Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Αλαβάνου με Πρυτάνεις
  • [02] Στο έλεος της βαρυχειμωνιάς
  • [03] Μεσολόγγι: Συνέντευξη Τύπου Παπαρήγα
  • [04] Βουλή: Κύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης -Σύνδεσης Αλβανίας -Ε.Ε
  • [05] Συνελεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

    [01] Συνάντηση Αλαβάνου με Πρυτάνεις

    Την ανάγκη προστασίας του ασύλου στα πανεπιστήμια, "αλλά και να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο απαξίωσης του ασύλου στην κοινωνία", τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος μετά τη συνάντησή του την Τετάρτη ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, με Πρυτάνεις Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Προέδρους Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της Αττικής για ανταλλαγή απόψεων και διάλογο. Όπως ανέφερε ο κ. Αλαβάνος, έγινε ανταλλαγή απόψεων ενόψει της συζήτησης στη βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

    Στη συνάντηση Αλαβάνου, Πρυτάνεων συμμετείχαν, ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Κ. Μουντζούρης και ο αντιπρύτανης Γ. Σπάθης, ο Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Χρ. Κίττας, ο Πρύτανης της ΑΣΟΕ Γρ. Πραστάκος, ο Πρύτανης του Παντείου Π. Τσίρης, ο Πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών Τρ. Πατρασκίδης, η αντιπρύτανης του Χαροκοπείου Σμ. Αντωνοπούλου, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Αθηνών Ι. Χάλαρης και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά Λ. Βρυζίδης.

    Ειδικότερα για το θέμα του ασύλου ο κ. Αλαβάνος δήλωσε: "Διατυπώσαμε και την άποψή μας για το άσυλο και είπαμε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει και το άσυλο να προστατεύσουμε, αλλά να αντιμετωπίσουμε και τον κίνδυνο απαξίωσης του ασύλου στην κοινωνία. Μ' αυτήν την έννοια, θα έλεγα ότι το πρώτο πράγμα, το οποίο οφείλει να κάνει κάποιος, είναι να βρει τις κατάλληλες μεθόδους και να στηρίξει την πανεπιστημιακή κοινότητα στην προσπάθειά της να έχει η ίδια τη δυνατότητα να αυτοπροστατεύσει το άσυλο". Για τον διάλογο που έχει εξαγγείλει ο νέος υπουργός παιδείας, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "Η πρώτη φάση του διάλογου ανάμεσα στα κόμματα θα γίνει την επόμενη βδομάδα κι εμείς φυσικά θα καταθέσουμε και θα υπερασπίσουμε τις απόψεις που έχουμε και θα ακούσουμε, φυσικά, την κάθε σκέψη και την κάθε πρόταση. Όμως δεν έχουμε μια "tabula rasa", δεν έχουμε ένα λευκό χαρτί, διότι, δυστυχώς, το χαρτί είναι γεμάτο από ορνιθοσκαλίσματα και ανορθογραφίες σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η πολιτεία την παιδεία".

    Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του ΕΜΠ Κώστας Μουτζούρης, είπε για το άσυλο ότι "δεν φοβόμαστε και έχουμε βρει τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε το θέμα". Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας, για το συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη, .είπε ότι δεν έχον ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα, τόνισε ωστόσο ότι το άσυλο θα διαφυλαχτεί όπως έγινε και την Παρασκευή και όπως θα γίνεται από εδώ κι εμπρός. Είπε επίσης ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το άσυλο στη συνάντηση σήμερα Τετάρτη με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 17729

    [02] Στο έλεος της βαρυχειμωνιάς

    Ειδήσεις

    Κάτω από τους μείον 20 βαθμούς δείχνει το θερμόμετρο σε πολλές αμερικανικές κεντρικές Πολιτείες, που έχουν κυριολεκτικά παραλύσει από το πολικό ψύχος. Βαρυχειμωνιά με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες επικρατεί και στα βαλκάνια, καθώς και σε πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπου οι συγκοινωνίες γίνονται με δυσκολία. Στην Ισπανία, τα πάντα έχουν παγώσει, πυκνό χιόνι εξακολουθεί να πέφτει εδώ και εβδομάδες και τα καταφύγια έχουν γεμίσει με αστέγους.

    Στην Ισπανία, εξαιτίας του παγετού που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, 25 επαρχίες έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Πόλεις όπως το Αλμπαθέτε, η Σαραγόσα, το Τολέδο, το Βαγιαδολίδ αλλά και η Μαδρίτη έχουν ντυθεί στα λευκά. Σε περιοχές, όπως η Γκουανταλαχάρα το θερμόμετρο έχει κολλήσει στους -12 βαθμούς...και το χιόνι φτανει τα δέκα εκατοστά. Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι άστεγοι και τα καταφύγια έχουν κατακλυστεί από κόσμο.

    Χάος επικρατεί στους δρόμους της Βουλγαρίας λόγω της κακοκαιρίας, ενώ έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα εξαιτίας της ολισθηρότητας των δρόμων. Οι αρχές στη Σόφια ζητούν απ' τον κόσμο να μην κυκλοφορεί άσκοπα.

    Ατυχήματα προκλήθηκαν όμως και στην Ουγγαρία, όπου η βροχή που πέφτει πάγωσε λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στα νοτιοδυτικά της χώρας κάνοντας επικίνδυνες τις συνθήκες οδήγησης.

    Καραμπόλα έντεκα φορτηγών σημειώθηκε κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι. Χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν και στη Σερβία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με εξαφάνιση σπάνια είδη πουλιών και ψαριών.

    Στη Γερμανία ο ποταμός Έλβας στα ανατολικά του Αμβούργου έχει παγώσει με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των σκαφών για απόσταση 273 χιλιομέτρων.

    Πολικές θερμοκρασίες που φθάνουν ακόμη και τους 23 βαθμούς κάτω από το μηδέν αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι σε πολλές μεσοδυτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο Ντουλούθ η λίμνη πάγωσε καθώς το κρύο γίνεται πιο τσουχτερό εξαιτίας των ανέμων που επικρατούν στην περιοχή. Σοβαρότατα προβλήματα και καθυστερήσεις σημειώθηκαν στις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια σε πολλές πόλεις, ιδιαίτερα στο Σικάγο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 17728

    [03] Μεσολόγγι: Συνέντευξη Τύπου Παπαρήγα

    Πολιτική

    Στο πλαίσιο περιοδείας της στην Αιτωλοακαρνανία, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα από το Μεσολόγγι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι: "Το ΚΚΕ δεν παλεύει για αναβολή, αλλά για ματαίωση της μεταφοράς των αμερικανικών όπλων, που προορίζονται για τον σφαγιασμό του παλαιστινιακού λαού". Η κ. Παπαρήγα, που βρέθηκε στην περιοχή με αφορμή την αντίδραση του Κόμματος στο ενδεχόμενο χρήσης του λιμανιού του Αστακού για την τροφοδοσία του Ισραήλ, μέσω ΗΠΑ, σημείωσε ότι "ο παλαιστινιακός λαός έχει κάθε δικαίωμα να παλέψει για την ελευθερία του και για μία κυρίαρχη και ανεξάρτητη πατρίδα". "Αξίζει να βάλουμε και τα κορμιά μας μπροστά για να μην περάσει ούτε ένας σάκος πυρομαχικών, που έχει σαν προορισμό το Ισραήλ", υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα και επανέλαβε πως "το Ισραήλ δοκιμάζει στις πλάτες του παλαιστινιακού λαού βόμβες λευκού φωσφόρου, η χρήση των οποίων είναι απαγορευμένη".

    Η γγ του ΚΚΕ επαναδιατύπωσε τη θέση του κόμματος για επίλυση του ζητήματος με την δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα εδάφη του '67, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και με αποχώρηση των ισραηλινών από όλα τα αραβικά εδάφη, χωρίς όρους..

    Όσον αφορά τις διατυπωμένες θέσεις της κυβέρνησης, υποστήριξε πως "δεν μας αποκοιμίζουν οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, καθώς έχουμε ξαναζήσει ακριβώς τις ίδιες καταστάσεις στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ" και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι "έχουν παραδώσει γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές".

    Αναφερόμενη στην πρόταση του υπουργού Παιδείας περί έναρξης διαλόγου με τα κόμματα, η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι "το ΚΚΕ δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε κανένα προσχηματικό διάλογο, όταν σειρά νόμων που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος και των λαϊκών στρωμάτων. Ένας τέτοιος διάλογος μόνο στην νομιμοποίηση αυτών των κατευθύνσεων θα μπορούσε να συνεισφέρει". Σημείωσε ακόμη, πως το ΚΚΕ συζητά στο πλαίσιο της Βουλής και της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις και οι θέσεις του κόμματος για την Παιδεία, θα κατατεθούν στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην Βουλή.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι "το ΚΚΕ δεν αποπροσανατολίζεται, προετοιμάζεται για τις εκλογές, παλεύοντας μέσα στις τάξεις των λαϊκών στρωμάτων και οργανώνοντας την πάλη τους. «Ας κάνει όποτε θέλει ο πρωθυπουργός τις εκλογές".

    Η κ. Παπαρήγα συναντήθηκε με φορείς του Αστακού και στη συνέχεια απηύθηνε χαιρετισμό σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17727

    [04] Βουλή: Κύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης -Σύνδεσης Αλβανίας -Ε.Ε

    Πολιτική

    Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που κυρώνει τη συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης μεταξύ Ε.Ε. και Αλβανίας. Με ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επικυρώθηκε η συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης μεταξύ Αλβανίας και Ε.Ε. - μία πράξη που επικρίθηκε έντονα από το ΛΑΟΣ, αλλά και το ΚΚΕ. Με την συμφωνία αυτή -όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης - που σηματοδοτεί την έναρξη της προενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας, η γειτονική χώρα δεσμεύεται για μία ολόκληρη σειρά ριζικών τομών, στην οικονομία, τη δικαιοσύνη, τη νομοθεσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα - με ευκρινή τα οφέλη για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και την ελληνική μειονότητα: "Η κατάσταση της μειονότητας στην Αλβανία, αποτελεί αδιαμφισβήτητα βαρόμετρο στις σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας. Τονίζεται πάντα η ανάγκη πλήρους σεβασμού και εφαρμογής των μειονοτικών δικαιωμάτων σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας και όχι μόνον στις αυθαίρετα προσδιορισμένες, από το αλβανικό κράτος, μειονοτικές περιοχές. Ως ελληνικό κράτος, στεκόμαστε έμπρακτα πλάι στη μειονότητα, η μέριμνά μας είναι διαρκής. Διανεμήθηκαν δωρεάν σχολικά εγχειρίδια για την ελληνική γλώσσα. Στο περιουσιακό, επισημαίνουμε σταθερά και αδιάλειπτα τη μειονοτική πτυχή και βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τους εκπροσώπους της μειονότητας για δίκαιη επίλυση των υποθέσεων που αφορούν τις περιουσίες τους" ανέφερε ο κ. Βαληνάκης.

    Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, διευκρίνισε πως το κόμμα της πρόκειται να καταψηφίσει τη συμφωνία, η οποία "θα επιτρέψει την χειραγώγηση της Αλβανίας και την πρόσδεσή της στο άρμα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., ενώ ο Αλβανός εργαζόμενος θα μπει στη διαδικασία του 65ωρου και της προσωρινής απασχόλησης. Ό,τι έχει απομείνει από μία εργασιακή αντίληψη στην Αλβανία, θα ξεριζωθεί" σημείωσε.

    Εντονότατες ωστόσο, υπήρξαν οι αντιρρήσεις του ΛΑΟΣ, καθώς το σύνολο των βουλευτών του έλαβε το λόγο για να εκφράσει την αντίθεσή του στην κύρωση, θεωρώντας την, τουλάχιστον πρόωρη. Χαρακτηριστικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Μάκης Βορίδης, ζήτησε "να γίνουν πρώτα πέντε πραγματάκια για την μειονότητα και μετά να το υπογράψουμε", ενώ ο ¶. Γεωργιάδης ζήτησε καθυστέρηση 3-4 μηνών, ως πίεση στην αλβανική κυβέρνηση "που κρατά κλειστά τα ελληνικά σχολεία" και μάλιστα, επικαλέστηκε και αποφάσεις των βορειοηπειρωτικών σωματείων και των πανηπειρωτικών Ομοσπονδιών, που ζητούσαν την μη υπογραφή της συμφωνίας για τους ίδιους λόγους. "Δεν μπορεί η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, συνένοχοι σε όλα τα εγκλήματα, να απαξιούν να απαντήσουν στους Βορειοηπειρώτες" σημείωσε. Ειδικά δε, για το ΠΑΣΟΚ, παρατήρησε πως, "ακούει την καταπίεση που ενδεχομένως αισθάνονται στην Ελλάδα οι νέοι, αλλά όχι την καταπίεση που αισθάνονται οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες".

    "Δεν υπάρχει - όπως πίστευαν τα φασιστικά καθεστώτα - Έλλην με σύνθεση αίματος διαφορετική από εκείνη των άλλων ανθρώπων" απάντησε ο Θ. Πάγκαλος. "Έθνος ελληνικό θεωρούμε όσους συμμερίζονται τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα μας και θέλουν να μένουν σ' αυτή τη χώρα και να τηρούν το Σύνταγμα και τους νόμους μας". Όσο για τους Βορειοηπειρώτες, "δεν είναι έρημοι, ώστε να τους υιοθετήσουν μερικοί στην Ελλάδα και να τους καταστήσουν κτήμα τους. Μπορούν να απευθυνθούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στο αλβανικό όπου μετέχουν με 11 βουλευτές. Η Συνθήκη, αφορά άμεσα και τα δικαιώματα των Ελλήνων της Αλβανίας".

    "Ο κ. Πάγκαλος μίλησε για φασισμό. Εμείς δεν έχουμε στο γονίδιό μας, ούτε φασίστες, ούτε δικτάτορες, ούτε ρατσιστές, ούτε προδότες εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων" παρενέβη ο Γ. Καρατζαφέρης. "Το ΠΑΣΟΚ έχει επιλεκτική μνήμη για το ποιοι πούλησαν τον Οτσαλάν, με τι τίμημα και πού. Κάποιοι δεν πρέπει να μιλάνε εδώ μέσα για τέτοια θέματα". Απευθυνόμενος δε, στην κυβέρνηση, ο κ. Καρατζαφέρης την κατηγόρησε ότι "είναι εύκολη, χύμα. Ξεχάσατε τι κάζο κάνανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οργανωμένες ομάδες Τσάμηδων στην Αλβανία. Και ποια η πολιτική σας στην Κύπρο, πέρα από το κρυφτούλι; Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι αισθάνεται έρημος και μόνος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.."

    Απαντώντας από ολευράς του ΠΑΣΟΚ, ο Πάνος Μπεγλίτης εξέφρασε το φόβο του, ότι "η Ιστορία θα καταγράψει τον κο Οτσαλάν, ως έναν από τους νεκροθάφτες του μεγάλου δημοκρατικού κινήματος του κουρδικού λαού". Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, παρατήρησε επίσης ότι "ο πατριώτης δεν διακρίνεται μονάχα από την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος αλλά και από τον τρόπο της υπεράσπισης. Από τη στιγμή που με την Συμφωνία οι ίδιοι οι Αλβανοί βάζουν πάνω από το κεφάλι τους ένα Συμβούλιο που θα ελέγχει την προστασία της μειονότητας, εμείς θα το αρνηθούμε";

    Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο υφυπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε πως "όταν το συμβόλαιο εξευρωπαϊσμού ισχύσει, τότε αρχίζουν να τρέχουν οι υποχρεώσεις της Αλβανίας". "Τα μεγάλα λόγια και οι πλειοδοσίες πατριωτισμού, δεν χωρούν στην εξωτερική πολιτική. Είναι απαράδεκτοι οι λαϊκιστικοί, μειωτικοί χαρακτηρισμοί. Εμείς διαπραγματευόμαστε σκληρά, κάνουμε νυχθημερόν το χρέος μας - και το κάνουμε καλά. Η χώρα μας είναι ισχυρή, παράγων εξευρωπαϊσμού της ΝΑ Ευρώπης, που ξέρει να λέει "όχι" όταν το απαιτούν οι περιστάσεις" κατέληξε ο κ. Βαληνάκης.

    Είδηση: 17732

    [05] Συνελεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Νέος γύρος γενικών συνελεύσεων πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ προκειμένου να καθορίσουν οι φοιτητές την περαιτέρω στάση τους. Χωρίς ενιαία στάση εμφανίζονται οι φοιτητές στις γενικές συνελεύσεις τους, που πραγματοποιούνται σε κάθε σχολή προκειμένου να αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων τους. Έτσι, στις σχολές που τελούν υπό κατάληψη προστέθηκαν κι άλλες, όπως η Φιλοσοφική και η Ιατρική, ενώ αντίθετα σταμάτησαν οι καταλήψεις στη Νομική και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Για αύριο Πέμπτη έχει ήδη προγραμματιστεί εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

    Ήρεμη φαίνεται η κατάσταση στα σχολεία. Συνάντηση με τους πρυτάνεις των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είχε σήμερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση που ήταν έκτακτη και η οποία διήρκησε πάνω από μία ώρα αντηλλάγησαν απόψεις για τις φθορές που υπήρξαν στα ιδρύματα κατά τα πρόσφατα επεισόδια καθώς και για το άσυλο.

    Η χρηματοδοτηση και λειτουργεια των ΑΕΙ, η αλλαγη στην εισαγωγη στην τριτοβασθυμια εκσπιαδευση και η συγκροτηση του φοιτητικου κινηματος, κυριαρχησαν στη συναντηση του Αλεκου Αλαβανου με τους πρυτανεις των πανεπιστημίων της Αττικης.

    Είδηση: 17715


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 14 January 2009 - 21:54:07 UTC