Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέμα χρόνου η απελευθέρωση Παναγόπουλου
  • [02] Τρίτο φορτίο ανθρωπιάς αναχώρησε για Γάζα
  • [03] Μεγάλες προσδοκίες για Ομπάμα
  • [04] Περικοπές και απολύσεις εξετάζει ο οίκος Christie's
  • [05] Κερδίζει τον αγώνα ζωής ο αστυνομικός
  • [06] Στον εισαγγελέα για κομπίνα 30 γιατροί
  • [07] Διαβουλεύσεις Fiat - Chrysler
  • [08] Συζήτηση για Προανακριτική χωρίς τη ΝΔ
  • [09] Ο ΕΦΕΤ μεταφέρεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
  • [10] Συνάντηση στη Χάγη για την προσφυγή της ΠΓΔΜ
  • [11] Απαλλαγή Σ. Μπάγια από το πειθαρχικό του Αρείου Πάγου

    [01] Θέμα χρόνου η απελευθέρωση Παναγόπουλου

    Η ώρα μηδέν στην υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου πλησιάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη παραδόθηκαν σε περιοχή της Βοιωτίας, τα περίπου 40 εκ. λύτρα στους απαγωγείς του 74χρονου εφοπλιστή. Η οικογένεια του επιχειρηματία αναμένει τώρα με πολύ μεγάλη αγωνία να αφήσουν οι απαγωγείς ελεύθερο τον άνθρωπό τους. Με οδηγό ένα νέο ντοκουμέντο που δείχνει τον εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλο να είναι καλά, η σύζυγός του Κατερίνα ακολουθεί προσεχτικά τις υποδείξεις των απαγωγέων για την απελευθέρωση του συζύγου της. Υπήρξε επικοινωνία με τους δράστες, έχουν δοθεί οι απαραίτητες κατευθύνσεις και όλα συγκλίνουν στο ότι η παράδοση των λύτρων έχει γίνει. Η ίδια η σύζυγος του εφοπλιστή άλλωστε που πήρε τη δύσκολη απόφαση να απευθυνθεί δημόσια στους απαγωγείς κάνοντας έκκληση να επικοινωνήσουν μαζί της φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι τελικά δικαιώνεται για αυτήν την απόφαση -ρίσκο καθώς από το βράδυ της Παρασκευής μπήκαμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 17918

    [02] Τρίτο φορτίο ανθρωπιάς αναχώρησε για Γάζα

    Κοινωνία

    Πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τα θύματα των βομβαρδισμών στη Γάζα αναχώρησε σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά, παρουσία της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου. Πρόκειται για το τρίτο φορτίο που στέλνει η χώρα μας στα παλαιστινιακά εδάφη. "Θα συνεχίσουμε, ιδιαίτερα τώρα, με πολύ μεγαλύτερη ένταση, γιατί τώρα είναι ανοιχτοί πλέον οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και άρα μπορεί να φτάσει γρήγορα η βοήθεια, είπε η κ. Μπακογιάννη. Την ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα συγκέντρωσε η Εκκλησία της Ελλάδος και μεταφέρεται με ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών. Βοήθεια στη Γάζα στέλνει και ο Δήμος Αθηναίων, αναλαμβάνοντας μάλιστα πρωτοβουλία να φιλοξενήσει παιδιά Παλαιστινιακών οικογενειών που βίωσαν τη φρίκη των πολεμικών επιχειρήσεων.

    Όσα και να στείλουμε βέβαια χρειάζονται πάντα περισσότερα και συνεπώς όλοι οι φορείς συντονισμένοι στην Ελλάδα και η κυβέρνηση, βεβαίως και η Εκκλησία της Ελλάδος θα συνδυάσουμε τις δυνάμεις μας για να μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, είπε η Υπουργός Εξωτερικών.

    Η κα Μπακογιάννη ανέφερε πως βομβαρδίστηκε και ένα κτίριο των Εκκλησιών στη Γάζα, που ήταν κλινική. Η ελληνική πολιτεία σε συνεργασία με την Εκκλησία και με τους άλλους φορείς θα πάρει πρωτοβουλία έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατόν να ξαναχτίσουμε αυτή την κλινική, μια κλινική που είναι απαραίτητη για τους πολίτες της Γάζας και ιδιαιτέρως για τα παιδιά, συμπλήρωσε.

    Είδηση: 17920

    [03] Μεγάλες προσδοκίες για Ομπάμα

    Κόσμος -

    Αμερική-ΗΠΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζουν στους ρυθμούς της αλλαγής στο Λευκό Οίκο. Πλημμυρισμένη από εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες η Ουάσιγκτον είναι πανέτοιμη να εορτάσει την Τρίτη 20 Ιανουαρίου την ορκωμοσία του 44ου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Η ΝΕΤ θα μεταδώσει σε απευθείας σύνδεση με την Ουάσινγκτον την ορκωμοσία του νέου προέδρου και τις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Από τις έξι το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε την τελετή στο Καπιτώλιο, την ομιλία Μπαράκ Ομπάμα, τις πομπές και τις παρελάσεις, καθώς και τις πρώτες αντιδράσεις από όλον τον κόσμο. Οι δημοσιογράφοι της ΝΕΤ μαζί με γνωστούς αναλυτές θα επισημάνουν ποια είναι τα προβλήματα που κληρονομεί ο νέος πρόεδρος και πού φαίνεται ότι θα ρίξει το μεγαλύτερο βάρος.

    Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένεται να συρρεύσουν στην Ουάσινγκτον για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, το μεσημέρι της Τρίτης, μπροστά από το Καπιτώλιο, με την οποία ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του. Τα μέτρα ασφαλείας στην Αμερικανική πρωτεύουσα δεν έχουν προηγούμενο, αλλά η ατμόσφαιρα που επικρατεί, είναι πανηγυρική. Το απόγευμα της Κυριακής, περίπου πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας χόρεψαν και τραγούδησαν, στην εκδήλωση στο μνημείο του Λίνκολν, που μετατράπηκε σε μουσική σκηνή για πλειάδα διασημοτήτων, από τον Μπρους Σπρίνγκστιν μέχρι τους U2, την Μπιγιονσέ και τη Σακίρα.

    Εν τω μεταξύ την Δευτέρα το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη τίμησε την επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα που υπήρξε ένας από τους πλέον διάσημους φοιτητές του, ενώ το περιοδικό του Πανεπιστημίου δημοσίευσε μια μαρτυρία της λαμπερής του προσωπικότητας. Το γεγονός έγινε σε συγκέντρωση έξω από τα κτίρια του Πανεπιστημίου όπου και θα αναμεταδίδεται η τελετή της ορκωμοσίας που θα γίνει στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της γραμματείας. Ο Μπαράκ Ομπάμα σπούδασε στο Κολούμπια από το 1981 έως το 1983, απ' όπου πήρε δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών με ειδίκευση στις διεθνείς σχέσεις, πολλά χρόνια πριν φοιτήσει στο Χάρβαρντ στο τμήμα Νομικής. Ο Φιλ Μπέρνερ που υπήρξε συγκάτοικος του Μπαράκ Ομπάμα στα φοιτητικά τους χρόνια στο Κολούμπια, είχε συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο την οποία καταγράφει στο περιοδικό του Πανεπιστημίου, με τον οποίο μιλούσαν "για φιλοσοφικά θέματα μέχρι πολύ αργά τη νύχτα" καθώς και "για τη σοβιετική επέμβαση στο Αφγανιστάν, το απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, τους ομήρους στο Ιράν και τους αντάρτες Κόντρας στη Νικαράγουα". "Ο Μπαράκ ακούει πολύ προσεκτικά όλες τις απόψεις, είναι ευχάριστος, πανέξυπνος, σκεπτόμενος και πολύ δημοφιλής", γράφει ο φίλος του Φιλ Μπέρνερ. Το διαμέρισμα που μοιράζονταν ως φοιτητές ήταν μικρό και κρύο και όπως θυμάται ο κ. Μπέρνερ, όταν δεν λειτουργούσε η θέρμανση περνούσαν όλη τη νύχτα είτε στην κουζίνα του εστιατορίου του Πανεπιστήμιου είτε τυλιγμένοι με τα παλτά τους και κουβέντιαζαν ολονυχτίς για να ξεχνούν το κρύο. Τώρα ο κ. Μπέρνερ εργάζεται ως εκπρόσωπος της Ένωσης Κτηνιάτρων της Καλιφόρνιας και δηλώνει ότι γνωρίζοντας από τότε το νέο πρόεδρο έχει μεγάλες ελπίδες για το μέλλον των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα. Εξάλλου, ο κ. Μπερνερ ισχυρίζεται ότι εκτός των άλλων "ο Μπαράκ είναι άγιος γιατί υπέμενε με πολύ καρτερία να με ακούει να γρατζουνάω το μπάντζο μου, όταν προσπαθούσα ματαίως να μάθω μουσική".

    Ενδέχεται να επανεξετάσει την αντιπυραυλική ασπίδα ο Ομπάμα

    Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενδέχεται να επανεξετάσει το κόστος και την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, εκτίμησε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες. "Δε θα μου προκαλέσει έκπληξη αν η νέα αμερικανική διοίκηση αποφασίσει να αναθεωρήσει το σχέδιο και θελήσει να διασαφηνίσει ορισμένες ερωτήσεις όπως: σε τι κατάσταση βρίσκεται το πρόγραμμα;, πόσο κοστίζει; πως το αντιμετωπίζουν οι σύμμαχοι; σε τι επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης βρίσκεται;" δήλωσε ο αξιωματούχος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε αναφέρει ότι θα υποστηρίξει το σχέδιο του Τζορτζ Μπους για την αντιπυραυλική ασπίδα, αρκεί να μπορεί να προσαρμόζεται τεχνολογικά και οικονομικά.

    Την δράση Ομπάμα στην Γάζα ζήτησε ο Ισπανός ΥΠΕΞ

    Να λάβει άμεση δράση στις προσπάθειες για εκεχειρία στην Γάζα ο Μπαράκ Ομπάμα κάνει έκκληση ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος. Το ζήτημα της Γάζας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του νέου προέδρου των ΗΠΑ, δήλωσε ο κ. Μορατίνος, ο οποίος έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στην Γάζα. "Ο Ομπάμα δεν μπορεί να ορκιστεί αύριο και να ξεχάσει ότι υπάρχει η κατάπαυση του πυρός στην Γάζα", ανέφερε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει. Ο Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος δήλωσε μάλιστα ότι συμβούλευσε την ομάδα εξωτερικής πολιτικής του Ομπάμα να γνωρίζει ότι η επίλυση του ζητήματος της Γάζας δε μπορεί να συμβεί χωρίς την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων εμπλεκομένων μερών.

    Είδηση: 17914

    [04] Περικοπές και απολύσεις εξετάζει ο οίκος Christie's

    Ειδήσεις

    Σε περικοπές, περιλαμβανομένων και απολύσεων, ενδέχεται να προχωρήσει ο οίκος δημοπρασιών Christie's, καθώς η οικονομική κρίση πλήττει και την αγορά τέχνης. Η επιχείρηση δεν διευκρίνισε τον αριθμό των υπαλλήλων που πρόκειται να απολυθούν και απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας Times που ανέφερε ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους μέχρι και 200 από τους 800 εργαζόμενους σε αυτήν, δηλαδή το ένα τέταρτο του ανθρώπινου δυναμικού της. Πάντως σε ανακοίνωση της εταιρείας, αναφέρεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η "αναδιοργάνωσή" της, που περιλαμβάνει "την πιθανότητα μείωσης προσωπικού, τη μη ανανέωση των συμβάσεων πολλών συμβούλων και άλλα μέτρα για την μείωση του κόστους".

    Είδηση: 17911

    [05] Κερδίζει τον αγώνα ζωής ο αστυνομικός

    Κοινωνία

    Σε απλό θάλαμο νοσηλείας μεταφέρθηκε από τη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ερυθρού Σταυρού ο αστυνομικός Διαμαντής Ματζούνης. Στο ιατρικό ανακοινωθέν αναφέρεται πως η κατάσταση της υγείας του νεαρού αστυνομικού που τραυματίστηκε κατά τη δολοφονική επίθεση του "Επαναστατικού Αγώνα" στα Εξάρχεια, αποκαθίσταται σταθερά. Μιλώντας μπροστά στην κάμερα ο πατέρας του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους γιατρούς για τη βοήθεια που προσέφεραν στον γιό του.

    Δέκατη τέταρτη ημέρα νοσηλείας για τον Διαμαντή Ματζούνη και η εξέλιξη της υγείας του φαίνεται ότι πηγαίνει καλύτερα. Ούτε λεπτό δεν έλειψαν από το πλευρό του οι δικοί του άνθρωποι. Στον Ερυθρό συναντήσαμε τον πατέρα του ο οποίος για πρώτη φορά μετά από δύο εβδομάδες σπάει τη σιωπή του και δείχνει ανακουφισμένος. Ανάμεικτα τα συναισθήματα του πατέρα που παραλίγο να χάσει το παιδί του. Πως όμως θα μπορούσε να μη στηρίξει την επιλογή του γιου του να μπει στην αστυνομία; Και η επιθυμία όλων τώρα είναι να δουν ξανά τον Διαμαντή όρθιο και υγιή.

    Είδηση: 17921

    [06] Στον εισαγγελέα για κομπίνα 30 γιατροί

    Στον εισαγγελέα, θα οδηγηθούν 30 γιατροί, που κατηγορούνται ότι είχαν μετατρέψει το νοσοκομείο "Γεώργιος Γεννηματάς", σε ιδιωτική τους κλινική. Όπως αποκάλυψε ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης και αποκάλυψε ο "Ελεύθερος Τύπος", είχαν στήσει βιομηχανία αισθητικής, αφού τις ήμερες της γενικής εφημερίας, έδιναν εισιτήρια σε ασθενείς, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνα τα περιστατικά, όμως, σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα, έκαναν πλαστικές, ή αισθητικές επεμβάσεις.

    Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης οι 30 γιατροί πλαστογραφούσαν ιατρικές εξετάσεις ασθενών αλλάζοντας τα ονόματα στους φακέλους. Έτσι εμφάνιζαν τους πελάτες τους ως βαριά περιστατικά που χρειάζονταν επειγόντως χειρουργική επέμβαση, ενώ όπως αποκαλύφθηκε επρόκειτο για αισθητικές επεμβάσεις, όπως ρινοπλαστικές και κιρσοί . Για να ελευθερώνονται κρεβάτια , οι συγκεκριμένοι γιατροί έδιναν ολιγοήμερες άδειες σε άλλους ασθενείς και έκαναν εισαγωγές των δικών τους πελατών πριν ξεκινήσει η γενική εφημερία του νοσοκομείου, ώστε να τους εξασφαλίσουν πρόσβαση στα χειρουργεία . Έτσι, έμεναν στην λίστα αναμονής ασθενείς που κινδύνευαν να χάσουν την ζωή τους . Η κομπίνα αποκαλύφθηκε όταν οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου διαπίστωσαν ότι πριν ξεκινήσει η γενική εφημερία υπήρχε μεγάλη προσέλευση ασθενών που χαρακτηρίζονταν βαριά περιστατικά, ενώ παράλληλα άδειαζαν πολλά κρεβάτια . Πολλές φορές οι εμπλεκόμενοι γιατροί κρατούσαν κλίνες κενές για να τακτοποιήσουν τους ασθενείς τους. Μετά την έρευνα των επιθεωρητών δημόσια διοικησης οι τριάντα γιατροί θα κληθούν να απολογηθούν στην δικαιοσύνη για 144 χειρουργεία τα οποία έγιναν το τρίμηνο Σεπτεμβρίου -Νοεμβρίου 2007.

    Είδηση: 17919

    [07] Διαβουλεύσεις Fiat - Chrysler

    Ειδήσεις

    Σε "διαβουλεύσεις" με την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία "Fiat" βρίσκεται ο αμερικανικός όμιλος αυτοκινητοβιομηχανίας "Chrysler", ενόψει πιθανής "στρατηγικής σημασίας συνεργασίας τους", η οποία θα λάβει τη μορφή απόκτησης από την "Fiat" εταιρικού μεριδίου στον αμερικανικό όμιλο, σε ταμειακή δυσχέρεια, όπως γράφεται στο τελευταίο τεύχος του έγκυρου ευρωπαϊκού περιοδικού για το αυτοκίνητο "Αυτοκινητιστικά Νέα της Ευρώπης".

    Όπως σχολιάζεται στο σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού -η σύνταξη του οποίου επικαλείται "πολύ καλά πληροφορημένες πηγές" - πρόκειται για μία κίνηση, που θα βοηθήσει την "Chrysler" να ανακάμψει ταχύτερα". Από πλευράς της "Fiat", προς το παρόν η αντίδραση είναι "ουδέν σχόλιον".

    Πάντως, το μήνα Δεκέμβριο, ο εκτελεστικός διευθυντής της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, κ. Σέρτζιο Μαρτσιόνε, ερωτώμενος από τον ιταλικό Τύπο δεν απέκρυψε ότι, "απέναντι στη σημερινή κρίση" απρόβλεπτης διάρκειας, "μία λύση είναι ασφαλώς οι εταιρικές συμμαχίες -γάμοι".

    Σύμφωνα πάντα με το ευρωπαϊκό αυτό δημοσίευμα, μετά από την πιθανή συμφωνία η "Chrysler" αποκτά "πρόσβαση": στους κινητήρες, τις μονάδες παραγωγής, στα συστήματα μεταδόσεων εντολών του οδηγού, που έχει στη διάθεσή της σήμερα η "Fiat", όσον αφορά μικρού και μεσαίου κυβισμού οχήματα, μικρής δε εκπομπής ρύπων στην ατμόσφαιρα. -Σε "αντάλλαγμα", ενισχύεται άμεσα από τη "Fiat" το μετοχικό κεφάλαιο της "Chrysler", ομίλου του αυτοκινήτου που, μετά τη χρηματο-πιστωτική κρίση, αλλά και την ύφεση, "αντιμετωπίζει ταμειακά προβλήματα" μεσοπρόθεσμα.. Άλλωστε είναι, η μικρότερη σε μέγεθος και πλέον "ευάλωτη", εταιρεία από τις "Μπιγκ Θρι του Ντιτρόϊτ", που όλες τους κάπως ενισχύθηκαν -στη βάση του "Σχεδίου Σωτηρίας Πόλσον" -κατά την τελική φάση της προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου.

    Είδηση: 17910

    [08] Συζήτηση για Προανακριτική χωρίς τη ΝΔ

    Πολιτική

    Χωρίς τη συμμετοχή των βουλευτών της ΝΔ διεξάγεται στη Βουλή συζήτηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Η ΝΔ δεν συμμετέχει, έχοντας διευκρινίσει πως το ζήτημα της πολιτικής διερεύνησης της υπόθεσης, έχει κλείσει με τη σύνταξη του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής. Η απουσία της προκάλεσε έντονη συζήτηση επί διαδικαστικών θεμάτων λόγω μη εξασφάλισης της δεδηλωμένης, δεδομένου ότι οι παρόντες βουλευτές είναι μόνο 148. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για την υπερψήφιση της πρότασης, χρειάζονται 151 ψήφοι, ενώ σε περίπτωση δε, που δεν συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, η πρόταση απορρίπτεται και δεν είναι δυνατόν να υποβληθεί εκ νέου, παρά μονάχα εφ' όσον υπάρξουν νέα στοιχεία σε βάρος των εγκαλούμενων υπουργών στο μέλλον. Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας δήλωσε ότι υπάρχει η δεδηλωμένη, καθώς σε ενδεχόμενη ψηφοφορία, θα συμμετάσχει σ' αυτήν και το προεδρείο. Τελικά με απόφαση των παρόντων βουλευτών της αντιπολίτευσης, ξεκίνησε η διαδικασία των αγορεύσεων. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να μην διεξαχθεί η ψηφοφορία καθώς δεν διασφαλίζονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Στη συζήτηση δεν κατάφερε να δώσει το παρών ο Γιώργος Παπανδρέου λόγω ασθενείας.

    Υψηλοί τόνοι "Δεν μπορεί σήμερα να ληφθεί απόφαση, αφού δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Κανονισμού και θα έχουμε οδηγηθεί εξ αποτελέσματος σε παραγραφή των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών. Με την απόφαση της ΝΔ για αποχώρηση από τη διαδικασία, ο κος Καραμανλής αναλαμβάνει την ευθύνη. Ο κος Καραμανλής είναι ο Πρωθυπουργός της παραγραφής, της συγκάλυψης και της αδιαφάνειας" ανέφερε στην αγόρευση του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Στην ομιλία του, ο κος Βενιζέλος υπογράμμισε πως την πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, δεν την υποβάλει το ΠΑΣΟΚ ένεκα κάποιας «ανθρωποφαγικής διάθεσης", ή για να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή της χώρας, αλλά γιατί έχει μια τέτοια θεσμική υποχρέωση.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, είπε πως πολιτική ευθύνη για έναν υπουργό, σημαίνει και αντιμετώπιση του ενδεχόμενου να υποστεί κυρώσεις. Δεν αρκούν λοιπόν η "όψιμη" ανάληψη της πολιτικής ευθύνης εκ μέρους του κ. Καραμανλή, ή η "αναγκαστική αποπομπή" των υπουργών που είχαν ανάμειξη στο σκάνδαλο. "Υπάρχουν ανοιχτά μεγάλα ζητήματα - χρηματιστηριακές συναλλαγές, αδιευκρίνιστες διαδρομές μαύρου χρήματος" υποστήριξε.

    "Θα ήμουν έτοιμος να ασκήσω αυστηρή κριτική και στους υφυπουργούς μας, εάν δεν είχαμε προβεί στον δικό μας αυστηρό έλεγχο. Ο κος Δρυς δικαιώθηκε από την απόφαση του Πρωτοδικείου που απέρριψε κατά τα άλλα την αγωγή της Μονής και ο κος Φωτιάδης θα είχε πράγματι ευθύνες, εάν δεν είχε προβεί στην αναπομπή της υπόθεσης στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του υπουργείου του. Τον αδικούμε λέγοντας πως το έκανε μονάχα υποκριτικά, αφού, όχι μόνον έκανε αναπομπή της υπόθεσης, αλλά μετά ζήτησε να υπάρξει και αντιδικία ενώπιον του Πρωτοδικείου" ανέφερε ο κος Βενιζέλος.

    Κατά τη δική του ομιλία ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ για το συνταγματικό "περιορισμό", να μη μπορούμε να στείλουμε "μακρυχέρηδες υπουργούς" στο δικαστήριο. Απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο, είπε ότι εκείνος ήταν ο εισηγητής στην συνταγματική αναθεώρηση και ότι μαζί με την ΝΔ έφεραν αυτόν τον "τραγέλαφο".

    Ειδικότερα για τον κ. Καραμανλή είπε ότι δεν θέλει την Προανακριτική φοβούμενος -όπως είπε- να μη μπει στο κάδρο από τους πρωταγωνιστές υπουργούς. Για τη στάση του κόμματός του στην ψηφοφορία είπε ότι θα ψηφιστεί το πόρισμα του εισηγητή του ΛΑΟΣ, ενώ για τα πρόσωπα που δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό, είπε πως θα δοθεί ψήφος κατά συνείδηση.Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στηλίτευσε τη στάση της ΝΔ στη Βουλή, ανέφερε ότι τυπικά στέκονταν το πρώτο επιχείρημα της κυβερνώσας παράταξης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σε πρώτη φάση, όχι όμως και το σημερινό περί σκευωρίας, και είπε "ναι" στην απόδοση ποινικών ευθυνών εφόσον προκύπτουν.

    Μιλώντας επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής, η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι αυτά είναι τα θέματα που «υπερωρίμασαν» στην κοινωνία και αν μπορούσε να κατακτηθεί κάτι - ακόμη κι αν δεν προχωρήσει η υπόθεση αυτή για απόδοση ευθυνών - θα ήταν η προώθησή τους. Ως λύση τομής έθεσε την κατάρτιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για θέματα ιδιοκτησίας ώστε να μην δεσμεύουν τα βυζαντινά χρυσόβουλα εκτάσεις γης, δεδομένου ότι τα μοναστήρια διεκδικούν την μισή Ελλάδα.

    Η κ. Παπαρήγα, χαρακτήρισε σκάνδαλο την υπόθεση του Βατοπαιδίου και μίλησε για "πελώριες πολιτικές ευθύνες" και των δύο μεγάλων κομμάτων. Επίσης έθεσε ως μείζονα ζητήματα, που πρέπει να προκύψουν από τη συζήτηση τον διαχωρισμό της Εκκλησίας και του κράτους και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου περί ευθύνης υπουργών.Για φυγομαχία κατηγόρησε τη ΝΔ η αντιπολίτευση"Ο κ. Καραμανλής φυγομαχεί και η δήθεν ανασχηματισμένη του κυβέρνηση του απουσιάζει. Αποδέχεται στην πραγματικότητα, ότι δεν διαθέτει την δεδηλωμένη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου" ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι "η δεδηλωμένη έχει γίνει τώρα, απούσα αδήλωτη, και δεν υποκαθίσταται από τον Πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής που βρίσκονται εδώ μονάχα με την θεσμική τους ιδιότητα και όχι με την ιδιότητα του βουλευτή".

    "Αν δεν έρθει η ΝΔ, ας έρθουν οι πέντε εγκαλούμενοι υπουργοί" πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης. "Δεν είναι δυνατόν να μην τους δοθεί η δυνατότητα να εξηγήσουν τη θέση τους στη Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία, με την απόφασή της τους καταδικάζει σε ισόβιο στίγμα. Την προηγούμενη φορά ο κος Καραμανλής φοβόταν μήπως του φύγουν 3-4 ψήφοι, τώρα ξέρει πως θα του φύγουν 15. Το Προεδρείο οφείλει να διευκρινίσει εάν θα μείνει και θα ισχύσει η αρχή της δεδηλωμένης, ή θα παραστεί τυπικά και μόνον για την διεξαγωγή της συζήτησης. Αν συμβαίνει το δεύτερο, εμείς δηλώνουμε πως δεν θα παίξουμε το παιχνίδι του κ. Καραμανλή".

    "Ο Πρόεδρος και οι τρεις αντιπρόεδροι, οφείλουμε εκ του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, να λάβουμε μέρος στη συνεδρίαση, αλλά και να ψηφίσουμε εφόσον συμμετέχουμε" ανέφερε ο Δ. Σιούφας.

    "Την άλλη φορά ο κος Καρατζαφέρης απήλθε και δεν χρειάστηκε να ψηφίσετε εσείς. Θα ψηφίσετε δηλαδή για να επέλθει η παραγραφή; Λυπούμαι, γιατί το Προεδρείο διολισθαίνει αυτή τη στιγμή" παρατήρησε ο Α. Κακλαμάνης.

    "Βιάζεστε και βγάζετε συμπεράσματα" απάντησε ο κος Σιούφας.

    Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε ο Φ. Κουβέλης: "Η έννοια της δεδηλωμένης δεν είναι αριθμητικό ζήτημα. Η δεδηλωμένη συγκροτείται με την παρουσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση και δεν είναι δυνατόν να προκύψει από την συνάφεια της μείζωνος αντιπολίτευσης και των αριθμών των μελών του Προεδρείου που ανήκει στην κυβερνώσα παράταξη. Αν η διαδικασία δεν εξασφαλίσει τη δεδηλωμένη, δεν είναι δυνατόν να εξελιχθεί".

    "Είναι κατανοητό για ποιους λόγους η πλειοψηφία επέλεξε την αποχή" ανέφερε ο Αχιλλέας Κανταρτζής από το ΚΚΕ. " Δεν είναι η πρώτη φορά που η έννοια των θεσμών γίνεται λάστιχο. Η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, αποτελεί τεράστιο σκάνδαλο που διεξήχθη διαχρονικά και φέρουν βαρύτατες ευθύνες, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εμείς θα κάνουμε ό,τι δυνατόν για να μην συγκαλυφθεί".

    Είδηση: 17909

    [09] Ο ΕΦΕΤ μεταφέρεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

    Στην αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από το υπουργείο Ανάπτυξης περνούν πλέον οι αρμοδιότητες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, όπως αποφάσισαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, Σωτήρης Χατζηγάκης και Κωστής Χατζηδάκης, μετά από συνάντησή τους τη Δευτέρα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είπε ότι ήδη ετοιμάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα ρυθμίζει όλα τα θέματα αρμοδιοτήτων στον τομέα των ελέγχων από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι και την τελική πώληση στον καταναλωτή προκειμένου να στατήσουν αλλαηλοεπικαλύψεις των ελεγκτικών μηχανισμών και θα κατατεθεί στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες, και πρόσθεσε ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα βοηθήσει την οικονομία και την υγιεινή των τροφίμων. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, έκανε λόγο για απόφαση που αποτελεί βήμα προς την ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Οι εργαζόμενοι του ΕΦΕΤ με ανακοίνωσή τους διαμαρτύρονται για την απόφαση και εκτιμούν ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος του φορέα.

    Ανάκληση της απόφασης ζητά το ΠΑΣΟΚ "Τα μεγάλα διατροφικά σκάνδαλα που κατά τον προηγούμενο χρόνο έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, συντάραξαν την κοινή γνώμη και ανέδειξαν την ανεπάρκεια του μηχανισμού ελέγχου και ασφάλειας τροφίμων δεν κατάφεραν να συνετίσουν την αδιόρθωτη κυβέρνηση της ΝΔ" δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοϊδης με αφορμή την υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, με τη σημερινή αιφνίδια και αναίτια υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο ΥΠΑΑ&Τ, η κυβέρνηση επικύρωσε ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει στοιχειώδη πολιτική τροφίμων και προστασίας των καταναλωτών.

    Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη με αυτήν την απόφαση χάνεται η κρίσιμη διάσταση της προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών με την οποία ήταν επιφορτισμένος ο ΕΦΕΤ

    Είδηση: 17907

    [10] Συνάντηση στη Χάγη για την προσφυγή της ΠΓΔΜ

    Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Χάγη, ενώπιον της προέδρου του Διεθνούς Δικαστηρίου, Δικαστού Ρόζαλιν Χίγκινς η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδος και ΠΓΔΜ, με αντικείμενο τον καθορισμό διαδικαστικών θεμάτων που σχετίζονται με τη γνωστή προσφυγή της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδος. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, αναμένεται ότι το Δικαστήριο θα αποφανθεί επί των θεμάτων αυτών, που αφορούν σε διαδικαστικές προθεσμίες, εντός των επομένων ημερών.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η πρώτη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, στο πλαίσιο της εξέτασης της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας. Στην ανακοίνωση προστίθεται επίσης: "Σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς λειτουργίας, αναμένεται η πορεία της κατάθεσης των γραπτών υπομνημάτων για τη διαδικασία να προσδιοριστεί στο εγγύς μέλλον από πλευράς του Δικαστηρίου". Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, στις 17 Νοεμβρίου του 2008, κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ - που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο του 1995. Με την προσφυγή αυτή, η ΠΓΔΜ καταλογίζει στην Ελλάδα ότι εμπόδισε την επίδοση πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι τον περασμένο Απρίλιο.

    Είδηση: 17908

    [11] Απαλλαγή Σ. Μπάγια από το πειθαρχικό του Αρείου Πάγου

    Το επταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου απάλλαξε ομόφωνα τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Σωτήρη Μπάγια, ο οποίος είχε διωχθεί πειθαρχικά με αφορμή συνέντευξή που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα "Τα Νέα". Στη συνέντευξή αυτή ο κ. Μπάγιας αναφέρονταν σε διάφορα ζητήματα που απασχολούν τη δικαιοσύνη ασκώντας, μεταξύ άλλων, κριτική στους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση των υποκλοπών. Επίσης, είχε μιλήσει και για «άδικες αποφάσεις προαγωγών και μεταθέσεων δικαστών από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, γεγονός που προκαλεί ανασφάλεια στους κόλπους των δικαστών". Μετά από αυτή τη συνέντευξη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς έδωσε εντολή για τη διενέργεια της πειθαρχικής έρευνας και σε βάρος του κ. Μπάγια ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη για προσβολή του κύρους της Δικαιοσύνης.

    Είδηση: 17906


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 19 January 2009 - 21:57:08 UTC