Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μείωση φόρων υποσχέθηκε ο Ομπάμα
  • [02] Ασφυξία στην παγκόσμια οικονομία
  • [03] Ιταλία: Συνεργασία Alitalia - Air France-Klm
  • [04] Ανοίγουν οι στρόφιγγες
  • [05] Γ. Παπανδρέου: Εκλογές, η μόνη διέξοδος

    [01] Μείωση φόρων υποσχέθηκε ο Ομπάμα

    Μείωση των φόρων κατά 1000 δολάρια στο 95% των αμερικανικών νοικοκυριών υποσχέθηκε την Πέμπτη ο Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο του σχεδίου του για την ανάκαμψη της οικονομίας. Σε ομιλία του στο Φέρφαξ της Βιρτζίνια ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, που θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του στις 20 Ιανουαρίου, εξήγησε ότι αυτή η μείωση των φόρων θα πρέπει να προτρέψει τις οικογένειες να "ξαναρχίσουν να ξοδεύουν". Αυτό το μέτρο θα είναι η "πρώτη φάση μιας μείωσης φόρων με στόχο τις μεσαίες τάξεις που υποσχέθηκα κατά την προεκλογική εκστρατεία και η οποία θα περιλαμβάνεται στον προσεχή μας προϋπολογισμό", δήλωσε. Τα 775 εκατομμύρια δολάρια αναμένεται να ξεπεράσει το οικονομικό σχέδιο ανάκαμψης που προετοιμάζεται από το επιτελείο του Ομπάμα. Ο Μπαράκ Ομπάμα, προϊδέασε την Πέμπτη μιλώντας στο πανεπιστήμιο George Mason στο Φέρφαξ ότι, "θα επιδεινωθεί και θα διαρκέσει χρόνια αυτή η οικονομική κρίση", εκτός και αν ασκηθούν "τολμηρές" οικονομικές πολιτικές σε πλειάδα οικονομικών τομέων, πολιτικές ικανές "να αναστρέψουν" τις αρνητικές ροπές στο συνολικό πεδίο της οικονομίας.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα διαβλέπει πιθανότητα η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία να αντιπροσωπεύει διψήφιο ποσοστό στο σύνολο του "ενεργού πληθυσμού" αλλά και ενδεχόμενο για το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών να "χαθεί" ούτε λίγο ούτε πολύ ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, εάν δεν αντιμετωπιστούν καίρια οι δεδομένες οικονομικές συνθήκες, "που είναι οι φτωχότερες" (για τον αμερικανό φορολογούμενο) από τη δεκαετία του 1930".

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα πρώτα κιόλας 24ωρα του Φεβρουαρίου θα συγκεκριμενοποιηθεί και θα αναλυθεί λεπτομερώς όλο το "πρόγραμμα αναθέρμανσης" της οικονομίας των ΗΠΑ, για το οποίο μερίδα αναλυτών εκτιμά πλέον πως αποτιμάται στα 750 δισ.δολάρια αλλά συνάδελφοί τους το αποτιμούν στα χίλια δισ. δολάρια. Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ μετά από αυτά, όμως, "εκτινάσσεται" στο 1,2 τρισεκατομμύριο δολάρια.

    Όπως επεσήμανε ο Ομπάμα, "τα μέτρα που θα υιοθετήσουμε για να αναθερμάνουμε την οικονομία μας "είναι τα μοναδικά αποτροπής της εισόδου της σε μία δίνη" ύφεσης με διάρκεια" και σημείωσε: "Όσο λιγότερα κάνουμε ή αν απλά μείνουμε άπραγοι, τόσο μεγαλύτερο έλλειμμα θα έχουμε, στο μέλλον, στους τομείς απασχόλησης, εισοδημάτων και τελικά στην εμπιστοσύνη μας στην αμερικανική οικονομία". Κατηγόρησε ευθέως τις "κακά προσανατολισμένες" εταιρικές ηγεσίες χαρακτηριστικές μιάς "εποχής βαθειάς ανευθυνότητάς τους" κι όλες τις συμφορές, που επισώρευσαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο, για την παρούσα πολύπτυχη βαθειά κρίση στην οικονομία.

    Ευθύνες αποδόθηκαν από τον Μπαράκ Ομπάμα όμως και στην "αναποτελεσματικότητα κι ανεπάρκεια" των εποπτικών μηχανισμών της "Γουόλ".

    Τέλος στην ομιλία του αυτή στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, απηύθυνε έκκληση στα μέλη του Κογκρέσου να μην χρηματοδοτούν εφεξής διακοσμητικής φύσεως έργα στις εκλογικές τους περιφέρειες και κατέστησε σαφές ότι επειδή δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, "θα προχωρήσουν οπωσδήποτε εκατοντάδες δημόσια έργα στον τομέα των υποδομών" σε όλες τις ΗΠΑ.

    Είδηση: 17510

    [02] Ασφυξία στην παγκόσμια οικονομία

    Ειδήσεις

    Σε μαζικές απολύσεις για να γλυτώσουν το λουκέτο προχωρούν και άλλοι οικονομικοί κολοσσοί -στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία. Η οικονομία στη ζώνη του ευρώ έχει επιδεινωθεί σημαντικά , δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, εν μέσω κλίματος αναμονής για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων την ερχόμενη εβδομάδα. Στην Ισπανία, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, οι άνεργοι ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια και τα χειρότερα δεν έχουν έρθει. Η κρίση οδήγησε την Τράπεζα της Αγγλίας να ρίξει το κεντρικό επιτόκιο στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1694, ενώ δημοσιεύματα φέρουν την κυβέρνηση Μπράουν να εξετάζει το ενδεχόμενο να τυπώσει λίρες για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησής του να διαθέσει κρατικό χρήμα για να δημιουργήσει 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έστω κι αν διογκωθεί το ήδη δυσθεώρητο έλλειμμα της αμερικανής οικονομίας.

    Η πιστωτική ασφυξία...που πνίγει τα βρετανικά νοικοκυριά οδήγησε την Τράπεζα της Αγγλίας σε γενναίες αποφάσεις. Μείωσε το επιτόκιο της λίρας στο 1, 5%, στα χαμηλότερα επίπεδα από την ίδρυσή της, πριν από 315 χρόνια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Βρετανός Υπουργός Οικονομίας φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει σε λειτουργία τα πιεστήρια, για να τυπώσουν περισσότερο χρήμα, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η παγωμένη οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, ο ίδιος το διαψεύδει.

    Απ' άκρη σ' άκρη της Ευρώπης, οι οικονομικοί δείκτες αιμορραγούν. Στην Ισπανία, οι άνεργοι ξεπέρασαν τα 3.000.000, αριθμός ρεκόρ των τελευταίων 12 ετών. Και όπως προειδοποιεί το Υπουργείο Εργασίας της Ισπανίας, δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα έρθουν.

    Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται για την μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του, κάνοντας ταχύρυθμα μαθήματα στην αριθμητική. Από τη Βιρτζίνια, προανήγγειλε φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Και από την Ιρλανδία, τα μαντάτα είναι δυσάρεστα. Ο όμιλος ηλεκτρονικών υπολογιστών Ντελ ανακοίνωσε περικοπή χιλίων εννιακοσίων θέσεων εργασίας στο Λιμερικ. Αλλά και ο ιαπωνικός όμιλος TDK, ειδικευμένος σε τεχνολογίες και ψηφιακά μέσα, θα μειώσει κατά 8.000 το προσωπικό του και θα κλείσει τέσσερα εργοστάσια.

    Στη Γερμανία, σε ποσοστό 25% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει εκ μέρους του κράτους αγορά μετοχών της τράπεζας "Commerzbank", βεβαίωσαν αργά την Πέμπτη καλά πληροφορημένες πηγές στο Βερολίνο. Από την πλευρά της η γερμανική εφημερίδα "Ντι Βελτ" έγραψε ότι το γερμανικό δημόσιο έχει ήδη κάνει "ένεση ρευστότητας" 10 δισ.ευρώ στην εν λόγω τράπεζα, έναντι των οποίων αγοράζει το ανωτέρω ποσοστό μετοχών. Στο μεταξύ, η "Commerzbank" προχωρά και σε έκδοση ομολογιακού δανείου -που τελεί υπό την εγγύηση του γερμανικού δημοσίου -συνολικής αξίας πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Είδηση: 17508

    [03] Ιταλία: Συνεργασία Alitalia - Air France-Klm

    Ειδήσεις

    Λίγες ημέρες πριν από την επανεμφάνιση στην αγορά της νέας, ιδιωτικής πλέον Alitalia, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι με δηλώσεις του, γνωστοποίησε ότι η μόνη επίσημη πρόταση διεθνούς συνεργασίας έχει φθάσει από τη γαλλική εταιρία Air France. "Από μέρους της Λουφτχάνσα, δεν κατατέθηκε ποτέ μια ολοκληρωμένη πρόταση", εξήγησε ο Μπερλουσκόνι. Και οι υπεύθυνοι του γερμανικού αερομεταφορέα επιβεβαίωσαν την Πέμπτη ότι, όντως, εξέφρασαν ένα γενικότερο ενδιαφέρον, αλλά δεν υπήρξε ποτέ μια γραπτή τους πρόταση για την αγορά μέρους των μετοχών της Alitalia, Compagnia Aerea Italiana. Κατά συνέπεια, την ερχόμενη Δευτέρα, πρόκειται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της νέας ιταλικής ιδιωτικής αεροπορικής εταιρίας, το οποίο και αναμένεται να εγκρίνει την συνεργασία με τον κολοσσό Air FranceΑιρ-Klm.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, ο γαλλο-ολλανδικός όμιλος, θα λάβει το 25% των μετοχών της Αλιτάλια έναντι περίπου τριακοσίων εκατ. ευρώ. Η όλη συμφωνία συνεπάγεται την ενίσχυση του αεροδρομίου της Ρώμης Φιουμιτσίνο και την "υποβάθμιση" του Μαλπένσα, στο Μιλάνο. Λίγες ώρες πριν από το "ντεμπούτο" της ιδιωτικής Alitalia, δεν λείπουν όμως οι "πολεμικές": ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει ότι "η κυβέρνηση έσωσε τον εθνικό αερομεταφορέα από τη χρεοκοπία", οι υπεύθυνοι του συνδικάτου Cgil απαντούν ότι "μπορεί να σώθηκε η Alitalia, όχι όμως και οι εργαζόμενοί της. Πολλοί μπήκαν στο ταμείο ανεργίας και οι υπόλοιποι αναγκάσθηκαν να δεχθούν μείωση των απολαβών ή αύξηση του ωραρίου εργασίας".

    Στο αεροδρόμιο της Ρώμης, προχώρησαν σε διαμαρτυρία την Πέμπτη περίπου πενταόσιοι υπάλληλοι που ασχολούνται με τον καθαρισμό των αεροσκαφών και την εκφόρτωση αποσκευών, οι οποίοι ακόμη δεν γνωρίζουν αν θα συμπεριληφθούν στο "δυναμικό" της νέας Alitalia.

    Πάνω από εβδομήντα πτήσεις, από το πρωί της Πέμπτης ματαιώθηκαν.

    Από το Μιλάνο, η Λέγκα του Βορρά, χαρακτηρίζει "βλακώδη" τη συμφωνία με τον όμιλο Air France- Klm και ζητά να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας των υπαλλήλων του αεροδρομίου Μαλπένσα και των επιχειρήσεων που έχουν υπογράψει συμβάσεις με τον αερολιμένα. Ο πρόεδρος της περιφέρειας του Μιλάνου, ο κεντροαριστερός Φιλίππο Πενάτι, συμμετέχει επίσης στη σημερινή πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης και διαμαρτυρίας που ονομάσθηκε "Malpensa day". Ζητά από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι να στηρίξει το αεροδρόμιο, αποφασίζοντας, ενδεχομένως, μια ουσιαστικότερη απελευθέρωση πτήσεων και προορισμών που μπορεί να ευνοήσει όλες τις εταιρίες.

    Είδηση: 17507

    [04] Ανοίγουν οι στρόφιγγες

    Ειδήσεις

    Προς λύση φαίνεται να οδεύει η διένεξη Ουκρανίας-Ρωσίας για το φυσικό αέριο, που κρατούσε χωρίς παροχή 18 ευρωπαϊκές χώρες εν μέσω ψύχους.Το Κίεβο υπέγραψε συμφωνία με την Κομισιόν για την επιτήρηση από ανεξάρτητους παρατηρητές των παραδόσεων ρωσικού αερίου από τα εδάφη του στις χώρες της Ε.Ε., προϋπόθεση που είχε θέσει νωρίτερα ο πρόεδρος της Γκαζπρομ προκειμένου να ανοίξουν και πάλι οι στρόφιγγες της ρωσικής εταιρίας.Έτσι, λοιπόν, ο πρόεδρος της Γκαζπρομ, που βρέθηκε στις Βρυξέλες μαζί με τον επικεφαλής της ουκρανικής Ναφτογκάζ, υποσχέθηκε την επανάληψη της τροφοδοσίας των ευρωπαϊκών χωρών με φυσικό αέριο. Το ρωσικό φυσικό αέριο θα τροφοδοτήσει και πάλι τους αγωγούς μέσω του ουκρανικού εδάφους αμέσως μόλις δημιουργηθεί ο σχετικός μηχανισμός ελέγχου με τη συμμετοχή της ΕΕ, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κατηγόρησε τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας του για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της κρίσης.Η διαμάχη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, έχει προκύψει λόγω του χρέους της Ουκρανίας και των τιμών του φυσικού αερίου για το 2009.Πάντως, παρά την συμφωνία ανατροφοδότησης, τα προβλήματα από την διακοπή παροχής του φυσικού αερίου συνεχίζονται σε 18 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς παρατείνεται η έντονη κακοκαιρία με χιόνια και πολικό ψύχος.Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις χιονοπτώσεις και τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στην κεντρική Ευρώπη.Τεράστια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από την έλλειψη φυσικού αερίου στη λειτουργία βιομηχανιών και νοσοκομείων στην περιοχή των Βαλκανίων.Στην Ελλάδα, καλύπτονται οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς σε φυσικό αέριο για τον Ιανουάριο χάρη στο υγροποιημένο φυσικό αέριο της Ρεβυθούσας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Μάκης Παπαγεωργίου.

    ΑναλυτικότεραΗ Ουκρανία εγγυάται την διακίνηση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της εάν η Ρωσία επαναλάβει τις παραδόσεις προς την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ουκρανικής Naftogaz Ολεγκ Ντουμπίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου στο Κίεβο, επικαλούμενο δηλώσεις του στις Βρυξέλλες.

    "Η Naftogaz εγγυάται πλήρως την διακίνηση από το έδαφος της Ουκρανίας του ρωσικού φυσικού αερίου, υπό τον όρο ότι η Ρωσία θα επαναλάβει τις παραδόσεις προς τους ευρωπαίους καταναλωτές και θα διασφαλίσει την λειτουργία του συστήματος των αγωγών φυσικού αερίου παρέχοντας την αναγκαία "τεχνική" για διατήρηση της πίεσης στους αγωγούς", ανέφερε ο Ντουμπίνα σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι, αφού είχε προηγηθεί συνάντησή του με τον Αλεξέι Μίλερ τον πρόεδρο της Gazprom στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

    Η αποστολή ευρωπαίων παρατηρητών για να πιστοποιήσουν τις παραδόσεις φυσικού αερίου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου μπορεί να πάρει "δύο με τρεις ημέρες", δήλωσε ο Χάϊντς Χίλμπρεχτ ειδικός σε θέματα ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η Ουκρανία αποδέχτηκε τους όρους που τέθηκαν όσον αφορά τους ευρωπαίους παρατηρητές που θα πρέπει να παρακολουθούν τη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία, αλλά, οι συνομιλίες συνεχίζονται με τη Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο."Οι πληροφορίες μου λένε ότι η ουκρανική πλευρά απεδέχθη τους όρους που τέθηκαν, πλήρως τους όρους όσον αφορά τους ευρωπαίους παρατηρητές για τον έλεγχο της μεταφοράς αερίου μέσω της Ουκρανίας", τόνισε ο κ. Μπαρόζο μιλώντας στον Τύπο, μετά από συνάντηση που είχε με υπουργούς χωρών της κεντρικής Ευρώπης στη σλοβακική πρωτεύουσα. Καταλήγοντας ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με τη ρωσική πλευρά.

    Ο ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποστείλει "το συντομότερο δυνατόν" παρατηρητές στην Ουκρανία για να εποπτεύουν την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.Ο κ. Πούτιν έκρινε ότι η πρόταση ανάπτυξης παρατηρητών στην Ουκρανία και στα σύνορα -που ήταν ιδέα της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ- ήταν "πολύ καλή"."Είμαστε πλήρως σύμφωνοι με την ιδέα αυτή και πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν", τόνισε ο κ. Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου.

    Η τσεχική προεδρία της Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μία έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ σχετικά με την κρίση στο φυσικό αέριο.

    Εν τω μεταξύ, η Λευκορωσία προχώρησε σήμερα σε αύξηση κατά περίπου ένα τέταρτο της τιμής του φυσικού αερίου [κατά 22,5% της τιμής του τόνου ρωσικού φυσικού αερίου] μέσω του εδάφους της] που διακινείται μέσω του εδάφους της προς την Γερμανία, την Πολωνία και την Ουκρανία, αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση στο Μινσκ, απόφαση η οποία ήταν αναμενόμενη.

    Η κατάσταση στις χώρες της Ευρώπης & των ΒαλκανίωνΣε δεκαοκτώ ανέρχονται οι ευρωπαϊκές χώρες, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μη, οι οποίες έχουν πληγεί από τη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.Από αυτές, επτά [συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος], είναι μέλη της Ευρωζώνης.Η Αυστρία, εισάγει το 60% του αερίου για εσωτερική χρήση από τη Ρωσία και δεν αναμένεται να υπάρξει τροφοδοσία των αυστριακών εταιρειών αερίου πριν από την επόμενη Δευτέρα. Η εταιρεία πετρελαίου και αερίου OMV έχει στραφεί στα αποθέματα της, την εσωτερική παραγωγή και άλλες εισαγωγές για να εγγυηθεί ότι η αγορά θα συνεχίσει να προμηθεύεται αέριο.Η Γερμανία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της BP, εισάγει το 42% του αερίου για εσωτερική χρήση από τη Ρωσία. Οι γερμανικές ενεργειακές εταιρίες E.ON AG και Wingas στηρίζονται τα αποθηκευμένα αποθέματα αερίου και στις προμήθειες από την εναλλακτική διαδρομή μέσω Πολωνίας. Οι μαζικές προμήθειες μέσω Ουκρανίας σταμάτησαν την Τρίτη και δεν έχει μπει στη χώρα καθόλου ρωσικό αέριο μέσω Τσεχίας. Οι εταιρείες έχουν προειδοποιήσει για ελλείψεις αερίου εάν η διαμάχη κρατήσει πολύ περισσότερο και διατηρηθούν οι θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.Προβληματισμένος από την κρίση και πιο αποφασιστικός εμφανίζεται ο υπεύθυνος της γερμανικής Επιτροπής Ενέργειας Στέφαν Κόλερ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, αυξάνοντας τις προμήθειες από άλλες χώρες, αλλά και τα ίδια αποθέματα.Σύμφωνα με τον κ. Κόλερ, πρέπει να μελετηθεί η εγκατάσταση ενός συστήματος εναλλακτικού αγωγού, που θα διοχετεύει το φυσικό αέριο της Κασπίας προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Ρωσία, ενώ θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην εισαγωγή αερίου από την κεντρική Ασία, αντί της Ρωσίας.Η Ιταλία, εισάγει το 28% του αερίου για εσωτερική χρήση από τη Ρωσία. Οι εισαγωγές μέσω του αγωγού TAG διακόπηκαν ουσιαστικά από τη 01:00 το πρωί της Τετάρτης με τις προμήθειες να έχουν μειωθεί κατά 90%. Η χώρα έχει ανοίξει τα αποθέματα της σε αέριο.Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Κλαούντιο Σκάτζολα, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του διαθέτει επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για δύο μήνες. Εξάλλου, το ποσοστό του ρωσικού αερίου που λαμβάνει η Ιταλία αντιπροσωπεύει μόνο το 27% του συνόλου των αναγκών της και ο κ. Σκάτζολα είχε ανακοινώσει ότι έχει ήδη λάβει μέτρα για μεγιστοποίηση των παραδόσεων από άλλες χώρες, όπως η Λιβύη, η Αλγερία, η Νορβηγία, η Μεγάλη Βρετανία και οι Κάτω Χώρες.Η Γαλλία, εισάγει το 24% του αερίου για εσωτερική χρήση από τη Ρωσία. Οι αποστολές φυσικού αερίου έχουν μειωθεί κατά περίπου 70% από τις 6 Ιανουαρίου. Την προμήθεια της γαλλικής αγοράς έχει εγγυηθεί η γαλλική ενεργειακή εταιρεία GDF Suez. Η Γαλλία δεν εξαρτάται από το αέριο, κατά τρόπο ανάλογο με τη Γερμανία καθώς το 80% του ηλεκτρισμού της παράγεται από πυρηνική ενέργεια.Η Σλοβενία, εισάγει το 64% του αερίου για εσωτερική χρήση από τη Ρωσία. Οι προμήθειες σταμάτησαν από τις 7 Ιανουαρίου, αλλά, προβλήματα στην παροχή στους καταναλωτές δεν έχουν δημιουργηθεί.Η Σλοβακία, το 16ο και νεώτερο μέλος της Ευρωζώνης, στην οποία εντάχθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2009, εισάγει το 100% του αερίου για εσωτερική χρήση από τη Ρωσία. Η κυβέρνηση έχει κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 7 Ιανουαρίου που σταμάτησαν οι ρωσικές προμήθειες και εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο είχε κλείσει για να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και να ενταχθεί στην Ε.Ε.. Η σλοβακική εταιρεία διάθεσης και διανομής αερίου, SPP έχει ανακοινώσει ότι μείωσε την προμήθεια σε περίπου 1000 εταιρείες σε όλη την χώρα.Στις 18 χώρες συμπεριλαμβάνονται πέντε χώρες μέλη της Ένωσης, αλλά, όχι της Ευρωζώνης.Η Ουγγαρία, εισάγει από τη Ρωσία το 60% του αερίου για εσωτερική χρήση, δηλαδή, περίπου 2,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, μέσω του αγωγού από την Αυστρία και έχει περιορίσει την κατανάλωση φυσικού αερίου από τις βιομηχανίες.Οι μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες στην Ουγγαρία εξακολουθούν να μη λαμβάνουν ρωσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας, ενώ προκειμένου να διασφαλίσει την κάλυψη των νοικοκυριών, η χώρα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ένα τρίτο των στρατηγικών της αποθεμάτων.Ο υπουργός Ενέργειας της Ουγγαρίας Κσάμπα Μολνάρ δήλωσε ότι η χώρα του αναμένεται να παραλάβει 4 εκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω της Αυστρίας.Η Δημοκρατία της Τσεχίας, εισάγει το 80% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η παροχή ρωσικού αερίου σταμάτησε στις 7 Ιανουαρίου και η χώρα έχει ανοίξει τα αποθέματα της και εισάγει αέριο μέσω ενός εναλλακτικού αγωγού.Η Βουλγαρία, εισάγει το 96% του αερίου για εσωτερική χρήση από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Αρχής Ενεργειακής Πληροφόρησης.Οι προμήθειες μέσω Ουκρανίας σταμάτησαν την Τρίτη, εξαναγκάζοντας δεκάδες επιχειρήσεις της Βουλγαρίας να διακόψουν την παραγωγή.Το διυλιστήριο της Neftochim στο Μπουργκάς, το οποίο ελέγχεται από τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία LUKOIL, σταμάτησε όλες τις εξαγωγές βαρέως καυσίμου καθώς η διακοπή στις προμήθειες ρωσικού αερίου, οδήγησε σε στροφή στο πετρέλαιο.Όλα τα μεγάλα εργοστάσια έχουν σταματήσει εξ ολοκλήρου την λειτουργία τους.Στα νοσοκομεία έχουν αναστείλει όλες τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, περιοριζόμενα μόνο στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, ενώ στο μαιευτήριο Τσεΐνοβο της Σόφιας για παράδειγμα, οι γυναίκες συγκεντρώθηκαν ανά δέκα σε κάθε δωμάτιο, προσπαθώντας να ζεσταθούν με ηλεκτρικά καλοριφέρ.Σε αρκετά σχολεία της Βουλγαρίας, δεν πραγματοποιήθηκαν μαθήματα. Εξήντα οκτώ σχολεία της χώρας παρέμειναν κλειστά λόγω ελλειπούς θέρμανσης.Τα παιδιά πήγαν στο σχολείο, μπήκαν στις τάξεις κι έκαναν κάποιες ώρες, φορώντας τα μπουφάν τους, αλλά στη συνέχεια, οι δάσκαλοι τους είπαν να πάνε στα σπίτια τους. Μάθημα έκαναν τα παιδιά σε όσα σχολειά είχαν ηλεκτρικές θερμάστρες.Η Ρουμανία, εισάγει το 28% του αερίου για εσωτερική χρήση από τη Ρωσία και η προμήθεια ρωσικού αερίου σταμάτησε νωρίς το πρωί της 7ης Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ανεπάρκεια στη ροή με χρήση των υπόγειων αποθεμάτων και με αύξηση της παραγωγής από την Romgaz και την Petrom καθώς η χώρα είναι πολύ λιγότερο εξαρτημένη από τη Ρωσία σε σχέση με τις άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες και παράγει η ίδια το 65% της κατανάλωσης.Η Πολωνία, εισάγει το 47% του αερίου για εσωτερική χρήση από τη Ρωσία μέσω της Λευκορωσίας. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει εγκρίνει την περικοπή των προμηθειών στους βιομηχανικούς πελάτες αλλά η εταιρεία διανομής αερίου PGNiG δήλωσε ότι η χώρα λαμβάνει το 84% του αερίου για το οποίο έχει υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία παρά τη διακοπή της προμήθειας.Δύο επόμενες χώρες είναι συνδεδεμένες και επιδιώκουν την ένταξη τους στην Ε.Ε..Η Κροατία, εισάγει το 37% του αερίου για εσωτερική χρήση από τη Ρωσία και η κυβέρνηση κήρυξε την χώρα «σε κρίση» αργά το βράδυ της 6ης Ιανουαρίου που σταμάτησε η παροχή αναγκάζοντας τις εταιρείες διανομής να κάνουν περικοπές των ροών αερίου στη βιομηχανία και να δώσουν προτεραιότητα σε κατοικίες, σχολεία και νοσοκομεία.Η Κροατία καταναλώνει 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τη μέρα κατά τους χειμερινούς μήνες από τα οποία παράγει η ίδια τα 4,8 εκατομμύρια και εισάγει τα υπόλοιπα από τη Ρωσία.Η Τουρκία, εισάγει το 67% του αερίου για εσωτερική χρήση από τη Ρωσία. Η παραγωγή σε τρεις τουρκικές μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας σταμάτησε ενώ η παροχή ρωσικού αερίου μέσω ενός δυτικού αγωγού που περνάει από την Ουκρανία είχε διακοπεί την Τρίτη.Η χώρα έχει αυξήσει τις προμήθειες της εξαντλώντας το σύνολο των 45 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων της δυναμικότητας του αγωγού Blue Stream της Gazprom, ο οποίος περνά από την Μαύρη Θάλασσα.Οι άλλες τέσσερις χώρες που θίγονται βρίσκονται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.Η Βοσνία, εισάγει από τη Ρωσία το σύνολο των αναγκών της εσωτερικής κατανάλωσης, περίπου 350 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο και δεν έχει καθόλου αποθέματα. Η κατανάλωση τις δύο τελευταίες ημέρες ανέβηκε στο 1,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών. Η παροχή ρωσικού αερίου σταμάτησε στις 6 Ιανουαρίου.Η Σερβία, εισάγει το 87% του αερίου για εσωτερική χρήση από τη Ρωσία σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Αρχής

    Στην Ουκρανία Kievenergo, η μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρισμού και θέρμανσης της ουκρανικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε ότι προκειμένου να καλύψει την έλλειψη φυσικού αερίου, άρχισε ήδη να χρησιμοποιεί τα αποθέματα πετρελαίου που διαθέτει για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.Οι κατοικίες στις πόλεις της Ουκρανίας θερμαίνονται μέσω κεντρικού δικτύου που προωθεί ζεστό νερό στις σωληνώσεις τους και ήδη οι πολίτες έχουν αναφέρει σημαντική μείωση της θερμοκρασίας στα διαμερίσματά τους, σε μία στιγμή όπου η θερμοκρασία στο Κίεβο την Τετάρτη είχε πέσει κάτω από τους μείον 20 βαθμούς Κελσίου.

    Δηλώσεις ΑλμούνιαΗ Ρωσία δεν θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό όπλο, δήλωσε στη Σλοβακία ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Γιοακίν Αλμούνια."Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διπλωματικά μέσα και να λάβουμε πολιτικά μέτρα για να μην μπορούν οι ρώσοι εταίροι μας να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως όπλο για να απειλούν άλλους", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Μπρατισλάβα."Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κυρώσεις ή άλλα μέτρα του ίδιου τύπου", δήλωσε χωρίς να διευκρινίσει ποιόν τύπο μέτρων σκέπτεται."Εμείς οι Ευρωπαίοι γνωρίζουμε ότι οι οικονομίες μας εξαρτώνται κατά πολύ από το ρωσικό φυσικό αέριο, όμως και οι Ρώσοι γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι οι παραγωγοί του ρωσικού φυσικού αερίου εξαρτώνται και εκείνοι πολύ από την ευρωπαϊκή ζήτηση", πρόσθεσε."Οι ρώσοι εταίροι μας θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν πρόκειται να παραμείνουμε απαθείς", τόνισε.Πάντως, ο ευρωπαίος επίτροπος αρνήθηκε να διορίσει έναν υπεύθυνο για την διένεξη για το φυσικό αέριο ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο."Στο παρελθόν μάθαμε ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει μερικές φορές το φυσικό αέριο ως πολιτικό όπλο, δεν μπορώ να το αποκλείσω αυτό, όμως δεν μπορώ να αποκλείσω επίσης και το ότι η Ουκρανία φέρει ευθύνη", στην τρέχουσα κατάσταση, σημείωσε ο κ. Αλμούνια.

    Εκτιμήσεις ειδικώνΑποφασισμένη να εκμεταλλευθεί πλήρως τη γεωγραφική «θέση-κλειδί» που έχει στη διένεξή της με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, είναι η Ουκρανία, εκτιμούν αναλυτές, καθώς η Μόσχα δεν μπορεί να αγνοήσει τη θέση αυτής της χώρας από την οποία διέρχονται σημαντικοί ενεργειακοί δίαυλοι από την Ανατολή προς τη Δύση."Στην πράξη, η Ουκρανία και οι Ουκρανοί ειδικοί θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται σε μία τέτοια θέση που μπορεί να υπαγορεύσει τους όρους της στη Gazprom", δηλώνει ο Βλαντιμίρ Κορνίλοφ, διευθυντής του ουκρανικού γραφείου του ινστιτούτου CIS το οποίο έχει έδρα τη Μόσχα.

    "Η Ουκρανία αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η Ρωσία δεν έχει, προς το παρόν, εναλλακτικές καθώς και το ότι το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων φυσικού αερίου με το οποίο η Gazprom τροφοδοτεί την Ευρώπη διέρχεται από τα εδάφη της", πρόσθεσε.

    Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991, μέχρι τώρα, η Ουκρανία είναι η οδός διέλευσης του 80% των εξαγωγών φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη.Κατηγορώντας το Κίεβο ότι δεν αποπλήρωσε εμπρόθεσμα τα χρέη του και ότι "κλέβει" ποσότητες φυσικού αερίου που διέρχονται από τη χώρα με προορισμό την ευρωπαϊκή αγορά, η Gazprom έχει καταστήσει σαφές ότι πρόκειται να δημιουργήσει νέες οδούς διέλευσης.Ωστόσο, οι δύο υποθαλάσσιοι αγωγοί [ο Nord Stream στη Βαλτική και ο South Stream στον Εύξεινο Πόντο], οι οποίοι προορίζονται για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη τροφοδοσία της Ευρώπης, δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί.

    Η Ουκρανία έχει σύνορα με τρεις χώρες-μέλη της Ε.Ε. οι οποίες εξαρτώνται από εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία: τη Ρουμανία, της οποίας η συνολική ετήσια κατανάλωσή της σε φυσικό αέριο καλύπτεται σε ποσοστό 31% από εισαγωγές από τη Ρωσία, την Ουγγαρία της οποίας η κατανάλωση καλύπτεται σε ποσοστό 65% και τη Σλοβακία της οποίας ο βαθμός εξάρτησης αγγίζει το 100%.

    Ωστόσο, είναι οι τεράστιες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις που κληρονόμησε η Ουκρανία από τη σοβιετική περίοδο που καθιστούν τη χώρα αυτή "αναντικατάστατη" εκτιμά Μιχαήλ Γκόντσαρ, διευθυντής των ενεργειακών προγραμμάτων του κέντρου έρευνας Nomos που έχει έδρα τη Σεβαστούπολη.

    Πρόκειται για "φαντασίωση της Gazprom" να πιστεύει κανείς ότι οι σχεδιαζόμενοι αγωγοί Nord Stream και South Stream συνιστούν εναλλακτική λύση στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, με χωρητικότητα 32 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, τονίζει ο Μιχαήλ Γκόντσαρ. "Αυτό δεν σημαίνει απλά και μόνον εκμετάλλευση μιας γεωπολιτικής θέσης, είναι μια πραγματικότητα", καταλήγει.

    Παράλληλα, η παγκόσμια οικονομική κρίση και η πτώση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με τις οποίες συνδέονται οι τιμές του φυσικού αερίου, επιτρέπουν στο Κίεβο να έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, στην προσπάθειά του να αποσπάσει από τη Gazprom την καλύτερη δυνατή τιμή. "Η Ουκρανία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Έχει αποθέματα και οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν πτώση", εκτιμά ο διευθυντής του ινστιτούτου Global Strategies Βαντίμ Καρασιώφ. Ηδη, "η Ουκρανία έχει κερδίσει. Όλες οι προσπάθειες της Ρωσίας να την τιμωρήσει δεν κατέληξαν πουθενά", πρόσθεσε.

    ΔΕΗ για την ανεπάρκεια παροχής φυσικού αερίου στον ΑΗΣ ΚομοτηνήςΜε αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΗ Α.Ε. δεν ζημιώνεται, αλλά, αντιθέτως, επωφελείται από την ανεπάρκεια παροχής φυσικού αερίου στον ΑΗΣ Κομοτηνής, διότι, «χρησιμοποιεί το φθηνότερο, σήμερα πετρέλαιο», από την Επιχείρηση, σε ανακοίνωσή της, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:«Από τις 6.1.2009, λόγω της χαμηλής πίεσης (ανεπάρκεια) του φυσικού αερίου στον ΑΗΣ Κομοτηνής, ο Σταθμός χρησιμοποιεί ως καύσιμο ντήζελ με επιβάρυνση, που οφείλεται στη σχετική διαφορά του κόστους των δύο καυσίμων, ύψους 35 - 40 β¬/MWh. Υπογραμμίζεται ότι, το ντήζελ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του φυσικού αερίου στον ΑΗΣ Κομοτηνής, κοστίζει πολύ περισσότερο από το μαζούτ, το οποίο χρησιμοποιείται σε άλλου τύπου, πετρελαϊκές, Μονάδες».

    Απάντηση ΔΕΠΑ στην επιστολή του Σ.Β.Β.Ε.Μόνο σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις [π.χ.: διυλιστήρια], αφορά η αναφορά του προέδρου της ΔΕΠΑ στο ενδεχόμενο υποκατάστασης του φυσικού αερίου με πετρέλαιο, εάν υπάρξει έλλειψη του πρώτου, όπως διευκρίνισε η διοίκηση της εταιρίας, απαντώντας σε σχετική επιστολή του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος [ΣΒΒΕ], Γεώργιου Μυλωνά.

    "Είναι σαφές, από τις δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του υπουργείου Ανάπτυξης, όσο και της ΔΕΠΑ, ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής τροφοδοσίας των καταναλωτών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανικών καταναλωτών", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της εταιρίας, όπου διευκρινίζεται ότι η ενδεχόμενη υποκατάσταση αφορά μόνο μεγάλες μονάδες, που έχουν τη δυνατότητα να "περάσουν" ομαλά από το ένα καύσιμο στο άλλο, σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες συμβάσεις πώλησης φυσικού αερίου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΔΕΠΑ λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης τροφοδοσίας της Ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι, στην επιστολή του, ο κ. Μυλωνάς υπογράμμιζε ότι αν οι βιομηχανίες χρειαστεί να αλλάξουν καύσιμο, τότε πολλές θα οδηγηθούν στο λουκέτο, καθώς για την απαιτούμενη προσαρμογή των μηχανημάτων τους μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δύο εβδομάδες.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ / ΝΕΤ-105,8 / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / Γαλλικό πρακτορείο / Tanjug

    Είδηση: 17505

    [05] Γ. Παπανδρέου: Εκλογές, η μόνη διέξοδος

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εφ' όλης της ύλης για τις πολιτικές της και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου, από τις Σέρρες απ' όπου ξεκίνησε περιοδείες στην περιφέρεια. Με αναφορές στην ειρήνη ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Πέμπτης στις Σέρρες, καταδικάζοντας "με τον πιο απερίφραστο τρόπο κάθε πράξη βίας από όπου και αν προέρχεται" και τους "πολύνεκρους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις επιχειρήσεις στη Γάζα", ζητώντας από όλους την "άμεση κατάπαυση του πυρός και των εχθροπραξιών" και εκφράζοντας την ελπίδα "να ευωδοθούν οι προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας". Μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες, επισημαίνοντας ότι ο ανασχηματισμός δεν πρόκειται να αλλάξει την αρνητική εικόνα της κυβέρνησης, αφού το θέμα -όπως είπε- δεν είναι τα πρόσωπα αλλά η πολιτική. Αναφερόμενος στα αγροτικά θέματα είπε ότι η ύπαιθρος εμφανίζει έντονα σημάδια εγκατάλειψης και παρουσίασε τους τέσσερεις βασικούς άξονες της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στον αγροτικό τομέα και ανέλαβε δέκα δεσμεύσεις για μια συμφωνία εμπιστοσύνης της πολιτείας με τον αγροτικό κόσμο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή. Καταδικάζουμε τους Ισραηλινούς πολύνεκρους βομβαρδισμούς και τις επιχειρήσεις στην Γάζα, είπε. Αποτελούν ενέργειες απαράδεκτης βίας εις βάρος αμάχων και του Παλαιστινιακού λαού. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μας στον παλαιστινιακό λαό και τους αγώνες τους.Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην "ιδιαίτερα αυξημένη προκλητική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο" την οποία κατήγγειλε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε την καταλληλότερη απάντηση με την παρουσία του στο Αγαθονήσι.

    "Εμείς απαντάμε στην Τουρκία και σε όποιον άλλον ενδιαφερόμενο πολύ απλά και ευθέως ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δεν θα το επιτρέψουμε", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, απαιτώντας από την Τουρκία να σταματήσει τα επικίνδυνα παιγνίδια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε παράλληλα ότι απαιτείται μία εξωτερική πολιτική που θα διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα της χώρας, θα δίνει το απαραίτητο κύρος και βάρος στην Ελλάδα και δεν θα επιτρέπει στην Τουρκία ή σε οποιονδήποτε άλλο την αποθράσυνση, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έδειξαν το σωστό δρόμο στο παρελθόν και προσθέτοντας ότι "θα το αποδείξουμε ξανά στον ελληνικό λαό και μάλιστα πολύ σύντομα".

    Αναφερόμενος ο κ. Παπανδρέου στο θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης είπε ότι πολιτική δεν είναι ασχολείσαι επί τρεις μήνες με έναν ανασχηματισμό και τόνισε ότι ανασχηματισμός χωρίς σοβαρό σχέδιο για τον τόπο και σχέδιο πορείας για τη χώρα είναι "σαν να αλλάζεις κωπηλάτες αλλά να συμβουλεύεσαι την ίδια χαλασμένη πυξίδα". "Και αυτό χρειάζεται αλλαγή πορείας σταθερό και σίγουρο σχέδιο - πυξίδα και σίγουρο τιμόνι" τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ένα βασικό στοιχείο που ενώνει τους αγρότες με οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα επαγγελματική κοινωνική και ηλικιακή είναι "το πολύ ύπουλο και επικίνδυνο συναίσθημα της ανασφάλειας, η οποία καθηλώνει έναν ολόκληρο λαό, ο οποίος χάνει έτσι τα οράματά του, την ελπίδα του και την προοπτική του". "Μπορούμε πολύ καλύτερα. Σκεφθείτε τη σιγουριά και ασφάλεια που αισθανόταν ο Έλληνας στην Αθήνα του 2004 και συγκρίνεται εκείνη την εικόνα με αυτή που ζήσαμε και ζούμε τις μέρες αυτές" είπε ο κ. Παπανδρέου, θέτοντας το ερώτημα "τί να πει κανείς στη μάνα του 20χρονου Διαμαντή και τί να πει κανείς στη μάνα του 15χρονου Αλέξανδρου".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιούργησε ένα χάσμα μεταξύ σωμάτων Ασφαλείας και λαού και ότι βασίστηκε στη στρατηγική της έντασης και του κοινωνικού διχασμού. Και τόνισε ότι αν στη σκέψη της συντήρησης είναι να αποσυρθεί ο ελληνικός λαός αυτό δεν θα γίνει. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα καθώς τη λύση τη δίνουν οι κάλπες και ο λαός και τόνισε ότι το πρώτο που καλείται να εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, της σιγουριάς και της ελπίδας. Ακόμα πρόσθεσε ότι ο ίδιος και το κόμμα του έχουν το θάρρος και την βούληση να συγκρουσθούν με συμφέρονται που νέμονται την περιουσία του λαού και με αντιλήψεις και πρακτικές αλαζονείας και αυθαιρεσίας.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα των αγροτών, ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη της αγροτιάς και στο εσωτερικό και εξωτερικό και είπε ότι οι βασικοί άξονες της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στον αγροτικό τομέα είναι οι: Αποτελεσματική προστασία του αγροτικού εισοδήματος και συνέχιση των κοινοτικών ενισχύσεων και μετά το 2013, εκσυγχρονισμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και προγράμματα για νέους αγρότες με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, κίνητρα για νέες συλλογικές δομές, έλεγχο της αγοράς και χτύπημα των καρτέλ και επένδυση στον άνθρωπο.Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε επίσης μία σειρά από οχτώ μέτρα τα οποία, όπως είπε, συνιστούν μία συμφωνία εμπιστοσύνης της πολιτείας με τον αγροτικό κόσμο και περιλαμβάνουν από την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για την βελτίωση των υποδομών ως την ανάπτυξη ενός σύγχρονου δικτύου κοινωνικής προστασίας για τους αγρότες.

    Η κύρια συνισταμένη αυτών των οχτώ μέτρων απευθύνεται κυρίως στους νέους αγρότες, έτσι, ώστε, αυτοί να επιλέγουν πλέον με ασφάλεια το επάγγελμα του αγρότη.

    Πέραν αυτών των οχτώ μακροπρόθεσμων μέτρων ο κ. Παπανδρέου πρότεινε και την λήψη δέκα άμεσων μέτρων οικονομικής ανακούφισης των αγροτών, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται η διοχέτευση ενός δισ. ευρώ από τα 28 που δίνονται στις τράπεζες στον αγροτικό τομέα, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών και το πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων για δύο χρόνια. Επίσης, προτείνεται η αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων για τους παραγωγούς και η κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και η επαναφορά του καθεστώτος του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν είναι η ώρα για τυφλές πολιτικές και κοινωνικές πολώσεις, πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να ενώσει τις κοινωνικές δυνάμεις γύρω από τις λύσεις που προτείνει, επισήμανε ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης έχει τελειώσει και ότι κάθε μέρα που μένει στην εξουσία δημιουργεί πρόσθετο κόστος για τη χώρα και την βυθίζει ακόμα πιο βαθειά στην κρίση, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ αύριο ως κυβέρνηση θα χτίσει μαζί με τους πολίτες "την Ελλάδα που θέλουμε και που μας αξίζει".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17504


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 8 January 2009 - 21:52:50 UTC