Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία
  • [02] Απερίφραστη καταδίκη της βίας στη Γάζα
  • [03] Δύσκολο το 2009 για τα χρηματιστήρια
  • [04] Έφυγε η Φρίντα Μπιούμπι
  • [05] Σε ελληνικά χέρια η προεδρία του ΟΑΣΕ
  • [06] Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο κατά των ισραηλινών επιθέσεων
  • [07] Σρι Λάνκα: Υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης η έδρα των ανταρτών
  • [08] Απετράπη πειρατεία σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο
  • [09] Τέλος στις ιατρικές επισκέψεις επί πιστώσει
  • [10] Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα

    [01] Συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία

    Πολιτική

    Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως με θέμα την Παιδεία ζήτησε, με επιστολή του, από τον πρόεδρο της Βουλής, Δ. Σιούφα, ο Πρωθυπουργός. Στην επιστολή του, ο Κώστας Καραμανλής επισημαίνει ότι "το θέμα της Παιδείας σε όλες του τις εκφάνσεις και όλες τις βαθμίδες, ιδίως δε σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποτελεί μείζον ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητηθεί κατά προτεραιότητα στην Εθνική αντιπροσωπεία, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να λάβουν θέση. Και αυτό γιατί το μέλλον και η πορεία της Παιδείας προϋποθέτουν όσο το δυνατόν κοινές θέσεις, αφού συνιστούν διαχρονικό ζήτημα και δεν αφορούν μόνο τις αποφάσεις της εκάστοτε Κυβέρνησης". Για το λόγο αυτό "ζητώ τη διεξαγωγή συζήτησης προ Ημερησίας Διατάξεως σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής" σημειώνει ο Πρωθυπουργός.

    Ο ΛΑΟΣ ανακοίνωσε ότι θα μετάσχει με τις προτάσεις του στη συζήτηση, διερωτάται, ωστόσο, πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να θέλει διάλογο για ένα θέμα το οποίο επί χρόνια είναι δυσεπίλυτο λόγω της ατολμίας της.

    Είδηση: 17319

    [02] Απερίφραστη καταδίκη της βίας στη Γάζα

    Πολιτική

    Να σταματήσει το μακελειό στη Γάζα ζητά σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε ουσιαστική τη συμβολή της χώρας μας με τη θέση των τριών σημείων: κατάπαυση του πυρός, ανθρωπιστικοί διάδρομοι και συνέχιση των προσπαθειών και των διαβουλεύσεων για την ειρήνευση. Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105.8 χαρακτήρισε το Παλαιστινιακό πολυσύνθετη υπόθεση με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και σημειώνοντας ότι αυτό που προέχει είναι να σταματήσει η βία. Την ίδια ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν κριτική και καλούν την κυβέρνηση να λάβει περισσότερες πρωτοβουλίες. Το Σάββατο διοργανώνεται από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και άλλες οργανώσεις συγκέντρωση στις 15:00 στα Προπύλαια και εν συνεχεία σε πορεία προς τη Βουλή και την ισραηλινή Πρεσβεία.

    Να σταματήσει η αιματοχυσία

    Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την ΕΕ συνομιλητή με αυξημένη αξιοπιστία και αποδοχή στη Μέση Ανατολή.

    Σημείωσε τη βεβαιότητα πως η Τσεχία που ανέλαβε από χθες την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινηθεί δραστήρια, καθώς έχει στη διάθεση της μια δεδομένη δυναμική που είχε διαμορφώσει η γαλλική προεδρία τις τελευταίες μέρες της δικής της προεδρίας με την ομόφωνη απόφαση των 27. Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος προετοιμάζεται επίσκεψη τις προσέχεις ήμερες σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών της Τρόικας με τη συμμετοχή και του κ. Σολάνα. Αναφερόμενος στο ρόλο του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ο οποίος ξεκινά τη Δευτέρα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, τόνισε πως εξελίσσεται σ' έναν πολύ δυναμικό, διεθνούς εμβέλειας, διαπραγματευτή και διπλωμάτη.

    Παράλληλα ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε την ελπίδα ότι τα συντονισμένα μηνύματα που στέλνει η Διεθνής Κοινότητα θα πείσουν τους ηγέτες να καταλήξουν σε μια θετικότερη στάση.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Ελλάδας είπε πως αυτό το οποίο πρέπει να δουλέψουμε είναι η διαδικασία ειρήνευσης στην περιοχή: "Αυτή τη στιγμή όλα μετρώνται με κριτήριο του πόσο γρήγορα μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, να σταματήσει η απώλεια ανθρώπινων ζωών. Η διάχυση των εντόνων συναισθημάτων και της αντίδρασης μπορεί να οδηγήσει σε μια ριζοσπαστικοποίηση όλων των μερών, σε ακραίες και σκληρές θέσεις. Η Ελλάδα είναι ένας συνομιλητής αποδεκτός και από τις δυο μεριές του προβλήματος, έχει μια δύναμη ευαισθησίας. Αυτό είναι στοιχείο μιας ιδιότυπης αλλά υπολογίσιμης ισχύος", τόνισε.

    Θέσεις των κομμάτων

    Δεν υπάρχουν παράγοντες στη διεθνή κοινότητα που θα μπορέσουν να επιλύσουν το μεσανατολικό, αλλά και ούτε αξιόπιστος συνομιλητής από την παλαιστινιακή πλευρά δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο Πάνος Μπεγλίτης.

    Το ΚΚΕ κάλεσε τον ελληνικό λαό να καταδικάσει τη θέση της κυβέρνησης, που μαζί με την ΕΕ αθωώνει ουσιαστικά το Ισραήλ για τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, προσποιούμενη ουδετερότητα. Παράλληλα επισημαίνει ότι παρόμοια στάση έχει και το ΠΑΣΟΚ. "Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις δηλώσεις συμπόνιας και τις φιλανθρωπικές εκκλήσεις της κυβέρνησης. Αυτά δεν έχουν καμία σημασία από τη στιγμή που δεν καταδικάζει ούτε στα λόγια την Κατοχή, την επιθετικότητα, τον αποκλεισμό που υφίσταται επί χρόνια ο Παλαιστινιακός λαός" αναφέρει σε ανακοίνωση του.

    Τούτες τις ώρες κανείς δεν μπορεί να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, με στόχο την άμεση κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    Είναι ντροπή για την ιστορία ενός λαού που υπέστη ένα ολοκαύτωμα, να συμμετέχει ο ίδιος στη δημιουργία ενός άλλου, υπογράμμισε ο ΛΑΟΣ.

    Εκδηλώσεις συμπαράστασης και διαμαρτυρίας

    Το ΠΑΜΕ Θα παραδώσει τη Δευτέρα 5 Γενάρη στις 12:00 στην Πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα την πρώτη παρτίδα φαρμακευτικού υλικού που συγκέντρωσε αυτές τις μέρες και θα συνεχίσει τη συγκέντρωση φαρμάκων. Παράλληλα, συνδιοργανώνει με άλλους φορείς συναυλία αλληλεγγύης την Τετάρτη 7 Γενάρη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 18:00. Την Παρασκευή αντιπροσωπεία θα με τη Γενική Συνομοσπονδία Παλαιστινίων Εργατών, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράσταση στο λαό της Παλαιστίνης.

    Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ καλεί από κοινού με άλλες αντιπολεμικές κοινωνικές, συνδικαλιστικές αλλά και παλαιστινιακές οργανώσεις συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό το Σάββατο, 3/1/2009 στις 15:00 στα Προπύλαια και εν συνεχεία σε πορεία προς τη Βουλή και την ισραηλινή Πρεσβεία.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετικά άρθρα: Ελληνική ανθρωπιστική συνδρομή στη Γάζα

    Είδηση: 17330

    [03] Δύσκολο το 2009 για τα χρηματιστήρια

    Ειδήσεις

    Με τη διαπίστωση ότι το 2008 ήταν μία πολύ κακή χρονιά για τα χρηματιστήρια διεθνώς, και την ελπίδα ότι το 2009 θα φέρει καλύτερες προοπτικές εν μέσω δυσκολιών, αλλά και εκπλήξεων στις αγορές, ξεκίνησε η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηναίων. Η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς ανέρχεται στο 30% του ΑΕΠ υποδηλώνοντας την ύπαρξη επενδυτικών ευκαιριών, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Σπύρος Καπράλος τόνισε ότι εξαιτίας της κρίσης υπάρχουν κίνδυνοι μείωσης της ρευστότητας αλλά και της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών.

    "Ο ιστορικός θα καταγράψει το 2008, ως το έτος της... "αρκούδας"

    "Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει το 2008, ως το έτος της... "αρκούδας" για τα χρηματιστήρια διεθνώς. Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για ένα από τα χειρότερα χρόνια στην ιστορία των κεφαλαιαγορών. Μέσα σε 12 μήνες τα χρηματιστήρια διεθνώς, έχασαν 30 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας απώλεσε τα 2/3 της κεφαλαιοποίησης του. Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα έτη στην ιστορία των αγορών" είπε ο κ. Καπράλος και πρόσθεσε πως στην Ελλάδα, μόλις τώρα αρχίζουμε να νιώθουμε τις συνέπειες της κρίσης στην πραγματική οικονομία.

    Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε ταυτόχρονα πως δεν πρέπει να παραγνωριστεί το ότι οι τιμές των μετοχών στην Ελλάδα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπάρχουν σήμερα επενδυτικές ευκαιρίες για μακροχρόνιους επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    "Δεν υπάρχουν συνταγές που θα λειτουργήσουν σαν πανάκεια για την κρίση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες. Θεωρώ, όμως, ότι η πλέον απαραίτητη και επιβεβλημένη ενέργεια για τον περιορισμό των συνεπειών της οικονομικής κρίσης είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών", κατέληξε ο κ. Καπράλος.

    Να σημειωθεί πάντως πως το Χρηματιστήριο έκανε σήμερα "ποδαρικό με το δεξί" στο 2009, ακολουθώντας την ανοδική πορεία των διεθνών αγορών.

    Ποδαρικό με το δεξί για το ΧΑΑ

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.811,83 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,42 %. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 5,17%. Ο δείκτης Ftse/Ase 20 έκλεισε στις 942,90 μονάδες, με άνοδο 1,12%, ενώ ο δείκτης Ftse/Ase 40 έκλεισε στις 1.939,20 μονάδες με άνοδο 2,03%. Ο δείκτης Ftse/Ase Smallcap 80 έκλεισε στις 423,70 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,25%, ενώ ο δείκτης Ftse 140 έκλεισε στις 2.115,15 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,19%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις2.461,50 μονάδες, με άνοδο 1,21 %.

    Είδηση: 17332

    [04] Έφυγε η Φρίντα Μπιούμπι

    Πολιτισμός -

    Ειδήσεις

    Πέθανε χθες σε ηλικία 70 ετών, μετά από μακροχρόνια ασθένεια, η δημοσιογράφος Φρίντα Μπιούμπι. Η κηδεία της, σύμφωνα με επιθυμία της, θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο. Δραστήρια και χαρισματική προσωπικότητα είχε συνεργαστεί με τις εγκυρότερες αθηναϊκές εφημερίδες και μεγάλης κυκλοφορίας ελληνικά περιοδικά, διετέλεσε διευθύντρια της ελληνικής έκδοσης του Reader's Digest, είχε εργαστεί στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, ενώ παράλληλα υπήρξε συγγραφέας οκτώ βιβλίων.

    Η Φρίντα Μπιούμπι γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938, όπου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές. Στη συνέχεια, σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο των ΗΠΑ. Εκεί ξεκίνησε και τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία, συνεργαζόμενη με διάφορα έντυπα, ενώ από το 1967 δίνει ανταποκρίσεις για το περιοδικό «Γυναίκα». Το 1973 επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεχίζει τη συνεργασία της με το περιοδικό «Γυναίκα», δημοσιεύοντας έρευνες, σχόλια, χρονογραφήματα και ελεύθερο ρεπορτάζ. Το 1974 συνεργάζεται με το περιοδικό «Τετράδιο» και στη συνέχεια με την εφημερίδα «Αθηναϊκή», ενώ από το 1974-1976 με την «Καθημερινή» και από το 1976 με το «Βήμα» και τον «Ταχυδρόμο». Επίσης, διετέλεσε διευθύντρια της ελληνικής έκδοσης του « Reader ' s Digest ».

    Η Φρίντα Μπιούμπι, πέραν της σημαντικής δημοσιογραφικής της σταδιοδρομίας, που διέγραψε στον αθηναϊκό Τύπο, άφησε και πλούσιο συγγραφικό έργο. Έγραψε, κυρίως, μυθιστορήματα, διηγήματα και βιογραφίες, μεταξύ των οποίων τα «13 Φεγγάρια», «Σχέσεις οργής», «Και το όνειρο πάγωσε» κ.α. Τα βιβλία της γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και ορισμένα από αυτά έχουν μεταφερθεί στη μικρή και μεγάλη οθόνη.

    Η Φρίντα Μπιούμπι, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, ήταν ευγενής άνθρωπος με σημαντική δημοσιογραφική διαδρομή και συγγραφικό έργο, πολύ αγαπητή τόσο στους συναδέλφους της όσο και στους φίλους της. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και ολόκληρος ο δημοσιογραφικός κόσμος συλλυπείται τα παιδιά και τους οικείους της και αποχαιρετά την άξια συνάδελφο, η οποία κόσμησε με το έργο της την ελληνική δημοσιογραφία.

    Είδηση: 17329

    [05] Σε ελληνικά χέρια η προεδρία του ΟΑΣΕ

    Πολιτική

    Επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη , του γνωστού ΟΑΣΕ, ανέλαβε για το έτος 2009 η Ελλάδα. "Η ελληνική προεδρία θα επιδιώξει, με όλες της τις δυνάμεις, να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της αποστολής που αναλαμβάνει. Γνωρίζουμε ότι η ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση. Η Ελλάδα θα είναι έντιμος μεσολαβητής σε όλες τις παγωμένες συγκρούσεις που θα την απασχολήσουν. Ο ΟΑΣΕ είναι ένα τραπέζι στο οποίο καθόμαστε όλοι, πρέπει να δουλέψουμε συναινετικά και η υπόσχεση που δίνω είναι ότι θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις", ανέφερε η κ. Μπακογιάννη σε πρόσφατες δηλώσεις της. Το πρόγραμμα και οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας θα παρουσιαστούν επίσημα στα 55 κράτη στις 15 Ιανουαρίου, στη Βιέννη, όπου εδρεύει η Γενική Γραμματεία του ΟΑΣΕ.

    Ο ΟΑΣΕ είναι ένα forum διαλόγου και συνεργασίας για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, συγκεντρώνοντας 55 χώρες από το Βανκούβερ μέχρι το Βλαδιβοστόκ.

    Κατά την άσκηση της ελληνικής προεδρίας η Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πρόθεση να δουλέψει στενά με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, την οποία χαρακτήρισε "μαχόμενο πολιτικό όργανο", , καθώς και με την ελληνική Βουλή, με την οποία έχει ήδη οριστεί σύνδεσμος από το Υπουργείο Εξωτερικών.

    "Πιστεύουμε ότι η Βουλή των Ελλήνων θα συμβάλει ουσιαστικά στην άσκηση αυτής της προεδρίας", δήλωσε η κα Μπακογιάννη ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ κ.κ. Π. Σκανδαλάκη και Π. Ευθυμίου.

    "Η Βουλή των Ελλήνων θα συνδράμει την προεδρία με στόχο την αποτελεσματικότερη προώθηση των στόχων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο ΟΑΣΕ" σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

    Στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στον Οργανισμό η ελληνική Βουλή θα διοργανώσει τις φθινοπωρινές συναντήσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ (Αθήνα, 9-12 Οκτωβρίου 2009) με θέμα "Ενεργειακή Ασφάλεια και Περιβάλλον".

    Είδηση: 17328

    [06] Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο κατά των ισραηλινών επιθέσεων

    Ειδήσεις

    Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν σήμερα στην Ραμάλα, έδρα της Παλαστινιακής Αρχής στην Δυτική Οχθη, κατά των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στην Λωρίδα της Γάζας που συνεχίζονται για έβδομη συνεχόμενη ημέρα. Η διαδήλωση, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, άρχισε στο κέντρο της Ραμάλας μετά την προσευχή της Παρασκευής. Κρατώντας παλαιστινιακές και σημαίες της Φάταχ, του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και σύμβολα της αντίπαλης Χαμάς, φώναζαν "είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε το αίμα μας για την Γάζα". Φώναζαν επίσης συνθήματα υποστήριξης προς την Χαμάς και καλούσαν τον πρωθυπουργό του ισλαμικού κινήματος που ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας τον Ισμαήλ Χανίγια να "κτυπήσει το Ισραήλ". Πλήθος κόσμου διαδήλωσε σήμερα και σε Αφγανιστάν, Κωνστντνινούπολη και Ινδονησία.

    Πολλές χιλιάδες Αφγανοί διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές πόλεις της χώρας κατά των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στην Γάζα.

    Στην Καμπούλ, περίπου 3.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μετά την προσευχή της Παρασκευής σε ένα τέμενος στο δυτικό τμήμα της πόλης κρατώντας τις ισλαμικές πράσινες σημαίες. Στη Χεράτ, μεγάλη πόλη στο δυτικό Αφγανιστάν, διαδήλωσαν περί τα 1.000 άτομα φωνάζοντας "Θάνατος στο Ισραήλ" και "Θάνατος στους άπιστους", ζητώντας παράλληλα τον τερματισμό των βομβαρδισμών που άρχισαν στις 27 Δεκεμβρίου στην Λωρίδα της Γάζας. Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην επαρχία Μπαντακσάν (βόρεια).

    Η φιλοαμερικανική κυβέρνηση του Αφγανιστάν έχει επίσημα καταδικάσει τις ισραηλινές επιθέσεις στην Γάζα.

    Πολλές χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν και στην Κωνσταντινούπολη,σύμφωνα με ένα ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Το πλήθος, ανταποκρινόμενο σε έκκληση ισλαμιστικών οργανώσεων, συγκεντρώθηκε μετά την προσευχή της Παρασκευής μπροστά από τέμενος Μπεγιαζίτ στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και ορισμένοι φώναζαν "Ισραήλ δολοφόνε, έξω από την Παλαιστίνη", ενώ άλλοι έκαψαν ισραηλινές σημαίες.

    Δεκάδες χιλιάδες άτομα, αρκετά από τα οποία κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες, διαδήλωσαν σήμερα ειρηνικά στην Τζακάρτα κατά των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στην Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, πριν ξεκινήσουν την πορεία τους, φωνάζοντας "Αλάχ Ακμπάρ" ("Ο Θεός είναι μεγάλος"), προς την αμερικανική πρεσβεία γύρω από την οποία είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

    Η Ινδονησία, η μεγαλύτερη μουσουλμανική στον κόσμο χώρα, καταδίκασε τις ισραηλινές επιδρομές στην Λωρίδα της Γάζας που προκάλεσαν πάνω από 400 νεκρούς και περίπου 2.200 τραυματίες σύμφωνα με υπηρεσίες αρωγής και ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει σωστικά συνεργεία για να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Εν αναμονή και χερσαίων επιχειρήσεων

    Είδηση: 17324

    [07] Σρι Λάνκα: Υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης η έδρα των ανταρτών

    Ειδήσεις

    Να παραδώσουν τα όπλα και να παραδοθούν κάλεσε τους αντάρτες Τίγρεις των Ταμίλ ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ρατζαπάκσε, μετά από την κατάληψη από τις κυβερνητικές δυνάμεις της πόλης Κιλινότσι, "πρωτεύουσα" των αυτονομιστών ανταρτών, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Λίγα λεπτά μετά από την ανακοίνωση, σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στην πρωτεύουσα της χώρας Κολόμπο κοντά στο αρχηγείο της πολεμικής αεροπορίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο αξιωματικοί και να τραυματιστούν 32. Πρόκειται πιθανότατα για επίθεση αυτοκτονίας.

    "Για τελευταία φορά καλώ τους αντάρτες Ταμίλ να παραδώσουν τα όπλα τους και να παραδοθούν", αναφέρει ο ηγέτης του κράτους σε δήλωσή του λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της πτώσης της Κιλινότσι ύστερα από πολύμηνες αιματηρές μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και αυτονομιστών ανταρτών.

    Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν σήμερα την Κιλινότσι, την "πρωτεύουσα"των ανταρτών Ταμίλ στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε το μέλος της κυβέρνησης και εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Μαϊθριπάλα Σιρισένα,στο Κολόμπο.

    "Η κατάληψη της Κιλινότσι από τους στρατιώτες μας αποτελεί μία ιστορική νίκη για το έθνος" ανέφερε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος και πρόσθεσε ότι "η εθνική σημαία κυματίζει στην Κιλινότσι".

    Η πτώση αυτής της πόλης-συμβόλου ,μετά από πολύμηνες μάχες,αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για τους αυτονομιστές αντάρτες που την είχαν υπό τον έλεγχό τους για περίπου δέκα χρόνια και την είχαν κάνει πολιτική "πρωτεύουσά" του μικρού κράτους τους στο βόρειο τμήμα της νησιωτικής χώρας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17323

    [08] Απετράπη πειρατεία σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Πειρατική επίθεση, αλλά με αρνητικά αποτελέσματα λόγω επαγρύπνησης των 29 ναυτικών του, μεταξύ των οποίων και έξι Έλληνες αξιωματικοί, δέχθηκε το πρωί της Παρασκευής το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο "Κρήτη Επισκοπή", το οποίο φορτωμένο πετρέλαιο έπλεε στον κόλπο του Άντεν. Τους πάνοπλους Σομαλούς πειρατές απέτρεψε με τους ελιγμούς αποφυγής ο Έλληνας πλοίαρχος, αλλά και οι ναυτικοί του που με τις μάνικες εκτόξευαν νερό, ενώ η πειρατεία τελείωσε οριστικά για το ελληνικό πλοίο, μόλις εμφανίσθηκε από αέρα ισπανικό ελικόπτερο και μια δανέζικη φρεγάτα. Σύμφωνα με το ΥΕΝΑΝΠ μόλις περιήλθε η πληροφορία στο Ενιαίο Κέντρο του ΥΕΝΑΝΠ που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών και ενημερώθηκε ο υπουργός Αναστάσης Παπαληγούρας από τον υφυπουργό Πάνο Καμμένο.

    Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενημέρωσε τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών καθώς και τα Διεθνή Κέντρα για την καταπολέμηση περιστατικών πειρατείας.

    Παράλληλα, υπήρχε συνεχής επικοινωνία του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ ενημερώθηκαν άμεσα οι δυνάμεις της Στρατιωτικής Επιχείρησης «ATALANTA» της Ε.Ε. και στην περιοχή της απόπειρας πειρατείας έσπευσαν αρχικά πολεμικό αεροσκάφος και ελικόπτερο ενώ προσεγγίζει στην περιοχή και φρεγάτα.

    Τελικά, ως αποτέλεσμα των ανωτέρω συντονισμένων ενεργειών, απετράπησαν οι συνολικά δύο προσπάθειες κατάληψης του πλοίου από τους πειρατές.

    Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση του πλοιάρχου του Δ/Ξ «KRITI EPISKOPI», οι πειρατές έχουν απομακρυνθεί περί τα 10 ν.μ. από το πλοίο, ενώ η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΕΝΑΝΠ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τον πλοίαρχο όσο και με την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

    Είδηση: 17321

    [09] Τέλος στις ιατρικές επισκέψεις επί πιστώσει

    Κοινωνία

    Τέλος στις ιατρικές επισκέψεις επί πιστώσει για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου από την 1η Ιανουαρίου. Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καταγγέλλουν τις συμβάσεις με το Ταμείο του Δημοσίου, διεκδικώντας την άμεση καταβολή όλων των οφειλόμενων χρημάτων από τον ΟΠΑΔ στους συμβεβλημένους ιατρούς. Συγκεκριμένα, ζητούν οριστική ρύθμιση αποπληρωμής των δεδουλευμένων εντός διμήνου μέσω τράπεζας, αλλά και την ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων που, όπως καταγγέλλουν, βρίσκονται καθηλωμένες επί 17 χρόνια.

    Είδηση: 17320

    [10] Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα

    Τα κινητά τους τηλέφωνα φαίνεται ότι επέλεξαν και φέτος οι Έλληνες για να ανταλλάξουν ευχές τις μέρες των εορτών, καθώς τηλεφωνικές κλήσεις και γραπτά μηνύματα (sms) κατέγραψαν και φέτος νέο ρεκόρ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Cosmote από το δίκτυό της πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 24 Δεκεμβρίου 2008 έως και 1η Ιανουαρίου 2009, περισσότερες από 497 εκατ. Κλήσεις, αυξημένες κατά 27% σε σχέση με πέρυσι, ενώ διεκπεραιώθηκαν 677 εκατ. λεπτά ομιλίας, 43% περισσότερα από το 2008. Το δίκτυο τρίτης γενιάς (3G) διεκπεραίωσε διπλάσια κίνηση από πέρυσι, με περίπου 74,5 εκατ. λεπτά ομιλίας, καταγράφοντας αύξηση κατά 96%.

    Τα γραπτά μηνύματα (sms) που έστειλαν οι συνδρομητές της εταιρίας την ίδια περίοδο ξεπέρασαν τα 128 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 47,4%. Ο αριθμός των μηνυμάτων την ημέρα των Χριστουγέννων ξεπέρασε τα 16,5 εκατομμύρια (+35,7% από τα Χριστούγεννα του 2007), ενώ την ημέρα της Πρωτοχρονιάς τα μηνύματα ανήλθαν σε περίπου 26,24 εκατ. Και φέτος, για δέκατη συνεχή χρονιά η Cosmote, θα διαθέσει σημαντικό μέρος των εσόδων της από τα γραπτά μηνύματα της Πρωτοχρονιάς σε κοινωφελείς μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις οι οποίες παρέχουν φροντίδα και υποστήριξη στα παιδιά. Τέλος πραγματοποιήθηκαν 1,25 εκατ. λεπτά βιντεοκλήσεων, δεκαπλάσια σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο όγκος της κίνησης δεδομένων, που εικοσαπλασιάστηκε, έφτασε τα 35.432 Gb.

    Στη Vodafone για το διάστημα από 24 Δεκεμβρίου 2008 έως και 31 Δεκεμβρίου 2008 εστάλησαν 70 εκατ. sms, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατά 1 εκατομμύριο. Συγκεκριμένα, τα Χριστούγεννα εστάλησαν 11,3 εκατ. sms, ενώ αν συγκρίνει κανείς τη μέρα των Χριστουγέννων με μια τυπική μέρα του χρόνου, η αύξηση ξεπερνά το 46%. Την Πρωτοχρονιά εστάλησαν 17,2 εκατ. Sms, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με μια συνηθισμένη μέρα κατά 122%. Σε ότι αφορά την κίνηση της φωνής μόνο κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας του νέου έτους πραγματοποιήθηκαν 5,7 εκατομμύρια κλήσεις φωνής στο δίκτυο της Vodafone και 8,8 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ωρών, ενώ κατά την ημέρα της Πρωτοχρονιάς διεκπεραιώθηκαν πάνω από 45 εκατομμύρια λεπτά ομιλίας.

    Στη Wind, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, στο διάστημα 24/12/2008 έως και 1/1/2009 εστάλησαν 96,32 εκατομμύρια μηνύματα sms, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατά 18%. Την ημέρα των Χριστουγέννων εστάλησαν από το δίκτυο της Wind 11,53 εκατομμύρια μηνύματα, αυξημένα κατά 110% σε σχέση με μια συνηθισμένη μέρα. Την πρωτοχρονιά εστάλησαν 20,36 εκατομμύρια μηνύματα. Τις 3 πρώτες ώρες του νέου έτους εστάλησαν 6,62 εκατομμύρια μηνύματα, ενώ τις ίδιες ώρες πραγματοποιήθηκαν 4,9 εκατομμύρια κλήσεις φωνής.

    Είδηση: 17334


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 2 January 2009 - 17:55:30 UTC