Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γάζα: Προέλαση του ισραηλινού στρατού
  • [02] Στο μικροσκόπιο στοιχεία και ενδείξεις
  • [03] Συνάντηση Μπακογιάννη - Αλαβάνου
  • [04] Ισραηλινά μαχητικά πάνω από την Αίγυπτο
  • [05] Ασθενής μετασεισμός στην Ανδραβίδα
  • [06] Ισραηλινή επέλαση στο κέντρο της Γάζας

    [01] Γάζα: Προέλαση του ισραηλινού στρατού

    Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις κινήθηκαν την Κυριακή προς τα περίχωρα του νότιου τμήματος της Πόλης της Γάζας ανταλλάσσοντας πυρά με Παλαιστίνιους ενόπλους καθώς βρίσκονται κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Δώδεκα Παλαιστίνιοι ένοπλοι αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις. Το Ισραήλ δεν είχε μέχρι τώρα στείλει στρατεύματα στις γειτονιές και στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά πληροφορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η τρίτη φάση της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης προβλέπει την προέλαση στρατευμάτων για τον εντοπισμό ενόπλων στις κυριότερες πόλεις και καταυλισμούς της Γάζας. Ακόμη 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις περίπου 60 βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποίησε κατά την διάρκεια της νύκτας του Σαββάτου προς την Κυριακή, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία. Σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι στους στόχους ήταν και το σπίτι του διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας. Όμως δεν διευκρινίστηκε εάν βρισκόταν μέσα ο Αχμέντ Τζάμπρι όταν κτυπήθηκε το σπίτι η εάν τραυματίστηκε κατά τις επιχειρήσεις. Από τις 27 Δεκεμβρίου που άρχισαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις, ηγετικά στελέχη της Χαμάς έχουν καταφύγει σε υπόγεια καταφύγια.

    Κατηγορίες του Ισραήλ στη Συρία

    "Το απόγευμα της Κυριακής, ερρίφθησαν πυροβολισμοί από την Συρία εναντίον μίας δύναμης του ισραηλινού στρατού.Κανένας δεν τραυματίστηκε αλλά υπέστη ζημιές ένα αυτοκίνητο.Δυνάμεις στην περιοχή εξετάζουν το συμβάν και διαμαρτυρία εστάλη προς την UNDOF που έστειλε μία ομάδα εκεί .Οι συνθήκες του περιστατικού παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστες",ανέφερε εκπρόσωπος του στρατού. Η Συρία δεν έκανε προς το παρόν κανένα σχόλιο.

    Στις νυκτερινές επιθέσεις το Σάββατο προς την Κυριακή, επλήγησαν ακόμη δέκα αποθήκες όπλων, δέκα ομάδες ενόπλων, και εννέα υπόγειες σήραγγες κάτω από τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

    Από την πλευρά τους, ένοπλοι της Χαμάς συνέχισαν τις εκτοξεύσεις ρουκετών προς το νότιο Ισραήλ και δύο πύραυλοι Grad έπεσαν στην πόλη Μπερσέμπα.

    Παλαιστινιακές ιατρικές πηγές ανέφεραν πως στις 16 ημέρες των ισραηλινών επιθέσεων έχουν σκοτωθεί 900 Παλαιστίνιοι, από τους οποίους 275 παιδιά και πάνω από 3.620 είναι οι τραυματίες από τις ισραηλινές επιχειρήσεις.

    Το Ισραήλ υποστήριξε ότι ηγέτες της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας κρύβονται σε ξένες διπλωματικές αποστολές σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τις ισραηλινές δυνάμεις. "Οι ηγέτες της Χαμάς και της ένοπλης πτέρυγάς της κρύβονται σε αποθήκες, νοσοκομεία και ξένες αποστολές", ανέφερε προς τους δημοσιογράφους ο Οβεντ Γέχεζκελ Γραμματέας του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου, στηρίζοντας τις πληροφορίες του σε ενημέρωση που είχε από Υπουργούς. Δεν κατονόμασε τις διπλωματικές αποστολές.

    Λίγο νωρίτερα, ο υφυπουργός Άμυνας Ματάν Βιλνάι σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι το τέλος των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Λωρίδα της Γάζας φαίνεται να είναι κοντά.

    Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην Μαδρίτη ανέφερε ότι χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας για την "γενοκτονία" που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Γάζα και ζήτησαν "ειρήνη" στην Παλαιστίνη.

    "Σταματήστε την γενοκτονία στην Παλαιστίνη", φώναζαν οι συγκεντρωμένοι στην Πουέρτα ντελ Σολ. "Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι", "Το Ισραήλ δολοφονεί", ήταν μερικά από τα άλλα συνθήματα που ακούστηκαν από τους διαδηλωτές που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και φωτογραφίες νεκρών παιδιών από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στην Γάζα.

    Στο μεταξύ, νέος ήρωας των Παλαιστινίων είναι ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Σημαίες της Βενεζουέλας και ομοιώματα και φωτογραφίες του Προέδρου της γέμισαν αυτή την εβδομάδα την Δυτική Όχθη στις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στην Γάζα. Η απόφαση, στις 6 Ιανουαρίου, του Προέδρου Τσάβες να απελάσει τον Ισραηλινό πρεσβευτή στο Καράκας -της μόνης χώρας μαζί με την Μαυριτανία που πήρε τέτοια πρωτοβουλία- τον έκανε ήρωα για τους Παλαιστίνιους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17580

    [02] Στο μικροσκόπιο στοιχεία και ενδείξεις

    Πολιτική

    Στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, συνεχίζονται οι έρευνες, προς κάθε κατεύθυνση, για την σύλληψη της νέας γενιάς τρομοκρατών, που ευθύνεται, για την αιματηρή επίθεση κατά των τριών αστυνομικών, στα Εξάρχεια. Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξή του, στον Τύπο της Κυριακής, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας, ασύλληπτων μελών της 17Ν με τον "Επαναστατικό Αγώνα". Πληροφορίες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στην εφημερίδα RealNews, κάνουν λόγο, για επτά υπόπτους, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα. "Ο επιχειρησιακός πυρήνας της 17Ν έχει συλληφθεί, πιστεύω όμως ότι διαφόρων μορφών παρακλάδια είναι ελεύθερα", σημειώνει η Ντόρα Μπακογιάννη στο Βήμα. Φόβους για νέο πιο αιματηρό χτύπημα του "Επαναστατικού Αγώνα", εκφράζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στη RealNews, εκτιμώντας ότι η οργάνωση αποτελείται από νέους ανθρώπους.

    Με πυρηνικό όπλο ενάντια στις δημοκρατικές ελευθερίες παρομοιάζει το χτύπημα στον αστυνομικό ο Αλέκος Αλαβάνος στο Έθνος. Στο μεταξύ με αφορμή τα προχθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, οι κ.κ. Παυλόπουλος και Μαρκογιαννάκης τόνισαν μετά τη χθεσινή συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να δείξει ανοχή σε πράξεις βίας που παραβιάζουν τα δικαιώματα των πολιτών και τους θεσμούς. Αναφερόμενος στα γεγονότα βίας μετά το φόνο του 15χρονου μαθητή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης τονίζει στην Καθημερινή ότι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν από το κόμμα του δεν ήταν όσο καταγγελτικός θα έπρεπε.

    Είδηση: 17576

    [03] Συνάντηση Μπακογιάννη - Αλαβάνου

    Πολιτική

    Με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μετά από αίτημά του, με σκοπό την κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας προς την πλευρά του Ισραήλ, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας για τη μετάβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Τη Δευτέρα πρόκειται να αναχωρήσει από τη Λάρνακα της Κύπρου για την Λωρίδα της Γάζας, το ελληνόκτητο πλοίο "Αρίων" με επιβάτες. γιατρούς, το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσα, τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σ. Σακοράφα και απεσταλμένους ξένων ΜΜΕ μεταφέροντας φαρμακευτικό υλικό.

    Επιπλέον ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε τη θέση του περί ανάληψης πρωτοβουλιών από την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης και επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για ανάκληση, στην Αθήνα, του Έλληνα πρέσβη στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις και ακύρωση της συμφωνίας συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, που υπεγράφη το 1993. Μετά τη συνάντησή της, με τον Αλέκο Αλαβάνο, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε: "Η Ελλάδα από τη πρώτη στιγμή καταδίκασε την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή. Από τη πρώτη στιγμή μιλήσαμε για μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες από την ελληνική κυβέρνηση και προς την Ε.Ε. για μια κοινή ξεκάθαρη ευρωπαϊκή θέση και ταυτόχρονα βεβαίως είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους άλλους ομολόγους μου στην προσπάθειά μας τουλάχιστον να μπορέσουμε να περάσουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Τώρα βρίσκονται στα περάσματα και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο ανθρωπιστικές οργανώσεις απ' όλο τον κόσμο. Βρίσκεται και η Ελλάδα αναμένοντας δυο πράγματα: Nα μπορέσουμε να βγάλουμε τα τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα για να τα φιλοξενήσουμε σε ελληνικά νοσοκομεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και ταυτόχρονα να βάλουμε την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια μέσα στη Γάζα".

    Είδηση: 17581

    [04] Ισραηλινά μαχητικά πάνω από την Αίγυπτο

    Χαμηλές πτήσεις πάνω από το έδαφος της Αιγύπτου πραγματοποίησαν την Κυριακή μαχητικά αεροπλάνα του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν τραυματισμοί Αιγυπτίων στρατιωτών. Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ βομβάρδισε περιοχές στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα, διότι όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση της χώρας η οργάνωση Χαμάς προμηθεύεται, μέσα από σήραγγες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή, ποσότητες οπλισμού της.

    Η είδηση για τα περιστατικά αυτά, δόθηκε στη δημοσιότητα από το τηλεοπτικό κανάλι "Αλ Αραμπίγια", ενώ εκπρόσωπος των Αιγύπτιων μεθοριακών φρουρών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι τραυματίες Αιγύπτιοι είναι δύο.

    Είδηση: 17582

    [05] Ασθενής μετασεισμός στην Ανδραβίδα

    Κοινωνία

    Ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα με επίκεντρο την Ανδραβίδα, και έγινε αισθητή σε περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας, της Αιτωλοακαρνανίας και στα νησιά του Ιονίου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση καταγράφηκε στις 00.26 και είχε μέγεθος 4, 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 194 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας και ειδικότερα, στην περιοχή της Ανδραβίδας Ηλείας, όπου είχε σημειωθεί ο ισχυρός σεισμός της 8ης Ιουνίου 2008, στον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπηρεσία, δεν υπήρξαν αναφορές για τυχόν ζημιές.

    Είδηση: 17575

    [06] Ισραηλινή επέλαση στο κέντρο της Γάζας

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζα, καθώς από τα ξημερώματα στο κέντρο της πόλης προωθούνται μονάδες πεζικού και τεθωρακισμένα του ισραηλινού στρατού με αποτέλεσμα εκατοντάδες οικογένειες με μικρά παιδιά να προσπαθούν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Οι Παλαιστίνιοι μαχητές τοποθετούν βόμβες στις άκρες των δρόμων για να εμποδίσουν την επέλαση των ισραηλινών τανκς, σύμφωνα με ανακοινώσεις της Χαμάς και της Τζιχάντ. Μονάδες πεζικού και τεθωρακισμένα άρματα του ισραηλινού στρατού προελαύνουν από τα δυτικά περίχωρα προς το κέντρο της Γάζας ενώ μάχες σώμα με σώμα διεξάγονται ανάμεσα στους Ισραηλινούς κομάντος και τους μαχητές της Χαμάς και της Τζιχάντ στην συνοικία Σέιχ Αζλίν. Αψηφώντας τις δραματικές διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, το Τελ Αβίβ προχωράει στην τρίτη φάση των επιχειρήσεων ενώ εκατομμύρια ισραηλινά φυλλάδια, γραμμένα στην αραβική γλώσσα, ρίχτηκαν στη Λωρίδα της Γάζας προειδοποιώντας τους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από περιοχές που χρησιμοποιεί η Χαμάς γιατί οι επιχειρήσεις εκεί θα κλιμακωθούν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ διαμηνύει ότι το Ισραήλ είναι κοντά στην εκπλήρωση των στόχων του.

    Έξι άμαχοι Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό κατοικίας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ δέκα πτώματα ανακαλύφθηκαν στα ερείπια κτιρίου στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένα σπίτι επλήγη από οβίδα στο Μπέιτ Λάχια σκοτώνοντας δύο γυναίκες και τέσσερα παιδιά.

    Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, δέκα πτώματα ανακαλύφθηκαν σε ερείπια στις συνοικίες Ταλ αλ-Χάουα και Σέιχ Αζλίν, στα νότια περίχωρα της πόλης της Γάζας μέσω των οποίων οι ισραηλινές δυνάμεις πεζικού και άρματα μάχης προωθούνται προς το κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα πέντε ανήκουν σε μέλη της Χαμάς

    Nέες επιθέσεις με άρματα μάχης και από αέρος πραγματοποίησε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας, με συνέπεια να σκοτωθούν τρεις Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν δεκάδες, ανακοίνωσαν ιατρικοί κύκλοι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θάνατοι σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά τη ρίψη των φυλλαδίων. Από τους τρεις που έχασαν τη ζωή τους σήμερα, η μια είναι γυναίκα που σκοτώθηκε από πυρά πυροβολικού στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. Σκοτώθηκαν ακόμα δύο ένοπλοι όταν το αυτοκίνητο που επέβαιναν δέχθηκε αεροπορικά πυρά σε δρόμο κοντά στην παραλία.

    Από τις τελευταίες επιθέσεις δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη νότια Γάζα, κοντά στο χωριό Χούζα ανατολικά του Χαν Γιούνις.

    Παλαιστίνιοι νοσηλευτές στην περιοχή δήλωσαν ότι οι περισσότεροι από τους τραυματίες έχουν υποστεί εγκαύματα και έχουν εισπνεύσει δηλητηριώδη αέρια, συμπτώματα που όπως εκτιμούν οφείλονται σε έκθεση σε λευκό φώσφορο. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά η χρήση του λευκού φωσφόρου μπορεί να είναι νόμιμη για πυρομαχικά, αλλά η χρήση της εναντίον αμάχων απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.

    Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 858 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους εκατοντάδες άμαχοι ενώ 3.300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Δέκα Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις με ενόπλους της Χαμάς και τρεις άμαχοι έχουν πέσει νεκροί από τις ρουκέτες τους.

    Την ίδια ώρα, ο εξόριστος στη Δαμασκό ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ δηλώνει ότι ο πόλεμος στη Γάζα κατέστρεψε την τελευταία ευκαιρία για διευθέτηση και διαπραγμάτευση με το Ισραήλ. Και χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση "ολοκαύτωμα".

    Διαδηλώσεις στην Ευρώπη

    Απ' άκρη σ' άκρη της Ευρώπης, χιλιάδες διαδηλωτές. ύψωσαν τη φωνή τους: ''Πόσα ακόμη νεκρά παιδιά'', ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε. Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας, ξέσπασαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, στο Λονδίνο. Είκοσι χιλιάδες συγκεντρωμένοι, εκτόξευαν παπούτσια και κόκκινη μπογιά, πριν η κατάσταση τεθεί, εκτός ελέγχου. Επεισόδια και προσαγωγές, έγιναν και στο Όσλο της Νορβηγίας. Τριάντα χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές στο Παρίσι ενώ σαράντα χιλιάδες έδωσαν ραντεβού στους δρόμους του Βερολίνου.

    Συνάντηση Μπακογιάννη-Αλαβάνου

    Οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας είναι το θέμα της συνάντησης που έχει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Η συνάντηση γίνεται μετά από αίτημα του κ. Αλαβάνου.

    Πηγές: ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17574


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 11 January 2009 - 17:52:55 UTC