Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία συνεργασίας υδρογραφικών υπηρεσιών Ελλάδας - Γεωργίας
  • [02] Νέα συνάντηση αντιπροσώπων Ελλάδας -ΠΓΔΜ με Νίμιτς στις 11 Φεβρουαρίου
  • [03] Περικοπές θέσεων εργασίας και στον Οίκο δημοπρασιών Christie's
  • [04] Έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Κωστούλα Τροχοί και Σώμα
  • [05] Δημιουργία συνθετικής καλής χοληστερίνης
  • [06] Νέα δισκογραφική δουλειά του προέδρου της Ινδονησίας
  • [07] Υπόθεση Εργκένεκον: Νέο οπλοστάσιο στην Άγκυρα
  • [08] Πούτιν: Πρώτα να πεισθεί η Ρωσία και μετά φυσικό αέριο
  • [09] Επιστροφή λόγω βλάβης για το Αρίων
  • [10] Διεθνείς αγορές: Υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου

    [01] Συμφωνία συνεργασίας υδρογραφικών υπηρεσιών Ελλάδας - Γεωργίας

    Πολιτική

    Επικυρώθηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής την Δευτέρα, η κύρωση μνημονίου κατανόησης μεταξύ Ελλάδας - Γεωργίας για συνεργασία των υδρογραφικών υπηρεσιών τους. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ. Ο υφυπουργός Άμυνας Ιωάννης Πλακιωτάκης διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα υποστήριξε η ελάσσονα αντιπολίτευση και κυρίως η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη, ότι ανοίγει η πόρτα για να φιλοξενηθούν πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα του ΝΑΤΟ στη χώρα μας.

    Όπως τόνισε ο υφυπουργός Άμυνας κ. Πλακιωτάκης, "είναι μια καθαρά τεχνική συμφωνία χωρίς κόστος που υπογράφεται μετά από αίτηση της Γεωργίας. Σκοπός της είναι η ανταλλαγή τεχνικών γνώσεων πάνω σε αδιαβάθμητους χάρτες σε θέματα ωκεανογραφίας με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και την προστασία του περιβάλλοντος".

    "Ξεκαθαρίζω ρητά και κατηγορηματικά ότι η σύμβαση δεν αναφέρεται σε πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά όπλα, αλλά σε είδη ατομικού ραδιολογικού εξοπλισμού. Άλλωστε η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοια όπλα", πρόσθεσε ο κ. Πλακιωτάκης.

    "Με τη συμφωνία αυτή που προβλέπει τη δυνατότητα στελέχωσης, χρηματοδότησης και υποστήριξης του Επιτελείου του Σώματος Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη, γίνεται ξεκάθαρο ότι στις υποχρεώσεις της χώρας μας είναι, ανάμεσα στα άλλα, και η φιλοξενία πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων, αν αυτό ζητηθεί από τους συμμετέχοντες στον Νατοϊκό οργανισμό", υποστήριξε νωρίτερα η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη. Η κ. Κανέλη επέμεινε ότι από το μεταφρασμένο κείμενο προκύπτει η υποχρέωση της χώρας μας για παροχή όπλων προς τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

    Απαντώντας, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι οι προβλέψεις του μνημονίου αναφέρονται στην παροχή ειδών μόνο ατομικού ραδιολογικού εξοπλισμού, όπως φόρμες, προσωπίδες, και σε καμιά περίπτωση σε πυρηνικά ή άλλα όπλα.

    Την έντονη αντίθεση τους για τη συμφωνία εξέφρασαν τόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς όσο και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Άδωνης Γεωργιάδης.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Άμυνας, με αφορμή και τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης για την συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας κάλεσε τη γείτονα χώρα, "να επιδείξει τη δέουσα συμπεριφορά προκειμένου να επικρατήσει κλίμα ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή".

    Τέλος, επικυρώθηκαν επίσης κατά πλειοψηφία, η σύμβαση μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας, Ινστιτούτου Παστέρ και Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και η συμφωνία για την ίδρυση σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής απόδοσης στη ΝΑ Ευρώπη.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17626

    [02] Νέα συνάντηση αντιπροσώπων Ελλάδας -ΠΓΔΜ με Νίμιτς στις 11 Φεβρουαρίου

    Ειδήσεις

    Στις 11 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση των αντιπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με τον Μάθιου Νίμιτς. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, για τις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε σήμερα ότι "θα υπάρξει επανάληψη των συνομιλιών" μεταξύ των αντιπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη, στις 11 Φεβρουαρίου 2009. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και η ΠΓΔΜ θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβη Ζόραν Γιόλεφσκι. Ο χώρος και ο χρόνος της συνάντησης θα καθοριστούν αργότερα.

    Είδηση: 17628

    [03] Περικοπές θέσεων εργασίας και στον Οίκο δημοπρασιών Christie's

    Ειδήσεις

    Σε περικοπές θέσεων εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης θα προχωρήσει ο Οίκος δημοπρασιών Christie's του Λονδίνου. Όπως ανέφερε ανακοίνωση του διάσημου Οίκου: "Έχουμε ξεκινήσει την αναδιοργάνωση του οίκου μας, ένα σχέδιο που προβλέπει τη σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας, τη μη ανανέωση συμβάσεων εργασίας καθώς και την εφαρμογή άλλων μέτρων για την μείωση του κόστους λειτουργίας του Οίκου". Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν τον Οίκο Christie's να παραμείνει "ανταγωνιστικός και κερδοφόρος για το έτος 2009". Οι περικοπές των θέσεων εργασίας θα επηρεάσουν τις δραστηριότητες του Οίκου Christie's στον κόσμο, δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα των απολύσεων. Ο Οίκος Christie's ανήκει στον Γάλλο επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης Φρανσουά Πινό και απασχολεί περίπου 2.100 ανθρώπους σε 43 χώρες στον κόσμο.

    Είδηση: 17624

    [04] Έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Κωστούλα Τροχοί και Σώμα

    Ειδήσεις

    Από Τρίτη 13 Ιανουαρίου μέχρι τις 18 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Κωστούλα με θέμα τη μοτοσικλέτα, το αυτοκίνητο και τη Formula 1, στην "Τεχνόπολη" του Δήμου Αθηναίων στην αίθουσα "Κωστή Παλαμά". Η συλλογή του ζωγράφου "Τροχοί και Σώμα" αποτελείται από περίπου 70 έργα ζωγραφισμένα με ακρυλικά χρώματα και λάδια. Στα έργα παρουσιάζονται συλλεκτικές μοτοσικλέτες, μηχανές σε στιγμές αγώνα και συλλεκτικά αυτοκίνητα, καθώς και Formula 1. Η ρεαλιστική απεικόνιση των μοντέλων, καθώς και η τεχνική με σπάτουλα, που έχει χρησιμοποιηθεί σε ορισμένα από τα έργα, αποδίδουν την ένταση του οδηγού αλλά και τη νοσταλγία για τα δίτροχα και τετράτροχα "αντικείμενα πόθου" που έχουν γίνει μια μακρινή ανάμνηση. Τα φόντα των έργων είναι ζωηρά, με μια ιδιαίτερη τεχνική που σε μεταφέρει στην αγωνιστική πίστα ή σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Μέρος της συλλογής παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Αύγουστο στα Χανιά, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2008 του Δήμου Χανίων στο Παλιό Τελωνείο.

    Ο Κώστας Κωστούλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε Marketing και Management στο Λονδίνο, όπου παρέμεινε και εργάστηκε για πολλά χρόνια. Ο ανήσυχος χαρακτήρας του και οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις του τον οδήγησαν να ζήσει και να δουλέψει σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, όπως τη Στοκχόλμη, την Κοπεγχάχη, τη Βιέννη και το Ντίσελντορφ, όπου και πήρε τα πρώτα μαθήματα Ζωγραφικής. Ασχολήθηκε και πειραματίσθηκε για πολλά χρόνια με διάφορες τεχνικές και διάφορα υλικά της εικαστικής τέχνης. Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει, κυρίως, τη δουλειά του στη ζωγραφική μοτοσικλετών, αυτοκινήτων και Formula 1. Έργα του ζωγράφου βρίσκονται σε Ιδιωτικές Συλλογές.

    Χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης είναι μεταξύ άλλων και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17631

    [05] Δημιουργία συνθετικής καλής χοληστερίνης

    Την δημιουργία λιποπρωτεϊνης υψηλής πυκνότητας (HDL), τη λεγόμενη και "καλή" χοληστερόλη, επέτυχαν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Χημείας του πανεπιστημίου Northwestern των ΗΠΑ. Η ανακάλυψη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο για τη μείωση της υψηλής συνολικής χοληστερίνης και των καρδιακών κινδύνων που τη συνοδεύουν. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, η συνθετική χοληστερόλη βασίζεται σε νανοσωματίδια χρυσού και είναι παρόμοια σε μέγεθος με τη φυσική HDL, μιμούμενη τη σύνθεσή της επιφάνειάς της,. Τα φάρμακα και η κατάλληλη δίαιτα μπορούν να μειώσουν την "κακή" χοληστερόλη (LDL), όμως είναι δύσκολο να αυξηθεί η "καλή" HDL, καθώς η λήψη φαρμακευτικών ουσιών οδηγεί συχνά σε παρενέργειες, δήλωσαν οι ερευνητές, που εξέφρασαν την ελπίδα ότι μελλοντικά η συνθετική χοληστερόλη τους θα αποτελέσει τη βάση για ακίνδυνα και αποτελεσματικά φάρμακα που θα αυξάνουν την ΗDL.

    Στον πυρήνα της συνθετικής HDL βρίσκεται ένα μη τοξικό νανοσωματίδιο χρυσού, το οποίο στη συνέχεια επικαλύπτεται με ένα λιπίδιο που προσδένεται στην επιφάνεια του χρυσού και από πάνω προστίθεται ένα ακόμα λιπίδιο και τελικά η πρωτεϊνη ΑΡΟΑ1, το βασικό συστατικό της φυσικής HDL. Τα τελικά νανοσωματίδια λιποπρωτεϊνης υψηλής πυκνότητας έχουν διάμετρο 18 νανόμετρων (18 δισεκατομμυριοστών του μέτρου), όσο περίπου και η φυσική HDL. "Η HDL είναι ένα φυσικό νανοσωματίδιο κι εμείς το μιμηθήκαμε, ενώ ο χρυσός είναι ιδανικό υλικό για τη 'σκαλωσιά' του τεχνητού νανοσωματιδίου, καθώς το μέγεθος και το σχήμα του μπορούν να διαμορφωθούν κατά βούληση", δήλωσε ο Μίρκιν, διευθυντής στο Διεθνές Ινστιτούτο Νανοτεχνολογίας του πανεπιστημίου Northwestern. Η χοληστερόλη είναι μια φυσική ουσία, αναγκαία στα ανθρώπινα κύτταρα, όμως η χρόνια υπερβολική ποσότητά της οδηγεί σε σχηματισμό επικίνδυνων πλακών στις αρτηρίες. Η HDL μεταφέρει χοληστερόλη στο ήπαρ, το οποίο προστατεύει κατά της αρτηριοσκλήρυνσης. Οι επιστήμονες προσδοκούν ότι η δημιουργία συνθετικής ΗDL θα αυξήσει το επίπεδό της και θα συμβάλει στην καλύτερη υγεία. Το επόμενο βήμα θα είναι η μελέτη της συνθετικής HDL στο φυσικό βιολογικό περιβάλλον και των ιδιοτήτων της στο σώμα.

    Είδηση: 17629

    [06] Νέα δισκογραφική δουλειά του προέδρου της Ινδονησίας

    Μερικούς μήνες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ινδονησία, ο πρόεδρος της χώρας Σουσίλο Μπάμπανγκ Γιουντχογιόνο, ο οποίος είναι υποψήφιος διεκδικώντας μια νέα θητεία, το βράδυ της Κυριακής, παρουσίασε την Τρίτη του δισκογραφική δουλειά. Ο δίσκος υπό τον τίτλο "Evolusi" παρουσιάστηκε σε συναυλία στην Τζακάρτα, στην οποία καλεσμένοι ήταν οπαδοί του προέδρου, συνεργάτες του και ξένοι διπλωμάτες, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του προέδρου. Ο 59χρονος πολιτικός συνθέτει μουσική στις ελεύθερες ώρες του.

    Είδηση: 17630

    [07] Υπόθεση Εργκένεκον: Νέο οπλοστάσιο στην Άγκυρα

    Ειδήσεις

    Νέες εξελίξεις αλλά και προβληματισμοί γύρω από την υπόθεση Εργκένεκον στην Τουρκία. Η αστυνομία ανέσκαψε, στην Άγκυρα, κρύπτη στην οποία υπήρχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών και σφαιρών, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Η αστυνομία βρήκε συγκεκριμένα στην υπόγεια κρύπτη 30 χειροβομβίδες, εννέα βόμβες καπνού και εκατοντάδες σφαίρες για όπλα G3. Η κρύπτη εντοπίστηκε στον κήπο ενός ακατοίκητου σπιτιού σε προάστειο της Άγκυρας. Περίπου 40 άτομα, μεταξύ των οποίων αξιωματικοί του στρατού έχουν συλληφθεί από την αρχή του μήνα στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση αυτή, που έχει προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της ισλαμικής κυβέρνησης και του πανίσχυρου στρατεύματος. "Είναι προφανές ότι αυτά τα όπλα δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν εναντίον ενός εισβολέα, αλλά θα χρησιμοποιούντο για παράνομες δραστηριότητες", δήλωσε ο αναλυτής της εφημερίδας Radikal, Ερτουγκρουλ Μαβίογλου.

    Eντύπωση προκαλεί η σύλληψη του καθηγητή Κιουτσούκ ο οποίος είχε φυλακιστεί το 84 ως κομμουνιστής και μετά επειδή συνεντευξίασε τον Αμπτουλάχ Οτζαλάν, με την παράλληλη απελευθέρωση των 3 στρατηγών. Η επίσκεψη του αρχηγού του Επιτελείου στρατηγού ΙλτέρΜπασμπούγ στον Ταίπ Ερντογάν, κατόπιν αιτήματος του πρώτου, λίγες μέρες πριν την απελευθέρωση των στρατηγών, δεν διαφεύγει της προσοχής των αναλυτών. Επικρίνεται επίσης το επιθετικό ύφος του πρωθυπουργού Ερντογάν ο οποίος σε λόγο του την Κυριακή προς το κόμμα του υπονόησε ότι ο επόμενος ύποπτος μπορεί να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Άγκυρα την προσεχή Παρασκευή, όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουρg;o.

    Νέα δραματική τροπή πήρε τη Δευτέρα η υπόθεση Εργκένεκον όταν οι αρχές αποφάσισαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας αιφνίδια να ξεκινήσουν εκσκαφές πολύ κοντά στο Αρμενικό νεκροταφείο της Άγκυρας. Όπως έγινε γνωστό, κατά τις έρευνες ήρθαν στο φως όπλα και εκρηκτικά που βρίσκονταν θαμμένα σε ερημική δασώδη περιοχή περίπου 15 μέτρα απόσταση από το νεκροταφείο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές οδηγήθηκαν στο σημείο αυτό ύστερα από σχεδιάγραμμα που ανακάλυψαν στο σπίτι του επί κεφαλής της Επιμελητείας του Στρατού αντισυνταγματάρχη Μουσταφά Ντονμέζ. Ο Ντονμέζ που καταζητείτο παραδόθηκε σήμερα Δευτέρα.

    Οι αρχές είχαν ήδη ανακαλύψει σε εξοχική κατοικία του 2 Καλάσνικοφ, χειροβομβίδες και άλλο οπλισμό. Όπλα και εκρηκτικά είχαν βρεθεί επίσης το περασμένο Σάββατο σε περιοχή έξω από την τουρκική πρωτεύουσα, και πάλι σε έρημη δασώδη περιοχή που ανήκαν πιθανότατα στον Ιμπραχίμ Σαχίν, τον πρώην επί κεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων ο οποίος έχει επίσης προφυλακιστεί.

    Παράλληλα οι ανακρίσεις των υπόπτων που είχαν τεθεί υπό κράτηση από την περασμένη Τετάρτη για την υπόθεση Εργκένεκον, συνεχίζονται. Ως τώρα 17 άτομα συνολικά έχουν προφυλακιστεί με τελευταίους σήμερα τον γνωστό πανεπιστημιακό Γιαλτσίν Κιουστούκ και τον απόστρατο συνταγματάρχη Λεβέντ Γκιοκτάς,. 16 άλλα άτομα αφέθηκαν ελεύθερα. Μεταξύ αυτών τρεις στρατηγοί, ο ένας εκ των οποίων ήταν πρώην γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Στο μεταξύ αίσθηση προκαλούν οι διαρροές στον τουρκικό τύπο της Δευτέρας, ότι ο πρώην επί κεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων Ιμπραχίμ Σαχίν, φέρεται να δήλωσε στον ανακριτή ότι μόλις πριν τρεις μήνες οι κρατικές υπηρεσίες επικοινώνησαν μαζί του και τον κάλεσαν να ηγηθεί της νέας αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κατά του ΡΚΚ, και μάλιστα του ζήτησαν να συντάξει κατάλογο 300 ονομάτων που θα στελεχώσουν την νέα υπηρεσία.

    Πάντως αργότερα το γενικό επιτελείο διέψευσε τους ισχυρισμούς του Σαχίν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσιτσέκ δήλωσε ότι αυτοί είναι απλώς και μόνο ισχυρισμοί του Σαχίν.

    Είδηση: 17627

    [08] Πούτιν: Πρώτα να πεισθεί η Ρωσία και μετά φυσικό αέριο

    Ειδήσεις

    Η "Γκαζπρόμ" θα επιτρέψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μόλις η Ρωσία πεισθεί, ότι οι διεθνείς παρατηρητές, ελέγχουν πλήρως τη διαδικασία, δήλωσε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Όπως ανακοινώθηκε, το οριστικό πρωτόκολλο για τη διέλευση του ρωσικού αερίου από την Ουκρανία, χωρίς προσθήκες και αλλαγές από ουκρανικής πλευράς, έχει πλέον υπογραφεί από εκπροσώπους Ρωσίας και Ουκρανίας στο Κίεβο, ενώ υπεγράφη και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Εκεί συνεδριάζουν εκτάκτως, οι Υπουργοί Ενεργείας των 27.

    Είδηση: 17623

    [09] Επιστροφή λόγω βλάβης για το Αρίων

    Κοινωνία

    Μηχανική βλάβη ανάγκασε σε επιστροφή το πλοίο "Αρίων", που απέπλευσε το απόγευμα από το λιμάνι της Λάρνακας. Στο υπό ελληνική σημαία πλοίο, που μεταφέρει μεγάλη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας, επιβαίνουν 30 άτομα, γιατροί, μέλη σωστικών συνεργείων, δημοσιογράφοι αλλά και οι Έλληνες βουλευτές Σοφία Σακοράφα του ΠΑΣΟΚ και Θεόδωρος Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπός του ταξιδιού ήταν να σπάσει ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας. Όπως δηλώσαν τα μέλη της αποστολής το Ισραήλ απηύθυνε αίτημα προς την κυπριακή κυβέρνηση να απαγορεύσει τον απόπλου του πλοίου, ενώ η πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία, σε ανακοίνωση χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της οργάνωσης "Free Gaza Movement" ως "ριψοκίνδυνη και προκλητική".

    Ανωτέρα βία ματαίωσε πρόωρα το τολμηρό ταξίδι του "Αρίωνα". Την επιστροφή αποφάσισε ο καπετάνιος του για τεχνικούς λόγους, όπως αναφέρθηκε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βλάβη εντοπίζεται στη μηχανή του πλοίου.

    Λίγο πριν τον απόπλου τα μέλη της αποστολής προχώρησαν σε δηλώσεις.

    Ο συντονιστής της αποστολής Βαγγέλης Πισσίας δήλωσε ότι "πρώτος στόχος είναι να καταστεί δυνατή η ασφαλής άφιξη του σκάφους στη ζώνη πολεμικών επιχειρήσεων, που έχει καθορίσει το Ισραήλ, 20 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας" και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ισραηλινό ναυτικό να παρεμβάλει εκ νέου εμπόδια, όπως έγινε και στην περίπτωση του σκάφους "Dignity".

    "Θα αποπειραθούμε να σπάσουμε την πολιορκία της Γάζας και ταυτοχρόνως να καταδικάσουμε αυτό που συμβαίνει εκεί", δήλωσε ο Ισπανός βουλευτής Χοάν Νόσεπ Νούετ.

    "Δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου το Ισραήλ σταματήσει τους σκοτωμούς και ανοίξει τη Γάζα για να μαζέψουν τα κομμάτια η διεθνής κοινότητα και τα μέλη των οργανώσεων αρωγής", δήλωσε η Χουάιντα Χάραφ, εκ των συντονιστών της αποστολής.

    Οι ακτιβιστές της αποστολής είναι από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Ιράκ και τη Γαλλία, καθώς επίσης και Έλληνες βουλευτές.

    Ο κ. Πισσίας έκανε γνωστό ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει δεχθεί διπλωματική νότα, με την οποία ζητείται η αποτροπή της μετάβασης του πλοίου στην περιοχή, αλλά "αυτή η αποτροπή δεν είναι στη δυνατότητα της κυπριακής Κυβέρνησης" και πρόσθεσε πως η αποστολή βρίσκεται "κάτω από πίεση απειλών": "Μας έρχονται από όλες τις μεριές δυσάρεστα και ανησυχητικά μηνύματα" είπε.

    Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα, δήλωσε πως οι ακτιβιστές γνωρίζουν για τη διπλωματική νότα, καθώς η αποστολή ενημερώθηκε για το θέμα από την κυπριακή Κυβέρνηση.

    Τις διαβεβαιώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, από κοινού με την ΕΕ, προκειμένου να προωθηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, έλαβε νωρίτερα ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος ζήτησε παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών προς το Ισραήλ για την ασφάλεια του ελληνικού πλοίου "Αρίων".

    Είδηση: 17621

    [10] Διεθνείς αγορές: Υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου

    Ειδήσεις

    Περισσότερο από 7% υποχώρησε την Δευτέρα η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς ενισχύονται οι ενδείξεις που δείχνουν ότι η οικονομική ύφεση μειώνει την παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε κατά 2,94 δολάρια και βρισκόταν στα 37,89 δολάρια. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ σημείωνε πτώση κατά 1,98 δολάρια και βρισκόταν στα 42,44 δολάρια το βαρέλι. Η πτώση της τιμής συμβαίνει καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία, σήμερα στις Βρυξέλλες, που θα εξασφαλίσει την επανάληψη της μεταφοράς φορτίων ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, που έχουν διακοπεί εδώ και μια εβδομάδα.

    Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, κάτι που αποδίδεται στις συνέπειες που έχει η διεθνής ύφεση στην κατανάλωση ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

    Το αμερικανικό αργό υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 2,58 δολάρια και διαμορφώνεται στα 38,25 δολάρια το βαρέλι, αφού είχε πέσει μέχρι τα 37,57 δολάρια στη διάρκεια των σημερινών συναλλαγών. Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ υποχωρεί κατά 78 σεντς και διαμορφώνεται στα 43,64 δολάρια το βαρέλι.

    "Οι μακροοικονομικοί παράγοντες και η ανησυχία για τη ζήτηση παραμένουν στο επίκεντρο", δήλωσε ο Φιλ Φλιν, αναλυτής της εταιρίας Alaron Trading, που εδρεύει στο Σικάγο.

    Η μείωση της ζήτησης λόγω της διεθνούς ύφεσης οδήγησε τον περασμένο χρόνο στη μείωση των τιμών του πετρελαίου κατά 54%, με το αργό πετρέλαιο να χάνει περισσότερα από 100 δολάρια σε σχέση με την τιμή-ρεκόρ των 147 δολαρίων το βαρέλι, τον Ιούλιο. Μάλιστα οι τιμές μειώθηκαν παρόλο που τα μέλη του ΟΠΕΚ είναι έτοιμα να ανακοινώσουν νέες περικοπές στην παραγωγή.

    "Κοιτάξτε για τι αδιαφορεί η αγορά- για τις περικοπές του ΟΠΕΚ και την πρόθεση των Σαουδαράβων για περισσότερες περικοπές, αδιαφορεί ακόμα και για την πιο ψυχρή περίοδο του έτους - αυτό είναι πραγματικά ενδεικτικό της κατάστασης στο θέμα της ζήτησης πετρελαίου", πρόσθεσε ο Φιλ Φλιν.

    Υπουργείο Ανάπτυξης: Καύσιμα

    Σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών, στις 09 Ιανουαρίου 2009 η μέση τιμή της αμόλυβδης σε 2.300 περίπου πρατήρια, διαμορφώθηκε στα 0,830 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας αύξηση κατά 2.60% σε σχέση με τη μέση τιμή της αμόλυβδης που ήταν 0,809 στις 02 Ιανουαρίου 2008.

    Είδηση: 17620


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 12 January 2009 - 21:54:37 UTC