Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραιτείται ο Χριστόφιας - Αλλάζει ηγεσία το ΑΚΕΛ
  • [02] 40 ημέρες χωρίς τον Γ. Κοίλιαρη
  • [03] Τολμηρό σχέδιο ανόρθωσης Ομπάμα
  • [04] Ομιλία Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ
  • [05] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση
  • [06] Νέες δημοσκοπήσεις: Μπροστά το ΠΑΣΟΚ χωρίς αυτοδυναμία
  • [07] Πολιτική αντιπαράθεση για τα επεισόδια
  • [08] Άνοιξαν τα μπλόκα των αγροτών
  • [09] Συζήτηση σε υψηλούς τόνους
  • [10] Όχι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε υπερκομματικούς υπουργούς

    [01] Παραιτείται ο Χριστόφιας - Αλλάζει ηγεσία το ΑΚΕΛ

    Τον επίλογο της παρουσίας του στη θέση του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, μετά από 20 χρόνια, έγραψε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.Ο κ. Χριστόφιας απευθύνθηκε για τελευταία φορά ως γενικός γραμματέας στα στελέχη του ΑΚΕΛ, μιλώντας στο οργανωτικό συνέδριο του κόμματος.

    «'Εφτασε ο καιρός να παραδώσω τη σκυτάλη», δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας από το βήμα του Έκτακτου Παγκύπριου Οργανωτικού Συνεδρίου του ΑΚΕΛ, που πραγματοποιήθηκε στη ΛευκωσίαΟ Πρόεδρος Χριστόφιας φανερά συγκινημένος απευθύνθηκε στα στελέχη του ΑΚΕΛ διαβεβαιώνοντάς ότι θα παραμείνει στις επάλξεις μαζί με το ΑΚΕΛ, έστω και αν τώρα θα υπηρετεί από άλλη έπαλξη, εκείνη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    «Από καιρό είχα μοιραστεί με τους συντρόφους της Κεντρικής Επιτροπής την πρόθεσή μου να παραιτηθώ από το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα για να αφοσιωθώ εξ ολοκλήρου στα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα οποία εσείς με την εμπιστοσύνη σας και ο λαός με την ψήφο του μού έχετε τιμητικά αναθέσει», είπε.

    Εξήγησε ότι οι υποχρεώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν του επιτρέπουν να επιτελεί το ρόλο του ως Γ.Γ. της Κ.Ε. στο βαθμό που θα ήθελε, στο βαθμό που πρέπει και που απαιτούν οι περιστάσεις.

    «Σήμερα, ενώπιον του συνόλου των στελεχών του Κόμματός μας, ομολογώ ότι περνώ μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου. Έχει φτάσει η ώρα να υποκλιθώ με απεριόριστο σεβασμό μπροστά σε όλους εσάς τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου. Να ευχαριστήσω από ψυχής τα μέλη, τα στελέχη και την ηγεσία του Κόμματός που για 20 χρόνια μου έχετε εμπιστευτεί το τιμητικότατο αξίωμα του πρώτου μεταξύ ίσων, το αξίωμα του Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ», είπε σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο ακροατήριο.

    Αναφερόμενος στο ΑΚΕΛ, είπε ότι η βελτίωση της οργανωτικής κατάστασης του Κόμματος «μας απασχολεί συνεχώς». Η συνεχής οργανωτική βελτίωση είναι μια ανάγκη επιτακτική, γιατί σήμερα το ΑΚΕΛ «δεν είναι μόνο κόμμα διαμαρτυρίας, πάλης και διεκδίκησης. Είναι ταυτόχρονα και κόμμα εξουσίας», είπε.

    Σημείωσε, εν τέλει, ότι «θα ήταν τραγικό λάθος αν το ΑΚΕΛ τώρα που είναι κυβερνών κόμμα μετατραπεί σε κυβερνητικό κόμμα. Δηλαδή, αν το ΑΚΕΛ και το ευρύτερο Λαϊκό Κίνημα ταυτιστούν πλήρως με την Κυβέρνηση.

    Είδηση: 16952

    [02] 40 ημέρες χωρίς τον Γ. Κοίλιαρη

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Πέρασαν σχεδόν 40 μέρες από τη στιγμή που ο Γιώργος Κοίλιαρης έφυγε για την τελευταία αποστολή του.Το πρωί στο νεκροταφείο Ζωγράφου έγινε μνημόσυνο τιμής και σεβασμού, στον αγαπητό φίλο και συνάδελφο που έφυγε απρόσμενα από κοντά μας.

    Τότε, στις 15 του Νοεμβρίου, όπως σήμερα ήταν Σάββατο.Τότε ο Γιώργος Κοίλιαρης έχασε τον "πόλεμο" και τρεις ημέρες αργότερα τον αποχαιρετούσαμε.Το πρωί βρέθηκαν φίλοι και συνάδελφοι κοντά του, εκεί στην μόνιμη -πια- κατοικία του, από όπου ξεκίνησε την τελευταία του αποστολή.Ήταν εκεί για να τιμήσουμε τον σπάνιο φίλο, τον ξεχωριστό συνάδελφο, τον άνθρωπο Γιώργο Κοίλιαρη.

    Ο Γιώργος άφησε μοναδικές παρακαταθήκες. Όσοι μπορούμε να τις ενστερνιστούμε θα ήταν η καλύτερη απόδοση τιμής και σεβασμού σε εκείνον.Οι συνάδελφοί του, εμείς που αναζητούμε την είδηση στην ΕΡΤ, τη Δευτέρα το απόγευμα στις 6:15 θα δώσουμε φιλικό αγώνα με τους παλαιμάχους του Παναθηναϊκού, στο γήπεδο της λεωφόρου.

    Είδηση: 16950

    [03] Τολμηρό σχέδιο ανόρθωσης Ομπάμα

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Τολμηρό σχέδιο ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, το κόστος του οποίου δεν ανακοίνωσε, δήλωσε ότι επεξεργάζεται ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του χθες στο Σικάγο.Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να εκπονήσει την Παρασκευή ένα σχέδιο ανάκαμψης "τολμηρό" για να βγει η αμερικανική οικονομία από την μεγάλη κάμψη, αλλά, αρνήθηκε να αναφερθεί στο κόστος του, αν και ο Τύπος αναφέρει ότι ενδέχεται να φτάσει έως τα 1.000 δισ. δολάρια.

    "Στην περίπτωση που δεν θα προχωρήσουμε σε μια τολμηρή προσέγγιση του προβλήματος, μπορεί η οικονομία μας να συνεχίσει να πέφτει και αυτό είναι απαράδεκτο για μένα και πιστεύω ότι είναι απαράδεκτο και για τον αμερικανικό λαό" ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στο Σικάγο.

    Αν και αρνήθηκε να αναφερθεί στο κόστος του σχεδίου ανάκαμψης ο κ. Ομπάμα δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι είναι έτοιμος να ασχοληθεί πολύ με το έλλειμμα για να μπορέσει να βγει η αμερικανική οικονομία από τη σοβαρή κρίση.

    Σύμφωνα με Δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, όπως αυτό της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ το οικονομικό επιτελείο του νεοεκλεγέντος προέδρου προετοιμάζει ένα σχέδιο ανάκαμψης ύψους 675-775 δισ. δολαρίων που ενδεχομένως μπορεί να ξεπεράσει και τα 850 δισ. δολάρια, ενώ ορισμένες άλλες εφημερίδες αναφέρονται σε ένα αστρονομικό ποσό, κάνοντας λόγο ακόμα και για ένα ποσό της τάξης του ενός τρισεκατομμυρίου δολλαρίων.

    Ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος, ανακοίνωσε και τον διορισμό του Ρον Κερκ, πρώην δημάρχου του Ντάλας, ως υπεύθυνο για τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ, δηλαδή, στη θέση του Αντιπροσώπου για το Εμπόριο.

    Επίσης, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι υπουργός Εργασίας στη νέα κυβέρνησή του θα αναλάβει η βουλευτής από την Καλιφόρνια, Χίλντα Σολίς και επιβεβαίωσε ότι υπουργός Μεταφορών θα αναλάβει ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής του Ιλινόι, Ρέι Λα Χουντ.

    Στο πεδίο της κρίσης της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, μετά την ανακοίνωση έκτακτης χορήγησης συνολικού ύψους 17,4 δις $. στους κολοσσούς του Ντιτρόιτ, από την απερχόμενη κυβέρνηση Μπους, τα συνδικάτα εργαζομένων στον τομέα αυτόν της οικονομίας ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν από τον Μπαράκ Ομπάμα να αναθεωρήσει ορισμένους όρους του προγράμματος στήριξης που πλήττουν άδικα -όπως τονίζουν- τους εργαζόμενους.Τα συνδικάτα αναφέρονται κυρίως στον όρο που θέτει η κυβέρνηση στις κατασκευάστριες εταιρείες που θα λάβουν την ομοσπονδιακή βοήθεια, ότι θα πρέπει να επανα-διαπραγματευθούν τους όρους των συμβάσεων έργου ως το τέλος του επόμενου έτους, για να μειώσουν το κόστος και να εξισώσουν τους μισθούς με αυτούς που δίνονται στα εργοστάσια των ξένων κατασκευαστών επί αμερικανικού εδάφους.Παρά τη δημοσιοποίηση της επείγουσας οικονομικής βοήθειας που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση Μπους προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με μικρή πτώση 0,30% στις 8,579,11 μονάδες ενώ ο δείκτης Nesdaq έκλεισε με άνοδο 0,77% στις 1.564,32 μονάδες.

    Είδηση: 16949

    [04] Ομιλία Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Με την ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα άνοιξαν στις 10:00 το πρωΐ οι εργασίες της Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού [ΚΠΕ], που συνεδριάζει σήμερα με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του Συνασπισμού".Βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ σοβαρές πολιτικές εξελίξεις που συγκλονίζουν τη χώρα και θα γραφτούν στην ιστορία με την τεράστια κοινωνική έκρηξη που σημειώνεται σήμερα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κ.Ε. του κόμματός του.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα σενάρια, όπως είπε, σωτηρίας του συστήματος για συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων προσθέτοντας πως δεν θα τα καταφέρουν.Θα βρουν μπροστά τους την Αριστερά των κινημάτων και των αγώνων και όχι την Αριστερά που δεν τους ενοχλεί και βρίσκεται στον Περισσό.

    Για τα επεισόδια κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι λούφαξε και δεν πήρε θέση και επέκρινε το ΣΥΡΙΖΑ ότι υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις των νέων για ψηφοθηρικούς λόγους.Το δε ΚΚΕ ο κ. Τσίπρας το κατηγόρησε ότι υιοθετεί την γνωστή και δοκιμασμένη λογική της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μιλώντας για προβοκάτορες και εχθρούς του λαού.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του έκανε λόγο για "μία τεράστια κοινωνική έκρηξη, όπου πρωτοστατούν η νεολαία και οι μαθητές, που συγκλονίζει τη χώρα και θα γραφτεί στην ιστορία" και κατήγγειλε τη μεν κυβέρνηση ότι κατηγόρησε το νεολαϊστικο κίνημα και χρησιμοποίησε τους μηχανισμούς της αστυνομικής αυθαιρεσίας εναντίον του, το ΠΑΣΟΚ ότι "λούφαξε" και το ΚΚΕ ότι υιοθέτησε τη γνωστή και δοκιμασμένη λογική για προβοκάτορες και εχθρούς του λαού.

    Έκανε λόγο ακόμα για σενάρια σωτηρίας του συστήματος μέσα από συνταγές είτε συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, είτε ενός οικουμενικού υπουργού Οικονομικών, με την αριστερά στον κόσμο της και τη νεολαία στους καναπέδες. "Αυτά τα σχέδια συγκυβέρνησης δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν, εμείς μπορούμε να τους ακυρώσουμε τα σχέδια" και πρόσθεσε ότι "την αριστερά που δεν θα τους ενοχλεί και θα είναι στον κόσμο της ίσως μπορούν να τη βρουν στον Περισσό, όχι όμως τη δική μας αριστερά των κινημάτων και των αγώνων".

    Με τους κουκουλοφόρους και τη βία είμαστε απέναντι επεσήμανε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι "αυτό που ήθελαν ήταν να πάψουμε να συνομιλούμε με τους νέους και να αφήσουμε το μαθητικό κίνημα να εκφυλιστεί και να χάσει, να καταδικάσουμε σε ανυποληψία τους αγώνες της νέας γενιάς. Δεν τους κάναμε τη χάρη και είμαστε περήφανοι γι' αυτό και τώρα και στα επόμενα χρόνια".

    Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο είπε: "κ. Παυλόπουλε είναι πολλά τα μεμονωμένα περιστατικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχει πρόβλημα με τους ράμπο αστυνομικούς, με τη διείσδυση ακροδεξιών στοιχείων και την αντίληψη περί πραιτόρων στην αστυνομία. Εμείς δεν είμαστε σε αντίθεση με τους απλούς αστυνομικούς, αλλά με την ηγεσία τους και τις αντιλήψεις που θέλουν να μετατρέψουν τον απλό αστυνομικό σε πραίτορα και ράμπο με στόχο την ανατροπή της δημοκρατικής νομιμότητας" και έθεσε επιτακτικά το ερώτημα "ποιά ομάδα κρούσης της αστυνομίας φέρει κουκούλες και λοστούς".

    Αναλύοντας τις εξελίξεις ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για "μια αυθόρμητη κοινωνική έκρηξη στην οποία πολλές πολιτικές δυνάμεις επιχείρησαν να μπουν απέναντι. Εμείς επιλέξαμε να μπούμε μέσα στις κινητοποιήσεις και να προσπαθήσουμε να δώσουμε θετική διέξοδο από την κρίση, έτσι ώστε να πιάσουν τόπο οι μέρες οργής".

    Ειδικότερα αναφέρθηκε σε τρία συγκεκριμένα θέματα που ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ θέτουν στο επίκεντρο των διεκδικήσεων:1. το τέλος της καταστολής, του αυταρχισμού και της ανεξέλεγκτης αστυνομικής αυθαιρεσίας,2. τη ριζική τομή στο εκπαιδευτικό σύστημα με κυρίαρχο θέμα την ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια και3. ουσιαστικά μέτρα στήριξης της νέας γενιάς, απέναντι στην ανεργία, τον εφιάλτη της ανασφάλιστης και επισφαλούς απασχόλησης.

    Επίσης, υποστήριξε ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο στόχαστρο των δυνάμεων του πολιτικού κατεστημένου, διότι υπερασπίζονται την κοινωνική ερμηνεία των γεγονότων και όχι την τρομοϋστερία, διότι υπερασπίζονται τα κοινωνικά δικαιώματα.

    Εξάλλου, διευκρίνισε ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν "καθαρές απόψεις σαν γάργαρο νερό για τη βία και τους κουκουλοφόρους και δεν ζητά πιστοποιητικά κοινωνικής νομιμοφροσύνης".

    Έκανε ακόμα λόγο για την κατάρρευση του επικοινωνιακού σχεδίου της κυβέρνησης, όπως διαπιστώνει κανείς τόσο από το άρθρο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου που, όπως είπε, μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας, όσο και από την παρουσίαση των γεγονότων από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όσο ακόμα και από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου που όταν είπε σε ξένο μέσο ενημέρωσης πέντε αυτονόητα πράγματα η κυβέρνηση τον κατηγόρησε όπως κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ.Επέκρινε δε το ΠΑΣΟΚ και ειδικά τον εκπρόσωπό του Γιώργο Παπακωνσταντίνου διότι, όπως είπε, όταν στο στόχαστρο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ "το ΠΑΣΟΚ δεν μας υποστήριξε, αλλά, μίλησε για ψηφοθηρικό λόγο".

    Επίσης, έκανε αναφορά και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις "που δείχνουν εξαιρετικά αμήχανες μπροστά στο ενδεχόμενο να περάσει αυτό το κλίμα των κινητοποιήσεων και στο εξωτερικό, καθώς οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι καζάνια που βράζουν".

    Προέβλεψε για το επόμενο διάστημα όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων λόγω της οικονομικής κρίσης και διαμόρφωση από τις κυρίαρχες δυνάμεις ενός συγκρουσιακού κλίματος.

    Έκανε αναφορά και στον προϋπολογισμό δηλώνοντας ότι "μεταφέρει τα κοινωνικά βάρη στα αδύναμα οικονομικά στρώματα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ανέλαβε μισή ευθύνη για το Βατοπαίδι και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι "αυτή την ευθύνη δεν την ανέλαβε απευθυνόμενος στο λαό, αλλά, στο κόμμα του εμφανιζόμενος ως σωτήρας της Νέας Δημοκρατίας από την κατρακύλα".

    Επίσης, υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση έχει φάει τα ψωμιά της, δεν θα αντέξει ούτε ένα φύσημα ή κοινωνική ένταση" και κατέληξε λέγοντας ότι "εναλλακτική λύση δεν είναι η εναλλαγή των δύο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία, δεν είναι η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, είναι η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη να παλέψει γι' αυτό το στόχο με όλες του τις δυνάμεις, μαζί με τα κοινωνικά και νεολαιίστικα κινήματα.

    Είδηση: 16948

    [05] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση

    Δάσκαλοι, καθηγητές και πανεπιστημιακοί, μαζί με τους μαθητές και τους φοιτητές, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και μετά τις γιορτές. Επέλεξαν για συμβολικούς λόγους να ξεκινήσουν το νέο γύρο των συλλαλητηρίων στις 9 Ιανουαρίου, την ημέρα δηλαδή που πριν από 18 χρόνια δολοφονήθηκε ο Νίκος Τεμπονέρας. Εν τω μεταξύ, αυτοψία στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια, όπου δολοφονήθηκε ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, προκειμένου να εξακριβωθεί πως χτυπήθηκε ο μαθητής από το όπλο του ειδικού φρουρού, θα γίνει τις προσεχείς ημέρες. Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον δράστη του τραυματισμού του 17χρονου μαθητή στο Περιστέρι. Ένταση σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στο Σύνταγμα, όταν ομάδα νεαρών, επιχείρησε να πετάξουν σκουπίδια στο χριστουγεννιάτικο δένδρο, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων. Στη Βουλή κατέληξε και το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που ξεκίνησε νωρίτερα από τα Προπύλαια.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, μαθητές από γυμνάσια και λύκεια της Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για την κρατική βία.Παράλληλα, οι μαθητές θα ψάλουν τα κάλαντα στον υπουργό Παιδείας, ενώ την ίδια ώρα αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους δήμους της Αττικής.Τις αποφάσεις αυτές έλαβε σήμερα το συντονιστικό όργανο των μαθητών, το οποίο θα συνεδριάσει και πάλι στις 6 Ιανουαρίου.

    Πάντως, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με την έναρξη της νέας χρονιάς εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι καθηγητών, δασκάλων και Πανεπιστημιακών.Επέλεξαν για συμβολικούς λόγους να αρχίσουν έναν νέο γύρο των συλλαλητηρίων στις 9 Ιανουαρίου, την ημέρα δηλαδή που πριν από 18 χρόνια δολοφονήθηκε ο Νίκος Τεμπονέρας.

    Πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό, να δεχθεί και να ακούσει τα συμβούλια των μαθητών, ζήτησε ο Αλέκος Αλαβάνος μετά τη συνάντηση με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ένταση άρχισε να υποχωρεί.

    Παράλληλα, τις προσεχείς ημέρες θα γίνει αυτοψία και βλητική εξέταση πεδίου στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια, όπου δολοφονήθηκε ο 15χρονος Αλεξανδρος Γρηγορόπουλος, προκειμένου να εξακριβωθεί πως βλήθηκε ο μαθητής από το όπλο του ειδικού φρουρού.Στην Πάτρα, συνεχίζονται οι ειρηνικές πορείες μαθητών και φοιτητών σχεδόν σε καθημερινή βάση, ενώ νέα πορεία εχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα.Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

    Επεισόδια στη ΘεσσαλονίκηΣτην Θεσσαλονίκη, σε ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία Αριστοτέλους αντιεξουσιαστές προκάλεσαν επεισόδια.Επίσης, η ομάδα των αντιεξουσιαστών κατέλαβε το κινηματοθέατρο Ολύμπιον.Συγκεκριμένα, μέλη ομάδας του αντιεξουσιαστικού χώρου κατέλαβαν σήμερα το μεσημέρι το κινηματοθέατρο «Ολύμπιον», που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μητροπόλεως, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.Όπως ανέφεραν τα μέλη της ομάδας, η κατάληψη του κινηματοθεάτρου -όπου είναι και η «έδρα» του φεστιβάλ κινηματογράφου- είναι συμβολική και θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ.Οι προγραμματισμένες για σήμερα προβολές και παραστάσεις στο «Ολύμπιον» αναβάλλονται.Αντί αυτών, όπως είπαν, θα προβληθούν κάποιες δικές τους δημιουργίες, ενώ στις 6 το απόγευμα έχουν προγραμματίσει ανοιχτή συνέλευση.Πριν από την κατάληψη του «Ολύμπιον», αναρχικοί πέταξαν γλυκά στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, στην πλατεία Αριστοτέλους.Ο δήμαρχος είχε μεταβεί στο σημείο, ώστε να παραστεί σε εκδήλωση του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού, που μοίρασε δώρα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Τα γλυκά μοιράζονταν, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, από τους διοργανωτές στους πολίτες.

    Ταυτόχρονα, με την κατάληψη του «Ολύμπιον», άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Καμάρα, στην Εγνατία οδό, μέλη άλλων ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα οποία είχαν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

    Νωρίτερα, τα μέλη της ομάδας, τα οποία με τις ενέργειές τους διαμαρτύρονται για τους συλληφθέντες στα επεισόδια των τελευταίων γεγονότων, είχαν καταλάβει και τους χώρους όπου στεγάζονται οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Zoo Radio, Ελληνικός Fm, Star Fm και Plus.Από τις συχνότητες 4 ραδιοφωνικών σταθμών της πόλης διάβασαν μήνυμα, καλώντας σε συγκέντρωση στις 9 το βράδυ και πορεία.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΝΕΤ

    Είδηση: 16947

    [06] Νέες δημοσκοπήσεις: Μπροστά το ΠΑΣΟΚ χωρίς αυτοδυναμία

    Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ από 2,8 έως 6% καταγράφεται σε τρεις νέες δημοσκοπήσεις. Το τοπίο όμως παραμένει θολό καθώς και οι τρεις μετρήσεις δείχνουν εξακομματική βουλή και μη αυτοδυναμία. "Παρακολουθούμε την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κώστα Καραμανλή. Όλο και πιο επιτακτικά, οι πολίτες ζητούν αλλαγή πορείας. Εκλογές, για μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή. Μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, που θα ξαναδώσει ελπίδα " αναφέρει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε αυτό το κλίμα, άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο συζητούν για τον γρίφο του ανασχηματισμό. Μέσω της ΝΕΤ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δηλώνει πως όλοι οι υπουργοί είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού. "Κανείς δεν μπορεί να μπαίνει σε παζάρι με τον πρωθυπουργό για τον ανασχηματισμό" δηλώνει ο υπουργός Υγείας στην εκπομπή "Άλλη Όψη", ξεκαθαρίζοντας ότι οι υπουργοί αξιολογούνται από τον πρωθυπουργό και ότι υποχρέωσή τους προς την κοινωνία αποτελεί να είναι μάχιμοι και χρήσιμοι.

    Στην έρευνα της ΚΑΠΑ Research για το Βήμα της Κυριακής η ΝΔ συγκεντρώνει 28,3%, το ΠΑΣΟΚ 32,9% και ακολουθούν ΚΚΕ 7,6 - ΣΥΡΙΖΑ 7,3- ΛΑΟΣ 3,9% Οικολόγοι 3,4% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 15,7%.

    Το 70% προσεγγίζει ο δείκτης δυσαρέσκειας τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το ΠΑΣΟΚ.

    Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με 38,9% έναντι 32,9% του Γιώργου Παπανδρέου. Αλέκα Παπαρήγα 2,5%, Αλέκος Αλαβάνος 5,4%, Γιώργος Καρατζαφέρης 3,2%, Κανένας απαντά το 13,9%

    Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 51,5% έναντι 24,9% της ΝΔ.

    Εξακομματική βουλή δείχνει και η έρευνα της RASS για το ΠΑΡΟΝ με τη ΝΔ να συγκεντρώνει ποσοστό 30,5%, το ΠΑΣΟΚ 33,3, το ΚΚΕ 7,8, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,2%, ο ΛΑΟΣ 4,4 οι Οικολόγοι 3,2% και η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 11,6%

    Χαμηλή σύμφωνα με την έρευνα είναι η συσπείρωση για τη ΝΔ με 69,7% έναντι 78,1% του ΠΑΣΟΚ

    Καταλληλότερος πρωθυπουργός κρίνεται ο Κώστας Καραμανλής με 40,2%, Γιώργος Παπανδρέου 30,9% - Κανείς, απαντά το 24,3%.

    Το 62,1% ζητεί κυβέρνηση συνεργασίας για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων

    Στην παράσταση νίκης πάντως, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 53,8% έναντι 39,3% της ΝΔ.

    Πρόωρες εκλογές αν και δεν τις επιθυμούν -όπως δηλώνουν -βλέπουν οι ερωτηθέντες στη μέτρηση της Public Issue για την Καθημερινή

    Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5%, και το ΠΑΣΟΚ 38,5. Υψηλό ποσοστό 12% καταγράφεται για τον Συνασπισμό, 8% για το ΚΚΕ, 4% για το ΛΑΟΣ και 3,5% για τους Οικολόγους.

    Η Αλέκα Παπαρήγα είναι η μοναδική πολιτική αρχηγός που έχει ενισχύσει τη δημοτικότητά της μετά τα επεισόδια, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου ενίσχυσε τα ποσοστά του στην καταλληλότητα και προηγείται του Κώστα Καραμανλή με μία ποσοστιαία μονάδα και ποσοστό 35 έναντι 34%.

    Το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην παράσταση νίκης με 50% έναντι 19% της ΝΔ.

    Είδηση: 16956

    [07] Πολιτική αντιπαράθεση για τα επεισόδια

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία που μιλά για ένα φαινόμενο πολιτικής αλητείας το οποίο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, καθοδηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Τις πρώτες μέρες το κίνημα της νεολαίας σημειώνει ο κ. Πάγκαλος, ήταν αυθόρμητο και απόλυτα δικαιολογημένο. "Σήμερα όμως έχουμε να κάνουμε με 50 άτομα στο ένα σημείο, 100 στο άλλο, δηλαδή μιλάμε για ένα φαινόμενο πολιτικής αλητείας. Ε, αυτό το φαινόμενο πολιτικής αλητείας το καθοδηγεί η πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ", αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα που επανέλαβε ότι το έτερο κόμμα της αριστεράς "χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων". "Ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν καθαρές απόψεις σαν γάργαρο νερό για τη βία και τους κουκουλοφόρους και δεν ζητούν πιστοποιητικά κοινωνικής νομιμοφροσύνης", τόνισε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Κριτική σε όσους αποδίδουν ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ για τις πρόσφατες διαμαρτυρίες για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου και την προσφυγή στο ΣτΕ για το εμπορικό κέντρο στον Ελαιώνα, άσκησε ο βουλευτής του κόμματος Θ. Δρίτσας. "Βρήκατε τον εχθρό του λαού. Ότι φταίει η ΣΥΡΙΖΑ που πολίτες προσφεύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας. Δε φταίει η κυβέρνηση που νομοθετεί με παρανομίες, δε φταίνε τα σχέδια που δεν είναι συνταγματικώς και νομικώς εντάξει. Φταίνε αυτοί που προσφεύγουν, για να δικαιωθούν στη δικαιοσύνη", είπε ο κ. Δρίτσας και συνέχισε: "Είναι δυνατόν να αναγνωρίσουμε το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε εχθρό του λαού, επειδή μιλά για κοινωνική εξέγερση με αιτίες, επειδή ακούει τα αγωνιώδη μηνύματα και θεωρεί ότι τα κινήματα, η κοινωνία αποτελούν όρο και προϋπόθεση για την πολιτική, περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική αναγέννηση, ότι κάνουν πολιτική τα κινήματα στους δρόμους και στέλνουν μηνύματα για αλλαγή πολιτικής και είναι πολύ καλό να τα αγκαλιάσουμε και να τα αναδείξουμε;"

    Για ενιαίο μέτωπο, ΜΑΤ και κουκουλοφόρων κάνει λόγο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ μιλώντας στην εφημερίδα REAL NEWS, ενώ υπογραμμίζει ότι με την δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου μπήκε σε ενέργεια σχέδιο βανδαλισμών που υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια.

    Στην ίδια συνέντευξη η κ. Παπαρήγα υπογραμμίζει ότι υπάρχουν κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ πίσω από τις κουκούλες όπως λέει χαρακτηριστικά, κρύβονται και προβοκάτορες, πέρα από παιδιά που νομίζουν ότι κάνουν αντιεξουσιαστικό αγώνα.

    Η κ. Παπαρήγα επισημαίνει ότι ο πολύς κόσμος συμφώνησε με αυτό που είπε το ΚΚΕ , ότι ό ΣΥΡΙΖΑ "χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων" υπογραμμίζοντας ότι στόχος της Κουμουνδούρου είναι η αύξηση της εκλογικής της επιρροής.

    "Καιροσκοπεί. Πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αυξήσει εκλογικά τις δυνάμεις του, προκειμένου να παίξει από καλύτερες θέσεις σε αυτό που αποκαλεί κέντρο της πολιτικής, δηλαδή στο κυβερνητικό παιγνίδι με το ΠΑΣΟΚ."

    Βαρύ πυροβολικό της ΝΔ χαρακτηρίζει τις επιθέσεις του ΚΚΕ ο Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και θέτει τέλος στην συζήτηση για μεγάλη Αριστερά με το ΚΚΕ.

    "Η συμπόρευση μπορεί να γίνει με πολίτες που ακολουθούν για λόγους παράδοσης ή για άλλους λόγους το ΚΚΕ. Δεν είναι δυνατή όμως με τη σημερινή ηγεσία και τη σημερινή πολιτική."

    Στην ίδια συνέντευξη ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλαβάνος δηλώνει ότι πρέπει να υπάρξει θεμελιακό προγραμματικό πλαίσιο και τέτοιο πλαίσιο δεν υπάρχει.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 16955

    [08] Άνοιξαν τα μπλόκα των αγροτών

    Ανοιχτά είναι πλέον και τα δύο μπλόκα των αγροτών σε Στρυμώνα και Προμαχώνα στις Σέρρες, εις ένδειξη καλής θέλησης, καθώς επίσης και λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών στην περιοχή, αλλά και του ποδοσφαιρικού αγώνα του Πανσεραϊκού.Για αύριο προβλέπονται συμβολικοί αποκλεισμοί, ενώ από Δευτέρα επανέρχονται σε κλείσιμο των δρόμων όπως και πριν.Επίσης, κλειστή παρέμεινε για μία ώρα η ΠΑΘΕ στο ύψος των Τεμπών, καθώς πραγματο-ποιήθηκε συλλαλητήριο αγροτών που οργάνωσαν οι ενωτικές ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων του νομού Θεσσαλίας.

    Στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος μερικές εκατοντάδες αγρότες από όλη τη Θεσσαλία οι οποίοι έκλεισαν το οδόστρωμα με την φυσική τους παρουσία και όχι με αυτοκίνητα ή τρακτέρ και οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την συνεχιζόμενη αντι-αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων.

    Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα των αγροτών και τόνισε ότι η λύση είναι ο μαζικός, μαχητικός και ενωμένος αγώνας της αγροτιάς, με αιτήματα που διασφαλίζουν το σήμερα και πολύ περισσότερο το αύριο της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη συνέχιση της παραγωγής.

    Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε κει εκπρόσωπος μαθητών της Λάρισας, ο οποίος δήλωσε τη συμπαράσταση των μαθητών στον αγώνα των αγροτών και αναφέρθηκε τόσο στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όσο και στο πρόσφατο τραυματισμό μαθητή.

    Εξάλλου, οι αγρότες σε ένδειξη διαμαρτυρίας έριξαν στο οδόστρωμα της ΠΑΘΕ καλαμπόκι και σιτάρι.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16951

    [09] Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

    Πολιτική

    Στην ολομέλεια της Βουλής, συνεχίζεται για τέταρτη μέρα η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με τις ομιλίες των αρχηγών και την ψηφοφορία. Η συνεδρίαση επεκτείνεται σε όλα τα θέματα της οικονομίας, με τους τόνους να παραμένουν ακόμα υψηλοί. Το βράδυ του Σαββάτου ο Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απορρίπτοντας το σήμα κινδύνου που είχε απευθύνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ. Αλογοσκούφης παραδέχθηκε ότι ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 2,7% είναι δύσκολος σε περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής αβεβαιότητας διεθνώς, ωστόσο απέρριψε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι ο προϋπολογισμός "βρίσκεται στον αέρα". Ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατούλης δήλωσε ότι κατά την ψηφοφορία θα δώσει το "παρών". Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος ζήτησε να απευθυνθεί η ίδια η Ελλάδα και να ζητήσει διεθνή οικονομικό έλεγχο για να αντιμετωπιστεί, όπως είπε, το θέμα της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα.

    «Το θέμα δεν είναι αν θα μπούμε σε διαδικασία οικονομικού ελέγχου. Επειδή δεν διαβλέπω, σε μια χώρα αποσταθεροποίησης, ότι μπορεί να αντιμετωπίσει άνετα το θέμα της οικονομικής σταθεροποίησης, θα έλεγα εμείς να επιζητήσουμε τον οικονομικό έλεγχο, να γίνει από άλλους διεθνείς οργανισμούς. Γιατί η κρίση είναι προ των πυλών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Παπαδόπουλος ενώ έκανε λόγο για δημοσιονομική κατάντια.

    Κανένα σκάνδαλο δεν διαλευκάνθηκε, κανείς δεν μπήκε στη φυλακή και μόνο κάποιοι έχασαν τους υπουργικούς θώκους του ανέφερε στην τοποθέτηση του ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατούλης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τον προϋπολογισμό ανεδαφικό, αντιλαϊκό και ότι «εκ των πραγμάτων» στην ψηφοφορία της Κυριακής θα δηλώσει «παρών».

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Μιχαλολιάκος ανάφερε πως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 κάποιοι επέδειξαν αλαζονεία και ισοβιότητα εξουσίας.

    Από το ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας του Γιάννης Ραγκούσης ανάφερε ότι ο προϋπολογισμός κινείται "ακριβώς αντίθετα από την κατεύθυνση που θα μας έβγαζε από την κρίση, δηλαδή την αύξηση των επενδύσεων, τη μείωση των φόρων, καθώς και τη μείωση της σπάτάλης".

    Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου αφού επέκρινε την κυβέρνηση ότι προγραμματίζει τρία δις ευρώ για νέα εξοπλιστικά, τη στιγμή που απαξιώνει την εξοπλισμό που διαθέτουμε και για τον οποίο έχουμε πληρώσει τεράστια ποσά, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει πέραν του προϋπολογισμού κυρίως την κυβέρνηση των σκανδάλων, των αδιεξόδων και του ψεύδους.

    Ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος αφού εξέφρασε τη συντριβή σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για τον χαμό ενός μαθητή και το τραυματισμό ενός άλλου, καταφέρθηκε εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως προκαλεί θυμηδία όσοι ταυτίστηκαν τα φοιτητικά τους χρόνια με το σύνθημα ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο, να ασκούν κριτική στη Ν.Δ. τόνισε ότι αυτή που ευθύνονται για τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, δεν ζήτησαν ποτέ ούτε μία συγγνώμη.

    Έμφαση στην αύξηση των κονδυλίων που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για το υπουργείο του έδωσε, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού 2009, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, επικρίνοντας παράλληλα το ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που ακολούθησε στην ελληνική περιφέρεια.

    «Ζούμε μια πρωτόγνωρη για τη χώρα, κρίση του κοινωνικού κράτους και ο προϋπολογισμός του 2009, καταδεικνύει με αριθμούς αυτή την κρίση στην παιδεία, στην υγεία και στην κοινωνική ασφάλιση» ανέφερε στην ομιλία της η πολιτική εκπρόσωπος Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

    Είναι καιρός, η κυβέρνηση της ΝΔ να βρεθεί αντιμέτωπη με τις πολιτικές ενοχές της και να οργανώσει την ομαλή αποχώρησή της από την εξουσία τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πολιτικός εκπρόσωπος του κόμματος για τα Δημόσια Έργα Ι. Μαγκριώτης, σχολιάζοντας δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Ευ. Αντώναρου για «μειωτικούς χαρακτηρισμούς» του Γ. Παπανδρέου σε βάρος της χώρας, σε δηλώσεις του σε ξένα ΜΜΕ. Για ψεύτικο προϋπολογισμό έκανε λόγο ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κ. Βελόπουλος επικρίνοντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι χρησιμοποιούν τα ίδια λόγια και τις ίδιες εκφράσεις ως εκάστοτε αντιπολίτευση για να περιγράψουν τους προϋπολογισμούς που συντάσσουν τα αντίπαλα κόμματα. "Δεν θα την πληρώσουμε όλοι επειδή είστε αμετανόητοι και οι δύο", είπε χαρακτηριστικά.Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, έκανε ανασκόπηση των δράσεων του Υπουργείου για κτηνοτροφία και γεωργία, ενώ αναφερόμενος στη νέα αγροτική πολιτική της Ε.Ε., τόνισε πως, "οι θέσεις μας είναι, ότι οι επιδοτήσεις των αγροτών με τη σημερινή τους μορφή, πρέπει να συνεχιστούν και μετά το 2013".

    Στα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας. Η αντίδραση της Κυβέρνησης, είπε, ήταν άμεση και στοχευμένη με τη λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, το πρόγραμμα του οποίου τρέχει από τις 15 Δεκεμβρίου.

    Είδηση: 16957

    [10] Όχι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε υπερκομματικούς υπουργούς

    Συζητήσεις, αντιδράσεις και σχόλια σε όλα τα κόμματα προκάλεσε η πρόταση του Χρήστου Βερελή για πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα αναλάβει υπουργός Οικονομίας μέχρι τις εκλογές, καθώς και η αντίστοιχη θέση του Θόδωρου Πάγκαλου για υπηρεσιακούς υπουργούς κοινής εμπιστοσύνης στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Οικονομίας. "Αυτό το σχήμα δεν θα προκύψει ως ελεύθερη επιλογή αν προκύψει, θα προκύψει ως αδήριτος ανάγκη" αναφέρει ο κ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Από το ΠΑΣΟΚ μιλούν για προσωπικές απόψεις που δεν δημιουργούν πρόβλημα αλλά σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι σενάρια συνεργασίας απορρίπτονται κατηγορηματικά. Ο κ. Βερελής επανήλθε το Σάββατο διευκρινίζοντας ότι ουδέποτε κατέθεσε πρόταση για οικουμενική, σημειώνοντας ότι άποψή του είναι πως οι οικουμενικές κυβερνήσεις αποτελούν αρνητική εξέλιξη. «Μόλις ανακοινωθούν οι εκλογές, οι διεθνείς αγορές θα θεωρήσουν πως θα υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης και θα εκφράσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη τους προς την ελληνική Οικονομία, η οποία έχει οδηγηθεί στον κατήφορο», εκτίμησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης δήλωσε σήμερα ότι τη λύση δεν την δίνουν οι υπερκομματικοί υπουργοί και οι οικουμενικές κυβερνήσεις αλλά η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

    Η πρόταση έχει στόχο την υποταγή των εργαζόμενων για να πληρώσουν την κρίση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Απορριπτική ήταν και η στάση που διατύπωσαν μέσω της ΝΕΤ στελέχη της κυβέρνησης και των κομμάτων. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την πρόταση Πάγκαλου, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.

    Οι διεργασίες θα πρέπει να γίνονται μέσα στο Κοινοβούλιο και όχι στο γραφείο των δημοσιογράφων της Βουλής και στα χαλκεία των εφημερίδων και των τηλεοράσεων, ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ για ανεπίκαιρες προτάσεις έκανε λόγο ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας.

    Οι απόψεις Πάγκαλου και Βερελή είναι προσωπικές και όχι του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο βουλευτής του κόμματος Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να συζητηθούν στα όργανα του Κινήματος.

    Δεν διαβλέπω αποτελέσματα από τις διεργασίες ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης."Κάποιοι προτείνουν ala carte συγκυβέρνηση" σχολίασε σχετικά ο κ. Βελόπουλος, από την πλευρά του ΛΑΟΣ.Η διακομματική απόρριψη κάθε συζήτησης περί συγκυβέρνησης έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ η οποία ερμηνεύθηκε και ως πρόταση για συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

    Είδηση: 16954


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 December 2008 - 18:12:55 UTC