Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρωσία: Τελεσίγραφο στην Ουκρανία
  • [02] Έρευνα σε εμφυτευμένα τσιπ του σεξ
  • [03] Έκκληση Ομπάμα στο Χριστουγεννιάτικο διάγγελμά του
  • [04] Στην κατάψυξη Ευρώπη και Αμερική
  • [05] Ζιμπάμπουε. Συνεχίζονται οι συλλήψεις οπαδών του Τσβανγκιράϊ.

    [01] Ρωσία: Τελεσίγραφο στην Ουκρανία

    Ειδήσεις

    Με κυρώσεις προειδοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος την Ουκρανία εάν δεν αποπληρώσει το χρέος της "έως το τελευταίο ρούβλι". Την ίδια ώρα, ο γίγαντας της Gazprom δηλώνει ότι θα σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στο Κίεβο την 1η Ιανουαρίου. Η Ουκρανία οφείλει στη Gazprom περίπου δυο δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ευρωπαϊκές χώρες παρακολουθούν με νευρικότητα την κατάσταση, κυρίως μετά την προηγούμενη διαμάχη ανάμεσα στις δυο χώρες που οδήγησε σε σημαντική μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη το 2006. Πάντως η Μόσχα έδωσε ταυτόχρονα διαβεβαιώσεις προς την Ευρώπη.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μενβέντεφ απείλησε την Τετάρτη την Ουκρανία με "κυρώσεις" αν το Κίεβο δεν πληρώσει το χρέος του για το φυσικό αέριο προς την Ρωσία, σύμφωνα με τα αποσπάσματα τηλεοπτικής του συνέντευξης που δόθηκαν εκ των προτέρων στη δημοσιότητα από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. "Η Ουκρανία πρέπει να πληρώσει αυτά τα χρήματα έως το τελευταίο ρούβλι αν δεν θέλουν η οικονομία τους, τελικά, να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις και διεκδικήσεις από την ρωσική ομοσπονδία", τονίζει ο Μεντβέντεφ. Το Κίεβο πρέπει να πληρώσει περίπου δυο δισεκατομμύρια δολάρια για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγόρασε το 2008, αν δεν το κάνει το συμβόλαιο της με την Ρωσία δεν θα ανανεωθεί και οι παραδόσεις θα διακοπούν από την 1η Ιανουαρίου.

    Εν τω μεταξύ, η γιγαντιαία ρωσική εταιρεία Gazprom επανέλαβε την Τετάρτη ότι θα σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία την 1η Ιανουαρίου, αν το Κίεβο δεν πληρώσει τα χρέη του σε σύντομο χρονικό διάστημα, διαβεβαίωσε όμως ότι θα "εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της" προς την Ευρώπη.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 17088

    [02] Έρευνα σε εμφυτευμένα τσιπ του σεξ

    Ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης εργάζονται για τη δημιουργία μικροσκοπικών ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων ("τσιπάκια"), που θα είναι εμφυτευμένα στον εγκέφαλο και τα οποία, κάποια μέρα, θα διεγείρουν τα κέντρα ηδονής των ατόμων που δυσκολεύονται να απολαύσουν το σεξ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science και τις βρετανικές εφημερίδες Daily Mail και Τelegraph, το "τσιπ του σεξ", όπως έχει ονομαστεί, θα διεγείρει μια περιοχή του εγκεφαλικού φλοιού, ακριβώς πίσω από τα μάτια, η οποία συνδέεται με τα αισθήματα απόλαυσης από το σεξ και το φαγητό και, αντίστροφα, με την ανηδονική κατάσταση, δηλαδή με την αδυναμία απόλαυσης. Σχετική εργασία έχει επίσης δημοσιευτεί στο περιοδικό "Nature Reviews Neuroscience" από τον Μόρτεν Κρίνγκελμπαχ, του τμήματος Ψυχιατρικής της Οξφόρδης.

    Το τσιπ δουλεύει προκαλώντας μικρά σοκ με ηλεκτρικό ρεύμα που δημιουργείται από τα εμφυτευμένα ηλεκτρόδια. Ένα σχετικό τσιπ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ για τη θεραπεία ατόμων που πάσχουν από Πάρκινσον. Ωστόσο σύμφωνα με τον καθηγητή νευροχειρουργικής της Οξφόρδης Τίπου Αζίζ, θα χρειαστεί να περάσει περίπου μια δεκαετία, προτού τοποθετηθεί με ασφάλεια ένα εμφύτευμα για την καταπολέμηση της ανηδονίας, καθώς προς το παρόν η αναγκαία χειρουργική επέμβαση δεν έχει την απαιτούμενη ακρίβεια και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. "Όταν η τεχνολογία θα τελειοποιηθεί, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σε βάθος διέγερση του εγκεφάλου σε πολλές νέες περιοχές", δήλωσε ο Αζίζ. "Η επέμβαση στον εγκέφαλο θα γίνει πιο επιδέξια, με περισσότερο έλεγχο, ώστε να μπορεί κανείς να ενεργοποιεί ή να απενεργοποιεί το τσιπ, όταν χρειάζεται". Όπως είπε, "σε δέκα χρόνια από τώρα, η γκάμα των θεραπειών που θα είναι διαθέσιμες, θα είναι εκπληκτική - δεν ξέρουμε ούτε καν τις μισές από αυτές τις δυνατότητες σήμερα".

    Πριν λίγα χρόνια, ένας επιστήμονας εμφύτευσε μια παρόμοια συσκευή στον εγκέφαλο μιας γυναίκας που είχε χαμηλές σεξουαλικές ορμές και την μετέτρεψε σε μια ιδιαίτερα σεξουαλική γυναίκα. Όμως σε εκείνη δεν άρεσε τελικά η ξαφνική της αλλαγή και ζήτησε το εμφύτευμα να αφαιρεθεί από τον εγκέφαλό της". Μια ηλεκτρονική συσκευή με την ονομασία "Οργάσματρον" (από την ταινία "Υπναράς" του Γούντι Άλεν, το 1972) ήδη βρίσκεται υπό ανάπτυξη από έναν Αμερικανό γιατρό, ο οποίος τροποποιεί μια προϋπάρχουσα συσκευή διέγερσης του νωτιαίου μυελού, προκειμένου να προκαλέσει αισθήματα απόλαυσης σε γυναίκες.

    Είδηση: 17059

    [03] Έκκληση Ομπάμα στο Χριστουγεννιάτικο διάγγελμά του

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του την Τετάρτη ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, καλεί τους συμπατριώτες του να ενωθούν για "να γυρίσουν τους τροχούς της ιστορίας" και να ξεπεράσουν μαζί την οικονομική κρίση. Στο ραδιοτηλεοπτικό μήνυμά του, 27 ημέρες πριν την ορκωμοσία του ο Ομπάμα τονίζει: "Θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για να βοηθήσουμε τους άλλους, για ν' ανακαλύψουμε νέες ιδέες και ν' ανανεωθούμε και για να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο στη μεγάλη μας Ιστορία". "Είναι το πνεύμα εκείνο που θα οδηγεί την κυβέρνησή μου", υπόσχεται ο Ομπάμα. Εν τω μεταξύ δημοσκόπηση γνωστής εταιρείας που μεταδόθηκε από το CNN δείχνει ότι το 82% των Αμερικανών είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που ο Ομπάμα διαχειρίζεται την μεταβατική περίοδο εξουσίας.

    "Εάν οι Αμερικανοί ενωθούν ο ένας δίπλα στον άλλο για να κάνουν τους τροχούς της Ιστορίας να κινηθούν, γνωρίζω πολύ καλά πως μπορούμε να καταφέρουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να ξαναβρούν την εργασία τους και να φέρουν πάλι τη χώρα να ορθοποδήσει" τονίζει.

    "Μ' αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την περίοδο της κρίσης και να γνωρίσουμε καλλίτερες ημέρες", προσθέτει ο Ομπάμα, ο οποίος περνά οικογενειακώς τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στην γενέτειρά του Χαβάη. Ο Ομπάμα δεν παραλείπει στο διάγγελμά του ν' αναφερθεί στους αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στο εξωτερικό, μνημονεύοντας "την αδειανή θέση στο τραπέζι του δείπνου" και το "μόνο που μπορούν να κάνουν οι άνδρες και γυναίκες οπλίτες", που είναι "να φαντάζονται το πρόσωπο των παιδιών τους ν' ανοίγουν τα δώρα τους πίσω στο σπίτι".

    Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε επίσης ιδιαίτερα στους Αμερικανούς που έχουν πληγεί από την κρίση: "εν μέσω της ευλογίας της πίστης και της οικογένειας, γνωρίζουμε πως εκατ. Αμερικανοί δεν έχουν εργασία. Πολλοί άλλοι αγωνίζονται για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ή για να μπορέσουν να κρατήσουν τα σπίτια τους. Για τους σπουδαστές, αλλά και για τους συνταξιούχους, το μέλλον φαντάζει αβέβαιο". Ωστόσο, ο Ομπάμα τελειώνει το διάγγελμά του μ' έναν τόνο αισιοδοξίας, υπενθυμίζοντας πως «η εμπειρία που μας στηρίζει είναι αυτή που γιορτάζουμε κάθε Χριστούγεννα, αυτή που μας οδηγεί ακόμη και σήμερα: πως η ελπίδα παραμένει άσβεστη και πως η χαραυγή μίας νέας ειρήνης είναι πάντοτε πιθανή.

    Είδηση: 17087

    [04] Στην κατάψυξη Ευρώπη και Αμερική

    Κόσμος -

    Αμερική-ΗΠΑ

    Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν στη γειτονική Τουρκία όπου εκατοντάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η 55χρονη γυναίκα που αγνοείτο επί ημέρες έπειτα από τη χιονοθύελλα που έπληξε το Σικάγο, εντοπίστηκε τελικά ζωντανή από σκύλο της αστυνομίας. Χιονοθύελλα έχει δημιουργήσει προβλήματα όμως και στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας με αποτέλεσμα εκατοντάδες πτήσεις να έχουν ακυρωθεί.

    Χιονιάς σαρώνει και τη γειτονική Τουρκία. Στα ανατολικά τις χώρας κύριο χαρακτηριστικό είναι οι πολικές θερμοκρασίες. 300 χωριά έχουν αποκλειστεί ενώ τα χιόνια έχουν μετατρέψει τους δρόμους σε παγίδες. Δεκάδες πτήσεις και δρομολόγια πλοίων έχουν ακυρωθεί εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας.

    Στο Σικάγο, εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο Οχέιρ παραμένουν εκατοντάδες ταξιδιώτες εξαιτίας της χιονοθύελλας που έχει πλήξει την περιοχή. Περισσότερες από 400 πτήσεις έχουν ακυρωθεί στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Σικάγου. Ανάλογες καθυστερήσεις σημειώθηκαν και στο αεροδρόμιο Μίντγουεϊ. Μια γυναίκα που ήταν αγνοούμενη για ημέρες μετά τη χιονοθύελλα της Παρασκευής, βρέθηκε όταν κανείς δεν περίμενε ότι θα είναι ακόμα ζωντανή. Την 55χρονη γυναίκα εντόπισε ένας σκύλος της αστυνομίας μερικά μέτρα μακριά από το αυτοκίνητό της. Ήταν θαμμένη κάτω από 58 εκατοστά χιονιού. Εξείχε μόνο το πρόσωπό της. Η γυναίκα κινδυνεύει να χάσει τη κάποια άκρα της, αλλά ο κίνδυνος για τη ζωή της φαίνεται να έχει περάσει.

    Είδηση: 17086

    [05] Ζιμπάμπουε. Συνεχίζονται οι συλλήψεις οπαδών του Τσβανγκιράϊ.

    Ειδήσεις

    Στη Ζιμπάμπουε συνεχίζονται οι συλλήψεις οπαδών του Τσβανγκιράϊ. Διατάσσονται όμως από ανώτατο δικαστή απελευθερώσεις. Η Ν.Αφρική έπαψε να μάχεται κατά του απαρτχάϊντ, καταγγέλλεται από τον Τούτου. Εν τω μεταξύ, μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο ανώτατος δικαστής Γιούνους Ομάρτζι διέταξε, την Τετάρτη, να αφεθούν, αμέσως, ελεύθεροι αφού πρώτα παρουσιαστούν σε δικαστή, ο υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων Τζεστίνα Μουκόκο μαζί με οκτώ ακόμα ομοϊδεάτες του, που κρατούνται επειδή "συνωμοτούν, ώστε να ανατραπεί η κυβέρνηση του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε", ο οποίος είναι 84 ετών ενώ το καθεστώς του έχει "ηλικία" σχεδόν ενός τετάρτου του αιώνα. Ο Μουκόκο, πρώην παρουσιαστής τηλεοπτικού δελτίου, ο οποίος έχει ηγηθεί κατά το παρελθόν του αντιπολιτευόμενου κινήματος "Ειρηνικό Σχέδιο", συνελήφθη υπό την απειλή των όπλων την 3η Δεκεμβρίου, στην πρωτεύουσα Χαράρε. Η ανωτέρω κατηγορία επισύρει στη Ζιμπάμπουε την θανατική ποινή.

    Συνολικά, ο ανώτατος δικαστής διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι 32 μαχητές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδικά για τον Μουκόκο και άλλους οκτώ συγκρατούμενούς του, η απελευθέρωση θα σημαίνει σε μία πρώτη φάση ότι απλά θα μπορέσουν να οδηγηθούν σε νοσοκομείο, για θεραπείες. Η αστυνομία στη Χαράρε "αρνείται", όμως, έστω και "ότι οι 11", από τους 32, "τελούν υπό κράτηση".

    Κομβικό σημείο

    Το περιστατικό αυτό, η αντιμετώπιση του δικαστικού αιτήματος από τις αρχές του Μουγκάμπε, κρίνεται από παρατηρητές ως "καθοριστικό", αναφορικά με το μέλλον που μπορεί να έχει η παρατεταμένη αναζήτηση φόρμουλας, για μιά έμπρακτη "μοιρασιά" της εξουσίας, μεταξύ της ηγεσίας Μουγκάμπε και του αντιπολιτευόμενου ηγέτη της Ζιμπάμπουε Μόργκαν Τσβανγκιράϊ -ο ηγέτης του "Κινήματος για τη Δημοκρατία" έχει τονίσει ότι εκείνος είναι ο αληθινός νικητής των εκλογών.

    Οι πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν επίσης ότι, μόνον με την πολιτική συνύπαρξή των Μουγκάμπε Τσβανγκιράϊ, μπορεί αυτή η, κάποτε πλούσια χώρα της Αφρικής, να αποφύγει την κατάρρευση της εθνικής οικονομίας της μέσα στο επικείμενο 2009. Στο μεταξύ, όμως, η Ζιμπάμπουε είναι αντιμέτωπη και με διεθνείς κυρώσεις, λόγω της πολιτικής της κατάστασης. "Βία και νοθεία" Το κίνημα του Μουκόκο συνέλεγε πληροφορίες για "βία και νοθεία" στην εκλογική διαδικασία που έγινε στην αφρικανική χώρα -έγιναν φέτος τον Ιούνιο. Με πολύ αγώνα, ο Μουγκάμπε αποδέχθηκε τη διεξαγωγή ενός δεύτερου γύρου εκλογών. Μαζί με Μουκόκο και τους υπόλοιπους κρατούμενους, υπό δραματικές συνθήκες, είναι η σύζυγός ενός από αυτούς, αλλά και το περίπου δίχρονο παιδί τους.

    Η κυβερνητική εφημερίδα "Κήρυκας" γράφει, στο σημερινό φύλλο της, ότι "στρατολογούσαν πολίτες, για να τους εκπαιδεύσουν στα όπλα". Οι συνομιλίες για φόρμουλα πολιτικής συμβίωσης Μουγκάμπε-Τσβανγκιράϊ κινδύνεψαν να καταρρεύσουν την 15η Σεπτεμβρίου, επειδή συλλαμβάνονταν όλο και περισσότεροι φίλα προσκείμενοι στον δεύτερο.

    -Στη Νότια Αφρική, ο τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ της Ειρήνης, Ντέσμοντ Τούτου, κατηγόρησε την κυβέρνησή της Πρετόρια μιλώντας σήμερα στο BBC ότι, "σήμερα δεν αγωνίζεται, πλέον κατά του απαρτχάϊντ"(...) "απεμπολώντας τις ιερές παραδόσεις της"... Στη Νότια Αφρική λόγω ακριβώς της πολιτικής της ιστορίας, έχει ανατεθεί ρόλος μεσολαβητικός για την ανθρωπιστική τραγωδία, που λαμβάνει χώρα εδώ και πολλούς μήνες στη Ζιμπάμπουε--τραγική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας των κατοίκων, τετραψήφιος πληθωρισμός σε πάμπολλα βασικά είδη διαβίωσης, αλλά και επιδημία χολέρας, η οποία στην "ανατολή" του 2009 θα έχει πλέον τετραψήφιο αριθμό θυμάτων.

    Είδηση: 17089


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 24 December 2008 - 21:53:27 UTC