Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνελήφθη ο ετεροθαλής αδελφός του Ομπάμα
  • [02] Ανέκρουσε πρύμναν για Ομπάμα ο Φιντέλ Κάστρο
  • [03] Μεντβέντεφ για Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και South Stream
  • [04] Φρένο στα σενάρια περί εκλογών
  • [05] Εξετάζονται οι προσφορές για την ΟΑ
  • [06] Χιόνια σε πολλές περιοχές της χώρας
  • [07] Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία
  • [08] ΗΠΑ: Επτά νεκροί από ανατροπή λεωφορείου
  • [09] Νέα θεωρία για την καταγωγή των γαλαξιών
  • [10] Η ... κατάρα του πρώτου μεγάλου έρωτα

    [01] Συνελήφθη ο ετεροθαλής αδελφός του Ομπάμα

    Ειδήσεις

    Ο Κενυάτης ετεροθαλής αδελφός του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συνελήφθη στο Ναϊρόμπι, όπου ζει μόνιμα, για κατοχή μικροποσότητας μαριχουάνας. Εναντίον του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και θα εμφανιστεί στο δικαστήριο τη Δευτέρα. Ο ίδιος δήλωσε αθώος. "Με συνέλαβαν στο σπίτι μου. Δεν γνωρίζω γιατί με κατηγορούν" είπε στους δημοσιογράφους. Ο Τζορτζ Ομπάμα, που είναι 26 ετών, έχει τον ίδιο πατέρα με τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά οι δυο τους γνωρίζονται ελάχιστα. Ο Κενυάτης πατέρας του Μπαράκ Ομπάμα, τότε κάτοικος ΗΠΑ, εγκατέλειψε τη μητέρα του προέδρου όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος.

    Σε δηλώσεις του πέρυσι στο περιοδικό Vanity Fair ο Τζορτζ Ομπάμα είπε πως έχει συναντήσει τον διάσημο ετεροθαλή αδελφό του, μόλις δύο φορές. Μία φορά όταν ήταν πέντε ετών κι άλλη μία το 2006 όταν επισκέφτηκε την Ανατολική Αφρική. "Ήταν σαν γνωρίζω έναν εντελώς άγνωστο" σχολίασε.

    Ο Τζορτζ Ομπάμα σπουδάζει μηχανικός και δουλεύει σε μια οργάνωση νέων στη Χουρούμα, όπου ζει.

    Είδηση: 18382

    [02] Ανέκρουσε πρύμναν για Ομπάμα ο Φιντέλ Κάστρο

    Σε μία αιφνίδια μεταστροφή ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο επέκρινε τις πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τις χαρακτήρισε "απατηλές" και τις συνέκρινε με αυτές του προκατόχου του Τζορτζ Μπους. Σε δύο άρθρα, την περασμένη εβδομάδα, ο Κάστρο είχε τονίσει την "ειλικρίνεια" και την "εντιμότητα" τοy νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου. Αλλά στα τελευταία σχόλιά του που μεταδόθηκαν χθες από κουβανικά μέσα ενημέρωσης, ο Φιντέλ-που δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τον Ιούλιο του 2006-χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, κάτι που στο παρελθόν έκανε μόνο για τον Μπους.

    Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ δείχνει ότι οι ΗΠΑ "ποτέ δεν θα κρατήσουν αποστάσεις από το Ισραήλ... είναι μέθοδος συμβολής στη γενοκτονία των Παλαιστινίων. Η υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ δείχνει τον απατηλό χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής της", είπε.

    Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, στον οποίο ο Φιντέλ μεταβίβασε επίσημα την εξουσία πριν από ένα χρόνο, έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι θέλει να συνομιλήσει με τον Ομπάμα σε κάποιο "ουδέτερο μέρος" και υπό ορισμένους όρους.

    Ο Φιντέλ υποστήριξε ότι ο νέος αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει τις πολιτικές του Μπους με τον οποίο η Αβάνα είχε αποκλείσει κάθε πιθανότητα διαλόγου.

    Ο Ομπάμα, απλά "καλοπιάνει" την Ρωσία, την Κίνα, την Ευρώπη, την Λατινική Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κούβας, λέει ο Φιντέλ που αντιμετώπισε αρνητικά ακόμη και την απόφαση του αμερικανού προέδρου να κλείσει την στρατιωτική φυλακή στο Γκουαντάναμο-μία κίνηση που αναλυτές είχαν θεωρήσει ότι θα ήταν η αφετηρία για μία πιθανή επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Φιντέλ Κάστρο χαρακτήρισε τα σχόλια του Ομπάμα για τις πιθανότητες να επιστραφεί η εδαφική περιοχή στην Κούβα ως μία περαιτέρω απόδειξη του "απατηλού χαρακτήρα" της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ο Κάστρο θεωρεί την αμερικανική βάση στο Γκουαντάναμο παράνομη. Σύμφωνα με μία συμφωνία που αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά το 1934 η μίσθωση της βάσης μπορεί να τερματιστεί μόνο εάν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.

    Είδηση: 18381

    [03] Μεντβέντεφ για Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και South Stream

    Ειδήσεις

    Τα σχέδια των αγωγών "Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη" και "South Stream" είναι από τα πλέον σημαντικά τόσο για τη Ρωσία, όσο και για την Ευρώπη, γι' αυτό και δεν θα επηρεαστούν από τις περικοπές της κρίσης, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας στη βουλγαρική τηλεόραση, λίγο πριν υποδεχθεί στη Μόσχα τον Βούλγαρο ομόλογό του Γκεόργκι Παρβάνοφ. "Πρέπει να ξεχωρίσουμε την ήρα από το σιτάρι, πρέπει να επικεντρωθούμε στα πλέον ωφέλιμα και σημαντικά σχέδια, και αυτά τα σχέδια μου φαίνεται ότι είναι πολύ ωφέλιμα και για τη Βουλγαρία και για τη Ρωσία και για την Ευρώπη συνολικά, και προς τα εκεί πρέπει να κατευθύνουμε τις βασικές μας προσπάθειες", σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Την προώθηση των σχεδίων του πετρελαιαγωγού "Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη" και του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream" προτίθεται να συζητήσει ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον Βούλγαρο ομόλογό του Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα για να εγκαινιάσει στις 4 Φεβρουαρίου το "έτος Βουλγαρίας" στη Ρωσία.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη "κρίση του αερίου", η οποία είχε ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις στη Βουλγαρία, ο κ. Μεντβέντεφ είπε ότι είναι λυπηρό και πρέπει να αποφευχθεί στο μέλλον να εξαρτάται η παροχή του φυσικού αερίου "από την πολιτική κατάσταση σε χώρα-διαμετακομιστή", προτείνοντας να υπάρξουν νέες διαβουλεύσεις και συμφωνίες με τα ευρωπαϊκά κράτη.

    "Δεν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ιδανικό μοντέλο, αλλά πρέπει να επιδιώξουμε να διασφαλίσουμε ένα αξιόπιστο διεθνές νομικό καθεστώς ελέγχου και νομίζω ότι συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν", είπε ο κ. Μεντβέντεφ, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη θέση της ΕΕ, η οποία συνέβαλε στην υπέρβαση της κρίσης.

    Είδηση: 18379

    [04] Φρένο στα σενάρια περί εκλογών

    Πολιτική

    Η θωράκιση των θέσεων εργασίας και η ενίσχυση των κοινωνικά ασθενέστερων αποτελούν το πεδίο δράσης της κυβέρνησης, με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία της χώρας από τη διεθνή οικονομική κρίση. Την ίδια ώρα, τέλος στην εκλογολογία βάζουν κορυφαίοι υπουργοί, καθώς θεωρούν ότι η συζήτηση για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες κάνει κακό στη χώρα, μεσούσης της διεθνούς κρίσης "Όχι" στην εκλογολογία, λέει και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είναι καλεσμένη στην εκπομπή της ΝΕΤ "Άλλη Όψη", που θα προβληθεί απόψε στις 17:00.

    Στην απορρόφηση των κραδασμών της διεθνούς κρίσης εστιάζει το κυβερνητικο στρατόπεδο, κλείνοντας παράλληλα κάθε συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, η οποία χαρακτηρίζεται επιζήμια για την οικονομία.

    Το μεσημέρι της Δευτέρας, την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει το προεδρείο της ΓΣΕΕ, με θέμα την περιφρούρηση των θέσεων εργασίας, μεσούσης της κρίσης.

    Την ίδια ώρα, κορυφαίοι υπουργοί επισημαίνουν ότι οι μόνες εκλογές μέσα στο 2009 θα είναι οι Ευρωεκλογές. Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Άλλη Όψη" αναφέρθηκε στα μέτρα για τους μη προνομιούχους, ενώ, στον "Ελεύθερο" επισημαίνει ότι ο τόπος αυτή τη στιγμή δεν έχει ανάγκη από βουλευτικές εκλογές, προσθέτοντας ότι η διάχυτη εκλογολογία αποβαίνει σε βάρος της χώρας.

    "Η ισχυρή εντολή που λάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2007 είναι ακόμη νωπή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος νέας προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν διαπραγματεύεται την αξιοπιστία της. " λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμάράκης στην "Ημερησία".

    Κατά των πρόωρων εκλογών τάσσεται και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον "Κόσμο του Επενδυτή", σημειώνοντας ότι αυτή την ώρα η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ο δημόσιος διάλογος νηφαλιότητα και ψυχραιμία.Στη θέση του περί εκλογών με αφορμή την εκλογή προέδρου δημοκρατίας εμμένει ο Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξη του στην "Ημερησία": "Ο σεβασμός στο θεσμό αλλά και στο πρόσωπο του καθόλα άριστου Προέδρου της Δημοκρατίας, ουδόλως μειώνεται από την πολιτική θέση να μην επιτρέψουμε σε μια καταστροφική κυβέρνηση να παραμείνει στην κυβέρνηση έως το Σεπτέμβριο του 2011 στην εξουσία."

    Σημειώνεται ότι στις 12 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί στη Βουλή η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την Οικονομία.

    Είδηση: 18375

    [05] Εξετάζονται οι προσφορές για την ΟΑ

    Πολιτική

    Με προσφορές και για τις τρεις εταιρίες της Ολυμπιακής ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου της Ολυμπιακής. Οι προσφορές εξετάζονται από τους συμβούλους ιδιωτικοποίησης που έχει ορίσει η ελληνική κυβέρνηση και τον Επίτροπο παρακολούθησης που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων την ερχόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη. Σημειώνεται ότι υποβλήθηκαν προσφορές για την "Πάνθεον", που εκτελεί το πτητικό πρόγραμμα, την Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης και την Εταιρεία Τεχνικής Βάσης.

    Πηγές: ΝΕΤΣχετικά άρθρα: Εκπνέει απόψε η προθεσμία για τους μνηστήρες της Ο.Α.

    Είδηση: 18374

    [06] Χιόνια σε πολλές περιοχές της χώρας

    Κοινωνία

    Χιονίζει από το πρωί του Σαββάτου σε πολλές περιοχές της βόρειας, δυτικής και κεντρικής Ελλάδας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου στους νομούς Ιωαννίνων και Τρικάλων, καθώς και ορεινούς δρόμους των νομών Φλώρινας, Καστοριάς, Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας και Βοιωτίας. Στο νομό Ιωαννίνων χιονίζει από το πρωί, ακόμα και μέσα στην πόλη, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα, ωστόσο η κατάσταση ελέγχεται και κανένα χωριό δεν είναι αυτή τη στιγμή αποκλεισμένο. Το μεγαλύτερο ύψος χιονιού έχει πέσει στα Τζουμερκα, τα Ζαγοροχώρια, την Κατάρα, στην περιοχή του Μετσόβου και στο Καλέντζι. Είκοσι δύο μηχανήματα της Νομαρχίας Ιωαννίνων, 14 των Δήμων και 10 μισθωμένα εργάζονται από το πρωί σε όλο το επαρχιακό δίκτυο για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

    Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

    Χιονόπτωση σημειώνεται στις ορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Στο νομό Καστοριάς, αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων από το 22ο έως το 28ο χλμ της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 20ο έως το 50ο χλμ της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), καθώς και από το 26ο έως το 43ο χλμ της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Αμυνταίου.

    Στο νομό Φλώρινας, όπου η χιονόπτωση συνεχίζεται, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας), καθώς και στην επαρχιακή οδό Αετού - Νυμφαίου.

    Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται, επίσης, η κίνηση των οχημάτων από το 13ο χλμ της επαρχιακής οδού Γρεβενών Σμίξης-Σαμαρίνας έως το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας και τη Σαμαρίνα.

    Τέλος, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Πτολεμαΐδας - Βλάστης, από το 12ο έως το 24ο χιλιόμετρο.Πρόγνωση καιρούΤην Κυριακή αναμένεται επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά το απόγευμα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και θυελλώδεις νότιους άνεμους.

    Ειδικότερα, για τη Θράκη προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Στη Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά και τα ημιορεινά. Μετά το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μηδέν έως 10 βαθμούς, ενώ στη Δυτική Μακεδονία δεν θα ξεπεράσει τους 6 βαθμούς.

    Στη Δυτική Ελλάδα αναμένονται τοπικές νεφώσεις με λίγες ασθενείς βροχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Το απόγευμα οι βροχές θα ενταθούν και το βράδυ θα εκδηλωθούν καταιγίδες που τη νύχτα θα είναι κατά τόπους ισχυρές, ενώ θα χιονίσει στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και μετά το μεσημέρι 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στις βορειότερες περιοχές η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και λίγα χιονιά στα ορεινά. επιδείνωση του καιρού από αργά το απόγευμα με βροχές, στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές καταιγίδες και χιονιά στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας. Η θερμοκρασία θα φτάσει έως του 13 βαθμούς Κελσίου.

    Στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμο θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί 5 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα. Το θερμόμετρο θα δείξει από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

    Στα νησιά ανατολικού αιγαίου και Δωδεκάνησα αναμένονται τοπικές νεφώσεις, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ που από αργά το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις και βροχές από το βράδυ, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει έως 13 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές και πιθανόν ασθενείς Χιονοπτώσεις στα ορεινά. Το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν. Η θερμοκρασία θα είναι από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

    Είδηση: 18373

    [07] Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία

    Πολιτική

    Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε το βράδυ της Παρασκευής η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στη Ρόδο. Η υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη γειτονική χώρα να μείνει μακριά από πρακτικές έντασης στο Αιγαίο, τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες, και να εργαστεί για την βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι "θα συνεχίσουμε να απαντάμε άμεσα σε κάθε πρόκληση" και πως "θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε όλα τα μέσα που διαθέτει η χώρα μας για πλήρη υπεράσπιση και ενίσχυση των εθνικών μας συμφερόντων".

    Ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων προβλέπει ο πρέσβης των ΗΠΑ

    Στο μεταξύ, με συνέντευξη του στα "Νέα" ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ εκφράζει την αισιοδοξία ότι με την εκλογή Ομπάμα θα ενδυναμωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών και πως θα λυθεί το θέμα με τη βίζα.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Σπέκχαρντ αναφέρει: "Θα δείτε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκμεταλλεύονται αυτή τη νέα ευκαιρία, θα δείτε μια πιο σθεναρή δέσμευση απέναντι στην Ελλάδα και περισσότερη συνεργασία".

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 18372

    [08] ΗΠΑ: Επτά νεκροί από ανατροπή λεωφορείου

    Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εννέα τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε την Παρασκευή στην Αριζόνα. Σύμφωνα τηλεοπτικούς σταθμούς, όλα τα θύματα επέβαιναν σε τουριστικό λεωφορείο που ανατράπηκε από άγνωστη αιτία μέχρι στιγμής σε δρόμο 360 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Φοίνιξ μεταξύ της πόλης Κίνγκμαν (Αριζόνα) και του Λας Βέγκας (Νεβάδα). Σύμφωνα με το δίκτυο CNN, το λεωφορείο μετέφερε Κινέζους τουρίστες, από το Λας Βέγκας στην Αριζόνα. Εκπρόσωπος της αστυνομίας της πολιτείας της Αριζόνας ανέφερε ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και οι αστυνομικοί προσπαθούν να εξακριβώσουν τια ταυτότητες των θυμάτων.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18369

    [09] Νέα θεωρία για την καταγωγή των γαλαξιών

    Μια νέα θεωρία για το πώς σχηματίσθηκαν οι γαλαξίες στο σύμπαν, πριν δισεκατομμύρια χρόνια, διατυπώθηκε από κοσμολόγους του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, σε συνεργασία με αστρονόμους του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και γάλλους ερευνητές. Η σχετική μελέτη, υπό τον καθηγητή φυσικής Αβισάι Ντέκελ, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nature". Η νέα θεωρία βασίζεται σε νέες γερμανικές αστρονομικές παρατηρήσεις υπό τον καθηγητή Ράιχερντ Γκέντσελ, καθώς και σε προσομοιώσεις που έκαναν οι γάλλοι επιστήμονες υπό τον καθηγητή Ρομέν Τεσιέ σε έναν από τους ισχυρότερους υπερ-υπολογιστές της Ευρώπης. Ισχυρίζεται ότι οι γαλαξίες βασικά σχηματίσθηκαν ως αποτέλεσμα ισχυρών κοσμικών ρευμάτων κρύων αερίων, κυρίως υδρογόνου, και όχι, όπως υποστηρίζει η κυρίαρχη σήμερα θεωρία, από γαλαξιακές συγχωνεύσεις. Οι τελευταίες, κατά τους επιστήμονες, έπαιξαν περιορισμένο ρόλο στη διαμόρφωση του σύμπαντος.

    Οι γαλαξίες είναι οι βασικοί δομικοί "λίθοι" του σύμπαντος. Καθένας περιλαμβάνει περίπου 100 δισ. άστρα, σαν τον ήλιο μας. Κάθε γαλαξίας περιβάλλεται από μια σφαιρική άλω σκοτεινής ύλης που ανιχνεύεται έμμεσα μέσω της βαρυτικής της επίδρασης και της οποίας η ακριβής φύση είναι άγνωστη. Δύο είναι τα βασικά είδη γαλαξιών: οι σπειροειδείς (όπως ο δικός μας) και οι ελλειπτικοί.

    Οι σπειροειδείς γαλαξίες είναι περιστρεφόμενοι δίσκοι πλούσιοι σε αέριο υδρογόνο και αποτελούν πηγή συνεχούς γέννησης νέων άστρων, τα οποία δίνουν μια μπλε απόχρωση στους γαλαξίες. Αντίθετα, οι ελλειπτικοί γαλαξίες έχουν ογκωδέστερο και λιγότερο επίπεδο σχήμα και κυρίως αποτελούνται από παλαιότερα κοκκινωπά άστρα χωρίς την ύπαρξη αερίων.

    Η βασική πρόκληση των σύγχρονων κοσμολόγων είναι να καταλάβουν πώς σχηματίσθηκαν τα δύο διαφορετικά είδη γαλαξιών. Το μέχρι σήμερα γενικά αποδεκτό μοντέλο υποστηρίζει ότι αέρια σε σφαιρική μορφή δημιουργούν ένα κεντρικό δίσκο, που μετά συγχωνεύεται με άλλους παρόμοιους δίσκους. Τα άστρα θεωρείται ότι σχηματίζονται αργά μέσα στους αεριώδεις δίσκους, αλλά σε κάθε συγχώνευση δίσκων τα συγκρουόμενα αέρια παράγουν μαζικά νέα άστρα.

    Όμως το θεωρητικό αυτό μοντέλο εσχάτως έχει τεθεί υπό σχετική αμφισβήτηση, καθώς προστίθενται αστρονομικές παρατηρήσεις από νέα ισχυρότερα τηλεσκόπια, από όπου προκύπτει μια διαφορετική εικόνα: πριν 10 δισ. χρόνια, πολλοί μεγάλοι γαλαξίες όντως δημιουργούσαν πολλά νέα άστρα, όμως δεν φαίνεται αυτό να συνέβη μέσω συγχώνευσής τους. Οπότε προκύπτει το ερώτημα πώς όλοι αυτοί οι γαλαξίες, σε τόσο πρώιμο στάδιο, δημιούργησαν τόσο γρήγορα και τόσα πολλά νέα άστρα χωρίς να έχουν προϋπάρξει γαλαξιακές συγχωνεύσεις.

    Η νέα θεωρία, προϊόν της ισραηλο-γερμανο-γαλλικής συνεργασίας, υποστηρίζει ότι οι γαλαξίες προέκυψαν από μια συνεχή ροή παγωμένου αερίου κατά μήκος λίγων στενών "χειμάρρων". Αυτά τα αέρια ρεύματα ακολουθούσαν τα "νήματα" του "κοσμικού ιστού", που καθορίζει τη μεγάλης κλίμακας δομή της ύλης στο σύμπαν. Τα παγωμένα ρεύματα αερίων διαπέρασαν την άλω σκοτεινής ύλης και τα καυτά αέρια που βρίσκονταν στο εσωτερικό της, ώσπου έγιναν περιστρεφόμενος δίσκος.

    Είδηση: 18380

    [10] Η ... κατάρα του πρώτου μεγάλου έρωτα

    Η συναισθηματική ευφορία της πρώτης αγάπης μπορεί να κάνει σημαντική ζημιά στις επόμενες σχέσεις. Αυτό αποφάνθηκαν Βρετανοί ερευνητές, οι οποίοι δηλώνουν η ένταση της πρώτης αγάπης συχνά θέτει μη ρεαλιστικά "στάνταρντ" με βάση τα οποία οι άνθρωποι τείνουν να κρίνουν -και να κατακρίνουν- τις επόμενες σχέσεις τους, ως βαρετές, αν όχι μια σκέτη απογοήτευση. "Τελικά, φαίνεται πως το μυστικό για τη μακρόχρονη ευτυχία σε μια σχέση είναι να έχει 'παραλείψει' κανείς την πρώτη σχέση. Σε ένα ιδανικό κόσμο, θα ξυπνάγαμε κατευθείαν στη δεύτερη σχέση", σημείωσε παραστατικά δρ Μάλκολμ Μπρίνιν, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών του πανεπιστημίου του Έσεξ, μιλώντας στην εφημερίδα Observer.

    Σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές, το κλειδί της ευτυχίας είναι να έχει κανείς μια πραγματιστική αντίληψη για το τι θέλει από μια σχέση και να μην προσπαθεί, συνειδητά ή ασυνείδητα, να ξαναζήσει την συγκίνηση και την ένταση της "πρώτης φοράς", όπως είπε ο Μπρίνιν.

    Σύμφωνα με τη δρα Γκάιλ Μπρούερ, κοινωνική ψυχολόγο του πανεπιστημίου του Κεντρικού Λανκασάιρ, οι σχέσεις μεταξύ ενηλίκων χρειάζονται όλων των ειδών τις αρετές για να επιβιώσουν, όπως την αξιοπιστία και την αυτοδέσμευση, αλλά δύσκολα είναι συμβατές με την ένταση της πρώτης αγάπης.

    Οι σχετικές διαπιστώσεις περιλαμβάνονται στη συλλογή ερευνητικών μελετών κορυφαίων Βρετανών επιστημόνων με τίτλο "Μεταβαλλόμενες Σχέσεις".

    Από την άλλη όμως, υπάρχει ο αντίλογος.

    Η καθηγήτρια ανθρωπολογίας Έλεν Φίσερ του πανεπιστημίου Rutgers (στα ελληνικά έχει μεταφραστεί το βιβλίο της "Γιατί αγαπάμε;") πιστεύει ότι το να προσπαθεί κανείς να ανακαλέσει και να ξαναζήσει το αρχικό πάθος μιας σχέσης, συμβάλλει στη μακροημέρευση της σχέσης. Χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, διαπίστωσε ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα στα ζευγάρια που έχουν ένα ευτυχισμένο γάμο για πάνω από δύο δεκαετίες, είναι παρόμοια με την εγκεφαλική δραστηριότητα όσων έχουν σχέσης πάθους διάρκειας κάτω των έξι μηνών.

    Είδηση: 18383


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 31 January 2009 - 18:05:47 UTC