Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρύο και δυσκολίες στους δρόμους
  • [02] Ανοιχτά εν μέσω διαμαρτυριών
  • [03] Παροχές από την Εργατική Εστία
  • [04] Κατεστράφη ολοσχερώς κατάστημα από έκρηξη
  • [05] Κινδύνευσε οικογένεια από πυρκαγιά
  • [06] Υπέρ της κατάργησης του όρκου ο Ιερώνυμος

    [01] Κρύο και δυσκολίες στους δρόμους

    Με χιόνια, τσουχτερό κρύο και βροχοπτώσεις περνούν οι τελευταίες μέρες του 2008 και πολλές περιοχές της χώρας έχουν ντυθεί στα λευκά με το θερμόμετρο να αγγίζει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στα "λευκά" έχουν ντυθεί πολλές περιοχές της χώρας με το θερμόμετρο να έχει αγγίξει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο τα έντονα καιρικά φαινόμενα του διημέρου ήδη έχουν αρχίσει να εξασθενούν.

    Ένας βοσκός αγνοείται από την Παρασκευή στην περιοχή της Τροιζήνας εξ΄ αιτίας της κακοκαιρίας και τον αναζητεί κλιμάκιο της ΕΜΑΚ. Πολλά σημεία του εθνικού αλλά και επαρχιακού οδικού δικτύου έχουν καλυφθεί με χιόνι που όσο νυχτώνει μετατρέπεται σε πάγο και για το λόγο αυτό ειδικά οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην οδήγηση και να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος. Χιόνι έπεσε και στην Πάρνηθα, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με αλυσίδες από το τελεφερίκ και πάνω. Λόγω του χιονιού και του παγετού έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από Χορτιάτη προς Άγιο Βασίλειο, από Λιτόχωρο προς Όλυμπο στη θέση Πριόνια, από Έλαφο προς Σκλήθρο και Αγιόκαμπο στη Λάρισα, στο δρόμο Φούρνας-Καρδίτσας στη θέση Ζαχαράκι, στην Αχαϊα από Αίγιο προς Πτέρη και Κρήνη αλλά και από Μοιράλι προς Θωμέικα, Βετέικα και Ρακίτα, καθώς και στην Κορινθία από τα Τρίκαλα προς την Καρυά και από Δερβένι προς Γκούρα. Αυξημένη η επιστροφή προς τα αστικά κέντρα. Ουρά ΙΧ αυτοκινήτων η οποία ξεπερνά τα 6 χιλιόμετρα στα Τέμπη, ουρά περίπου 15 χιλιομέτρων σχηματίστηκε στις Ράχες Φθιώτιδας και ανάσχεση περίπου 4 χιλιομέτρων πριν και μετά τον κόμβο της Λαμίας στο 210 χιλιόμετρο.

    Θερμοκρασίες ελληνικών πόλεων Κυριακή πρόβλεψη για αύριο Αθήνα 07 08 Θεσσαλονίκη 04 05 Αλεξανδρούπολη 05 04 Καβάλα 06 06 Λάρισα 03 05 Ιωάννινα 04 07 Καλαμάτα 12 11 Ηράκλειο 16 12 Ρόδος 13 13 Θερμοκρασίες ευρωπαίκών πόλεων Βερολίνο -01 Βιέννη -03 Βουδαπέστη 01 Βρυξέλλες 02 Γενεύη 07 Λονδίνο 05 Μαδρίτη 07 Μόσχα -05 Παρίσι 03 Ρώμη 11 Στοκχόλμη 09

    Είδηση: 17169

    [02] Ανοιχτά εν μέσω διαμαρτυριών

    Ειδήσεις

    Ολοκληρώθηκε η εργάσιμη ημέρα για τα καταστήματα που ήταν ανοιχτά την Κυριακή, αν και μετά εμποδίων σε κάποια σημεία, στο Δήμο της Αθήνας, καθώς η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το ΠΑΜΕ το ΣΥΡΙΖΑ και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. πραγματοποίησαν συγκέντρωσεις διαμαρτυρίας στη Ερμού καταγγέλλοντας υπονόμευση της κυριακάτικης αργίας. Εν τω μεταξύ, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, πρότεινε να αρχίσουν οι εκπτώσεις από την πρώτη Κυριακή του νέου έτους, οπότε τα καταστήματα να παραμείνουν ανοιχτά σε όλο το νομό.

    Με κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε η κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

    Από τις 9:30 το πρωί εμποροϋπάλληλοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι απέκλεισαν τις εισόδους πολυκαταστημάτων στο κέντρο της πρωτεύουσας επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να δείξουν ότι η σημερινή λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων, ενδεχομένως να αποτελέσει άλλοθι για την καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας.Σε αποκλεισμούς καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας προχώρησαν τα μέλη του "Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ" και του ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στην απόφαση να ανοίξουν τα καταστήματα στην Αθήνα σήμερα τελευταία Κυριακή του χρόνου.

    Τα μέλη του Φόρουμ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στην Ερμού, ζητώντας να κλείσουν καταστήματα που είχαν ανοίξει.

    Την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ έκανε πορείες στην Ερμού και στη συνέχεια στη Σταδίου, όπου πραγματοποίησε συμβολικούς αποκλεισμούς καταστημάτων.

    Ωστόσο, πολλοί ήταν αυτοί που κατέβηκαν σήμερα στο κέντρο αψηφώντας το κρύο για να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους για την Πρωτοχρονιά ή να κάνουν μία βόλτα, καθώς πολλά ήταν τα καταστήματα που λειτούργησαν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

    Κατά των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. "Η αμετροτρέπεια που χαρακτηρίζει τη αριστερά δεν έχει όρια.Μετά από 15 μέρες πολιορκίας του κέντρου, εμπρησμών και λεηλασίας των καταστημάτων, απαγόρευσαν στην ουσία, την λειτουργία «ανάσα» για τα καταστήματα την τελευταία Κυριακή του χρόνου. Είναι σαφές ότι με τα τερτίπια του Κ.Κ.Ε, του ΣΥΡΙΖΑ και των συνδικαλιστών τους, οδηγούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κλείσιμο προς όφελος των πολυεθνικών", δήλωσε.

    Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει μεταξύ άλλων: "Με τις σημερινές κινηματικές ενέργειες δόθηκε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά και στο μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο ότι οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται την κατάργηση της Κυριακής αργίας κι ότι αυτό που λείπει από τους πολίτες και από τη νεολαία για να μπορούν να ψωνίζουν δεν είναι οι πρόσθετες ώρες ή μέρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά τα χρήματα, αφού οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας -και λόγω της οικονομικής κρίσης- έχουν συρρικνωθεί. Επομένως, το πρώτο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, αντί να χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τον «Θάνατο του εμποράκου», στον οποίο αυτή με τις πολιτικές της οδήγησε, είναι να αυξήσει τώρα ουσιαστικά τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας και να στηρίξει αποφασιστικά τις μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης την οποία προκάλεσαν οι τραπεζίτες και το κεφάλαιο".

    Κλειστά παρέμειναν την Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα σ' όλο το νομό Θεσσαλονίκης.

    Από την πλευρά του, πάντως, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, αντιπρότεινε στη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, να αρχίσουν οι εκπτώσεις από την πρώτη Κυριακή του νέου έτους και τα καταστήματα να είναι ανοιχτά σ' όλο το νομό, τη συγκεκριμένη μέρα.

    Καταστηματάρχες και εμποροϋπάλληλοι είχαν διαφορετικές απόψεις για το κατά πόσο θα συμβάλει η λειτουργία των επιχειρήσεων, σήμερα, για την αντιμετώπιση της κρίσης που διέρχεται η αγορά και τελικά η νομαρχία δεν πήρε απόφαση να ανοίξουν τα καταστήματα.

    Aνοιχτά στα Ιωάννινα

    Τα περισσότερα καταστήματα λειτούργησαν στα Γιάννινα, μετά από απόφαση του νομάρχη Αλέκου Καχριμάνη και του Εμπορικού Συλλόγου, αλλά η κίνηση ήταν πολύ μικρή, λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών. Περιοδείες στην αγορά έκαναν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και συνδικαλιστικών οργανώσεων και είχαν συναντήσεις με καταστηματάρχες και εργαζομένους, χωρίς να παρεμποδίσουν την λειτουργία των καταστημάτων. Οι συνδικαλιστές σε δηλώσεις τους επεσήμαναν ότι, πολλοί καταστηματάρχες, απείλησαν εργαζομένους που αναγκάστηκαν να προσέλθουν στην εργασία τους.

    Από τις 12 περίπου αλυσίδες πολυκαταστημάτων και σούπερ - μάρκετ, καμιά δεν άνοιξε τα καταστήματά της, ενώ αντίθετα λειτούργησαν τοπικά σούπερ - μάρκετ.

    Παρεμβάσεις στην αγορά έκαναν κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και κατέγραψαν παραβάσεις ιδιοκτητών, που δεν είχαν δηλώσει τους εργαζόμενούς τους για εργασία την Κυριακή, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

    Είδηση: 17158

    [03] Παροχές από την Εργατική Εστία

    Πρωτοχρονιά στο θέατρο με δωρεάν εισιτήρια της Εργατικής Εστίας μπορούν να κάνουν οι δικαιούχοι του Οργανισμού. Για τη χειμερινή περίοδο ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας θα διαθέσει από αύριο 350.000 δελτία θεάματος με τα οποία οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Εθνικού Θεάτρου και του Ιδρύματος Μείζονος Πολιτισμού. Δωρεάν εισιτήρια θα διατίθενται και για τις παιδικές σκηνές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα δελτία τους από τη Δευτέρα 29 Δεκέμβρη και μέχρι να εξαντληθούν, από τα κατά τόπους γραφεία της Εργατικής Εστίας στην Αττική.

    Οι ώρες χορήγησης είναι από 8πμ έως 2μμ, μέχρις ότου εξαντληθούν, από όλα τα γραφεία Διανομής του Οργανισμού Εργατικής Εστίας στην Αττική, με την προσκόμιση των κατά περίπτωση απαραίτητων δικαιολογητικών (αστυνομική ταυτότητα, θεωρημένα βιβλιάρια ασθενείας, απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης με 100 ημερομίσθια το 2008, Α.Φ.Μ., αρχική απόφαση συνταξιοδότησης). Σημειώνεται ότι η παροχή των Δελτίων Θεάματος έχει αποσυνδεθεί από κάθε άλλη και χορηγείται χειμώνα - καλοκαίρι στους δικαιούχους ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη. Στην Περιφέρεια υλοποιούνται αντίστοιχα προγράμματα διάθεσης Δελτίων Θεάματος, όπου οι δικαιούχοι ενημερώνονται από τις κατά τόπους Περιφερειακές Υπηρεσίες του Ο.Ε.Ε.

    Γραφεία διανομής στην Αττική

    Αθήνας Πατησίων 125

    Αθήνας Αγ. Μάρκου 11

    Πειραιά Ομ. Σκυλίτση 19

    Περιστερίου Θίσβης 7

    Αιγάλεω Πλαστήρα 105 & Κολοκοτρώνη 10

    Ταύρου Τιμ. Ευγενικού 5

    Αργυρούπολης Αργυρουπόλεως 94-96

    Ν. Ιωνίας 28ης Οκτωβρίου 42

    Χολαργού Αγαμέμνονος 22

    Ελευσίνας Χαριλάου 30

    Είδηση: 17168

    [04] Κατεστράφη ολοσχερώς κατάστημα από έκρηξη

    Ισχυρότατη έκρηξη έγινε νωρίς τα ξημερώματα στην περιοχή του Αγίου Ιερόθεου στο Περιστέρι. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί έξω από κατάστημα με αντίκες και κατέστρεψε ολοσχερώς το κατάστημα και ένα ιχ, ενώ άλλα τέσσερα αυτοκίνητα και καταστήματα υπέστησαν φθορές από το ωστικό κύμα. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, αποτελούμενος από μασούρι δυναμίτιδας, είχε τοποθετηθεί ανάμεσα στο ιχ και ένα κατάστημα με αντίκες. Οι αστυνομικοί απέκλεισαν το σημείο της έκρηξης και περισυνέλλεξαν υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού τα οποία μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια για εξέταση. Αξιωματικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ενώ από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματισμοί καθώς το σημείο που έγινε η έκρηξη είναι πολυσύχναστο.

    Είδηση: 17167

    [05] Κινδύνευσε οικογένεια από πυρκαγιά

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τη νύχτα σε διαμέρισμα στο Περιστέρι και κινδύνευσαν ένα αντρόγυνο με τα δύο του παιδιά. Χάρις στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής δεν υπήρξαν τραυματισμοί και η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε διπλανές πολυκατοικίες.

    Μια τετραμελής οικογένεια κινδύνευσε από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 3 τα ξημερώματα στο διαμέρισμά της στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Αετού 30, στον Άνω Λόφο Αξιωματικών στο Περιστέρι.

    Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους 8 και 4 ετών κατέφυγαν στον πάνω όροφο όπου εγκλωβίστηκαν στο μπαλκόνι και τους κατέβασε σώους η Πυροσβεστική με κλιμακοφόρο όχημα.

    Και οι τέσσερις διακομίστηκαν με ασθενοφόρα προληπτικά για τις πρώτες βοήθειες σε νοσοκομείο.

    Η κατάσβεση της πυρκαγιάς ολοκληρώθηκε στις 7:30 το πρωί από 30 πυροσβέστες που έσπευσαν εκεί με 10 οχήματα.

    Είδηση: 17165

    [06] Υπέρ της κατάργησης του όρκου ο Ιερώνυμος

    Ξεκάθαρα υπέρ της κατάργησης του θρησκευτικού όρκου τάχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, ενώ επαναλαμβάνει πως η εκκλησιαστική περιουσία θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών του λαού. Ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει επίσης ότι εάν η Πολιτεία επιθυμεί το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας δεν έχει παρά να το θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού, προσθέτοντας πως κάποιοι ιδεολογικοί κύκλοι αποσκοπούν στην εξουδετέρωση της πνευματικής επιρροής της Εκκλησίας στην κοινωνία και την αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων της Πολιτείας. Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε επίσης στα πρόσφατα γεγονότα στην Αθήνα και άλλες πόλεις καταδικάζοντας τις πράξεις βίας και χαρακτηρίζοντας πληγή στο σώμα της δημοκρατίας την δολοφονία του 15χρονου μαθητή.

    Είδηση: 17164


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 28 December 2008 - 17:53:32 UTC