Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η μάχη του προϋπολογισμού
  • [02] Όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν βασανιστή;
  • [03] Σε εορταστικούς ρυθμούς η αγορά
  • [04] Νίνα Πατρικίδου: Σκιές στο φως
  • [05] Γεύση γένους θηλυκού
  • [06] Πέντε καινοτομίες που θα κάνουν τη διαφορά
  • [07] Στο σφυρί τα διαστημόπλοια Endeavour, Atlantis και Discovery
  • [08] Νομοσχέδιο για αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων
  • [09] Σάλος με τους δωρητές των Κλίντον
  • [10] Ο Εθνικός Κήπος μεταμορφώνεται σε Δάσος των Παραμυθιών
  • [11] Χριστούγεννα με electro-tango
  • [12] Μουσικές Ιστορίες για Μικρούς και Μεγάλους

    [01] Η μάχη του προϋπολογισμού

    Πολιτική

    Παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση επί του προϋπολογισμού που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ψηφοφορία. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός συντάχθηκε και συζητείται σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης ¶ρης Σπηλιωτόπουλος , εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναξιοποίητα πολιτικά αποθέματα με τα οποία θα γυρίσει το παιχνίδι. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν για "εικονικό προϋπολογισμό μιας ανύπαρκτης κυβέρνησης που καταρρέει". Από την πλευρά τους υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατηγορούν την Αξιωματική αντιπολίτευση για λαϊκισμό και κινδυνολογία, ενώ σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχουν κάνει και οι εκπρόσωποι της ελάσσονος αντιπολίτευσης . Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή εναντίον του προϋπολογισμού, με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με την επίδοση -από αντιπροσωπεία- ψηφίσματος στον πρόεδρο της Βουλής, δια του οποίου ζητείται η απόσυρση του προϋπολογισμού.Οι πολιτικοί αρχηγοί θα μιλήσουν την Κυριακή και η συζήτηση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού.

    Ομιλία Αλογοσκούφη

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού το 2009 διεξάγεται σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής αβεβαιότητας σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς όπως είπε, τον τελευταίο χρόνο, τα πάντα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο στην παγκόσμια οικονομία.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι με τις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση και με τον προϋπολογισμό του 2009, η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα περιθώρια που έχει για τη στήριξη της ανάπτυξης της απασχόλησης και των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών μας και τα περιθώρια θα ήταν μεγαλύτερα αν δεν υπήρχε το τεράστιο δημόσιο χρέος που κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

    Ο κ. Αλογοσκούφης παραδέχτηκε ότι οι διεθνείς αβεβαιότητες είναι ιδιαίτερα μεγάλες και ότι οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι είναι ένας δύσκολος στόχος η επίτευξη του ρυθμού ανάπτυξης κατά 2,7% που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, αυτό όμως είπε, δεν σημαίνει ούτε ότι ο προϋπολογισμός είναι προσωρινός, ούτε ότι βρίσκεται στον αέρα, όπως θέλει να μας πείσει η αντιπολίτευση.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι χρειάζεται εθνική συναίνεση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και χρειάζεται να εγκαταλειφθεί η συντεχνιακή λογική μεγάλης μερίδας της κοινωνίας μας. Ο υπουργός άσκησε σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι ζει στον πλανήτη ΠΑΣΟΚ και μπορεί μεν να υπόσχεται τα πάντα και στους πάντες, στον πλανήτη ΓΗ όμως οι υποσχέσεις του κοστίζουν περισσότερα από 11 δισ. το χρόνο και πρέπει να προσγειωθεί.

    Ο κ. Αλογοσκούφης σχολίασε και την αναφορά του κ. Σημίτη περί Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τόνισε ότι χθες ήταν στο έκτακτο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ στο Παρίσι και όλοι συμφώνησαν ότι η κρίση αφορά όλους και η αντιμετώπισή της είναι ζήτημα συντονισμένων προσπαθειών στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας, υπογράμμισε δε ότι ούτε συζητήθηκε, ούτε τίθεται θέμα προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πρόσθεσε ότι δεν επιτρέπεται την ώρα που εξελίσσεται μια κρίση να διολισθήσουμε στην ανευθυνότητα και το λαϊκισμό.

    Στη συνεδρίαση το βράδυ της Παρασκευής μίλησε και ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, ¶ρης Σπηλιωτόπουλος. Αναφέρθηκε διεξοδικά στα 14 μέτρα για τον τουρισμό που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, ενώ για τις πολιτικές εξελίξεις, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναξιοποίητα πολιτικά αποθέματα με τα οποία θα γυρίσει το παιχνίδι.

    Απάντηση Πάγκαλου

    Ο κ. Αλογοσκούφης εμφάνισε μία - υποτίθεται - ρηξικέλευθη πολιτική και το μεγάλο όπλο του ήταν το έλλειμμα για να αθετήσει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις του 2004 της ΝΔ, απάντησε στον υπουργό Οικονομικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος. Διόγκωσε το έλλειμμα στο 7% συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό και το πρόγραμμα δαπανών για την εθνική άμυνα και αφού του τσάκισε τα δάχτυλα η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έβγαλε ειδική οδηγία να μην γίνεται αυτό, θα πρέπει πλέον να εξηγήσει τί συμβαίνει μεταξύ 2007 και 2008, αφού είχε μιλήσει για έλλειμμα 1,6% και τώρα λέει ότι θα είναι 2,5%, πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος. Ακόμη ανέφερε ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ήταν στο 6% όταν ανέλαβε η ΝΔ και ο υπουργός Οικονομίας το έφτασε σήμερα στο 18%, κάνοντας την Ελλάδα παγκόσμιο πρωταθλητή.

    ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Να μην εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός

    Να μην εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός τον οποίο χαρακτήρισαν άδικο και αντικοινωνικό ζήτησαν συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ κατά τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνδικάτων μπροστά στο Κοινοβούλιο.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος προέβλεψε ένταση της λιτότητας και κάλεσε τους εργαζόμενους σε μάχη ώστε ακόμα και κάθε ένα ευρώ που θα διατίθεται από τους δημόσιους πόρους να πηγαίνει στους εργαζόμενους και όχι στους έχοντες και στις τράπεζες όπως κάνει η σημερινή κυβερνητική πολιτική. Σχολιάζοντας την κατάληψη των γραφείων της ΓΣΕΕ από ομάδες νεαρών ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για εκβιασμούς ανεγκέφαλων και σημείωσε ότι η κοινωνική δράση δεν αναστέλλεται με προβοκάτσιες.

    Η κρίση είναι μπροστά κατέληξε και δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί αν δεν ανατραπεί το περιεχόμενο της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος μιλώντας επίσης στη σημερινή συγκέντρωση κάλεσε το λαό, τη νεολαία αλλά και τα συνδικάτα να ανοίξουν το δρόμο για μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία η οποία θα εγγυάται όπως είπε τα δικαιώματα των πολλών.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τη σημερινή πρόταση Βερελή για υπουργό Οικονομικών κοινής εμπιστοσύνης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπασπύρος απάντησε ότι ανάλογες προτάσεις δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την πλειοψηφία των εργαζομένων και ότι πρόκειται για σχεδιασμούς επί χάρτου.

    Στην ίδια ερώτηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος απάντησε κάνοντας λόγο για πυροτεχνήματα και για το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν προτάσεις ακόμα και για εκλογές κοινών βουλευτών κατά περιφέρεια προτάσεις που όπως είπε αποτελούν πυροτεχνήματα.Τροπολογία για άνεργους και εργαζόμενους επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές Τροπολογία των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης, με την οποία «επεκτείνονται και στο δημόσιο τομέα οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 3227/2004, σχετικά με την δυνατότητα πρόσληψης ή τοποθέτησης επιδοτούμενων από τον ΟΑΕΔ ανέργων, σε θέση εργασίας με πλήρη ή μερική απασχόληση για όσο χρόνο διαρκεί η επιδότηση» κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.

    Σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο, η αμοιβή των προσλαμβανομένων βαρύνει τον ΟΑΕΔ κατά το ύψος του επιδόματος ανεργίας, και τον εργοδότη κατά το λοιπό μέρος της αμοιβής και τις ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στο ΔΣ του ΟΑΕΔ να χορηγεί σε επιδοτούμενους ή μη ανέργους που δοκιμάζονται ιδιαίτερα από οικονομική ή άλλη αιτία εφάπαξ οικονομική ενίσχυση μέχρι 1.000 ευρώ ανά δικαιούχο.

    Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η κατάρτιση, με απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ, προγράμματος για την κάλυψη των μισθών και των εργοδοτικών εισφορών, για τους μήνες Δεκέμβριο 2008, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2009 και το δώρο Χριστουγέννων 2008, των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που δε λειτούργησαν μέχρι 20-12-2008, λόγω των ζημιών που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του μηνός Δεκεμβρίου 2008.

    Σχετικά άρθρα: Συνεχίζεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμόΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16933

    [02] Όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν βασανιστή;

    Ειδήσεις

    Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Η κοινή γνώμη σοκαρίστηκε, όταν το 1961 ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ Στάνλεϊ Μίλγκραμ πραγματοποίησε το διάσημο πλέον -και ανατριχιαστικό -"Πείραμα" του, που έγινε και ομώνυμη ταινία, δείχνοντας ότι οι εθελοντές ήσαν πρόθυμοι να κάνουν ηλεκτροσόκ σε μια άλλη ομάδα εθελοντών, κάτω υπό ορισμένες συνθήκες. Ποτέ μέχρι τώρα επιστήμονας - τουλάχιστον που να το παραδεχτεί - δεν είχε τολμήσει να κάνει κάτι ανάλογο. Τώρα, όμως κάποιος τόλμησε: ο καθηγητής Τζέρι Μπέργκερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σάντα Κλάρα, ο οποίος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσε ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει μετά από σχεδόν μισό αιώνα. Οι άνθρωποι είναι πάντα διατεθειμένοι και υπάκουοι να λειτουργήσουν σαν βασανιστές των άλλων, κάνοντάς τους επώδυνα ηλεκτροσόκ, αρκεί κάποια προσωπικότητα, περιβεβλημένη με κύρος και εξουσία, να τους ενθαρρύνει για κάτι τέτοιο.

    Η νέα έρευνα έδειξε ότι σχεδόν τρεις στους τέσσερις εθελοντές (το 70%) συνέχισαν να κάνουν ηλεκτροσόκ στους εθελοντές-θύματα ή τουλάχιστον πίστευαν ότι κάνουν, αφού, χωρίς να το γνωρίζουν, οι "εθελοντές-θύματα" δεν ήσαν παρά ηθοποιοί που προσποιούνταν ότι υποφέρουν από την εκκένωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

    "Επιβεβαιώσαμε αυτό που είχε ανακαλυφθεί στο προηγούμενο πείραμα: αν οι άνθρωποι βρεθούν σε ορισμένες συνθήκες, θα αντιδράσουν με αναπάντεχους και συχνά ενοχλητικούς τρόπους. Η προηγούμενη έρευνα διατηρεί ακόμα την ισχύ της", δήλωσε ο Μπέργκερ.

    Στο προηγούμενο πείραμα του Μίλγκραμ οι ηθοποιοί-θύματα προσποιούνταν ότι υπέφεραν όταν η ισχύς του ηλεκτροσόκ ήταν 150 βολτ, αλλά οι βασανιστές-εθελοντές δεν δίστασαν να αυξήσουν την ισχύ του ρεύματος μέχρι και στο μέγιστο (τα 450 βολτ).

    Ο Μπέργκερ τροποποίησε κάπως το επαναληπτικό του πείραμα, σταματώντας την ισχύ του ηλεκτροσόκ στα 150 βολτ. Όμως το 70% των "βασανιστών" (ηλικίας 20-81 ετών και "μέσοι" Αμερικανοί πολίτες) ήθελε να αυξήσει την ισχύ του ρεύματος πάνω από αυτό το επίπεδο, όταν ο Μπέργκερ τους διέταζε να σταματήσουν στα 150 βολτ.

    Σύμφωνα με τον Μπέργκερ, το νέο πείραμα, που δημοσιεύτηκε στο ψυχολογικό περιοδικό "American Psychologist", μπορεί να εξηγήσει εν μέρει τις καταχρηστικές συμπεριφορές των δεσμοφυλάκων προς τους κρατούμενους στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ ή των ναζιστών στο Β΄Παγκόσμιο πόλεμο.

    Ο Αμερικανός ψυχολόγος επεσήμανε ότι πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός όταν κάνει το "άλμα" από τις εργαστηριακές μελέτες στις πολύπλοκές συμπεριφορές στην πραγματική κοινωνία, σχετικά με ζητήματα όπως η γενοκτονία. Όμως πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να κατανοηθούν καλύτερα εκείνοι οι ψυχολογικοί παράγοντες που συμβάλλουν, ώστε οι άνθρωποι να δρουν με τόσο απρόσμενο και ανεπιθύμητο τρόπο, κυρίως επειδή είναι επιρρεπείς στο να υπακούουν τους ανθρώπους-σύμβολα της εξουσίας.

    Είδηση: 16940

    [03] Σε εορταστικούς ρυθμούς η αγορά

    Ειδήσεις

    Σε εορταστικούς ρυθμούς έχει μπει για τα καλά η αγορά με την έναρξη και του συνεχούς ωραρίου. Η κίνηση ωστόσο παραμένει "μουδιασμένη" στα καταστήματα του κέντρου και οι έμποροι ελπίζουν στη "μεγάλη κάθοδο" των καταναλωτών το Σάββατο 20 αλλά κυρίως την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, οπότε γίνεται ο καθιερωμένος "εφοδιασμός" των νοικοκυριών με δώρα και τρόφιμα. Τα καταστήματα θα λειτουργήσουν το Σάββατο 09:00 με 18:00. Την Κυριακή θα κλείσουν και πάλι στις 18:00, αλλά θα ανοίξουν μια ώρα αργότερα, στις 10:00. Τη Δευτέρα και την Τρίτη 22-23 του μηνός το ωράριο θα είναι συνεχές, 09:00 με 21:00, ενώ την Τετάρτη που είναι παραμονή Χριστουγέννων θα κλείσουν στις 18:00 και θα λειτουργήσουν ξανά το Σάββατο στις 27, μεταξύ 09:00 - 18:00 και ξανά τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου από τις 09:00 έως τις 21:00. Την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά, όπως και την Πέμπτη 1 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009. Από το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009, επανέρχεται το χειμερινό ωράριο. Ο Δήμος Αθηναίων υπό το σύνθημα "Πάμε Κέντρο" επιχειρεί να αναθερμάνει την χριστουγεννιάτικη αγορά με πολλές εκδηλώσεις.

    Ήδη το γνωστό μας καρουσέλ εγκαταστάθηκε στην Πλατεία Συντάγματος μέσα σε ένα εορταστικό σκηνικό με ειδικές κατασκευές και παιχνίδια, όπου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια σειρά μουσικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με κλασσικές και τζαζ μελωδίες, χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλο τον κόσμο, βυζαντινούς ύμνους, έθνικ μουσικές και παραδοσιακούς χορούς στην ειδικά διαμορφωμένη σκηνή. Τους μικρούς φίλους του Δήμου θα εντυπωσιάσουν οι ζογκλέρ και ξυλοπόδαροι ντυμένοι με χριστουγεννιάτικη αμφίεση με επιδείξεις δεξιοτεχνίας που κόβουν την ανάσα. Ο κόσμος στους ειδικά στολισμένους δρόμους θα γευτεί παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά και κρασί υπό τους ήχους χριστουγεννιάτικων μελωδιών από μουσικά συγκροτήματα.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

    Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου - Ερμού 17:30 - 20:30Σάββατο 20 Δεκεμβρίου - Πλ. Κοραή 17:00 - 20:00Κυριακή 21 Δεκεμβρίου - Αιόλου 11:30 - 14:30Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου - Βουκουρεστίου 11:30 - 14:30Τρίτη 23 Δεκεμβρίου - Πατησίων 17:30 - 20:30Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου - Ερμού 17:30 - 20:30Σάββατο 27 Δεκεμβρίου - Σκουφά 17:00 - 20:00Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου - Μοναστηράκι 11:30 - 14:30Τρίτη 30 Δεκεμβρίου - Σταδίου 17:30 - 20:30

    Τους μικρούς περιμένουν πολλές εκπλήξεις και δραστηριότητες, ενώ από το Σάββατο ανοίγει τις πύλες του και ο Εθνικός Κήπος ως "Δάσος των Παραμυθιών", μια φανταστική χώρα, στην οποία εξελίσσονται ιστορίες από ελληνικά και διεθνή παραμύθια. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου στις 10.00 το πρωί με την Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου να πλημμυρίζει το χώρο με τις μελωδίες της και την Κάρμεν Ρουγγέρη να μαθαίνει στα παιδιά με το δικό της μοναδικό τρόπο πώς να πλάθουν τα δικά τους παραμύθια.

    Είδηση: 16922

    [04] Νίνα Πατρικίδου: Σκιές στο φως

    Ειδήσεις

    Μουσική βραδιά αφιερωμένη στη Νίνα Πατρικίδου, πραγματοποιείται τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, ώρα 20.00 στο θέατρο Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων βιολιστικής καριέρας της καταξιωμένης καλλιτέχνιδας στην Ελλάδα. Η Νίνα Πατρικίδου, πρώτο βιολί της Λυρικής, εξάρχουσα, καθηγήτρια, μαέστρος και ιδρυτικό μέλος πολλών μουσικών σχημάτων και φεστιβάλ, διευθύνει σήμερα την Παιδική Νεανική της ΕΡΤ.

    Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι: Χριστίνα Μαραβέλια (πιάνο), Joachim Brandl (βιολοντσέλο), Μαρίνα Πατρικίδου - Βυθούλκα (βιολί), Μάρθα Αράπη (σοπράνο), Ζάχος Τερζάκης (τενόρος) και η Παιδική Νεανική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

    Είδηση: 16942

    [05] Γεύση γένους θηλυκού

    Τα κορίτσια είναι πιο ικανά από τα αγόρια στην αίσθηση της γεύσης, ενώ η ικανότητα των παιδιών να αναγνωρίζουν τις γεύσεις, βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη στον κόσμο έρευνα για τις γευστικές προτιμήσεις των νέων, την οποία πραγματοποίησαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε διεθνώς ένα τόσο εκτεταμένο πείραμα για την αίσθηση της γεύσης, με τη συμμετοχή σχεδόν 9.000 μαθητών. Όπως διαπιστώθηκε, τα κορίτσια είναι γενικά καλύτερα από τα αγόρια στο να αναγνωρίζουν όλες τις γλυκές και τις ξινές γεύσεις, επιβεβαιώνοντας την κοινή αντίληψη ότι οι γυναίκες έχουν λεπτότερη αίσθηση γεύσης από τους άνδρες. Σύμφωνα με την έρευνα, κατά μέσο όρο τα αγόρια για να καταφέρουν αναγνωρίσουν μια γεύση, χρειάζεται ναι 10% πιο ξινή και 20% πιο γλυκιά.

    Μεταξύ άλλων, προέκυψε ότι ένα στα τρία παιδιά δεν προτιμά αναψυκτικά με ζάχαρη, ενώ, από την άλλη, τα μισά παιδιά προτιμούν όσο γίνεται πιο γλυκιά γεύση. Επίσης, τα κορίτσια προτιμούν γεύσεις που δεν είναι πολύ δυνατές, ενώ τα αγόρια τείνουν προς τις πιο ακραίες γεύσεις. Έτσι, περισσότερα αγόρια, σε σχέση με τα κορίτσια, προτιμούν τις πιο γλυκιές και τις πιο ξινές γεύσεις.

    Η ικανότητα αναγνώρισης των γεύσεων βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Η μεγαλύτερη αλλαγή γίνεται στην ηλικία των 13-14 ετών, όταν τα παιδιά ξεκάθαρα γίνονται πιο ευαίσθητα στις ξινές γεύσεις, ενώ την ίδια στιγμή η αγάπη τους για τις πολύ γλυκές γεύσεις αρχίζει να ξεθωριάζει. Τέλος, όσα παιδιά προτιμούν τις ξινές γεύσεις, είναι αυτά που είναι επίσης πιο δεκτικά και "ανοικτά" στο να δοκιμάζουν νέες γεύσεις και διαφορετικά φαγητά.

    Είδηση: 16937

    [06] Πέντε καινοτομίες που θα κάνουν τη διαφορά

    Η ΙΒΜ, η μεγαλύτερη διεθνώς εταιρία στο χώρο της πληροφορικής, έδωσε στη δημοσιότητα το "Πέντε στα Πέντε", μια λίστα με πέντε καινοτομίες που, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως εκτιμά, έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο που οι άνθρωποι εργάζονται, ζουν και διασκεδάζουν. Η λίστα βασίζεται σε ανάλυση των τάσεων της αγοράς και της κοινωνίας, καθώς και των αναδυόμενων νέων τεχνολογιών. Σύμφωνα με την εταιρεία σύντομα η ηλιακή ενέργεια θα αποτελεί ουσιαστική επιλογή για το μέσο νοικοκυριό, ο καθένας θα έχει στη διάθεση του ένα προσωπικό πλάνο πρόληψης πιθανών ασθενών μέσω της μελέτης του DNA, το σερφάρισμα στο διαδίκτυο θα γίνεται δια βοής, ψηφιακοί βοηθοί αγορών θα τεθούν στη διάθεση των καταναλωτών, ενώ κανείς δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί την αφηρημάδα ως άλλοθι.

    Ιδού οι προβλέψεις:

    1. Ηλιακές τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας θα ενσωματωθούν στην άσφαλτο, τα πεζοδρόμια, τα χρώματα, τις στέγες και τα παράθυρα: Την επόμενη πενταετία η ηλιακή ενέργεια θα αποτελεί μια σχετικά φθηνή επιλογή που ο καθένας θα μπορεί να αξιοποιήσει στο σπίτι του ή το γραφείο του, καθώς και στους δημόσιους χώρους. Μέχρι σήμερα τα υλικά και η διαδικασία παραγωγής ηλιακών κυψελών ήσαν αρκετά ακριβά, γεγονός που εμπόδιζε την ευρεία εξάπλωσή τους. Όμως τα πράγματα αλλάζουν πλέον με την δημιουργία ηλιακών κυψελών λεπτών σαν φιλμ, που παράγονται πολύ φθηνότερα. Αυτά τα εύκαμπτα "ηλιακά φιλμ" μπορούν να "τυπωθούν" και να προστεθούν σε ποικίλα μέρη, όπως στέγες, παράθυρα, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, αυτοκίνητα, ακόμα και σε ρούχα, φέρνοντας την επανάσταση της "φορητής ηλιακής ενέργειας".

    2. Ο καθένας θα έχει μια γενετική "κρυστάλλινη μπάλα" πρόβλεψης της υγείας του με βάση το DNA του:

    Η πρόβλεψη της εξέλιξης της υγείας μας και η χρησιμοποίηση αυτής της γνώσης για να αλλάξουμε έγκαιρα το στιλ ζωής μας, θα αποτελέσει μια σημαντική εξέλιξη. Μέσα στην επόμενη πενταετία, οι γιατροί θα μπορούν να σχεδιάζουν για τον ασθενή τους έναν "γενετικό χάρτη", που θα περιγράφει τους ιδιαίτερους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένη η υγεία καθενός και τα πιθανά μελλοντικά προβλήματα ασθενειών, καθώς και τι μπορεί και πρέπει να γίνει προληπτικά γι' αυτά. Ο "χάρτης" θα βασίζεται σε ανάλυση του DNA και δεν θα κοστίζει πάνω από 200 δολάρια. Από τότε που οι επιστήμονες διάβασαν το ανθρώπινο γονιδίωμα, άνοιξε ο δρόμος για να "ξεκλειδωθούν" τα μυστικά των γονιδίων και να ανακαλυφθούν οι ιδιαίτερες προδιαθέσεις του καθενός για ασθένειες. Οι γιατροί μπορούν σταδιακά να χρησιμοποιήσουν όλο και καλύτερα τις νέες πληροφορίες για να συστήσουν νέες θεραπείες και αλλαγές συμπεριφοράς, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρίες μπορούν να δημιουργήσουν νέα πιο αποτελεσματικά και εξειδικευμένα φάρμακα για επιμέρους ασθενείς. Η "χαρτογράφηση" των γονιδίων θα αλλάξει δραστικά την παροχή υγείας και ιατρικής φροντίδας μέσα στην επόμενη πενταετία.

    3. Ο καθένας θα μιλά στο διαδίκτυο - και αυτό θα του απαντά: Η πλοήγηση στο Ίντερνετ θα μεταβληθεί δραματικά στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς θα μπορείτε να "σερφάρετε" χωρίς χέρια, αλλά απλώς χρησιμοποιώντας τη φωνή σας - συνεπώς εξαφανίζοντας σταδιακά την ανάγκη για πληκτρολόγια, "ποντίκια" κ.α. Η νέα τεχνολογία -που είναι ήδη διαθέσιμη- θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι δημιουργούν και ανταλλάσσουν πληροφορίες, με τη χρήση λόγων αντί κειμένων. Στο μέλλον, μέσω της χρήσης "φωνητικών διαδικτυακών τόπων", οι άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε προσωπικό υπολογιστή ή στο Ίντερνετ ή που δεν μπορούν να διαβάσουν ή να γράψουν, θα έχουν πλέον τα οφέλη και τις ανέσεις του παγκόσμιου ιστού (Web). Έτσι, όσο η φωνή αντικαθιστά σταδιακά το κείμενο, το Ίντερνετ θα γίνεται ακόμα ευκολότερο στη χρήση του - σαν τηλεφώνημα! - μόνο που η συνομιλία θα γίνεται με το Διαδίκτυο.

    4. Θα εμφανισθούν οι προσωπικοί βοηθοί για τα ψώνια: Όχι για πολύ καιρό ακόμα θα ταλαιπωρούνται οι καταναλωτές στα καταστήματα δοκιμάζοντας λάθος νούμερο ρούχα ή αναζητώντας απεγνωσμένα κάποιον υπάλληλο για να τους εξυπηρετήσει. Ούτε θα χρειάζεται η επιτόπια επιδοκιμαστική ματιά ενός φίλου ή συγγενούς ότι το ρούχο που ετοιμάζεται κανείς να αγοράσει, του πάει μια χαρά. Μέσα στην επόμενη πενταετία, οι καταναλωτές με αυξανόμενο ρυθμό θα εξαρτώνται πλέον όλο και περισσότερο από τους εαυτούς τους για τις αγοραστικές τους αποφάσεις, καθώς θα μεταβληθεί η διαδικασία και η όλη εμπειρία των αγορών - ειδικά στα πολυκαταστήματα και τα άλλα μεγάλα καταστήματα. Τα δοκιμαστήρια και άλλοι χώροι θα είναι εφοδιασμένα με "ψηφιακούς βοηθούς": ο καταναλωτής θα αγγίζει μια οθόνη και ένας φωνητικός ηλεκτρονικός "υπάλληλος" θα βοηθά τον υποψήφιο αγοραστή να διαλέξει ρούχα ή άλλα προϊόντα ή να αλλάξει αυτό που μόλις διάλεξε. Μόλις ο καταναλωτής αποφασίσει οριστικά και ενημερώσει τον ηλεκτρονικό βοηθό, αυτός τότε μόνο θα ειδοποιεί έναν?ολοζώντανο υπάλληλο, που για πρώτη φορά θα φέρνει σε φυσική μορφή τα ρούχα που ο πελάτης τόση ώρα διάλεγε μόνος του, με την ησυχία του, σε ψηφιακή μορφή. Ο πελάτης θα μπορεί ακόμα να παίρνει ψηφιακές πόζες του εαυτού του με τα διάφορα ρούχα ή άλλα προϊόντα που δοκιμάζει ηλεκτρονικά και να στέλνει τις φωτογραφίες με κινητό ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε συγγενείς και φίλους για να του πουν τη γνώμη τους. Ακόμα θα μπορεί να έχει πρόσβαση, μέσω του ψηφιακού βοηθού, σε γνώμες και κριτικές άλλων καταναλωτών για τα προϊόντα που δοκιμάζει.

    5. Η αφηρημάδα θα γίνει μια μακριά ανάμνηση: Μέσα στην επόμενη πενταετία, θα γίνει πολύ ευκολότερο να μην ξεχνάτε τί πρέπει να αγοράσετε από το μανάβικο, ποιος σας μίλησε χθες στο συνέδριο, πότε και που συμφωνήσατε να δείτε ένα φίλο σας ή ποιο προϊόν είδατε να διαφημίζεται στο αεροδρόμιο. Κι αυτό θα συμβεί γιατί οι λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής σας θα μπορούν να καταγράφονται, να αποθηκεύονται, να αναλύονται και να επιστρέφονται σε σας, όταν και όπου τις χρειάζεστε, τόσο από φορητές όσο και από επιτραπέζιες "έξυπνες" συσκευές. Για να γίνει όμως αυτό εφικτό, μικρόφωνα και κάμερες θα πρέπει να καταγράφουν συνομιλίες και καθημερινές δραστηριότητες. Οι συλλεγόμενες πληροφορίες θα αποθηκεύονται σε έναν προσωπικό υπολογιστή, όπου θα αναλύονται, ώστε στη συνέχεια ο κάτοχος της συσκευής να έχει πρόσβαση σε αυτές (π.χ. να θυμηθεί τι συζήτησε με την κόρη του ή με το γιατρό του στο τηλέφωνο). Με βάση αυτές τις συζητήσεις, το "έξυπνο" κινητό τηλέφωνο, που θα είναι εφοδιασμένο με τεχνολογία γεωεντοπισμού (GPS), θα υπενθυμίζει στον κάτοχό του ότι πρέπει να αγοράσει τα συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά, μόλις αυτός περάσει δίπλα από το μανάβικο, ή τα αναγκαία φάρμακα, αν περάσει μπροστά από το φαρμακείο. Φυσικά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτή η τελευταία δυνατότητα της τεχνολογίας, που θυμίζει λίγο-πολύ "Μεγάλο Αδελφό", θα αρέσει σε όλους και θα μπορέσει να ξεπεράσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και να βρει πρακτικές εφαρμογές

    Είδηση: 16941

    [07] Στο σφυρί τα διαστημόπλοια Endeavour, Atlantis και Discovery

    Στο σφυρί βγαίνουν τα τρία θρυλικά διαστημόπλοια της ΝΑΣΑ, το Endeavour, το Atlantis και το Discovery, τα οποία θα αποσυρθούν από την ενεργό δράση τον Σεπτέμβριο του 2010, μετά από τριάντα χρόνια υπηρεσίας στο διάστημα. Τα διαστημικά οχήματα αναμένεται να μετατραπούν σε εκθέματα μουσείων ή εκπαιδευτικών οργανισμών, ενώ η τιμή του καθενός υπολογίζεται να αγγίξει τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια.Μάλιστα, ένα από τα τρία διαστημόπλοια έχει ήδη βρει το νέο του σπίτι το οποίο θα είναι στο Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος στην Ουάσινγκτον, που φημίζεται για τον πλούτο της συλλογής του σε οχήματα και αντικείμενα σχετικά με το διάστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΑΣΑ.

    Η αστρονομική τιμή πώλησης των διαστημικών οχημάτων περιλαμβάνει και τα έξοδα μεταφοράς που υπολογίζονται στα 6 εκατομμύρια δολάρια και η οποία θα γίνει στο πίσω μέρος ενός ειδικά εξοπλισμένου Boeing 747.

    Τα μουσεία και τα ιδρύματα που ενδιαφέρονται για την απόκτηση ενός εκ των οχημάτων θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι τις 17 Μαρτίου 2009. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους βρίσκεται το Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου αλλά όπως φαίνεται στη δημοπρασία θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν μόνο αμερικανικά μουσεία και ιδρύματα, κυρίως λόγω της απόστασης.

    Η απόσυρση των τριών διαστημικών οχημάτων αποφασίστηκε από την ΝΑΣΑ με σκοπό να βρεθούν οι πόροι για την κατασκευή του νέου διαστημόπλοιου Orion, το οποίο υπολογίζεται να ταξιδέψει ξανά τους Αμερικανούς ως την Σελήνη μέχρι το 2020.

    Είδηση: 16935

    [08] Νομοσχέδιο για αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων

    Πολιτική

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Παιδείας για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ). Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου η εισαγωγή των αποφοίτων των ΕΠΑΛ γίνεται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων στα ίδια μαθήματα και με κοινά θέματα με τους υποψηφίους του Γενικού Λυκείου. Η εισαγωγή σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ με γνωστικά αντικείμενα συναφή με αντίστοιχα ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ, της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ), των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, γίνεται μέσω ειδικών πανελλαδικών εξετάσεων, σε ποσοστό θέσεων επί του αριθμού εισακτέων για τις ανωτέρω σχολές, όπως ορίζεται κάθε φορά, με απόφαση του εκάστοτε Υπουργού Εθνικής Παιδείας.

    Οι θέσεις της εν λόγω περίπτωσης, που τυχόν δεν πληρώνονται, μεταφέρονται και προστίθενται στις θέσεις των υποψηφίων της ανωτέρω περίπτωσης α'. Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε μαθήματα γενικής παιδείας και ειδικότητας, στα δε μαθήματα ειδικότητας η εξέταση γίνεται σε κοινά θέματα με τους υποψηφίους της ανωτέρω περίπτωσης α'.

    Είδηση: 16932

    [09] Σάλος με τους δωρητές των Κλίντον

    ¶κρως επικριτικά σχόλια διατυπώνονται για το ζεύγος Κλίντον μετά την δημοσιοποίηση του καταλόγου των δωρητών που δέχθηκε το ίδρυμά τους. Επί χρόνια το ίδρυμα αρνείτο να ανακοινώσει τους χρηματοδότες του που κατέθεσαν στα ταμεία περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια. Ήταν όμως ο όρος του Μπάρακ Ομπάμα προκειμένου να αναθέσει το υπουργείο Εξωτερικών στη Χίλαρι. Στο επίκεντρο της αμερικανικής επικαιρότητας βρέθηκαν όμως και οι προετοιμασίες για την τελετή ορκωμοσίας.

    Μακρύς ο κατάλογος των χορηγών του ιδρύματος Κλίντον με περισσότερους από 200.000 δωρητές, στους οποίους συγκαταλέγονται τα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη της Μέσης Ανατολής - Μπρουνέι, Κατάρ, Κουβέιτ, αλλά και Σαουδική Αραβία, που προσέφερε έως και 25 εκατομμύρια δολάρια στο Ταμείο Κλίντον.

    Ανάμεσα στους αμφιλεγόμενους δωρητές, και η εταιρεία ασφαλείας Black Water. Πέντε άνδρες της κατηγορούνται για τον άδικο θάνατο 17 αμάχων στη Βαγδάτη το 2007. Η υπόθεση τώρα παίρνει πολιτικές προεκτάσεις, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα θα κληθεί να κρίνει την τύχη των συμβολαίων της Black Water στο Ιράκ. Τέτοια ζητήματα εγείρουν ανησυχίες για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων αν τελικά η Χίλαρι εγκατασταθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζουν μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες.

    Εν τω μεταξύ, πονοκέφαλο στο Δημοκρατικό κόμμα προκαλεί και η παρουσία στην τελετή ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, ενός άκρως συντηρητικού Ευαγγελιστή Πάστορα.

    Είδηση: 16930

    [10] Ο Εθνικός Κήπος μεταμορφώνεται σε Δάσος των Παραμυθιών

    Ειδήσεις

    Τα Χριστούγεννα είναι έδω! Ήδη το γνωστό μας καρουσέλ εγκαταστάθηκε στην Πλατεία Συντάγματος μέσα σε ένα εορταστικό σκηνικό με ειδικές κατασκευές και παιχνίδια, όπου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια σειρά μουσικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με κλασσικές και τζαζ μελωδίες, χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλο τον κόσμο, βυζαντινούς ύμνους, έθνικ μουσικές και παραδοσιακούς χορούς στην ειδικά διαμορφωμένη σκηνή. Τους μικρούς περιμένουν πολλές εκπλήξεις και δραστηριότητες, ενώ από το Σάββατο ανοίγει τις πύλες του και ο Εθνικός Κήπος ως "Δάσος των Παραμυθιών", μια φανταστική χώρα, στην οποία εξελίσσονται ιστορίες από ελληνικά και διεθνή παραμύθια. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου στις 10.00 το πρωί με την Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου να πλημμυρίζει το χώρο με τις μελωδίες της και την Κάρμεν Ρουγγέρη να μαθαίνει στα παιδιά με το δικό της μοναδικό τρόπο πώς να πλάθουν τα δικά τους παραμύθια.

    Εντυπωσιακές κατασκευές, πληθώρα διαδραστικών δραστηριοτήτων, παιχνίδια, ψυχαγωγία και εκπαίδευση συνθέτουν το σκηνικό του πιο όμορφου κήπου της Αθήνας. Οι μικροί επισκέπτες καλούνται να ακολουθήσουν μία διαδρομή μέσα στον κήπο και να ανακαλύψουν πολλές παραμυθένιες στάσεις και δραστηριότητες. Μέσα στον κήπο κρύβεται το Δάσος των Παραμυθιών, μια φανταστική χώρα, στην οποία εξελίσσονται ιστορίες από ελληνικά και διεθνή παραμύθια.

    Από τις κεντρικές πύλες, οι μικροί επισκέπτες του Κήπου θα λαμβάνουν ένα χάρτη - διαβατήριο από τους καλικάτζαρους και τα άλλα ξωτικά, οι οποίοι θα τους προσκαλούν να ανακαλύψουν όλα τα μυστικά του Κήπου. Ο χάρτης που λαμβάνουν τα παιδιά θα σηματοδοτεί τις δράσεις του «Κήπου των Παραμυθιών». Οι καλικάτζαροι ενημερώνουν τα παιδιά ότι πρέπει να επισκεφθούν όλα τα σημεία. Σε κάθε δράση που θα συμμετέχουν θα λαμβάνουν μία σφραγιδούλα από τους παραμυθένιους χαρακτήρες του Κήπου. Στο τέλος της περιήγησής τους σε όλο τον Κήπο και αφού έχουν συμπληρώσει όλες τις σφραγιδούλες, θα λάβουν τη μεγάλη σφραγίδα του Παραμυθά. Ο χάρτης με τις σφραγιδούλες - πιστοποιητικό συμμετοχής- θα λειτουργήσει ως αναμνηστικό των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων. Το χωριό θα προσφέρει ένα παραμυθένιο - μαγεμένο σκηνικό από μικρά ξύλινα σπιτάκια και ειδικές κατασκευές, στα οποία παιδικές ομάδες δράσης θα υποδέχονται και θα προσκαλούν τα παιδάκια να συμμετάσχουν στις δράσεις του εκάστοτε σπιτιού.

    Το Μπισκοτόσπιτο με τους Μπισκοτάνθρωπους

    Μέσα στο γλυκό Μπισκοτόσπιτο ξετυλίγεται το παραμύθι του Χάνσελ και της Γκρέτελ.

    Ένα σπιτάκι που μοιάζει τόσο πολύ με το σπίτι από γλυκά ,που απεικονίζεται στο γνωστό παραμύθι, θα αποτελέσει το χώρο δημιουργίας για τα παιδιά. Μέσα στο Μπισκοτόσπιτο υπάρχει ένα εργαστήριο χειροτεχνίας, το οποίο θα προωθεί το παιδικό, δημιουργικό πνεύμα. Με υλικά που θα παρέχονται και με τη βοήθεια και την επίβλεψη δύο Μικρών Ζαχαρωτών (παιδαγωγών)- τα παιδιά θα μπορούν να φτιάξουν μόνα τους μπισκοτο-καπέλα, μπισκοτο-μπρελόκ και πολλά άλλα.Οι μικροί μας φίλοι θα παίρνουν στο σπίτι τις ευφάνταστες κατασκευές τους. Έξω από το μαγικό Μπισκοτόσπιτο θα είναι τοποθετημένα διάσπαρτα περίεργα ανθρωπάκια, που μοιάζουν με μπισκότα: οι μπισκοτάνθρωποι που φυλούν το σπίτι του Χάνσελ και της Γκρέτελ. Οι μπισκοτάνθρωποι θα είναι μαγικοί, με μάτια σαν από σαντιγί και δέρμα σαν από μπισκότο σοκολάτας. Ανάμεσα και ολόγυρά τους, τα παιδιά θα μπορούν να παίζουν και να τρέχουν.

    Το σπίτι του ¶η Βασίλη

    Από το παραμυθένιο χωριό δεν μπορεί να λείπει το σπίτι του ¶η Βασίλη! Εκεί, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο σπιτάκι, στολισμένο γιορτινά, τα παιδιά θα μπαίνουν και θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να βγάλουν φωτογραφίες, με τον. ¶η - Βασίλη και τους βοηθούς του, που τα περιμένουν με ένα ζεστό χαμόγελο και μια μεγάλη αγκαλιά!

    Έλα να πούμε μια Ιστορία

    Από τα ομορφότερα δρώμενα που θα εξελιχθούν στον Εθνικό Κήπο του Δήμου Αθηναίων είναι το κουκλοθέατρο μέσα από ένα τεράστιο μαγικό βιβλίο?Το βιβλίο θα στηρίζεται στο έδαφος και θα είναι ειδικής κατασκευής, ώστε να αποτελεί με τις πλευρές του, μέρος τοίχου. Από την εσωτερική πλευρά, σαν μέσα στο βιβλίο, υπάρχει μια μικρή σκηνή για κουκλοθέατρο. Σε παγκάκια, μπροστά από τη σκηνή θα μπορούν να καθίσουν μικροί και μεγάλοι για να απολαύσουν ζωντανά χριστουγεννιάτικα παραμύθια κουκλοθέατρου και μαριονέτας!

    Το Εργαστήρι των Ευχών

    Σε κεντρικό σημείο του Κήπου τοποθετούνται οι πάγκοι των ξωτικών.

    Οι πάγκοι αυτοί θα αποτελούν «το εργαστήρι των ευχών» και θα στεγάζονται σε ένα ανοιχτό περιμετρικά σπιτάκι. Τα παιδιά που θα επισκέπτονται τον Κήπο θα καλούνται να κάνουν μια ευχή και να τη γράψουν σε ένα χαρτάκι. Αυτό το χαρτί, θα το κολλά το κάθε παιδί, πάνω σε ειδικά διαμορφωμένο αυτοστήρικτο stand, το οποίο καθώς περνούν οι ημέρες θα αποτελεί ένα όμορφο και τρυφερό κολάζ ευχών. Παράλληλα, με τη συμβολή και την επικοινωνιακή προβολή από το Δήμο, μέσα στο Εργαστήρι των Ευχών θα βρίσκονται δύο μεγάλοι σάκοι, στους οποίους μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να δωρίσουν, κάποιο παλιό ή καινούριο παιχνίδι το οποίο στη συνέχεια μεταμορφώνεται σε δώρο με το αμπαλάζ των μικρών ξωτικών. Το σύνολο των δώρων μαζί με το κολάζ των παιδικών ευχών προσφέρεται σε παιδιά που τα έχουν ανάγκη αυτές τις γιορτινές ημέρες (συνεργασία με ΜΚΟ και φιλανθρωπικά ιδρύματα). Με αυτή την ενέργεια που ονομάζεται «οι ευχές των παιδιών για τα παιδιά», οι μικροί επισκέπτες διδάσκονται με χαριτωμένο και ζεστό τρόπο την αξία του να μοιράζονται και να προσφέρουν προς τους συνανθρώπους τους.

    Ο Χιονάνθρωπος και το Κορίτσι

    Το τρυφερό παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά ζωντανεύει μέσα σε ένα από τα σπιτάκια του Κήπου:

    Το κορίτσι, η Μαριάννα, φτιάχνει έναν χιονάνθρωπο και του ζητάει να μη λιώσει ποτέ. Ο χιονάνθρωπος για να κρατήσει την υπόσχεσή του ξεκινάει για το Βόρειο Πόλο, όταν μετά από διάφορες περιπέτειες καταφέρνει να φθάσει στον προορισμό του. Τα παιδιά επισκέπτονται το σπιτάκι του χιονάνθρωπου, ακούνε την τρυφερή ιστορία και με τη βοήθεια του Χιονάνθρωπου(παιδαγωγού) φτιάχνουν μέσω της χειροτεχνίας χιονανθρωπάκια που τα τοποθετούν ως στολίδια στο δέντρο για το μαγικό λευκό δέντρο που βρίσκεται μέσα στο σπιτάκι. Όσα περισσότερα στολίδια φτιάξουν, τόσο γρηγορότερα θα βοηθήσουν το χιονάνθρωπο να φτάσει στον προορισμό του.

    Το Σπίτι του Παραμυθά

    Από την πλατεία του παραμυθένιου χωριού, δε θα μπορούσε να λείπει το σπίτι του Παραμυθά, όπου τα παιδιά θα παίρνουν τη μεγάλη σφραγίδα της επίσκεψης τους από τον υπερμεγέθη γέροντα που τα περιμένει Στο σπίτι του Παραμυθά, εκτός των επισκέψεων των παιδιών θα πραγματοποιούνται και: Συναυλίες από παιδικές χορωδίες της πόλης που θα τραγουδούν τα κάλαντα και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια

    Μπες κι εσύ στο Παραμύθι

    Στην έξοδο της Βασ. Σοφίας, οι φωτογραφίες θα έχουν ακόμα μια φορά την τιμητική τους Σε οκτώ ειδικές κατασκευές θα απεικονίζονται σιλουέτες από φιγούρες παραμυθιών (παπουτσωμένος γάτος, Χιονάτη, η Βασίλισσα του Χιονιού, Πήτερ Παν, κ.α.) Σε κάθε κατασκευή θα υπάρχει στο σημείο του προσώπου εσοχή, ώστε οι μικροί επισκέπτες να μπορούν μα τοποθετούν τα γλυκά προσωπάκια τους και να φωτογραφίζονται «υποδυόμενοι» τον αγαπημένο τους παραμυθένιο ήρωα. Θα είναι από τις καλύτερες και πιο πρόσχαρες φωτογραφίες - ενθύμιο που θα έχουν από τα Χριστούγεννα του 2008/2009, στον Εθνικό Κήπο του Δήμου Αθηναίων.

    Η Καλύβα των μικρών Τυμπανιστών

    Η γνωστή ιστορία του μικρού αγοριού που αποφασίζει να χαρίσει το τύμπανό του στον νεογέννητο Χριστό ξετυλίγεται ζωντανά μπροστά στα μάτια των παιδιών. Μέσα στην ζεστή καλύβα, εκτός από την τρυφερή ιστορία τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν αυτοσχέδια μουσικά όργανα από χρηστικά αντικείμενα (πλαστικά κυπελλάκια, κ.α.) και να συνοδεύσουν μουσικά το παραμύθι

    Οι Καλικάτζαροι του Μύλου

    Είδηση: 16929

    [11] Χριστούγεννα με electro-tango

    Ειδήσεις

    Οι καταιγιστικοί, πυρετώδεις, σέξι ρυθμοί του electro-tango των Gotan Project θ' ακουστούν για μία μοναδική, γιορταστική βραδιά στην Αθήνα, στις 22 Δεκεμβρίου, στο Αθηνών Αρένα (Πειραιώς 166). Το πολυαγαπημένο συγκρότημα κυκλοφορεί ένα πολυτελές box set και μ' αυτή την αφορμή υπόσχεται μια εξίσου πολυτελή οπτικοακουστική εμπειρία λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Η Αθήνα αποτελεί σταθμό στο Exclusive Tour, την εκλεκτική περιοδεία που οι Gotan Project πραγματοποιούν σε προσεκτικά επιλεγμένες ευρωπαϊκές πόλεις. Σε μια περίοδο δύσκολη και απαιτητική, η ευκαιρία να γευτούμε τη μεγαλοπρέπεια και την ένταση μιας ξεχωριστής βραδιάς με τους Gotan Project μοιάζει ιδανική επιλογή για να... κάνουμε Χριστούγεννα!

    Την τελευταία δεκαετία οι Gotan Project είναι οι κυρίαρχοι του ηλεκτρονικού τάνγκο. Οι συναυλίες τους δεν είναι ποτέ "απλώς" συναυλίες και η φετινή τους περιοδεία ξεπερνά κάθε προηγούμενο! Το "Exclusive Tour" θα συμβεί μόνο μία φορά!

    Οι Gotan Project επιλέγουν να παίξουν στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές πόλεις όχι στους μεγαλύτερους, αλλά στους πιο μεγαλοπρεπείς συναυλιακούς χώρους. Η περιοδεία αποτελεί ένα ξεχωριστό, μοναδικό σόου κι όχι μια σειρά από ζωντανές εκτελέσεις. Μ' αυτόν τον τρόπο το συγκρότημα τιμά και γιορτάζει το τέλος μιας εποχής. Στο σόου παρουσιάζονται μουσική και βίντεο από τις δύο προηγούμενες περιοδείες, το La Revancha del Tango Tour και το Lunatico, με το οποίο οι Gotan Project επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2007.

    Gotan Project Live: Το Αλμπουμ

    Με χαρακτηριστική κομψότητα και αιχμή, το νέο, συλλεκτικό άλμπουμ των Gotan Project απαντά σε όσους, χρόνια πριν, προέβλεπαν ότι η επιτυχία του συγκροτήματος θα περιοριζόταν σε τραπεζάκια σαλονιού και σε επιδείξεις μόδας. Οι Gotan Project έχουν, πια, επιβεβαιώσει ότι η ακουστική ενορχήστρωση και ο ηλεκτρονικός προγραμματισμός μπορούν να ενωθούν σε ένα μεγαλειώδες μουσικο-εικαστικό θέαμα, ενώ ταυτόχρονα μένουν πιστοί στη βασική απαίτηση των ερασιτεχνών του τάνγκο των ημερών της Guardia Vieja: το χορό! Αυτό συμβαίνει με τη μουσική του περήφανου Μπουένος Αϊρες: όσο το τάνγκο επιβάλλεται σαν παράδοση, τόσο ανοίγεται σε σύγχρονους δρόμους, από τον Carlow Gardel στον Anibal Troilo, από τον Astor Piazzola στους Gotan Project.

    Ο Philippe Cohen Solal, ο Eduardo Makaroff και ο Christoph H. Muller, τρεις άντρες που συνιστούν την καρδιά των Gotan Project, κατάγονται από όλα τα μέρη του κόσμου κι έχουν καταλάβει, εδώ και καιρό, ότι ο καλύτερος τρόπος να μείνουν πιστοί στις ρίζες τους είναι να χρησιμοποιούν τα πόδια τους! Να προχωρούν, να ταξιδεύουν ή να χορεύουν.

    Οι Gotan Project γνωρίζουν, επίσης, ότι η ιστορία του τάνγκο συνδέεται άρρηκτα με εκείνη του κινηματογράφου κι ότι οι όμορφες εικόνες δίνουν πνοή στην όμορφη μουσική. Στις ζωντανές εμφανίσεις τους, οι Gotan Project παίζουν με την εικόνα και τον ήχο για να εκφράσουν το δώρο της τέχνης τους: τη συνύφανση της μνήμης και της προσμονής.

    Είδηση: 16944

    [12] Μουσικές Ιστορίες για Μικρούς και Μεγάλους

    Ειδήσεις

    Η Ορχήστρα των Χρωμάτων παρουσιάζει ένα μουσικό παραμύθι , ένα είδος ιδιαίτερα γοητευτικό για μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για τις διαφορετικές προσεγγίσεις, από τρεις Έλληνες συνθέτες, τριών παραμυθιών διαφορετικής προέλευσης, που παρουσιάζονται σε συναυλία στις 28 Δεκεμβρίου, στις 5.00 το απόγευμα στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Πρόκειται για μια εκδήλωση που εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων "Σε Μέλλοντα Χρόνο ..." η οποία είχε αναβληθεί στις 7 Δεκεμβρίου, λόγω των επεισοδίων.

    Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει:Αριστείδης Στρογγύλης «Η μάχη με τον τίγρη»για αφηγητή και μικρό σύνολο Νίκος Ξανθούλης «Ο Ευτυχισμένος πρίγκιπας» του Oscar Wilde σε διασκευή και στίχους της Μαρίας Μπουράνη για αφηγητή, δύο τραγουδιστές, παιδική χορωδία και ορχήστρα δωματίουΣολίστ : Τάσος Αποστόλου, Ρένα ΣφηνιάΠαιδική Χορωδία Εκπαιδευτηρίων Μαλλιάρα Διδασκαλία Χορωδίας : Νίκος Μαλλιάρας

    Γιώργος Κουρουπός «Η συνέλευση των ζώων» σε κείμενο του Περικλή Κοροβέση για αφηγητή, παιδική χορωδία και μικρό σύνολο Σολίστ : Τάσος Αποστόλου Παιδική Χορωδία της Σχολής Μωραϊτη Διδασκαλία Χορωδίας : Valery Oreshkin

    Αφηγητής : Τάσος ΑποστόλουΤην Ορχήστρα των Χρωμάτων διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης

    Είδηση: 16943


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 December 2008 - 21:54:02 UTC