Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γάζα: συνεχίζεται η τραγωδία
  • [02] Βροχερό καιρό προβλέπει η ΕΜΥ
  • [03] Στη μαύρη αγορά εισιτήρια για την ορκωμοσία Ομπάμα
  • [04] Φυσικό αέριο: περιμένοντας να ανοίξει η στρόφιγγα
  • [05] Αυτό - κανιβαλισμός
  • [06] Κόστα Ρίκα: παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους
  • [07] Η κβαντομηχανική νίκησε τη βαρύτητα
  • [08] Ψάρι με μάτια καθρέφτες

    [01] Γάζα: συνεχίζεται η τραγωδία

    Συντάχθηκε απο τον/την Νάσος Μπράτσος

    Στη Μέση Ανατολή, την απογοήτευσή του για την απόρριψη από το Τελ Αβίβ και τη Χαμάς του ψηφίσματος του Συμβουλία Ασαφαλείας, που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός, εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ενώ σήμερα αντιπροσωπεία της Χαμάς μεταβαίνει στο Κάιρο για να συζητήσει το γαλλο-αιγυπτιακό σχέδιο εκεχειρίας. Την ίδια ώρα, οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται με απολογισμό τουλάχιστον 810 Παλαιστίνιους νεκρούς -εκ των οποίων 303 γυναικόπαιδα- και 3.600 τραυματίες, ενώ από το Ισραήλ 3 άμαχοι και 13 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 154 τραυματίστηκαν.

    Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την επανάληψη της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του προσωπικού τους από το Ισραήλ. Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (Unrwa), διέκοψε, παρά την κρίσιμη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, από την Πέμπτη τις επιχειρήσεις της, όταν μια από τις φάλαγγες μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας επλήγη από ισραηλινές οβίδες και ένας παλαιστίνιος οδηγός σκοτώθηκε.

    Ωστόσο η Unrwa ανακοίνωσε χθες ότι τα Ηνωμένα Έθνη έλαβαν αξιόπιστες διαβεβαιώσεις ότι η ασφάλεια του προσωπικού του ΟΗΕ, οι εγκαταστάσεις και οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις θα γίνουν πλήρως σεβαστές.Τις πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή καταδίκασε πάντως η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ζητώντας τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

    Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού από την πλευρά της έχει περιορίσει από χθες τις δραστηριότητές της στη Λωρίδα της Γάζας, όταν ένα από τα οχήματά της δέχθηκε πυρά, προερχόμενα πιθανότατα από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις.

    Στήριξη ΗΠΑ στο Ισραήλ

    Στις ΗΠΑ, μία ημέρα μετά την αποχή τους από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου υιοθέτησαν ομόφωνα αποφάσεις υποστήριξης του Ισραήλ στις οποίες αναγνωρίζουν το δικαίωμα του εβραϊκού κράτους να αμυνθεί εναντίον των επιθέσεων με ρουκέτες της Χαμάς και ζητούν να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε χθες Παρασκευή μια απόφαση, όπως είχε κάνει την προηγουμένη η Γερουσία με ένα παρόμοιο κείμενο.

    "Το Ισραήλ, όπως κάθε χώρα, έχει το δικαίωμα να αμύνεται όταν δέχεται επίθεση. Τα πυρά ρουκετών και όλμων από τη Γάζα, τα οποία είχαν αυξηθεί σε συχνότητα και σε βεληνεκές, αποτέλεσαν μια απαράδεκτη απειλή στην οποία το Ισραήλ είχε την ευθύνη να απαντήσει ", δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.Στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων καλείται η Χαμάς να σταματήσει να πλήττει με ρουκέτες και όλμους το Ισραήλ, να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, να αποκηρύξει τη βία και να διαλύσει, με επαληθεύσιμο τρόπο, τις τρομοκρατικές υποδομές της.

    Από την πλευρά της η Συρία διαμαρτυρήθηκε στην ηγεσία του ΟΗΕ ότι το Ισραήλ μοιράζει κρασί από τα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν ως δώρο για τις γιορτές του τέλους της χρονιάς στο προσωπικό του ΟΗΕ και ζήτησε να δοθεί στους εργαζομένους οδηγία να μην το δέχονται. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ κατέλαβε στον πόλεμο του 1967 τα στρατηγικής σημασίας Υψώματα του Γκολάν από τη Συρία και τα προσάρτησε το 1981, μια ενέργεια που απορρίφθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Το μέλλον των υψωμάτων είναι θέμα-κλειδί σε οποιαδήποτε μελλοντική συρο-ισραηλινή ειρηνευτική συμφωνία.

    Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα θα παράσχει νοσηλεία σε τραυματισμένα παιδιά από την Παλαιστίνη ύστερα από πρωτοβουλία της υπουργού Εξωτερικών, ενώ νέα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ετοιμάζει η μη κυβερνητική οργάνωση "Αλληλεγγύη". Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τη σφαγή στη Γάζα οργανώνουν σήμερα στη 13.30 στο Συνταγμα , ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, κινήματα και φορείς, ενώ ανάλογο συλλαλητήριο θα γίνει στις 12 στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου. Η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF κάνει έκκληση στους πολίτες να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους ενισχύοντας την προσπάθεια της, να προωθήσει την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια σε τροφή, νερό και φάρμακα στα παιδιά και τις μητέρες στη Γάζα. Για το σκοπό αυτό διατίθεται ο αριθμός λογαριασμού 169/480021-48 στην Εθνική Τράπεζα. Δωρεές επίσης μπορούν να γίνουν με ένα τηλεφώνημα στο 801 500 12345 όλο το 24ωρο, αλλά και μέσα από το διαδίκτυο στο www.unicef.gr όπου μπορεί κανείς να βρει και περισσότερες πληροφορίες. Επισης, ο Δήμος Ιλίου συγκεντρώνει ιατροφαρμακευτικό υλικό στο κτίριο του Δημαρχείου όλο το 24ωρο. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210 2649887.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 17555

    [02] Βροχερό καιρό προβλέπει η ΕΜΥ

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Βροχές στα δυτικά, κεντρικά και νότια, Καταιγίδες στα δυτικά και νότια πιθανώς ισχυρές και χιόνια στα ορεινά και σε περιοχές της βορειοδυτικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού. Στην Αττική επικρατούν νεφώσεις τοπικά αυξημένες με λίγες βροχές κατά περιόδους, οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ και η Θερμοκρασία κυμαίνεται από 6 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες ,οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και η Θερμοκρασία κυμαίνεται από 1 έως 6 βαθμούς κελσίου.

    Αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σάββατο

    γενικά χαρακτηριστικά-προειδοποιήσεις

    βροχές στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Καταιγίδες στα δυτικά και νότια πιθανώς ισχυρές. Χιόνια στα ορεινά και σε περιοχές της βορειοδυτικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο.

    Μακεδονία, Θράκη

    καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη δυτική Μακεδονία με πρόσκαιρη ασθενή χιονόπτωση.

    Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: από μείον 6 έως 7 βαθμούς κελσίου.

    δυτική Ελλάδα

    καιρός: νεφώσεις με βροχές. Καταιγίδες στο Ιόνιο και στις παράκτιες περιοχές. Πιθανώς τα φαινόμενα κατά τόπους να είναι ισχυρά κυρίως στα νότια. Χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο.

    Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: από 2 έως 14 βαθμούς κελσίου.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

    καιρός: νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Βροχές κυρίως στα νότια όπου θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες πιθανώς στην ανατολική Πελοπόννησο ισχυρές. Χιόνια στα ορεινά.

    Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: από 2 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλία η μέγιστη μέχρι 7 βαθμούς.

    Κυκλάδες, Κρήτη

    καιρός: νεφώσεις με βροχές και τοπικές Καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Στην Κρήτη πιθανώς τα φαινόμενα να είναι ισχυρά.

    'Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: από 8 έως 16 βαθμούς κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

    καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νότια με βροχές και πιθανώς Καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

    Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: από 9 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια από 4 έως 10 βαθμούς.

    Αττική

    καιρός: νεφώσεις τοπικά αυξημένες με λίγες βροχές κατά περιόδους.

    Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: από 6 έως 12 βαθμούς κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

    καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

    Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ`.

    Θερμοκρασία: από 1 έως 6 βαθμούς κελσίου.

    Πρόγνωση για αύριο Κυριακή 11-01-2009

    καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο ασθενείς βροχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Στο νότιο Ιόνιο και την Κρήτη βροχές και πιθανόν το πρωί πρόσκαιρες καταιγίδες .

    Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο βορειοανατολικοί 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: σε πτώση στα ανατολικά και βόρεια. Παγετός τη νύχτα και τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά που κατά τόπους στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

    τοπική πρόγνωση για τις σεισμόπληκτες περιοχές Ηλείας και Αχαΐας

    για σήμερα Σάββατο 10-01-2009

    καιρός: νεφώσεις με βροχές. Καταιγίδες στις παράκτιες περιοχές. Πιθανώς τα φαινόμενα κατά τόπους να είναι ισχυρά.

    Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: από 8 έως 14 βαθμούς κελσίου.

    Είδηση: 17558

    [03] Στη μαύρη αγορά εισιτήρια για την ορκωμοσία Ομπάμα

    Κόσμος -

    Αμερική-ΗΠΑ

    Με εντατικούς ρυθμούς πωλούνται τα εισιτήρια για την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αφού χθες Παρασκευή πουλήθηκαν μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, πέντε χιλιάδες εισιτήρια. Όλα πουλήθηκαν σε λιγότερο από ένα λεπτό", δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίες Ticketmaster που ήταν υπεύθυνη για την πώληση, διευκρινίζοντας ότι 94% των πωλήσεων έγιναν μέσω του Ίντερνετ και 6% μέσω τηλεφώνου. Η πώληση των 5.000 εισιτηρίων, με τιμή 25 δολάρια έκαστον, είχε ξεκινήσει στις 13.00 (τοπική ώρα, 20.00 ώρα Ελλάδας).

    Είδηση: 17557

    [04] Φυσικό αέριο: περιμένοντας να ανοίξει η στρόφιγγα

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας για την εποπτεία της ροής του ρωσικού αερίου από το έδαφος της Ουρανίας επιχειρεί να διευθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με διαδοχικές συναντήσεις στο Κίεβο και τη Μόσχα, προκειμένου να επαναληφθεί η τροφοδοσία έπειτα από πολυήμερη διακοπή. Σε συμφωνία για την ανάπτυξη ευρωπαίων παρατηρητών στο Κίεβο που θα ελέγχουν τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου, κατέληξαν χθες Παρασκευή Ρωσία, Ουκρανία και ΕΕ, με την Κομισιόν να εκτιμά ότι θα χρειαστούν τρεις ημέρες για την πλήρη αποκατάσταση της ροής του. Νέο λάδι στη φωτιά έριξε η σημερινή ανακοίνωση της Gazprom που κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο ότι εμποδίζει την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου.

    "Το πρωτόκολλο για τη δημιουργία πολυμερούς επιτροπής για την επιτήρηση της διέλευσης μέσω του ουκρανικού εδάφους δεν έχει υπογραφεί. Αυτό σημαίνει, όπως φαίνεται, ότι η απόφαση ή η απουσία απόφασης του Ουκρανού προέδρου εμποδίζει για μια ακόμη φορά την αποστολή του φυσικού αερίου μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ στο τηλεοπτικό δίκτυο Pervyi Kanal, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Ήδη χθες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους τρεις πρωταγωνιστές της διένεξης του φυσικού αερίου - Ρωσία-Ουκρανία-Ευρωπαϊκή Ένωση- σχετικά με την υπογραφή του πρωτοκόλλου απέτυχαν.

    Το βράδυ της Παρασκευής, ο ασκών χρέη προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ δήλωσε ότι η Ρωσία και τη Ουκρανία συμφωνούν στην ανάπτυξη παρατηρητών των δύο χωρών που θα ελέγχουν τη διέλευση του φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους προς την Ουκρανία. Πιθανό είναι να συμμετέχουν στην ομάδα των παρατηρητών και δύο Έλληνες ειδικοί.

    Είδηση: 17562

    [05] Αυτό - κανιβαλισμός

    Ένας θανατοποινίτης στο Τέξας έβγαλε το μάτι του με τα δάχτυλά του και το έφαγε, μένοντας έτσι τυφλός αφού πριν από μερικές ημέρες είχε βγάλει και το άλλο μάτι του, έγινε σήμερα γνωστό από την υπηρεσία ποινικής δικαιοσύνης της Πολιτείας.

    "Δεν ξέρουμε πώς συνέβη", δήλωσε ο Τζέισον Κλαρκ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας. "Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι χρησιμοποίησε κάτι άλλο από τα χέρια του".

    Ο Αντρέ Τόμας, 25 ετών, βρισκόταν σε ψυχιατρική φυλακή από τον περασμένο μήνα, αφού έβγαλε το αριστερό μάτι του ενώ ήταν κλεισμένος στην πτέρυγα μελλοθανάτων της φυλακής του Λίβινγκστον, στο ανατολικό Τέξας, δήλωσε ο Κλαρκ.

    Ο Τόμας είχε καταδικαστεί για το φόνο, το 2004, της συζύγου του, του γιου του και της προγονής του η οποία ήταν βρέφος, σύμφωνα με τη σύντομη αναφορά της υπηρεσίας ποινικής δικαιοσύνης στην υπόθεση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των τοπικών μέσων ενημέρωσης, είχε ξεριζώσει τις καρδιές από τα θύματά του.

    Ο Τόμας βρισκόταν στην πτέρυγα των μελλοθανάτων από το Μάρτιο 2005, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία για την εκτέλεσή του. Στο Τέξας υπάρχουν 373 θανατοποινίτες, σύμφωνα με το Κέντρο Ενημέρωσης για τη Θανατική Ποινή που έχει την έδρα του στην Ουάσινγκτον.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ

    Είδηση: 17554

    [06] Κόστα Ρίκα: παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους

    Συντάχθηκε απο τον/την Νάσος Μπράτσος

    Τραγική εικόνα παρουσιάζει η Κόστα Ρίκα, μετά τη σεισμική δόνηση των 6,1 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα την Πέμπτη. Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται στους 15, οι αγνοούμενοι στους 42, 1.000 είναι οι εγκλωβισμένοι σε τομείς που τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να φθάσουν και δεκάδες οι τραυματίες. Οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής, οι ΗΠΑ κι η Κίνα έχουν προσφέρει βοήθεια στην Κόστα Ρίκα για τους πληγέντες από τη σεισμική δόνηση ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Όσκαρ Αρίας. Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως διαθέτει 50.000 δολάρια για τη βοήθεια των πληγέντων.

    Περίπου 150 παραθεριστές, στην πλειονότητά τους Αμερικανοί, Καναδοί, Γάλλοι κι Ισπανοί, απομακρύνθηκαν χθες από τις ζώνες πλησίον του ηφαιστείου Πόας (έναν από τους δημοφιλέστερους παραθεριστικούς προορισμούς στην Κεντρική Αμερική) στην Κόστα Ρίκα, επίκεντρο ισχυρού σεισμού την Πέμπτη, ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός, ενώ άλλοι 50 παραθεριστές. παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ζώην γύρω από την κοινότητα Τσιντσόνα, μία από τις πλέον πληγείσες από τη σεισμική δόνηση, η οποία είναι προσβάσιμη μόνον από τα ελικόπτερα.

    Μέσα στις συνθήκες αυτές και ενώ η μεταφορά από τα ελικόπτερα είναι δωρεάν με ευθύνη της Εθνικής Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών (CNE), ένα ζεύγος Μεξικανών κατήγγειλε πως κατέβαλε 1.315 δολάρια για τη μεταφορά τεσσάρων ατόμων από ιδιωτική εταιρεία ελικοπτέρων, ενώ άλλοι έχουν πληρώσει έως και 2.000 δολάρια.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 17556

    [07] Η κβαντομηχανική νίκησε τη βαρύτητα

    Ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, υπό τον φυσικό Φεντερίκο Καπάσο του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, βρήκε τρόπο να ανυψώσει και να μετεωρίσει στον αέρα μικροσκοπικά αντικείμενα, χρησιμοποιώντας τις παράξενες δυνάμεις της κβαντομηχανικής, γεγονός που, μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατασκευή εξελιγμένων μηχανών νανοτεχνολογίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν και μέτρησαν μια εξωτική δύναμη που δρα σε μοριακό επίπεδο και η οποία χρησιμοποιεί ορισμένους συνδυασμούς μορίων για να απομακρύνει το ένα από το άλλο. Η απώθηση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους επιστήμονες για να κρατήσει τα μόρια σε απόσταση, στην ουσία σε φάση μετεωρισμού, γεγονός που επιτρέπει τη δημιουργία μικροσκοπικών συσκευών χωρίς τριβές μεταξύ των συστατικών μερών τους (εξ ου και η προβλεπόμενη χρήση στη νανομηχανική).

    Σύμφωνα με τον Καπάσο, που δημοσίευσε σχετική επιστημονική εργασία στο περιοδικό Nature, η νέα ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία μιας ολόκληρης νέας γενιάς μικροσκοπικών συσκευών, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική και ιδίως τη χειρουργική, τη μεταποίηση τροφίμων, την πληροφορική κ.α. Προς το παρόν οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα σηκώσει μετέωρο στον αέρα κάποιο αντικείμενο, αλλά δήλωσαν ότι ξέρουν πλέον πώς να το κάνουν. «Πρόκειται για ένα πείραμα που ξέρουμε σίγουρα ότι θα έχει επιτυχία», δήλωσε ο Καπάσο.

    Είδηση: 17484

    [08] Ψάρι με μάτια καθρέφτες

    Η φύση δεν γνωρίζει όρια στους ατελείωτους εξελικτικούς πειραματισμούς της. Οι επιστήμονες κατάφεραν να πιάσουν για πρώτη φορά ένα μοναδικό ψάρι, το πρώτο στον κόσμο σπονδυλωτό που χρησιμοποιεί καθρέφτες, αντί για φακούς, προκειμένου να εστιάζει το φως στα μάτια του. Το σπάνιο ψάρι, με την επιστημονική ονομασία Dolichopteryx longipes, που ζει στα βάθη του Ειρηνικού ωκεανού, αλιεύτηκε κοντά στη νήσο Τόνγκα, από τον καθηγητή Χανς-Γιοακείμ Βάγκνερ του γερμανικού πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, όπως μετέδωσε το BBC.

    Σύμφωνα με τη σχετική επιστημονική εργασία στο βιολογικό περιοδικό Current Biology, φαινομενικά το ψάρι έχει τέσσερα μάτια, όμως μια πιο προσεκτική εξέταση αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο ένα ζευγάρι μάτια, αλλά κάθε μάτι είναι χωρισμένο με τη σειρά του επίσης σε ζευγάρι. Κάθε μάτι-ζευγάρι διαθέτει ένα καθρέφτη που εστιάζει το φως και το στέλνει στο άλλο μισό του ματιού, ακριβώς στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

    Μετά από 500 εκατ. χρόνια εξέλιξης των σπονδυλωτών και πολλές χιλιάδες είδη που εμφανίστηκαν και εξαφανίστηκαν, αυτός είναι ο πρώτος γνωστός οργανισμός που έλυσε με τη χρήση καθρέφτη το βασικό οπτικό πρόβλημα όλων των ματιών: πώς να δημιουργούν μια εικόνα, όπως δήλωσε ο καθηγητής Τζούλιαν Πάτριτζ του βρετανικού πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ο οποίος εξέτασε το ψάρι.

    Η καινοτομική αυτή λύση βοηθά την όραση, καθώς το ψάρι κινείται σε νερά με αμυδρό φως, σε βάθος κάτω των 1.000 μέτρων. Οδηγήθηκε σε αυτή την εξελικτική προσαρμογή προκειμένου να αξιοποιήσει όσο γίνεται καλύτερα το λιγοστό φως, αλλά και να αυτοπροστατεύεται, αντιλαμβανόμενο έγκαιρα τη βιοφωταύγεια που εκπέμπουν άλλα ψάρια.

    Είδηση: 17483


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 10 January 2009 - 9:52:49 UTC