Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικές προσπάθειες, εμπόδια από βομβαρδισμούς
  • [02] Δεν ήταν πυροβολισμός η επίθεση κατά εργαζομένων της ΔΕΗ
  • [03] Η Ρωσία συζητά για βάσεις σε Λιβύη, Συρία, Υεμένη
  • [04] Αναμένεται παγκόσμια μείωση εφέτος στην ζήτηση πετρελαίου
  • [05] Σχέδια Γιάννη Μόραλη στο ΜΙΕΤ
  • [06] Η ανάπτυξη του πολιτισμού εξηγεί την γενετική μας ομοιομορφία
  • [07] Προσεγγίζοντας την αορατότητα
  • [08] Μαραθώνιος Jazz στο Μέγαρο Μουσικής
  • [09] ResearchGate: Το Facebook της επιστημονικής κοινότητας
  • [10] Τεχνητό μάτι με όραση 360 μοιρών
  • [11] Καλλιέργειες θα αντανακλούν το φως
  • [12] Ισόβια σε 16χρονο για θανάσιμο τραυματισμό μαθητή
  • [13] ΑΣΕΠ - Αλλαγές στις ώρες της εξέτασης των εκπαιδευτικών
  • [14] Μηνύσεις δικηγόρων κατά αστυνομικών
  • [15] Σκληρό μήνυμα προς την ΠΓΔΜ
  • [16] Ντ.Μπακογιάννη: Ο κ. Γκρούεφσκι υποθηκεύει τον λαό του
  • [17] Γάζα: η δραματική εμπειρία των ανθρωπιστικών αποστολών
  • [18] Πυροβόλησαν τεχνικούς της ΔΕΗ στο Κορωπί

    [01] Διπλωματικές προσπάθειες, εμπόδια από βομβαρδισμούς

    Ηχούν και πάλι τα τύμπανα του πολέμου, μετά την πρωινή εκεχειρία, στη Λωρίδα της Γάζας, με τους Ισραηλινούς να συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους. Στη διάρκεια της πρωινής κατάπαυσης του πυρός, έγινε εφικτό το πέρσαμα ανθρωπιστικής βοήθειας. Σήμερα Παρασκευή, ιερή μέρα για τους μουσουλμάνους, που η Χαμάς χαρακτήρισε μέρα οργής, πραγματοποιήθηκαν νέες διαδηλώσεις τόσο στην περιοχή, όσο και στις μουσουλμανικές χώρες. Το ίδιο κάλεσμα για μέρα οργής, απηύθυνε προς τους οπαδούς της και η Φατάχ. Για το λόγο αυτό οι ισραηλινές Αρχές ανακοίνωσαν το κλείσιμο των συνόρων της Δυτικής Όχθης για δύο ημέρες.

    Η Χαμάς ανακοίνωσε την Παρασκευή, ότι δεν θα αποδεχθεί τους ισραηλινούς όρους για μια κατάπαυση του πυρός και θα συνεχίσει να πολεμάει μέχρι να τερματιστεί η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Χάλεντ Μεσάαλ, ηγέτης της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης, κάλεσε τους ηγέτες κατά την έναρξη μιας έκτακτης συνάντησης στη Ντόχα με θέμα τη Γάζα να διακόψουν κάθε σχέση με το εβραϊκό κράτος. Σε νεώτερη εξέλιξη, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο εντός της ημέρας για να συζητήσει τις αιγυπτιακές προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, δήλωσε εκπρόσωπος της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Όπως δήλωσε το στέλεχος της Χαμάς Μοχάμεντ Νασρ: "Οι Αιγύπτιοι μας ενημέρωσαν σήμερα ότι έλαβαν την ισραηλινή απάντηση στις προτάσεις μας και μας ζήτησαν να επιστρέψουμε στο Κάιρο για νέες συνομιλίες".

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της νύχτας έπληξε περίπου 40 στόχους συμπεριλαμβανομένης μιας βάσης εκτόξευσης ρουκετών. Οι νεκροί από τις τελευταίες συγκρούσεις είναι τουλάχιστον 23 ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 1105 νεκρούς. Το υπουργείο άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν σκοτωθεί 10 στρατιώτες και 3 πολίτες, ενώ 233 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί. Εν τω μεταξύ στην πόλη της Γάζας πραγματοποιήθηκε η κηδεία του Σαέντ Σαγιάμ, υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς και πρώην υπουργού, ο οποίος σκοτώθηκε στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής. Τη σορό του Σαγιάμ συνόδεψαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, αψηφώντας τον κίνδυνο.

    Ένας 15χρονος Παλαιστίνιος ο Μουτάσεμ Νταάνα σκοτώθηκε την Παρασκευή από σφαίρα που δέχθηκε στο κεφάλι, από τον ισραηλινό στρατό στη Χεβρώνα στη Δυτική Όχθη στη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν στο περιθώριο διαδήλωσης κατά της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα. Τα επεισόδια ξέσπασαν σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όταν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονταν στην έξοδο τεμένους για να διαδηλώσουν κατά της ισραηλινής επίθεσης που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 1.133 Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 300 παιδιά και 100 γυναίκες, στη Λωρίδα της Γάζας από τις 27 Δεκεμβρίου.

    Επίσης την Παρασκευή, μία από τις πιο σημαντικές ισραηλινές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δημοσίευσε στην ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ μια ολοσέλιδη καταχώριση με αγγελίες θανάτου παιδιών Παλαιστινίων που έπεσαν θύματα των ισραηλινών πυρών. Γύρω από ένα κείμενο με τίτλο "335 παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα. Φτάνει πια!" σε μαύρο πλαίσιο, η ισραηλινή "Ένωση για τα Δικαιώματα του Πολίτη" δημοσιεύει περίπου τριάντα αγγελίες θανάτου, για να καταδικάσει με τον τρόπο αυτό τον θάνατο των αθώων.

    Διπλωματικές διεργασίες

    "Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Ελπίζω πραγματικά ότι τις προσεχείς ημέρες θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε συμφωνία. Ήλθε πλέον η ώρα να σκεφτούμε την εφαρμογή μονομερούς κατάπαυσης του πυρός από την ισραηλινή κυβέρνηση", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ Μπαν Κι-μουν ατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σάλαμ Φαγιάντ.

    Από την πλευρά του ο κ. Φαγιάντ ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων με την εφαρμογή της απόφασης 1860 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία έχει παραμείνει νεκρό γράμμα από την ψήφισή της στις 8 Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα ζήτησε την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στα παλαιστινιακά εδάφη . "Πρέπει να θέσουμε τέλος στην άνευ προηγουμένου καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας. Κάθε ώρα που περνά σημαίνει περισσότερα θύματα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Μαχμούντ Αμπάς.

    Το Κατάρ και η Μαυριτανία αναστέλλουν τους πολιτικούς και οικονομικούς τους δεσμούς με το Ισραήλ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα. Παράλληλα, πολιτικοί αραβικών και μουσουλμανικών χωρών συναντώνται στη Ντόχα για να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθούν στην ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί μιλώντας στο διπλωματικό σώμα, δήλωσε: "Η κρίση στη Γάζα είναι μία ανθρωπιστική τραγωδία, ανώφελη και αιματηρή. Αυτή η τραγωδία πρέπει να σταματήσει. Η Γαλλία έχει καταδικάσει την είσοδο των ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα. Αυτό δεν ήταν μια απόφαση εύκολη. Yπενθυμίζω την προσήλωση της Γαλλίας και τη δική του προσωπικά στην αδιαπραγμάτευτη ασφάλεια" του εβραϊκού κράτους. Στο ίδιο πνεύμα, η Γαλλία έχει καταδικάσει τη στρατηγική της Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Η Γαλλία είναι σοβαρή όσον αφορά τη φιλία της με το Ισραήλ, όπως είναι σοβαρή και όσον αφορά την υποστήριξή της στην παλαιστινιακή υπόθεση της διεκδίκησης ενός κράτους".

    Κατηγορεί το Ισραήλ η Τουρκία

    Ιδιαίτερα επικριτικός προς το Ισραήλ, ήταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι Τουρκία και Ισραήλ, έχουν από το 1996 συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός: "Το Ισραήλ δεν πλήττει στρατιωτικές βάσεις ή γενικά επιτελεία ενόπλων οργανώσεων. Η Χαμάς πάντως δεν διαθέτει τέτοια πράγματα. Το Ισραήλ πλήττει ζώνες κατοικίας, νοσοκομεία, τζαμιά και σχολεία. Οι Δέκα Εντολές λένε ου φονεύσεις. Παρά τους σαφείς αυτούς κανόνες, με ποια θρησκεία, με ποιο νομικό σύστημα μπορείτε να εξηγήσετε τη σφαγή αθώων παιδιών. Το Ισραήλ έπληξε τα Ηνωμένα Έθνη στη Γάζα ενώ ο (Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ) Μπαν Κι-Μουν βρισκόταν στο Ισραήλ. Αυτό ισοδυναμεί με πρόκληση προς τον κόσμο, είναι σαν να περιγελάς τον κόσμο".

    Αργά την Παρασκευή, θα υπάρξει συνάντηση του κ. Ερντογάν, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που επισκέπτεται την Τουρκία, στο πλαίσιο μιας περιφερειακής περιοδείας που τον έχει ήδη οδηγήσει στην Αίγυπτο και το Ισραήλ.

    Ο κ. Μουν πρόκειται στη συνέχεια να μεταβεί στην Ιορδανία, τη Συρία, το Λίβανο και το Κουβέιτ, όπου θα παρευρεθεί τη Δευτέρα στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 17793

    [02] Δεν ήταν πυροβολισμός η επίθεση κατά εργαζομένων της ΔΕΗ

    Σε πέτρα ή άλλο αντικείμενο απέδωσε τελικά η Αστυνομία την οπή που βρέθηκε στην τζαμαρία του τεχνικού γραφείου της ΔΕΗ στο Κορωπί, μετά από καταγγελία του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ότι το γραφείο δέχθηκε επίθεση με πυροβολισμούς. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΛΑΣ αναφέρεται ότι στις 23:50 χθες το βράδυ άγνωστος, διερχόμενος με αυτοκίνητο έξω από το κέντρο βλαβών της ΔΕΗ στη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου 33 στο Κορωπί, εκσφενδόνισε στην τζαμαρία της πρόσοψης αντικείμενο, πιθανότατα πέτρα, η οποία προκάλεσε οπή διαστάσεων 1,5 Χ 4 εκατοστών σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου. Από την έρευνα του χώρου έξω από την κεντρική είσοδο δεν εντοπίστηκαν οποιαδήποτε ευρήματα. Προανάκριση διενεργείται από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17804

    [03] Η Ρωσία συζητά για βάσεις σε Λιβύη, Συρία, Υεμένη

    Ειδήσεις

    Η Ρωσία αποφάσισε να δημιουργήσει ναυτικές βάσεις στη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη μέσα σε λίγα χρόνια, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ιταρ-Τας επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματικών, σε μία ένδειξη των αυξανόμενων φιλοδοξιών της Μόσχας στην εξωτερική πολιτική. Ο υπαρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγος Ανατόλι Νογκοβίτσιν, αρκέστηκε να πει ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις ξένες κυβερνήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι τέτοια δημοσιεύματα ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις συνομιλίες.

    Αναλυτές έχουν αναφέρει ότι το συριακό λιμάνι Ταρτούς μπορεί να αναβιώσει ως ρωσική ναυτική βάση. Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το σοβιετικό ναυτικό είχε μόνιμη παρουσία στην Μεσόγειο χρησιμοποιώντας το εν λόγω λιμάνι για ανεφοδιασμό.

    Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το άνοιγμα μίας ναυτικής βάσης στο λιμάνι της Βεγγάζης στη Λιβύη, ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων της συζήτησης που είχε τον περασμένο Οκτώβριο στην Μόσχα ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι.

    Ο Νογκοβίτσιν είπε ότι είναι ασαφές πότε θα ανοίξουν οι ρωσικές ναυτικές βάσεις στο εξωτερικό. "Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πότε το πρόβλημα αυτό θα επιλυθεί", υπογράμμισε προς το Ιταρ Τας.

    Η Ρωσία άφησε την βάση Καμ Ραν στο Βιετνάμ το 2002 επειδή το μίσθωμά της είχε γίνει μεγάλο βάρος για τα οικονομικά της χώρας.

    Είδηση: 17811

    [04] Αναμένεται παγκόσμια μείωση εφέτος στην ζήτηση πετρελαίου

    Ειδήσεις

    Την πρώτη μείωση, από το 1982-1983, αναμένεται να σημειώσει εφέτος η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, καθώς η διεθνής οικονομική επιβράδυνση συμπιέζει περαιτέρω την κατανάλωση, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας [IEA].

    Στην πλέον πρόσφατη μηνιαία έκθεσή του, ο οργανισμός που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, αναθεώρησε προς τα κάτω την προηγούμενη εκτίμησή του για τη φετινή ζήτηση, κατά 940.000 βαρέλια ημερησίως, την οποία αναμένει να διαμορφωθεί στα 83,5 εκ. βαρέλια ημερησίως.

    Η νέα εκτίμηση σημαίνει ότι η εφετινή ζήτηση θα είναι κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μικρότερη, σε σχέση με το 2008.Στην προηγούμενη έκθεσή της, η IEA είχε προβεί στην εκτίμηση ότι θα μειωθεί η ζήτηση το 2008, αλλά, έκανε λόγο για ανάκαμψη της ζήτησης το 2009, λόγω της ανθεκτικότητας των αναδυόμενων οικονομιών. Η προς τα κάτω αναθεώρηση, κατά 940.000 βαρέλια ημερησίως, της προηγούμενης εκτίμησης για τη ζήτηση είναι η μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια προς τα κάτω αναθεώρηση σε διάστημα δύο μηνιαίων εκθέσεων, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της διεύθυνσης Βιομηχανία Πετρελαίου και Αγορές στην IEA, Ντέιβιντ Φάιφ.

    Ο ΟΠΕΚ -η παραγωγή του οποίου αντιστοιχεί περίπου στο 40% της παγκόσμιας παραγωγής- θα πρέπει να παράγει εφέτος περί τα 29,9 εκ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως για να αποκαταστήσει την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, 900.000 βαρέλια ημερησίως λιγότερα από την προηγούμενη εκτίμηση, εκτιμά η IEA.

    Η IEA αναθεώρησε, προς τα κάτω την εκτίμησή της για τη φετινή προσφορά από τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγούς χώρες [κατά 30.000 βαρέλια την ημέρα, στα 50 εκ. βαρέλια ημερησίως].Η προσφορά από τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγούς χώρες μειώθηκε το 2008 -για πρώτη φορά από το 2005- και ανήλθε σε 49,5 εκ. βαρέλια, λόγω διακοπών στην παραγωγή αργού στον Κόλπο του Μεξικού και το Αζερμπαϊτζάν.

    Είδηση: 17807

    [05] Σχέδια Γιάννη Μόραλη στο ΜΙΕΤ

    Ειδήσεις

    Ο Γιάννης Μόραλης είναι από τους γνωστότερους νεοέλληνες ζωγράφους, εμβληματικός σχεδόν δημιουργός για την ελληνική τέχνη του 20ου αιώνα. Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, σε συνεργασία με τη γκαλερί Ζουμπουλάκη, φιλοξενεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Εϋνάρδου μια σειρά από σχέδιά του, που περιλαμβάνουν δείγματα από όλες τις περιόδους της ζωγραφικής του. Η έκθεση με τίτλο "Γιάννης Μόραλης - Σχέδια 1934 - 1994" προσφέρει στον επισκέπτη μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ματιά στον τρόπο που ο κορυφαίος ζωγράφος συνθέτει τα έργα του. Παράλληλα τα σχέδια αποκαλύπτουν και το χαρισματικό τρόπο που έχει ο Μόραλης να χειρίζεται το μολύβι και το μελάνι.

    Είδηση: 17814

    [06] Η ανάπτυξη του πολιτισμού εξηγεί την γενετική μας ομοιομορφία

    Αν και φαινομενικά οι άνθρωποι εμφανίζουν μία μεγάλη ποικιλία σχημάτων, μεγεθών, χρωμάτων κλπ. -αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσο λίγο μοιάζει εξωτερικά ένας Ινουίτ της αρκτικής Λαπωνίας με έναν Μασάι της Αφρικής- στην πραγματικότητα δύο τυχαίοι άνθρωποι είναι γενετικά πολύ πιο όμοιοι μεταξύ τους, από ό,τι συμβαίνει μεταξύ δύο άλλων ζώων, π.χ. μεταξύ δύο γοριλών ή δύο χιμπατζήδων, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερες διαφορές στα γονίδιά τους.

    Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, των παλαιοανθρωπολόγων Ζαν-Ζαν Χουμπλέν και Λιουκ Πρέμο του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ, η οποία δημοσιεύθηκε στα "Πρακτικά" της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, η γενετική ομοιότητα των ανθρώπων οφείλεται στην ανάπτυξη πολιτισμού, διαφορετικών κατά τόπους.Έτσι, η δημιουργία διαφορετικών εργαλείων από τους προγόνους μας, διαφορετικών συνηθειών τροφής, ακόμα και διαφορετικών τρόπων διακόσμησης του σώματός τους, περιόρισαν τις επιλογές εύρεσης σεξουαλικού συντρόφου στα άτομα της ίδιας κουλτούρας, με συνέπεια να περιοριστεί η εξάπλωση των γενετικών μεταλλάξεων μεταξύ των κοινωνικών ομάδων του ανθρωπίνου πληθυσμού.

    Αν όλες αυτές οι ομάδες των προγόνων μας είχαν επιβιώσει, σήμερα θα υπήρχε μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία, αλλά, αυτό δεν συνέβη. Ελάχιστες αρχαίες ομάδες επιβίωσαν, με συνέπεια συνολικά σήμερα οι άνθρωποι να εμφανίζουν μικρότερη γενετική διαφοροποίηση από τους πιθήκους, παρ' όλο που πληθυσμιακά οι άνθρωποι υπερτερούν κατά πολύ.

    Από τότε που οι επιστήμονες, στη δεκαετία του ΄70, ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι δεν διαθέτουν την αναμενόμενη γενετική ποικιλία σε σχέση με τον πληθυσμό τους στη Γη, δόθηκε κατά βάση η εξήγηση στο ότι οι πρόγονοί μας βρέθηκαν υπό μεγάλη πίεση, από ηφαιστειακές εκρήξεις, ασθένειες, κλιματικές αλλαγές κ.ά., αποψίλωσαν την ανθρωπότητα και κάποια στιγμή στα τελευταία 100.000 χρόνια οι ενήλικες που μπορούσαν να αναπαράγουν, δεν ήταν περισσότεροι από 10.000, εξ ου η σημερινή γενετική ομοιομορφία.

    Όμως τελευταία η θεωρία αυτή δέχεται κριτική. Νεότερες γενετικές μελέτες αρχαίου DNA από Νεάντερταλ έδειξαν ότι τόσο αυτοί όσο και ο τελευταίος πρόγονος που είχαν κοινό με τους ανθρώπους, πριν περίπου 600.000 χρόνια, επίσης εμφάνιζε μικρή γενετική ποικιλομορφία, πράγμα που θα σήμαινε ότι -αν ίσχυε η εν λόγω θεωρία- θα έπρεπε στο παρελθόν να έχουν συμβεί ξανά και ξανά δραματικές αποψιλώσεις του πληθυσμού, ένα μάλλον απίθανο σενάριο.

    Παράλληλα, εμφανίστηκαν μελέτες που διαπίστωσαν ότι οι γλωσσικές διαφορές στην Ευρώπη, στην πιο πρόσφατη εποχή, περιόρισαν τη ροή των γονιδίων μεταξύ των ανθρώπων, δείχνοντας έτσι ότι είναι μάλλον οι πολιτισμικοί φραγμοί που είναι υπεύθυνοι για την περιορισμένη γενετική ποικιλομορφία.

    Αυτήν ακριβώς τη θεωρία έλεγξαν και επιβεβαίωσαν οι δύο παλαιοανθρωπολόγοι, που μελέτησαν με ποιο τρόπο οι επιλογές (λιγότερες ή περισσότερες) για εύρεση συντρόφου, οι οποίες καθορίζονται από την ένταξη των ατόμων σε διαφορετικές κοινωνικές και πολιτισμικές ομάδες, επηρεάζουν την ροή και την ποικιλία των γονιδίων που μεταβιβάζονται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Έδειξαν ότι όντως η γενετική ποικιλομορφία μειώνεται κατακόρυφα, όταν οι άνθρωποι αυτοπεριορίζονται στα πλαίσια της δικής τους αποκλειστικά ομάδας. "Αν οι άνθρωποι στην άλλη όχθη του ποταμού μιλούσαν μία διαφορετική γλώσσα και είχαν διαφορετικά όπλα, οι πρόγονοί μας δύσκολα θα προσπαθούσαν να συνευρεθούν σεξουαλικά μαζί τους, αλλά, μάλλον θα φοβόντουσαν μήπως σκοτωθούν", δήλωσαν οι Χουμπλέν και Πρέμο.

    Αντιθέτως, η γενετική ποικιλομορφία αυξάνει αισθητά, όταν οι άνθρωποι είναι λιγότερο επιλεκτικοί για τους συντρόφους τους, όπως π.χ. συμβαίνει στους πιθήκους, οι οποίοι δεν αυτοπεριορίζονται από τους φραγμούς που υψώνει ο ανθρώπινος πολιτισμός.

    Είδηση: 17815

    [07] Προσεγγίζοντας την αορατότητα

    Ένα νέο υλικό που "διώχνει" το φως από πάνω του, έχει φέρει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία μιας συσκευής που θα ρίχνει ένα πέπλο απόκρυψης πάνω στα αντικείμενα και θα τα καθιστά αόρατα, ενώ παράλληλα θα έχει και μια άλλη πρακτική χρήση: θα κάνει πιο καθαρές τις επικοινωνίες των κινητών τηλεφώνων. "Η τεχνολογία αορατότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για να εξαφανίσει τα εμπόδια που παρακωλύουν τα τηλεπικοινωνιακά σήματα", δήλωσε ο Ντέηβιντ Σμιθ του αμερικανικού πανεπιστημίου Ντιουκ στη Β.Καρολίνα, που μαζί με Κινέζους συναδέλφους του από το Νοτιοανατολικό πανεπιστήμιο της Ναντζίνγκ, παρουσίασαν τη σχετική επιστημονική εργασία στο περιοδικό Science, σύμφωνα με το Ρόιτερ και το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Το νέο μετα-υλικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, σχεδιάζεται με τη βοήθεια πολύπλοκων μαθηματικών αλγόριθμων και διαθέτει εξωτικές ιδιότητες που δεν συναντιούνται στη φύση. Τα μετα-υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν δομές τέτοιες που κάμπτουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, όπως το φως, γύρω από ένα αντικείμενο, με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτό τελικά δεν φαίνεται στα μάτια κάποιου.

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση της αμερικανο-κινεζικής συνεργασίας, το μετα-υλικό αποτελείται από 10.000 περίπου μικροσκοπικά κομμάτια φάιμπεργκλας, τοποθετημένα σε παράλληλες σειρές πάνω σε μια πλακέτα (οι διαστάσεις και η διάταξη των χιλιάδων αυτών τμημάτων καθορίστηκε από τους αλγόριθμους). Ο μανδύας έχει μήκος 50,8 εκατοστών, πλάτος 10 εκατ. και πάχος 2,5 εκατοστών.

    Σύμφωνα με τον Σμιθ, η "εξαφάνιση" ενός αντικειμένου μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, δηλαδή σε διάφορα μήκη κύματος. Οι άνθρωποι βλέπουν χρησιμοποιώντας το ορατό φως, που έχει μήκη κύματος κάτω του ενός εκατομμυριοστού του μέτρου (micron), ενώ τα κινητά τηλέφωνα και οι άλλες ασύρματες συσκευές "βλέπουν" χρησιμοποιώντας μήκη κύματος της τάξης των πολλών εκατοστών του μέτρου.

    Αρκετά αντικείμενα μπορούν να μπλοκάρουν την "όραση" αυτών των συσκευών κάνοντας έτσι τις επικοινωνίες πιο δύσκολες και λιγότερο καθαρές. Το νέο μετα-υλικό μπορεί να περιβάλλει αυτά τα αντικείμενα που παρεμβάλλονται στο σήμα, προκειμένου να τα κάνει "αόρατα" κι έτσι οι επικοινωνίες να διεξάγονται πλέον ανεμπόδιστα.

    Παράλληλα, μπορούν να δημιουργηθούν "ακουστικοί μανδύες", που να ενεργούν σαν προστατευτικές ασπίδες, οι οποίες θα εμποδίζουν τις δονήσεις, τον ήχο ή τα σεισμικά κύματα να διαπεράσουν τα αντικείμενα ή τους χώρους που θα είναι καλυμμένα με αυτό το μετα-υλικό.

    Είδηση: 17810

    [08] Μαραθώνιος Jazz στο Μέγαρο Μουσικής

    Ειδήσεις

    Σπουδαίοι διεθνείς μουσικοί της jazz, αλλά και καταξιωμένοι έλληνες δίνουν το «παρών» στη Μεγάλη Νύχτα της Jazz, ένα μαραθώνιο στις 17/1 στο Μέγαρο Μουσικής, που αρχίζει από το πρωί με εργαστήρια και διαλέξεις, συνεχίζει έως τις τρεις περίπου τα ξημερώματα με πολλά lives, ενώ περιλαμβάνει bazaar και εκθέσεις. Ανάμεσα στα ονόματα βρίσκουμε το σπουδαίο μπασίστα Ron Carter, που υπήρξε μέλος του θρυλικού Miles Davis Quintet, τον πιανίστα και συνθέτη Marcus Roberts, διάσημο για τους αυτοσχεδιασμούς του και τις ποικίλες επιρροές, τον πολιτικό ακτιβιστή - σαξοφωνίστα και γενικότερα «πνευστό» Gilad Atzman, που διαπλέκει την τζαζ με χρώματα της Μέσης Ανατολής (θα παίξει με το δικό του The Orient House Ensemble), και το μουσικά πολυσχιδή ούγγρο σαξοφωνίστα Tony Lakatos με τις τσιγγάνικες επιρροές. Η ελληνική παρουσία περιλαμβάνει τον Γιώργο Φακανά με το συγκρότημά του που θα συμπράξει με την Καμεράτα, το κουαρτέτο του Τάκη Πατερέλη, το Λάτιν Τζαζ Σεξτέτο του Δημήτρη Σεβδαλή και τον πιανίστα Μάρκο Αλεξίου που θα συμπράξει με τον Marcus Roberts.

    Είδηση: 17813

    [09] ResearchGate: Το Facebook της επιστημονικής κοινότητας

    Το Facebook, το ΜySpace ή το LinkedIn έχουν παίξει, τα τελευταία χρόνια, καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία κοινωνικών και επαγγελματικών δικτύων σε όλο τον κόσμο. Τώρα, εδώ και λίγο καιρό, ένα ανάλογο εικονικό δίκτυο, το ResearchGATE (www.researchgate.net) έχει εμφανισθεί, απευθυνόμενο αποκλειστικά σε επιστήμονες και ερευνητές που θέλουν να διασυνδεθούν με συναδέλφους τους από όλο τον κόσμο. Είναι η πρώτη δωρεάν διαδικτυακή κοινότητα Web 3.0, που είναι ανοιχτή σε όλους τους ερευνητές, επιτρέποντάς τους να παρουσιάσουν τον εαυτό τους και τα ερευνητικά τους έργα, να αναζητήσουν ανθρώπους και έρευνες που τους ενδιαφέρουν, να βρουν συνεργάτες με την χρήση καινοτομικών εφαρμογών και, γενικά, να αυξήσουν την αποδοτικότητα της εργασίας τους.

    Η ResearchGATE, μεταξύ άλλων, επιτρέπει στους ερευνητές να έχουν πρόσβαση σε μια εξειδικευμένη μηχανή αναζήτησης με ισχυρούς αλγόριθμους, που συνδέεται με βάσεις δεδομένων, όπως η PubMed, και επεξεργάζεται περιλήψεις πάνω από 30 εκατομμυρίων επιστημονικών εργασιών και άρθρων για να βρει αυτό που ενδιαφέρει ακριβώς τον ερωτώντα. Κατά τον ίδιο τρόπο, υποδεικνύει επιστήμονες η ομάδες επιστημονικών συζητήσεων στο Ίντερνετ που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη αναζήτηση.

    Είδηση: 17809

    [10] Τεχνητό μάτι με όραση 360 μοιρών

    Η θαυμαστή ικανότητα των εντόμων να βλέπουν ταυτόχρονα προς όλες τις κατευθύνσεις ανέκαθεν γοήτευε τους επιστήμονες, που επιτέλους κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό μάτι, το οποίο έχει όραση σχεδόν 360 μοιρών, δηλαδή βλέπει μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά ταυτόχρονα. Η εφεύρεση -με την ονομασία Perspex- έγινε από διεθνή επιστημονική ομάδα του Κέντρου Όρασης της Αυστραλίας, με τη συμμετοχή ερευνητών από τη Γερμανία και τη Ν. Ζηλανδία. Αν και αρχικά δημιουργήθηκε ως επιστημονικό εργαλείο για να κατανοηθεί καλύτερα ο τρόπος όρασης και πλοήγησης των εντόμων, το μάτι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ρομπότ, ως σύστημα ασφαλείας (για πανοραμική εποπτεία ενός χώρου, όπως ένα αεροσκάφος), αλλά και για καινοτομικά συστήματα φωτισμού.

    Ο υπεύθυνος της έρευνας δρ Jochen Zeil, του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, δήλωσε ότι η πανοραμική όραση προσφέρει πολλές περισσότερες πληροφορίες για τον περιβάλλοντα χώρο, κάτι που αξιοποιούν πολύ καλά τα έντομα, π.χ. όταν ψάχνουν τροφή ή όπως οι μέλισσες όταν βρίσκουν το δρόμο της επιστροφής στην κυψέλη τους.Μέχρι τώρα είχαν δημιουργηθεί και άλλες συσκευές με όραση ευρείας γωνίας ή και πανοραμική, όμως η νέα συσκευή δίνει το πληρέστερο, καθαρότερο και πιο ανεμπόδιστο πεδίο όρασης από κάθε άλλη, ενώ είναι και η ελαφρύτερη. Το τεχνητό μάτι Perspex, μια σφαίρα με ένα ενσωματωμένο ασημένιο κώνο στο εσωτερικό της, είναι στερεωμένη σε μια συμβατική βιντεοκάμερα.

    Είδηση: 17808

    [11] Καλλιέργειες θα αντανακλούν το φως

    Οι επιστήμονες συνεχώς ρίχνουν στο τραπέζι νέες ιδέες για να καταπολεμηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Μετά τις προτάσεις να δημιουργηθεί μία διαστημική ασπίδα-καθρέφτης των ηλιακών ακτινών, να ριχτούν τόνοι σιδήρου στους ωκεανούς, να αυξηθεί η ικανότητα αντανάκλασης των σύννεφων μέσω "βομβαρδισμού" τους με σωματίδια ή να βαφτούν λευκές οι στέγες των πόλεων του κόσμου, τώρα προτείνουν μία νέα πρωτότυπη, αλλά, πιο απλή και πιο φθηνή- λύση.Να αυξηθεί η ικανότητα των γεωργικών καλλιεργειών να αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου πίσω στον ουρανό!Σύμφωνα με νέα μελέτη, η αύξηση της αντανακλαστικής ικανότητας των φυτών μπορεί να μειώσει από έναν έως δύο βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία της Γης.

    Η κηρώδης επικάλυψη των φύλλων των φυτών, όπως το καλαμπόκι και το κριθάρι, ήδη επιτρέπει σε ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας να αντανακλάται στο διάστημα.

    Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αποκαλείται λευκαύγεια ή albedo και μετρά την αναλογία, δηλαδή, το ποσοστό του φωτός που αντανακλάται. Χωρίς αυτό το φαινόμενο, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η γη θα ήταν περίπου μισό βαθμό πιο ζεστή από ό,τι τώρα.

    Με αυτό το σκεπτικό, ερευνητική ομάδα του βρετανικού πανεπιστημίου του Μπρίστολ, υπό το γεωλόγο και ερευνητή του κλίματος, ¶ντι Ρίτζγουελ [πρώην ακτιβιστή της Greenpeace], κάνοντας προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, υπολόγισε ότι αν η λευκαύγεια αυξηθεί κατά 20%, θα μειωθεί κατά 1% η θερμοκρασία το καλοκαίρι σε συγκεκριμένες περιοχές [Ευρώπη και Β.Αμερική], ενώ παγκοσμίως η μείωση θα κυμανθεί στο 0,11% σε πρώτη φάση.Όμως, μέσα σε περίοδο 100 ετών, μία τέτοια βελτίωση θα ισοδυναμούσε με την εξαφάνιση 195 δισ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.Η σχετική εργασία παρουσιάζεται στο βιολογικό περιοδικό "Current Biology", σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Science και Νature και τον "Guardian".

    Η αύξηση της λευκαύγειας προτείνεται να γίνει είτε με συμβατική σκόπιμη επιλεκτική καλλιέργεια φυτών με παχύτερη αντανακλαστική κηρώδη επιφάνεια φύλλων, είτε με γενετική τροποποίηση.Αυτό, κατά τους ερευνητές, δεν θα επηρεάσει την παραγωγικότητά των φυτών, ενώ ούτε οι καταναλωτές θα επηρεαστούν από αυτές τις τροποποιημένες καλλιέργειες, γιατί δεν τρώνε τα φύλλα τους.Από την άλλη, οι γεωργοί μπορούν να επωφεληθούν από το γεγονός ότι τα φυτά αυτά θα χρειάζονται λιγότερο νερό. Επίσης, σύμφωνα με τον Ρίτζγουελ, οι αγρότες θα μπορούσαν να ενισχυθούν με ειδικά οικονομικά κίνητρα για να κάνουν πιο αντανακλαστικές τις καλλιέργειές τους.

    Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF σχολίασε ότι τέτοιες προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες. Όμως, πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω για τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Από την άλλη, ορισμένοι επιστήμονες εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η νέα πρόταση θα οδηγήσει σε μειωμένη φωτοσύνθεση και άρα μειωμένη παραγωγικότητα των φυτών, κάτι που η ομάδα του Ρίτζγουελ δεν παραδέχεται.

    Επίσης, άλλες μελέτες έχουν ασχοληθεί με το φαινόμενο της λευκαύγειας. Έρευνα του βρετανού επιστήμονα, Ρίτσαρντ Μπετς, εκτίμησε ότι η διαχρονική αντικατάσταση των δασών [που έχουν πιο σκούρα επιφάνεια και απορροφούν περισσότερη θερμότητα], με αγροτικές καλλιέργειες [που είναι πιο ανοιχτόχρωμες και αντανακλαστικές], έχει μειώσει μέχρι και δύο βαθμούς τη θερμοκρασία στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, κατά τα τελευταία 250 χρόνια.

    Είδηση: 17812

    [12] Ισόβια σε 16χρονο για θανάσιμο τραυματισμό μαθητή

    Σε ισόβια για ανθρωποκτονία, καταδικάστηκε ένας 16χρονος Βρετανός. Μάλιστα, ο εν λόγω νεαρός, βρέθηκε να γελάει μετά αφού είχε τραυματίσει θανάσιμα με μαχαίρι έναν μαθητή, όταν πήγαν να τον συλλάβουν!Ο Ιλάϊτζα Ντεϊγιόνι, 16 ετών, κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία έπειτα από δίκη τον περασμένο μήνα και καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια.Το θύμα, ο Ντέϊβιντ Ιντόβου, ήταν 14 ετών, όταν απεβίωσε στις 7 Ιουλίου 2008, τρεις εβδομάδες μετά από τον θανάσιμο τραυματισμό του με μαχαίρι στο στήθος σε γήπεδο ποδοσφαίρου στο Σάουθουορκ, του νοτίου Λονδίνου.Ο Ιντόβου κατέρρευσε σε ένα γειτονικό δρόμο. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, αλλά, δεν συνήλθε ποτέ από το κώμα.

    Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ο Ντεϊγιόνι πλησίασε τον μαθητή που συμμετείχε σε ποδοσφαιρικό αγώνα και άνευ προειδοποιήσεως, τον κτύπησε με το μαχαίρι του στο στήθος, από την πλευρά της καρδιάς.Όταν ο Ντεϊγιόνι συνελήφθη δύο ημέρες αργότερα, φορούσε ένα μπλουζάκι με αίμα που, έπειτα από εξετάσεις, αποδείχθηκε ότι ανήκε στο θύμα.

    "Παρά το γεγονός του ότι υπήρχαν πολλοί αυτόπτες μάρτυρες, αρκετοί εκ των οποίων γνώριζαν τον κατηγορούμενο, ελάχιστοι ήταν αυτοί που δήλωσαν διατεθειμένοι να κατονομάσουν τον δράστη ή να βοηθήσουν στο έργο της ανάκρισης", δήλωσε ο Μίκ Νόρμαν, αστυνομικός επιθεωρητής.

    Ο δικαστής δήλωσε ότι ο Ιντόβου προερχόταν από μία αγαπημένη οικογένεια, ήταν υποδειγματικός μαθητής και πήγαινε τακτικά στην εκκλησία.Η μητέρα του Γκρέις δήλωσε στο δικαστήριο ότι ο γιος της πήγαινε καλά στο σχολείο και ήθελε να γίνει μηχανικός αεροσκαφών, η οποία πρόσθεσε "Το μαχαίρι που έσκισε την καρδιά του Ντέϊβιντ θα αφήσει για πάντα ανοικτές πληγές στις καρδιές μας".

    Ο δικαστής είπε ότι ο Ντεϊγιόνι πέρασε τα πρώτα του χρόνια με την γιαγιά του στην Ανγκόλα μέχρι το 2000, όταν έφτασε με τους γονείς του στην Αγγλία.

    Είδηση: 17803

    [13] ΑΣΕΠ - Αλλαγές στις ώρες της εξέτασης των εκπαιδευτικών

    Κοινωνία

    Αλλάζουν, όπως ανακοινώθηκε από το ΑΣΕΠ, οι ώρες εξέτασης στους γραπτούς διαγωνισμούς των εκπαιδευτικών που θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 31η Ιανουαρίου και 1η Φεβρουαρίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή σε δύο κλάδους.Πάντως, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία μεταβολή στις ημερομηνίες διεξαγωγής των διαγωνισμών, ούτε στα εξεταστικά κέντρα που έχουν ήδη καθοριστεί.Οι ενδιαφερόμενοι και οι υποψήφιοι, μπορούν να πληροφορηθούν για το ποιο είναι το εξεταστικό τους κέντρο, καθώς και τις ώρες εξέτασής τους και μέσω της ιστοσελίδας της αρχής www.asep.gr.

    Αλλάζουν οι ώρες εξέτασης στους γραπτούς διαγωνισμούς των εκπαιδευτικών, βάσει των προκηρύξεων 2Π/2008 και 3Π/2008, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ΑΣΕΠ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει συμμετοχή σε κλάδους και των δύο προκηρύξεων και με δεδομένη την ταυτόχρονη διεξαγωγή των διαγωνισμών, δεν ήταν δυνατό να εξεταστούν σε κάποια από τις δύο επιλογές τους.

    Όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχει καμία μεταβολή, ούτε στα εξεταστικά κέντρα, αλλά, ούτε και στις ημερομηνίες, [οι εξετάσεις θα διεξαχθούν Σάββατο 31/1/2009 για την "Α' Θεματική Ενότητα" και Κυριακή 1/2/2009 για τη "Β' Θεματική Ενότητα"].

    Οι νέοι πίνακες με τα εξεταστικά κέντρα των ανωτέρω γραπτών διαγωνισμών, που περιλαμβάνουν τις νέες ώρες εξέτασης, αποστέλλονται για ανάρτηση σε όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Επαρχεία της χώρας.

    Οι υποψήφιοι οφείλουν να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα το αργότερο μία ώρα πριν την έναρξη της κάθε εξέτασης.

    Είδηση: 17797

    [14] Μηνύσεις δικηγόρων κατά αστυνομικών

    Σε υποβολή μηνύσεων σε βάρος αστυνομικών, αλλά και κάθε άλλου υπευθύνου, προχώρησαν σήμερα 22 δικηγόροι, με αφορμή τη στάση αστυνομικών οργάνων, μετά το τέλος του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της περασμένης Παρασκευής.Οι μηνύσεις κατατέθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ζητώντας την τιμωρία αστυνομικών αλλά και παντός άλλου υπευθύνου για τις συλλήψεις τους και την κακοποίηση, που όπως υποστηρίζουν υπέστησαν την περασμένη εβδομάδα.

    Όπως τόνισαν οι δικηγόροι, οι μηνύσεις τους δεν έχουν εκδικητικό χαρακτήρα και ζητούν την ποινική δίωξη των υπευθύνων αστυνομικών για παράβαση καθήκοντος, απρόκλητη λόγω και έργω εξύβριση, απόπειρα σωματικής βλάβης και έκθεση σε κίνδυνο από τη ρήψη χημικών.Οι μηνύσεις είναι τρεις και αφορούν σύζυγο δικηγόρου, η οποία, όπως υποστηρίζει, τραυματίστηκε από αστυνομικούς, εννέα δικηγόρων, που εμποδίστηκαν να επισκεφθούν συναδέλφους τους στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και άλλων 12, οι οποίοι προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ.

    Ανακοίνωση του ΔΣΑ

    Είδηση: 17795

    [15] Σκληρό μήνυμα προς την ΠΓΔΜ

    Πολιτική

    Αυστηρότατο τόνο χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα Σκόπια, από το βήμα της Βουλής. Ο Κώστας Καραμανλής απαντώντας τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος έθεσε το θέμα της συνεχιζόμενης προκλητικότητας των Σκοπίων, τόνισε ότι όσο συνεχίζεται η αδιαλλαξία της ΠΓΔΜ, η γειτονική χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ενώ δεν πρόκειται να εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ για την κατασκευή του ευρωπαϊκού οδικού "Αξονα 10". Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης σχολιάζοντας τη στάση της ¶γκυρας με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Βρεττού, ότι οι ανούσιες κουμπαριές και δηλώσεις δεν δίνουν σαφές μήνυμα στη γείτονα, δήλωσε πως οι προκλήσεις δεν μπορούν να βλάψουν τα εθνικά μας δίκαια παρά μόνον την ίδια την Τουρκία.

    Καραμανλής: "Η Ελλάδα έχει τα μέσα και τα χρησιμοποιεί με σύνεση και αξιοπιστία"Τις προθέσεις και τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της ηγεσίας των Σκοπίων περιέγραψε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής."Όσο η ηγεσία τους καλλιεργεί ατμόσφαιρα προκλήσεων, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην χρηματοδότηση της κατασκευής του ευρωπαϊκού οδικού'' άξονα 10'', στην μετονομασία του οποίου προχώρησε προκλητικά η γειτονική χώρα", είπε.

    Διευκρίνισε επίσης ότι, "οι ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές φυλοδοξίες των Σκοπίων δεν θα ικανοποιηθούν, όσο συνεχίζουν σκόπιμα, την εμμονή τους σε ένα γκρίζο παρελθόν και η ηγεσία τους, με την ανερμάτιστη πολιτική της, δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον αλλά μόνο για μικροκομματικά οφέλη, ενόψει εκλογών".

    Ο Κώστας Καραμανλής καυτηρίασε έντονα την αδιαλλαξία των Σκοπίων και τις πρόσθετες, όπως τόνισε, προκλητικές αποφάσεις τους, όπως οι ανιστόρητες ονομασίες γηπέδων, δρόμων και η μετονομασία του ''¶ξονα 10'' και πρόσθεσε ότι η κοντόφθαλμη αυτή πολιτική αντιβαίνει τις σχέσεις και τις αρχές καλής γειτονίας .

    Από την πλευρά του ο κ Καρατζάφερης κατήγγειλε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, δεν ''μπλόκαραν'' εκροές προς τα Σκόπια, οι οποίες ξεπέρασαν το 1 δις 110 εκ ευρώ. "Αυτό σημαίνει ότι χρηματοδοτούμε την αλαζονεία, την αυθάδεια και το «καουμποϊλίκι» των Σκοπίων", συμπλήρωσε ο κ Καρατζαφέρης.

    "Οι θέσεις και οι αποφάσεις μας είναι πάντα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και όλα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και με ξεκάθαρες θέσεις", αντέτεινε ο Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε: "Εμείς λέμε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει στα πάντα. Καλούμε τα Σκόπια να συμπράξουν στην εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, δεν θέλουμε να βρεθούν αποκλεισμένοι από την ΕΕ και από το ΝΑΤΟ".

    Είδηση: 17794

    [16] Ντ.Μπακογιάννη: Ο κ. Γκρούεφσκι υποθηκεύει τον λαό του

    Πολιτική

    "Στην προκλητικότητα, η οποία παρουσιάζεται από τον Γκρούεφσκι, για να κερδίσει μικροκομματικά οφέλη, υποθηκεύοντας ουσιαστικά και βάζοντας το λαό του σε ομηρία", αναφέρθηκε επί λέξει η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την ωριαίας διάρκειας ειδική ενημερωτική συζήτηση που είχε με τον νέο Αυστριακό ομόλογό της, Μίχαελ Σπίντελεγκερ σήμερα το πρωί στη Βιέννη.

    Την αναλυτική ενημέρωση για την προκλητικότητα των Σκοπίων έναντι της Ελλάδος, έκανε στον νέο Αυστριακό ομόλογό της, η υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, η οποία βρέθηκε από προχθές στην αυστριακή πρωτεύουσα για την επίσημη ανάληψη από την Ελλάδα, της προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη [Ο.Α.Σ.Ε.], για το 2009.

    Η κ. Μπακογιάννη, με τον κ. Σπίντελεγκερ συζήτησαν και η ίδια τον ενημέρωσε αναλυτικά για το θέμα των Σκοπίων.

    Επίσης, η συζήτηση εντοπίσθηκε και σε θέματα, που αφορούν τον ΟΑΣΕ & τις διμερείς σχέσεις.Κατά πρώτον, στην προεδρία της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ, όπου η Αυστρία έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή και η ίδια τον ενημέρωσε για τις προτάσεις τις οποίες η Ελληνική Προεδρία έχει κάνει στην προσπάθεια επίλυσης του θέματος των παρατηρητών του Οργανισμού στη Γεωργία και στην Οσσετία.Κατά δεύτερον, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν αναλυτικά τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας, στον ανθρωπιστικό τομέα για να μπορέσουν -όπως σημείωσε η κ. Μπακογιάννη- να πάρουν από κοινού ορισμένες πρωτοβουλίες ανθρωπιστικής φύσης στη Γάζα, υπολογίζοντας ότι δεν θα αργήσει η ώρα που όλη αυτή η βοήθεια θα μπορεί να φθάσει εκεί και να ανακουφίσει τον πληγωμένο λαό της Γάζας.

    Σε σχέση με την Ελληνική Προεδρία στον ΟΑΣΕ, η υπουργός Εξωτερικών, τόνισε στις δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις όλων των συναδέλφων της, η Προεδρία ξεκίνησε με πολύ μεγάλες προσδοκίες και η ίδια θέλει να ελπίζει πως η Ελλάδα θα ανταποκριθεί.

    Είναι, όπως σημείωσε, μία δύσκολη προεδρία σε μία πάρα πολύ δύσκολη στιγμή και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το στοίχημα είναι πάρα πολύ μεγάλο καθότι δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουν 56 χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ, με αντιτιθέμενα συμφέροντα.

    Η κ. Μπακογιάννη πιστεύει "ότι στο νέο κόσμο που ζούμε, με τις ταχύτατες αλλαγές που βιώνουμε, είναι απολύτως αναγκαίο να ενδυναμωθεί ο ρόλος του Οργανισμού αυτού και να ρίξουμε όλο το βάρος μας στις κοινές μας αξίες και στην πρώτη αρχή της διπλωματίας που είναι ο διάλογος, πρέπει να έλθουμε πολύ πιο κοντά ο ένας στον άλλο, και η Ελληνική Προεδρία θα προσπαθήσει".

    Αναφορικά με εκτιμήσεις, ότι είναι πιθανή η επίτευξη επίλυσης ανοικτών ζητημάτων για τον ΟΑΣΕ στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, η υπουργός Εξωτερικών είπε πως εύχεται να υπάρξουν αποτελέσματα, αλλά, αυτή τη στιγμή είναι η ώρα της Διπλωματίας, οι Έλληνες διπλωμάτες έχουν ήδη αναλάβει δουλειά εδώ και αρκετό καιρό και η ελληνική Διπλωματία είναι καλά προετοιμασμένη.

    Κλείνοντας τις δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, η κ. Μπακογιάννη παρέπεμψε στην επισήμανση που της έγινε χθες από τους συναδέλφους της, ότι "μετά από δύο επιτυχημένες προεδρίες, μία προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ελλάδα θα τριτώσει με μία καλή προεδρία στον ΟΑΣΕ".

    Είδηση: 17796

    [17] Γάζα: η δραματική εμπειρία των ανθρωπιστικών αποστολών

    Συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας καυτηριάστηκε η στάση των Ισραηλινών, τόσο στο θέμα των επιθέσεων στη Γάζα, όσο στα εμπόδια που δημιουργούν στις ανθρωπιστικές αποστολές, παραχώρησαν εκπρόσωποι της κίνησης FREΕ GAZA. Στη συνέντευξη σχολιάστηκε αρνητικά και η συμβολή της Αιγύπτου στα εμπόδια σε βάρος των ανθρωπιστικών αποστολών, ενώ κατηγορήθηκε η ελληνική κυβέρνηση ότι δεν άσκησε αρκετές πιέσεις ώστε να μην εμποδιστεί το πλοίο "Αριων" με την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στην πολύπαθη περιοχή.

    "Στάση άκρως επιθετική η οποία είχε στόχο να καταστήσει σαφές ότι η απειλή της επίθεσης σε αυτές τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις είναι έντονη και ξεκάθαρη γι αυτό και πρέπει να σταματήσουν", χαρακτήρισε τη στάση του Ισραήλ ο Βαγγέλης Πισσίας, επίσης μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα στην αποστολή, και τόνισε ότι "πρέπει να ανοίξουν περισσότερο αυτές οι μορφές δράσης με αποφασισμένους ανθρώπους σε ένα πλατύ κίνημα, διότι αυτό χρειάζονται οι Παλαιστίνιοι".Επίσης η κίνηση "Γιατροί της ειρήνης", σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα των ανταποκριτών ξένου Τύπου, με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου της στη Γάζα, παρουσίασε θραύσματα από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών σε νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας. "Δεν είμαστε ούτε ήρωες, ούτε παλικαράδες, άνθρωποι με ανθρωπιά είμαστε", δήλωσαν οι Γιατροί της Ειρήνης, ενώ χαρακτήρισαν τις τραγικές συνθήκες, που επικρατούν στην Γάζα, "ένα σύγχρονο ¶ουσβιτς".

    Η πρεσβεία του Ισραήλ

    "Κάνουμε έκκληση σε όλα τα μέρη που θέλουν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα να χρησιμοποιούν τις επίσημες διόδους και μην μετατρέπουν αυτό το σημαντικό έργο σε αντικείμενο εκμετάλλευσης για εσωτερική κατανάλωση, ώστε να τραβήξουν την προσοχή των ΜΜΕ με αθέμιτες προκλήσεις". Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της πρεσβείας του Ισραήλ, σχετικά με την αποστολή του πλοίου "Αρίων" της οργάνωσης Free Gaza, το οποίο μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, χωρίς να κατορθώσει να την παραδώσει.

    Συνεχίζοντας η ανακοίνωση της πρεσβείας του Ισραήλ, τονίζει: "Σε προηγούμενες αποστολές της FreeGaza, κάποια μέλη των αποστολών έτυχαν καλής υποδοχής και μάλιστα πήγαν σε δεξίωση που τους παρείχε η ηγεσία της Χαμάς. Η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση, η οποία αναγνωρίζεται ως τέτοια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και απορρίπτει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. Ευθύνεται για τη δολοφονία πάνω από 1.000 Ισραηλινών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, ενώ έχει εξαπολύσει 8.000 ρουκέτες εναντίον αθώων ισραηλινών αμάχων".

    Είδηση: 17792

    [18] Πυροβόλησαν τεχνικούς της ΔΕΗ στο Κορωπί

    Κοινωνία

    Επίθεση με πυροβολισμούς εναντίον τεχνικών της ΔΕΗ στο Κορωπί κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, κ. Φωτόπουλος, ο οποίος σήμερα το πρωί πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να υποβάλει μήνυση κατά αγνώστων. Σύμφωνα με την καταγγελία, άγνωστοι πυροβόλησαν χθες το τεχνικό γραφείο της ΔΕΗ με κίνδυνο να τραυματίσουν τους υπαλλήλους που βρίσκονταν εκεί την ώρα αυτή. Από την αστυνομία έγινε αυτοψία στο χώρο και όπως έγινε γνωστό βρέθηκε μια οπή στην τζαμαρία του τεχνικού γραφείου, η οποία είχε ακανόνιστο περίγραμμα, αλλά δεν υπάρχει πουθενά βολίδα ή άλλο στοιχείο που να παραπέμπει σε πυροβολισμό. Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

    Είδηση: 17791


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 16 January 2009 - 17:55:00 UTC