έδρες. Το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στο Ιράκ ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα η εκλογική επιτροπή, η λίστα υποψηφίων που υποστηρίχθηκε από τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι αλ-Μάλικι έρχεται πρώτη στις σιιτικές περιοχές και συγκεκριμένα σε έξι επαρχίες και στη Βαγδάτη. Στην σιιτική επαρχία Κερμπάλα η "συμμαχία του κράτους δικαίου" έρχεται δεύτερη.

    Συγχαρητήρια Ομπάμα

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτησε την ειρηνική διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών στο Ιράκ και τις χαρακτήρισε σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανάληψης της ευθύνης των Ιρακινών για το μέλλον τους.

    "Συγχαίρω το λαό του Ιράκ για τη σημαντική διεξαγωγή σήμερα των περιφερειακών εκλογών", αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου Ομπάμα.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα, που έχει υποσχεθεί την επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ, πρόκειται να αποφασίσει σύντομα για τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσει την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Επικαλούμενος τον τρόπο χειρισμού των εκλογών από την ιρακινή κυβέρνηση και το ρόλο των δυνάμεων ασφαλείας στην προστασία των εκλογικών τμημάτων, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε " Αυτό το σημαντικό βήμα προς τα εμπρός πρέπει να συνεχιστεί με τη διαδικασία των Ιρακινών να αναλάβουν την ευθύνη για το μέλλον τους"Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18404

    [07] Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις σε περιοχές της δυτ. Μακεδονίας

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Με δυσχέρεια διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε ορισμένα τμήματα του οδικού δικτύου της δυτικής Μακεδονίας, λόγω της χιονόπτωσης. Όπως ενημερώνει η γενική αστυνομική διεύθυνση περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κρίνεται απαραίτητη στους νομούς Καστοριάς και Φλώρινας. Συγκεκριμένα, στην επαρχιακή οδό Καστοριάς -Φλώρινας, μέσω Βιτσίου, (22ο-28ο χλμ) και στην επαρχιακή οδό Καστοριάς-Αμυνταίου (30ο-43ο χλμ). Επίσης, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων επιβάλλεται: Στις επαρχιακές οδούς, Φλώρινας-Καστοριάς, μέσω Βίγλας, (6ο -28ο χλμ) και Φλώρινας-Καστοριάς, μέσω Βιτσίου, (18ο -30ο χλμ) αλλά και στην επαρχιακή οδό Αετού-Νυμφαίου. Στους νομούς Γρεβενών και Κοζάνης και στο υπόλοιπο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο η συγκοινωνία διεξάγεται κανονικά. Για σήμερα Κυριακή αναμένεται επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά το απόγευμα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και θυελλώδεις νότιους ανέμους, ωστόσο από Δευτέρα θα υπάρξει βελτίωση του καιρού.

    Για τη Δευτέρα αναμένονται νεφώσεις με βροχές, καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα (με εξαίρεση την Κρήτη όπου θα σημειωθούν νεφώσεις αυξημένες μέχρι το μεσημέρι) και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης της ηπείρου και πιθανώς της Θεσσαλίας. Γρήγορη βελτίωση αναμένεται ωστόσο από τα δυτικά, ενώ η θερμοκρασία θα καταγράψει μικρή άνοδο κυρίως στα κεντρικά και νότια.

    Την Τρίτη θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες στα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο όπου θα σημειωθούν σποραδικές βροχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, ενώ στην κεντρική και νότια Ελλάδα θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

    Είδηση: 18400

    [08] Επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ

    Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο έγινε εναντίον αυτοκινητοπομπής των ξένων δυνάμεων στα περίχωρα της Καμπούλ, με συνέπεια να τραυματιστούν τρεις Αφγανοί πολίτες, σύμφωνα με την αστυνομία. Η επίθεση έγινε κοντά σε γέφυρα στη δυτική πλευρά της αφγανικής πρωτεύουσας. Η συγκεκριμένη οδός χρησιμοποιείται συχνά από τις αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις, που γίνονται στόχος των Ταλιμπάν. Εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσαν ότι δεν έχουν πληροφορίες για θύματα μεταξύ των ξένων στρατιωτών που βρίσκονταν στην αυτοκινητοπομπή που έγινε στόχος.

    Είδηση: 18395


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 1 February 2009 - 18:33:23 UTC