Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσαρμογή στα δεδομένα της κρίσης
  • [02] Συνέντευξη Παπαρήγα εφ' όλης της ύλης
  • [03] Δημοσκόπηση για την διαδοχή στο ΑΚΕΛ
  • [04] Νέο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων από τον ΟΑΕΔ
  • [05] Διχάζει ο Πλούτωνας
  • [06] Ανταλλακτικά αυτοκινήτων από καρύδες!
  • [07] Αλαβάνος για εξοπλισμό στρατού και χρήση χημικών
  • [08] Κόντρα για το Αγαθονήσι
  • [09] Οι παρατηρητές φτάνουν, το αέριο έρχεται;
  • [10] Πορείες αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους
  • [11] Ένταση μετά το πανεκπαιδευτικό
  • [12] Κλήσεις για την υπόθεση Βατοπαιδίου
  • [13] «Βαρυχειμωνιά του αιώνα» πλήττει την Ευρώπη
  • [14] Συμφωνία για αποστολή παρατηρητών
  • [15] Γάζα: σκοτώθηκε ο φωτογράφος του Αραφάτ
  • [16] Διαδηλώσεις για τη Γάζα

    [01] Προσαρμογή στα δεδομένα της κρίσης

    Ειδήσεις

    Η οικονομική κατάσταση στη χώρα και υπό το πρίσμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης εξετάστηκε στην νέα Διυπουργική Επιτροπή οικονομικής πολιτικής, που συνεδρίασε για πρώτη φορά υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Η επιτροπή, θα συνεδριάζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών και των δράσεων προκειμένου να επιτευχθέν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την οικονομία της χώρας αλλά και για την παρακολούθηση των διεθνών οικονομικών εξελίξεων. Ιδιαίτερες επιφυλάξεις εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ ως προς το χρόνο και τη σύνθεση της νέας επιτροπής.

    Συνεδρίασε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, για πρώτη φορά η Διϋπουργική Επιτροπή, που συνέστησε την Πέμπτη το βράδυ και μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών της κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός,

    Στην επιτροπή συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ενώ κλήθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος.

    Στη δίωρη συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε ανασκόπηση της διεθνούς κατάστασης στην οικονομίας και συζητήθηκαν αναλυτικά οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης και στην Ελλάδα.

    Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας η σύσταση της Επιτροπής κρίθηκε αναγκαία λόγω της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας, που πλήττει την παγκόσμια οικονομία και τη χώρα μας.

    "Σ' αυτήν την κρίσιμη οικονομική συγκυρία, που πλήττει την παγκόσμια οικονομία και όλες τις χώρες, είναι απαραίτητος ο συντονισμός των δράσεων, των ενεργειών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και, επίσης, να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, ώστε να γίνονται και οι αναγκαίες προσαρμογές της πολιτικής.", τόνισε ο νέος υπουργός Οικονομίας, κ. Παπαθανασίου μετά το τέλος της συνεδρίασης, ενώ τόνισε ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών προχωρά κανονικά. Συνάντηση Προβόπουλου με επικεφαλής τραπεζών

    Πριν την Διυπουργική Επιτροπή ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των τραπεζών που έχουν ενταχθεί στο κυβερνητικό σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Προβόπουλος ζήτησε από τους τραπεζίτες να επιταχύνουν τις διαδικασίες τόσο για τη λήψη των ειδικών ομολόγων όσο και για τις γενικές συνελεύσεις που απαιτούνται προκειμένου να εκδοθούν οι προνομιούχες μετοχές για το δημόσιο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες επανέλαβε τις συστάσεις του για διατήρηση της υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και αυστηρής παρακολούθησης των καθυστερούμενων δανείων.

    Απάντηση ΣουφλιάΠαράλληλα μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Γιώργος Σουφλιάς διέψευσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να έχει την πατρότητα της πρότασης για την επιτροπή.

    Λίγο αργότερο έλεγε σε συνεργάτες του: "Δεν καπελώνω κανέναν. Η διυπουργική είναι απόφαση του Πρωθυπουργού. Λάθος να λέγεται ότι είναι δική μου πρόταση"Δηλώσεις Αντώναρου για Επιτροπή και οικονομίαΤο ρόλο της επιτροπής εξειδίκευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Επικαλούμενος το τέταρτο εδάφιο της σχετικής απόφασης του Πρωθυπουργού, τόνισε ότι η επιτροπή είναι αρμόδια για τη συστηματική παρακολούθηση και το συντονισμό της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της οικονομίας, των οικονομικών και της ανάπτυξης, στην οποία προεδρεύει ο πρωθυπουργός και συμμετέχουν ως μέλη οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ.

    Ο κ. Αντώναρος ανέφερε ότι ο λόγος για τον οποίο συμμετέχουν οι τρεις συγκεκριμένοι υπουργοί είναι διότι τα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ έχουν με το μεγαλύτερο αντικείμενο με το οικονομικό έργο.

    Ο κ. Αντώναρος διευκρίνισε επίσης ότι η Διϋπουργική Επιτροπή Οικονομικών δεν έχει καμία σχέση με την Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία έχει πολύ ευρύτερο αντικείμενο και τόνισε ότι θα συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

    Σε ερώτημα αν υπάρχει ζήτημα αλλαγής της οικονομικής πολιτικής, παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου και πρόσθεσε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία είναι πρωτοφανής τα τελευταία 80 χρόνια, βρίσκεται σε εξέλιξη και ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να ενεργεί συνεχώς, ώστε να προσαρμόζει τις πολιτικές της στα δεδομένα που προκύπτουν κάθε φορά.

    Οι οικονομικές δυνατότητες είναι δεδομένες και αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι η καλύτερη διανομή των υπαρχόντων πόρων, δίκαια και αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών, επισήμανε καταλήγοντας.Στη συμμετοχή του Γιώργου Σουφλιά στην Επιτροπή αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τήυπου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπακωσταντίνου, τόνισε ότι γεννά εύλογα ερωτηματικά ο χρόνος σύστασης και η σύνθεση της επιτροπής και κυρίως ο ρόλος του κ. Σουφλιά επί της οικονομικής πολιτικής και εκτίμησε ότι η επιτροπή συγκροτήθηκε σε μια προσπάθεια του Πρωθυπουργού να συγκεράσει τις πολλές διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν μέσα στην κυβέρνηση για την οικονομία.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ελειψη προσανατολισμού, ελλειμα συντονισμού αλλά κυρίως ελλειμα πολιτικής που δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει, όπως ειπε, η σύσταση οποιασδήποτε επιτροπής και την κάλεσε να επικαιροποιήσει το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης αλλά και να απαντήσει αν θα προχωρήσει σε αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και αν θα ανατρέψει το άδικο φορολογικό σύστημα.

    Σε διαφορετική περίπτωση όπως είπε όλα τα λόγια θα είναι ασκήσεις επί χάρτου αφού η κυβέρνηση επιστρατεύει επικοινωνιακά τεχνάσματα για να πείσει ότι έχει σχέδιο για την κρίση.Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει: "Καμιά επανάπαυση καμιά αναμονή. Η αλλαγή προσώπου στο υπουργείο οικονομίας και η σύσταση της διυπουργικής επιτροπής σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει αλλαγή πλεύσης στην κυβερνητική πολιτική". Για επικοινωνιακού τύπου συνεδρίαση έκανε λόγο ο ΛΑΟΣ.

    "Μετά τον επικοινωνιακού τύπου ανασχηματισμό είχαμε και μια επικοινωνιακού τύπου συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό. Αποτέλεσμα; Οι συσκεπτόμενοι αφού ήταν επί ώρες σκεπτόμενοι αποφάσισαν ότι ανησυχούν για την παγκόσμια οικονομική κρίση! Αφού αυτή η καταρρέουσα κυβέρνηση είναι ανήσυχη για την παγκόσμια κρίση, εμείς τι πρέπει να είμαστε", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Κυριάκος Βελόπουλος.

    Συνάντηση Προβόπουλου με επικεφαλής τραπεζώνΠριν την Διυπουργική Επιτροπή ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των τραπεζών που έχουν ενταχθεί στο κυβερνητικό σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Προβόπουλος ζήτησε από τους τραπεζίτες να επιταχύνουν τις διαδικασίες τόσο για τη λήψη των ειδικών ομολόγων όσο και για τις γενικές συνελεύσεις που απαιτούνται προκειμένου να εκδοθούν οι προνομιούχες μετοχές για το δημόσιο.

    Παράλληλα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες επανέλαβε τις συστάσεις του για διατήρηση της υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και αυστηρής παρακολούθησης των καθυστερούμενων δανείων.

    Είδηση: 17529

    [02] Συνέντευξη Παπαρήγα εφ' όλης της ύλης

    Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, μείωση του κόστους παραγωγής και κατάργηση του ΦΠΑ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα του ΚΚΕ για τους αγρότες. Τη θέση του κόμματος για το αγροτικό ζήτημα παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου απ' τη Λάρισα όπου περιοδεύει η Αλέκα Παπαρήγα. Η γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στα ζητήματα της Παιδείας και στις κινητοποιήσεις , αλλά και στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.

    Αναφερόμενη στο αγροτικό ζήτημα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, ανέφερε ότι είναι αναγκαία η αλλαγή κριτηρίων αντιμετώπισης των αγροτικών προβλημάτων και υπογράμμισε την ανάγκη μιας νέας λαϊκής εξουσίας και "όχι απλά μίας Κυβέρνησης εκλεγμένης από τον λαό".

    Υποστήριξε, επίσης, την ανάγκη ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τα αγροτικά προϊόντα, κατάργηση του ΦΠΑ, την εξασφάλιση φθηνού πετρελαίου για τους αγρότες, ενώ καταφέρθηκε για μια ακόμη φορά κατά της ΚΑΠ, "που οδηγεί στην πλήρη εγκατάλειψη της καλλιέργειας".

    Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στην διεθνή οικονομική κρίση προβλέποντας ότι μόλις ξεσπάσει στην Ελλάδα, τότε θα δρομολογηθούν μέτρα, όπως η 3ημερη εργασία, το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, η διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και η επιμήκυνση του χρόνου εργασίας.

    Ανέφερε δε, ότι το ωράριο είναι ο "κρίκος" που συνδέει τους υπαλλήλους με τους μικρούς επαγγελματίες και πρέπει με αλληλεγγύη να αντιμετωπίσουν το θέμα.

    Αναφορά έκανε και στις κινητοποιήσεις για την Παιδεία τονίζοντας ότι "στο μαθητικό κίνημα, όπου υπάρχει μία παρακαταθήκη αγώνων, πρέπει να γίνουν οι αγώνες πιο μαζικοί, πιο οργανωμένοι και πιο πολιτικοποιημένοι γιατί η παιδεία είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη".

    Παράλληλα εξέφρασε μεγάλη ανησυχία της για την "κρίση που περνάει το φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα, καθώς οι φοιτητικές εκλογές έχουν μετατραπεί σε καταγραφή κομματικών δυνάμεων", χαρακτηρίζοντας το γεγονός απαράδεκτο. "Δεν μπορεί να κλείνουν τα πανεπιστήμια με αποφάσεις 30 ατόμων", είπε.

    Σχολιάζοντας πιθανές αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στο ΑΕΙ και ΤΕΙ, μίλησε για "μεγάλη φάκα", διότι, όπως είπε, και να καταργηθούν οι εξετάσεις δεν θα βελτιωθεί το σύστημα, ούτε τα επαγγελματικά δικαιώματα, ούτε θα αντιμετωπισθεί ή ανεργία. "Θα έχουμε περισσότερους ανέργους πτυχιούχους", ανέφερε.

    Είδηση: 17539

    [03] Δημοσκόπηση για την διαδοχή στο ΑΚΕΛ

    Ευρώπη

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης φαίνεται να προηγείται του βουλευτή και εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Άντρου Κυπριανού στην κούρσα για την εκλογή του νέου γενικού γραμματέα στις 21 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση, που πραγματοποίησε η εταιρία EVRESIS για λογαριασμό του ΑΝΤΕΝΑ-Κύπρου.

    Σε ερώτηση ποιος είναι ο πλέον καταλληλότερος για την εκλογή του νέου γενικού γραμματέα, ο Ν. Κατσουρίδης έλαβε 27,1%, ο Άντρος Κυπριανού 19,2%, άλλος 7,3%, κανένας 4,7% και δεν απαντώ 41,7%.Οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ, όταν ρωτήθηκαν σχετικά απάντησαν ως εξής: Κατσουρίδης 42,4%, Κυπριανού 23%, άλλος 6,7%, κανένας 3% και δεν απαντώ 24,9%.

    Η ανάδειξη του νέου γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ θα γίνει με μυστική ψηφοφορία στις 21 Ιανουαρίου από την Κεντρική Επιτροπή, η οποία εξελέγη από το Συνέδριο πριν δύο χρόνια και αριθμεί 105 μέλη. Το επόμενο συνέδριο του ΑΚΕΛ θα συγκληθεί το 2011.

    Το μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Κολοκασίδης δήλωσε ότι με βάση το καταστατικό ακόμα και για την περίπτωση που ο υποψήφιος είναι μόνο ένας θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία και για να εκλεγεί ο υποψήφιος θα πρέπει να εξασφαλίσει το 50% συν μία ψήφο από τα παριστάμενα μέλη. Όπως διευκρίνισε, το καταστατικό δεν προβλέπει απαρτία, αλλά, ανέφερε ότι σε μία τέτοια διαδικασία αναμένεται πως όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα είναι παρόντα.

    Εξήγησε ότι ακόμα κι αν υπάρξει πρόταση από το Πολιτικό Γραφείο στην Κεντρική Επιτροπή για συγκεκριμένο υποψήφιο, το κάθε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής έχει δικαίωμα να υποβάλει υποψηφιότητα ή να προτείνει άλλο μέλος του σώματος ως υποψήφιο.

    Για τη δημοτικότητα των πολιτικών ηγετών, οι ερωτηθέντες απάντησαν: Χριστόφιας 69,9%, Κάρογιαν 63,7%, Ομήρου 57,4%, Αναστασιάδης 52,4%, Περδίκης 52%, Συλλούρης 44,2%.

    Στην πρόθεση ψήφου [για βουλευτικές εκλογές] τα κόμματα έλαβαν: ΑΚΕΛ 27% [το Νοέμβριο 29%], ΔΗΣΥ 21,7% [25,8%], ΔΗΚΟ 16,4% [12,6%], ΕΔΕΚ 4,2% [4,4%], ΕΥΡΩΚΟ 3,5% [2,5%], Οικολόγοι 0,9% [1,9%].Πρόθεση ψήφου [για ευρωεκλογές]: ΑΚΕΛ 26,3% [28,4%], ΔΗΣΥ 24% [25,2%], ΔΗΚΟ 16,1% [13,4%], ΕΔΕΚ 4,2% [4,3%], ΕΥΡΩΚΟ 3,4% [2,2%], Οικολόγοι 0,5% [1,5%].

    Στη δημοσκόπηση παρουσιάζεται μία μείωση ικανοποίησης των πολιτών, εν σχέση με τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, αλλά και με τα θέματα αξιοκρατίας.

    Είδηση: 17537

    [04] Νέο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων από τον ΟΑΕΔ

    Ειδήσεις

    Άρχισε ήδη η υποβολή αιτήσεων στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού [ΟΑΕΔ] για συμμετοχή στο νέο «πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων», ιδιωτικών επιχειρήσεων και φορέων του δημοσίου τομέα, για το έτος 2009. Η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα γίνεται ηλεκτρονικά στον δικτυακό κόμβο του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr [http://laek.oaed.gr], όπου παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες.Στο εν λόγω πρόγραμμα με την ονομασία «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ [ΛΑΕΚ 0,45%] ΕΤΟΥΣ 2009», το οποίο καταρτίστηκε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ ύστερα από σχετική εισήγηση του Διοικητού του Οργανισμού κ. Γεωργίου Βερναδάκη, μπορούν να λάβουν μέρος ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς του Δημόσιου τομέα, όπως ορίζεται στο άρθρο 51 παρ. 1 του ν. 1892/1990 [ΦΕΚ Α΄ 101].Το προσωπικό που μπορεί να καταρτισθεί μέσω του προγράμματος αυτού πρέπει να είναι ασφαλισμένο στο ΙΚΑ και να υπάγεται έστω και σε έναν κλάδο ασφάλισης του ΟΑΕΔ.Η υλοποίηση του προγράμματος, προϋπολογισμού 70 εκ. ευρώ που θα καλυφθεί από τον κλάδο ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ, ολοκληρώνεται το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009.

    ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝΤα προγράμματα κατάρτισης μπορούν να υλοποιούνται σε ομάδες μέχρι 35 ατόμων, είτε από τις επιχειρήσεις σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, που πληρούν τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ [ΦΕΚ 2667, 31/12/2008, τεύχος β'] είτε να ανατίθενται σε εκπαιδευτικούς φορείς.Ένας εργαζόμενος δύναται να παρακολουθήσει μέχρι δύο προγράμματα κατάρτισης και μέχρι 100 ώρες συνολικά.Το Μέσο Ωριαίο Κόστος [Μ.Ω.Κ.] ανά καταρτιζόμενο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 33 ευρώ για τα προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται μέσω εκπαιδευτικού φορέα ή με εξωτερικούς εκπαιδευτές.Σε περίπτωση που η επιχείρηση καταρτίσει άτομα με ειδικές ανάγκες όπως ορίζονται από το ν. 2643/1998 άρθρο 1 εδ. β' η καταβολή ωριαίας αμοιβής στους καταρτιζόμενους είναι υποχρεωτική. Η αμοιβή ορίζεται στο ποσό των 7 ευρώ ανά ώρα, το δε Μ.Ω.Κ. αυξάνεται κατά δύο ευρώ.

    ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣΌσοι επιθυμούν να διδάξουν σε προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά, αίτηση εγγραφής στο μητρώο των εισηγητών του ΟΑΕΔ και να προσκομίσουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για έλεγχο στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ. Κανένας εισηγητής δεν μπορεί διδάξει σε πρόγραμμα κατάρτισης, αν προηγουμένως δεν έχει λάβει τον Αριθμό Μητρώου Εισηγητή από τον ΟΑΕΔ.Η παρακολούθηση προγράμματος κατάρτισης βεβαιώνεται από Φορέα Κατάρτισης του Δημοσίου ή από πιστοποιημένο Φορέα Κατάρτισης όπου αναγράφεται ο Αριθμός Μητρώου Πιστοποίησης ή από Φορέα Κατάρτισης χωρίς πιστοποίηση όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του συγκεκριμένου προγράμματος κατάρτισης.Η επιχείρηση οφείλει να ορίσει Υπεύθυνο Υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης το όνομα του οποίου καταχωρείται στην ηλεκτρονική καρτέλα με τα στοιχεία της επιχείρησης.Σε κάθε πρόγραμμα κατάρτισης πραγματοποιούνται επιτόπιοι έλεγχοι, αναλόγως της διάρκειας του προγράμματος. Η διαδικασία του ελέγχου διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά από τους ελεγκτές του ΟΑΕΔ στον τόπο υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης.

    Είδηση: 17545

    [05] Διχάζει ο Πλούτωνας

    Μπορεί το 2009 να έχει ανακηρυχθεί έτος αστρονομίας, όμως δεν είναι όλα ειδυλλιακά στο χώρο των αστρονόμων. Ένα θέμα που συνεχίζει να διχάζει την κοινότητά τους διεθνώς, είναι κατά πόσο ο Πλούτων καλώς ή κακώς προ διετίας εξέπεσε του πλανητικού αξιώματός του. Πολλοί αστρονόμοι είναι αυτοί που επιθυμούν να επανέλθει η προηγούμενη κατάσταση και ο μακρινός πλανήτης να αποκατασταθεί σε ισότιμη ξανά θέση με τους υπόλοιπους οκτώ πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (Ερμή, Αφροδίτη, Γη, Άρη, Κρόνο, Δία, Ποσειδώνα, Ουρανό).

    Τον Αύγουστο του 2006, στην Πράγα, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, που έχει τη σχετική αρμοδιότητα, υποβάθμισε τον Πλούτωνα στο καθεστώς του νάνου-πλανήτη. Τώρα μια ομάδα αστρονόμων, με αιχμή τον Μαρκ Σάικς, διευθυντή του Ινστιτούτου Πλανητικής Επιστήμης της Αριζόνα στις ΗΠΑ, θέλει να ανατραπεί αυτή η απόφαση στην επόμενη γενική συνέλευση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (ΔΑΕ), που θα γίνει στη Βραζιλία τον Αύγουστο του 2009.

    «Η ΔΑΕ δεν είναι η Αγία Μητέρα Εκκλησία και οι ανακοινώσεις της δεν ακολουθούνται από όλους», δήλωσε ο Σάικς, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent. «Για μένα και για πολλούς άλλους, ο Πλούτων ήταν και παραμένει πλανήτης και στο ηλιακό μας σύστημα υπάρχουν εννέα πλανήτες. Το πρόβλημα είναι ότι η ΔΑΕ, αντί, όπως συνήθως, να επιδιώξει μια απόφαση με γενική συναίνεση, επιδίωξε να επιβάλει την άποψή της σε μας τους υπόλοιπους».

    Οι ομοϊδεάτες του Σάικς έχουν ενοχληθεί γιατί η απόφαση της ΔΑΕ για τον Πλούτωνα, στην προηγούμενη συνέλευσή της στην Πράγα, ελήφθη την τελευταία στιγμή και ενώ πολλοί σύνεδροι-αστρονόμοι είχαν ήδη φύγει.

    Η υποβάθμιση του Πλούτωνα, μεταξύ άλλων, έχει σφόδρα ενοχλήσει τον Άλαν Στερν, υπεύθυνο στη NASA της αποστολής «New Horizons» (Νέοι Ορίζοντες), που λίγο πριν την απόφαση της ΔΑΕ είχε εκτοξεύσει ένα πυρηνοκίνητο διαστημικό όχημα με προορισμό τον πιο μακρινό πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, όπου αναμένεται να φθάσει το 2015. Η ιδέα όμως ότι το διαστημόπλοιο δεν θα φθάσει σε έναν από τους εννέα πλανήτες, αλλά -μετά την υποβάθμισή του- απλώς σε ένα μεγάλο βράχο στη ζώνη Κούιπερ των αστεροειδών πέρα από τον Ποσειδώνα, δεν του άρεσε εξαρχής καθόλου.

    «Η ιδέα της ΔΑΕ είναι από πολλές πλευρές λανθασμένη», αντιδρά ο Στερν σήμερα. «Είναι μια απαίσια απόφαση, είναι τσαπατσούλικη επιστήμη». Σύμφωνα με τη NASA, «ο Πλούτων αποκαλείται από πολλούς ανθρώπους πλανήτης, επειδή βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο και είναι αρκετά μεγάλος, ώστε με τη δική του δύναμη βαρύτητας να έχει αποκτήσει σφαιρικό σχήμα».

    Ο Πλούτων ανακαλύφθηκε το 1930 από τον αμερικανό αστρονόμο Κλάιντ Τόμποου. Απέχει κατά μέσο όρο 3.600 εκατ. μίλια από τον ήλιο και χρειάζεται 247,9 χρόνια για μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτόν.

    Η επιφάνεια του Πλούτωνα είναι παγωμένη στους μείον 233 βαθμούς Κελσίου (40 βαθμούς πάνω από τους 273 βαθμούς του απόλυτου μηδέν) και είναι τόσο μακριά από τον ήλιο, που το φως της μέρας του δεν είναι περισσότερο από το φως της πανσελήνου ένα βράδυ στη Γη.

    Η επιχειρηματολογία της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στηρίζεται στο ότι ο Πλούτων δεν είναι παρά ένα από τα πολλά μακρινά παγωμένα σώματα που περιφέρονται γύρω από τον ήλιο και έχουν αποκληθεί «πλουτοειδείς». Τα σώματα αυτά έχουν αρκετή μάζα για να έχουν αποκτήσει σχεδόν σφαιρικό σχήμα, όχι όμως αρκετή βαρυτική επίδραση για να «καθαρίσουν» τη διαστημική τους γειτονιά από τις τροχιές άλλων σωμάτων.

    Είδηση: 17541

    [06] Ανταλλακτικά αυτοκινήτων από καρύδες!

    Μια ομάδα ερευνητών από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Μπέηλορ ανακάλυψε ότι μπορεί να φτιάξει φτηνά τμήματα του εσωτερικού των αυτοκινήτων από τη φλούδα της καρύδας. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύφθηκε μια τέτοια απρόσμενη εφαρμογή για ένα αγροτικό προϊόν, όπως η καρύδα. Η καινοτομική αυτή τεχνολογία επιτρέπει την αντικατάσταση των συνθετικών ινών από πολυεστέρα με φυσικές ίνες καρύδας. Στόχος των ερευνητών είναι να αξιοποιήσουν τις καρύδες -προσφέροντας έτσι και μια εναλλακτική αγορά στους φτωχούς παραγωγούς των αναπτυσσομένων χωρών- σε εσωτερικές επενδύσεις των θυρών, του πατώματος και του πορτ-μπαγκάζ των αυτοκινήτων.

    Οι καρύδες είναι ένα προϊόν σε αφθονία στις χώρες κοντά στον ισημερινό. Η επιστημονική ομάδα του Μπέηλορ (ενός χριστιανικού πανεπιστημίου του Τέξας), υπό τον καθηγητή μηχανολογίας Ουόλτερ Μπράντλεϊ, αποσκοπεί στην επιτόπια παραγωγή των μερών των αυτοκινήτων από τη νέα τεχνολογία, που είναι φθηνή και απλή. Με περίπου 11 εκατ. καλλιεργητές καρυδών ανά τον κόσμο, οι οποίοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα 500 δολαρίων, οι ερευνητές ελπίζουν να τριπλασιάσουν το ετήσιο εισόδημα των αγροτών.

    Είδηση: 17540

    [07] Αλαβάνος για εξοπλισμό στρατού και χρήση χημικών

    Πολιτική

    Προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού του Γενικού Επιτελείου Στρατού για την προμήθεια υλικού όπως μη βαλλιστικών ασπίδων, κλομπ, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης παρουσίασε σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια υγεία, ο Αλέκος Αλαβάνος με το ερώτημα μήπως το υλικό αυτό χρησιμοποιηθεί και από την Αστυνομία για την καταστολή των διαδηλώσεων. Ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου απάντησε ότι η αποστολή του στρατού είναι συγκεκριμένη και ορίζεται από το Σύνταγμα. Με αναλυτική ανακοίνωσή του το ΓΕΣ διευκρίνισε ότι ο εξοπλισμός στον οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προορίζεται για την ελληνική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν. Ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απαντώντας έκανε λόγο για πρωτοφανές ολίσθημα του κ. Αλαβάνου και αναρωτήθηκε τί σκοπιμότητες εξυπηρετεί το ζήτημα που θέτει τώρα ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε και στη χρήση ασφυξιογόνων χημικών εκ μέρους της αστυνομίας ενάντια σε διαδηλωτές.

    Χημικές ουσίες που κρύβουν κινδύνους"Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την υγεία από την χρήση όλων αυτών των χημικών ουσιών οι οποίες, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς μελέτες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για την υγεία (...) Με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης του 1925, που το πόρισμα που βγήκε από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι τα χημικά όταν η μια χώρα πολεμάει ενάντια στην άλλη να μην επιτρέπονται και τώρα βλέπουμε να επιτρέπονται ακόμη και για εσωτερική χρήση" είπε ο κ. Αλαβάνος.

    "Είναι διατεθειμένο το υπουργείο Υγείας να ζητήσει από τους πανεπιστημιακούς, μία μελέτη και ορισμένες υποδείξεις σχετικά με το αν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πρακτική χρήσης, των χημικών που είδαμε να παίρνει μια τεράστια έκταση, που αφορά πλέον όλους τους κατοίκους της πόλης;", ρώτησε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ .

    Αντίστοιχα, ο βουλευτής Θ. Λεβέντης, επικαλέστηκε την ύπαρξη μελετών για την επικινδυνότητα των ουσιών που περιλαμβάνουν τα εν λόγω χημικά απωθητικά, τα οποία εκτός από αναπνευστικά προβλήματα "σε συνδυασμό με συγκεκριμένους χημικούς διαλύτες, είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα, να έχουν ισχυρή τοξική δράση στα νεφρά, στο ήπαρ και να επιφέρουν καρκινογενέσεις".Ο στρατός είναι προσηλωμένος στα καθήκοντά του και θεωρώ πως ό,τι προμήθεια κάνει είναι για τις δικές του και μόνον αποστολές",απάντησε ο υφυπουργός Υγείας κ. Παπαγεωργίου και συνέχισε:

    "Εγώ δεν θέλω τα δακρυγόνα να στρέφεται εναντίον κανενός - αλλά δεν επικροτώ και καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροπές και φθορά ξένης περιουσίας (...) εγώ δεν θα τα χαρακτήριζα χημικά - δεν θεωρώ πως μπορεί να έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στη δημόσια υγεία. Είμαι όμως ανοικτός και διατεθειμένος, εάν τίθεται τέτοιο θέμα, να ερευνηθεί. Αυτό το ρόλο και την υποχρέωση που έχουμε, θα τον τηρήσουμε, θα τον εφαρμόσουμε", δεσμεύθηκε ο υφυπουργός.

    Είδηση: 17538

    [08] Κόντρα για το Αγαθονήσι

    Πολιτική

    Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ προκάλεσε δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εξωτερική πολιτική, για την επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια στο Αγαθονήσι. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί δυσαρέσκειας του Υπουργείου για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι. δήλωσε πως όταν σε ένα κράτος λειτουργούν περισσότερα του ενός κέντρα λήψης αποφάσεων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, είναι προφανές, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, ως ένα από αυτά, θα είναι μονίμως δυσαρεστημένο. Απαντώντας η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ασχολείται με ανύπαρκτα ζητήματα και πρόσθεσε ότι για σοβαρά θέματα χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

    Να υπενθυμίσουμε ότι την επίσκεψη Παπούλια στο Αγαθόνησι ακολούθησαν τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία προέβη σε στα απαραίτητα διαβήματα.

    Ερωτώμενος για τις ελληνοτουρκικές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο για το θέμα δια της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία χαρακτήρισε τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες ως απαράδεκτες, ενώ υπενθύμισε και τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη που τόνισε ότι η συμπεριφορά των Τούρκων δεν είναι ψύχραιμη και δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους-μέλους της ΕΕ.

    Πρόσθεσε δε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα περιφρουρήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας Και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει τα εθνικά και κυριαρχικά της δικαιώματα.

    Απαράδεκτη και επικίνδυνη, χαρακτήρισε την κατάσταση με τις νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    "H κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δεχθεί εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, μέσω του ΝΑΤΟ", επισήμανε και πρόσθεσε πως "δεν ικανοποιεί το ΚΚΕ το γεγονός ότι η υπουργός Εξωτερικών εκλιπαρεί τον αμερικανό πρέσβη για την επίλυση του προβλήματος".

    "Το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου να ξέρει και ο ελληνικός λαός με ποιον έχει να κάνει και όχι να πιστεύει ότι η Τουρκία κάνει ότι κάνει, επειδή έχει τον δικό της τσαμπουκά", τόνισε.

    Την έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητούν, με επιστολή τους προς την Υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς και ο υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης.

    Είδηση: 17536

    [09] Οι παρατηρητές φτάνουν, το αέριο έρχεται;

    Κόσμος -

    Ευρώπη

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να αποκατασταθεί αμέσως η ροή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, για να σταματήσουν και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, εργοστάσια και βιομηχανίες, κυρίως στα Βαλκάνια, ύστερα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, για την αποστολή παρατηρητών που θα επιβλέπουν την τροφοδοσία των ευρωπαϊκών χωρών με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μέσω Ουκρανίας.Εκπρόσωπος του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε ότι και η ρωσική πλευρά συμφώνησε στην αποστολή παρατηρητών, όμως, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμπεριλαμβάνονται και Ρώσοι παρατηρητές, όρο που δέχτηκαν και οι Ουκρανοί.Οι παρατηρητές από την Ευρώπη που θα σταλούν στην Ουκρανία, θα αναπτυχθούν στους βασικούς σταθμούς, από όπου το φυσικό αέριο από τη Ρωσία τροφοδοτεί τις ευρωπαϊκές χώρες.Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ Μόσχας και Κιέβου παραμένουν και δεν έχουν επιλυθεί ακόμα και επί μέρους ζητήματα, όπως η τιμή του φυσικού αερίου για το 2009.

    Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε ότι οι πρώτοι παρατηρητές είναι ήδη στο Κίεβο και πρόκειται να εγκατασταθούν σε σταθμούς μέτρησης στην Ουκρανία και στην Ρωσία.O πρωθυπουργός της Τσεχίας Μίρεκ Τοπολάνεκ, η χώρα του οποίου προεδρεύει το εξάμηνο αυτό της Ε.Ε., δήλωσε ότι ελπίζει σε μία απεμπλοκή της κατάστασης με την ευκαιρία της μετάβασής του στο Κίεβο για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για την ανάπτυξη παρατηρητών που θα ελέγχουν την διακίνηση του ρωσικού φυσικού αερίου.Στην Μόσχα, ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι η Ρωσία θα επαναλάβει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σήμερα, εάν υπογραφεί επίσημη συμφωνία για την μετάβαση αποστολής ανεξάρτητων παρατηρητών που θα έχουν ως έργο τους την επιτήρηση της διακίνησης του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία.

    Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι, από τη στιγμή που θα μεταβούν οι ευρωπαίοι παρατηρητές στη Ρωσία και την Ουκρανία για τον έλεγχο της μεταφοράς του φυσικού αερίου, θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα ενέργειας, Φεράν Ταραντέλα, δήλωσε στις Βρυξέλλες, ότι θα χρειασθούν τουλάχιστον 3 ημέρες προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου.Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποια εκτίμηση για τις επιπτώσεις στην οικονομία, λόγω της διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο Φ. Ταραντέλα απάντησε ότι οι επιπτώσεις είναι "πολύ σημαντικές", σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη ακριβής εκτίμηση εκτιμηθεί του επιπέδου της οικονομικής ζημιάς. "Θα έχουμε μία πιο ξεκάθαρη ιδέα τις προσεχείς ημέρες", είπε, καταλήγοντας.

    Η Ε.Ε. εισάγει το 25% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία, το 80% του οποίου διοχετεύεται στα κράτη μέλη μέσω της Ουκρανίας.Γενικότερα, η Ε.Ε. εισάγει το 50% της ενέργειας που καταναλώνει.

    Σήμερα στις Βρυξέλλες αρχίζει η Σύνοδος της Ομάδας Συντονισμού για το φυσικό αέριο, στην οποία μετέχουν εμπειρογνώμονες από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Επίσης, στην εν λόγω συνάντηση θα μετέχουν εκπρόσωποι από το ρωσικό όμιλο Gazprom και την ουκρανική Naftogaz.Η Ομάδα Συντονισμού θα ενημερωθεί από τα κράτη μέλη για τα επίπεδα εφοδιασμού τους σε φυσικό αέριο και θα προτείνουν μέτρα για τη στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα, όπως η Βουλγαρία, όπου έγινε μέχρι και διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της Ουκρανίας στη Σόφια, με τους διαδηλωτές να χαρακτηρίζουν τη Μόσχα και το Κίεβο ως "τρομοκράτες του φυσικού αερίου".Στην γειτονική Βοσνία, 72,000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς θέρμανση ενώ οι θερμοκρασίες έχουν πέσεις στους -15 βαθμούς.Επίσης, 100.000 πολίτες στη Σερβία έχουν μείνει χωρίς θέρμανση και τουλάχιστον 8 πόλεις παραμένουν αποκλεισμένες.

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα μεταβεί στην Γερμανία στις 16 και 17 Ιανουαρίου, για να συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία κάλεσε Ουκρανία και Ρωσία σε διάλογο και ζήτησε την επανάληψη της παροχής φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ / ΝΕΤ-105,8 / ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17534

    [10] Πορείες αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Συγκέντρωση έξω από το Πολεμικό Μουσείο και πορεία προς και την πρεσβεία του Ισραήλ, οργάνωσε το μεσημέρι το Συντονιστικό Αγώνα των Μαθητών, που πρόσκειται στην ΚΝΕ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν οι μαθητές για τη σφαγή στην Παλαιστίνη. Έξω από την αμερικανική πρεσβεία, οι διαδηλωτές έκαψαν τις σημαίες των ΗΠΑ και της ΕΕ ως αντίδραση για τα γεγονότα στη Γάζα και την απαθή στάση που επιδεικνύει η ΕΕ. Χθες, στα σχολεία, με πρωτοβουλία των μαθητών, διαβάστηκαν γράμματα από συμμαθητές τους στην Παλαιστίνη, ενώ πολλοί πήραν πρωτοβουλία για συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού. Αύριο Σάββατο 10 Ιανουαρίου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κοινωνικοί φορείς, συνδικάτα, οργανώσεις Αράβων της Ελλάδας, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο και κινήσεις ειρήνης πραγματοποιούν στις 13:30 στο Σύνταγμα νέο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τις "πολεμικέςεπιχειρήσεις του Ισραήλ, που συνεχίζονται ανενόχλητες από τη Διεθνή κοινότητα, την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση."

    Παράλληλα τα Συνδικάτα, οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Ελληνικό τμήματης UNICEF αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες έμπρακτης υποστήριξης και συμπαράστασης του Παλαιστινιακού Λαού, με φαρμακευτικό υλικό, νοσηλεία, αιμοδοσία κλπ ώστε να ανακουφισθούν στο μέγιστο δυνατό τα αθώα θύματα, απλοί πολίτες και παιδιά των εγκληματικών επιχειρήσεων του Ισραήλ. Συγκέντρωση με αντιπολεμικό χαρακτήρα πραγματοποίησαν έξω από το Αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη μέλη του ΠΑΜΕ, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης και φοιτητές, οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς το προξενείο του Ηνωμένου Βασιλείου, φωνάζοντας συνθήματα για ελεύθερο παλαιστινιακό κράτος.Συνάντηση Ιερώνυμου με πρέσβη της Παλαιστινιακής ΑρχήςΤην ευγνωμοσύνη του Παλαιστινιακού λαού για την συμπαράσταση και τη στήριξη της εκκλησίας της Ελλάδας στις δύσκολες ώρες που περνάει μετέφερε ο επιτετραμένος της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

    Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η αποστολή βοήθειας μεσω της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Αλληλεγγύη" και η προετοιμασία μιας επίσκεψης του αρχιεπισκόπου στη Ραμάλα το συντομότερο δυνατό.Πρωτοβουλία για νοσηλεία παιδιών από τη ΓάζαΤαυτόχρονα μετά από πρωτοβουλία της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και σε συντονισμό με τα Υπουργεία Υγείας και Εθνικής Άμυνας, η Ελλάδα θα προχωρήσει στη νοσηλεία τραυματισμένων παιδιών από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Η νοσηλεία θα πραγματοποιηθεί σε κρατικά νοσοκομεία, καθώς και σε ιδιωτικά νοσοκομεία που προσφέρουν κλίνες για τον σκοπό αυτό σε κατάλληλες παιδιατρικές κλινικές.

    Σήμερα αναχωρεί κλιμάκιο στελεχών των Υπουργείων Εξωτερικών και Υγείας για την Αίγυπτο, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας ευρωπαϊκών χωρών.

    Απέπλευσε το πλοίο της οργάνωσης "Free Gaza"

    Αναχώρησε σήμερα τελικά από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης για τη Λάρνακα το δεύτερο πλοίο της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Οργάνωσης "Free Gaza".

    Το ελληνικής σημαίας πλοίο "Αρίων" θα χρειαστεί περίπου 30 ώρες για Λάρνακα.

    Είδηση: 17533

    [11] Ένταση μετά το πανεκπαιδευτικό

    Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην περιοχή των Εξαρχείων στο κέντρο της Αθήνας, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου της χρονιάς, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή δασκάλων, καθηγητών, μαθητών, φοιτητών και πανεπιστημιακών. Σημειώθηκαν επεισόδια και έγιναν μαζικές προσαγωγές από την Αστυνομία, ενώ υπήρξαν και τραυματισμοί διαδηλωτών. Οι δρόμοι στο κέντρο παραμένουν ανοιχτοί, ωστόσο πραγματοποιείται έξω από τη ΓΑΔΑ στη Λ. Αλεξάνδρας συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις προσαγωγές. Το συλλαλητήριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα που δολοφονήθηκε πριν από 18 χρόνια στη διάρκεια επεισοδίων στην Πάτρα. Στην Πάτρα, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο συγκεντρώσεις, στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου και στο σχολικό συγκρότημα, όπου έχασε τη ζωή του ο Νίκος Τεμπονέρας. Την ερχόμενη Παρασκευή 23 του μηνός, θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλη για την Παιδεία, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που ζήτησε ο Πρωθυπουργος.

    Στη μνήμη του Τεμπονέρα

    Οι διαδηλωτές, φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πορεύτηκαν προς τη Βουλή, κρατώντας πανό με το σύνθημα "Ο Τεμπονέρας ζει. Διαρκής αγώνας για ειρήνη, δημοκρατία, παιδεία και εργασία". Τα μηνύματα των διαδηλωτών επικεντρώθηκαν σε ζητήματα καταστολής της βίας, παιδείας αλλά και στη δοκιμασία του παλαιστινιακού λαού. Επικεφαλής της πορείας, ήταν κλιμάκιο της ΠΟΣΔΕΠ, τα μέλη του οποίου έφεραν φωτογραφίες του Τεμπονέρα.

    Το σώμα της πορείας έφτασε, έξω από τη Βουλή, όπου βρίσκονταν παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, ενώ αισθητή ήταν από νωρίς η παρουσία της αστυνομίας και στους πέριξ δρόμους. Το μπλοκ των εκπαιδευτικών αποσπάσθηκε και στράφηκε προς την Ομόνοια προτού ο κορμός της πορείας φτάσει στο κτήριο του Κοινοβουλίου. Μαθητές και φοιτητές έχουν προγραμματίσει συνελεύσεις για να αποφασίσουν την περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεων. "Η αλλαγή προσώπων δεν σημαίνει και αλλαγή πολιτικής" επισήμαναν εκπρόσωποι των φοιτητών.

    Σήμερα, στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια είχαν στάσεις εργασίας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί για να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση. Στάση εργασίας έως το τέλος του ωραρίου κήρυξε και η ΑΔΕΔΥ.Επεισόδια και βίαΤο απόγευμα το λόγο πήραν σποραδικά μικροεπεισόδια. Με την ολοκλήρωση της πορείας διαδηλωτές, που βρίσκονταν στο τέλος της, έριξαν μπογιές και πέτρες προς τους αστυνομικούς, που ήταν παραταγμένοι μπροστά από τη Βουλή, και εκείνοι τους απώθησαν με τη ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Στη συνέχεια, η ομάδα κινήθηκε προς τα Προπύλαια και τη Νομική Σχολή η οποία όμως ήταν κλειστή λόγω επισκευαστικών εργασιών, ενώ καρπούς απέδωσε και η προσπάθεια περιφρούρησης από φοιτητές και καθηγητές των υπόλοιπων πανεπιστημιακών χώρων που βρίσκονται στο κέντρο. Η στάση της αστυνομίας σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΝΕΤ 105.8 υπήρξε ιδιαίτερα επιθετική όχι μόνο εναντίον των κουκουλοφόρων αλλά και εναντίον απλών διαδηλωτών, δημοσιογράφων και τεχνικών.Ιδιαίτερη ένταση επικράτησε για ένα διάστημα στην οδό Ασκληπιού 14, όπου τα ΜΑΤ εγκλώβισαν στην είσοδο πολυκατοικίας πάνω από 50 διαδηλωτές. Η Αστυνομία προχώρησε σε μαζικές προσαγωγές ατόμων, εν μέσω σφοδρών αποδοκιμασιών από διαδηλωτές και κατοίκους της περιοχής. Αμέσως μετά την απομάκρυνση των προσαχθέντων, ομάδες διαδηλωτών κινήθηκαν προς τη ΓΑΔΑ για να διαμαρτυρηθούν. Και εκεί έγιναν μικροεπεισόδια, ενώ συμφωνα με πληροφορίες χτυπήθηκαν δικηγόροι που ζήτησαν να δουν τους προσαχθέντες.

    Ένας διαδηλωτής ο οποίος είχε τραυματιστεί στα επεισόδια και είχε μεταφερθεί στη Γενική Κλινική, όπου δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες, αποχωρώντας, συναντήθηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις στη συμβολή των οδών Σκουφά και Μασσαλίας. Δέχθηκε χτυπήματα και μεταφέρθηκε εκ νέου στην Κλινική.Εξάλλου, λίγο πριν τις 14:00 άγνωστος άφησε, στο παρτέρι έξω από πολυκατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου, αεροβόλο όπλο τυλιγμένο σε εφημερίδα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αλλά άνδρες της ασφάλειας το περισυνέλλεξαν μετά από καταγγελία μελών της περιφρούρησης της διαδήλωσης. Από την αστυνομία έγινε γνωστό, ότι πρόκειται για πλαστικό αεροβόλο, που εκτοξεύει αμπούλες. Είναι, όμως, μη λειτουργικό, καθώς του λείπουν εξαρτήματα.

    Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

    Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

    Προηγήθηκε συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου με μηνύματα υπέρ της προάσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά και κατά της ισραηλινής κατοχής στην Γάζα. Μήνυμα ειρήνης απηύθυνε και εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κοινότητας Θεσσαλονίκης.

    Γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούνται σήμερα στην πλειονότητα των τμημάτων Σχολών του ΑΠΘ, προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον των φοιτητικών κινητοποιήσεων.

    Η διοίκηση του ΑΠΘ έλαβε απόφαση για περιφρούρηση των χώρων του, ενώ παρόμοια απόφαση έλαβε σήμερα και η διοίκηση του ΤΕΙ-Θ.

    Το απόγευμα, στις 18.00 φοιτητές αριστερών παρατάξεων καλούν σε νέα πορεία που θα ξεκινήσει από την Καμάρα.

    Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, στην Κρήτη. Η σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση την παράταση, κατά δύο εβδομάδες, του χειμερινού εξαμήνου σπουδών, ώστε να μη χαθεί για τους φοιτητές το εξάμηνο, λόγω των κινητοποιήσεων.

    Διάλογος για την Παιδεία

    Με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις ο νέος υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος είπε ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις.

    "Πιστεύω στον διάλογο και έχω την εντύπωση ότι το έχω αποδείξει. Πιστεύω δηλαδή, ότι οι αποφάσεις που μπορούν να αποδώσουν είναι εκείνες που προκύπτουν μέσα από την υπεύθυνη συζήτηση και την ακριβή γνώση όλων των παραμέτρων χωρίς μεγαλοστομίες και ηχηρές δηλώσεις" δήλωσε χθες παραλαμβάνοντας καθήκοντα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, δήλωσε ότι η ουσιαστική απάντηση στον κύκλο βίας και αίματος είναι η μαζικοποίηση του αγώνα της νεολαίας, των εργαζομένων και των συνδικάτων.

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα είναι πάλι στο δρόμο, αναδεικνύοντας τα τεράστια προβλήματα της Παιδείας. Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει μέλλον και ότι απαιτείται πολιτική για τη δημόσια παιδεία, με λύσεις και άμεσες δεσμεύσεις, που θα φέρει δασκάλους και παιδιά μαζί από τους δρόμους στο φυσικό τους χώρο, στα ανοιχτά σχολεία και στα ανοιχτά πανεπιστήμια.Για τεράστια προβλήματα στο χώρο της παιδείας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης των πολιτών αλλά και τη ζωή και την περιουσία τους. Παράλληλα κάλεσε την πανεπιστημιακή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από τη Λάρισα όπου πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία, σχολιάζοντας πιθανές αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στο ΑΕΙ και ΤΕΙ, μίλησε για "μεγάλη φάκα", διότι, όπως είπε, και να καταργηθούν οι εξετάσεις δεν θα βελτιωθεί το σύστημα, ούτε τα επαγγελματικά δικαιώματα, ούτε θα αντιμετωπισθεί ή ανεργία. "Θα έχουμε περισσότερους ανέργους πτυχιούχους", ανέφερε και πρόσθεσε πως "πρέπει να υπάρξει ένα "τσουνάμι", να εκραγεί ένα ηφαίστειο και σε ό,τι αφορά το συσχετισμό δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο.Επίσης μίλησε για κρίση στο φοιτητικό κίνημα και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούν να κλείνουν τα Πανεπιστήμια με αποφάσεις 30 ατόμων.Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος σχολιάζοντας τα επεισόδια δήλωσε: "Εμείς το είχαμε πει. Δεν πρέπει να ρίξουμε λάδι στη φωτιά. Κάποιοι άλλοι το έκαναν. Το χειρότερο δε είναι πως έδωσαν άσυλο στους κουκουλοφόρους. Επιμένουμε σε δύο δεδομένα. Δεν πρέπει να γίνονται διαδηλώσεις εάν δεν μπορούν οι διοργανωτές να εξασφαλίσουν την περιφρούρηση τους και κυρίως το άσυλο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άσυλο για εγκληματικές ενέργειες".Αλαβάνος για εξοπλισμό στρατού και καταστολή διαδηλώσεωνΣτη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος διερωτήθηκε αν ο εξοπλισμός σε ασπίδες, κλομπ και χειροβομβίδες κρότου λάμψης που προμηθεύεται ο ελληνικός στρατός προορίζονται για να χρησιμοποιηθούν κατά διαδηλωτών. Επίσης σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την υγεία από τη χρήση των χημικών ουσιών, καινούριας γενιάς, που έκαναν την εμφάνισή τους αυτές τις ημέρες.

    Ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου απάντησε ότι η αποστολή του στρατού είναι συγκεκριμένη και ορίζεται από το Σύνταγμα.

    Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διευκρινίζουν ότι ο εξοπλισμός στον οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προορίζεται για την ελληνική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν.

    Είδηση: 17530

    [12] Κλήσεις για την υπόθεση Βατοπαιδίου

    Κοινωνία

    Oι εισαγγελείς Εφετών, Ευσταθία Σπυροπούλου και Παντελής Στραγάλης, απέστειλαν κλήσεις σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου σε στελέχη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου σχετικά με την υπόθεση των ανταλλαγών εκτάσεων του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπαιδίου. Ήδη για την υπόθεση έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει ως ύποπτοι για τη διάπραξη αδικημάτων περίπου 45 πρόσωπα -μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γνωμοδοτικών οργάνων και ορκωτοί εκτιμητές. Οι δύο εισαγγελείς θα κλείσουν προς τα τέλη του μήνα τον κύκλο των καταθέσεων υπόπτων, καθώς τις επόμενες ημέρες θα στείλουν κλήσεις στους δικηγόρους και συμβολαιογράφους που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ οι τελευταίες κλήσεις θα σταλούν προς τη Μονή Βατοπαιδίου.

    Είδηση: 17547

    [13] «Βαρυχειμωνιά του αιώνα» πλήττει την Ευρώπη

    Ευρώπη

    Στους 26 νεκρούς ανέρχεται ο απολογισμός από την αρχή της εβδομάδας των θυμάτων της βαρυχειμωνιάς του αιώνα στην Ευρώπη.Από τα κεντρικά της Ευρώπης, έως την μεσόγειο, κι από την Μαδρίτη μέχρι την Καλαβρία στον ιταλικό νότο, επικρατούν πολικές θερμοκρασίες.

    Η αποκαλούμενη ως «παγωνιά του αιώνα» φαίνεται να μην υποχωρεί. Ακόμη έξι θάνατοι από υποθερμία αναφέρθηκαν στην Πολωνία, με τον απολογισμό από την περασμένη Δευτέρα, να φτάνει πλέον στους 23 νεκρούς.Τρείς νεκροί και στην Γερμανία. Οι 34 βαθμούς υπό το μηδέν, είναι το πανευρωπαϊκό ρεκόρ ψύχους που καταγράφηκε στα ορεινά της νότιας Γερμανίας.

    Στην βόρεια μεσόγειο, το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Μασσαλίας παραδόθηκαν στο δριμύ ψύχος.Οι εγκλωβισμένοι επιβάτες των γαλλικών αερογραμμών ειδοποιήθηκαν πως θα αναχωρήσουν από το πλησιέστερο αεροδρόμιο της Νίκαιας.Το έμφραγμα στις τέσσερις από τις έξι οδικές αρτηρίες της νότιας Γαλλίας ακινητοποίησε εκατοντάδες οδηγούς.Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας δεν θα επανέλθει στο φυσιολογικό μέχρι την Κυριακή.

    Παρόμοια κατάσταση σημειώθηκε και στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, το οποίο έκλεισε αργά το πρωί, εξ αιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων που πλήττουν την κεντρική Ισπανία και οι οποίες έχουν προκαλέσει παράλυση σε σημαντικό μέρος του οδικού δικτύου της χώρας.

    Το Σιβηρικό μέτωπο σκέπασε και ολόκληρη την ιβηρική χερσόνησο, από την Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη ως και τη μεσογειακή Μαγιόρκα, όπου κολυμπούν στον παράδοξο λευκό εφιάλτη που σκέπασε ακόμη και τις αμμουδιές.

    Η περιοχή της πρωτεύουσας, που αριθμεί περισσότερους από 6 εκατομμύρια κατοίκους, έχει πληγεί ιδιαίτερα και συνολικά 400 χιλιόμετρα οδικών αρτηριών έχουν κλείσει, ενώ η Γενική Διεύθυνση Τροχαίας έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία σε πολλούς οδικούς άξονες της πόλης.

    Για την Καλαβρία στον ιταλικό νότο, η πτώση στους μείον δέκα βαθμούς κελσίου, αποτελεί φαινόμενο ασυνήθιστης βαρυχειμωνιάς.

    Είδηση: 17531

    [14] Συμφωνία για αποστολή παρατηρητών

    Ειδήσεις

    Την άμεση επανάληψη της διανομής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ζήτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη συμφωνία με τη Μόσχα όσον αφορά την αποστολή στην Ουκρανία ευρωπαίων παρατηρητών που θα ελέγχουν τη διοχέτευση αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη συμφωνία για το πώς θα επιτηρηθεί η διέλευση του ρωσικού αερίου ανακοίνωσε αργά το βράδυ ο πρωθυπουργός της προεδρεύουσας Τσεχίας, αφού επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επαναλάβει τη διανομή φυσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη, αμέσως μόλις η Ρωσία άρει τη διακοπή της ροής.

    Σε συμφωνία κατέληξαν νωρίς την Παρασκευή η ΕΕ και η Ρωσία σχετικά με την αποστολή παρατηρητών, ώστε να επιτραπεί η επανάληψη της διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.Η Ρωσία είναι έτοιμη να δεχθεί ευρωπαίους και Ουκρανούς παρατηρητές με την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα δεχτεί Ρώσους παρατηρητές στο έδαφός του, αναφέρει η ρωσική κυβέρνηση στην ιστοσελίδα της. Οι παρατηρητές θα έχουν ως αποστολή τον έλεγχο της ανεμπόδιστης ροής του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους.Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν στις λεπτομέρειες της αποστολής ομάδας παρατηρητών, μετά από ολονύχτιες συνομιλίες με τη μεσολάβηση της ΕΕ, και με τις ρωσικές και ουκρανικές αρχές να δέχονται από κοινού ευρωπαίους παρατηρητές καθώς και εμπειρογνώμονες από τη γειτονική τους χώρα.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Ανοίγουν οι στρόφιγγες

    Είδηση: 17527

    [15] Γάζα: σκοτώθηκε ο φωτογράφος του Αραφάτ

    Θύμα του ισραηλινού στρατού έπεσε ο Ιχάμπ αλ-Ουαχίντι φωτογράφος και εικονολήπτης του Γιάσερ Αραφάτ. Με τη φωτογραφική του μηχανή και την κάμερά του, είχε καταγράψει όλες τις δραστηριότητες του εκπλιπόντα ηγέτη των παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ, τόσο όσο ο Παλαιστίνιος ηγέτης ζούσε εκτός των Παλαιστινιακών Εδαφών, όσο και μετά από την επιστροφή του ύστερα από την υπογραφή της Συνθήκης του Οσλο, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

    Το σπίτι του στη Γάζα επλήγη από ισραηλινή οβίδα και ο αλ-Ουαχίντι βρισκόταν στο μπαλκόνι του διαμερίσματος συγγενών του, στον πέμπτο όροφο οκταόροφης πολυκατοικίας, όταν οβίδα από ισραηλινό άρμα μάχης έπληξε το κτίριο προκαλώντας την κατάρρευση του μπαλκονιού. Σήμερα εργαζόταν ως φωτογράφος και εικονολήπτης για την παλαιστινιακή τηλεόραση.

    Είδηση: 17526

    [16] Διαδηλώσεις για τη Γάζα

    Ειδήσεις

    Σε συλλήψεις 30 ατόμων προχώρησε η αστυνομία στη Νορβηγία, όταν σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών που υποστήριζαν την επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα και υποστηρικτών των Παλαιστινίων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί από πέτρες, ενώ 12 άτομα ενδέχεται να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη για καταστροφή ξένης περιουσίας. Επίσης κατασχέθηκαν μαχαίρια και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

    Τα επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, όταν η πορεία υπέρ του Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε έξω από το κοινοβούλιο, δέχτηκε επίθεση από υποστηρικτές των Παλαιστινίων, παρενέβη η αστυνομία και ακολούθησαν ρίψεις πετρών, αυγών, μπουκαλιών και πυροτεχνημάτων από τους διαδηλωτές, ενώ η αστυνομία απάντησε με ρίψεις δακρυγόνων.

    Είδηση: 17525


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 9 January 2009 - 17:53:59 UTC