Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η δίκη για την απόδραση Παλαιοκώστα
  • [02] Ενιαία πρωτοβουλία καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης
  • [03] Ξεπέρασε τα 39 $ το αργό
  • [04] Ισπανία: Τα αριστουργήματα του Πράδο διαθέσιμα μέσω του Google
  • [05] Λετονία: Αντικυβερνητική διαδήλωση στη Ρίγα, συγκρούσεις
  • [06] Ξανά στο νοσοκομείο ο Βάτσλαβ Χάβελ
  • [07] ΠΑΣΟΚ: Αλλαγή φιλοσοφίας στην οικονομική πολιτική
  • [08] Χίλαρι Κλίντον: Περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ΗΠΑ β Ευρώπης
  • [09] Μέγαρο Μουσικής: Ζαν ντ' Αρκ - Ένα ορατόριο για τα θαύματα
  • [10] Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ

    [01] Η δίκη για την απόδραση Παλαιοκώστα

    Κοινωνία

    Αναβλήθηκε για τις 21 Ιανουαρίου, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, η δίκη του Βασίλη Παλαιοκώστα, του Αλκέτ Ριζάϊ και άλλων 4 κατηγορουμένων, για την απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, τον Ιούνιο του 2006, αλλά και για την δολοφονία του Κώστα Κουτελιέρη και του Γιάννη Κάτσιου, τον Αυγουστο του 2006, στο Περιστέρι. Ο Αλκέτ Ριζάϊ κατηγορείται και για τη διπλή δολοφονία του Κώστα Κουτελιέρη και του Γιάννη Κάτσιου, τον Αύγουστο του 2006 στο Περιστέρι, ενώ συνολικά και για τις δύο υποθέσεις διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, άλλα 10 άτομα μεταξύ των οποίων οι Βασίλης Στεφανάκος και Γιώργος Τσακογιάννης. Ο συνήγορος του Αλκέτ Ριζάϊ, Σάκης Κεχαγιόγλου, ζήτησε από την Εδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, να δοθεί μικρή χρονική παράταση στην έναρξη, προκειμένου να προσέλθει βασικός μάρτυρας, για την υπόθεση της διπλής δολοφονίας στο Περιστέρι.

    Είδηση: 17677

    [02] Ενιαία πρωτοβουλία καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης

    Υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας, συναντήθηκαν στη Ρώμη, για να επισημοποιήσουν ενιαία πρωτοβουλία, με την υπογραφή επίσημου κειμένου.Πρόκειται για μία θεσμική και πολιτική πρωτοβουλία, που ως στόχο έχει την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης κα την εντατικοποίηση της συνεργασίας των τεσσάρων αυτών χωρών, σε στενότερη βάση.

    Το κείμενο περιέχει προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι λεπτομέρειές του οποίου θα αναπτυχθούν κατά το άτυπο συμβούλιο των υπουργών εσωτερικών της Ένωσης, που θα λάβει χώρα στην Πράγα στις 15 Ιανουαρίου.

    Την ελληνική κυβέρνηση στην συνάντηση της Ρώμης εκπροσώπησε ο υφυπουργός εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος, ο οποίος, κατά την τελική συνέντευξη Τύπου, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «οι υπηρεσιακοί παράγοντες, με γρήγορο ρυθμό, κατέληξαν σε ένα κείμενο, που για εμάς, είναι πολύ σημαντικό. Η χώρα μας, είναι η ανατολικότερη χώρα της Ε.Ε., με 18.000 χιλιόμετρα ακτών και περισσότερα από 9.000 νησιά και βραχονησίδες.Ως εκ τούτου, δέχεται την μεγαλύτερη πίεση από το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης».

    Ο κ. Νάκος, προσέθεσε ότι «παρά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται, χρειάζεται επιπλέον βοήθεια και το κείμενο αυτό αποτελεί μία καλή αρχή». Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Κύπρος, όπως εξήγησε, ζητούν από την Ε.Ε. να αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητά τους, προκειμένου, εντός του πλαισίου του συμφώνου για την μετανάστευση και το άσυλο, που υπεγράφη προσφάτως, να υιοθετηθούν πρακτικά μέτρα. Στόχος είναι να περιορισθεί το όλο φαινόμενο της λαθραίας μετανάστευσης και οι επιπτώσεις του.

    Ο Έλλην υφυπουργός εσωτερικών ενημέρωσε τους ευρωπαίους συναδέλφους του και για το παγκόσμιο φόρουμ μετανάστευσης το οποίο πρόκειται να οργανωθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Ελλάδα, με την συμμετοχή περισσοτέρων των 180 χωρών και τριακοσίων μη κυβερνητικών οργανισμών.

    Ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, τόνισε από την πλευρά του, ότι «το κείμενο αυτό αποτελεί μόνο μία αρχή. Θα υπάρξει διαρκής και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων των υπουργείων μας, για την όλο και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης».

    Ο Κύπριος υπουργός των εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, κατέστησε σαφές ότι «εμείς οι χώρες της Μεσογείου που δεχόμαστε τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις, δεν διεκδικούμε να διαμορφώσουμε μία δική μας πολιτική. Αυτό που διεκδικούμε, είναι τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την μετανάστευση και το άσυλο, να αναδειχθούν -όπως και είναι- ως προβλήματα όλης της Ε.Ε.».

    Το κείμενο των τεσσάρων χωρών, όπως αποσαφήνισαν και οι αρμόδιοι υπουργοί, είναι «ανοικτό» και σε άλλες συμμετοχές. Η Ισπανία έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για το περιεχόμενο και τα ζητήματα που μέσω αυτού τίθενται.

    Είδηση: 17682

    [03] Ξεπέρασε τα 39 $ το αργό

    Ειδήσεις

    Ξεπέρασε τα 39 δολάρια το βαρέλι η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι έχει αποσύρει 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την παγκόσμια αγορά, από το περασμένο καλοκαίρι.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε αύξηση κατά 1,91 δολάρια το βαρέλι και βρισκόταν στα 39,50 δολάρια, ενώ λίγο αργότερα υποχώρησε στα 38,44 δολάρια.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ ήταν αυξημένη κατά 2,68 δολάρια και βρισκόταν στα 45,59 δολάρια το βαρέλι.

    Οι κινήσεις αυτές, ακολούθησαν τα σχόλια του υπουργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Άλι αλ-Ναίμι, ο οποίος είπε ότι η χώρα του το Φεβρουάριο θα εξορύξει μικρότερη ποσότητα από το στόχο των 8,05 εκατ. βαρελιών ημερησίως που είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ.

    Επίσης, ο Σαουδάραβας υπουργός δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί πως "έχουμε αποσύρει -η Σαουδική Αραβία από μόνη της- 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την αγορά" και επισήμανε ότι "αν υπάρξει ανάγκη να κάνουμε περισσότερα, θα το κάνουμε γιατί στόχος μας είναι να φέρουμε τα πράγματα σε ισορροπία".Όπως σημείωσε "θα περιμένουμε να δούμε αν θα χρειαστεί να λάβουμε επιπλέον μέτρα. Αν υπάρχει ανάγκη, αν τα αποθέματα συνεχίσουν να αυξάνονται, θα μειώσουμε την παραγωγή".

    Είδηση: 17675

    [04] Ισπανία: Τα αριστουργήματα του Πράδο διαθέσιμα μέσω του Google

    Ειδήσεις

    Στην ιστοσελίδα δορυφορικών εικόνων του γίγαντα Google, είναι πλέον διαθέσιμα τα αριστουργήματα που φυλάσσονται σ' ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο, το Πράδο, σε εικόνες "υψηλής ανάλυσης", "σε παγκόσμια πρώτη", σύμφωνα με τους εμψυχωτές του σχεδίου. Όπως εξήγησε την Τρίτη ο Μιγέλ Ζουγάθα, διευθυντής του Πράδο, κατά την παρουσίαση του σχεδίου, η τεχνολογική αυτή πρόοδος επιτρέπει την "πρόσβαση σε οποιονδήποτε και σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου". Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Google Espana, Χαβιέρ Ροδρίγεθ Θαπατέρο, τόνισε ότι "είναι η πρώτη φορά, που κάτι τέτοιο γίνεται στον κόσμο". Η ηλεκτρονική διάθεση των έργων αφορά 14 πίνακες του μουσείου της Μαδρίτης, μεταξύ των οποίων τα αριστουργήματα του Βελάθκεθ, "Οι Κήποι της Απόλαυσης" του Ιερώνυμου Μπός, "Η εκτέλεση της 3ης Μαΐου" του Φρανθίσκο Γκόγια, "Οι τρεις Χάριτες" του Ρούμπενς, ή ακόμη "Τον Ιππότη με το χέρι στο στήθος" του Ελ Γκρέκο.

    Για να ανοίξει κάποιος τις εικόνες θα πρέπει να μπει στον πλοηγό του Google Earth και να βγει πάνω ακριβώς στο Μουσείο του Πράδο και κατόπιν να επιλέξει την εντολή Obras Maestras (Αριστουργήματα) για να επιλέξει ύστερα καθένα από τα μεγάλα έργα, τα οποία θα μπορεί να δει με τον ειδικό μεγεθυντικό φακό. Όπως τόνισε ο Θουθάγα, «μία ψηφιακή απεικόνιση ουδέποτε θα μπορέσει ν' αντικαταστήσει το πραγματικό μάτι, όμως του επιτρέπει σ' αντιστάθμισμα να εντοπίσει λεπτομέρειες που αλλοιώς δε θα μπορούσαμε να διακρίνουμε διά γυμνού οφθαλμού». Ιδίως σ' έναν από τους πίνακες, την «Αποκαθήλωση από τον Σταυρό» του Ρογήρου φαν ντερ Βέιντεν, μπορούμε να διακρίνουμε μ' απόλυτο ρεαλισμό ένα βμαργαριταρένιο' δάκρυ στα μάτια του Αγίου Ιωάννη, τόνισε η εμπνεύστρια του προγράμματος Κλάρα Ριβέρα. Η ίδια, που εργάζεται στο Google Earth, είχε την ιδέα για την εφαρμογή του κατά την επίσκεψή της στο Πράδο. Κάθε έργο υπήρξε αντικείμενο πολλών εκατοντάδων λήψεων "υψηλής ανάλυσης", με τον Κήπο τον Απολαύσεων φερ' ειπείν να συντίθεται από 1600 λήψεις, με κάθε μία από αυτές να εστιάζεται σε κάποια ελαχιστότατη λεπτομέρεια του πίνακα. Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλα μουσεία στον κόσμο, όμως προς ώρας κανένα ανάλογο πρόγραμμα δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, τόνισε ο Θαπατέρο.

    Είδηση: 17681

    [05] Λετονία: Αντικυβερνητική διαδήλωση στη Ρίγα, συγκρούσεις

    Ειδήσεις

    Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Ρίγα, στη Λετονία παρά τη βροχή, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές, σε μία χώρα που είναι υποχρεωμένη να πάρει δάνειο ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της ύφεσης. "Διαλύστε το κοινοβούλιο", φώναζαν οι διαδηλωτές που πολιόρκησαν το κτήριο της Βουλής και πετούσαν μπουκάλια και αυγά εναντίον των αστυνομικών. Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα.

    Η ογκώδης αντικυβερνητική κινητοποίηση θύμισε τις διαδηλώσεις του 2007, όταν οι διαδηλωτές υποχρέωσαν τον τότε πρωθυπουργό σε παραίτηση. Ωστόσο τα τέσσερα κόμματα που κυβερνούσαν το 2007 παρέμειναν στην κυβέρνηση και σήμερα οι διαδηλωτές τα κατηγορούν ότι μαζί με τον πρωθυπουργό, Ίβαρς Γκοντμάνις, διαλύουν τη χώρα. "Έχουμε μόνο ένα αίτημα προς τον πρόεδρο: να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να διαλύσει το κοινοβούλιο", δήλωσε ο Άρτις Πάμπρικς, πρώην υπουργός Εξωτερικών και τώρα βουλευτής της αντιπολίτευσης. Η Λετονία είχε την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον περασμένο χρόνο, όταν η πιστωτική κρίση έπληξε τη χώρα και η κυβέρνηση στράφηκε στην αναζήτηση ξένης βοήθειας για να στηρίξει τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας στη διαδήλωση πήραν μέρος περίπου 10.000 άτομα. Οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις υποστηρίζονται από περίπου 20 οργανώσεις και αντιπολιτευόμενα κόμματα.

    Είδηση: 17679

    [06] Ξανά στο νοσοκομείο ο Βάτσλαβ Χάβελ

    Εκ νέου εισήχθη ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας και διάσημος συγγραφέας, Βάτσλαβ Χάβελ σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Πράγας και υποβλήθηκε σε μία μικρή επέμβαση για να αντιμετωπιστεί αδιευκρίνιστο πρόβλημα υγείας που παρουσίασε, μάλλον για αναπνευστικά προβλήματα, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

    Η εκπρόσωπος του γραφείου του ανέφερε ότι ο κ. Χάβελ θα παραμείνει στο νοσοκομείο για μερικές ημέρες, αλλά, αρνήθηκε να αναφερθεί στο συγκεκριμένο πρόβλημα της υγείας του."Επρόκειτο για μία μικρή χειρουργική επέμβαση, κι όλα έγιναν σύμφωνα με την ευαίσθητη υγεία του", είπε αρνούμενη κατηγορηματικά να επεκταθεί.

    Ωστόσο, τα τσεχικά Μ.Μ.Ε. ανέφεραν ότι ο 72χρονος κ. Χάβελ, που πάσχει από καρκίνο των πνευμόνων, καρδιακή αρρυθμία και χρόνια βρογχίτιδα, νοσηλεύεται σε τμήμα του νοσοκομείου που ειδικεύεται σε προβλήματα αναπνοής.

    Είδηση: 17680

    [07] ΠΑΣΟΚ: Αλλαγή φιλοσοφίας στην οικονομική πολιτική

    Σύσκεψη για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πραγματοποιήθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη υπό την προεδρία Γιώργου Παπανδρέου και τη συμμετοχή αρμόδιων κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Για καταστροφική πολιτική που στηρίζεται σε πελατειακές αντιλήψεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τη σύσκεψη, ενώ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει σειρά πρωτοβουλιών και προτάσεων για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και την ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη σύσκεψη είπε ότι χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και αλλαγή φιλοσοφίας στην οικονομική πολιτική και όχι επικοινωνιακή διαχείριση όπως κάνει η κυβέρνηση, όχι παλινωδίες και όχι αποσπασματικά μέτρα.

    Είδηση: 17676

    [08] Χίλαρι Κλίντον: Περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ΗΠΑ β Ευρώπης

    Αμερική-ΗΠΑ

    Η Αμερικανίδα μελλοντική υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον υποσχέθηκε την Τρίτη στην ακρόαση στο Κογκρέσο την εμβάθυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με τις χώρες πέραν του Ατλαντικού, κυρίως δε με τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτρέψει την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους κι ότι θα επιχειρήσει νέα έναρξη σχέσεων με το Ιράν ώστε να επιτύχει "μια νέα προσέγγιση". Η μελλοντική ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, απέκλεισε "κατηγορηματικά" κάθε διάλογο με την παλαιστινιακή ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση της Χαμάς, εάν η οργάνωση αυτή δεν αναγνωρίσει το Ισραήλ και δεν αποκηρύξει τη βία και επίσης δεσμεύτηκε ενώπιον του Κογκρέσου να καταβάλει έντονες "προσπάθειες" για να θέσει τέλος στις πιθανολογούμενες δραστηριότητες διάδοσης των πυρηνικών του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ.

    "Οι παραδοσιακές μας σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ευρώπη θα εμβαθύνουν έτι περαιτέρω", δήλωσε η κ. Κλίντον, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η οποία θα επικυρώσει τον διορισμό της ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. "Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες", τόνισε η πρώην πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και πρόσθεσε:" Αλλά όσον αφορά τα περισσότερα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα , δεν έχουμε πιο σίγουρους εταίρους "(από τους Ευρωπαίους). Η κ. Κλίντον διαβεβαίωσε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση "θα τείνει το χέρι" στους ευρωπαίους ηγέτες, επικαλούμενη ιδιαιτέρως τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία καθώς και τις νέες δημοκρατίες της ανατολικής Ευρώπης.

    Ο διάλογος με το Ιράν είναι δύσκολος αλλά ενδέχεται να αποφέρει καρπούς

    Η Αμερικανίδα μελλοντική υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, θα επιχειρήσει νέα έναρξη σχέσεων με το Ιράν ώστε να επιτύχει "μια νέα προσέγγιση". Δεν αποκλείεται καμία επιλογή, δήλωσε η κ. Κλίντον όσον αφορά τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν αλλά θα ανανεωθεί η πολιτική μας για το πώς θα χειριστούμε τη χώρα αυτή, επισήμανε. "Θα επιχειρήσουμε μια νέα διαφορετική προσέγγιση γιατί ότι είχε επιχειρηθεί έως τώρα δεν έφερε αποτελέσματα", τόνισε η μελλοντική υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Προσπάθεια ειρήνευσης μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινίων

    Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτρέψει την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον. Οι ΗΠΑ πρέπει να ανταποκριθούν στις ανάγκες του Ισραήλ για ασφάλεια και στις νόμιμες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, σημείωσε η ίδια."Όπως επικεντρωνόμαστε στο Ιράκ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, πρέπει επίσης να επιδιώξουμε ενεργά μια στρατηγική έξυπνης ισχύος στη Μέση Ανατολή, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες για ασφάλεια του Ισραήλ και στις νόμιμες πολιτικές και οικονομικές φιλοδοξίες των Παλαιστινίων", σημείωσε η Κλίντον στην κατάθεσή της στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Οι ΗΠΑ πρέπει επίσης να επιδιώξουν μια εξωτερική πολιτική, η οποία θα "αξιώσει αποτελεσματικά από το Ιράν να σταματήσει το πρόγραμμά του για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και την υποστήριξη της τρομοκρατίας και θα πείσει τόσο το Ιράν όσο και τη Συρία να εγκαταλείψουν την επικίνδυνη συμπεριφορά τους και να γίνουν εποικοδομητικοί περιφερειακοί παράγοντες". Η Χίλαρι Κλίντον απέκλεισε "κατηγορηματικά" κάθε διάλογο με την παλαιστινιακή ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση της Χαμάς, εάν η οργάνωση αυτή δεν αναγνωρίσει το Ισραήλ και δεν αποκηρύξει τη βία. "Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε με τη Χαμάς εάν δεν αποκηρύξει τη βία, εάν δεν αναγνωρίσει το Ισραήλ και εάν δεν αποδεχτεί τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες", δήλωσε η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας . "Σε ό,τι με αφορά, είμαι κατηγορηματική σε αυτό", πρόσθεσε.

    Η βελτίωση των κινεζοαμερικανικών σχέσεων δεν θα πρέπει να συνιστά μια προσπάθεια "προς μία μόνο κατεύθυνση" και θα εξαρτηθεί από τη στάση του Πεκίνου, προσθέτει η Χίλαρι Κλίντον. "Επιθυμούμε μια θετική σχέση και συνεργασία με την Κίνα, στους κόλπους της οποίας θα εμβαθύνουμε και θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σε έναν αριθμό τομέων", σημείωσε η Κλίντον. "Όμως δεν είναι μια προσπάθεια προς μία μόνο κατεύθυνση. Ένα μεγάλο μέρος από αυτό που θα κάνουμε θα εξαρτηθεί από τις επιλογές που θα κάνει η Κίνα όσον αφορά το μέλλον της σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο", πρόσθεσε.

    Η μελλοντική ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δεσμεύτηκε επίσης ενώπιον του Κογκρέσου να καταβάλει έντονες "προσπάθειες" για να θέσει τέλος στις πιθανολογούμενες δραστηριότητες διάδοσης των πυρηνικών του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ. "Πρέπει να θέσουμε ένα τέρμα στς δραστηριότητες διάδοσης (των πυρηνικών) της Βόρειας Κορέας", δήλωσε η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ στην Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, η οποία θα επικυρώσει τον διορισμό της ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. "θα καταβάλουμε λοιπόν πολύ έντονες προσπάθειες για να προσδιορίσουμε τα καλύτερα μέσο για να επιτύχουμε τους στόχους μας μαζί τους", πρόσθεσε.

    Προτεραιότητα στο ζήτημα της κρίσης στο Νταρφούρ

    Η Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι πρόκειται να εστιάσει στο ζήτημα της κρίσης στο Νταρφούρ, που θα βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της και ότι η νέα κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα μελετά μια σειρά προοπτικών, περιλαμβανόμενης και της περίπτωσης δημιουργίας ζωνών απαγόρευσης των πτήσεων. "Είναι μεγάλη ανάγκη για μας να ηχήσει ξανά συναγερμός για το Νταρφούρ. Πρόκειται για μια φρικτή ανθρωπιστική κρίση παράλληλα με τη διαφθορά και το σκληρό καθεστώς στο Χαρτούμ", τόνισε η κ. Κλίντον. Η κ. Κλίντον πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα θα προχωρήσει σε αναθεώρηση της αμερικανικής πολιτικής έναντι του Νταρφούρ. "Έχουμε μιλήσει και για άλλες προοπτικές, ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, επιπλέον κυρώσεις, μελετάται η ανάπτυξη δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών ώστε να προστατευθούν οι πρόσφυγες...Υπάρχουν πολλά πράγματα υπό υπολογισμό", πρόσθεσε. Ειδικοί που ασχολούνται με θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουν αναφέρει ότι πάνω από 200 χιλιάδες πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 2,5 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει βιαίως τα σπίτια τους στα πέντε χρόνια των σκληρών μαχών μεταξύ ανταρτών από τη μία και του στρατού και των υποστηριζόμενων από την κυβέρνηση παραστρατιωτικών δυνάμεων.

    Απολογισμός Μπους- Παραδέχτηκε και λάθη

    Απολογισμός Μπους- Παραδέχτηκε και λάθη

    Ολοκληρώνοντας την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ που βρισκόταν ανάμεσα στην υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και στον υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι αποχωρεί από την προεδρία με "το κεφάλι ψηλά". Ευχαρίστησε τους υπουργούς που υπηρέτησαν την χώρα μαζί του και που διευκόλυναν την μετάβαση του Μπαράκ Ομπάμα στην εξουσία, στον οποίο ευχήθηκε ξανά με όλη του την ειλικρίνεια να επιτύχει από την θέση του νέου προέδρου των ΗΠΑ. "Μετατρέψαμε το ισοζύγιο πληρωμών ώστε να είναι σωστό και σταθερό. Είμαι πολύ υπερήφανος. Λέω ότι φεύγω έχοντας ολοκληρώσει μεγάλο έργο και με το κεφάλι ψηλά", δήλωσε σε κλίμα μελαγχολίας ο Τζορτζ Μπους. Ως κορυφαίο επίτευγμα του, ο κ. Μπους αναφέρει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν αντιμετώπισαν καμιά τρομοκρατική απειλή μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Είδηση: 17673

    [09] Μέγαρο Μουσικής: Ζαν ντ' Αρκ - Ένα ορατόριο για τα θαύματα

    Ειδήσεις

    "Ζαν ντ' Αρκ - Ένα ορατόριο για τα θαύματα", τιτλοφορείται η παράσταση που ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής, την ερχόμενη Τετάρτη 21 Ιανουαρίου. Πρόκειται για το ροκ ορατόριο, που συνέθεσε ο Βελισάριος Καπότσι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Εθελοντικών Οργανώσεων, φορέας εξάλλου που διοργανώνει και την παρασταση. Η σκηνοθεσία είναι του Σταύρου Τσακίρη. Η Εβελίνα Παπούλια ερμηνεύει επί σκηνής τη Ζαν ντ΄Αρκ, ενώ ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης είναι στο διπλό ρόλο του αφηγητή και του βασιλιά. "Η παράσταση ακολουθεί το δρόμο της Ιωάννας της Λορένης, σύμβολο μαχητικότητας, και μεταφέρει το μήνυμά της στην εποχή μας, μέσα από ρυθμούς ροκ και με την μπάντα επί σκηνής. Με ηλεκτρικούς ήχους τού σήμερα, ανάμεσα σε καλώδια και μηχανήματα, άγγελοι και δικαστές, βασιλιάδες και άγιοι, συνδέονται μουσικά και διηγούνται την ιστορία μιας γυναίκας που έγινε στάχτη στο βωμό της πίστης της. Της πίστης στα θαύματα, στα θαύματα του Θεού, στα θαύματα των ανθρώπων", λένε οι συντελεστές της παράστασης.

    Ζαν Ντ'Αρκ: Εβελίνα ΠαπούλιαΑφηγητής - Βασιλιάς: Κωνσταντίνος ΜαρκουλάκηςΔικαστής: Κώστας ΖαχαράκηςΑγία Αικατερίνη: Αγγελική ΚαθαρίουΑγία Μαρίνα - Μαργαρίτα: Μαργαρίτα Συγγενιώτου Άγγελοι - Δικαστές: Χρήστος ΚαρνάβαςΛουκία ΚυριαζήΜπάμπης ΚουτσοπέτροςΕυθύμης ΛιατόςΝίκος ΑλεξίουΌλγα ΝικολαΐδουΑντώνης ΑντωνάκοςΣυμμετέχει: η Παιδική Χορωδία του Ωδείου «Νίκος Σκαλκώτας» με Μαέστρο το Γιώργο Παζαΐτη

    Μουσική Σύνθεση, Κείμενα: Βελισάριος Capocci Σκηνοθεσία: Σταύρος ΤσακίρηςΣκηνικά και Κουστούμια: Εύα ΝάθεναΦωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

    Μουσική Επιμέλεια: Αντώνης ΜιτζέλοςΕπιμέλεια κειμένου: Μαρία ΚυριάκηVideoart: Mάνος ΧασάπηςΒοηθός σκηνοθέτη: Λήδα ΚοζάκηΒοηθός ενορχηστρωτή: Ευαγγελία Μαυρίδου

    Είδηση: 17683

    [10] Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Τις προτεραιότητες της προεδρίας της Ελλάδας στον Οργανισμό για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που εδρεύει στη Βιέννη, πρόκειται να παρουσιάσει την Πέμπτη το πρωί στο Μόνιμο Συμβούλιο των 56 χωρών-μελών του Οργανισμού, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη, η οποία φθάνει μεσημέρι της Τετάρτης στην αυστριακή πρωτεύουσα, θα έχει σύσκεψη εργασίας με τα μέλη της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (ΜΕΑ). Το απόγευμα της Τετάρτης θα εγκαινιάσει επίσημα η ίδια και θα παραστεί στο κόψιμο της πατροπαράδοτης πρωτοχρονιάτικης πίτας. Το πρωί της Πέμπτης η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στα παλιά χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ όπου θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ στην ολομέλεια του Μονίμου Συμβουλίου του οποίου θα προεδρεύει η αρχηγός της ΜΕΑ πρέσβης Μάρα Μαρινάκη. Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία του ΟΑΣΕ για το 2009 την 1η Ιανουαρίου, παραλαμβάνοντάς την από την προηγούμενη προεδρεύουσα, τη Φινλανδία, και θα την παραδώσει τέλος του χρόνου στο Καζακστάν. Η Ντόρα Μπακογιάννη ως προεδρεύουσα, αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα πριν τα τέλη του μήνα και στη συνέχεια τις χώρες του Καυκάσου

    Η μεθαυριανή παρουσίαση στη Βιέννη από την Ελληνίδα ΥΠΕΞ των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ, γίνεται σχεδόν 33,5 χρόνια μετά την υπογραφή την 1 η Αυγούστου 1975 στη φινλανδκή πρωτεύουσα, της ιστορικής "Τελικής Πράξης του Ελσίνκι". Με εκείνη την Τελική Πράξη ολοκληρωνόταν η πρώτη φάση της δρομολογημένης από το 1972 διαδικασίας της Διάσκεψης για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ), που με τη συνάντηση κορυφής στη Βουδαπέστη το Δεκέμβριο 1994, μετεξελίχθηκε και μετονομάστηκε σε Οργανισμό για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με μόνιμη πλέον έδρα του τη Βιέννη.

    Μετά τη λήξη της συνόδου του Μονίμου Συμβουλίου, η κ. Μπακογιάννη θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και στη συνέχεια θα παρακαθήσει στο μεγάλο επίσημο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν της η κ. Μαρινάκη με τη συμμετοχή των επικεφαλής των θεσμών του ΟΑΣΕ, του Γενικού Γραμματέα του και των αρχηγών των αντιπροσωπειών των 56 χωρών-μελών του.

    Το απόγευμα η κ. Μπακογιάννη, ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των 19 αποστολών του Οργανισμού σε διάφορες χώρες, όπως και με τους επικεφαλής των τριών θεσμικών οργάνων του, ενώ θα ακολουθήσουν διμερείς επαφές της με αρχηγούς αντιπροσωπειών. Το βράδυ της Πέμπτης η κ. Μπακογιάννη θα παραστεί στη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, που διοργανώνει στο φημισμένο Μουσείο "Παλέ Λίχτενσταιν" η ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ με την ευκαιρία της έναρξής της, στο πλαίσιο της καθιερωμένης πλέον κοινωνικής εκδήλωσης από πλευράς της προεδρεύουσας χώρας στην αρχή του χρόνου της θητείας της. Το πρωί της Παρασκευής η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ΄ιδίαν συνομιλίες με τον νέο Αυστριακό ομόλογό της Μίχαελ Σπίντελεγκερ και ενδεχομένως και επαφές με άλλους αρχηγούς μονίμων αντιπροσωπειών του ΟΑΣΕ.

    Είδηση: 17671


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 13 January 2009 - 21:54:01 UTC