Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αφήνουν τα μπλόκα οι αγρότες
  • [02] Στην Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης
  • [03] Γαλλία: απεργιακή έκρηξη
  • [04] Eλαιώνας: διαμάχες για το γήπεδο
  • [05] Ισραήλ: Προηγείται ο Νετανιάχου
  • [06] Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή
  • [07] Έφυγε ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός Τζον Μάρτιν
  • [08] Αλλαγές δρομολογίων στον ΗΣΑΠ
  • [09] Νταβός: τα τσούγκρισαν Ερντογάν - Πέρες
  • [10] Πολεμικό κλίμα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας
  • [11] Ζιμπάμπουε: Εφιαλτική κατάσταση από επιδημία χολέρας
  • [12] Εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο
  • [13] Άγαλμα το παπούτσι που πέταξαν στον Μπους
  • [14] Συνάντηση για τις απολύσεις στη FRIGO_GLASS
  • [15] Στο Φανάρι ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού
  • [16] Διαμάχες για τον Ελαιώνα

    [01] Αφήνουν τα μπλόκα οι αγρότες

    Σταδιακά γίνεται η άρση του αποκλεισμού των εθνικών δρόμων από τους αγρότες. Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο των αγροτών χαρακτήρισε επαρκείς τις διευκρινίσεις του για τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Μέσα στις επόμενες ώρες οι συντονιστικές επιτροπές στα κατά τόπους μπλόκα θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Αυτή την ώρα, πάντως, κλειστά παραμένουν τα μπλόκα στη Νίκαια Λάρισας, στο Κάστρο Βοιωτίας, στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, στον συνοριακό σταθμό Προμαχώνα και στην εθνική οδό Χανίων-Ηρακλείου στην Κρήτη. Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Βαγγέλης Μπούτας, επεσήμανε πως οι αγρότες της Νίκαιας θα παραμείνουν στις θέσεις τους, ενώ χθες το μπλόκο ενισχύθηκε με νέα τρακτέρ από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών. Όπως σημείωσε στην ΕΡΑ Λάρισας ο αγροτοσυνδικαλιστής Βασίλης Νικολόπουλος, αγρότες που μετέχουν στο μπλόκο θέτουν ακόμα και το ζήτημα της μετακίνησης του μπλόκου στα Τέμπη.Χωρίς να προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων τα τρακτέρ παραμένουν στα Μάλγαρα, στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, αλλά και στον κόμβο της Τρίγλιας, στη Γαλάτιστα, αλλά και στον κόμβο της Ορμήλιας στο νομό της Χαλκιδικής. Οι αγρότες παραμένουν συγκεντρωμένοι και στην είσοδο της πόλης των Γρεβενών, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Οι αγρότες αποχώρησαν από το μπλόκο στην Κουλούρα Ημαθίας, ενώ κανονικά λειτουργούν τα τελωνεία της Δοϊράνης, των Ευζώνων, της Εξοχής, των Κήπων και του Ορμενίου.

    Ο Σωτήρης Χατζηγάκης, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στο θέμα των κινητοποιήσεων.

    Μεταξύ άλλων κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προσέφερε επιχειρήματα στις Βρυξέλλες εναντίον του πακέτου που προωθεί η Κυβέρνηση για τον αγροτικό τομέα.

    Για παραλήρημα του Υπουργού που είναι ντροπή για τον ίδιο και το κόμμα του, έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18334

    [02] Στην Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

    Ειδήσεις

    Αποστέλλεται την Παρασκευή στην Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την επόμενη τριετία, το οποίο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η διεθνής κρίση. Νωρίτερα θα πάρει το πράσινο φως απο την Οικονομική Επιτροπή που θα συνεδριάσει στις 10 το πρωί. Στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων ζήτησε ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, απευθύνοντας εμμέσως σύσταση στις τράπεζες να επιταχύνουν τη χορήγηση δανείων. Νέο πρόγραμμα ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζει σε εφαρμογή ή Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με το Εμπορο-βιομηχανικό Επιμελητήριο. Ωστόσο τεράστιο πρόβλημα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένει το ακριβό χρήμα καθώς τα επιτόκια χορηγήσεων διατηρούνται σε υψηλότερα επίπεδα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Είδηση: 18323

    [03] Γαλλία: απεργιακή έκρηξη

    Ευρώπη

    Απεργιακή έκρηξη σημειώθηκε την Πέμπτη στη Γαλλία, με περίπου 2,5 εκατομμύρια διαδηλωτών να παίρνουν μέρος στις διαδηλώσεις που σημειώθηκαν σε διάφορες πόλεις, αλλά κυρίως στο Παρίσι, στα πλαίσια των απεργιακών κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών εναντίον της πολιτικής του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας CGT. Πρόκειται για το μεγαλύτερο απεργιακό κύμα, μετά τα τρία εκατομμύρια διαδηλωτών το 2006, ενάντια στο τότε "συμβόλαιο πρώτης εργασίας" και σαφώς ήταν οι μαζικότερες διαδηλώσεις στη Γαλλία από το Μάιο του 2007 που ανέλαβε την προεδρία ο Νικολά Σαρκοζί. Η αστυνομία κάνει λόγο για ένα εκατομμύριο διαδηλωτές.

    Ο αντίκτυπος των διαδηλώσεων έφτασε και στο Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, που χαρακτήρισε «νόμιμη» την ανησυχία που εξέπεμπαν οι διαδηλώσεις και δεσμεύτηκε για συνάντηση με τα συνδικάτα και την εργοδοσία το Φεβρουάριο. Σε ανακοίνωσή του ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει: "Η κρίση μεγέθους χωρίς προηγούμενο που έχει χτυπήσει την παγκόσμια οικονομία προκαλεί στη Γαλλία, όπως και παντού στον κόσμο, μια νόμιμη ανησυχία. Η κρίση αυτή επιβάλει στις δημόσιες αρχές το καθήκον να ακούνε, να προχωρήσουν σε διάλογο και παράλληλα μια μεγάλη αποφασιστικότητα για να ενεργήσουν. Στο πνεύμα αυτό πρόκειται να συναντηθώ κατά το μήνα Φεβρουάριο με συνδικάτα και εργοδοσίες, ώστε να συμφωνήσουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα ακολουθήσουμε το 2009 και τις μεθόδους ώστε να τις κάνουμε σωστά".

    Απεργιακές κινητοποιήσεις σημειώθηκαν στη Γερμανία και την Ιταλία, με κύρια αιχμή το πρόβλημα της αντιμετώπισης της ανεργίας.

    Είδηση: 18326

    [04] Eλαιώνας: διαμάχες για το γήπεδο

    Κοινωνία

    "Ο Δήμος Αθηναίων θα περιμένει μέχρι τις 6 Μαρτίου προκειμένου να δει το πραγματικό σκεπτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό", δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας στη ΝΕΤ. Το γήπεδο είναι του Δήμου και την προσφορά σε γη την κάνει ο επιχειρηματίας, είπε ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος προέβλεψε ότι ο κ. Βωβός θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα δικαιωθεί.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στις αντιδράσεις κατοίκων για την κατασκευή του πάρκινγκ στην Κυψέλη, ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι: "το έργο θα γίνει οπωσδήποτε. Το πάρκο είχε μετατραπεί σε ένα παράνομο χώρο στάθμευσης. Οι ενέργειες του Δήμου για την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ είναι όλες νόμιμες". και πρόσθεσε ότι θα μηνύσει "όλους όσους κάνουν λόγο για μίζες".

    Είδηση: 18336

    [05] Ισραήλ: Προηγείται ο Νετανιάχου

    Διατηρεί το προβάδισμα να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας ο ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης στο Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, έντεκα ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές. Το κόμμα του, το Λικούντ, που έχει 12 έδρες στο 120μελες κοινοβούλιο, παραμένει πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει 28 έδρες. Το κυβερνών κόμμα Καντίμα 23 ως 25 έδρες έναντι 29 που διαθέτει σήμερα. Το ακροδεξιό κόμμα Ισραήλ Μπεϊτένου του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν φαίνεται να κερδίζει έδαφος και συγκεντρώνει 16 έδρες. Χάρη στην υποστήριξη των θρησκευτικών κομμάτων και ειδικά λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς, ο συνασπισμός των Δεξιάς θα διαθέτει πλειοψηφία στην Κνεσέτ με 65 βουλευτές. Το Εργατικό Κόμμα του Εχούντ Μπαράκ χάνει τέσσερις έδρες και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει δεκαπέντε.

    Η μία από τις δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Μααρίβ" έγινε από το ανεξάρτητο ινστιτούτο Teleseker, σε δείγμα 600 ψηφοφόρων με περιθώριο λάθους +/- 4% και η δεύτερη σε ίδια αριθμό ερωτηθέντων και με ίδιο ποσοστό λάθους από το επίσης ανεξάρτητο ινστιτούτο Dahaf, για λογαριασμό του κόμματος Καντίμα της Τζίπι Λίβνι.

    Είδηση: 18335

    [06] Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή

    Ειδήσεις

    Συνεδριάζει από τις 10 το πρωί η Οικονομική Επιτροπή προκειμένου να εγκρίνει το 3ετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008 -2011, το οποίο θα αποσταλεί σήμερα Παρασκευή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δηλώσεις για το θέμα θα κάνει ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου στις 12 το μεσημέρι ενώ ενημέρωση για το περιεχόμενό του ζητούν από τον Υπουργό οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Στο μεταξύ, δάνεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα χορηγήσει η τράπεζα Πειραιώς, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 18338

    [07] Έφυγε ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός Τζον Μάρτιν

    Ειδήσεις

    Πέθανε σε ηλικία 60 χρόνων ο Βρετανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Τζον Μάρτιν, που είχε συνοδεύσει με την κιθάρα του τον Φιλ Κόλινς και τον Ντέηβιντ Γκίλμορ των Πινκ Φλόιντ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπεύθυνος των δημοσίων σχέσεων. Ο Μάρτιν, για τον οποίο δεν υπάρχουν λεπτομέρειες προς το παρών για τις συνθήκες του θανάτου του, είχε κυκλοφορήσει ορισμένα εξαιρετικά άλμπουμ αλλά προτιμούσε να μένει στο περιθώριο της μουσικής σκηνής. Ο Μάρτιν είχε γίνει Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (ΟΒΕ) για τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει στη Μουσική στην τιμητική εκδήλωση του Νέου Έτους που διοργάνωσε η Βασίλισσα στα Ανάκτορα στις αρχές του μήνα.

    Ο μουσικός με έντονες επιρροές από τη μουσική τζαζ και φολκ ήταν γνωστός για τον εξαιρετικό τρόπο που έπαιζε κιθάρα και την ευκολία που έγραφε στίχους. "Δεν νομίζω τίποτα για τον εαυτό μου, απλά περιπλανιέμαι από το ένα στο άλλο", είχε δηλώσει σε συνέντευξη στο πρακτορείο Ρόιτερ ρο 1993. Ο Μάρτιν είχε γεννηθεί στο Σάρεϊ και είχε μεγαλώσει στη Σκωτία όπου και έμαθε να παίζει κιθάρα και να ερμηνεύει. Μεταξύ των πιο γνωστών άλμπουμ του είναι το "Solid Air" και το "One World", που ηχογραφήθηκαν στο τέλος της δεκαετίας του '70. Ο Κόλινς και ο Γκίλμορ έπαιξαν μαζί το 1993 στην ανθολογία " No Little Boy", ενώ στο τραγούδι του "May You Never", συμμετείχε και ο Ερικ Κλάπτον.

    Είδηση: 18322

    [08] Αλλαγές δρομολογίων στον ΗΣΑΠ

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Στάση σε όλους τους σταθμούς θα πραγματοποιούν ως και σήμερα, Παρασκευή 30/1/2009 οι συρμοί του Ηλεκτρικού. Το Σάββατο 31 Ιανουαρίου & την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, λόγω εργασιών, οι σταθμοί Πειραιάς, Φάληρο, Μοσχάτο, Καλλιθέα, Ταύρος, Πετράλωνα, Θησείο και Μοναστηράκι θα βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

    Είδηση: 18330

    [09] Νταβός: τα τσούγκρισαν Ερντογάν - Πέρες

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Συγνώμη φέρεται να ζήτησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, λόγω του επεισοδίου που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια του Φόρουμ του Νταβός με αφορμή μια συζήτηση για τις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Η συγνώμη προέκυψε μετά από τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών, με πρωτοβουλία του κ. Πέρες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή". Πάντως η προεδρία του Ισραήλ διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες ζήτησε συγγνώμη από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι ο ισραηλινός πρόεδρος τηλεφώνησε στον τούρκο πρωθυπουργό και είχαν μια "φιλική συνομιλία". Η ένταση δημιουργήθηκε όταν ο κ. Ερνοτγάν αποχώρησε όταν θεώρησε ότι δεν τον άφηναν να μιλήσει εμτά από την ομιλία του κ. Πέρες, που τον ρώταγε τι θα έκανε η Τουρκία εάν έπεφταν ρουκέτες στην Κωνσταντινούπολη κάθε βράδυ.

    "Δεν νομίζω ότι θα ξανάρθω στο Νταβός. Ο κ. Πέρες δεν απευθύνεται σε κανένα φύλαρχο. Πρέπει να μάθει πώς μιλάνε στον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Τουρκίας", τόνισε ο κ. Ερντογάν. Στην αρχική του ομιλία του ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε καταδικάσει την "δυσανάλογη χρήση πυρός" από την πλευρά του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε να κληθεί και η Χαμάς στην πολιτική διαδικασία.

    Απαντώντας ο κ. Πέρες επέρριψε τις ευθύνες στη Χαμάς για τα όσα έγιναν, λέγοντας ότι: "Σε όλη τη ζωή μου μάχομαι για την ειρήνη". Ο κ. Ερντογάν απάντησε λέγοντας στον Πέρες ότι θα έπρεπε να αισθάνεται ένοχος για τον τόνο και το ύφος της ομιλίας του. "Σκοτώσατε ανθρώπους, το Ισραήλ γνωρίζει πολύ καλά πως να δολοφονεί βρέφη". δήλωσε χαρακτηριστικά.Αποθεωτική ήταν η υποδοχή του Τούρκου πρωθυπουργού στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όταν χιλιάδες Τούρκοι κρατούσαν πανό που έγραφαν "Καλωσόρισες κατακτητή του Νταβός" και "Κόσμε, κοίτα τον πρωθυπουργό μας", κρατώντας τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες.

    Είδηση: 18329

    [10] Πολεμικό κλίμα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Σε νέα φάση έντασης βρίσκονται οι σχέσεις των δύο κρατών της κορεατικής χερσονήσου, καθώς η Βόρεια Κορέα δεν αναγνωρίζει πλέον τα θαλάσσια σύνορά της με τη Νότια Κορέα. Αυτό προκύπτει μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Κορέας, ένας οργανισμός της Βόρειας Κορέας που χειρίζεται τις σχέσεις των δύο χωρών, στην οποία αναφέρεται ότι ακυρώνονται όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές συμφωνίες με τη Νότια Κορέα.

    Η είδηση μεταδόθηκε από το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, με το σχολιασμό ότι η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε το βράδυ της Πέμπτης τη Νότια Κορέα ότι οδηγεί τις δύο χώρες "στα πρόθυρα του πολέμου". Χρησιμοποιήθηκε μάλιστα και ιδιαίτερα σκληρή φρασεολογία, με κατηγορίες κατά του Νοτιοκορεάτη προέδρου Λι Μιουνγκ-Μπακ ότι "γκρέμισε ανηλεώς" τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί στις μεταξύ τους συνόδους του 2000 και του 2007, αλλά και προειδοποιήσεις προς "την παρέα του Λι" ότι κινδυνεύει να υποστεί "εξευτελιστική καταστροφή". Το πεδίο τριβής είναι τα θαλάσσια σύνορα στην Κίτρινη Θάλασσα, περιοχή που υπήρξε θέατρο σφοδρών συγκρούσεων το 1999 και το 2002.

    Είδηση: 18328

    [11] Ζιμπάμπουε: Εφιαλτική κατάσταση από επιδημία χολέρας

    Ειδήσεις

    Εκτός ελέγχου παραμένει η επιδημία χολέρας στη Ζιμπάμπουε, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Από τον περασμένο Αύγουστο έχουν πεθάνει 3.000 άνθρωποι, νοσούν τουλάχιστον 60.000 και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος -εάν δεν ληφθούν μέτρα- να εξαπλωθεί η επιδημία στους μισούς από τα 12 εκατομμύρια κατοίκους της αφρικανικής χώρας. Είναι ανύπαρκτες οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, η κατάσταση εξελίσσεται σε εφιάλτη.

    Από τον περασμένο Αύγουστο χάθηκαν 2000 ζωές, όμως οι θάνατοι από χολέρα τις δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν περισσότεροι από 1000.

    Τα κρούσματα πέρασαν τα όρια της υπαίθρου και αυξάνονται στις πόλεις, με τα θύματα να φτάνουν πια τις 59.000, τη λιμοκτονία να απειλεί 7,5 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή το 80% του πληθυσμού. Με τον πληθωρισμό να καλπάζει στο 230%, την ανεργία στο 94%, ο εφιάλτης του παραλόγου συνεχίζεται με απεργία διαρκείας γιατρών και νοσοκόμων. Δεν διαμαρτύρονται για την χρεοκοπία της υγειονομικής υποδομής αλλά του εθνικού νομίσματος και διεκδικούν αμοιβές σε δολάρια.

    Είδηση: 18327

    [12] Εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο

    Πολιτική

    Την εφαρμογή μιας αγροτικής πολιτικής που θα αναγνωρίζει το ζωτικό ρόλο των αγροτών, ζήτησε από την Αλεξανδρούπολη ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την διήμερη περιοδεία του στον Έβρο. Πρόσθεσε πως ο ΣΥΝ ζητά αναθεώρηση της ΓΚΑΠ προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και των ελλειμματικών ποιοτικών μεσογειακών προϊόντων. Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε την Πέμπτη, δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στον Έβρο με τους εργαζομένους στα κλωστήρια πρώην ΟΤΤΟ Έβρος, συμμετείχε σε σύσκεψη με αρχές και φορείς της Αλεξανδρούπολης και επισκέφθηκε το παιδαγωγικό τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε "αστεία" τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης σε τράπεζες, υποστηρίζοντας πως το ύψος αυτών αντιστοιχεί στο "ένα χιλιοστό από τα κέρδη τους". Το θέμα δεν είναι αν θα μπουν πρόστιμα ή όχι. Το θέμα είναι αν θα συνεχίσουμε να ζούμε με δανεικά ή αν θα κάνουμε αναδιανομή", πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές ο κ. Τσίπρας μίλησε για ιδιομορφία, καθώς, όπως είπε, θα αποτελέσουν την πρώτη δυνατότητα να καταγραφεί στις κάλπες ποσοστό που παρόμοιο δεν έχει ξαναδεί ο χώρος της ριζοσπαστικής αριστεράς.

    Είδηση: 18325

    [13] Άγαλμα το παπούτσι που πέταξαν στον Μπους

    Την τιμητική του έχει στο Ιράκ, ο δημοσιογράφος Μουνταζέρ αλ Ζαΐντι, ο οποίος στις 14 Δεκεμβρίου είχε πετάξει τα παπούτσια του στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι. Αν και η δίκη του δημοσιογράφου είχε προσδιοριστεί για τις 31 Δεκεμβρίου 2008, έχει αναβληθεί επ' αόριστον. Αυτή τη φορά δεν σημειώθηκαν διαδηλώσεις, ούτε πετάχτηκαν παπούτσια σε στόχους αμερικανικών συμφερόντων, αλλά φιλοτεχνήθηκε γλυπτό που έχει την μορφή γιγάντιου παπουτσιού.

    Το γλυπτό έχει τρία μέτρα ύψος και δύο μέτρα πλάτος και αναπαριστά ένα παπούτσι φυτεμένο σε ένα δέντρο και είναι έργο του Λαΐθ αλ Αμέρι από την Βαγδάτη. Ο χώρος τοποθέτησής του είναι το Ίδρυμα για τα Παιδιά, μία ιρακινή οργάνωση που βοηθάει τα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους κατά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. Όπως δήλωσε ο γλύπτης: "Το έργο δεν αποτελεί πολιτική ανάκαμψης κάποιου κόμματος ή οργανισμού. Είναι ένα δώρο προς την οικογένεια του δημοσιογράφου Μουνταζέρ αλ Ζαΐντι, η πράξη του οποίου επέτρεψε σε όλους τους Ιρακινούς να σηκώσουν το κεφάλι τους ψηλά".

    Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 18321

    [14] Συνάντηση για τις απολύσεις στη FRIGO_GLASS

    Ειδήσεις

    Τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, στην οποία θα πάρουν μέρος η ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου και το Σωματείο Εργαζομένων της FRIGO- GLASS.

    Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να πραγματοποιήσει 120 απολύσεις εργαζομένων. Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει ότι: "Το Συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας, απορρίπτει κατηγορηματικά την πολιτική των απολύσεων και της ανεργίας που βιώνουμε με αυξανόμενο και ανησυχητικό τρόπο το τελευταίο διάστημα. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο όχι μόνο να μην εγκρίνουν τέτοια απαράδεκτα εργοδοτικά αιτήματα ομαδικών απολύσεων, διαθεσιμοτήτων ή δήθεν προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου αλλά απεναντίας με συγκεκριμένα και αποφασιστικά αναπτυξιακά και οικονομικά μέτρα να επιβάλουν τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας ή και την αύξηση τους.Διαφορετικά η ΓΣΕΕ και το σύνολο του Συνδικαλιστικού Κινήματος είναι αποφασισμένο να διεκδικήσει αγωνιστικά, τα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων".

    Η Frigoglass έχει εργοστάσια σε 10 διαφορετικές χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης και της Ασίας και νέος στόχος της εταιρίας είναι να ανοίξει εργοστάσιο και στην Αμερική. Δηλώνει επίσης ότι το εργοστάσιο κάθε άλλο παρά ζημιογόνο είναι και η μεταφορά παραγωγής στο εξωτερικό γίνεται επειδή είναι περισσότερο κερδοφόρος.

    Είδηση: 18319

    [15] Στο Φανάρι ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού

    Πολιτική

    Επίσκεψη στο Φανάρι πραγματοποιεί ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Μαρκόπουλος. Ο Έλληνας υπουργός αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των λαών Ελλάδος και Τουρκίας. Την Παρασκευή ο κ. Μαρκόπουλος θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην πανηγυρική θεία λειτουργία των Τριών Ιεραρχών, στο Φανάρι.

    "Πιστεύω ότι ο τουρισμός είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις που φέρνει κοντά τους λαούς, λαξεύει γωνιές, αμβλύνει αντιπαραθέσεις. Νομίζω ότι είναι ο καλύτερος πρεσβευτής των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Η ελληνική φιλοξενία είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο Ξένιος Ζευς ήταν Θεός των Ελλήνων και η φιλοξενία είναι πατροπαράδοτη και συνεχίζεται από γενιά σε γενιά, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα", τόνισε ο Πατριάρχης και συμπλήρωσε: "Η Ελλάδα είναι κατάσπαρτη από μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, έτσι ώστε να είναι πόλος έλξεως για τους ανθρώπους και ιδιαιτέρως για τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι ταξιδεύουν ευκολότερα και συχνότερα». Ο κ. Βαρθολομαίος διαβεβαίωσε τον υπουργό για «τις ευχές της μητρός Εκκλησίας για μια πολύ επιτυχημένη και καρποφόρο θητεία εις τον χώρο του τουρισμού, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά τον ένα στον άλλο και τους λαούς, και τις χώρες, και τα έθνη, και είναι μία συμβολή στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης".

    "Είναι γνωστή η προσωπικότητά σας. Έχετε εμπειρία εις τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδος, έχετε ήθος και αρετή και επομένως, η επιτυχία σας είναι εγγυημένη και εξασφαλισμένη και είμεθα σίγουροι γι αυτό. Σας συγχαίρομεν και σας ευχόμεθα καλή δύναμη. Και συγχαίρομεν τον κύριο Πρωθυπουργό, που επιλέγει τέτοιους καλούς και άξιους Υπουργούς", προσφώνησε ο Πατριάρχης τον υπουργό Τουρισμού.

    Από την πλευρά του ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε: "Τρέφω ιδιαίτερα αισθήματα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την πολύ μεγάλη προσφορά σας στην παγκόσμια Ορθοδοξία, τις καινοτόμες απόψεις, τις οποίες έχετε χαράξει μέσα στα πλαίσια της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Την οικολογία και τη φιλοξενία, μέσα στα πλαίσια των θρησκειών, αρχών οι οποίες διέπουν -και θα πρέπει να διέπουν- όλο τον κόσμο".

    Είδηση: 18320

    [16] Διαμάχες για τον Ελαιώνα

    Κοινωνία

    Την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για τις επιθέσεις που δέχθηκε το ΣτΕ για την υπόθεση του εμπορικού κέντρου και το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

    "Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία και διαμαρτυρία, για τις επιθέσεις που δέχθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την υπόθεση κατασκευής του εμπορικού κέντρου και του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει διαχρονικά τιμήσει το ρόλο του ως Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου με αποφάσεις που προστάτευαν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών απέναντι σε κρατικές αυθαιρεσίες, ακόμη, και σε δύσκολες εποχές (περίοδος στρατιωτικής χούντας), όταν το κράτος δικαίου και η δημοκρατία έχουν καταλυθεί. Είμαστε βέβαιοι ότι οι συνάδελφοί μας δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ - στους οποίους εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας - θα συνεχίσουν την παράδοση αυτή, που τιμά το σώμα των δικαστικών λειτουργών στο σύνολό του, κρίνοντας αμερόληπτα και απροσωπόληπτα, απτόητοι στις κάθε είδους επιθέσεις και ασκώντας τα καθήκοντά τους με μόνους γνώμονες το νόμο και τη συνείδησή τους".

    Επίσης, στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν προσφυγή 734 εργαζόμενοι και συνεργάτες της εταιρείας "Μπάμπης Βωβός" και ζητάνε να ανακληθεί η πρόσφατη απόφαση του Τμήματος Αναστολών (57/2009) που σταμάτησε προσωρινά την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Στην αίτησή τους οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς εργασία και ότι αδυνατούν να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες σε περίπτωση που δεν συνεχιστεί η κατασκευή εμπορικού κέντρου.

    Οι 734 προσφεύγοντες, επικαλούνται λόγους δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν τη συνέχιση της κατασκευής τόσο του εμπορικού κέντρου όσο και του γηπέδου.

    Παρεμβαίνοντας στο θέμα το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του αναφέρει: "Η διαμάχη μεταξύ των μεγαλοεπιχειρηματιών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, του Δημάρχου Αθήνας και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν σχετίζεται με την ανάπλαση του Ελαιώνα, τη μετατροπή του σε χώρο πράσινου, αναψυχής και άθλησης της νεολαίας και του λαού της Αθήνας. Έχει σχέση με επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς και πολιτική δημαγωγία. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες της ΠΑΕ Παναθηναϊκός μιλώντας εξ ονόματος των φιλάθλων του Παναθηναϊκού ενδιαφέρονται να αυξήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις επιχειρηματικές συμμαχίες τους αξιοποιώντας τις εκτάσεις του Ελαιώνα. Ο Δήμαρχος Αθήνας και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ από την αρχή στηρίζουν με θέρμη την εκχώρηση στρεμμάτων του Ελαιώνα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός που ανοίγει το δρόμο στην ολοκληρωτική και οριστική παράδοση της περιοχής του αρχαίου Ελαιώνα στα επιχειρηματικά συμφέροντα, στη δημιουργία πολυκαταστημάτων και άλλων πολεοδομικών συγκροτημάτων, που όχι μόνο δεν θα ωφελήσουν τους κατοίκους των γύρω περιοχών αλλά θα κάνουν τη ζωής τους ακόμα χειρότερη. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται καιροσκόπος και διπρόσωπος. Ενώ δεν καταψήφισε την εκχώρηση των εκτάσεων του Ελαιώνα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και συνεχίζει να είναι υπέρ της κατασκευής του γηπέδου, για να μη χαλάσει το «περιβαλλοντικό» του προσωπείο, διαφώνησε στη δημιουργία του εμπορικού κέντρου που θα συνοδεύει το γήπεδο! Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου να πάρει την υπόθεση του Ελαιώνα στα χέρια του. Ούτε ένα στρέμμα δεν πρέπει να εκχωρηθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι ζωτική ανάγκη να γίνει χώρος πρασίνου, δημόσιων αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Κανένα γήπεδο, καμία αθλητική εγκατάσταση δεν πρέπει να ανήκει σε επιχειρηματίες".

    Είδηση: 18317


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 30 January 2009 - 9:58:10 UTC