Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διυπουργική για την Ολυμπιακή
  • [02] Ζεσταίνεται σταδιακά η αγορά
  • [03] Παγετός και κακοκαιρία στις ΗΠΑ
  • [04] Πούτιν: Τελειώνει η εποχή του φθηνού αερίου

    [01] Διυπουργική για την Ολυμπιακή

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Τη συνέχιση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΟΑ ενέκρινε σήμερα, Τρίτη η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, η οποία συνεδρίασε υπό τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη. Ο υπουργός μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης ενημέρωσε σχετικά και τον Πρωθυπουργό και δήλωσε ικανοποιημένος για τη συμμέτοχή στο διαγωνισμό εν μέσω διεθνούς κρίσης. Πιστεύουμε, είπε ο κ. Χατζηδάκης, ότι έχουμε μια καλή επενδυτική βάση,παρά την εξαιρετικά αρνητική διεθνή συγκυρία, έτσι ώστε να ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Οι συνολικά 17 υποψήφιοι μπορούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου 2009, που είναι και το χρονοδιάγραμμα για το τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας, οπότε θα αναδειχθούν οι επενδυτές. Εν τω μεταξύ, θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες οι ακυρώσεις πτήσεων εσωτερικού, των Ολυμπιακών Αερογραμμών εάν οι τεχνικοί της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας, εξακολουθήσουν να μην εργάζονται υπερωριακά.

    Δεκαεπτά προσφορές χωρίς Air Qatar και Iberia

    Η Διυπουργική ενημερώθηκε από τους συμβούλους του ελληνικού δημοσίου για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης, η οποία εισέρχεται στη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από τους υποψηφίους επενδυτές για τους τρεις διαγωνισμούς που αφορούν τους τομείς πτητικού έργου, επίγειας εξυπηρέτησης, και της επισκευής αεροσκαφών.

    Στη φάση αυτή συνεχίζουν 7 υποψήφιοι επενδυτές για το πτητικό έργο, 7 για την επίγεια εξυπηρέτηση, και 3 για την επισκευή αεροσκαφών.

    Να σημειωθεί ότι ο κατάλογος των ενδιαφερόμενων δεν περιλαμβάνει τα πολυσυζητημένα ονόματα της Air Qatar και της Iberia.

    Τα σχήματα που κατέθεσαν προσφορές αποτελούνται από Σαουδάραβες και Ευρωπαίους επιχειρηματίες, ενώ υπάρχει και ελληνική συμμετοχή σε ορισμένα από αυτά.

    Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα μεταφορών και επικοινωνιών, Νίκος Σηφουνάκης, μίλησε για αποσπασματική, ελλιπή και συγκεχυμένη ενημέρωση και τόνισε πως "η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύτηκε στο λαό, για εξυγίανση των προβληματικών επιχειρήσεων. Δεν είχε, όμως, καμία εξουσιοδότηση, το μονοπώλιο του Δημοσίου, να το αντικαταστήσει με το ιδιωτικό μονοπώλιο.

    Το ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωσή τόνισε πως "η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, υπονόμευσε, διέλυσε, κομμάτιασε, και ξεπουλά την Ολυμπιακή, γιατί αυτό επεδίωκε, το κεφάλαιο και η Ε.Ε. Το συμφέρον των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, απαιτεί έναν ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο μεταφορέα."

    "Σε μια περίοδο που ο σταθερός και αυξανόμενος τουρισμός, η περιφερειακή συνοχή της χώρας μας, η πτητική ασφάλεια και ανασυγκρότηση του δημόσιου εθνικού μας αερομεταφορέα, οι 8.000 θέσεις πλήρους και σταθερής απασχόλησης είναι το ζητούμενο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. εμμένει στην εκκαθάριση και ρευστοποίηση της ΟΑ.", σχολίασε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, προσθέτοντας πως η μόνη ρεαλιστική λύση, προς όφελος του λαού είναι η δημιουργία ενός ισχυρού Δημόσιου Ενιαίου Αερομεταφορέα.

    Για την εξυγίανση του ΟΣΕ

    Σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι το πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση του Οργανισμού είναι σε εξέλιξη, με βάση τέσσερις άξονες.

    Για την ασφάλεια, είπε, έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με τους γαλλικούς σιδηροδρόμους, ενώ για τη διαφάνεια γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τη διοίκηση του Οργανισμού και το Υπουργείο Οικονομικών που διενεργεί στον ΟΣΕ εκτάκτους και τακτικούς ελέγχους.

    Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη έχει τελειώσει η ηλεκτροκίνηση από τη Θεσσαλονίκη μέχρι και Δομοκό, ενώ το καλοκαίρι θα τελειώσει η ηλεκτροκίνηση του προαστιακού και θα γίνει και η καινούργια γραμμή Αθήνα-Χαλκίδα.

    Αναφορικά με την εξυγίανση του Οργανισμού, ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι γίνεται μία τεράστια προσπάθεια να βελτιωθούν τα οικονομικά του πιο προβληματικού σιδηροδρομικού οργανισμού της Ευρώπης, με στόχο να μειωθεί το λειτουργικό έλλειμμα από 455 εκατ. ευρώ το 2007 σε 80 εκατ. το 2010.

    Τα χρήματα αυτά, συμπλήρωσε, θέλουμε να τα εξοικονομήσουμε για επενδύσεις και για κοινωνική πολιτική, προσθέτοντας πως "όλοι αυτοί που στην Ελλάδα λένε ότι είναι υπέρ μιας κοινωνικής πολιτικής, πρέπει να μην αντιδρούν σε τέτοιες εξυγιαντικές κινήσεις απ' όπου και αν προέρχονται".

    Είδηση: 17032

    [02] Ζεσταίνεται σταδιακά η αγορά

    .Αυξημένη είναι και σήμερα, Τρίτη, η κίνηση στην αγορά τόσο στη Βαρβάκειο όσο και στα εμπορικά καταστήματα, αν και οι καταναλωτές εμφανίζονται συγκρατημένοι σε σχέση με το προηγούμενο έτος λόγω της οικονομικής κρίσης. Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα κοστίσει φέτος σχεδόν όσο και πέρυσι σύμφωνα με τις μετρήσεις του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ). Για 8 έως 10 άτομα το κόστος ξεκινά από 60,50 ευρώ και φτάνει τα 129,80. Διαφορά που αγγίζει το 114% και κάνει την έρευνα αγοράς από τους καταναλωτές απαραίτητη. Ωστόσο, φέτος υπάρχουν σημαντικές προσφορές και οι καταναλωτές μπορούν να τις εκμεταλλευτούν. Σύνεση και έρευνα αγοράς προτείνει στους καταναλωτές ο αρμόδιος γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ανοιχτά -μετά από αίτημα των εμπόρων - θα παραμείνουν τα καταστήματα στο Δήμο της Αθήνας και την ερχόμενη Κυριακή, 28 του μηνός, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των απωλειών σε τζίρους από τα πρόσφατα επεισόδια. Το μέτρο ωστόσο συναντά αντιδράσεις.

    Τα καταστήματα θα παραμείνουν σήμερα ανοιχτά έως τις 9 το βράδυ ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων έως τις 18.00.

    Πολύ αυξημένη η κίνηση στην κεντρική κρεαταγορά όπου υπάρχει ποικιλία αγαθών και τιμών.

    Η αγορά τώρα επουλώνει τα τραύματά της δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8 ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Παναγής Καρελάς.

    Επανέρχονται σταδιακά η ηρεμία και οι εορταστικοί ρυθμμοί στην αγορά, δήλωσε και ο υφ. Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος, o οποίος πρόσθεσε ότι η αγορά έχει πολλές προτάσεις και μάλιστα προσιτές για κάθε νοικοκυριό.

    Οι τιμές στη ντόπια γαλοπούλα κυμαίνονται από 3,50 έως 7 ευρώ, στο ντόπιο αρνάκι από 7,50 έως 9,90, στο κατσικάκι από 6 έως 9, στο γουρουνόπουλο από 7 έως 10 και στο εγχώριο μοσχάρι από 5 έως 9,60, ενώ το νωπό κοτόπουλο απαντά μεταξύ 2,5 και 3,95 .

    Οσο για τα παραδοσιακά γλυκά των ημερών οι κουραμπιέδες και μελομακάρονα πωλούνται μεταξύ 5 και11 ευρώ, το κιλό. Ηβασιλόπιτα πωλείται μεταξύ 4,70 και 11 ευρώ.

    Τη Βαρβάκειο επισκέφθηκε το πρωί και ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και αντάλλαξε ευχές με εμπόρους και καταναλωτές.

    Εν τω μεταξύ, δεν σταματούν οι έλεγχοι από τους υπαλλήλους της αρμόδιων υπηρεσιών των Νομαρχιών που τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται επί ποδός λαμβάνοντας δείγματα από όλα τα προϊόντα για να διαπιστωθεί η ασφάλεια και η υγιεινή τους.

    Οι αστυκτηνίατροι και γεωπόνοι της Νομαρχίας Πειραιά κατέσχεσαν τις τελευταίες ημέρες 33 τόνους κρεάτων και παραπροϊόντων κρέατος, αλλά και 22 τόνους χύμα όσπρια από το Μεξικό, αφότου διαπίστωσαν την ακαταλληλότητά τους για την κατανάλωση.

    Το εορταστικό ωράριοΈως το τέλος του χρόνου τα καταστήματα θα λειτουργούν με εορταστικό ωράριο.

    Στην Αθήνα: - Δευτέρα και Τετάρτη από τις 10 το πρωί έως 6 το απόγευμα, - Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή, από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. - Το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου, τα εμπορικά θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ ανοικτά θα είναι και την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου.

    Στη Θεσσαλονίκη:

    Σήμερα 23, καθώς και στις 29 και 30 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν σε συνεχές ωράριο, από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Το Σάββατο 27 του μηνός, θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. - Πάντα για τη Θεσσαλονίκη, την παραμονή των Χριστουγέννων τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, και την παραμονή Πρωτοχρονιάς από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

    - Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της λειτουργίας τους την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου. - Από το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009 επανέρχεται το προ των εορτών ωράριο.

    Αντιδράσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου

    Το ''πράσινο'' φως για να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας και την τελευταία Κυριακή του χρόνου έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά οι εμποροϋπάλληλοι αντιδρούν. Όπως διευκρινίστηκε από το Υπουργείο, το μέτρο θα ισχύσει μόνο για φέτος.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γ. Βλάχος, είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο του νομάρχη Αθηνών, λόγω απουσίας του κ. Σγουρου, κατά την οποία, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, διαπιστώθηκε η κοινή προσέγγιση για τη στήριξη της αγοράς της Αθήνας και την υλοποίηση της εν λόγω απόφασης.

    Διευκρινίζεται δε ότι, όσοι υπάλληλοι επιλέξουν να εργασθούν την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008, θα αμειφθούν με προσαύξηση κατά 75%, καθώς και με μία επιπλέον μέρα άδειας (ρεπό), η οποία θα δοθεί υποχρεωτικά εντός του Ιανουαρίου 2009. Εναλλακτικά, μετά από κοινή απόφαση των δυο μερών (εργαζόμενοι-εργοδότες), μπορεί η ημέρα απασχόλησης αντί για άδεια να πληρωθεί και σε αυτή την περίπτωση ισχύει επιπλέον προσαύξηση κατά 75%.

    Εκτάκτως συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη, στις 13:00, το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Νομαρχίας Αθηνών, προκειμένου να εξετάσει το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας για έκτακτη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

    Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος εκτιμά ότι το μέτρο θα έπρεπε να εφαρμοστεί για τα καταστήματα όλης της χώρας και όχι μόνο για την Αθήνα.

    Η Ομοσπονδία Εμποροϋπαλλήλων Ελλάδος αντιδρά στην σχετική ρύθμιση σημειώνοντας μάλιστα, με δηλώσεις εκπροσώπων της, ότι δεν υπάρχει συμφωνία των εμποροϋπαλλήλων για μια τέτοια εξέλιξη.

    Και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου δήλωσε αντίθετη στη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου. "Σε καμία περίπτωση τα πρόσφατα έκτροπα δεν μπορεί να αποτελέσουν απαρχή και πρόσχημα για ανατροπή της πάγιας θέσης του εμπορικού κόσμου της χώρας για διαφύλαξη της Κυριακής αργίας, που συμπίπτει και συνταυτίζεται με τις διαχρονικές αξίες της ελληνικής κοινωνίας" αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

    Για "αφορμή" και "δικαιολογία" για τη γενική καταστρατήγηση της αργίας της Κυριακής, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων, έκανε λόγο η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ). "Δεν ευθύνεται το ωράριο για τον πραγματικά μειωμένο τζίρο των επιχειρήσεων, αλλά το μειωμένο εισόδημα των καταναλωτών'', επισήμανε.

    ''Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε προ ξαφνικών και πρόχειρα ειλημμένων αποφάσεων, των οποίων γινόμαστε αποδέκτες από τα ΜΜΕ και όχι από κάποια επίσημη πληροφόρηση, την οποία θεωρούμε ότι θα έπρεπε να έχουμε ως θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της Πολιτείας'', σχολίασε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά.

    ΓΣΕΕ και η ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος), σε ανακοίνωσή τους, εξέφρασαν επίσης ριζική διαφωνία. "Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να μην υποκύψει στις παράλογες, παράνομες και αυθαίρετες απαιτήσεις των πολυεθνικών και να μην επιτρέψει την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    "Η λειτουργία των καταστημάτων της Αθήνας την Κυριακή 28 Δεκέμβρη, με την άδεια της κυβέρνησης υπηρετεί τελικά το μόνιμο στόχο μεγαλεμπόρων - κυβέρνησης για την κατάργηση της Κυριακής αργίας στο εμπόριο αλλά και γενικότερα. Είναι πρόσχημα οι έκτακτες ανάγκες και η κατάσταση της αγοράς. Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρέμποροι δεν πρέπει να ξεγελαστούν. Η ευόδωση αυτών των σχεδίων δεν είναι μόνο σε βάρος των εμποροϋπαλλήλων αλλά και των μικρομεσαίων" σχολίασε το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν το μέτρο.

    "Μια τέτοια απόφαση θα ωφελήσει μόνο τα πολυκαταστήματα και θα ζημιώσει όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις. Στους εργαζόμενους, ως καταναλωτές, δεν τους λείπουν οι ώρες για να ψωνίσουν, αλλά τα χρήματα" δήλωσε ο ΣΥΝ.

    Είδηση: 17031

    [03] Παγετός και κακοκαιρία στις ΗΠΑ

    Καταιγίδες και χιονοπτώσεις σημειώνονται από τη Δευτέρα σε μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ και του Καναδά, προκαλώντας διακοπές στην ηλεκτροδρότηση και αναγκάζοντας πολλούς επίδοξους εκδρομείς να αναβάλουν τα σχέδιά τους για την περίοδο των εορτών. Πολλοί είναι εκείνοι που εγκλωβίστηκαν στις βορειοανατολικές και βορειοδυτικές ΗΠΑ, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αλλά και χθες Δευτέρα, καθώς ματαιώθηκαν ή καθυστέρησαν πτήσεις και έκλεισαν αυτοκινητόδρομοι λόγω του παγετού.

    Ουρές σχηματίζονταν χθες έξω από το διεθνές αεροδρόμιο Tacoma του Σιάτλ, όπου οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες Alaska Airlines και Horizon καθήλωσαν την Κυριακή τα αεροσκάφη τους.

    Όπως μετέδωσε το CNN, κάποιοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα μέσα της εβδομάδας για να ταξιδέψουν αεροπορικώς από το Σιάτλ.

    Τουλάχιστον 120 πτήσεις ακυρώθηκαν τη Δευτέρα στο διεθνές αεροδρόμιο του Πόρτλαντ και οι οδηγοί καλούνταν να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

    Οι θυελλώδεις άνεμοι και οι χιονοθύελλες προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στις μεσοδυτικές Πολιτείες, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα στο Ιλινόι, το Οχάιο και την Ιντιάνα.

    Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βελτίωση των καιρικών συνθηκών αύριο Τετάρτη, παραμονή των Χριστουγέννων, με βροχοπτώσεις αντί χιονοπτώσεων στη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη, τη Φιλαδέλφεια και την Ουάσινγκτον και θερμοκρασίες που αναμένεται να φθάσουν μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου.

    Ωστόσο, η ομίχλη αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην επιστροφή των εκδρομέων.

    Χειμερινές καταιγίδες έπληξαν και τον Καναδά, ο οποίος καλύφθηκε από χιόνι και στις παράκτιες περιοχές του, για πρώτη φορά από το 1971.

    Η πόλη Γουότσον Λέικ, στο Γιούκον, κατέγραψε τη χαμηλότερη θερμοκρασία στη χώρα με 45 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.

    Στο Βανκούβερ, ο υδράργυρος έδειξε μείον 15 βαθμούς Κελσίου, τη χαμηλότερη θερμοκρασία από τη δεκαετία του ΄1960, αναφέρουν δημοσιεύματα της Globe και της Mail.

    Είδηση: 17034

    [04] Πούτιν: Τελειώνει η εποχή του φθηνού αερίου

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Για το επικείμενο "τέλος της εποχής του φθηνού φυσικού αερίου" προϊδέασε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ομιλία του στη Μόσχα προς τους εκπροσώπους του Φόρουμ των Εξαγωγικών Χωρών του Φυσικού αερίου, το GECF. Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην αισθητή άνοδο του κόστους ανάπτυξης-εκμετάλλευσης των πεδίων άντλησης. Σημειωτέον ότι η εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως που τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, επηρεάζουν αυτές του φυσικού αερίου. Η Ρωσία και 11 ακόμα χώρες - μέλη του GECF πρόκειται να υπογράψουν έναν χάρτη με τον οποίο θα επισημοποιούν τη συνεργασία τους. Η σύνοδος πραγματοποιείται σε επίπεδο Υπουργών.

    Το Φόρουμ ξεκίνησε να λειτουργεί το 2001 αλλά δεν έχει επίσημη γραμματεία ή διαδικασία ένταξης μελών.

    Στις αρχές του 2008 η Ρωσία είχε ανακοινώσει την πρόθεση της να προχωρήσει στη δημιουργία μιας "τρόικας φυσικού αερίου" με το Ιράν και το Κατάρ που μετέχουν στο Φόρουμ.

    Οι τρεις, που από κοινού ελέγχουν σχεδόν το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου, συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τομέα των εξαγωγών αλλά και της παραγωγής.

    Οι δυτικοί καταναλωτές ανησυχούν ότι η συνεργασία αυτή θα προκαλέσει την εγκαθίδρυση ποσοστώσεων παραγωγής, παρόμοιες με αυτές του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο, γεγονός που θα έχει άμεση επιρροή στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου.

    Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι διέψευσαν το ενδεχόμενο, την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι συγκρίσεις αυτού του τύπου οδηγούν σε παραπλάνηση εξ αιτίας των διαφορών που υπάρχουν στην παραγωγή του φυσικού αερίου και τα συμβόλαια για την εμπορική διακίνηση του αερίου καθιστούν δύσκολη και μάλλον αδύνατη την καθιέρωση ποσοστώσεων.

    Μεσολαβεί πάλι και η διένεξη Ρωσίας-Ουκρανίας, για το φυσικό αέριο αυτή τη φορά (την τελευταία ήταν για τον "μαύρο χρυσό") με την Gazprom στη Μόσχα να απειλεί με διακοπή παραδόσεων, εάν δεν ρυθμιστούν εκκρεμούντα χρέη, σύμφωνα με σημερινές μεταδόσεις του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου 'Interfax'.

    Σε μία σαφώς ψύχραιμη αντίδραση, η ρωσική "Alfa bank" κατέστησε σήμερα σαφές σε μία συμβουλευτική της εισήγηση προς τους επενδυτές ότι "τυχόν διακοπή παραδόσεων του φυσικού αερίου σε μία περιοχή του κόσμου δεν μπορεί να επηρεάσει την τιμή του προϊόντος και σε άλλο σημείο του πλανήτη

    Το φυσικό αέριο, στην υγροποιημένη μορφή του (LNG) είναι τελευταία άκρως εμπορεύσιμο προϊόν--δια θαλάσσης διακινείται πολύ με πλοία ελληνικών συμφερόντων.

    Είδηση: 17049


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 December 2008 - 17:53:49 UTC