Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εισβολή στη Γάζα
  • [02] Δεν πάει στο ΔΝΤ η Ελλάδα
  • [03] Με το βλέμμα στον ανασχηματισμό

    [01] Εισβολή στη Γάζα

    Και χερσαίες επιχειρήσεις εντός της Λωρίδας της Γάζας πραγματοποιούν πλέον τα ισραηλινά στρατεύματα, με την υποστήριξη μαχητικών ελικοπτέρων, και αφού συνεχίζονται για όγδοη ημέρα οι αεροπορικές επιδρομές. Αυτή την ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται σφοδρές συγκρούσεις στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Τζαμπαλίγια και της Μπέιτ Λάχια μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων -τα οποία υποστηρίζονται από ελικόπτερα Απάτσι- και της Χαμάς. Ήδη ένα παιδί σκοτώθηκε και άλλα 11 τραυματίστηκαν από οβίδα ισραηλινού άρματος μάχης στην πόλη της Γάζας, τα πρώτα θύματα της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης. Οι πρώτες κινήσεις των στρατευμάτων του Τελ-Αβίβ άρχισαν λίγο μετά τις 18:00 του Σαββάτου, ενώ όλο το απόγευμα το πυροβολικό προετοίμαζε την εισβολή, ανοίγοντας πυρ εναντίον στόχων της Χαμάς. Η οργάνωση, που έχασε σήμερα άλλο ένα ηγετικό της στέλεχος από τους βομβαρδισμούς, απειλούσε ότι σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης, θα απαγάγει Ισραηλινούς στρατιώτες. Στο μεταξύ, σε μία από τις αδιάκοπτες αεροπορικές επιθέσεις που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εδώ και οκτώ ημέρες, έχασαν τη ζωή τους 16 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, και να τραυματιστούν τουλάχιστον 50, όταν βομβαρδίστηκε τέμενος, στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια, την ώρα της προσευχής. Συνολικά, οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές ξεπέρασαν ήδη τους 450 και οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 2.500.

    Με τη συμμετοχή ισχυρών δυνάμεων

    Στόχος της χερσαίας επιχείρησης είναι η κατάληψη περιοχών από όπου εκτοξεύονται πύραυλοι της Χαμάς, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος.

    Σημαντικός αριθμός ισραηλινών δυνάμεων -συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, πυροβολικού και πεζικού με την υποστήριξη της αεροπορίας, του ναυτικού και της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας- συμμετέχει στη δεύτερη φάση της επιχείρησης "συμπαγές μολύβι" εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ξεκίνησε με την εισβολή των χερσαίων δυνάμεων στο παλαιστινιακό έδαφος, ανακοινώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

    Εξάλλου, δεκάδες χιλιάδες έφεδροι κλήθηκαν να πάρουν μέρος στην χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, η επιχείρηση θα διαρκέσει πολλές ημέρες. "Δεν πρόκειται για σχολική βόλτα. Μιλάμε για πολλές ημέρες" είπε χαρακτηριστικά ο ταξίαρχος Αβι Μπεναγιάχου, μιλώντας στο ισραηλινό Κανάλι Δύο.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο, προειδοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την λιβανική Χεζμπολάχ. "Ελπίζουμε πως το βόρειο μέτωπο θα παραμείνει ήρεμο, όμως είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση στο βόρειο μέτωπο", πρόσθεσε ο Μπαράκ. "Πολεμάμε στην Γάζα, αλλά παραμένουμε σε επιφυλακή για την ευαίσθητη κατάσταση στα βόρεια σύνορά μας", επισήμανε.

    Το Ισραήλ θα πληρώσει "βαρύ τίμημα" ως αντίποινα για την χερσαία επίθεσή του στην Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε με ανακοίνωσή του το ένοπλο σκέλος της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ. "Ο εχθρός θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την επιχείρησή του στη Γάζα" επισημαίνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς, το Αλ Ακσα TV.

    Ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς ανακοίνωσε από την πλευρά του πως μαχητές της οργάνωσης σκότωσαν Ισραηλινούς στρατιώτες στην ανατολική Γάζα. Ο Μοχάμαντ Ναζάλ, που έχει έδρα την Δαμασκό, ανακοίνωσε τους θανάτους αυτούς στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των στρατιωτών.

    Η Χαμάς απείλησε να απαγάγει Ισραηλινούς στρατιώτες σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης, με μήνυμα του που μεταδόθηκε σήμερα από τον ραδιοσταθμό του κινήματος, ενώ ο εξόριστος ηγέτης της οργάνωσης Χάλεντ Μεσάαλ δήλωσε ότι περιμένει "μαύρη μοίρα" τον ισραηλινό στρατό εάν "ανοήτως" ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις.

    Καταδικάζει τις επιθέσεις ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης

    Οι επικεφαλής της διπλωματίας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης καταδίκασαν "τις ανελέητες επιθέσεις" του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ενεργήσει ώστε να σταματήσει η βία.

    Τα 57 μέλη του Οργανισμού προτείνουν να σταλεί στη Γάζα αντιπροσωπεία διεθνών παρατηρητών "για να μην υπάρξει κλιμάκωση και για να διατηρηθεί η σταθερότητα". Επίσης, καλούν τους Παλαιστίνιους, διχασμένους ανάμεσα στην Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή να αρχίσουν διάλογο συμφιλίωσης.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επέμβαση

    Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο

    Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για την αιματοχυσία

    Είδηση: 17362

    [02] Δεν πάει στο ΔΝΤ η Ελλάδα

    Ειδήσεις

    Με προσήλωση στους στόχους που έχει θέσει, το οικονομικό επιτελείο προχωρεί στους σχεδιασμούς για το 2009. Κεντρικές επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι η μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους και η διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης σε υψηλά επίπεδα. Κατηγορηματική είναι η διαβεβαίωση του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση περί οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, βάζοντας τέλος στις φήμες που αναπτύχθηκαν από ορισμένους πολιτικούς κύκλους περί προσφυγής της χώρας μας στο διεθνή Οργανισμό.

    Δεν τίθεται θέμα προσφυγής της χώρα μας στο ΔΝΤ διαβεβαιώνει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν με συνέντευξη του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα".Η προσφυγή ενός κράτους στο ΔΝΤ προϋποθέτει τη λήψη σκληρών μέτρων, όπως περικοπές αποδοχών και μηδενικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για τη χώρα που θα υπαχθεί. Όλα αυτά όμως δεν αφορούν στην Ελλάδα. Κατηγορηματικά λέω ότι στο ΔΝΤ δεν υπάρχει καμία συζήτηση περί οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα σας".

    Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, επικαλούμενος κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε δηλώσει ότι η χώρα μας θα χρειαστεί να προσφύγει στον διεθνή οργανισμό.

    Η αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών αύξησε το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το 2009 θα κληθούμε να πληρώσουμε 12 δισ. ευρώ, την ώρα που το σύνολο των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 8,8 δισ. ευρώ.

    "Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι δύσκολη μεν αλλά διαχειρίσιμη. Δραματοποιείται με ανεύθυνο τρόπο από την αντιπολιτευση. Τα υπαρκτά προβλήματα διογκώνονται τεχνητά και η εικόνα της κατάρρευσης δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα" επισημαίνει ο υπουργός Οικονομίας με συνέντευξη του στον "Κόσμο του Επενδυτή".

    Το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται στη:

    μείωση του ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ από 2,5% φέτος και

    του δημόσιου χρέους στο 91,4% του ΑΕΠ από 93,1% το 2008 και

    στη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης σε υψηλά επίπεδα, στο 2,7% από 3,2% φέτος.β’

    Υπέρ της διατήρησης δημοσιονομικής πειθαρχίας τάσσεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, με άρθρο του στην "Καθημερινή της Κυριακής" καθώς, όπως επισημαίνει, σε χώρες όπως η Ελλάδα με υψηλό δημόσιο χρέος και έλλειμμα, τυχόν χαλάρωση της δημοσιονομικής σύνεσης θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

    "Μία τέτοια χαλάρωση θα εξασθένιζε περαιτέρω τη δημοσιονομική αξιοπιστία , θα διόγκωνε το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και τα προβλήματα του ισοζυγίου πληρωμών και θα απομάκρυνε την προοπτική αποκατάστασης της δημοσιονομικής και της εξωτερικής ισορροπίας" σημειώνει ο ίδιος.

    Ανήσυχοι οι Έλληνες

    Την ανησυχία των Ελλήνων για τα αποτελέσματα της κρίσης στην ελληνική οικονομία καταδεικνύει έρευνα της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής.Σχεδόν ένας στους δύο πολίτες θεωρούν ότι η σημερινή κριση στη χώρα μας έχει περισσότερο εθνικό χαρακτήρα και οφείλεται στην πολιτική και στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

    Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν ουσιαστικές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, με 6 στους 10 να πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι φθαρμένο και ανίκανο να ανταπεξέλθει στη δύσκολή περίοδο που έρχεται.

    Κρίσιμες ημερομηνίες για την οικονομική πολιτική αποτελούν:

    η 19η Ιανουαρίου, όταν η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις νέες αναθεωρημένες προβλέψεις της για τις οικονομίες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα είναι χειρότερες από εκείνες του Νοεμβρίου και

    η 15η Ιανουαρίου, οπότε αναμένεται να κατατεθεί το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της Ελλάδος στις Βρυξέλλες.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 17360

    [03] Με το βλέμμα στον ανασχηματισμό

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων και για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, που τοποθετείται χρονικά μετά τα μέσα Ιανουαρίου. Τα υπέρ και τα κατά ενός σαρωτικού ή όχι ανασχηματισμού, ζυγίζει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος κρατά "κλειστά τα χαρτιά του". Την πόρτα σε συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κλείνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος καλεί το ΠΑΣΟΚ να μετακινηθεί από τις θέσεις του, επισημαίνοντας ότι όλα τα δεινά της χώρας -όπως λέει- δεν ξεκίνησαν το 2004, όταν το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην αντιπολίτευση.

    Στο συρτάρι του Κώστα Καραμανλή βρίσκεται καλά κρυμμένη η απάντηση στα σενάρια για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

    "Ο ανασχηματισμός είναι καθαρά πρωθυπουργικό προνόμιο. Είναι δύσκολο για ένα κυβερνητικό μέλος να παροτρύνει ή να συμβουλέψει τον πρωθυπουργό" είπε στη ΝΕΤ 105.8 ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης.

    "Υπάρχουν βαρίδια στο πολιτικό σύστημα και στο κυβερνών κόμμα σε επίπεδο προσώπων και νοοτροπίας. Δεν είναι τιμάριο κανενός η Βουλή" δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή στη ΝΕΤ 105.8.

    Από την πλευρά της, η Μαριέττα Γιαννάκου με συνέντευξή της στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής" προτείνει εξωκομματικές προσωπικότητες για τη στήριξη του κυβερνητικού έργου: "Ο μόνος τρόπος για να επανέλθει η σχέση αξιοπιστίας λαού και κυβέρνησης είναι να γίνουν ριζικές αλλαγές σε πρόσωπα και στο διοικητικό σύστημα διακυβέρνησης με οριζόντιες λειτουργίες άσκησης πολιτικής".

    "Ο πρωθυπουργός θα καθορίσει τα χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού. Έχω την αίσθηση ότι επιχειρεί και θέλει βαθιές τομές και αλλαγές" είπε στη ΝΕΤ 105.8 η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα "Εφ' όσον βλέπουν οι άνθρωποι, ότι δεν βγαίνει με φυσιολογικό τοκετό ο ανασχηματισμός, γιατί δεν προχωράνε σε καισαρική. Είναι που είναι επιβαρυμένος με κληρονομικές παθήσεις, εάν βγει και με άπνοιες, τότε θα κλαίμε την μοίρα μας" δηλώνει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Κόντρα 15 σημείων

    Σε αντικείμενο πολιτικής κόντρας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, εξελίσσεται η πρόταση 15 σημείων που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Κουμουνδούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας στην "Ελευθεροτυπία του Σαββάτου" ζητά να φύγει γρήγορα η σημερινή κυβέρνηση ενώ αποδίδει σκληρές ευθύνες στη διακυβέρνηση Σημίτη και καλεί το ΠΑΣΟΚ να μετακινηθεί, όπως λέει, από τις ίδιες συνταγές και να τοποθετηθεί στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Αν παρακολουθεί κανείς μόνο τη Νέα Δημοκρατία, αγνοεί πλήρως ότι πιο πριν το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε τη χώρα σχεδόν είκοσι χρόνια και θεωρεί ότι όλα τα δείπνα ξεκίνησαν το 2004 όταν αυτό βρέθηκε στην αντιπολίτευση" σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

    Ατζέντα προγραμματικής απόκλισης και όχι σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζει τα 15 σημεία ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία": "Ο ΣΥΡΙΖΑ με 34 χρόνια καθυστέρηση υποδύεται το ΠΑΣΟΚ του΄70, χωρίς να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ελληνική κοινωνία. Όμως λευτεριά από τη μεταπολίτευση δεν σημαίνει σκλαβιά σε ένα νέο κακέκτυπό της".

    Στη συνέντευξή του, ο πρόεδρος του Συνασπισμού θεωρεί πως την κοινωνική κρίση δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ούτε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ούτε, όπως λέει, κάποιος μεγάλος συνασπισμός.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 17363


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 3 January 2009 - 21:52:12 UTC