Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στους δρόμους οι μαθητές
  • [02] Στα πρόθυρα χρεωκοπίας ο όμιλος Tribune
  • [03] Υποχρεωτική χορήγηση της ετήσιας άδειας έως 31/12
  • [04] Παγκόσμια πρωτιά η επέμβαση για τον χωρισμό Σιαμαίων
  • [05] Από το μηδέν οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας
  • [06] Οι άνδρες χάνονται & γίνονται το αδύνατο φύλο

    [01] Στους δρόμους οι μαθητές

    Υπό κατάληψη τελούν πολλά σχολεία της χώρας, σε μία μαζική αντίδραση των μαθητών για το θάνατο του 15χρονου από σφαίρα αστυνομικού στα Εξάρχεια. Περίπου 1.500 μαθητές πραγματοποιούν αυτή την ώρα πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ συμμαθητές τους σε πολλούς δήμους της Αττικής αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας προγραμματίζουν διαδηλώσεις έξω από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Έκτακτα μέτρα έχει πάρει η Τροχαία, που κλείνει κατά διαστήματα πολλούς δρόμους. Κλειστή η λεωφόρος Αλεξάνδρας από την Κηφισίας έως τη Χαριλάου Τρικούπη και στα δύο ρεύματα. Μετ' εμποδίων πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του τραμ καθώς ομάδα νεαρών πραγματοποιεί κατάληψη στην γραμμή στο ύψος της στάσης Μπακνανα.Ηρεμία επικρατεί έξω από το Πολυτεχνείο και την ΑΣΟΕΕ, που τελούν υπό κατάληψη, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή. Στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται ο κλεφτοπόλεμος μεταξύ ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου που παραμένουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και κατά διαστήματα πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων ενώ κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι περιμετρικά του Πανεπιστημίου, όπου ομάδες νεαρών πυρπόλησαν στις 4 τα ξημερώματα τρία Ι.Χ. Νέα συλλαλητήρια προγραμματίζονται για το απόγευμα, σε τριήμερη απεργία, από σήμερα, καλεί τους πανεπιστημιακούς καθηγητές η ΠΟΣΔΕΠ και καταγγέλλει την δολοφονία του 15χρονου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, από ένστολο αστυνομικό.. Απαντήσεις, για το πως πυροβολήθηκε ο 15χρονος μαθητής στα Εξάρχεια το βράδυ του Σαββάτου, θα δώσει η ιατροδικαστική εξέταση, που αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας, παρουσία τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του. Αυτή την ώρα

    Η εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας, συνεδρίασε εκτάκτως, με αφορμή, τη τραγωδία στα Εξάρχεια, και αποφάσισε, να προτείνει στους συλλόγους των πανεπιστημιακών καθηγητών, απεργία από αύριο και μέχρι τις 10 του μήνα, που θα συμμετάσχουν στην πανεργατική απεργία ενώ 24ωρη εξήγγειλε για αύριο η Διδασκαλική Ομοσπονδία..

    Όπως ανακοινώθηκε δεν θα γίνουν σήμερα Δευτέρα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

    Στο μεταξύ την Τέταρτη θα απολογηθούν στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που κατηγορούνται για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή Εναντίον του 37χρονου ειδικού φρουρού που πυροβόλησε ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοχρησία, ενώ για απλή συνέργεια κατηγορείται ο συνάδελφος του. Στο αυτόφωρο εξάλλου παραπέμπονται να δικαστούν σήμερα και επτά συλληφθέντες στα επεισόδια.

    "Κατανοητή η οργή για το τραγικό συμβάν, ωστόσο η ωμή βία κατά της κοινωνικής γαλήνης και σε βάρος περιουσιών αθώων ανθρώπων είναι απαράδεκτη", δήλωσε το απόγευμ της Κυριακής ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Παναγιώτης Χηνοφώτης.

    Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, εξέφρασε τη βαθιά της οδύνη για τον θανάσιμο τραυματισμό του 15χρονου κάνοντας λόγο για ευθύνες που θα καταλογιστούν και για παραδειγματική τιμωρία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνει πως το κράτος-δικαίου, υπέστη τραύμα, ενώ ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει, καμιά επιείκεια, στην απόδοση ευθυνών.

    Συγνώμη από την οικογένεια του 15χρονου ζήτησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν ενδιαφέρθηκε για την αλλαγή νοοτροπιών και αντιλήψεων στους κόλπους της αστυνομίας.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 16433

    [02] Στα πρόθυρα χρεωκοπίας ο όμιλος Tribune

    Ο όμιλος Τύπου Tribune, ιδιοκτήτης πολλών σημαντικών αμερικανικών εφημερίδων, όπως η Λος Άντζελες Τάιμς και Σικάγο Τρίμπιουν, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης του προϋπολογισμού του.Ως εκ τούτου, ενδέχεται -εντός των επομένων ημερών- να τεθεί υπό την επιτήρηση του νόμου για τις χρεωκοπίες, όπως τονίζουν σε δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες Γουόλ Στριτ Τζέρναλ και Τάιμς της Νέας Υόρκης.

    Ο Όμιλος ήδη έχει προσλάβει την τράπεζα Lazard για να του προσφέρει σχετικές οικονομικές συμβουλές, καθώς κι έναν νομικό σύμβουλο για να προετοιμάσει το έδαφος εν όψει μίας πιθανούς ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του δικαστηρίου χρεωκοπιών, αναφέρεται σε χθεσινά άρθρα στην ιστοσελίδα των δύο αυτών εφημερίδων.

    Ο Tribune, που τον περασμένο χρόνο εξαγοράσθηκε από τον δισεκατομμυριούχο και μεγιστάνα του μεσιτικού τομέα Σαμ Ζελ, ελέγχει επτά εφημερίδες εκτός από τις δύο προαναφερθείσες, όπως η Μπάλτιμορ Σαν ή η Ορλάντο Σέντινελ.Επίσης, εκτός του ότι ελέγχει πολλά τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτης και της ομάδας Μπέιζμπολ Σικάγο Κάμπς.

    Σε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, κυρίως εξ αιτίας της κάθετης πτώσης κατά -19% των διαφημίσεων, είναι η Tribune η οποία είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο ότι εντός μίας διετίας θα σταματούσε την συνδρομή του στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.Επίσης, ο εν λόγω Όμιλος αναζητεί αγοραστή και για την ομάδα των Καμπς.

    Επίσης, τον Οκτώβριο, ο Όμιλος είχε ανακοινώσει απώλειες ύψους 124 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα, ο διευθυντής του Σαμ Ζελ είχε αναφερθεί σε «ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό και πιστωτικό κλίμα», ενώ ανέφερε και μείωση 2% στις πωλήσεις των εφημερίδων του.

    Είδηση: 16436

    [03] Υποχρεωτική χορήγηση της ετήσιας άδειας έως 31/12

    Ο εργοδότης θα πρέπει να χορηγεί στους εργαζoμένους έως και την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος ημερολογιακού έτους, το υπόλοιπο της αδείας που αναλογεί στον κάθε εργαζόμενο, έστω κι αν ακόμη δεν έχει ζητηθεί από αυτούς.Σε περίπτωση μη χορήγησης της άδειας από τον εργοδότη λόγω υπαιτιότητάς του [άρνηση, πταίσμα, αμέλεια], υποχρεούται να καταβάλλει σε αυτούς αντίστοιχες αποδοχές αδείας με προσαύξηση 100%, σύμφωνα με την εγκύκλιο 1/3/2005 του Υπ. Απασχόλησης επί του άρθρου 1 του Ν.3302/2004.

    Είδηση: 16435

    [04] Παγκόσμια πρωτιά η επέμβαση για τον χωρισμό Σιαμαίων

    Στα τελευταία στάδια του ολοκληρωτικού χωρισμού των δίδυμων σιαμαίων κοριτσιών από το Μπανγκλαντές Τρίσνα και Κρίσνα, βρίσκονται οι χειρουργοί του νοσοκομείου Παίδων της Μελβούρνης.Τα δύο κοριτσάκια που σήμερα είναι 21 μηνών, από τότε που άρχισε η προσπάθεια χωρισμού τους τον Νοέμβριο του 2007, έχουν ήδη υποβληθεί σε εφτά εγχειρήσεις και η μεγάλη πρόκληση για την ιατρική ομάδα είναι πλέον να καταφέρει να χωρίσει τον εγκέφαλό τους, ο οποίος παραμένει ακόμα ενωμένος κατά 10%, με έναν ιδιαίτερα πολύπλοκο νευρολογικό τρόπο.

    Η προ-τελευταία εγχείρηση που έγινε πριν από δύο μέρες "προετοίμασε" τα δύο κοριτσάκια για την επόμενη και τελευταία, όπως ελπίζουν η γιατροί.Κατά την διάρκεια της εγχείρησης που έγινε τώρα, οι γιατροί τοποθέτησαν μεταξύ του δέρματος και του οστού του κρανίου, στο σημείο που είναι ενωμένα τα δύο παιδιά, πέντε μηχανισμούς που μοιάζουν με ελατήρια. Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και προ της επόμενης εγχείρησης οι γιατροί θα "φουσκώνουν" αυτές τις μικρές συσκευές με υγρό, με σκοπό να μεγαλώσουν τα κεφάλια των κοριτσιών προκειμένου να αναπτυχθούν και περισσότεροι επιδερμικοί ιστοί, που εν συνεχεία, θα χρησιμοποιηθούν ως επιδερμίδα η οποία θα καλύψει το σημείο όταν αυτό θα μείνει κενό μετά την αποσύνδεσή τους.

    Όσον αφορά το οστό που θα χρειαστεί για να καλύψει τον εγκέφαλο των δύο κοριτσιών μετά την αποσύνδεση ο πλαστικός χειρουργός, μέλος της ομάδας που έχει αναλάβει αυτήν την πρωτοποριακή για τα παγκόσμια δεδομένα επέμβαση, κ. Andrew Greensmith, είπε ότι θα χρησιμοποιηθεί μόσχευμα από άλλα σημεία του σώματός τους, αλλά και τεχνητό κόκαλο.

    Μέχρι τώρα η ομάδα των χειρουργών έχει καταφέρει να "αυτονομήσει" πολλές λειτουργίες και για τα δύο κοριτσάκια, όπως την νεφρική και της ομιλίας.

    Είδηση: 16434

    [05] Από το μηδέν οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

    Νέες βάσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, δήλωσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αρχίζοντνας από το μηδέν" και πρόσθεσε ότι σύντομα θα συναντηθεί με το ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και το πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.Επίσης, δήλωσε ότι σκοπεύει να επανεξεταστεί κι ο "φόβος" που προκαλεί στους γείτονές της, όπως η Γεωργία.

    "Σκέπτομαι ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας να επανακτήσουμε τις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας ξεκινώντας από το μηδέν", δήλωσε ο Ομπάμα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή του NBC "Meet the Press" και πρόσθεσε ότι σύντομα θα συναντηθεί με το ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και το πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν."Θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί τους σε όλους τους πιθανούς τομείς", πρόσθεσε ο Ομπάμα και αναφέρθηκε στη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Ναι, αλλά, υπό έλεγχο η πώληση όπλωνΚατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σικάγο ο κ. Ομπάμα, που έχει ταχθεί υπέρ του ελέγχου της πώλησης όπλων στη χώρα του, διευκρίνισε ότι οι κάτοχοι πυροβόλων όπλων "δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα" από την κυβέρνησή του. Επίσης, ο κ. Ομπάμα, έχει διαψεύσει επανειλημμένως ότι προτίθεται "να πάρει από τους ανθρώπους τα όπλα τους"."Είμαι υπέρ ενός λογικού νόμου για την ασφάλεια, όσον αφορά τα όπλα και είμαι υπέρ της δεύτερης τροπολογίας του συντάγματος. Επομένως οι νόμιμοι κάτοχοι όπλων δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα .", είπε χαρακτηριστικά στην εν λόγω συνέντευξη Τύπου.Διευκρινίζεται ότι το δικαίωμα οπλοφορίας, προβλέπεται από τη δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος.Όπως φαίνεται, αφού δεν είναι διαθέσιμα πρόσφατα στοιχεία, τους τελευταίους μήνες έχει καταγραφεί μία σημαντική αύξηση στις πωλήσεις όπλων σε ολόκληρη τη χώρα των Η.Π.Α..Είναι γεγονός ότι πολλοί Αμερικανοί εκφράζουν φόβους ότι η νέα κυβέρνηση Ομπάμα, που θα αναλάβει τα καθήκοντά της τον Ιανουάριο, θα ανακοινώσει σχετικούς περιορισμούς.

    Ναι μεν, αλλά, για το αν καπνίζει...Όμως, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δεν μπόρεσε να δώσει το ίδιο μία ευθεία απάντηση όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής για το εάν θα κατορθώσει να κόψει το κάπνισμα.

    Σε μία χώρα όπου το τσιγάρο θεωρείται υπεύθυνο για τον ένα στους πέντε θανάτους και το κάπνισμα στοιχίζει δισεκατομμύρια δολάρια για τον κλάδο υγείας, ο Ομπάμα δέχεται πιέσεις για να δώσει το παράδειγμα κόβοντας μία συνήθεια δυο δεκαετιών.

    Κατά την διάρκεια της εμφάνισής του στην τηλεοπτική εκπομπή του NBC "Meet the Press", δήλωσε ότι ο Ομπάμα είχε αποφύγει να απαντήσει στη συγκεκριμένη ερώτηση και κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην εκπομπή της Μπάρμπαρα Ουόλτερς στο ABC.

    Υπογραμμίζοντας ότι ο Λευκός Οίκος είναι ζώνη μη καπνιζόντων, ο Μπρόκο ρώτησε ευθέως τον Ομπάμα "Έχετε σταματήσει το κάπνισμα;" και εκείνος απάντησε "Ναι..", χαμογελώντας πλατιά και πρόσθεσε "Αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπήρξαν φορές που το έχω μειώσει" και τότε ο δημοσιογράφος Τομ Μπρόκο διέκοψε τον Ομπάμα και τον ρώτησε επί λέξει "Ένα λεπτό, αυτό σημαίνει ότι δεν το έχετε σταματήσει", για να εισπράξει ένα "Αρκετά" από τον κ. Ομπάμα, που ολοκλήρωσε τη δήλωσή του λέγοντας ότι "Αυτό που έχω να πω είναι, ότι έχω κάνει πολλή και καλή δουλειά υπό τις παρούσες συνθήκες για να είμαι αρκετά υγιής. Δεν θα δείτε καμιά παραβίαση των κανόνων αυτών στο Λευκό Οίκο".

    Ο Ομπάμα εθεάθη αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατεία να μασά τσίχλα για τον περιορισμό του καπνίσματος και έχει προσπαθήσει αρκετά να κόψει το κάπνισμα.

    Είναι γνωστό, ότι ο 46χρονος Ομπάμα, που επισήμως αναλαμβάνει προεδρικά καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, γυμνάζεται καθημερινά σε γυμναστήριο και όποτε μπορεί παίζει μπάσκετ. Επίσης, οι γιατροί που τον είχαν εξετάσει το Μάιο είχαν ανακοινώσει ότι η υγεία του είναι εξαιρετική, καθώς συχνά τρέχει μια απόσταση 5 χιλιομέτρων και είναι σε άψογη κατάσταση για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Είδηση: 16432

    [06] Οι άνδρες χάνονται & γίνονται το αδύνατο φύλο

    Το αρσενικό φύλο -στους ανθρώπους, αλλά και σε άλλα αρσενικά ζώα- βρίσκεται σε κίνδυνο, λόγω των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής μόλυνσης με χημικά, που έχει ως συνέπεια τις βλάβες του αναπαραγωγικού μηχανισμού του.Το γεγονός αυτό έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την ανθρωπότητα, αλλά και για τα άλλα ζωικά και θαλάσσια είδη, σύμφωνα με μια νέα ανησυχητική παγκόσμια επιστημονική έρευνα, την πιο σφαιρική του είδους της, όπως αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού "The Independent".

    Η έρευνα [με τίτλο "Επιπτώσεις των χημικών ρύπων στην αναπαραγωγική υγεία των αρσενικών σπονδυλωτών ζώων - Οι άνδρες υπό απειλή"], που έγινε από τη βρετανική οργάνωση CHEMTrust, που ιδρύθηκε το 2007 με στόχο να προστατεύσει τους ανθρώπους και τα άλλα είδη από τα επικίνδυνα χημικά, στηρίζεται από αρκετούς κορυφαίους επιστήμονες και βασίζεται σε πορίσματα 250 επιστημονικών μελετών από όλο τον κόσμο.

    Η έρευνα δείχνει ότι μια σειρά από κοινά χημικά [όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε εντομοκτόνα για τη γεωργία] εκθηλύνει τα αρσενικά όλων των σπονδυλωτών ζώων, από τα πλάσματα της θάλασσας, μέχρι τα θηλαστικά της ξηράς, αμφίβια, ερπετά και πουλιά, του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου.Μεταξύ άλλων, στα θηλαστικά ειδικότερα, διαπιστώνονται: μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα του σπέρματος, διαφυλετικά χαρακτηριστικά [ιστός ωαρίων στα γεννητικά όργανα των αρσενικών], μικρότεροι φαλλοί και μικρότεροι όρχεις, αφύσικα ή εκθηλυμένα γεννητικά όργανα κ.ά..Η κατάσταση είναι τόσο εξαπλωμένη, που βρέθηκαν μέχρι και ερμαφρόδιτες πολικές αρκούδες, τόσο με αρσενικά, όσο και με θηλυκά γεννητικά όργανα!

    Είχε προηγηθεί μία νέα αμερικανική έρευνα, από το πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, που έδειχνε ότι τα αγόρια, τα οποία γεννιούνται από γυναίκες εκτεθειμένες ευρέως σε χημικές ουσίες [φθαλικά] κατά την εγκυμοσύνη, έχουν συνήθως μικρότερα γεννητικά όργανα.Μία άλλη έρευνα από το ολλανδικό πανεπιστήμιο "Έρασμος" του Ρότερνταμ έδειξε ότι τα αγόρια των οποίων οι μητέρες είχαν εκτεθεί σε πολυχλωριωμένα διφαινύλια [PBCs], όταν μεγάλωσαν, προτιμούσαν να παίζουν με κούκλες και κουζινικά, αντί με τα συνηθισμένα αγορίστικα παιγνίδια.

    Εξάλλου, περιοχές με μεγάλη χημική μόλυνση στον Καναδά, τη Ρωσία και την Ιταλία εμφανίζουν διπλάσιες γεννήσεις κοριτσιών έναντι των αγοριών, γεγονός που ίσως εξηγεί εν μέρει και τη μυστηριώδη σταδιακή μεταβολή της παγκόσμιας αναλογίας γυναικών-ανδρών υπέρ των πρώτων.Ταυτοχρόνως, μειώνεται συνεχώς σε διεθνές επίπεδο η πυκνότητα του ανθρωπίνου σπέρματος. Μελέτες σε πάνω από 20 χώρες έχουν δείξει ότι μέσα σε 50 χρόνια η πυκνότητα σε σπερματοζωάρια έχει μειωθεί από 150 εκατ. ανά χιλιοστόλιτρο σπερματικού υγρού σε 60 εκ., ενώ ενδεικτικά αναφέροντας, τα χάμστερ παράγουν 160 εκ..

    Καμπανάκι κινδύνουΟι επιστήμονες θεωρούν τα στοιχεία αυτά "καμπανάκι κινδύνου" για την ανθρωπότητα, γιατί η ίδια η πορεία της βιολογικής εξέλιξης διαστρέφεται. Όπως δήλωσε ο διευθυντής της CHEMTrust Γκουίν Λάιονς, "τα ανθρωπογενή χημικά ξεκάθαρα βλάπτουν το βασικό αρσενικό εξοπλισμό. Αν οι πληθυσμοί της άγριας ζωής καταρρεύσουν, θα είναι πολύ αργά. Αν δεν υπάρχουν αρκετά αρσενικά για να συνεισφέρουν στην επόμενη γενιά, υπάρχει πραγματική απειλή για τους πληθυσμούς των ζώων μακροπρόθεσμα. Έχει πια αποδειχτεί, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι αρκετά χημικά που "κάμπτουν" το φύλο, μπορούν να δράσουν από κοινού ως μίγμα ή κοκτέιλ και να προκαλέσουν τις επιπτώσεις τους, ακόμα και όταν κάθε μια χημική ουσία από μόνη της βρίσκεται κάτω από το επίπεδο που θα μπορούσε να θεωρηθεί επιβλαβής. Οι ρυθμιστικές Αρχές της Ε.Ε. πρέπει να διασφαλίσουν ότι η νομοθεσία λαμβάνει υπ' όψιν της αυτή την πολύ πραγματική συνέπεια του 'κοκτέιλ', αλλιώς, η αναπαραγωγή θα τεθεί σε κίνδυνο".

    Οι άνθρωποι και τα άλλα ζώα εκτίθενται σε πάνω από 100.000 νέα χημικά τα τελευταία χρόνια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραδεχτεί ότι για το 99% από αυτά δεν υπάρχουν επαρκείς ρυθμίσεις, ούτε οι κατάλληλες ενημερωτικές πληροφορίες για ζητήματα ασφάλειας στο 85% από αυτά τα χημικά.

    Πολλά χημικά "κάμπτουν" το φύλο, γιατί επεμβαίνουν στο ορμονικό σύστημα. Μεταξύ αυτών, είναι τα φθαλικά, που χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε εύκαμπτες πλαστικές συσκευασίες προϊόντων, οι επιβραδυντές καύσης, που χρησιμοποιούνται σε έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά., τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια [PBCs], πολλά εντομοκτόνα κ.λπ..

    Τα χημικά που μπλοκάρουν την αρσενική ορμόνη "ανδρογόνο", τα αποκαλούμενα αντι-ανδρογονικά χημικά, μπορούν να εκθηλύνουν τους άνδρες, σύμφωνα με την CHEMTrust.Επίσης, ορισμένα χημικά μπορούν να μιμηθούν τη θηλυκή ορμόνη [οιστρογόνο] και επίσης να επιφέρουν εκθήλυνση των ανδρών.Όλα τα σπονδυλωτά, λόγω σχετικής εξελικτικής πορείας, έχουν παρόμοιους υποδοχείς σεξουαλικών ορμονών, άρα επηρεάζονται παράλληλα από τη χημική μόλυνση.

    Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, ιδιαίτερα μολύνονται τα ψάρια που συχνά κολυμπούν μέσα σε μολυσμένο με χημικά νερό και γι' αυτό ήταν από τα πρώτα είδη που εμφάνισαν εκτεταμένα συμπτώματα "κάμψης" του φύλου τους, μεταξύ άλλων και στις θάλασσες της Μεσογείου].Στη Βρετανία τα τρία τέταρτα των λυμάτων της αποχέτευσης -μετά τη σχετική επεξεργασία τους- που καταλήγουν στη θάλασσα και στα ψάρια, βρέθηκαν να περιέχουν εκθηλυντικές ανθρωπογενείς χημικές ουσίες.

    Σύμφωνα με τον Πιτ Μάιερς, κορυφαίο ειδικό στον κόσμο σε ζητήματα "χημικής κάμψης" του φύλου, "έχουμε ρίξει 100.000 χημικά εναντίον ενός άψογα ισορροπημένου ορμονικού συστήματος, έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι βλέπουμε τόσο σοβαρά αποτελέσματα. Πρόκειται για την πιο γρήγορη αλλαγή στο βηματισμό της εξέλιξης στην ιστορία του κόσμου".

    Είδηση: 16437


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 8 December 2008 - 9:54:24 UTC