Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιχείρηση διάσωσης
  • [02] Τραγικό δυστύχημα
  • [03] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ
  • [04] Προβλήματα λόγω των θυελλωδών ανέμων
  • [05] Συνελήφθη ο ηγέτης των ανταρτών Τούτσι
  • [06] Στη Βουλή η Παιδεία
  • [07] Ανένδοτοι στα μπλόκα οι αγρότες
  • [08] Κλείνει το Γκουαντάναμο

    [01] Επιχείρηση διάσωσης

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης του πρώην βουλευτή της Ένωσης Κέντρου και της ΝΔ Ανέστη Λώρα, ο οποίος έπεσε χθες βράδυ με το ΙΧ αυτοκίνητό του σε χαράδρα 200 μέτρων, μεταξύ των χωριών Κοπάνι και Βαριάδων, στο επαρχιακό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι καλά στην υγεία του.

    Είδηση: 18062

    [02] Τραγικό δυστύχημα

    Τραγικό δυστύχημα έγινε στις 9:00 το πρωί της Παρασκευής στην οδό Λιοσίων στο ύψος της πλατειάς Αττικής. Φορτηγό επιχείρησε να προσπεράσει παράνομα από τα δεξιά ΙΧ, με αποτέλεσμα να παρασύρει μια γυναίκα 55 ετών, η οποία συνόδευε τον εγγονό της, επτά ετών. Η γυναίκα σκοτώθηκε επί τόπου, ενώ το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων, όπου υπέκυψε στα τραύματά του.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 18061

    [03] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    Κοινωνία

    Εκτός λειτουργίας λόγω εργασιών, θα τεθούν αυτό το Σαββατοκύριακο, 24 και 25 Ιανουαρίου, οι σταθμοί του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, σε Πετράλωνα, Θησείο και Μοναστηράκι, με συνέπεια τα δρομολόγια να διακόπτονται στον Ταύρο και να ξαναρχίζουν στην Ομόνοια και το αντίστροφο. Για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, έχουν δρομολογηθεί οι γραμμές της ΕΘΕΛ: 010. Σταθμός ΗΣΑΠ Ομόνοια-Σταθμός ΗΣΑΠ Ταύρος, με στάσεις σε Ταύρο, Πετράλωνα, Θησείο, Μοναστηράκι, Ομόνοια. και 011. Σταθμός ΗΣΑΠ Ομόνοια-Σταθμός ΗΣΑΠ Ταύρος(EXPRESS), με στάσεις σε Ταύρο, Πετράλωνα, Ομόνοια.

    Είδηση: 18064

    [04] Προβλήματα λόγω των θυελλωδών ανέμων

    Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών ανέμων εντάσεως 9 και 10 μποφόρ που πνέουν στα πελάγη. Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία. Προβλήματα προκλήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους τη νύχτα στην Αττική. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δήχθηκε κλήσεις για απομάκρυνση δέντρων και αντικειμένων στα νότια προάστια, κυρίως στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Εξάλλου αποκαταστάθηκε το πρόβλημα ηλεκτροδότησης, που σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην ανατολική Θεσσαλονίκη εξαιτίας της πρωινής καταιγίδας. Προβλήματα παρουσιάστηκαν σε Θέρμη, Νέα Μηχανιώνας και Μίκρα. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ προκλήθηκε βλάβη στον υποσταθμό του Σχολαρίου, με συνέπεια τις διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Προβλήματα αντιμετώπισαν και οι οδηγοί που κινούνταν από Θεσσαλονίκη προς Μηχανιώνα, εξαιτίας των διακοπών που σημειώνονταν στα φανάρια σηματοδότησης.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18059

    [05] Συνελήφθη ο ηγέτης των ανταρτών Τούτσι

    Ειδήσεις

    Συνελήφθη ο αρχηγός των ανταρτών Τούτσι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Λοράν Ενκούντα, στο έδαφος της Ρουάντας, ύστερα από συντονισμένη στρατιωτική επιχείρηση των δυνάμεων της Ρουάντα και του Κονγκό, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα η κοινή διοίκηση των δυνάμεων που πήραν μέρος στην καταδίωξη των ανταρτών. Ο αρχηγός των ανταρτών συνελήφθη παρά την προσπάθειά του να προβάλλει αντίσταση, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ο ηγέτης των ανταρτών Τούτσι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ) Λοράν Νκούντα που συνελήφθη χθες το βράδυ στη Ρουάντα κρατείται σε "μυστικό μέρος" ανακοίνωσε σήμερα αξιωματικός του στρατού της Ρουάντα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    BBC: DR Congo rebel leader 'arrested'

    Είδηση: 18060

    [06] Στη Βουλή η Παιδεία

    Πολιτική

    Την έναρξη του διαλόγου για την Παιδεία σηματοδοτεί η σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, ενώ με συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη απαντά η εκπαιδευτική κοινότητα. Την ίδια ώρα, μαθητές και φοιτητές έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 12, στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή - όπου δάσκαλοι, καθηγητές και πανεπιστημιακοί θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Παναττική στάση εργασίας, από τις 13.00 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ, καλώντας εργαζόμενους και συνταξιούχους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Πανεκπαιδευτικές πορείες και στη Θεσσαλονίκη.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Κριτική και θέσεις ενόψει της συζήτησης για την Παιδεία

    Είδηση: 18058

    [07] Ανένδοτοι στα μπλόκα οι αγρότες

    Κοινωνία

    Το πακέτο στήριξης ύψους 620 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση "ζυγίζουν" τις επόμενες ώρες σε κατά τόπους συνελεύσεις τους, οι αγρότες. Στο μεταξύ, κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης από τα μπλόκα των αγροτών στα Τέμπη, στο Κάστρο Βοιωτίας, στην Αλαμάνα, στις Μικροθήβες και στη Νίκαια, η Εγνατία, στο ύψος της Χρυσούπολης και στον κόμβο των Κερδυλλίων, καθώς και ο δρόμος Θεσσαλονίκης-Έδεσσας στο ύψος της Χαλκηδόνας.. Αποκλεισμένη από τα τρακτέρ των αγροτών είναι και η εθνική οδός Κοζάνης-Φλώρινας. Αποκλεισμένα και τα τελωνεία Εξοχής και Προμαχώνα ενώ τα προβλήματα συνεχίζονται και στο συνοριακό σταθμό των Κήπων του Έβρου, καθώς νέος αποκλεισμός θα γίνει στις 10 το πρωί. Ωστόσο ανοιχτά έμειναν τα σύνορα του Προμαχώνα για Βουλγαρία, τα μεσάνυχτα, για μία ώρα περίπου. Οι αγρότες άφησαν να περάσουν 150 νταλίκες με ευπαθή προϊόντα και ΙΧ αυτοκίνητα, οι οδηγοί των οποίων ήταν εγκλωβισμένοι στο μεθοριακό σταθμό από την περασμένη Τρίτη. Οι αγρότες έκλεισαν και πάλι τα σύνορα όταν οδηγοί που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα της Βουλγαρίας άδραξαν την ευκαιρία και πέρασαν τα οχήματά τους στο ελληνικό έδαφος. Τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στο 1ο χλμ. του δρόμου Γιαννιτσών-Θεσσαλονίκης, χωρίς την ώρα αυτή να δημιουργείται πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων, όπως και στην είσοδο της πόλης του Κιλκίς, αλλά και στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων. Στην Κρήτη οι αγρότες έχουν κλείσει τον δρόμο Χανιών-Ηρακλείου, στη περιοχή Πλατάνι. Τον αποκλεισμό του Ισθμού της Κορίνθου, από τη Δευτέρα, αποφάσισαν, οι αγρότες της Πελοποννήσου. Τα τρακτέρ των αγροτών έχουν επίσης παραταχθεί και στην αερογέφυρα της Νέας Εφέσου - Κορινού - Αιγινίου, χωρίς να προκαλείται πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

    Τα προβλήματα παραμένουν και στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Χρυσούπολης, ενώ περιστασιακά διεξάγεται ομαλά η κίνηση των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Καβάλας-Ξάνθης, αλλά και στο δρόμο στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα.

    Με διαδοχικούς αποκλεισμούς διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων κατά την είσοδο και την έξοδο στην πόλη της Κομοτηνής.

    "Δεν πρόκειται να δοθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του", δήλωσε μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Σωτήρης Χατζηγάκης τόνισε ότι με τις ενισχύσεις αυτές η Κυβέρνηση εξάντλησε τις δυνατότητες της που της δίνει η κοινοτική νομοθεσία και ο προϋπολογισμός. "Θα ακούσω και σήμερα τους αγρότες και από την Δευτέρα γυρίζω σελίδα", είπε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε ο Υπουργός, το πακέτο των 620 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών του 2008, αφόρα στους παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα, χωρίς καμία εξαίρεση.

    Το πακέτο που παρουσίασε ο υπουργός προβλέπει αποζημιώσεις 425.000.000 ευρώ, μέσω του ΕΛΓΑ, για το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα σιτηρά, το ελαιόλαδο, τις επιτραπέζιες ελιές, τα οπωροφόρα και την κτηνοτροφία.

    Επίσης, έκτακτη ενίσχυση 75.000.000 στους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και ελαιοκομικών προϊόντων, με ταμειακή διευκόλυνση από την Αγροτική Τράπεζα.

    Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα καταβληθεί φέτος μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18057

    [08] Κλείνει το Γκουαντάναμο

    Διάταγμα που προβλέπει ότι μέσα σε έναν χρόνο θα κλείσουν το διαβόητο κολαστήριο του Γκουαντάναμο, αλλά και οι μυστικές φυλακές της CIA στο εξωτερικό, καθώς και απαγόρευση των βασανιστηρίων, υπέγραψε την Πέμπτη, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση. Παράλληλα, όρισε τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και τον Τζορτζ Μίτσελ ως ειδικούς απεσταλμένους σε Αφγανιστάν και Μ. Ανατολή αντίστοιχα. Σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει συνάντηση με τους ηγέτες του Κογκρέσου για να συζητήσουν το θέμα της οικονομίας. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, ο Ομπάμα ζήτησε να ενημερώνεται καθημερινά για την οικονομική κατάσταση από τους βασικούς συμβούλους του, στο πρότυπο της καθημερινής ενημέρωσης που του κάνουν ήδη οι υπηρεσίες πληροφοριών.

    Χαιρετίζουν την απόφαση ΟΗΕ και ΕΕ

    Το κλείσιμο της στρατιωτικής φυλακής του Γκουαντάναμο εντός ενός έτους και τη διακοπή της σκληρής ανάκρισης ύποπτων για τρομοκρατία, διέταξε την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος, σε μια προσπάθειά του να αποκαταστήσει γρήγορα την εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό και να διαφοροποιηθεί σαφώς από την πολιτική του Τζορτζ Μπους κατά της τρομοκρατίας.

    Σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ομπάμα, υποχρεώνονται οι ΗΠΑ να συμμορφώνονται απολύτως με τις συνθήκες της Γενεύης για τους κρατούμενους.

    Σημειώνεται ότι η φρικτή κατάσταση στις φυλακές του Γκουαντάναμο προκάλεσε επανειλημμένα την έντονη αγανάκτηση πολλών χωρών λόγω της ωμής καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκεί, ενώ το Γκουαντάναμο έγινε επί θητείας Μπους σύμβολο της κράτησης και βασανισμών υπόπτων χωρίς απαγγελία συγκεκριμένων κατηγοριών εναντίον τους.

    Ως μια "ωραία ημέρα για το σεβασμό του δικαίου" χαιρέτισε την απόφαση Ομπάμα για κλείσιμο του Γκουαντάναμο και την απαγόρευση "των μεθόδων ανάκρισης που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο" η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι.

    "Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε τέτοια προτεραιότητα στο κλείσιμο του Γκουαντάναμο και έθεσε ένα σύστημα για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό" αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

    "Ο εικονικός πνιγμός και οι άλλες μορφές ανάκρισης που ταξινομούνται στην κατηγορία των βασανιστηρίων, η κράτηση χωρίς δίκη επί μακρό χρονικό διάστημα (...) όλα ήταν αποκλίσεις που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν" σημειώνει η Πιλάι, προσθέτοντας ότι οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο που θεωρούνται ύποπτοι για εγκλήματα έχουν το δικαίωμα σε μια "δίκαιη και γρήγορη δίκη". "Όσοι θεωρούνται αθώοι πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς καθυστέρηση (...) και να λάβουν αποζημίωση για τα έξι ή επτά χρόνια που έχασαν από τη ζωή τους" σύμφωνα πάντα με την Ύπατη Αρμοστή.Την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτησε και η τσεχική προεδρία της Ευρωπαικής Ένωσης, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή έχει "μεγάλη συμβολική και πρακτική σημασία"."Πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή έχει μεγάλη συμβολική και πρακτική σημασία και θα μπορούσε να διευκολύνει την ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια, με βάση το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα" προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Διορισμοί απεσταλμένων σε Αφγανιστάν-Μ.ΑνατολήΤο διορισμό του πρώην γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ στη θέση του ειδικού απεσταλμένου της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε την Πέμπτη η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, καθώς και το διορισμό του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ως ειδικού απεσταλμένου για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

    "Επικίνδυνη" χαρακτήρισε την κατάσταση στο Αφγανιστάν ο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι "θα χρειαστεί χρόνος" για να επιτευχθεί κάποια πρόοδος στην περιοχή αυτή."Η βία αυξάνεται εντυπωσιακά στο Αφγανιστάν. Το λαθρεμπόριο οπίου είναι, μακράν, το μεγαλύτερο παγκοσμίως, η αφγανική κυβέρνηση αποδείχτηκε ανίκανη να διασφαλίσει τις βασικότερες υπηρεσίες και η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν χτυπούν από τις βάσεις τους, σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων με το Πακιστάν, όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη" είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, δήλωσε ότι θα στείλει άμεσα τον Τζορτζ Μίτσελ στη Μ. Ανατολή, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    "Πολιτική της κυβέρνησής μου θα είναι να αναζητήσουμε ενεργά την ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων αλλά και μεταξύ Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του" τόνισε, προσθέτοντας ότι "τα κύρια σημεία μιας "εκεχειρίας που θα έχει διάρκεια είναι σαφή. Η Χαμάς πρέπει να σταματήσει την εκτόξευση πυραύλων, το Ισραήλ να ολοκληρώσει την αποχώρηση των δυνάμεών του από τη Γάζα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας θα στηρίξουμε ένα αξιόπιστο καθεστώς καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, έτσι που η Χαμάς να μην μπορεί να επανεξοπλιστεί".

    Ταυτόχρονα, ο Ομπάμα ζήτησε να ξανανοίξουν τα σύνορα προς τη Λωρίδα της Γάζας ώστε να καταστεί δυνατή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση

    Το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση δεσμεύτηκε να προστατεύσει ο Μπαράκ Ομπάμα. "Είμαι αποφασισμένος να υπερασπιστώ την ελευθερία των γυναικών να επιλέξουν εάν θα κάνουν παιδί ή όχι" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε με την ευκαιρία της 36ης επετείου από την κρίσιμη απόφαση που έλαβε η αμερικανική δικαιοσύνη για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

    Η 36η επέτειος "μας θυμίζει ότι αυτή η απόφαση όχι μόνο προστατεύει την υγεία των γυναικών και την ελευθερία στην αναπαραγωγή αλλά συμβολίζει και μια ευρύτερη αρχή: ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει λόγο στις πιο προσωπικές, οικογενειακές υποθέσεις" προσθέτει ο Ομπάμα.

    Κρατάει το κινητό του τηλέφωνο

    Όπως έγινε γνωστό, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ "νίκησε" τους συμβούλους του και θα κρατήσει το κινητό τηλέφωνό του. Ωστόσο, θα περιορίσει τη χρήση του και θα επικοινωνεί μόνο με ορισμένους στενούς συνεργάτες και φίλους του.

    Ο Ομπάμα έχει πάθος με τη νέα τεχνολογία και ειδικά με το συγκεκριμένο κινητό τηλέφωνο, κάτι όμως που γεννούσε ερωτήματα τόσο για την ασφάλειά του προέδρου όσο και για την τήρηση της νομοθεσίας. Ο νόμος προβλέπει ότι οι συνομιλίες των προέδρων καταγράφονται και η αλληλογραφία τους στο τέλος δίνεται στη δημοσιότητα. Να σημειωθεί ότι ούτε ο Μπιλ Κλίντον ούτε ο Τζορτζ Μπους χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα για να στέλνουν μηνύματα.

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ|Σχετικά άρθρα: Αποφασισμένος να κλείσει το Γκουαντάναμο ο Ομπάμα

    BBC: Obama appoints key hotspot envoys

    CNN: Obama signs order to close Guantanamo Bay facility

    Είδηση: 18056


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 23 January 2009 - 9:59:50 UTC