Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλειδί για την οικονομία τα επιτόκια
  • [02] Αγνοείται άνδρας στο Λούσιο
  • [03] Σχέδιο δράσης για την ανεργία
  • [04] Αποκλείει η κυβέρνηση πρόωρες εκλογές
  • [05] Βρυξέλλες :Συνάντηση των ΥΠΕΞ για τη Μέση Ανατολή
  • [06] Υποδοχή ήρωα για τον πιλότο του Α320
  • [07] Φονική κακοκαιρία
  • [08] Ανέκρουσε πρύμναν ο ύποπτος Τούρκος ηθοποιός
  • [09] Γάζα: βομβαρδίστηκαν ΟΗΕ και Reuters

    [01] Κλειδί για την οικονομία τα επιτόκια

    Ειδήσεις

    Με την οικονομία να αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προτείνει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν , ώστε να αντιμετωπιστούν επερχόμενοι κίνδυνοι. Ο κ. Προβόπουλος θεωρεί ως πρωταρχικό μέλημα την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά υπογραμμίζει ότι η γενίκευση των παροχών θα ήταν καταστροφική και προαναγγέλλει σταδιακή μείωση των επιτοκίων για τους δανειολήπτες. Ανησυχία την ίδια ώρα εκφράζουν τραπεζίτες για την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δανείων.

    Ναι στην ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, όχι όμως σε γενικευμένες παροχές. Αυτό είναι το μήνυμα, που στέλνει ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ζητώντας ταυτόχρονα η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας να γίνει μέσω ενός μακρόπνοου προγράμματος. Όπως δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: "Στην παρούσα φάση προτεραιότητα έχουν οι στοχευμένες παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Προέχει να ανακουφιστούν οι λιγότερο ευνοημένοι συμπολίτες μας από τις επιπτώσεις της δυσμενούς μακροοικονομικής συγκυρίας, που διανύουμε. Εκείνο που θα απέβαινε καταστροφικό είναι μια τυχόν γενίκευση των παροχών με τρόπους που θα έθεταν εκτός τροχιάς τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές". Στην Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι το μεγάλο δημόσιο χρέος των τελευταίων δεκαετιών και η δύσκολη συγκυρία δεν επιτρέπουν δημοσιονομική χαλάρωση. Περιθώρια, όμως, υπάρχουν, μέσω: - της μείωσης των καταναλωτικών δαπανών, - της αύξησης των επενδυτικών, - της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων, - και των διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί επαρκές το πακέτο των 28 δις ευρώ για τις τράπεζες, και ότι δε θα χρειαστούν και άλλες εγγυήσεις. Αυτό το πακέτο, σε συνδυασμό με τη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων και των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για τους δανειολήπτες. Πάντως, πολλοί τραπεζίτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα δάνεια σε καθυστέρηση, ενώ ζητούμενο για τις τράπεζες αποτελεί και το πώς θα διαμορφωθεί ο δανεισμός τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι όροι αλλάζουν από την 1η Μαρτίου.

    Είδηση: 18147

    [02] Αγνοείται άνδρας στο Λούσιο

    Κοινωνία

    Ένας άνδρας, περίπου 30 ετών αγνοείται από το μεσημέρι στο Λούσιο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μια ομάδα εκδρομέων που έκανε ράφτινγκ σε τέσσερις βάρκες, έχασε τα ίχνη του νεαρού άνδρα ο οποίος παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού κοντά στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Ηλείας.Προσπάθησαν να τον εντοπίσουν χωρίς αποτέλεσμα και όταν διαπίστωσαν ότι σκοτεινιάζει κάλεσαν την Πυροσβεστική. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ

    Είδηση: 18146

    [03] Σχέδιο δράσης για την ανεργία

    Ειδήσεις

    Σχέδιο δράσης για τη θωράκιση της οικονομίας και τη στήριξη των ανέργων, προετοιμάζει το Υπουργείο Απασχόλησης. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης ,η χορήγηση διπλού δώρου το Πάσχα για τους ανέργους , ενώ ιδιαίτερη μεριμνά λαμβάνεται για όσους από αυτούς βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

    Με σειρά μέτρων μέσω του ΟΑΕΔ που αγγίζουν το ένα δις ευρώ και που θα δίνουν μια ευκαιρία για εργασία σε 200.000 ανθρώπους, το Υπουργείο Απασχόλησης επιχειρεί να χτυπήσει την ανεργία στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.

    Σε δήλωσή της η Υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, τονίζει: "Έχουμε ένα μεγάλο έργο ως Κυβέρνηση και μιλώντας εγώ, ως υπουργός Απασχόλησης, ένα πολύ μεγάλο έργο για τη θωράκιση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ιδιαίτερα, για να θωρακίσουμε την απασχόληση ως προς τις πιο ευάλωτες ομάδες".

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ΝΕΤ, τα μέτρα στήριξης των ανέργων, του Υπουργείου αφορούν:

    -τον τουρισμό με στόχο να ωφεληθούν 140.000 εποχιακά εργαζόμενοι οι οποίοι θα μπορούν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης

    -6.000 νέους επιστήμονες που θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα επιχορήγησης για να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην περιφέρεια

    -10.000 νέες θέσεις εργασίας για ανέργους μέσω επιδοτήσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    -τη συνέχεια του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι" -7.000 άνεργους που θα απορροφηθούν στα "πράσινα" επαγγέλματα (ανακύκλωση, διαχείριση περιβάλλοντος)

    Στο "Βήμα της Κυριακής" η κ. Πετραλιά, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χορήγησης διπλού δώρου το Πάσχα: "Η νομοθετική ρύθμιση έγινε για το επίδομα των Χριστουγέννων, που ήδη δόθηκε και είναι έτσι διατυπωμένη που να μπορεί να ξαναδοθεί. Πρόκειται για ένα σημαντικό βοήθημα που το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε με τον αναιδή τρόπο "μπαξίσι".

    " Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει, ότι οι άνεργοι και οι οικογένειές τους έχουν μπουχτίσει πλέον από τα λόγια και θέλουν έργα, ότι ζητούν δουλειές και όχι δούλεμα", τόνισε σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υπουργού, ο Δημήτρης Στρατούλης του ΣΥΡΙΖΑ.

    To Υπουργείο Απασχόλησης μελετά επίσης την παράταση της προθεσμίας για την συνταξιοδότηση των ανέργων με 3500 ένσημα και πέραν του τέλους του έτους που ισχύει έως σήμερα. Μέριμνα λαμβάνεται και για την πρόσληψη 60 χιλιάδων επιδοτούμενων ανέργων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα για ορισμένο χρόνο.

    Είδηση: 18144

    [04] Αποκλείει η κυβέρνηση πρόωρες εκλογές

    Πολιτική

    Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν τίθεται ζήτημα πόοωρων εκλογών, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών ρίχνει το γάντι στο ΠΑΣΟΚ και το καλεί να πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα της δεύτερης θητείας του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά σε όλους τους τόνους πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στη δημοσκόπηση της RASS για το "Παρόντης Κυριακής" το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 2,3 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο Κώστας Καραμανλής, παραμένει καταλληλότερος για την Πρωθυπουργία.

    Ο Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στην "Απογευματινή της Κυριακής" καλεί ευθέως το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, για το αν θα στηρίξει τον Κάρολο Παπούλια, για δεύτερη φορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

    "Το έχω πει επανειλημμένα ότι ο κ. Παπούλιας ασκεί άψογα τα καθήκοντά του. Είναι ένας εξαιρετικός Πρόεδρος και, βεβαίως, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τη δεύτερη θητεία του. Από εκεί και πέρα, απομένει και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, να ξεκαθαρίσει τη θέση του.", τονίζει ο πουργός Εσωτερικών.

    .Η κυβέρνηση μπορεί να αποκλείει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως τα σενάρια δίνουν και παίρνουν με το ΠΑΣΟΚ να ζητά εκλογές εδώ και τώρα." Όταν φτάσουμε στις επόμενες εκλογές, τις οποίες πρέπει να περιμένουμε μετά από δύο χρόνια από τώρα - εκτός εάν ενδιάμεσα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα εκβιαστικά και ανεύθυνα διλήμματα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, και αυτό θα πρέπει να οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε βαθιά περισυλλογή για το ποια αντιπολίτευση ασκείται σήμερα - όταν λοιπόν φθάσουμε στις εκλογές, τότε η πιο αξιόπιστη καταγραφή θα είναι οι ίδιες'", δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος."Εγώ ξέρω πως κατά το Σύνταγμα οι εκλογές στη χώρα μας γίνονται κάθε 4 χρόνια. Εκλογές είχαμε το 2007 οπότε σύμφωνα με το Σύνταγμα θα γίνουν το 2011 εκτός εάν κατά την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει αδυναμία της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας οπότε πηγαίνουμε σε εκλογές. Ασφαλώς , υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, αλλά, αυτό θα το κρίνει προπάντων ο Πρωθυπουργός εάν συντρέχουν αυτές οι περιπτώσεις για να πάμε σε εκλογές", δήλωσε από την Κρήτη ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    "Κανείς στον τόπο μας δεν θέλει εκλογές, και το ΠΑΣΟΚ τις ζητά μόνο για "εντύπωση" δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής" ο νέος υπουργός Τουρισμού Κώστας Μαρκόπουλος."Η εκλογολογία βλάπτει σοβαρά την Οικονομία" δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Real News", ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. "Η οικονομία δεν είναι για να παίζουμε" υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης, και, σε ερώτηση για ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες την Άνοιξη τονίζει ότι "εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν".

    "Έχω πει επανειλημμένα, ότι το έργο το οποίο παράγουμε δεν έχει καμία σχέση με τις εκλογές. Έχουμε ένα μεγάλο έργο ως Κυβέρνηση και μιλώντας εγώ, ως υπουργός Απασχόλησης, ένα πολύ μεγάλο έργο για τη θωράκιση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ιδιαίτερα, για να θωρακίσουμε την απασχόληση ως προς τις πιο ευάλωτες ομάδες", επισημαίνει χαρακτηριστικά και η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    "Εγώ είμαι εναντίον των εκλογών, να μην ασχολούμαστε με νούμερα, να δουλέψουμε.", τονίζει από την πλευρά και ο υφυπουργός Αθλητισμού, γιάννης Ιωαννίδης. Ο Κώστας Καραμανλής θα αναγκαστεί να καταφύγει στις εκλογές για να αποφύγει τα χειρότερα, εκτιμά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης τονίζει στην εφημερίδα "Real News", ότι ο πρωθυπουργός "θα συρθεί από τα πράγματα" σε εκλογές εντός του 2009

    Την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να προσφύγει σε εκλογές λόγω της αδυναμίας του να διαχειριστεί την κρίση και για να αποφύγει τα χειρότερα, εξέφρασε και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.

    Η κυβέρνηση σε απελπισία και με το βλέμμα στις εκλογές καταφεύγει στις υποσχέσεις και την παροχολογία σημειώνει ο Κυριάκος Βελόπουλος από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.

    Στη νέα δημοσκόπηση της RASS γιά το ΠΑΡΟΝ, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 2,3% της Νέας Δημοκρατίας με την ψαλίδα να κλείνει καθώς στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου η διαφορά ήταν στο 2,8

    Ο Κώστας Καραμανλής προηγείται στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με 45,9% έναντι 33,2 % του Γιώργου Παπανδρέου.

    Στην ίδια δημοσκόπηση το 61,2% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών.

    Η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κλείνει συνεχώς και ο Κώστας Καραμανλής ενισχύεται ακόμη περισσότερο, επισημάνει ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης στον "Ελεύθερο Τύπο", εκτιμώντας ότι η ΝΔ θα είναι και πάλι μπροστά στις εκλογές εφόσον οι επιδόσεις της κυβέρνησης είναι θετικές. ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 18143

    [05] Βρυξέλλες :Συνάντηση των ΥΠΕΞ για τη Μέση Ανατολή

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη προκειμένου να μετάσχει το απόγευμα στο δείπνο εργασίας των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τη συμβολή της Κοινότητας στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Στο δείπνο θα λάβουν μέρος και οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Τουρκίας και της Παλαιστινιακής Αρχής. Η κ.Μπακογιάννη, εν τω μεταξύ, με την ιδιότητά της προέδρου του ΟΑΣΕ καλωσορίζει την αποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου στη Νότια Οσσετία, που είχε διακοπεί από τον Αυγουστο του 2008 και προσθέτει ότι η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει το ζωτικό ρόλο του ΟΑΣΕ για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

    ΠΗΓΕΣ: 105,8

    Είδηση: 18142

    [06] Υποδοχή ήρωα για τον πιλότο του Α320

    Ειδήσεις

    Υποδοχή ήρωα επεφύλαξαν στον πιλότο που προσγείωσε το αεροσκάφος της US Airways στα παγωμένα νερά του ποταμού Χάντσον, στη Νέα Υόρκη, οι κάτοικοι της ιδιαίτερης πατρίδας του, στο Ντάνβιλ της Καλιφόρνια.

    Ο πιλότος Τσέσλι Σάλενμπεργκερ απευθυνόμενος στους χιλιάδες ανθρώπους που τον υποδέχτηκαν είχε να πει μία φράση: "Γνωρίζω ότι μπορώ να μιλώ εξ ονόματος όλου του πληρώματος και σας λέω ότι απλά κάνουμε τη δουλειά για την οποία έχουμε εκπαιδευτεί. Σας ευχαριστώ".

    Ο πιλότος διαπίστωσε ότι το αεροσκάφος είχε συγκρουστεί με σμήνος πουλιών, με συνέπεια να μείνει χωρίς κινητήρες, αμέσως μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια, στις 15 Ιανουαρίου. Με ψυχραιμία κατέβασε το αεροπλάνο στο ποτάμι, ενέργεια που έσωσε τις ζωές των επιβατών και του πληρώματος.

    Την Παρασκευή ειδικά συνεργεία ανέσυραν τη μία μηχανή του Α320 που είχε αποκολληθεί από το αεροπλάνο και εντοπίστηκε σε βάθος 20 μέτρων στον ποταμό Χάντσον.

    Είδηση: 18141

    [07] Φονική κακοκαιρία

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων από τη σφοδρή κακοκαιρία που σαρώνει την Ευρώπη, με χιονοπτώσεις, παγωνιά, ανεμοθύελλες και καταιγίδες. 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ισπανία και τη Γαλλία, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα ή πλημμύρισαν. Στην Τουρκία, τουλάχιστον 11 ορειβάτες θάφτηκαν ζωντανοί κάτω από τόνους χιονιού, όταν καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα.

    Οι επιζώντες ανέφεραν ότι είχαν ακούσει πυροβολισμούς λίγο πριν. Οι Αρχές είπαν, όμως, ότι πιθανότερη αιτία ήταν η αύξηση της θερμοκρασίας.

    Ως η πρώτη καταστροφική θύελλα του 21ου αιώνα περιγράφεται το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας στη Γαλλία. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, πάνω από ένα εκατομμύριο σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα ή πλημμύρισαν και οι συγκοινωνίες παρέλυσαν.

    Στις νοτιοδυτικές περιοχές έσπευσε ο Γάλλος Πρόεδρος, ενώ τεχνικοί από ευρωπαϊκές χώρες βοηθούν 1.000 Γάλλους συναδέλφους τους να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.

    Μετά τους σαρωτικούς ανέμους και τις βροχές ήρθαν οι πυρκαγιές στην Ισπανία. Πεσμένοι πυλώνες ηλεκτροδότησης προκάλεσαν βραχυκύκλωμα και 14.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν προληπτικά από τα σπίτια τους.

    Η Ισπανία θρηνεί έντεκα θύματα, μεταξύ των οποίων 4 παιδιά. Πολλές περιοχές παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, όπως και στην Πορτογαλία, που δεν έμεινε ανεπηρέαστη από το κύμα κακοκαιρίας που έφτασε από τον Ατλαντικό.

    Είδηση: 18140

    [08] Ανέκρουσε πρύμναν ο ύποπτος Τούρκος ηθοποιός

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    "Το λάθος μου ήταν ότι έδωσα συνέχεια στο θέμα, δίχως να αποκαλύψω από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για σενάριο ταινίας και όχι πραγματικότητα" ισχυρίζεται τώρα ο Τούρκος ηθοποιός Αττίλα Ολγκάτς, ο οποίος προκάλεσε αναστάτωση με δήλωσή του που έκανε πριν από μερικές μέρες σε τηλεοπτική εκπομπή στην Τουρκία, λέγοντας ότι κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία, είχε σκοτώσει δέκα άτομα, με πρώτο έναν δεκαεννιάχρονο αιχμάλωτο στρατιώτη.

    Σε αποκλειστικές του δηλώσεις που δημοσιεύονται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", ο Ολγκάτς ζητάει συγνώμη επειδή χρησιμοποίησε τα ΜΜΕ για την προβολή του σεναρίου που όπως λέει έχει γράψει ο ίδιος.

    "Εδώ και τριάντα χρόνια είχα στο νου μου την ιστορία αυτή" λέει ο Τούρκος ηθοποιός και συνεχίζει: "Ήθελα να γυρίσω μια ταινία όπως ο στρατιώτης Ryan και εργαζόμουν εδώ και πολύ καιρό πάνω σε αυτό. Ανέφερα κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής το σενάριο αυτό. Ήμουν περίεργος να δω ποιες θα είναι οι αντιδράσεις. Σκοπός μου ήταν να προκαλέσω σοκ". Ο ηθοποιός αναφέρει "γνώριζα ότι θα υπάρξει σοκ, αλλά δεν περίμενα τόσες αντιδράσεις και είδα ότι το γύρισμα του σεναρίου αυτού, δεν θα είναι καλό".

    Ο Ολγκάτς αναφέρεται και στα περί εγκλήματος πολέμου που έχουν γραφτεί και στον τουρκικό τύπο σχετικά με τη δήλωσή του αυτή και λέει τα εξής: "Αναφέρεται ότι έχω διαπράξει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ότι ανοίγει για μένα ο δρόμος για τα δικαστήρια. Ας γίνει προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό θα με χαροποιήσει, διότι θα αποκαλυφθεί ότι δεν πρόκειται για πραγματικό περιστατικό. Κανένας Τούρκος στρατιώτης που έχει πάει στην περιοχή αυτή δεν έχει συμπεριφερθεί με τέτοιο τρόπο σε κανέναν ελληνοκύπριο, ειδικά αιχμάλωτο. Εγώ δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο και ούτε το πιστεύω. Το μόνο μου λάθος ήταν ανέφερα το σενάριο όχι στο σύνολό του, αλλά με τον τρόπο αυτό, χρησιμοποιώντας και την ηθοποιία μου".

    Ο Ολγκάτς, την περασμένη Πέμπτη είχε υποστηρίξει ότι σκότωσε δέκα άτομα το 1974. Μετά τις αντιδράσεις όμως που υπήρξαν, εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι πρόκειται για σενάριο, το οποίο σύντομα θα σκηνοθετηθεί. Το Σαββατοκύριακο, ο τουρκικός τύπος έγραψε ότι ο Ολγκάτς το 1974 ήταν μεν ως στρατιώτης στην Κύπρο, αλλά ότι δεν ήταν μάχιμος και δεν έπιασε στα χέρια του όπλο.

    Είδηση: 18139

    [09] Γάζα: βομβαρδίστηκαν ΟΗΕ και Reuters

    Σοβαρό επεισόδιο αποτέλεσε ο βομβαρδισμός του κτηρίου της UNRWA, από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι έκαναν λόγο για "λάθος", όπως και τα γραφεία του πρακτορείου Reuters, ενώ την περιοχή επισκέπτεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Η UNRWA, κτήριο της οποίας βομβαρδίστηκε δύο φορές από βόμβες λευκού φωσφόρου, ανακοίνωσε πως μέσα στο κτήριο είχαν βρει καταφύγιο 700 Παλαιστίνοι και τρία μέλη του προσωπικού της τραυματίστηκαν. Στο μεταξύ, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ ζήτησε συγγνώμη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για το βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις του κτηρίου στην πόλη της Γάζας στο οποίο στεγάζεται η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

    Σε δηλώσεις του ο κ. Μουν ο οποίος επισκέπτεται το Ισραήλ στο πλαίσιο μιας διπλωματικής προσπάθειας για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, ανέφερε ότι: "Διαβίβασα την έντονη διαμαρτυρία μου και την οργή μου στον υπουργό Άμυνας και την υπουργό Εξωτερικών και ζήτησα πλήρεις εξηγήσεις. Ο υπουργός Άμυνας μου είπε ότι ήταν ένα σοβαρό λάθος και ότι το αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά. Με διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί επιπλέον προσοχή στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και στο προσωπικό του και ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί". Aπό την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός κτιριακών εγκαταστάσεων των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα προκλήθηκε από πυρά που ερρίφθησαν εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων από Παλαιστίνιους ενόπλους εκεί. "Είναι απόλυτα αληθές ότι δεχθήκαμε επίθεση από το μέρος εκείνο. Αλλά οι συνέπειες προκαλούν μεγάλη λύπη και ζητώ συγγνώμη γι' αυτό", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Νωρίτερα στη διάρκεια συνάντησής του με την ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, ο κ. Μουν δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έφτασε σε "αφόρητο" σημείο.Ο απολογισμός των νεκρών μεταξύ των Παλαιστινίων από την αεροπορική και χερσαία επίθεση του Ισραήλ έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 1.055, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διευθύνει η Χαμάς στη Γάζα. Παλαιστινιακή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε πως 670 από τους νεκρούς είναι άμαχοι.Δεκατρείς Ισραηλινοί έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους, 10 στρατιώτες και τρείς άμαχοι που σκοτώθηκαν από τις ρουκέτες της Χαμάς. Ο εκπρόσωπος της UNRWA Κρίστοφερ Γκάνες δήλωσε μετά το βομβαρδισμό του κτηριακού συγκροτήματος ότι η υπηρεσία ανέστειλε την κυκλοφορία των οχημάτων της, αλλά δεν θα αναστείλει τη λειτουργία των προγραμμάτων της.

    "Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπου τους βομβαρδισμούς σήμερα το πρωί πολλών νοσοκομείων και ενός κτηρίου όπου στεγάζονται διεθνή μέσα ενημέρωσης στην πόλη της Γάζας. Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον βομβαρδισμό της έδρας της Unrwa στην Γάζα που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία μέλη του προσωπικού της", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ερίκ Σεβαλιέ.

    Boμβαρδίστηκαν MME

    Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Reuters, χτυπήθηκε και το κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του καθώς και άλλων οργανισμών μέσων ενημέρωσης. Από την έκρηξη τραυματίστηκε σοβαρά ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου του Άμπου Ντάμπι και δύο εικονολήπτες.

    Περίπου 40 άνθρωποι, μέλη του ιατρικού προσωπικού, έχουν "παγιδευτεί" μέσα σε νοσοκομείο της Γάζας που στεγάζεται η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος και το οποίο επλήγη από οβίδες και στο οποίο έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά, ανακοίνωσε ισραηλινή ιατρική οργάνωση.

    Οι Ισραηλινοί Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι οποίοι μίλησαν με τον επικεφαλής του νοσοκομείου, δήλωσαν προς το Γερμανικό Πρακτορείο ότι καταβάλλονται επίσης προσπάθειες "για την απομάκρυνση των αρρώστων και των τραυματιών".

    Μποϊκοτάζ στις φωτογραφίες και τα βίντεο του ισραηλινού στρατού

    Πρόταση προς όλα τα διεθνή ΜΜΕ να μην αγοράζουν φωτογραφίες και βίντεο που προέρχονται από τον ισραηλινό στρατό έκανε σήμερα η Ένωση Ξένου Τύπου (FPA) στο Ισραήλ, λόγω της προ ημερών επίθεσης των ισραηλινών στρατευμάτων σε συγκρότημα γραφείων των ΜΜΕ στην Γάζα, που είχε ως αποτέλεσμα δύο Παλαιστίνιοι οπερατέρ να χάσουν την ζωή τους.

    Σε ανακοίνωση της η FPA, καταδίκασε την βίαιη προσπάθεια του ισραηλινού στρατού να ελέγξει τα ΜΜΕ στην Γάζα καθώς και κάθε επίθεση του εναντίον των δημοσιογράφων της περιοχής και των κτιρίων όπου στεγάζονται.

    "Εξαιτίας των απαράδεκτων βιαιοτήτων, η FPA ζητά από τα μέλη της να μην αγοράζουν βίντεο και φωτογραφίες από τον ισραηλινό στρατό", αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου καταδικάζεται ακόμη και η άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο ξένων δημοσιογράφων στην Λωρίδα της Γάζας.

    Νεκρός ο Υπουργός Εσωτερικών της Χαμάς

    Ένας από τους ηγέτες της Χαμάς, ο Σαίντ Σιάμ, υπουργός Εσωτερικών, σκοτώθηκε σήμερα στη Γάζα από ισραηλινό βομβαρδισμό, επιβεβαίωσε η τηλεόραση της Χαμάς Al Quds TV.

    Γκάλοπ

    Σε δημοσκόπηση που παρουσιάζεται στην ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, στο ερώτημα "αποτελεί η επιχείρηση στην Γάζα επιτυχία η αποτυχία; "το 78% των ερωτηθέντων απαντάει ότι πρόκειται για επιτυχία και το 13% για αποτυχία ενώ ένα ποσοστό 9% δεν εκφράζει γνώμη. Το περιθώριο λάθους είναι 4,3%.

    Το Ευρωκοινοβούλιο

    Την "άμεση και μόνιμη εκεχειρία" στη Λωρίδα της Γάζας ζητούν οι εξι σημαντικότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με κοινή πρόταση ψηφίσματος, που υιοθετήθηκε σήμερα με σημαντική πλειοψηφία.Ταυτόχρονα οι ευρωβουλευτές ζητούν "με ιδιαίτερη επίταση" από τις Ισραηλινές Αρχές να επιτρέψουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.Αναφερόμενοι στην Απόφαση 1860 του ΣΑ του ΟΗΕ της 8ης Ιανουαρίου, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους διότι μέχρι στιγμής "ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του ΟΗΕ για διακοπή των εχθροπραξιών". Oι διεκδικήσεις:- Να κηρυχθεί άμεση και μόνιμη εκεχειρία, με διακοπή εκτόξευσης ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα.-Να υποστηριχθεί μία βιώσιμη κατάπαυση πυρός, η οποία θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα : την απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων, τη επανέναρξη λειτουργίας των σημείων διέλευσης, την άρση του αποκλεισμού και την αποτροπή του λαθρεμπορίου όπλων και πυρομαχικών. - Τη συγκρότηση διεθνούς μηχανισμού με την πρωτοβουλία του Κουαρτέτου

    - Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει τέλος ότι "μόνο η πραγματική πρόοδος προς την ειρήνη και η αισθητή βελτίωση της κατάστασης στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα μπορούν να ενισχύσουν τη νομιμότητα της Παλαιστινιακής Αρχής".

    Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ, Γερμανικό

    Είδηση: 17753


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 25 January 2009 - 21:54:44 UTC