Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζητείται λύση
  • [02] Συναντήσεις Κ. Παπούλια για τους πυρόπληκτους
  • [03] Άνοιγμα του Ισραήλ στην Παλαιστινιακή αρχή
  • [04] Ευνοϊκότερο καθεστώς για όσους είναι στον Τειρεσία
  • [05] Ανθίζουν ξανά οι κερασιές στις βιβλιοθήκες
  • [06] Με ανοδική τάση κινείται η τιμή του αργού

    [01] Ζητείται λύση

    Ειδήσεις

    Απαντήσεις στο φλέγον αυτό ερώτημα, "πώς θα διαμορφωθεί ο κόσμος μετά την κρίση", καλούνται να δώσουν πολιτικοί και οικονομολόγοι που συναντώνται στο Νταβός της Ελβετίας.Τον πρώτο λόγο έχουν εφέτος αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων -όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του που άνοιξαν τις εργασίες του Συνεδρίου- αφήνοντας στη σκιά τους υπαιτίους της κρίσης, τραπεζίτες και μεγάλα στελέχη επιχειρηματικών κολοσσών.Πάντως, ο δρόμος για την ανάκαμψη -σύμφωνα με Διεθνείς Οργανισμούς- είναι δύσβατος.Μέχρι το τέλος του 2009 ενδέχεται να χαθούν διεθνώς 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και κραταιοί έως πρότινος κλάδοι της παγκόσμιας οικονομίας, να πάψουν να υπάρχουν με τη μορφή που τους γνωρίζουμε.

    Πενήντα ένα εκατομμύρια νέοι άνεργοι και διακόσια εκατομμύρια περισσότεροι φτωχοί εντός του 2009, προειδοποιεί με την απαιτούμενη δόση ρεαλισμού, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ.

    Η κρίση χτυπάει για τα καλά την πόρτα της υφηλίου και οι φωνές διαμαρτυρίας των πολιτών από το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ της Βραζιλίας δυναμώνουν ζητώντας ένα εναλλακτικό και δικαιότερο μοντέλο ανάπτυξης.

    Διεθνώς το ζητούμενο είναι να δοθεί απάντηση στο ερώτημα "και τώρα τί γίνεται" με την παγκοσμίως αρνητική οικονομική κατάσταση.Όμως, η απάντηση δεν είναι εύκολη για τους συμμετέχοντες στο φόρουμ του Νταβός, καθώς το πρόβλημα είναι η δεινή οικονομική κρίση και οι τρομακτικές επιπτώσεις της παγκοσμίως, που ολοένα γίνεται και πιο σύνθετο.Η ύφεση, η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακά προβλήματα είναι θέματα της ατζέντας του φόρουμ στο Νταβός.

    Τις εργασίες της Συνόδου άνοιξαν οι πρωθυπουργοί Κίνας και Ρωσίας.Όμως, η πολυτέλεια των περασμένων ετών εξέλειπε, δίνοντας τη θέση της στην γενικευμένη ανησυχία.

    Τα γαλλικά συνδικάτα καλούν αύριο σε πανεθνική απεργία, με αίτημα την προστασία των μισθών και των θέσεων εργασίας από το οικονομικό τσουνάμι, το οποίο συμπαρασύρει και τη δημοτικότητα του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί ρίχνοντάς την κατά πέντε μονάδες, μόλις μέσα σε ένα μήνα.

    Καμπανάκι κτυπά και από την τράπεζα της Ισπανίας, η οποία προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο -1,6% και ανεργία στο 14%, το υψηλότερο ποσοστό πανευρωπαϊκά.

    Στην Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα συνεχίζει τις πυρετώδεις επαφές με οικονομικούς παράγοντες.Προς το παρόν η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε πακέτο 522 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε φοροαπαλλαγές και βοήθεια προς τους Αμερικανούς ανέργους, προκειμένου να διατηρήσουν την υγειονομική ασφάλισή τους.

    Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να αναληφθεί τολμηρή και γρήγορη δράση από την κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον, όσον αφορά την κρίση που ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία, απευθύνοντας ταυτοχρόνως προσκλητήριο προς τους επιχειρηματίες στις Ηνωμένες Πολιτείες "να αναλάβουν ευθύνες", επειδή "η ανεργία διογκώνεται".

    "Πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας, τόσο απέναντι στους υπαλλήλους σας, όσο και απέναντι στην αμερικανική κοινή γνώμη", επισήμανε ο κ. Ομπάμα, που δέχθηκε ομάδα διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων.

    "Ας επιτελέσουμε όλοι μας το μερίδιο της συλλογικής δουλειάς, που μάς αναλογεί", τόνισε ακόμα ο 47χρονος πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας πως "τότε, είμαι βέβαιος ότι όλα θα εξελιχθούν καλά" για την οικονομία μας. " όμως, αναγνωρίζω", συνέχισε ο Πρόεδρος Ομπάμα "ότι εφ' όσον οι επιχειρηματίες διαπιστώσετε ότι 'η Ουάσινγκτον' δεν διευθύνει καλά τα πράγματα, τότε σε αυτήν την περίπτωση κι εσείς ίσως να μην τα καταφέρετε τόσο καλά, όσο πραγματικά μπορείτε".

    Ας σημειωθεί ότι στην Γουώλ Στρητ, που τελεί σε άμεση αναμονή "επαναβεβαίωσης" της ήπιας επιτοκιακής πολιτικής της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, της Fed, χάρη στην ανοδική τάση των τραπεζικών μετοχών ο δείκτης-βαρόμετρο Dow Jones Industrial σημείωνε ως προς το τελευταίο κλείσιμο κέρδη +1,59% [130 μονάδων] αναρριχώμενος περίπου στο μέσον της συνεδρίασης στο επίπεδο των 8.300 μονάδων.

    Εν τω μεταξύ, σοκ έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι Αμερικανός πατέρας σκότωσε τη γυναίκα και τα πέντε ανήλικα παιδιά του και ύστερα αυτοκτόνησε.Λίγες ημέρες πριν, το νοσοκομείο στο οποίο εργάζονταν -εκείνος και η σύζυγός του- τους είχε ανακοινώσει την απόλυσή τους.

    Είδηση: 18286

    [02] Συναντήσεις Κ. Παπούλια για τους πυρόπληκτους

    Κοινωνία

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια συναντήθηκε την Τετάρτη αντιπροσωπεία του Παρατηρητήριου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, το οποίο ιδρύθηκε αμέσως μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2007. Το Παρατηρητήριο στελεχώνεται από εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

    Μετά τη συνάντηση σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Παρατηρητήριο, αναφέρεται ότι: "σκοπός της επίσκεψης ήταν η παρουσίαση των προτάσεων του Παρατηρητηρίου για τη δημιουργία ενός Εθνικού - ενιαίου - Φορέα Αποκατάστασης και Ανασυγκρότησης από φυσικές καταστροφές και το περιβάλλον, ο οποίος θα μεριμνά για τα αντίστοιχα προγράμματα, θα συνεργάζεται και θα συντονίζει τους επί μέρους φορείς και υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης, της Περιφέρειας και της Αυτοδιοίκησης. Επίσης, ζητήθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέσει υπό την αιγίδα του τη διεπιστημονική πρωτοβουλία των φορέων που συμμετέχουν και να την υποστηρίξει στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, αίτημα το οποίο και αποδέχτηκε".

    Παράλληλα, 100 ασθενοφόρα πλήρως εξοπλισμένα παρέδωσε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ,στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και 13 οχήματα στην πυροσβεστική εκ των οποίων τα 6 είναι πυροσβεστικά και τα 7 ασθενοφόρα. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 13,5 εκατομμύρια ευρώ και η δωρεά έγινε με απόφαση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στη χώρα μας.

    Είδηση: 18284

    [03] Άνοιγμα του Ισραήλ στην Παλαιστινιακή αρχή

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Γέφυρες προς την Παλαιστινιακή Αρχή, έριξαν οι Ισραηλινοί, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Έχουντ Ολμέρτ προς τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο, Τζορτζ Μίτσελ, ότι θα ήταν σημαντικό όπως η Παλαιστινιακή Αρχή αναλάβει εκ νέου τα ηνία και στη Λωρίδα της Γάζας, που τώρα ελέγχεται από την οργάνωση της Χαμάς, σύμφωνα με ανώτατο ισραηλινό αξιωματούχο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολμέρτ:

    "Είναι σημαντικό ότι μετά από τις νικηφόρες επιχειρήσεις μας στη Λωρίδα της Γάζας η οργάνωση της Χαμάς έχει αποδυναμωθεί και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αναλάβει εκ νέου τα ηνία η Παλαιστινιακή Αρχή. Το μόνιμο άνοιγμα των σημείων διόδου με τη Λωρίδα της Γάζας σχετίζεται με το ζήτημα της τύχης του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ" .

    Υπενθυμίζεται ότι ο στρατιώτης είχε απαχθεί τον Ιούνιο του 2006 και έκτοτε είναι αιχμάλωτος της Χαμάς.

    Στο θέμα της εκεχειρίας που ισχύει από τις 18 Ιανουαρίου, ο κ. Ολμέρτ δήλωσε πως: "θα εκτιμηθεί εάν στην πράξη θα υπάρξει πλήρης ηρεμία, εάν σταματήσει η ρίψη ρουκετών κατά του ισραηλινού εδάφους, εάν σταματήσουν οι τρομοκρατικές ενέργειες καθώς και το λαθρεμπόριο όπλων. Εάν η Χαμάς μας ρίξει εμείς θα απαντήσουμε".

    Από την πλευρά του ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι συζήτησε με τον κ. Ολμερτ "τη σημαντικότητα της εδραίωσης και παγίωσης της κατάπαυσης του πυρός, περιλαμβανόμενης και της διακοπής των εχθροπραξιών, το τέλος του λαθρεμπορίου όπλων και το άνοιγμα των διόδων στη βάση των συμφωνιών του 2005".

    Είδηση: 18283

    [04] Ευνοϊκότερο καθεστώς για όσους είναι στον Τειρεσία

    Ειδήσεις

    Ευνοϊκότερο γίνεται το καθεστώς για όσους εντάσσονται στα αρχεία δεδομένων του Τειρεσία λόγω αδυναμίας εκπλήρωσης των οικονομικών τους υποχρεώσεων.Σε τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου στο σχέδιο νόμου "Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων", προβλέπονται οι ακόλουθες αλλαγές:

    - Οι επιταγές -ανεξαρτήτως ποσού- που θα εξοφλούνται εντός 8 ημερών από τη σφράγισή τους, δεν θα εμφανίζονται στα αρχεία του Τειρεσία.- Θα διαγράφονται από τα αρχεία μετά την πάροδο τριετίας οι οφειλές από επιταγές, συναλλαγματικές και καταγγελίες δανείων εφ' όσον εξοφλούνται στο σύνολό τους, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει για το ίδιο άτομο εγγραφή στα αρχεία για άλλες οφειλές με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια τήρησης των δεδομένων τους.- Δεν θα εμφανίζονται στα αρχεία οφειλές, εφ' όσον δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους τα 500 ευρώ και τα υφιστάμενα στοιχεία διαγράφονται.

    Παράλληλα, μειώνεται ο χρόνος διατήρησης των στοιχείων των οφειλετών στον Τειρεσία από 5 σε 4 χρόνια για περιπτώσεις που αφορούν διαταγές πληρωμής και από 7 σε 5 χρόνια για κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και διοικητικές κυρώσεις.

    Σε δήλωσή του ο κ. Παπαθανασίου σημειώνει ότι οι ρυθμίσεις για τον Τειρεσία έχουν στόχο την εκλογίκευση του συστήματος και τη βελτίωση της λειτουργίας του ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικότερα οι συνεπείς δανειολήπτες.

    Είδηση: 18287

    [05] Ανθίζουν ξανά οι κερασιές στις βιβλιοθήκες

    Ειδήσεις

    Το 2000 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω για το βιβλίο της "Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές". Την Τετάρτη ανακοινώθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο, η άρση της απόσυρσης από τις σχολικές βιβλιοθήκες του βιβλίου της συγγραφέως Έρσης Σωτηροπούλου. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από σχετική αίτηση της συγγραφέως κατά προηγούμενης απόφασης που αποδέχθηκε αίτημα του δικηγόρου Κώστα Πλεύρη για απόσυρση του βιβλίου.

    Ο δικηγόρος υποστήριζε ότι το επίμαχο βιβλίο προσβάλει το κοινό και τα ήθη. Στο σκεπτικό της απόφασης που δικαιώνει την συγγραφέα, αναφέρεται ότι το επίμαχο έργο είναι λογοτεχνικό και προϊόν καλλιτεχνικής δημιουργίας που δεν πλήττει το αναγνωστικό κοινό. Επιπλέον όπως αναφέρεται στην απόφαση "φορείς της ελευθερίας της τέχνης δεν είναι μόνο οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί, αλλά και τα πρόσωπα που απολαμβάνουν το έργο τους και κατά συνέπεια το επικαλούμενο δικαίωμα της προσωπικότητας του κ. Πλεύρη συγκρούεται με αυτό των λοιπών πολιτών στην ελεύθερη ανάγνωση του επίμαχου βιβλίου".

    Είδηση: 18285

    [06] Με ανοδική τάση κινείται η τιμή του αργού

    Ειδήσεις

    Προς τα 42 δολάρια το βαρέλι κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης για μείωση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ.Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού ενισχυόταν κατά 20 σεντς και βρέθηκε στα 41,78 δολάρια.Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ ενισχύθηκε κατά 93 σεντς στα 44,66 δολάρια.

    Η στατιστική υπηρεσία του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν αναπάντεχα, την στιγμή που και τα αποθέματα προϊόντων διύλισης μειώθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου, ενώ σημαντική αύξηση, κατά 6,2 εκατ. βαρέλια, εμφάνισαν τα αποθέματα αργού πετρελαίου."Τα στοιχεία για το αργό είναι δυσάρεστα αρνητικά, αλλά, φαίνεται πως τα προϊόντα πετρελαίου σταθεροποιούν το όλο σύστημα στην παρούσα φάση" σημείωσε ο Τομ Μπέντζ, αναλυτής συμβολαίων εμπορευμάτων της BNP Paribas στη Νέα Υόρκη.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ρόιτερ

    Είδηση: 18282


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 28 January 2009 - 21:56:57 UTC